Forum » Loža » Sojina moka v žemljicah
Sojina moka v žemljicah
imagodei ::
Edino temu, kako oni dokazujejo: tu se težko strinjam. Dokazov o škodljivosti je že kar nekaj. Ti jih takoj označiš za FUD.
Še vedno nestrpno čakam, da boš artikuliral, kakšne dokaze o škodljivosti imamo. Predlagam, da linkaš tistega najbolj očitnega.
- Hoc est qui sumus -
FrRoSt ::
Zato, ker vem kako se kruh izdeluje. V praktično vseh zrnatih kruhih (polnozrnati, močnozrnati) je tudi soja.
Bi bil pa zelo presenečen, če bi bila tudi sestavina belih.
Glede na to, da si ne znaš normalno komuinicirati bom kratek.
Ti veš kako se kruh izdeluje? Prav smešno je, ko to napišeš.
Ne, ne veš! Od kdaj je soja sestavni del kruha?
Soja je (lahko) že zelo dolgo sestavni del kruha. Samo tega verjetno ni vedelo veliko ljudi. Kakor je lahko del kruha tudi koruza, ajda in celo krompir....
ZDAJ, .... ali so te sestavine, ki se lahko dodajajo moki v kruh, vključno s koruzo in krompirjem iz GSO in/oziroma kje so kupljene, je pa drugo vprašanje....
Morda so celo iz Poljske.
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
krho ::
S krompirjem v kruhu ni nič narobe.. Jaz dam zelo rad v kruh krompirjev pire, če je ostal pri kosilu. Je kruh boljšega okusa in še bolj mehak.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
FireSnake ::
V resnici gre celo za isto stvar kot se dogaja v naravi, ko kozmični žarek zadane seme solate in ji rahlo spremeni genski zapis. Šur, od 10.000 primerov bo v 9.999 tako seme defektno in solata sploh zrasla ne bo. V enem primeru pa bo zrasla in ko jo boš pojedel, boš jedel spremenjen genski zapis. Ampak to je kao OK, ker je "naravno" in ni gravž efekta. Ane.
Tako, kot si rekel (glede žarka).
Narava je porabila milijone let, da se je zadeva "izzvenela".
Mi pa (umetno) rapidno spreminjamo gene. Časa, da bi se izkazalo kaj, dolgoročno, to pomeni, ni.
Nadalje: narava gen spremeni naključno. Mi pa preračunljivo.
In vprašanje, ki ga nihče od vas ne odgovori:
- kako naj lokalni pridelovalec konkurira?
- zakaj proizvajati več, če lakote ni?
Potem pa malo bereš članke in zaslediš take in podobne:
https://www.rt.com/usa/417928-monsanto-...
https://www.rt.com/business/409364-braz...
https://www.rt.com/business/409443-mons...
In se zamisliš, kaj "mi" delamo z naravo.
Še odgovor glede tvojega poljudnoznanstvenega prispevka: zadevo razumem površinsko, ker to presega moje znanje. Zato ti strokovno težko odgovorim. Je pa ena stvar: če bi bilo vse tako preprosto (1+1 = 2), zakaj gre toliko energije v dokazovanje? Potem bi ja moralo biti že v štartu kristalno jasno, da ni nobenih skrbi za zdravje. Pa vseeno so, glede kitajskih pomislekov sem, v tej temi, podal tudi link. Meni da sumiti, da je že nekaj na tem.
Na koncu pa je tu še težnja po svetovnem monopolu nad hrano. In tega NIKAKOR ne mislim podpirati. Eni zagovorniki sicer omenjajo, da bi bilo zadevo ustrezno regulirati, a brez konkretnih idej/predlogov. Tako je vse prepuščeno podivjanemu kapitalu, ki hlasta po monopolu.
Objavil bom še mnenje Dr. Črtomirja Borkota (strokovnjaku za varno prehrano že iz časa Jugoslavije in človeka ki mu, kar se varne hrane tiče, zagotovo bolj zaupam, kot povprečnemu slo-techerju. To ne leti nate - tudi kaj drugega, kar sem napisal ne). Ni se mu dalo spuščati v podrobnosti. Omenil mi je, da je (v večini) nivo debate tak, da je škoda besed. Ja, ko je najmočnejši komentar nekoga "to ni res", se lahko samo strinjam.
Citiram:
Živimo v svobodnem svetu in svobodni državi kjer velja previca do svobode govora in svobode mišljenja. Oboje sicer v omejenem obsegu glede na znanje in namen. Tako da nimam niti najmanjšega namena komu kratiti pravice do hranjenja s GS sojo, koruzo, glukozno fruktoznim sirupom, hidriranimi rastlinskimi olji,...in vsemi čudovitimi iznajdbami ameriškega turbokapitalizma, če to želi, saj so pripravljeni nalašč za ceneno krmljenje obubožanega proletariata. Ki se ga da hitro reciklirati in s tem razbremeniti socialne pritiske in pokojninske sklade.Nekoliko zagatna situacija je le v zdravstvu!
Zatiskati oči pred aktualno politično ekonomijo pa...vsaj nekaj na teh straneh jih ve, kam pes taco moli. Tistim pa, ki trdijo, da je z Monsantom vse v redu ,ker ga je kupil Bayer pa seveda ni pomoči ker jim principi prodiranja na tržišča niti približno niso jasni. Prav zares, primerni so za evropske poslance, tudi slovenske ( razen g. dr. I. Šoltesa!), ki so lani na široko odprli vrata «Bayerju», ki je «evropska», torej naša firma in nam želi samo dobro. A se razumemo, ali kdo potrebuje «vir»?
Poiskus hranjenja Slovencev s poljsko crkovino je le vrh ledene gore, če boste pa morda želeli vedeti zakaj imajo ljudje probleme z reprodukcijo, alergijami, hormonalnimi statusi, vsemi vrstami rakov ( Slovenija na 1. mestu v Evropi!) in ostalimi tegobami, pa se še lahko slišimo, ali pa morda poglejte na strani g. Antona Komata,...in ostali strokovnjakov, ki se že desetletja trudijo osveščati Slovence, kar je seveda jalov posel! Do takarat pa lep pozdrav,
dr. Črtomir Borko
Med drugim mi je omenil tudi, da ima tudi stroka (v sloveniji) poln kufer nenehnih pritiskov lobijev. Plačancev (ki tudi obstajajo), seveda, to ne moti in veselo navijajo za GSO.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
nekikr ::
Je pa ena stvar: če bi bilo vse tako preprosto (1+1 = 2), zakaj gre toliko energije v dokazovanje?
Enostavno. Ker živimo v svetu pametnih naprav in neumnih ljudi. Neverjetno je, da ima vsak od nas v žepu naporavo, ki ima v vsakem trenutku dostop do kolektivnega znanja celotnega človeštva, pa imaš kljub temu milijone bedakov, ki verujejo v ravno zemljo, reptiliane, nasprotnike cepljenja zaradi avtizma in še česa hujšega, nasprotnike GSO, ki jedo GSO, ampak samo take, ki so bili ustvarjeni po drugačni poti, kot jo zagovarja Facebook populizem itd. itd.
Saj si se sam postavil v točno to kategorijo, da ne boš rekel, da te zmerjam. Na, citat:
zadevo razumem površinsko, ker to presega moje znanje.Kar te seveda ne ustavi, da ne bi še naprej širil laži in populizma.
FireSnake ::
Enostavno. Ker živimo v svetu pametnih naprav in neumnih ljudi. Neverjetno je, da ima vsak od nas v žepu naporavo, ki ima v vsakem trenutku dostop do kolektivnega znanja celotnega človeštva, pa imaš kljub temu milijone bedakov, ki verujejo v ravno zemljo, reptiliane, nasprotnike cepljenja zaradi avtizma in še česa hujšega, nasprotnike GSO, ki jedo GSO, ampak samo take, ki so bili ustvarjeni po drugačni poti, kot jo zagovarja Facebook populizem itd. itd.
Diskreditacija in žaljenje. Tega smo pri (k sreči nekaterih) zagovornikih že vajeni.
Doprinesejo pa nobene dodane vrednosti.
Saj si se sam postavil v točno to kategorijo, da ne boš rekel, da te zmerjam. Na, citat:zadevo razumem površinsko, ker to presega moje znanje.Kar te seveda ne ustavi, da ne bi še naprej širil laži in populizma.
To sem govoril za genetiko.
Glede na to, kako si glasen pa te lahko povabim na debato k o sebi, ki je strokovnjak za to.
Tako se boš lahko svojo strokovnost na področju genetike dokazal.
Hkrati si tudi funkcionalno nepisem: je bilo že rečeno, da ne rabim biti strokovnjak za to in ne rabim ničesar dokazovat, če, preprosto, tega ne želim jesti.
Kar vem, vem. Kar ne vem se pa NE PRETVARJAM, da vem (za razliko od nekaterih - vključno s tabo). In me ni to sram priznati.
Bo tokrat šlo?
In še ena stvar, ker si že tako glasen: koliko področij ti (strokovno) pokrivaš?
In na katerih področjih si dejaven.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
nekikr ::
Diskreditacija in žaljenje.
Kje si to videl? Preberi še enkrat prosim sestavek.
Glede na to, kako si glasen pa te lahko povabim na debato k o sebi, ki je strokovnjak za to.
Glede na to, da so ti že štirje na dolgo pisali kako in kaj, pa še vedno ne dojameš, bi moral najprej tja ti...se ti ne zdi?
Kar vem, vem. Kar ne vem se pa NE PRETVARJAM, da vem
Kako ne, če si pa Žito obsodil, da imajo v svojih žemljah ameriško GSO sojo. Večkrat. Vsaj svoje izmišljotine si zapomni, no. A še ostala pretvarjanja in laži poiščem, si jih v treh straneh kar nekaj zapisal.
Hkrati si tudi funkcionalno nepisem: je bilo že rečeno, da ne rabim biti strokovnjak za to in ne rabim ničesar dokazovat, če, preprosto, tega ne želim jesti.
Ja, saj tu ti nihče ne oporeka. Ampak naj pri tem ostane. Če potem v naslednjem koraku pišeš, kako je to slabo, to ni več domena "ne želim tega jesti in pika" ampak zavajanje na podlagi lastne nevednosti. Know the difference.
In še ena stvar, ker si že tako glasen: koliko področij ti (strokovno) pokrivaš?
Sem anonimni spletni forumaš, torej sem na vseh področjih avtoriteta in največji genij. Obenem velja, da če bi uporabil znanje in izkušnje z nekega področja, bi nazaj dobil servirano, da se sklicujem na lastno avtoriteto. Zanimivo, ne?
jype ::
FireSnake ::
Lepo se znaš izmuzniti, ni kaj.
Z osebo, ki je strokovnjak se redno družim. A to mene ne naredi strokovnjaka.
Zaupam pa tej osebi bolj, kot komur koli tukaj gori. In to se mi šteje, kot slabo. Pa naj bo tako.
Nadalje: če bi bila zadeva tako preprosta, bi bili vsi strokovnjaki, pa so?
Kakšna soja pa naj bi bila v teh izdelkih? Slovenija, nima omembe vredne proizvodnje.
> Sem anonimni spletni forumaš, torej sem na vseh področjih avtoriteta in največji genij.
No lepo, da si se prepoznal v delčku pisanja, ki sem ga objavil zgoraj
Z osebo, ki je strokovnjak se redno družim. A to mene ne naredi strokovnjaka.
Zaupam pa tej osebi bolj, kot komur koli tukaj gori. In to se mi šteje, kot slabo. Pa naj bo tako.
Nadalje: če bi bila zadeva tako preprosta, bi bili vsi strokovnjaki, pa so?
Kakšna soja pa naj bi bila v teh izdelkih? Slovenija, nima omembe vredne proizvodnje.
> Sem anonimni spletni forumaš, torej sem na vseh področjih avtoriteta in največji genij.
No lepo, da si se prepoznal v delčku pisanja, ki sem ga objavil zgoraj
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
nekikr ::
Lepo se znaš izmuzniti, ni kaj.
Hvala ti, učim se še. Berem kako te imagodei sprašuje za dokaze o tvojih izmišljotinah, pa potem ponikneš ali poveš kaj tretjega in je kar dober učni material.
jype ::
Iz soje so najcenejše beljakovine, zato ni čudno, da se jo povsod uporablja.
Tudi genske modifikacije niso sporne. Sporna je lahko vsebnost strupov, ki jo nacionalni laboratoriji za prehransko varnost znotraj EU trivialno odkrijejo.
Tudi genske modifikacije niso sporne. Sporna je lahko vsebnost strupov, ki jo nacionalni laboratoriji za prehransko varnost znotraj EU trivialno odkrijejo.
FireSnake ::
Lepo se znaš izmuzniti, ni kaj.
Hvala ti, učim se še. Berem kako te imagodei sprašuje za dokaze o tvojih izmišljotinah, pa potem ponikneš ali poveš kaj tretjega in je kar dober učni material.
Kaj naj povem o genetiki?
Objavljam pa prispevek doktorja Črtomirja Borkota. Gre za povzetek. Lahko ste prepričani, da bazira na virih. Edino, če mislite, da se lahko politike flanca prosto po Prešernu (vir glede depeš je iz WikiLeaks). No, na Slovenski varnostni konferenci je na to temo povedal (in tja, verjetno, ne vabijo kogar koli):
Ni minilo veliko let odkar je vlada ZDA svojim nekaj sto veleposlaništvom in poslaništvom poslala depešo z ukazom o tem, da morajo diplomati ZDA po svetu storiti vse, da voditelje in strokovnjake prijateljskih, ali vazalnih držav prepričajo o nujnosti in koristnosti uvajanja GSO (seveda provenience iz ZDA!) v nacionalna gospodarstva.Ker je šlo takrat za politične pritiske ni čudno, če so politiki poklekali drug za drugim (tudi v RS!) strokovnjaki pa, ki so po akademski časti dolžni ostati kritični in strokovni, pa so nekateri pozabili na svojo strokovno odgovornost in odgovornost do naroda, ki jih plačuje, da varno vodijo barko nacionalnih interesov po razburkanem morju sodobnosti. Tudi pri nas je veliko "strokovnjakov", ki so se prelevili v plačane lažne guruje tehnologije, ki pokopava sodobno civilizacijo v imenu globalne nadvlade kapitala. a o obsodbi takih človeku nevrednih dejanj naj sodijo drugi, morda v bodočnosti tudi pravosodni organi RS. Mi priporočamo kratek vpogled v dogajanje na konferenci, ki je kljub časovnemu zamiku zanimiva in kaže na to, da so v RS tudi ljudje, ki problematiko poznajo, a morajo žal, glede na razmere, molčati!
Gensko spremenjeni organizmi – jim delamo krivico, ali se jih upravičeno bojimo?(Poročilo s konference)
O Vrba! Srečna, draga vas domača,
Kjer hiša mojega stoji očeta;
De b' uka žeja me iz tvojga sveta
speljala ne bila, goljfiva kača!
(F.Prešeren, Sonetje nesreče)
Konferenca je bila namenjena dialogu med strokovnjaki z različnih področij, civilno družbo in evropsko politiko, organizirala pa jo je Informacijska pisarna evropskega parlamenta v Sloveniji. Udeležil sem se je kot član in predstavnik spletnega portala Varen svet.si.
Konferenca je potekala v okviru dvodnevnega Regionalnega foruma za razpravo, v petek, 18. marca 2016, v veliki dvorani narodnega doma v Celju.
Otvorila sta jo mag. Klemen Žumer, vodja informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji in g. Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje.
Med mnogimi pomembnimi strokovnjaki in politiki iz slovenskega prostora so k delu uspešne konference pomembno prispevali: dr. Igor Šoltes, g. Franc Bogovič ( oba evropska poslanca RS), prof.dr. Borut Bohanec, predstojnik katedre za rastlinsko biotehnologijo, Biotehniška fakulteta UL, dr. Boštjan Petelinc, direktorat za kmetijstvo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ga. Renata Puc, uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ga. Darja Teržan, vodja marketinga in razvoja Mlekarne Celeia, g. Anton Jagodic, vodja Sektorja za kmetijstvo in gozdarstvo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, g. Vlado Avguštin, čebelar in svetovalec specialist za tehnologijo čebelarjenja pri Čebelarski zvezi Slovenije. Uvodničarji in sogovorniki so spregovorili o lastnostih, prednostih, slabostih, potencialnih nevarnostih in drugih perečih vprašanjih povezanih z gensko spremenjenimi organizmi (v nadaljnjem besedilu = GSO). Skušali so razkriti, kaj se v javni razpravi ocenjuje za mite, kaj za zamolčano resnico, kako (ne)odvisne so v resnici študije, ki služijo kot podlaga za oblikovanje javnega mnenja in celo zakonodaje ter skušali razložiti kakšno je njihovo videnje prihodnosti GSO pri nas, Evropi in svetu. Sogovorniki so delili svoje poglede na regulacijo GSO, razložili, na podlagi česa se odločajo o svojem glasu za, ali proti GSO, kakšen vpliv ima na njih na eni strani mnenje strok, na drugi mnenje javnosti, pa tudi, ali drži, da je najglasnejši in najmočnejši glas mednarodnih lobijev. Pojasnili so, kakšno stopnjo varnosti in pravice do obveščenosti zakonodaja, ki jo sprejemajo, prinaša v praksi in kaj se nam obeta v prihodnosti. Nadalje so bila izhodišča za razpravo s strani bolj praktičnih vidikov, kot npr., ali so oznake »brez GSO« dobra poslovna priložnost, varovalo za potrošnika, ali spreten marketinški trik? Kako gojenje GSO vpliva na širše naravno okolje? Kako bi morala v tem kontekstu ravnati Evropa in Slovenija? Kako (ne)realne so obljube, da lahko z GSO nahranimo sebe in svet ter kmetujemo lažje in učinkoviteje?
Kot komentator in kot eden od starost slovenske znanosti si bom k suhoparnemu poročilu dovolil napisati nekaj komentarjev, ki bodo v največji meri odražali avtorjeve poglede na to problematiko. Na moje veliko olajšanje sem bil nad stališči nekaterih strokovnjakov in politikov prijetno presenečen, predvsem zaradi treznosti in modrosti, ki je vodila njihovo razmišljanje.
Uvodno predavanje g. prof. Bohanca je bilo zastavljeno kot vizija sveta s popolno in brezpogojno prevlado GSO in je dodobra razvnelo razpravljalce. Brez dvoma vrhunski strokovnjak za biotehnologijo, tkivne kulture, žlahtnjeje rastlin in še kaj, ki mu sicer tehnološko-inženirsko ni kaj očitati, pa je mene zavestno, ostale pa podzavestno razočaral s svojim ozkim tehnološko opredeljenim pogledom in z velikimi (namernimi, ali nenamernimi) luknjami pri znanju medicinskih, bioloških in civilizacijskih znanj, ki so nujna pri ocenah posledic uvajanja GSO v prostor.
Naj omenim, da je bilo s transgenimi poljščinami v letu 2014 posejanih 181,5 mio ha površin, od tega v Evropi (predvsem Španija) le 140.000 ha. Delež povečanja GSO posevkov iz leta 2013 na 2014 je bil 3%. GSO je v letu 2014 sejalo 18 mio proizvajalcev v 28 državah z levjim deležem, kje drugje kot v ZDA (73,1 mio ha), Braziliji (42,2 mio ha), Argentini (24,3 mio ha), Indiji (11,6 mio ha, predvsem bombaž) in Kanadi (11,6 mio ha).
Pomemben političen dejavnik je odločno negativno stališče vsaj polovice članic EU, ki je za geografsko izključitev svojega ozemlja iz pridelave GSO. Pri tem prednjačijo npr. Avstrija, Francija, Italija, Madjarska, torej dežele, ki so tradicionalno prisotne na trgu s svojimi kvalitetnimi in avtohtonimi kmetijskim pridelki in izdelki. Pomemben strateški dejavnik je tudi popolna prepoved uporabe in pridelave GSO v Ruski federaciji in Kitajski. Predvsem prva bo po ukinitvi sankcij spet pomembno tržišče EU, saj je tradicionalen »vrt« Rusije, Ukrajina, že razprodana Monsantu, Syngenti, BARR Crop Scienc-u in ostalim ameriško-nizozemskim multinacionalkam, ki seveda od svojih smernic ne bodo odstopale, njihove škodljive, cenene in zdravju neprimerne izdelke pa naj bi predvidoma in načrtovano konzumirala z priseljenim neproduktivnim prebivalstvom zasičena Evropa. Nisem samo slučajno nakazal te povezave, saj vem, da bodo to brali tudi izkušeni in razmišljujoči bralci! Nič se namreč v EU in tudi v t.i. » zahodni civilizaciji« ne zgodi slučajno, tudi migracije ne!
Stališča slovenskih politikov, v tem primeru evropskih poslancev so zastrašujoče različna in če kje so tukaj nestrokovna in na meji izdaje slovenskih nacionalnih interesov. Vsaj dve častni izjemi pa je potrebno izpostaviti in jim dati vse priznanje, to sta g. dr. Igor Šoltes in g. Franc Bogovič. Prvemu tudi priznanje za brezkompromisno borbo za pravice do čiste in zdrave pitne vode kot javnega dobra. Zanimivo je pravzaprav, da bi desna opozicija morala biti tradicionalno konzervativna in narodno zaščitniška, a npr. njen predstavnik g. dr. Peterle in poslanci njegovega kroga gladko glasujejo »ZA« uvedbo GSO in podpis TTIP, kar je enako. To pa so seveda politični komentarji v katere se ne želim spuščati, čeprav puščajo za seboj leden strah v kosteh. Z tem bo opravilo njihovo, povečini ruralno volilno telo, ki bo morda soočeno z vsaj 20% zmanjšanjem svojega števila, če se bodo uresničile projekcije njihovih vodij.
O političnih stališčih smo nanizali kakšen komentar, o strokovnih, pa naslednje. Stroke niso enotne v oceni koristnosti ali škodljivosti GSO. Strah pred GSO organizmi naj bi bil neutemeljen in posledica slabega obveščanja, izpostavljajo raziskave, ki »potrjujejo« varnost GSO ter njihov proizvodni »potencial«, ki pa mimogrede sploh ni bistveno višji od pridelave normalnih gospodarskih rastlin. Seveda je floskula, ki se vsak dan plasira preko javnih občil približno v slabi polovici programov tudi nam, da naj bi s pomočjo teh kultur, ob manj zahtevni pridelavi izkoreninili lakoto v številnih delih sveta. Po glediščih zahodne civilizacije je namreč višek zadovoljive in človeka vredne prehrane McDonaldsov krompir in hamburger, ali čokoladiran francoski rogljiček z obilico sojinega mleka, prosena kaša, ki pa jo uživa vsaj polovica Afrike, pa ne. In potem gledamo na javnih občilih spet naslednjo polovico novinarskih umotvorov, ki se ukvarjajo s tem, kako da so Afričani lepi, zdravi, potentni, vitki… zahodna civilizacija pa se utaplja v blatu diabetesa, celiakije, alergij in debelosti. Halo!
Dejstvo je, da je neodvisnih raziskav z jasnimi rezultati v prid GSO enostavno premalo in še te so strokovno vprašljive. Ni potrebno veliko modrosti, da ugotoviš, da raziskava, ki jo financira Monsanto in ugotavlja »koristnost« npr. GSO soje ne more biti objektivna in predmet strokovne razprave. Ob dejstvih, da so prehranski poskusi z GSO na živalih, pokazali naslednje rezultate: v prvi filialni generaciji (F1) ni bilo nobenih zazanavnih sprememb, v drugi liniji potomcev (F2) motnje v reprodukciji in nagnjenost k tvorbi tumorjev, v tretji generaciji (F3) pa sterilnost in generalizirana nagnjenost k tvorbi tumorjev. Projicirano na povprečno starost človeške generacije ( tri generacije/100 let) je preteklo premalo časa od uvajanja GSO do danes, da bi bilo mogoče enoznačno govoriti o popolni varnosti, še posebej, ko govorimo o vplivu na naslednje generacije. Ob epidemioloških študijah zdravstvenega, ali bolje bolezenskega stanja »zahodne civilizacije«, torej EU in ZDA, pa podatki govorijo vse prej kot o koristnosti sedanjega načina prehranjevanja ljudi, vključno z uporabo GSO. Avtor je avditorij tudi seznanil z najnovejšo študijo kitajskih strokovnjakov, ki dokazuje, da tudi najmanjši »cluster« ali po domače skupek aminokislin, ki ga še ne moremo definirati kot beljakovino, že prenaša gensko informacijo in tako v črevesju živali (ali človeka) s pomočjo lastne črevesne flore prične tvoriti herbicid, ki je sicer specifičen za GSO koruzo in ubija koruznega hroščka. Govorimo seveda o prenosu gena, ki kodira tvorbo insekticida iz genoma B. thuringiensisa v genom GSO koruze, ki naj bi bila »zdrava in odporna« ter idealna za človeško in živalsko hrano. Takšne kritične implementacije so npr. manjkale pri ekspozejih prof. Bohanca.
Prebitek pridelka glede na tradicionalne in avtohtone sorte rastlin ni dovolj velik, da bi odtehtala vplive na naravno okolje in uporabo naravnost gorostastnih količin selektivnih herbicidov tipa glifosat (Roundup-do nedavnega v lasti patenta Monsanto) in predvsem jasne namere obvladovanja pravice do semen in s tem nadzor nad hrano in politično nadvlado. Majhno, a bistveno pojasnilo avtorja! GSO so skonstruirani tako, da so kot semenski material neuporabni, torej neplodni in je za vsako setev potreben nakup semenskega materiala. Seveda ga v ekskluzivi ponujajo in dobavljajo glavni konstrukterji GSO organizmov Monsanto, Syngenta, BARR Crop Science. Čisto slučajno vsi iz ZDA in za zelene $. Ali je dodaten komentar še potreben? Morda iz toliko opevane suverenosti in neodvisnosti RS, ali EU?
Vprašanje GSO torej vzbuja številne emocije, postaja pa tudi vse bolj pomembno politično vprašanje, saj je regulacija odvisna od političnih odločitev na evropski in, žal vse manj, na nacionalni ravni.
Kot prijazni sončni žarki, ki skozi svinčeno sive oblake posijejo na naše glave je toraj izzvenela tale konferenca. Že uvodni govor g. župana Bojana Šrota je izzvenel vzpodbudno z izjavo, da so MO Celje razglasili za »GSO prosto«. Da mislijo resno, pa je kasneje potrdila tudi ga. Alja Tržan, vodja marketinga Mlekarne Celeia, ki je obrazložila naravnost vzoren program varovanja potrošnikov in upravičila uporabo logotipa »brez GSO« na svojih izdelkih.
Ali je politika s to konferenco imela tudi jasne in poštene namere in ne le namen cirkusantskega sprenevedanja, bo pokazal čas. Strokovnjaki in državljani lahko ta hip računamo na poštena stališča dr. Šoltesa in g. Bogoviča, ne pa tudi na stališča vlade, ki ne izdaja svojih stališč, čeprav jo obvezuje zadevna resolucija objavljena v Uradnem listu RS, št. 25/11, o prepovedi uporabe GSO na teritoriju države in pa morda g. ministra, mag. Dejana Židana, ki je lani poudaril, da je RS močan člen v verigi držav proti GSO.
Nad izjemno hrabrimi in odločnimi stališči prisotnih, da se bodo borili za slovensko samostojnost, avtohtonost in kvaliteto tudi na tem področju življenja smo bili očarani in zadovoljni. A ne moremo se otresti vtisa, da smo bili le peščica razsvetljenih razmišljujočih in strokovno podkovanih državljanov, ki bodo že v naslednjih dneh, ko EU pričakuje obisk g. predsednika ZDA, B. Obame, ki ima eno samo nalogo in to je prisiliti države EU v podpis sporazumov TTIP, TISA in CETA skupaj s svojimi politiki, pokorno sklonili svoje slovanske tilnike kot že tolikokrat prej v zgodovini. Podpis teh sporazumov bo namreč iz želja, prepričanj in odločitev te in ostalih konferenc naredil le papirne ogorke, ki jih veter raznaša z ugašajočega domačega ognjišča.
Ja, in še to! Na konferenci smo pogrešali, poleg še nekaterih, predvsem prvega v vrsti borcev za zdravo hrano in okolje v Sloveniji, g. Antona Komata. Škoda!
In za konec. Ali bo znanost tudi tokrat »goljfiva kača« iz uvodnega Prešernovega soneta in nas bo ponovno peljala stran od ognjišč naših očetov in dedov, od njihovega bogatega znanja semenarstva, žlahtnenja rastlin, vsega znanja in izkušenj, ki smo jih nakopičili v stoletjih ?Človek se tokrat z zlorabo znanosti postavilja nad Boga in ustvarjala nove organizme po svoji volji in ne po volji narave, ki je razvoj usklajevala v harmonični red milijone let. Vsekakor vemo veliko premalo, da bi lahko dopustili odpiranje tako nevarne Pandorine skrinjice.
Pripravil:
Dr. Črtomir Borko
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
FireSnake ::
Našel pa sem, da se je debata o GSO in varnosti (kako lepo zastavljeno) odvijala že 2012:
GSO in varnost?
GSO in varnost?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Primer gensko spremenjene hrane: Čim manj vemo, tem bolj smo prepričani (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 85893 (74200) | blay44 |
» | Beljakovine in ogljikovi hidrati (brez kemije! in ) (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 17056 (15449) | Lindir |
» | koruza monsanto - gso (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 32863 (30696) | Gavran |
» | GSO in varnost? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 32755 (29890) | thramos |