» »

Zračno orožje - replike

Zračno orožje - replike

Okapi ::

1. Cowboy rifle (Winchester 1873) https://slo-tech.com/forum/t749402/zace...
2. Revolver Webley mkVI https://slo-tech.com/forum/t749402/p641...
3. Polavtomatska pištola Luger https://slo-tech.com/forum/t749402/p641...
4. Revolver Remington 1875 https://slo-tech.com/forum/t749402/p641...
5. Revolver Schofield (Smith&Wesson Model 3) https://slo-tech.com/forum/t749402/p641...
6. Revolverja Dan Wesson 715 in Smith&Wesson 586 https://slo-tech.com/forum/t749402/p641...
7. Brzostrelka MP40 https://slo-tech.com/forum/t749402/p641...
8. Polavtomatska pištola SIG Sauer M17 https://slo-tech.com/forum/t749402/p642...
9. Weihrauch HW45 (Colt 1911) https://slo-tech.com/forum/t749402/p642...
10. Avtomatska puška AK-47 Kalašnikov https://slo-tech.com/forum/t749402/p642...
11. Polavtomatska pištola Walther P38 https://slo-tech.com/forum/t749402/p642...
12. Revolver Nagant M1895 https://slo-tech.com/forum/t749402/p642...
13. (Pol)avtomatska pištola Mauser M712 / C96 https://slo-tech.com/forum/t749402/p642...
14. Revolver Colt SAA https://slo-tech.com/forum/t749402/p642...
15. Polavtomatska pištola Colt 1911 https://slo-tech.com/forum/t749402/p642...
16. Polavtomatska pištola Walther PPK https://slo-tech.com/forum/t749402/p642...
17. Polavtomatska pištola Makarov https://slo-tech.com/forum/t749402/p642...

borisk ::

hammock je izjavil:

200m/s je kar ok za precizno streljanje z zracno pusko, sploh z 5,5mm diabolami. Lahko vedno nadgradis vzmet, ampak nima smisla, ker diabole v blizini enega macha zacnejo leteti vsepovsod.


z 200m/s in 5,5 diabolo si hitro preko 20J...

          ::

Okapi je izjavil:

Zbirka replik se počasi kompletira, ker me zanimajo predvsem stari modeli, in ne toliko razni Glocki in podobne sodobne zadeve.


Mene je za razliko od tebe ne zanima zbirteljstvo, ampak imam streljanje za sprostitev. Kot sem že omenil, puška ni praktična, zato sem iskal pištolo z naslednjimi karakteristikami:
- pogon na CO2,
- strelja diabole,
- posnema eno od modernejših pištol.

Okapi, če dovoliš, lahko dodam opis Umarexovega Waltherja CP88.

Okapi ::

Lahko, seveda.

Okapi ::

          je izjavil:

Mene je za razliko od tebe ne zanima zbirteljstvo, ampak imam streljanje za sprostitev. Kot sem že omenil, puška ni praktična, zato sem iskal pištolo z naslednjimi karakteristikami:
- pogon na CO2,
- strelja diabole,
- posnema eno od modernejših pištol.
Jaz sem tudi začel z rekreativnim streljanjem, potem se je pa to razširilo na zbirateljsvo.;)

Za streljanje sem pa začel z Weihrauch 45, na vzmet. Kar dobro sune, za zračko, in tako malo simulira streljanje s pravo pištolo.

Potem sem si zaželel nečesa za malo bolj precizno streljanje in prek ruskega Baikala 46m na napenjanje pristal pri češki Alfa Proj. Za kaj še boljšega pa ne bo potrebe, ker je že ta v bistvu precej predobra za mojo strelsko spretnost.;)



Potem imam pa še Weihrauch 45, ki je tudi zelo natančna, da se lahko igram z laserjem in rdečo piko.

          ::

Sam sem večkrat streljal tudi s pravim orožjem, vendar s tem nočem imeti opravka: je nevarno, potrebuješ strelišče, je dražje, ... Tako da za moje potrebe je zračna pištola čisto dovolj, saj mi pomeni le umiritev in sprostitev. Zadnje čase vsak dan po službi izpraznim eno CO2 bombico. Mogoče se sliši malo paradoksalno, vendar me je strelno orožje že od malega zanimalo, najbrž zaradi pripovedovanja dedkovih zgodb ... Po drugi strani pa zelo nasprotujem uporabi orožja na ljudeh in živalih ter sem se zaradi svojih nazorov tudi izognil služenju vojaškega roka. Nisem religiozen, sem pa mnenja, da nihče pod nobenimi pogoji nima pravice vzeti človeškega življenja.

TOP ::

Ej pozdravljeni,mene zanima koliko plastičnih kroglic izstreliš z eno bombico.Imam zračno puško,kupil bi si pa zračno pištolo.Nekak se ne morem odločit ali na vzmet ali na CO2.Kaj prinas lahko kupiš pištolo za metke od zračne puške ,sepravi kaliber 4,5.

MH0 ::

TOP je izjavil:

Ej pozdravljeni,mene zanima koliko plastičnih kroglic izstreliš z eno bombico.Imam zračno puško,kupil bi si pa zračno pištolo.Nekak se ne morem odločit ali na vzmet ali na CO2.Kaj prinas lahko kupiš pištolo za metke od zračne puške ,sepravi kaliber 4,5.

Seveda lahko kupiš. Preglej online trgovine, ki jih imamo kar precej.

TOP ::

Kaj pa priporočaš.In zanima me kaj je bolje na CO2 ali na vzmet,vem da je na vzmet močnejša.

Okapi ::

Zračne pištole (4,5 mm) lahko kupiš marsikje. Trgovin, ki prodajajo orožje in raznih "army shopov", kjer tudi večinoma dobiš zračno orožje, je precej.

Pištolo na vzmet moraš za vsak strel posebej napeti in vanjo vtaknit metek. Pištol na CO2 pa ni treba napenjati, večina pa je tudi večstrelnih, se pravi imajo tak ali drugačen bobnič za metke. Pištole na CO2 so bolj zabavne, pištole na vzmet pa načeloma bolj natančne (ampak je to odvisno od modela).

Tako da se moraš sam odločit, kaj ti bolj ustreza.

          ::

Odvisno od modela, ampak pištole z 12g bombico brez problema delujejo do 10m. Moja pištola naredi 50-60 strelov z eno bombico. Imaš pa tudi večje bombice ali modele pušk, ki delujejo na dve 12g bombici.
Meni je CO2 sistem všeč, ker lahko na enkrat postreljam 8 izstrelkov iz bobniča, brez da vmes napenjam pištolo. Energije pa je dovolj, da preluknja tarčo ali pločevinko, več pa ne rabim.
Tudi strošek bombic ni velik. Nazadnje sem nabavil komplet 25ih za 8,9€, naslednjič bom vzel pa komplet 100-tih za 29€.

Okapi ::

V zadnjih nekaj več kot sto letih je vojska Združenih držav uporabljala, oziroma še uporablja, tri osnovne modele polavtomatskih pištol. Colt 1911 je bil osnovno osebno orožje od 1911 do 1985, ko ga je zamenjala Beretta M9, to pa je pred dvema letoma začel zamenjavati SIG Sauer M17. Repliki prve in tretje sem že opisal, na vrsto je prišla še druga.



Za začetek pa malo zgodovine. Tovarna orožja Pietro Beretta, kot se imenuje podjetje, ki mu krajše pravimo kar Beretta, je najstarejše še delujoče orožarsko podjetje, pa tudi drugače ni prav veliko podjetij, ki bi se lahko pohvalila, da delujejo že skoraj pol tisočletja. Puškarska delavnica je bila ustanovljena okoli leta 1500, v severnoitalijanski vasici Gardone, ki leži na področju, še iz antičnih časov znanem po rudnikih železa in železarstvu. Kot uradni datum ustanovitve podjetja velja 3. oktober 1526, datum prvega ohranjenega dokumenta, pogodbe o izdelavi 185 cevi za muškete, ki jih je za 296 dukatov kupila beneška republika od mojstra puškarja Bartolomea Berette.



Beretta je vse od takrat v družinski lasti (trenutno jo vodi Franco Gussalli Beretta), eden od pomembnih delničarjev podjetja pa je tudi Vatikanska banka.
Izdelujejo najrazličnejše vrste kratko- in dolgocevnega orožja. Model, ki ima v ameriški vojski oznako M9, sicer pa je znan kot model 92, so zasnovali leta 1972, v kasnejših letih pa je doživel še precej posodobitev. Licenčne kopije izdelujejo ali so jih izdelovali tudi v Braziliji, Turčiji in Egiptu. Beretto 92 kot službeno orožje uporabljajo številne vojske in policije po vsem svetu, med drugim tudi slovenska vojska, priljubljena pa je tudi med civilisti, kot športno in samoobrambno orožje.
http://www.slovenskavojska.si/oborozite...
Licenčno repliko CO2 trži Umarex. Replika verno posnema izvirnik, tako po obliki, velikosti in teži, pa tudi samo delovanje je podobno, saj deluje polavtomatsko in ima sprožilec z enojnim in dvojnim delovanjem. Mogoče jo je tudi razstaviti, na podoben način kot pravo pištolo.


Pri Umarexu izdelujejo dve različici replike, in sicer takšno, ki deluje samo v polavtomatskem načinu, in takšno, ki lahko strelja tudi avtomatsko, se pravi v rafalih. Slednjo je seveda mogoče kupiti samo v državah, kjer zakonodaja dopušča avtomatsko zračno orožje (na primer v ZDA in Franciji). Pri čemer velja omeniti, da prava Beretta 92 deluje samo polavtomatsko. So pa pri Beretti naredili tudi podoben avtomatski model 93R, ki strelja bodisi posamično ali v kratkih rafalih, po tri strele.

Replika ima gladko cev in tako kot vse polavtomatske (blowback) replike strelja kroglice (v nabojnik jih gre 18), kar pomeni, da ne sodi ravno med ostrostrelske modele, ampak je namenjena bolj prostočasnemu luknjanju pločevink. In kot taka se odlično izkaže, tudi zaradi vtisa, da rokujemo s pravim orožjem.

Skratka, Umarexova replika je še ena v vrsti izvrstnih replik sodobnih polavtomatskih pištol, ki sicer ni poceni (170-180 evrov), a svojo ceno kar dobro upraviči.

          ::

O nemškem podjetju Walther in njegovem sedanjem lastniku Umarex je bilo v tej temi že veliko napisanega. Januarja 1987 so predstavili pištolo Walther P88, ki naj bi nasledila starejša modela P38 in P5. Namenjena je bila tako vojaški rabi, kakor organom pregona. Pištola prodajno ni bila uspešna, zato so njeno proizvodnjo ukinili že leta 1992. Nasledil jo je model P88C (Compact), ki je bil predhodniku podoben samo na videz. Čeprav tudi ta model ni bil dobro sprejet med policijo in vojsko, je postal priljubljen med rekreativnimi strelci.

Umarex do tedaj ni izdeloval svojih replik, ampak le tržil nekatere replike, izdelane v Združenih Državah Amerike. Odločili so se izdelati svojo repliko, ki jo bodo odlikovale kakovost, natančnost in zanesljivost, ter bo hkrati zelo podobna originalu. Ker so ravno v tistem času kupili podjetje Walther, je bila odločitev o izbiri modela lahka, saj so imeli na voljo vse načrte in specifikacije pravih pištol, enostavno je bilo tudi licenciranje. Originalna pištola Walther P88C je bila v tistem času med bolje prodajanimi Waltherjevimi izdelki, zato je bila izbrana za osnovo nove replike.

Da so Umarexovi inženirji dosegli zadovoljivo zanesljivost, so pištolo zasnovali kot revolver. Uspelo jim je ohraniti zanesljivost in enostavnost delovanja revolverja ter zunanjo obliko prave pištole. Razvili so majhen bobnič, ki sprejme 8 diabol. Enak bobnič uporabljajo tudi kasnejše Umarexove replike. Kljub temu je bilo lansiranje take pištole tvegano, saj revolverji na CO2 do tedaj niso bili uspešni. Poleg tega se je trg v tistem času bolj nagibal k cenejšim replikam, narejenih iz umetnih materialov, s CP88 pa so ciljali v višji segment, tudio s ceno. Poteza se je Umarexu izplačala, saj je bila pištola hitro dobro sprejeta. Temu primerno visoka je bila tudi prodaja, po nekaterih podatkih so v prvem letu prodali več kot 25.000 kosov, v prvem desetletju do leta 2006 pa več od milijona. Pištola je še vedno del Umarexovega asortimana, proizajajo pa jo še vedno v Nemčiji. Pri tej repliki je zanimivo tudi to, da je prodajno precej uspešnejša od svojega izvirnika. Poleg nekaterih specialnih izdaj je na voljo v črni in srebrni barvi (nikelj). Obstaja tudi v podaljšani verziji, model CP88 Competition, ki je replika Waltherja P88 Champion. Nekaj centimetrov daljša pištola prinaša večjo energijo izstrelka.

 Walther CP88

Walther CP88



Pištola zelo nazorno posnema izvirnik, tako po dimenzijah, obliki, izgledu, materialih in teži. Opazne razlike so v napisih: črka "C" v imenu modela na levi strani ter kaliber na desni strani. Tehta malenkost več od kilograma in je nekoliko težja od izvirnika. Večina je izdelana iz kovine, ročaj (držalo) je preoblečen s plastiko, ki daje videz kovine. CP88 deluje na 12 gramsko CO2 bombico, ki jo vstavimo v ročaj. Bobnič z naboji vstavimo z vrha pištole, ki jo odpremo s premikom zatiča na levi strani. Prednji zgornji del s cevjo takrat vzmet potisne naprej, po vstavitvi bobniča pa ga z roko potisnemo nazaj. Gib morda spominja na repetiranje nekaterih pravih pištol. Vestni zbiralci replik nad takim načinom polnjenja / praznenja vihajo nosove, kajti je precej različno od izvirnika, ki naboje hrani v ročaju. Pri menjavi bobniča moramo pištolo držati v vodoravnem položaju (kakor med streljanjem), sicer bobnič pade ven. Pištola ima nad ročajem še zatiča za varovalo, ki se simetrično nahajata na levi in desni strani in omogočata enostavno rabo tako za levičarje, kakor za desničarje. Na desni strani ročaja je gumb, s katerim odstranimo pokrov ročaja na desni strani in dobimo dostop do plinske bombice. Cev je risana, zato lahko streljamo le dabole premera 4,5mm. Zaradi uporabe bobniča dolžina diabol ne sme presegati 6,5mm. To v praksi pomeni, da odpade uporaba kar nekaj špičastih diabol, saj hitro presežejo omejitev. Dodatno težavo predstavlja tudi to, da spletni trgovci le redko navajajo dolžine diabol. Kakorkoli, pri uporabi topih nabojev teh težav ni, sam sem uporabil Umarexove Mosquito. Pri nakupu dobimo pištolo v plastičnem kovčku, v katerem sta še dva bobniča ter imbus ključ za nastavljanje zadnjega merka (levo-desno). Ker je kovček obložen z valovito penasto gumo, lahko vanj spravimo še nekaj bombic CO2 ter pločevinasto škatlico z diabolami. Primeren je tako za hranjenje, kakor za prenašanje pištole.

Orožje je hitro pripravljeno za streljanje, le vstavimo bombico CO2 ter bobnič z diabolami. Deluje v enojnem ali dvojnem načinu (singe, double action). Ker gre za revolver, repetiranje pred prvim strelom ni potrebno. Pomik sprožilca v dvojnem načinu naperi kladivce ter zavrti bobnič. Zato večjo natančnost streljanja dosežemo z enojnim načinom, kjer predhodno napnemo kladivce, kar tudi obrne bobnič. Sila, ki je potrebna za proženje strela v enojnem načinu je majhna, zato je tudi premik celotne roke majhen. Na tak način med streljanjem uporabljamo le palec za napenjanje kladivca ter kazalec za pritisk sprožilca. Streljanje v dvojnem načinu potrebuje nekoliko več vaje in izkušenj, saj je potrebna večja sila na prožilcu. Da je v bobniču zmanjkalo nabojev, slišimo po malenkost drugačnem poku, sicer pa lahko streljamo tudi s praznim bobničem. Ker je natančnost odvisna tudi od strelca, jo težko komentiram, saj nimam neposredne primerjave z drugimi zračnimi pištolami. Nisem pa imel nobenih težav s pol litrsko plastenko vode na 10m, redno sem luknjal manjše jabolko na 8m. Energija izstrelka je zadostna, da na omenjeni razdalji preluknja jabolko, prvi streli v bombici pa naredijo luknjo v plastenko z vodo.

 Kovček

Kovček



Omenjena je bila že podaljšana različica pištole za večjo energijo izstrelka. Ločeno je na voljo nastavek s cevjo, s katerim običajno CP88 spremenimo v verzijo Competition. Komplet si lahko omislimo za okoli 60€, kar je malenkost več, kakor če že v osnovi izberemo daljšo verzijo.

 Walther CP88 Competition

Walther CP88 Competition



Model Walther CP88 sem izbral, ker sem želel kakovostno in natančno repliko na CO2 ter diabole. Nad videnim in preizkušenim sem navdušen, orožje je izpolnilo vsa moja pričakovanja. Pištola tudi zaradi teže deluje zelo konkretno. Videl sem par airsoft pištol (sicer ne vem katerega ranga), ki so delovale kakor igrače, Walther CP88 pa je na pogled in otip kakor prava pištola.
V kompletu z 20 tarčami, škatlico s 500 diabolami ter 10 plastičnimi srčki (nisem še uspel ugotoviti čemu služijo, morda so kakšne sponke za tarče??) sem v Nemčiji za različico v črni barvi odštel 169,90€. V nikljevi barvi bi prišla 195,90€, brez prej omenjenih dodatkov. Daljša modela Competition pa staneta 212,90 in 246,90€.

Zgodovina sprememb…

          ::

Okapi, Umarexovo Beretto M92 sem gledal tudi sam, vendar različico FS na diabole. Umarex ima kar nekaj modelov, ki so po delovanju zelo podobni zgoraj opisanemu CP88, med njimi tudi Colta 1911. Če me pa kdaj zamika replika, ki tudi po delovanju posnema izvirnik, pa je tale Beretta visoko na lestvici, skupaj z Walther PPK.

Okapi ::

Proizvajalci osnovni mehanizem radi uporabijo v čim več modelih, ki jim menjajo samo zunanji videz. Tudi pri teh polavtomatskih na kroglice je "drobovje" pri več modelih v bistvu enako, samo "zunanjost" se razlikuje.

Recimo pri tej beretti so "reciklirali" mehanizem od airsofta. Kar se vidi po tem, da če pištolo razstaviš, je notri kolesce za regulacijo vzvratnega vrtenja kroglice.


Pri airsoftu temu pravijo hop-up (sicer pa backspin, recimo pri golfu, namiznem tenisu in še kje). Za razliko od diabol, ki jih risana cev zavrti okoli vzdolžne osi, da letijo bolj stabilno, se v tem primeru kroglica vrti okoli prečne osi (se pravi, "kotali" v smeri strela, in sicer vzvratno), da leti dlje.


Hop-up (airsoft) @ Wikipedia

Pri pištolah airsoft, kjer je kroglica lahka in hitrost majhna, ima to opazen učinek, pri zračnih pištolah z jeklenimi kroglicami pa je učinek bolj ali manj neopazen. Se pravi, kroglica sicer mogoče leti nekaj dlje, ampak se to opazi šele pri razdaljah, večjih od recimo 20-30 metrov, kar je že preveč za kolikor toliko natančno streljanje s takšno repliko.

Ko so Umarex vprašali, zakaj ima replika ta regulator, so lepo pošteno priznali, da zaradi tega, da ni bilo treba spreminjati mehanizma.;)
...the hop-up is not effective in achieving close or long range accuracy [with the Beretta 92A1 BB model]. The Airsoft variant [of the Beretta 92 blowback action model] was developed first, which is why the hop-up is present in the barrel's design. It was originally requested that the hop-up be removed from the .177 caliber 92A1 version but it was decided to leave the hop-up for efficiency and to prevent an unnecessary [manufacturing] change since it did not have a negative effect on the pistol's performance.

   -S\/\/-   ::

1.) Prebral sem celotno temo, zanimivo. Zelo profi ste to napisali, ali ste razmislili, da bi to kje objavili, da se ne bo izgubilo med forumsko nesnago?

2.) Mladoletni sin me intenzivno fehta za airsoftko. Puške in pištole ga precej zanimajo in pozna vse modele po dolgem in počez. Sam pa sem razmišljal, da bi raje nabavil eno zračno pištolo, s katero bi potem skupaj hodila streljati. Malo zato, ker bi kaj takega tudi mene zanimalo, malo pa zato, da bo videl, za kaj se orožje uporablja: za streljanje v tarčo. Do sedaj sploh nisem vedel, da obstajajo take replike, ki tako natančno posnemajo originale. Sploh ta nazadnje opisana Bereta mi je všeč, le cenovno je malo izven okvirjev, ki sem si jih zastavil. Morda kakšen predlog? Tale odsun mi je sploh všeč!

   -S\/\/-   ::

Mogoče samo še to vprašanje okoli Waltherja PPK. V opisu navajate:
Opremljena je z delujočim zaklepom (blowback), ki po zadnji izstreljeni kroglici ostane v zadnjem položaju. Za razliko od izvirnika, ki je deloval tudi v dvojnem načinu (double action), moramo pri repliki zaklep pred prvim strelom ročno napeti, saj sprožilec deluje samo v enojnem načinu delovanja.

Ali to pomeni, da se zaklep napne samo pred prvim strelom, nato pa se pritiska na petelina dokler magazin ni prazen? Koliko metkov pa gre v magazin? Tudi tole single / double action mi še ni čisto jasno, moram še malo prebrati ...

Okapi ::

Pred prvim strelom je treba polavtomatsko pištolo ročno napeti. To lahko pri vsaki storiš s potegom zaklepa, pri tistih, ki podpirajo double action pa tudi samo s pritiskom na sprožilec.

Double action pomeni, da sprožilec opravlja dve funkciji, napenjanje orožja in proženje. Pri single action pa sprožilec samo sproži orožje, napeti ga je treba ročno, s potegom kladivca ali zaklepa.

Po prvem strelu pa polavtomatsko pištolo napne povratni pritisk smodniških plinov, oziroma CO2 pri zračnih. Pri PPK gre v nabojnik 15 kroglic.

   -S\/\/-   ::

Aha, razumem, hvala za razlago. Tale PPK mi je zanimiv, tudi cena je sprejemljiva.

Okapi ::

Kar se predlogov tiče - vedno se moraš odločit za nek kompromis. PPK je lepo narejena polavtomatska replika, tudi cena je ugodna, ampak strelja kroglice, ima fiksne merke in kratko cev, tako da natančnost pa ni njena močnejša stran.;)

Če bi rad za podobno ceno bolj natančno pištolo za streljanje na tarčo, je boljša možnost kakšen Crosman, ki jih je Utisevalec pred časom tule priporočal. Ampak te pa niso replike pravih pištol.

Ali pa mogoče Weihrauch HW 40. Dobiš za 150 evrov pri nas. Ta je sicer na napenjanje, in ni ravno replika kakšnega znanega modela, ima pa videz sodobne polavtomatske pištole, dobre in nastavljive merke in je bolj natančna kot katerakoli replika do 150 evrov.



Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

   -S\/\/-   ::

Hvala. Vsekakor precej snovi za razmišljanje. Zelo všeč mi je delovanje zaklopa, kakor pri pravih. PPK pa sem, jasno, gledal zaradi njenega filmskega renomeja ter cene.

Okapi ::

Replike so me sicer pritegnile predvsem zaradi starih modelov, ampak tudi med replikami sodobnih pištol je nekaj takšnih, ki se jim nisem mogel upreti. Ena takšnih je replika pištole Springfield XDM. In sicer deloma zato, ker je to replika znane hrvaške pištole, in deloma zato, ker jo nekateri hvalijo kot najboljši približek pravemu orožju med replikami. Pa me je seveda zanimalo, če je to res.

Za začetek pa o hrvaškem poreklu. Pištolo (tisto pravo) izdeluje hrvaško podjetje HM Produkt, ki je bilo kot I. M. Metal ustanovljeno leta 1991. Njihov prvi model je bila pištola PHP (Prvi Hrvatski Pištolj), ki je bila nekakšen križanec med Beretto 92 in Waltherjem P38. Že kmalu jo je nasledil model HS2000 (HS - Hrvatski Samokres), ki je bolj znan po svojem "ameriškem" imenu Springfield Armory XD (XD - eXtreme Duty) - v ZDA jih namreč zastopa in prodaja podjetje Springfield Armory.

Leta 2006 je pištola v ZDA osvojila naziv Ročno orožje leta, po izboru revije American Rifleman in ustanove Shooting Industry Academy of Excellence. Nagrado je leta 2009 dobila tudi njena izboljšana različica XDM (M v kratici pomeni Match, ker ima cev "tekmovalne" kakovosti).


Na Tajvanu narejeno repliko modela XDM trži ameriško podjetje Air Venturi in jo je brez precej natančnega ogleda res težko ločiti od izvirnika. Ne bi pa rekel, da je bistveno bolj avtentična od recimo že opisanih Berette 92 ali SIG Sauer 1911.

Razlike so predvsem v podrobnostih, ki motijo nekatere pikolovce, na primer v varnostnih opozorilih, ki morajo biti zaradi predpisov na zračnem orožju (To ni igrača, pred rabo preberite navodila ...). Pri Beretti 92 (in številnih drugih replikah) je to opozorilo vpadljivo bele barve, česar na pravi pištoli seveda ni. Pri XDM je napis majhen in komaj viden (bolje rečeno, skoraj neviden).

Zračno orožje mora imeti po ameriških predpisih tudi tako imenovano aktivno ročno varovalko, s katero lahko orožje "zaklenemo". Ker je nekatere prave pištole in revolverji nimajo, takšna varovalka pikolovce moti, še zlasti, če je na priročno dostopnem in dobro vidnem mestu. No, tudi ta varovalka je pri XDM dobro "skrita", na spodnjem delu zaklepišča, pred sprožilcem.

Pravi XDM aktivne varovalke nima, a je za varnost vseeno odlično poskrbljeno z dvema pasivnima varovalkama, ki ju ima tudi replika - na ročaju in sprožilcu. Obe preprečujeta, da bi se orožje samo sprožilo, če ga ne držimo pravilno v roki, in ne pritisnemo na sprožilec (recimo ob padcu).

Tako kot izvirnik in številne druge sodobne polavtomatske pištole je tudi replika pretežno plastična (oziroma iz balističnih polimerov, da se sliši bolj imenitno). Kot se za sodobno repliko spodobi, je polavtomatska, zaklep pa se ob zadnji izstreljeni kroglici ustavi v zadnjem položaju, od koder ga sprostimo s pritiskom na zadržalo zaklepa. Tako kot pri praktično vseh replikah je povratna vzmet nekoliko šibkejša od povratne vzmeti pri pravi pištoli, zaradi česar je repetiranje lažje, a je občutek pri streljanju vseeno dovolj realističen.

Pištola nima zunanjega kladivca, ampak je del, ki udari na udarno iglo, v zaklepu. Ima pa, kot izvirnik, na zadnjem delu zaklepa kovinski klinček, ki ob napetem orožju malce pogleda iz zaklepa in lahko tako uporabnik vidi (in tudi otipa), da je orožje napeto.

Pištole XDM (tako prave kot replike) ne moremo, ko je enkrat napeta, "sprostiti", ne da bi jo sprožili. Mnenja o tem, ali je ta možnost sploh koristna ali pa morda povečujemo možnost nesreče, so sicer deljena. Pri pištolah in revolverjih s kladivcem lahko to storimo tako, da pritisnemo na sprožilec in pri tem s prstom zadržujemo in počasi spuščamo kladivce, da ne udari po udarni igli. Pri repliki Berette 92 lahko to recimo storimo tudi tako, da ob napeti pištoli varovalko premaknemo v varni položaj. Kladivce se takrat sprosti, a pri tem ne sproži strela. Pri repliki XDM sicer lahko ob napetem orožju odstranimo okvir za naboje, v katerem je tudi bombica CO2, in pištolo sprožimo, ne da bi "ustrelila".

Repliko lahko na podoben način kot pravo razstavimo. Zadnji del ročaja je zamenljiv in priložena sta dva dodatna dela različne velikosti, s čimer lahko velikost ročaja do neke mere prilagodimo velikosti svoje šape. Vsekakor koristna podrobnost.

Med podrobnostmi, ki je všeč tistim, ki od replike pričakujejo čim večjo podobnost s pravim orožjem, moram omeniti tudi okvir za naboje. Ta se namreč pri skoraj vseh replikah bolj ali manj razlikuje od pravega, pri repliki XDM pa je tudi ta zelo podoben pravemu. V njem je dobro skrita 12 gramska bombica CO2 in nabojnik za 20 kroglic.

 Prava in zračna pištola XDM

Prava in zračna pištola XDM



Merka sta sicer fiksna, a dobra. Prednji ima celo optično vlakno, za boljšo vidljivost. Pištola je zadovoljivo natančna, vsekakor v zgornji polovici med replikami, ki streljajo kroglice.

Air Venturi trži štiri različice modela XDM - črnega in dvobarvnega, ter v običajni (s 4,5 palčno cevjo) in "kompaktni", skrajšani različici s 3,8 palčno cevjo.



Replika Springfielda XDM sodi med dražje (190-200 evrov), a če bi radi imeli odlično repliko sodobne polavtomatske pištole, pri kateri so se snovalci potrudili, da kar se da varno oponaša pravo pištolo, vsekakor sodi med modele, ki si jih velja dobro ogledati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Okapi ::

Še par besed o ameriškem zastopniku in uvozniku hrvaških pištol, Springfield Armory. Morda bo komu ime znano, saj so bile puške Springfield M1903 dolgo časa glavno orožje pehote v ameriški vojski.

A izkaže se, da se podjetje, kot bi lahko temu rekli, kiti s tujim perjem, in z letnico 1794 v svojem zaščitnem znaku dodatno zavaja potrošnike.

Springfieldsko orožarno je leta 1777, v času ameriške vojne za osamosvojitev, ustanovil George Washington, kot skladišče orožja, s proizvodnjo orožja pa so tam začeli leta 1794. Springfield Armory je bila tovarna orožja (med drugim so izdelovali prej omenjene puške M1903) v lasti ameriške vojske vse do leta 1968, ko so jo zaprli (ker je ameriška vlada presodila, da je bolj ekonomično orožje naročati pri zasebnih orožarskih podjetjih, kot imeti državno tovarno). Del tovarniških poslopij v Springfieldu je sedaj spomenik ameriške tehniške dediščine.

Imena pa ameriška vojska ni ustrezno zaščitila in leta 1974 so se podjetni Teksačani domislili, da bi svoje orožarsko podjetje poimenovali z znamenitim imenom Springfield Armory, čeprav z izvirno orožarno niso imeli v bistvu čisto nič skupnega, razen tega, da so izdelovali kopije Colta 1911 in puške M1 Garand, ki so jih prej izdelovali v springfieldski orožarni.

Od leta 2001 Springfield Armory trži tudi pištole hrvaškega podjetja HS Produkt. Ali so hrvaške pištole na ameriškem tržišči kaj uspešnejše zaradi zastopnika z legendarnim imenom pa je seveda težko reči. Vsekakor se Springfield Armory sliši imenitneje kot HS Produkt. ;)

https://www.springfield-armory.com/abou...
http://hs-produkt.hr/

Alfa Dog ::

Katere so pa glavne razlike med zgoraj opisanim Waltherjem CP88 in temle S&W M&P45?
http://www.waffenostheimer.de/smith-wes...
Je precej cenejši, me kar malo mika...

Okapi ::

Težko reči, glede na to, da ga nisem imel v roki. Na prvi pogled kakšne konkretne razlike ni.

Alfa Dog ::

Če strelja tudi diabole to pomeni da ima risano cev?

Okapi ::

Ni nujno. Na spletni strani od Umarexa za tega piše da strelja diabole in kroglice, torej skoraj sigurno nima risane cevi.

   -S\/\/-   ::

Okapi je izjavil:

Ni nujno. Na spletni strani od Umarexa za tega piše da strelja diabole in kroglice, torej skoraj sigurno nima risane cevi.


Si prepričan? Navodilo za uporabo za S&W M&P45 prikazuje enak sistem bobniča, kakor ga ima CP88. Isto navodilo na strani 8 navaja tole:
Use only 4.5 mm (.177) cal. pellets with a maximum length of 6.5 mm. Do not use BBs, darts or similar unsuitable ammunition.


Na hitro sem preveril obe pištoli: CP88 je od M&P45 težja (1040g proti 620g), CP88 ima večjo izhodno hitrost (120 proti 105 m/s), M&P45 ima tudi fiksna oba merka in je narejena v Tajvanu (CP88 v Nemčiji). S&W ima tudi precej drugačen način vstavljanja CO2 bombice.

Okapi ::

Nisem prepričan;)

Tule sicer piše, da ima risano cev, priložena sta pa bobniča za diabole in kroglice. Kar je rahlo nenavadno. Opis je sicer star, iz 2011, mogoče so medtem tudi kaj spremenili model.
https://www.pyramydair.com/blog/2011/10...

V glavnem, na pamet je nemogoče reči, ali ima risano cev ali ne.

   -S\/\/-   ::

Čudno, da takih podrobnosti ne objavi proizvajalec.

Alfa Dog ::

Sem kar naročil, pa bo kar bo!

   -S\/\/-   ::

Koliko pa streljate s temi pištolami?

Okapi ::

   -S\/\/-   je izjavil:

Koliko pa streljate s temi pištolami?

Jaz recimo postreljam 30-50 diabol/kroglic na dan.

          ::

   -S\/\/-   je izjavil:

Koliko pa streljate s temi pištolami?


Jaz eno CO2 bombico na dan, pa kolikor znese diabol. Ne štejem bobničev.

Okapi ::

Malo zatišja, medtem ko čakam na nove primerke v zbirki.
Prihajo replike sovjetske avtomatske pištole, polavtomatske pištole največjega kalibra in odrezane različice legendarne ruske puške.

Alfa Dog ::

A bo Desert Eagle?

Okapi ::

Bo;) Sicer airsoft, ker 4,5mm ni polavtomatske replike. Pa da vidim, kako je s temi plastičnmi kroglicami.

          ::

V zadnjih dneh sem postreljal škatlico 500 diabol, za kar sem porabil 10 CO2 bombic. Pozna kdo kakšno ugodno trgovino pri nas, kjer imajo oboje? En link je bil podan v začetku teme, kjer pa prodajajo CO2 bombice po 0,90€. Sicer pa je morda kakšen interesent za skupinski nakup iz DE? Jaz nameravam vzeti vsaj 100 bombic in 5000 diabol.

   -S\/\/-   ::

Jaz bom v drugi polovici septembra (prej ni časa) najverjetneje iz te strani nabavil pištolo in pripadajočo municijo. Lahko se dogovoriva, ti pošljem na ZS.

fikus_ ::

Fantje, krivi ste, da zapravljam denar! :D Včeraj sem dobil Weihrauch HW 45. Konkretna zadeva (teža, velikost, moč). Na hitro testiral, kaže dobro. Več pa čez vikend, ko bo čas.

Mika me še kakšna CO2 replika. Mogoče Waltherja CP88.

Pohvala Okapi-ju za pisanje/predstavitve.

Lep dan.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fikus_ ()

iso2000 ::

fikus_ je izjavil:

Fantje, krivi ste, da zapravljam denar! :D Včeraj sem dobil Weihrauch HW 45. Konkretna zadeva (teža, velikost, moč). Na hitro testiral, kaže dobro. Več pa čez vikend, ko bo čas.

Mika me še kakšna CO2 replika. Mogoče Waltherja CP88.

Pohvala Okapi-ju za pisanje/predstavitve.

Lep dan.

Se pridruzujem s pohvalami, sem pa tudi sam na tem da kupim HW45. fikus: lahko prosim vir kjer si nabavil?

fikus_ ::

          ::

fikus_ je izjavil:

Mika me še kakšna CO2 replika. Mogoče Waltherja CP88.


Sam sem zaenkrat zelo zadovoljen z njo. Na 10 do 15 metrov zlahka zadevam pločevinke.

Sem pa ugotovil, da je pločevinka od fižola precej boljša od tiste od piva. Pivska po 50 strelih komaj še stoji skupaj, ker je tako luknjava, fižolova pa se uspešno zoperstavlja letečemu svincu. 800 gramska ima stalno mesto na >10m, 400 gramska pa na cca. 8 metrih na vrvici visi iz drevesa in je včasih pri streljanju potrebno upoštevati tudi njeno nihanje. Fižolove za večkratno uporabo sem uporabil zaradi tega, ker ne morem popiti tako veliko piva, kolik streljam. :-)

Alfa Dog ::

Okapi je izjavil:

Nisem prepričan;)

Tule sicer piše, da ima risano cev, priložena sta pa bobniča za diabole in kroglice. Kar je rahlo nenavadno. Opis je sicer star, iz 2011, mogoče so medtem tudi kaj spremenili model.
https://www.pyramydair.com/blog/2011/10...

V glavnem, na pamet je nemogoče reči, ali ima risano cev ali ne.

Danes sem jo dobil. Na škatli in v navodilih piše da ima “rifled barrel”, ter da strelja samo diabole, ne pa tudi kroglic.
Danes sem postrelil kakih 50 diabol in veselo luknjal pločevinke na 10m. Deluje v SA in DA, nima pa blowbacka. Sem pa kar zadovoljen z nakupom, dobra replika za dobrih 100 eur.

Alfa Dog ::

          je izjavil:

V zadnjih dneh sem postreljal škatlico 500 diabol, za kar sem porabil 10 CO2 bombic. Pozna kdo kakšno ugodno trgovino pri nas, kjer imajo oboje? En link je bil podan v začetku teme, kjer pa prodajajo CO2 bombice po 0,90€. Sicer pa je morda kakšen interesent za skupinski nakup iz DE? Jaz nameravam vzeti vsaj 100 bombic in 5000 diabol.

Tile so cenejši:https://www.maxairsoft.com/product_info...
Nisem pa še kupoval pri njih.

MH0 ::

Kupite si lovilec diabol in tarče, da si ne zastrupite solate. :-)

Okapi ::

Ali pa eno takole tarčo.;)

Okapi ::

Poštar prinesel Puščavskega orla. 8-)

Desert Eagle slovi kot polavtomatska pištola največjega in najmočnejšega kalibra, .50 AE (Action Express). V evropskih merah je to 12,7x33 mm. Pištola je nastajala sredi 80ih let 20. stoletja, zasnovo so naredili v Združenih državah, nato pa so jo do serijske proizvodnje privedli v Izraelu, kjer so jo sprva tudi izdelovali. Sedaj jo izdelujejo v Združenih državah, na voljo pa je tudi v nekaj bolj običajnih kalibrih (.45, .44 Magnum, .357 ...).

Pištolo so naredili z namenom konkurirati najmočnejšim revolverjem. Polavtomatske pištole namreč zaradi svoje zasnove uporabljajo šibkejše strelivo kot revolverji, snovalci Desert Eagla pa so se odločili, da bodo naredili polavtomatsko pištolo, katere strelivo bo imelo enako ali večjo moč od najmočnejšega revolverja.

Da bi to lahko dosegli, so morali uporabiti nekoliko drugačen način delovanja zaklepa. Pri običajnih polavtomatskih pištolah se, če malce poenostavimo, ob strelu smodniški plini sočasno širijo v obe smeri - naprej porivajo izstrelek skozi cev, nazaj pa zaklep. Kar nekaj moči, ki bi jo bil sicer deležen izstrelek, se zaradi tega izgubi, strelivo pa ne sme biti zelo močno, saj bi sicer na zaklep delovale premočne sile.

Desert Eagle uporablja sistem, kot ga uporabljajo številne polavtomatske (in avtomatske) puške. Zaklep namreč ob strelu ostane blokiran, tako da se smodniški plini širijo samo naprej in dajo izstrelku kar se da veliko energije. Nekje vzdolž cevi je majhna luknjica, skozi katero "uide" nekaj smodniški plinov. Te smodniške pline cevka usmeri nazaj, da potisnejo zaklep nazaj in tako napnejo orožje.

Osnovni način delovanja je torej v obeh primerih podoben - smodniški plini potisnejo zaklep nazaj. A pri prvi obliki, običajni pri polavtomatskih pištolah, je delež smodniških plinov, ki premikajo zaklep, precej večji (v bistvu polovičen), pri drugi obliki pa odvod prek majhne luknjice v cevi delež teh plinov močno zmanjša. Strelivo je lahko zaradi tega močnejše, saj na zaklep delujejo manjše sile, pa še izkoristek smodniškega polnjenja v naboju je precej večji in posledično hitrost izstrelka.



Desert Eagle je mogočna pištola, v javnosti pa je postala znana predvsem zaradi pojavljanja v številnih filmih (in videoigrah). Režiserji se pač težko uprejo šarmu najmočnejše pištole. V resničnem življenju jo uporabljajo predvsem ljubiteljski in športni strelci ter lovci (v državah, kjer je lov s pištolo dovoljen - pri nas recimo ni). Prav zelo praktična za rabo pa seveda, zaradi svoje velikosti in teže, ni.

Kaj pa replika? Ta je tokrat za spremembo airsoft, se pravi na 6 milimetrske plastične kroglice. Glavni vzrok je, da 4,5 mm različice v polavtomatski obliki ne delajo, stranski pa, da me je zanimalo, kako so pravzaprav videti airsofti.




Prvi vtis je mešan. Pištola je sicer prave velikosti, torej spoštljivo velika, ampak skoraj pol lažja od izvirnika (ki tehta skoraj 2 kg). Ima dober kilogram, ampak zaradi velikosti je vseeno videti precej lahka. Toliko recimo tehtajo precej manjše replike, recimo Beretta 92, Colt 1911 ... Skratka, ko tegale puščavskega orla vzamem v roko, je vtis precej manj prepričljiv, kot pri številnih drugih replikah. Ne samo zaradi teže, tudi zaradi tega, ker je precej delov pištole plastičnih.

Pištola ima delujoč zaklep, ki vtis pri streljanju nekoliko popravi, saj je precej velik in težak, s kar občutnim odsunom. Ki se seveda ne more primerjati s tistim pri pravi pištoli, a vseeno. Za razliko od pravega Desert Eagla različica airsoft omogoča tudi rafalno streljanje. Skratka, narejena je bolj kot pripomoček za igro (ali pa bi mogoče moral reči šport), in manj za verno posnemanje pravega orožja.

Od podobnosti s pravo pištolo je tu še možnost razstavljanja, ko opazimo tudi, da ima kar dve povratni vzmeti, tako kot izvirnik. Replika seveda ne posnema pravega načina delovanja, temveč polavtomatsko deluje na običajen način - ob strelu del sproščenega CO2 neposredno potisne zaklep nazaj. Ko zmanjka kroglic (v nabojnik jih gre 21), ostane zaklep v zadnjem položaju.


Obstaja več različic airsoft Desert Eagla, mojo na Tajvanu dela podjetje KWC, v Evropi pa trži Cybergun. Zanjo sem se odločil, ker za razliko od nekaterih drugih različic za airsoft uporablja klasične 12 gramske bombice CO2, in je menda edina, ki omogoča tudi avtomatsko streljanje. Ki je še kar zabavno;)

Replika me je celo nekoliko presenetila, v pozitivno smer, s svojo močjo in natančnostjo. Od "igrače", ki strelja plastične kroglice, nisem dosti pričakoval, ampak se je pri streljanju na tarčo presenetljivo dobro izkazala, pa tudi pločevinko piva na razdalji 5 m kar lepo zdela. Kar hkrati pomeni, da dejansko ni igrača, s katero bi se lahko brezskrbno obstreljevali, temveč je treba resno vzeti vsa varnostna opozorila, povezana z airsoftom, in poskrbeti, da se med igro ne zgodi nesreča.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

          ::

Da omenim še nekaj o diabolah. Preizkušal sem dvoje: Umarex Mosquito in RWS Basic Diabolos. Oboje v pištoli Walther CP88. Mosquito se mi zdijo boljši, saj so zelo enakih dimenzij in se zelo lepo prilegajo odprtini v bobniču. Pri RWS basic pa se mi dogaja, da je na en ali dva bobniča ena diabola taka, da kar pade skozi oz. hitro preveč zdrsne in gleda iz bobniča. Ocenjevati točnost streljanja je nehvaležno opravilo, saj je ocena precej subjektivna. Kljub temu imam občutek, da sem z Umarexovimi diabolami uspešnejši pri zadevanju tarče.

Dri3r ::

Z veseljem spremljam temo, ker si tudi sam lastim kar nekaj kosov sicer pravega orožja. Bi te pa na tem mestu Okapi popravil..skoraj vse polavtomatske pištole imajo neke vrste "delayed action" sicer bi prihajalo do lomov delov zaradi prevelikih sil. Ker vem da angleščina ni problem ti bom prilepil citat iz AR15 foruma in video z razlago iz youtuba.
Not sure where all the misunderstanding are coming from. First, nobody seems to understand what "delayed blowback" is.

The following systems are RECOIL-operated:
1) Browning tilting-barrel as in 1911, Glock, etc.
2) Walther wedge block like P38, Beretta 92, etc.
3) Rotating Barrel (Also Browning design) like Beretta Cougar

The following systems are BLOWBACK operated with some sort of delay action:
1) Gas-delayed like the HK P7, Walther CCP, Steyr GB.
2) Roller-delayed like the HK P9 (but not the CZ 52... that is roller-LOCKED and recoil operated)
3) Lever-delayed like the Benelli 76 series
4) Toggle-delayed like the Luger
5) Hesitation-locked or "Pedersen Lock" like the Remington 51 and R51


Nekaj strani nazaj je nekdo spraševal glede obnove orožja in ker sem pred kratkim oddal dedkovo zračno puško na obnovo (načela jo je površinska rja), lahko ko jo dobim nazaj objavim kakšno sliko v kolikor koga zanima rezultat.
dri3r


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Imate orožje (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
820202941 (18256) gruntfürmich
»

Zračna pištola

Oddelek: Loža
287715 (4268) Okapi
»

Katero airsoft pištolo kupiti (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5915687 (11972) krneki0001
»

Zračna puška (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20372606 (41936) loveJDM
»

Airsoft pištole... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5310793 (8392) Poldi112

Več podobnih tem