» »

A1 optika v bridge mode nehala delovati

A1 optika v bridge mode nehala delovati

1
2
3

clix ::

PrimozR je izjavil:

clix je izjavil:

Hej PrimozR,

Jaz imam A1, njihova optika, od konca januarja. Razen začetnega testiranja, sem že od začetka z mojim Asus routerjem priklopljen direktno na A1 ONT. Zaenkrat nisem zaznal še nobenih problemov.

Sem pa ozazil eno "zanimivost". Vzpostaviti se da vsaj dve PPPoE seji. (več jih nisem testiral)
Je pa fora, da je pri drugi seji bila hitrost omejena na 100/100 (namesto 500/100). To bi lahko bil razlog, da je v bridge modu hitrost omejena(kar je nekdo zgoraj spraševel) Ker takrat ima eno PPPoE sejo verjetno vzpostevljeno tudi ZYXEL router.

Tudi Zyxel? A nisi direktno priklopljen z Asusom?

Sicer pa lahko potrdim, da me pogosto vrže v 100/100 Mbit mode. In je nekaj, kar sem se, poleg povezave, lotil raziskovati ravno danes.

Sem samo z asusem, na ZTE ONT. To z dvema pppoe sejama sem testiral, ko sem vzporedno z mojim asusem, preko stikala iz ONT, priklopil še en dodatni router, iz z enakimi ppoe podatki odprl še eno sejo. Takrat sem opazil, da sem imel na enem routerju 500/100, na drugem pa 100/100. Tako da sem sklepal, da je druga omejena na nižjo hitrost. Nisem pa se poglabljal v to. Bolj kot ne "za hec" sem priklopil še enega, ker me je zanimalo, če lahko dobim več kot eno sejo, se pravi več kot 1 zunanji IP. Ko sem enega odklopil, sem v roku nekaj minut, na drugem dobil polnih 500/100.

Kot primer pa sem dal bridge mode z A1 zyxel routerjem, kjer poleg pppoe seje tvojega routerja, eno pppoe sejo verjetno vzpostavi tudi zyxel router. In če je res ena seja omejena na nižjo hitrost, je vprašanje kaj določa, kdo dobi hitrejšo: zyxel ali tvoj router.

PrimozR ::

Marija...

Zdaj celo noč ni bilo povezave. Našel sem pa tole: https://old.reddit.com/r/PFSENSE/commen...

Nastavil sem, da pinga 1.1.1.1, zdaj bomo pa videli, kakšna bo situacija. Edin problem je, da sem trenutno na 100/100 linku :D

dejanslo ::

Jaz PPPoE sejo vzpostavim z mikrotikom povezanim direkt na ONT. Po začetnih težavah sedaj že dolgo (leta) dela b.p. 500/100.
There`s More Than One Way To Do It

Frgazor ::

ravnokar ugotovil, da pri meni po novem dela 100/100 namesto 500/100

asus router, direktno povezan na ONT

jukoz ::

Sem preveril s AKOS testom in sem imel 100/100.

Naredil reset Zyxel routerja preko web vmesnika in ostalo enako na 100/100, ko sem ga izklopil preko stikala je šla hitrost na 500/100.

Klical na A1 in rekel da mi hitrost pade in so rekli, da naj ONT resetiram in dam prijavo, če se bo to dogajalo. Direkten priklop na ONT ne vedo če dela in ne odgovarjajo za hitrost.

Bi lahko nekdo napisal nastavitve (al pa nalimal screenshot od ASUS oz mikrotik) za direkten priklop na ONT. Na Telekomovi optiki mi deluje, na A1 mi pa n let nazaj ni in nisem več testiral.

Za mikrotik imaš v tejle temi: https://slo-tech.com/forum/t798101/p790... Jaz pacam s pfSense (pa nekaj razmišljam/postavljam OPNsense).

Sem zamenjal IP, ki ga pinga za 1.1.1.1 in 9.9.9.9 (stestiral oboje) pa je isti drek. Če gledam loge se pogosto povezava sesuje ampak potem vsaj pride nazaj, problem je pa, da se nekako tako močno zatakne, da pomaga samo reboot routerja. Hitorst je hit or miss, tako da zna res biti nekaj na teh dveh PPPoE sejah ker se mi pogosto po rebootu še ene 2x sesuje povezava in jasno vsakič zamenja IP, preden se 'stabilizira' (itak slej ko prej spet vse skupaj odleti). Zdajle recimo je odletelo takoj po rebootu, link je delal samo toliko, da sem naložil tole temo, še speedtesta nisem uspel narediti preden je link odletel...

Dobro vedeti, da je s hitrostjo problem tudi na Zyxelu.

A ima kdo kako informacijo kako ugotoviti kje je problem, pri nas (pfSense baje kar redno pinga Gateway oz. IP ki ga nastaviš) da preverja link, ni mi pa povsem jasno, zakaj se zadeva zatakne. Ker je zadeva jasno 'nepodprta', je treba imeti hudo dobre informacije/razloge, da se pokaže, kje oz. kaj pri njih je problem, pa še tako verjetno ne bo nekega uspeha...

No po ene 4 zaporednih rebootih modema zdejle clo zgleda da spet dela, prej se je vsakič zadeva takoj sesula... Me preseneča, da je sploh prejšnji post prišel skozi. Pri takole klavrnem delovanju bi bil že za 10/10 vesel, 100/100 je milina, sploh ni treba jamrati čez 100/100 vs. 500/100...

EDIT: še en fix... investigating: https://old.reddit.com/r/PFSENSE/commen...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

Tale zadnji link, torej firewall entry ki spusti skozi porta 67 in 68 na UDP, zaenkrat izgleda kot funkcionira. Uptime linka 1 dan in 5h, še vedno isti IP, še vedno 500 Mbit DL-ja. Poročam, če bodo spremembe.

No bueno, 1 dan 22h, dropnilo po ustaljenem vzorcu, povezava se je samodejno vzpostavila nazaj na 100/100 Mbit.

Meni na asusu zadnje čase počne podobno, čeprav še nisem posebej raziskoval vzroka. Vidim, da se na največ nekaj dni na novo vzpostavi pppoe povezava in dobim nov ip, brzino pa naključno vrže na 100/100. Pred tem je bila vzpostavljena povezava praktično "večna" in vedno 500/100.

Meni se te problemi pojavljajo od začetka februarja...

Imate statičen ali dinamičen IP?

dinamičen ip

serje pa tudi meni od začetka februarja

Meizu ::

alesf je izjavil:

A se je včeraj še komu zgodilo da mu je nehala delovat optika na A1 v bridge mode?

Že ob priklopu A1 optike sem prosil če mi dajo modem v bridge mode, da sem PPPoE povezavo vzpostavil sam na Mikrotiku. Delovalo je do včeraj popoldne, ko se naenkrat ne avtenticira več (CHAP authentication failure).

pppoe-out1: rcvd CHAP Challenge id=0x1
name SIMB_TABOR_PE1
pppoe-out1: sent CHAP Response id=0x1
name ********
pppoe-out1: rcvd CHAP Failure id=0x1
CHAP authentication failure

Na podpori so spraševali če imam pravo uporabniško ime in geslo, preverili da modem deluje in je dosegljiv in sicer (menda) predali naprej tehnikom. Drugih napak pri sebi ne opazijo. Imam občutek, da so nekaj spreminjali na opremi ali v nastavitvah in me zato zanima če ima še kdo drug podobne težave.

Meni pppoe na mikrotiku tudi delat ni hotel sploh. Pa smo večkrat resetirali modem in nema boga.

Na koncu sem obupal in pustil njihov modem vključen, pa potem vse skupaj obesil na svojega in kurc. Ni to to, je leto 2025 in je zelo težko vzpostavljat osnovne povezave...

Aja kdo je videl da je OP post iz 2022 madona. No, še en dokaz več da to že leta štrajkajo s temi bridgi...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Meizu ()

Tudi tukaj dinamičen IP. To me v osnovi ne moti, ker imam itak dynamicDNS. Moti me, da zdaj spet že 18 ur dela brez problema, včeraj, preden se je zadeva umirila, je bilo pa reconnectov (skupaj s flipanjem interfacea in rebootanjem routerja, kar je včasih edina stvar, ki reši zadevo) reci piši 11 v 10 minutah (ob pol šestih), potem je bil še en 15 minut kasneje, že prej pa trikrat med 10. in 11., 9 okrog 12., 2 okrog 14. in še 2 okrog 17. Torej 25x je padla povezava v enem dnevu.

sbawe64 ::

Katera optika ? gpon od tk ? Ošo da/ne ?

Kateri ont, modem (fw verzija) ?

Mogoče najdemo skupni imenovalec.

Da ni krivec pfsense ?

Naj nekdo shara en online spreadsheet kjer lahko vsak napiše, kaj od zgoraj ima...
2020 is new 1984
Corona World order

Telekom optika, iz ONT boxa ethernet v pfSense router box.

Tudi mene skrbi, da je lahko kaj s pfSense, zato pa iščem vse možne stvari. Ampak po drugi strani je pa v tejle temi par poročil tudi na drugem HW, na Asus routerju npr.

Ne morem več popraviti prejšnjega posta. Kar se tiče pfSense, meni je brez težav vse delovalo vsaj od poletja, do februarja. Vmes nisem spreminjal celotnega setupa niti nisem imel kakšnega updejta za software...

hitrakaca ::

Optika RUNE, modem Zyxel v bridge mode, pppoe conection. Tudi jaz sem opazil, da ne dosegam več 500 mbit, gre samo 100/100, večkrat poiskusil s resetom, nič ne pomaga.

panterxxx ::

pozdravljen

si že rešil težavo mene tudi zajebava bridge 100/100.

in kot vidim mislim da zajebava ta zadeva kot je zgoraj napisal CLIX.

bridge mode z A1 zyxel routerjem, kjer poleg pppoe seje tvojega routerja, eno pppoe sejo verjetno vzpostavi tudi zyxel router. In če je res ena seja omejena na nižjo hitrost, je vprašanje kaj določa, kdo dobi hitrejšo: zyxel ali tvoj router. to zadevo pa vidijo tehniki v centrali in bi bilo potrebno da se jim javi da preverijo in nastavijo kater router naj dobi hitrejšo povezavo.

Če si pa rešil pa javi da tudi jast prekontroliram če deluje.

panterxxx
Če imaš modem v bridge, zakaj bi potem na njem vzpostavil
pppoe sejo ?
Jaz jo imam vzpostavljeno samo na ločenem routerju, (isto zyxel modem, gpon od tk, dela ves čas na 500/100).

Sam sem tehniku ob montaži rekel, naj da modem v bridge mode, ni bilo nič a1 helpdeska vmes.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

ont, modem router v bridge in router z pppoe sejo vzpostavljeno kot večina. nwm pa zakaj se ne dosega 500 mbps v bridge ponekod.

Preveril pri sebi na zyxel modemu (http://192.168.1.254):

Model Name: DX3101-B1
Firmware Version: V5.17(ABWH.1)b12
System Uptime: +80 days...
Ethernet WAN: Connection down //pppoe podatki niso vpisani (up. ime, geslo).

Kot kaže modem ne vzpostavi pppoe seje.

Edit: na ont sem pozabil pogledati (kateri je, model...).
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

FWIW (zdaj bom ziher jinxal), že 4 dni stabilna povezava z istim IP-jem na 500/100.

Reset ONTa sem naredil 15.02., še vedno imam 500/100.

Zvezano preko Zyxel (drži session), DMZ in ves promet na moj firewall.

Kako je pri vas?

Dobrih 10 dni stabilna povezava, isti IP, 500/100.

Jest mam filing da so nekaj popravljali.

No, sem se jinxal, je par ur kasneje padel link. Je pa res, da se je, glede na loge, zadeva sesula samo dvakrat ampak se je postavila nazaj znotraj ene minute, od takrat pa 8 ur dela brez težav. Ker gre za 1. marec, padlo je malo pred 12., ne bi bil presenečen, če je šlo za klasično resetiranje dinamičnih IP-jev. Sicer bi bilo to bolj smiselno početi ponoči, ampak upam, da je razlog to.

1. marca po mojih logih sodeč A1 ni resetiral ničesar. Res pa imam zaradi zadnje izkušnje na novo dodan cron job, ki WAN service za vsak slučaj resetira 1. v mesecu ob 5ih zjutraj, kar se je tudi zgodilo.

Blazne težave imajo s temi linijami, če se spomnemo starih časov Amisa, tam je bil downtime praktično 0%, mogoče enkrat letno zaradi kakšnih nadgradenj. Vsaj na primorskem koncu.

Edit: Oziroma z drugimi besedami - PPOE pri A1 je hoax. Meni se moji modemi tudi s centralo ne želijo povezati, pa nima veze če sem probal z Asusovimi ruterji ali pa Mikrotiki.

Zgodovina sprememb…

PrimozR
Kakšno je stanje ?

Meizu
Jaz imam tp-linka.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

pixelzgaming ::

Ta zadeva s 100/100 je znana tezava na telekomovih ONT-jih. Ta mesec so posodobitve Zyxel VMG modemov, priporočam da si naredite backup forwardiranih portov, itd. ker posodobitev HR-ja modem.
PC: Ryzen 7 3700X | 32GB DDR4 | 500GB NVMe | 10TB HDD | RX 6800 XT | W10
Server: i5 6500 | 32GB DDR4 | 256GB SSD | 14TB HDD | Proxmox VE
Server2: i7 4770 | 16 GB DDR3 | 128GB SSD | 16TB HDD | CasaOS

d4vid ::

Hvala za obvestilo, bom očitno moral nastavit nek service, ki bo pregledoval in me opozarjal na zaprte porte.

Kako na Asus ruterju drugače vzpostavim PPPoE sejo, moram kaj posebej VLAN nastavljati, če je Zyxel med ruterjem in ONTjem?
Username je "user"@a1.si ali samo "user"? Lahko sam prestavim modem v bridge ali rabim klicat na A1? Imam statični IP.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

sbawe64 je izjavil:

PrimozR
Kakšno je stanje ?

Meizu
Jaz imam tp-linka.

8 dni 4h uptimea.

d4vid je izjavil:

Hvala za obvestilo, bom očitno moral nastavit nek service, ki bo pregledoval in me opozarjal na zaprte porte.

Kako na Asus ruterju drugače vzpostavim PPPoE sejo, moram kaj posebej VLAN nastavljati, če je Zyxel med ruterjem in ONTjem?
Username je "user"@a1.si ali samo "user"? Lahko sam prestavim modem v bridge ali rabim klicat na A1? Imam statični IP.

Zakaj bi sploh imel priklopljenega zyxla in uporabljal bridge mode? Samo drago elektriko zapravljaš z dodatno škatlo.

Na asusu vneseš pppoe userja (brez @a1.si), pass dobiš od a1 supporta. Pod LAN -> IPTV za internet vneseš VID 3902. Uživaš v internetu brez neuporabne škatle od a1.

Pa deluje TV normalno, če ga priklopim na Asusa?
Pass imam še iz časov DSL-a, predvidevam, da je isti...

d4vid
Uporabniško ime in geslo imaš navedeno v a1 pogodbi.
2020 is new 1984
Corona World order

Takole imam nastavljeno, ne vzpostavi seje, priključeno direktno na ONT od RUNE...
Seveda username in geslo sta vpisana, tukaj sem pobrisal.
Router javlja napako up. imena oz. gesla...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: d4vid ()

bsslo ::

@sbawe64, kako ti sedaj deluje? V eni temi si napisal, da ti dela v redu, v tej temi pa vidim, da si poročal o težavah.

d4vid je izjavil:

ruter ne blebeta neumnosti v tri krasne

bsslo je izjavil:

@sbawe64, kako ti sedaj deluje? V eni temi si napisal, da ti dela v redu, v tej temi pa vidim, da si poročal o težavah.

Z nekom si me zamenjal, nimam problemov.

Citiraj sporočilo, kje sem bojda pisal o tem.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

Zakaj bi sploh imel priklopljenega zyxla in uporabljal bridge mode? Samo drago elektriko zapravljaš z dodatno škatlo.

Zato ker sem nedolgo nazaj na A1 jasno vprašal ali je za bridge še vedno potrebn ziksel kot vmesnik med konverterjem in mojim modemom in mi je ženka na telefonu sveto trdila da absolutno ja.

Edit: Ampak ja, moram en dan ko imam čas se s tem zajebevat ponovno klicat na A1 da mi zrihtajo bridge in probam direktno zvezat mojega Asusa gor.

Zgodovina sprememb…

Frgazor je izjavil:

d4vid je izjavil:

ruter ne blebeta neumnosti v tri krasne

OK, se je izkazalo, da imam res napačno geslo.
Tudi s pravim ne vzpostavi PPPoE seje. Moram še kaj nastavit, javit na A1, da mi dajo modem v bridge...?

EDIT: Sem Zyxla sam prestavil v bridge in se je PPPoE na ruterju postavila. Grem naprej testirat, da se povežem mimo zyxla...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: d4vid ()

Ok, seja se je vzpostavila sedaj tudi mimo zyxla.

Sedaj TV noče delat. Kaka ideja, rabim kaj nastavit? :)

ojla
d4vid imaš stabilno povezavao 500/100 Ont / Router ?

clix ::

d4vid je izjavil:

Probaj pod LAN port 4 pod VID vpisati 3970, ter vklopiti STB v LAN port 4 na routerju.

Poročaj če bo delovalo. Nimam naročnine na A1 TV da bi probal, tako da sem lahko tudi kakšnega kozla ustrelil.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: clix ()

Ok, hvala. Poskusim jutri zjutraj.

panterxxx je izjavil:

ojla
d4vid imaš stabilno povezavao 500/100 Ont / Router ?

Ne znam povedat. Sem poskusil, pa TV ni delovala, pa sem prevezal nazaj, da je modem v bridge (nastavil sem ga sam) in pppoe vzpostavlja ruter. Javim, ko/če rešim s TV...

d4vid je izjavil:

Meni brez zyxel DX3101-B1 ne dela, kakor sem na hitro testiral, se router NE poveže (ont ge -> router wan). Preko: ont ge -> zyxel wan -> zyxel lan1-4 -> router wan ... DELA (zyxel v bridge mode).

porti na zyxelu (slika je iz neta)

ont: comtrend grg-4242u
https://www.comtrend.com/dbase/upload-i...
https://ni.4a.si/sijanec/r/plain/kiberp...
https://sijanec.net/ont.shtml
Je tale ont škatla kar en mini računalnik (če dela priklop na webgui preko http://192.168.1.1/ user/user nisem testiral).
Zadnji link, default up.ime/geslo za root je kombinacija:
The default credentials to access the WEB GUI are user: root, password: 12345.

https://www.instantbyte.com/documentos/...
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

hitrakaca ::

Ne vem kaj se je spremenilo, ampak linija je sedaj nazaj na 500/100. Prav tako hvala vsem za nasvete, mi je uspelo oz. deluje brez njihovega modema Zyxel. Povezavo imam direkt ont ge -> router wan s tem, da sem moral na svojem TP-link (PPPoE sem imel že prej nastavljen) aktivirat Advanced/ IPTV/VLAN / enable / mode custom VLAN ID 3902 in VLAN priority 0. Upam da bo to nekaj časa delovalo oz. da ne bodo kaj spreminjali. Vsaj ta njihov modem Zyxel ne bo kuril elektrike, se je kar lepo segreval ne glede na to, da je bil v bridge mode.

Lp

Lepa priložnost, da se na nivoju EU malo privije operaterje, da olajšajo vseskupaj, ne pa da še nagajajo. Je vsaj toliko ali bolj smiselno kot ventilčki na avtomobilih ali ukvarjanje z ukrivljenostjo banan.

bridge mode z A1 zyxel routerjem, kjer poleg pppoe seje tvojega routerja, eno pppoe sejo verjetno vzpostavi tudi zyxel router. In če je res ena seja omejena na nižjo hitrost, je vprašanje kaj določa, kdo dobi hitrejšo: zyxel ali tvoj router. to zadevo pa vidijo tehniki v centrali in bi bilo potrebno da se jim javi da preverijo in nastavijo kater router naj dobi hitrejšo povezavo.
1
2
3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

A1 Router

Oddelek: Omrežja in internet
354414 (587) blaz5
»

Počasen wi fi

313280 (2108) Laki_lai k
»

Telekom Neo in Asus router (strani: 1 2 )

7623320 (11676) Ghost007
»

A1 Kombo M (strani: 1 2 3 4 5 )

24684615 (27020) Tilen
»

Kateri od ponudnikov omogoca lasten router?

326201 (4599) Voluharr

Več podobnih tem