» »

Velika suša, kmetje 'krivijo' državo

Velika suša, kmetje 'krivijo' državo

«
1
2 3 4

koyotee ::

Kmetje mislijo, da bi z namakanjem rešili svoj pridelek, vendar temu ni tako!
Sam letos je blo velik naravnih katastrof. Zmrzal, hrušev ožig, neurja....
Pol se pa obrečajo na državo češ : Povrnite nam škodo!!!!!
Na tem področju bo treba še velik narest!!!!
Kaj vi mislite o tem???
LP 8-)

MadMax ::

Kmetijstvo je posel. Služba.
Suša je rizik posla.
Rešitev je zavarovanje pridelka.
Država povrnit škodo? Pa ja....
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Phoebus ::

Ne, kmetje ne krivijo drzave za suso.
Drzava se gre socialno drzavo in je obljubila kmetom subvencije, pomoci, povracila skode zaradi naravnih katastrof, ipd.
In ce drzava obljubi, naj obljubo tudi drzi. Samo to hocejo kmetje.

Res je, da to ni dolznost drzave. A v Sloveniji je tako, da je *ogromno* malih kmetov, ki bi brez pomoci drzave v primerih naravnih katastrof propadli. Ker jih je ogromno, se drzavi enostavno splaca (ce ne na kratki pa na dolgi rok) pomagat.
Saj imamo konec koncev pri nas eno najboljsih hran. Kar poglejte, kako veliki "euro" kmetje gojijo zelenjavo in sadje. Saj se ze ko jes vidi razlika.

MadMax ::

Saj ravno "mali" kmetje so problem.
Dopoldan v službi, popoldan v hlevu ali na vrtu.
Vsak kmet mora imet svoj traktor, svoj kombajn, svojo balirko itd...
In potem iz vsega skupaj pride en velik nič.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

dr.J ::

Edina rešitev je zavarovanje pridelka, kar pa je za marsikoga predrago.

Recimo pšenico odkupujejo od kmeta po kakih 35 SIT/kg, kruh je pa po 500 sit/kg. V ceni kruha je vrednost pšenice dobrih 10%. Zato pa je najboljši sosed tako lepo rejen.

Zaradi suše bodo kmetje morali zaklati veliko živine. Klavnice jo odkupujejo po žaljivo nizkih cenah, a meso stane v mesnici enako kot prej.

Zaradi takih vampirjev kmet nima denarja za zavarovanje pridelkov in potem nima druge izbire kot prositi za pomoč.

Morali bi se preusmerjati na tiste posevke, ki hitreje zrastejo/dozorijo in so tako manj občutljivi na sušo.

Namakanje je pri nas utopija.

Suša je letos naredila toliko škode, da je iz proračuna ne bo mogoče pokriti. Škoda je tudi na gozdovih, vinogradih in se bo poznala še več let, tudi če jutri dežuje.

Sonce pa še kar nažiga...

Menda se to dogaja točno tako, kot predvidevajo modeli tople grede. Po tistem se nam slabo piše.

S temi podporami si vlada res kupuje socialni mir, a bo ravno to marsikaterega rešilo. Ni pa to trajna rešitev, čeprav so se nekateri že navadili nanjo.

Hrana z raznih velikih in modernih kmetij: fuj. PA GM tudi. Samo dosti drugih alternativ ni in jih bo vedno manj. Žal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dr.J ()

Aspirinix ::

Nekaj je že bilo povedanega.
Kmetje želijo samo tisto, kar jim je bilo obljubljenega in nič več.
Cene so tak ali tak za vse previsoke.
Primer kruha je bil omenjen. Samo še enkrat: Kilogram pšenice odkupijo po recimo 30SIT (če je dobre kvlitete, če ni potrebno plačati kazni zaradi vlage v zrnju, kazni zaradi presuhe pšenice...). JA tudi kazen za to, da je pšenica presuha se plača, čeprav je to za zrnje boljše, ker je nadaljnja obdelava lažja. Bedarija od nekoga.
No gremo naprej. Iz recimo v slabem primeru 2kg pšeničnega zrnja dobiš 1kg moke primerne za peko kruha. No, cena kocke kvasa je 50SIT, s tem kvasom lahko spečeš okoli 10kg kruha, torej je cena za 1kg štručko okoli 5SIT.
Naprej. Peka. Kruh se peče cca. 1,5h pri 170°C (če se ne motim). Ampak kje ste kdaj vidli peka, ki bi pekel en hleb posamično. Pečejo po več sto kosov hkrati. Zato se elektzrična energija porezdeli na vse hlebe. V grobem recimo, da stane el. za peko teh 100 hlebov 5000SIT, torej 50SIT za en hleb.
Če seštejemo: 70SIT za pšenico, 5sit za kvas, 50sit za električno energijo in recimo 20SIT za druge stroške pri enem hlebu ali štruci. Skupaj to znese, samo malo, če se mi zdi prav je to okoli 400SIT,a ne?
Dajte no, bodimo resni. Nekdo mastno služi.
NAj**** pa tisti, ki ima najmanj za reči pri celi stvari. Kaj bo kmet s pšenico, živino itd. če jo lahko proda samo na en način? Zato je že marsikateri kmet prešel samo še v proizvodnjo za svoje potrebe in kmalu bo teh kmetov čedalje več. Od kod bodo pa potem kruh in ostale stvari dobivali v mestih? Iz betona?
PA še ena. Zavarovanje ni tako izi stvar kot si vsak misli. Ona finta na POPTV zadnjič me je razp***, da je blo hudo. Cene so že naštevali, samo nihče ni povedal koliko dela mora kmet vložiti, da to zraste (ni obračunana plača zanj), koliko stanejo razna škropiva, ki jih MORA uporabiti, da lahko sploj kaj ponudi nekomu, koliko ga stane vzdrževanje opreme, ki jo nujno rabi, da lahko opravi svoje delo.

SUma sumarum: vloži več kot dobi. Potem pa naj bi stvar še zavaroval. Iz česa prosim? KJe naj vzame denar? Ta ne raste na drevju, ali na njivi ali v trti. Zato pa gre v službo, da denar potisne v kmetijo, pradon ga vrge v peč sistema, ki mu pravijo pravna država. Verjetno mi bo kdo kaj konkretnega povedal nazaj, ampak tako stanje je in nič drugačno.

BigWhale ::

Meni se pa zdi, da je pri nas premalo obdelovalnih povrsin, da bi se lahko uspesno sel kmetijstvo.

GM hrana je hec... ;> Americani ze gojijo bolj rdece paradajze, se malo pa se bo sam v gajbe zlozil in boril proti gosenicam :P

Brane2 ::


Recimo p?enico odkupujejo od kmeta po kakih 35 SIT/kg, kruh je pa po 500 sit/kg. V ceni kruha je vrednost p?enice dobrih 10%. Zato pa je najbolj?i sosed tako lepo rejen.


Glede na to, da imam fotrovo polovico sorodstva v Vojvodini, sem vse te zgodbice slisal ze zdavnaj. Resitev je enostavna. Naj odprejo svojo pekarno in distribucijsko mrezo. A nekaj mi pravi, da bi tudi pri njih cena kile kruha takrat vrtoglavo narasla...

Pac kruh je taka dobrina, da potrebuje specificno dobavo ( v enem dnevu zastara) in da je verjetno precejsen procent izmeta. Vse to je treba vracunat v ceno. Sicer pa, ce se "najboljsi sosed" redi ko svinja, se toliko bolje. To samo pomeni da je razlika v ceni velika in da se jim res splaca investirat v pekarne...

A ni tko ? :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

pin29 ::

Tema je zalo široka, pot do rešitve pa dolga.

Razglabljati zakaj je cena kruha taka, pšenice pa drugačna je nesmisel. Dobro je če se "najboljši sosed" redi kot svinja, ni pa dobro da na drugi strani nekdo (od katerega je ta sosed tudi odvisen) strada... Je tako?:\

Kmetom je bilo obljubljeno, a žal takrat ni nihče vedel kako velike posledice bo suša pustila na površinah. Nemogoče je poplačat celotno (oz. tolkio kolikor je obljubljeno) škodo vsem kmetom (tistim ko so oddali vlogo za "pomoč"). Žal, posledice vemo kdo nosi.
Zdej pa nekaj dejstev:
V Sloveniji nimamo velikih kmetij oz. ne toliko velikih ki bi se lahko kosale z evropskimi. Ekonomsko gledano je najcenejše uvažat dobrine iz tujine, ker je cena nižja (in stroški pridobibvanja velikih kmetij). Tako trg ne trpi in ima kupec vednmo vsega dovolj. Ampak v situaciji kot je ta je nujno in to res nujno zapreti uvoz. Namreč kmetje morajo št. glav (npr. govejih) zmanjšat, ker za dosedanje št. NI dovolj hrane, ker je bil pridelek obupno majhen tudi ni denarja da bi dokupili potrebno za preživljanje dosedanje črede. Torej živino prodat oz. posledično v zakol, že osnovno načelo "velika ponudba --> nizka cena" ekonomije pove da se s tem ne bojo "opomogli". Posledično bo mesa (če ga že ni?) v SLO preveč in tako klavnice ne sprejemajo več živine v zakol, kar SE ŽE dogaja. In kaj sedaj razen zapret uvoz?

Mimogrede ponovno povečanje črede ni tako enostavno kot je sedaj (žal nujno) treba pošiljat živali v zakol...


Politiko bo pač treba spremenit v nasprotnem primeru bo (oz. je že ponekod) nemogoče preživet z osnovno dejavnostjo kmetovanja (govedoreje,...) Tržni sistem in ekonomija delujeta po svoje in se ne "ozirata" na vire. Žal bo treba uzakonit varnostne mehanizme ki bodo ob takih kriznih razmerah zaščitile kmeta pa če tudi bo za to treba podražit končne izdelke - do neke mere - (ali pa zmanjšat marže in zaslužke trgovcev, kar pa se 100% ne bo zgodilo!)


V SLO je največ malih kmetov in takih ki so (vsaj eden) zraven zaposleni (torej kmetijstvo ni bistveno za njihovo preživetje) . Za povrnitev škode naravnih katastrof prosijo VSI in ker je zgornjih primerov ogromno in so zato tisti ki so življensko odvisni od kmetovanja prikrajšani in to ZELO!Torej med njimi je treba narediti razliko in sredstva namenjat temu primerno. Tako lahko na TV SLO1 v kmetijski oddaji spremljate komentarje "kmetov" z zaposlitvijo, da jim država podeljuje previsoke subvencije?!?

Večini kmetom se ne splača zavarovat pridelke že zaradi svoje majhnosti (sploh pa tistim zgoraj navedenim, ki so še zaposleni).

Računica ki je bila objavljena na POP TV-ju je NESMISELNA! Vredu upoštevali so zavarovalnino in stroške povezane v zvezi z njo in jo odštel od denarja ki ga kmet dobi od pridelke upošteval še dobljen denar od zavarovalnice,itd. Na koncu je bila bilanca pozitivna za nekaj (mogoče nekaj desettisoč, nevem točno) tisoč tolarjev. Kje so upoštevani stroški potrebni za vzdrževanje kmetije in opreme in KJE so bili upoštevani stroški za PREŽIVLJANJE (hrana, pijača,elektrika,...)in če upoštevamo vsaj tričlansko družino? bo npr. 40000 sit (ki so ostali od končne bilance zavarovalnine,...) dovolj za preživetje 3-članske družine:O


In še glede pomoči, ki je v medijih tako odmevna:
29 sit /kg za koruzo, od tega plačajo 9sit takoj, ostalo pa se plača z denarjem ki ga kmet dobi iz sklada za povrnitev škode...To je cena gole koruze, brez transporta, trgovin...končna cena bo (po moji grobi oceni) VSAJ 35sit/kg. Kakšna pa je trenutna končna cena na trgu? Od te odstopa za kakšen tolar (se mi zdi da je 36, nej mne kdo popravi če ni res). Torej kaka pomoč je to, če je cena ista od te na trgu? Aja, glede ostalih 20sit, ki jih plača država. Kdo je država da bo odločala namesto kmetov katero krmo rabijo? Ne rabijo vsi koruze, ki ni najcenejša v primerjavi z drugimi krmami! Kaj če se kmet odloči za ječmen?

Končno (upam) de bojo tud kmetje prisiljeni v konkreten razmislek o njihovi prihodnosti in ustvarjanju načrtov (vizije) ki jih bodo "varno" pripeljali v EU. Vsak bi moral izkoristiti prednosti ki mu jih teren na katerem se nahaja ponuja (kar jih sedaj ne)! Tarnanje in jokanje državi v nedogled ne bo pomagalo. Tako stanje (ogromno malih klasičnih konvencionalnih kmetij s klasičnem oddajanjem mleka v mlekarne, itd. ) kot je sedaj se sigurn ne bo obdržalo pa če še tako tarnajo.

Če pride podjetje v rdeče številke gre ponavadi v stečaj, kaj pa kmet? Večina jih nima niti srednje šole...(ali grejo na borzo dela, kaj pa s posestvijo?)...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pin29 ()

Brane2 ::

V interesu vsake drzave je, da je njeno prebivalstvo cimbolj ucinkovito.

Ker se danes favorizirajo izdelki na visji tehnoloski ravni, gre v to smer tudi zahteva po kadru.

Nic vec ne mores bit kar tko pre* *urca- tud pastir ne. Ce delas nizkotehnoloske izdelke, jih pa moras delat na morece velike serije, da se splaca.

Ce ni take potrebe za kmetijstvom, se torej zahteva prestrukturiranje delovne sile. Prvic slisim za ta argument, da je treba kmete scitit, ker so v povprecju glupi (=brez izobrazbe in brez moznosti ucenja).

Kam bi pa prisli, ce bi tako scitili vsakogar, ki je nebogljen- recimo textilno industrijo, pa recimo Litostroj, pa recimo Iskro Delto pa recimo etc etc etc. ?

My point- zakaj tako zelo rabimo ravno denimo kmete ? Ker izdelujejo stratesko pomebne dobrine ? To je mogoce veljalo 50 let nazaj. Danes je skoraj VSAKA dobrina stratesko pomembna...

Matr, zminirajo naj nam Tosamo in uvedejo embargo na sekret papir in bomo vsi po*ani voku dveh tednov... :\

BTW: Kmetje bi imeli konkreten pomen samo ?e bi bili v primeru vojne sposobni trajno prevzet celotno proizvodnjo hrane nase za vso SLovenijo. Karkoli manj ni zadosti da bi upravicilo njihov status...

pin29 ::

Joj, kaj si zdej napisu....

Prvic slisim za ta argument, da je treba kmete scitit, ker so v povprecju glupi (=brez izobrazbe in brez moznosti ucenja).


To si narobe razumel, tega nisem nikjer trdil. Tako kot vsi imajo tudi kmetje možnost izobraževanja! Kdo pravi da ne!Če bi šli po tvojenm prestrukturirat delovno silo in kmete izobrazili in jih poslali na borzo dela. Tam jih je že sedaj dovolj (drugih) in kateri se najtežje zaposlijo STAREJŠI in neizobraženi. In koliko imamo mladih kmetovalcev, večina je starejših, torej koliko bi se jih zaposlilo?


My point- zakaj tako zelo rabimo ravno denimo kmete ? Ker izdelujejo stratesko pomebne dobrine ? To je mogoce veljalo 50 let nazaj. Danes je skoraj VSAKA dobrina stratesko pomembna...


Če je že tako (v kar ne verjamem), potem pa niso vse dobrine enako strateško pomembne. Sicer pa zakaj jih pa rabmo? Ukinmo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano... in izobrazimo kmete, jih zaposlimo. In kaj bo s slovensko pokrajino, pustimo jo zaraščati... Samo iz radovednosti bi rad vidu katastrofo čez enih 15 let opustošenja...

BTW: Kmetje bi imeli konkreten pomen samo če bi bili v primeru vojne sposobni trajno prevzet celotno proizvodnjo hrane nase za vso SLovenijo. Karkoli manj ni zadosti da bi upravicilo njihov status...


Če je to tvoja razumna izjava potem so v Sloveniji kmetje samo zato, da bi nekoč, če bi bila vojna preživljali mati kokoško. Ali pa mogoče Slovenija ne rabi (po tvojem če ni vojne jih tako ne rabi) kmetov, škoda da obstajajo ne ?

Zgoraj navedene tvoje izjave sem moral komentirati, čeprav so po mojem mnenju nerazumljive (vsaj zame) in neresne.

Brane2 ::

My point:

vse stvari na svetu obstajajo z nekim razlogom.
Tudi kmetje. Ce niso obstoja sposobni, zakaj bi bi jih vzdrzevali ?
Tekom prejsnjih let so te povsod skorajda silili v prakticno zastonj solanje. Bla je potrebna samo volja. Pa je niso imeli.
Ce sodim po tistih nekaj primerkih ki jih poznam, gre za folk, ki je mentalno nekje okrog leta 1800 in VEDNO resuje vsak problem na isti, tradicionalni nacin. Delajo se neumni in cakajo "da guzva mine".

Casi so se spremenili.- tokrat zares.

Tudi teh argumentov o poplavi nezaposlenega folka ne bi resno uposteval. Ja, financni skripci jih bodo resneje prisilili v zdruzevanje in sodelovanje, pa tudi iskanje drugih moznosti.

Ne vidim, zakaj bi ukinil zaradi tega kmetijsko ministrstvo- pravim le, da naj kmetje-tako kot vsi drugi- upravicijo svoj prostor pod soncem- s konkretnim ucinkom.
Tele socialisticne fore mi gredo na zivce. Gre skorajda ze za lobi. Vsi govorijo o skodi, ki so jo utrpeli kmetje.

Cisto banalen primer:

Zadnje toce. Ali recimo predzadnje. Na TV-ju kamere kazejo tipa, ki je zaradi tega v zepnem sadovnjaku zgubil jabolk za 23.725 SIT, veliko manj casa pa zgubijo za folk, ki jim toca stolkla avto in povzrocila 100x vecjo skodo.

Kaj pa, ce bi denimo vsi, ki jim je toca stolkla avto, dobili subvencije za popravilo ? Nato bi pa se s*ali, da jim vlada ni povrnila vsega >:D

Primer 2:

A je ze bla kje kdaj kaka oddaja o kmetih, KI SO DOBILI SUBVENCIJO ZA SKODO NA NJIVI, KI JE SPLOH ZASEJALI NISO ? Tu v okolici poznam vsaj en primer.
Glede na to, da mi kmetje glih niso zivljenjska tema, sklepam da jih kar mrgoli.


Pa se nekaj o teh oblikah pomoci kmetom iz EU. Videl sem ze nekaj finaciranih projektov (sicer na drugih podrocjih) in lahko recem, da so vcasih sredstva za nase razmere res radodarna, vendar evropski cesar ni blesav- hoce videt temu ustrezne rezultate.

Mogoce je tudi zato nasa vlada tako ozkosrcna. Ko bodo dobili pomoc in ne bo pravih efektov (folk bo vecino denarja zagnal za tekoce poslovanje, ne pa za investicije), bo s*anje.
Tega nasi kmetje niso dojeli. Msilili so, da na tej vaski veselici vse naslednje runde chasti EU. EU pa hoce videt kar nekaj muske in tancanja za vsak svoj evro...
Zato nam pa EU tezi, da se nimamo vsega pripravljenega za sprejem pomoci (institucije, konkretne programe itd).

Brane2 ::


In kaj bo s slovensko pokrajino, pustimo jo zara??ati... Samo iz radovednosti bi rad vidu katastrofo ?ez enih 15 let opusto?enja...


In kaj se bo zgodilo z zaraslo pokrajino ? Bo crknila ? :\

Mislim, res. Ko me vonj svezega kravjega d*eka butne v glavo in mi sekundi odpre sinuse postanem hvalezen domacemu kmetu, ki misli name in je pripravil vse potrebno da zase, zame in pol evrope pripravi teren za tistih nekaj glav solate, korenja itd.
Nisem pa se opazil, da bi to inovacijo kdo odnesu v mesto recimo. Da bi folk s*al po zelenicah recimo, da bi rozce lepse zrasle.

Res velicastno. Ne bi prenesu neznosne turobe in vonja kakega gozda recimo. Rabim njive vse okrog sebe...
Koneckoncev trpim kravji d*ek v splosno dobro. Kmet proizvaja hrano zase in za tri branjevke, ki prodajajo bolj ali manj uspe?no krompir na ?ivilskem trgu...


Da ne govorim o trumah polpismenega in polpijanega folka, ki s traktorji prdi nakrog ( v solidnem procentu brez minimalnega izpita- tistega za traktor, ki je malce nad kolesarskim izpitom), kao "po opravilih", v pravilnih presledkih povzroca nesrece in izgube-tudi v svojih vrstah...
Komicna scena -vidis tipe s traktorji in prikolicami, gor pa trave da je ena krava nima niti za joint...

My point:

Dekoracija okoliskih terenov definitivno ni razlog za obstoj kmetov. Morajo proizvajati solidne donose dobre robe. So se v prednosti, da so delno pod okriljem cesarja in jim ni treba trpeti konkurence, kot jo morajo trpeti vsi ostali.
Se lahko izbirajo, kaj bodo poceli in cas da dobijo grif. Pozneje bo slo za prezivetje v boju s svetovno konkurenco.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Phoebus ::

Brane2

Od kje ti pa ideja za nesposobnost? A se tebi sanja, koliko dela je, da pride zelenjavca na trg, psenica v kruh in meso v mesarno?
NApisano je bilo ze veliko o tem, kako malo dejansko dobi kmet za to.
In vse lepo in prav je tudi, da imamo meso 100x preverjeno preden pride v trgovino, ampak a se vam zdi normalno, da mora bit npr. krava, ki je pred zakolom preverjena in ima vse papirje da je zdrava ob zakolu preverjena se 1x (seveda na stroske kmeta), odpeljana v klavnico na stroske kmeta, zaklana na njegove stroske, meso pa odkupijo jo njega po smesnih vsotah, s tem da se drobovine (bikovih jajc, vampov, srcka, mozganov, ipd.) nima niti sans dobit, ker so "kriticni za prenos bolezni"? In prav te deli so bili vedno gurmanske poslastice. Nevem tocno, ampak mislim da je ~25k zakol in pregled in prevoz na glavo. Potem pa se meso po recmo 300/kg (ki je v mesarni krepko cez 1000). A vidis kje racunico?
Ni cudno, da so v evropi izbruhi vseh moznih bolezni, ko futrajo zivino tako kot jo, ker se drugace financno ne izide.

Ce je zate sposobnost 100ha nekega pridelka, ki je "serijsko" in "masovno" obdelovan kot delajo v ameriki in na velikih evropskih farmah, potem ne ves, kaksna je to "plasticna" hrana.

Res je, drzava "naj**" ker placuje, ampak v koncni fazi je nekje drugje nekaj hudo narobe, saj je hrana v koncni fazi najbolj osnovna dobrina in vsekakor nekaj ne stima, ce sluzijo vsi razen tistega, ki dejansko proizvaja sestavine.

O tem, da se vozijo s super traktorji in praznimi prikolicami pa...seveda, saj je susa. A bos sel leta 2k3, pri razmerah kot so orat z volom in prevazat s konji? Pa naredi diplomo na ZX Spectrumu ce ti rata. Saj se da. Ampak- a je efektivno, ali bos raje investiral v racunalnik?

Mr.B ::

Če je kdo poslušal medije, bi vsaj na TV slišal tako nahitro, da se proti suši neda zavarovati, potem pa so kar prešli na izračune koliko profita bi letos kmetom ostalo če bi se zavarovali proti vsem ostalim....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Brane2 ::


Od kje ti pa ideja za nesposobnost? A se tebi sanja, koliko dela je, da pride zelenjavca na trg, psenica v kruh in meso v mesarno?
NApisano je bilo ze veliko o tem, kako malo dejansko dobi kmet za to.


Tudi snazilka dobi malo za svoje delo (odvisno, tu pac posplosujem), ceprav gara, pa kaj ? Enako velja za pol KV delavcev v industriji pa nekateri place ne vidijo po par mesecev, pa kaj ?

Leta 90 smo se odlocili za kapitalizem. To med drugim pomeni, da ceno nase usluge ne doloca samo to, koliko smo zanjo delali. Firme gredo vsak dan v stecaj in vsak dan nastajajo nove. Trg jih ubija in trg jih poraja.


In vse lepo in prav je tudi, da imamo meso 100x preverjeno preden pride v trgovino, ampak a se vam zdi normalno, da mora bit npr. krava, ki je pred zakolom preverjena in ima vse papirje da je zdrava ob zakolu preverjena se 1x (seveda na stroske kmeta), odpeljana v klavnico na stroske kmeta, zaklana na njegove stroske, meso pa odkupijo jo njega po smesnih vsotah, s tem da se drobovine (bikovih jajc, vampov, srcka, mozganov, ipd.) nima niti sans dobit, ker so "kriticni za prenos bolezni"?


To velja tudi za mnoga druga podrocja. Koneckoncev je pir v trgovini veliko cenejsi kot v solidni gostilni. Nisem opazu, da bi ble gostilne zaradi tega prazne.
Kdo krije ceno prevoza, testiranja itd je odvisno od sporazuma med kupcem in prodajalcem. Ce jim cesar kaj ukazuje, je to zaradi podpore, ki jo dobijo po drugi strani. Ce jim to ni vsec, naj zahtevajo prosti trg-brez subvencij.
Ce jim ni vsec, da prodajalci sluzijo "prevec", naj se tudi sami organizirajo in spustijo v igro prodaje. Preprican sem, da bi nizje stroske kupci z navdusenjem sprejeli, pa se za kmete bi bistveno vec ostalo- seveda ce je res kar trdijo, kar se mi zdi sumljivo.



In prav te deli so bili vedno gurmanske poslastice. Nevem tocno, ampak mislim da je ~25k zakol in pregled in prevoz na glavo. Potem pa se meso po recmo 300/kg (ki je v mesarni krepko cez 1000). A vidis kje racunico?


Seveda jo vidim. Naj odprejo se svoje mesarije in poberejo se tistih 700 SIT/kg razlike. Evo ti racunice. :D
Vsaka vecja ali manjsa skupina kmetij pac odpre in registrira svojo mesarijo, ki jih dejanjsko stane samo obratovalne stroske+ place par zaposlenih...
Pa se mi zdi, da bi ob splosni konkurenci folk to ze zdavnaj pocel, ce bi mesarije tako lahko sluzile brez vzroka....


Ce je zate sposobnost 100ha nekega pridelka, ki je "serijsko" in "masovno" obdelovan kot delajo v ameriki in na velikih evropskih farmah, potem ne ves, kaksna je to "plasticna" hrana.


In ti ves, da Ameri jedo tako slabo hrano ? Od kod ti to ?


Res je, drzava "naj**" ker placuje, ampak v koncni fazi je nekje drugje nekaj hudo narobe, saj je hrana v koncni fazi najbolj osnovna dobrina in vsekakor nekaj ne stima, ce sluzijo vsi razen tistega, ki dejansko proizvaja sestavine.


Povsem normalen pojav, ce proizvajalec ne dohaja tuje konkurence, trgovec pa recimo jo.


O tem, da se vozijo s super traktorji in praznimi prikolicami pa...seveda, saj je susa. A bos sel leta 2k3, pri razmerah kot so orat z volom in prevazat s konji?

Ob njihovi trenutni ucinkovitosti bi kazalo resno o tem razmisliti. Ce nimas za yugota pac ne kupuj mercedesa. Kurcijo se s kupi enga orodja, ki ne pokrije niti svoje amortizacije...
:\


Pa naredi diplomo na ZX Spectrumu ce ti rata. Saj se da. Ampak- a je efektivno, ali bos raje investiral v racunalnik?


Ce nimas za jest in ce ti ta "diploma" ne bo prinesla konkretne place ali ustreznega $$$ v kakrsnikoli obliki, potem je zate tudi Spectrum prevec.
Kaj ti blo diploma, ki je nihce ne ceni in je ni pripravljen placat ? Ce delas to za svoje veselje O.K. a potem ne razlagaj okrog, da si strteski dejavnik in da te morajo vsi ostali placevati...

Nasi kmetje so malce zaspali, tako kot pravzaprav vsi ostali. Le da je pri kmetih ta sen trajal par stoletij. Ves ta cas so stavili na tradicionalno karto in Dudekovo modrost "Nikdar ni bilo, da ni nekak bilo, I nikdar ne bu, da nam nekak ne bu..." :D :D :D
Skratka, znaki za tole se kazejo ze desetletja in lahko bi ze zdavnaj poskrbeli za to. Ampak ne, raje se delajo blesavi, zahtevajo nevemkaksne pomoci in izsiljujejo. Zanima me kaj bo, ko se bo tudi ta karta izpela...

Brane2 ::


?e je kdo poslu?al medije, bi vsaj na TV sli?al tako nahitro, da se proti su?i neda zavarovati, potem pa so kar pre?li na izra?une koliko profita bi letos kmetom ostalo ?e bi se zavarovali proti vsem ostalim....


Par stvari:

Rizik je v vsaki dejavnosti. Live with it or leave it... :D Koneckoncev nihce ni zavarovan prioti vsem nesrecam, ki ga lahko doletijo. Niti v industriji ne.

Ce je zavarovalnina previsoka, to lahko v grobem pomeni dve stvari:

1.
Zavarovalnice bi rade prevec zasluzile. Resitev: ustanovitev sklada v te namene. Ob pazljivem vodenju se bo v skladu veliko manj denarja porazgubilo in koncalo v napacnih zepih, torej bo cena zavarovanja nizja. Poleg tega bi se taki skladi specializirali prav za zavarovanje kmetov in ze zaradi tega lahko bolje in ucinkoviteje opravljali svoje delo....
Zanimivo s emi zdi, da vsak teden lahko na vesteh zasledis porocilo, kako je kdo pobral predplacila za avtomobile, bajte itd in nategnil maso folka kar tako, brez ustreznih papirjev.
Ko je pa treba folk zanimirat, da investirajo nekaj v lastno varnost, pa se nikamor ne premakne...

2.

Stroski zavarovanja so dejanjsko previsoki glede na moznost zasluzka in pricakovani zasluzek. Resitev: Preusmeritev v manj rizicne programe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

koyotee ::

Sploh ne morš pomisl kko bi blo, če bi dobil na primer tak režim kot je na kubi, al pa je bil v iraku!!!!??? Kmetje bi že zdavnaj bli na cesti! Kmetje se sami seb smiljo in pomoje ni veliko držav ki je tko radodarnih do kmetov, ko gre za naravne katastrofe. Sploh pa kšn kmet je to če ma 5 glav živine pa pridela 500 kil krompirja??? Noben, sj zato pa nemore obstat. Suša je mogoče sam 15% vseh težav, ki zmanjšujejo pridelek.

Mr.B ::

Se strinjam, je pač politika vladajoče stranke taka kakršna je.
Je pa res da kmet ki ima v svojem park placu nekaj 40k€ vredne traktorje res ne more jamrati...

Je pa tudi res da določeni politični veljaki ogromno zaslužijo na račun zavarovalnic, ampak to je le Slovenija, dežela hlabcev...

Kmetje se pač morajo zavedati da so vremenske nevsečnosti kakršne so, tudi meso iz madžarske je bistveno ceneje, kvaliteta pa, hm no saj ti dajo made in si nalepko gor, kao da je iz SI. Z vsakoletnimi finančnimi pomočmi se enkrat končna, treba je pokazati rezultate, res pa ko met geda delovanje države se mu tudi zdi nesmiselno investirati, če država deluje tako kot deluje. No se bodo pa kmetje morali odločati ali bodo oz. ali se jim splača posejeati tisto kar vsi sejejo, ali bo poizkusil kaj drugega, no se veste da kmeta zelo težko premakneš.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

koyotee ::

Sploh ne morš pomisl kko bi blo, če bi dobil na primer tak režim kot je na kubi, al pa je bil v iraku!!!!??? Kmetje bi že zdavnaj bli na cesti! Kmetje se sami seb smiljo in pomoje ni veliko držav ki je tko radodarnih do kmetov, ko gre za naravne katastrofe. Sploh pa kšn kmet je to če ma 5 glav živine pa pridela 500 kil krompirja??? Noben, sj zato pa nemore obstat. Suša je mogoče sam 15% vseh težav, ki zmanjšujejo pridelek.
ZDA pa bi loh zmanšal onesnaževanje zraka, pa bi ble posledice suš manjše.
I hate ZDA!!!!!!!;( ;(

Business ::

Kmetje se ne zavedajo, da so tudi oni takorekoč privatniki. Če nekemu privatniku biznis ne gre, ali on lahko zahteva kaj od države? ALi mu država kaj da? Zakaj pa je šel za kmeta! Zakaj raje ne proda zemlje in ustvari drugi biznis! ALi pa sadi nekaj, kar je bolj odporno na sušo! Nič jim ne bi dal. Koliko je takšnih kmetov, ki zraven svoje kmetije, delajo še po drugih firmah. Torej imajo alternativo. PA ravno taki najbolj tarnajo. Če se bojijo suše pa naj zavarujejo. Ja sej stane to zavarovanje, a zdaj pa državo to ne bo stalo, na to bi morali misliti malo prej. Če mene kdo vpraša, nič jim ne bi dal. A meni kdo kaj da, razen socialne, če ostanem brez službe? Pa si moram poiskazti drugo službo, pa naj on proda kmetijo in gre s trebuhom za kruhom. Nič socialno pomoč in to je to. Zakaj bi morali znova in znova imeti privilegije.

perci ::

Veste kaj je pa v kmetijstvu res jeba?

Kmetije so zaščitene in kmet je ne more prodat komerkoli, niti ne more prodajat njiv kar komerkoli, ampak samo zaščitenemu kmetu. Zato je cena teh kmetij posledično nižja, kot je realna tržna cena brez omejitev. Talk about fair.

Kako se deduje kmetije niti ne bi omenjal.

bostjan11s ::

emn hja tale tema mi ne da da ne bi jaz še nekaj dodal
tržno gospodarstvo poznam ok (ekonomska fakulteta), zato bi se nekak moral strinjat z primerjavami kmetov z firmami ni podjetniki, ker to me kao stroka uči.
PA NI RES

Vse ki imajo toliko proti kmetov in so veleumi ekonomiksumi jih vabim na en izziv:

postanite direktorji kmetije


vam neki povem večina od vas tule ki ste tak po kmetih pljuvalo bo videlo kak je to v praksi.
teorija je teorija praksa je praksa, najbolje je, da je oboje, vedite pa neki, teorija ni vse!

ok če zvozite 1 leto ne da bi iz vašega žepa dali 1sit za kmetijo in zvozite z pozitivno bilanco uspeha vam čestitam

res pa je, da bi se morali kmatje bolje organizirati in se res spustiti v predelovanje tistih kultur ki bi jim kljub majhosti dala dosti za preživetje, samo žal to ni tako preprosto, ti zemlje ne moreš kar tak prodat al pa kupit kot računalnik(remanentnost fiksnih stroškov)
aja pa še neki o izobrazbi:


VČASIH NI BILA SAMOUMEVNO NA VOLJO ZA VSAKEGA, KI JE TO HOTEL JASNO!!!!!

Brane torej vabljen, da mi predstaviš vsaj strateški, če že ne operativni plan 1 kmetije recmo nekak povprečne 10ha, ker gotovo se ne bi tule zraven v pogovor mešal, če ne bi bil ustrezno strokovno podkovan...... PRILOŽNOST DA DOKAŽEŽ TEORETIČNO MOČ VELEUMA 21 STOLETJA, IN DA PORAZIŠ TE PRAKTIKE IZ 18 STOLETJA KI JIM DANES PRAVIMO "KMETI"

Phoebus ::

Ce jim ni vsec, da prodajalci sluzijo "prevec", naj se tudi sami organizirajo in spustijo v igro prodaje.
To je kot bi rekel, naj proizvajalci cistilnih izdelkov se cistijo.

Naj odprejo se svoje mesarije in poberejo se tistih 700 SIT/kg razlike. Evo ti racunice.
Saj mesar je na podobnem. Torej naj odprejo se veterinarije za preverjanje mesa, pa se drzavo da bojo sami sebi pobirali davke? Pa se avtoprevoznistvo da bojo prevazali svojo zivino okoli?

Dovolj bi bil poostren star model - ce ima kmetija izpolnjene pogoje (ki bi bili pac poostreni) in pregledane zivali, naj sami poskrbijo za zakol. Mesar ima se vedno delo kasneje s predelavo. Ne pa da je potrebnih 300 korakov da je krava zaklana in razcetverjena, kjer je treba vsakemu nekaj placat.

In ti ves, da Ameri jedo tako slabo hrano ? Od kod ti to ?
Seveda americani jejo slabo hrano. Eno izmed najslabsih na svetu.

Kurcijo se s kupi enga orodja, ki ne pokrije niti svoje amortizacije...
Ampak brez tega orodja ne mores delat, se ti ne zdi?

Kmetije pa ne mores primerjat s firmo ali podjetjem, ceprav na hitro zgleda da se da (pac imas vlozek, imas profit, imas opremo).

Naj gojijo druge stvari? Kaj naj pa gojijo? Za ajdo daje drzava subvencije, ampak je noben ne kupuje. In zakaj bi potem gojili to, ce dobijo neki zraven za seme, ploda pa ne morjo prodat?
Krompir naj bi bil ena izmed bolj odpornih zadev, ne? Saj ga pri nas gojijo kar veliko. Ves, kaksen je letosnji pridelek? Tak, da bojo siti edino prasici, ki jejo "odpadni" krompir.

Lahko je pametovat ce nisi bil nikoli na kmetiji. Ko pa vidis, da je delo od jutra do sutra, in, ne boste verjeli, vedno novo iskanje boljsih, efektivnejsih, resitev, pa na stvar pogledas malo drugace.

Brane, pa ko pravis naj pac zaprejo bizniserijo, mi pa povej- naj pac enostavno opustijo bizniserijo refoska, cvicka, terana in se cesa, ker trte ne obrodijo zaradi suse in se financno ne izide?
Naj raje pripeljejo meso iz tujine in bo v mesarnah 3x starejse kot domace?

In naj proda zemljo? Komu pa? Edino registriranemu kmetu lahko proda. Pa se za to so hudi pogoji, cene pa nikakve. Zakaj bi pa po tvoji logiki nek drug registrirani kmet kupil zemljo, ce ni financno rentabilno?

dr.J ::

Brane2:
nakam si nasršen proti kmetom. Papcaš pa najbrž vseeno rad, a ne?

Malo računaj: recimo da na leto poješ za 500 EUR. Bolj junk food je, ampak preživiš. Če ukinemo kmetijstvo, mora država ta denar zagotoviti iz drugih virov, saj jesti državljani zaenkrat še moramo. Ker nas je okoli dva milijona, to znese eno milijardo EUR. Zdaj pa ti ustanovi eno firmo, ki bo toliko izvažala, da bo od dajatev, ki jih plača državi, ta lahko kupila hrano, ki bi jo sicer lahko proizvedli sami. Saj imamo tako zemljo kot delovno silo. Izvoz mora jasno biti zanesljiv, vsako leto. Pa ne sme priti do kakih sovražnih prevzemov, zapiranj obratov, nihanj zaradi neenakomernega povpraševanja na tujem trgu etc.

Saj tudi delaš backup, a ne? Pa ga skoraj nikoli ne rabiš, torej je po tvoji logiki denar, ki si ga vložil vanj, v glavnem vržen stran.

Če se gremo 'outsourcing' kmetijstva, postanemo odvisni od drugih.

Saj bi lahko outsourcali proizvodnjo elektrike (npr v Hrvaško [:-D]), samo ali bi potem poganjal dinamo, da bi pisal poste na slo-tech?

Koliko let je pa država vlagala stotine milijard v železarne, TAM, pa v prestrukturiranje bank? Zneski so bili tam neprimerljivo večji, učinek v glavnem nula, pa te to nič ne moti? Denar za to je šel tudi s tvojega računa.

Seveda ne zagovarjam kmetov kar po vrsti. Število traktorjev je preveliko (najcenejši traktor je dražji od najcenejšega avta, potem rabiš pa še priključke, kjer cenovno ni dosti bolje) , kar pomeni, da so neizkoriščeni. Očitno jih niso kupovali iz zaslužka od kmetijske dejavnosti, vsaj vsi ne. Kdo si pa danes lahko privošči investicijo v lastno pekarno ali klavnico? Malo izračunaj, koliko to stane in kakšne so naše in evropske zakonske zahteve/omejitve, potem boš hitro uvidel, zakaj jih ni.

Naše kmetije so majhne zato, ker je bilo prepovedano imeti več kot 10 ha obdelovalne zemlje. Zadnjih deset let to ne drži več, ampak toliko kapitala pa kmetje niso imeli, da bi lahko dokupili zemljo. Veleposestnike, ki bi se danes lahko kosali z evrokmeti, pa so po drugi vojni itak okradli do kosti (ali pa še kaj več), zdaj se pa ljudje zgražajo zaradi obratnega postopka...

Business ::

Če je res problem suša, pa naj se zapufajo kmetje kot so se zapufali mali privatniki, da so ustvarli bizniz. Naj se zapufajo in naj investirajo v namakanje. Naj si vzamejo kredit. Pa naj investirajo raje v namakanje, ne pa v nove luksuzne traktorje s klimo in kaj jaz vem čem vse. Sej vem kaj bi radi. Radi bi imeli tak stroj da bi delo npr. treh ur opravili v eni. Pol pa sedeli v senci in pili pivo. Paj naj gurajo star traktor dve uri več in naj vložijo dnar v namakanje.;) Za sušo ne more biti kriva država. Res je vsak ne more biti kmet. Samo tudi kmet mora misliti v naprej. Če se bo takšna klimatske spremembe nadaljevale, bo država delala samo še za kmete. Ne! narobe! Nič jim ne dati za sušo. Naj jim omogočijo vredi kredite in naj investirajo v namakanje.:P

Phoebus ::

Business:

Si pomislil, da mogoce namakanje kje ni dovoljeno, sploh pa v casu sus?
Kmetje bi ze investirali, ce bi smeli.

Dusko ::

Definitivno se mi zdi krivično,da kmetje s dvema kravama in dvema svinjama imajo status kmeta.Mislim lani je tu naša soseda ,ki ima dve svinji pa malo več zemlje prijavila sušo in dobila 25.000 sit mislim in zaradi takih potem tisti pravi kmetje dobijo manj. Drugače pa naši kmetje pričakujejo ,da bomo zdaj od EU dobivali še 30 let nevem kakšne subvencije.Ampak počasi bomo morali tudi mi začet plačevat v ta skupni fond ,da bodo iz njega pomagali drugim novim članicam.
Drugače pa naj se kmetje organizirajo v kakšne zadruge oziroma kmetijske krožke ,kjer si lahko med seboj sposojajo kmetijske stroje. Ne pa da jamrajo ja nimamo pridelka vse nam je suša uničila. Od zadaj pa taki traktorji in nevem kolko priključkov ,ki jih rabi recimo 3 mesce letno.
Pa še nekaj recimo ,da mu zgori hlev in pol je celi žalostni na TV-ju ,če ga slučajno pokažejo.Pol pa v isti sapi pove,da zdaj bodo pa naredli skoraj 3 krat večji hlev. Vse bo računalniško. In pol da mu država nič ne prispeva.MIslim pa to je luksus. Njim bi morala država vedno pomagat.
A ste se že vprašali ali pa pomislili da država ne more vplivat na Naravo.
KAj pa potem delavec v kakšnem večjem podjetju. Grejo v stečaj in država bi recimo lahko pomagala podjetju ,da se izvečleč it likvidnostnih težav pa ne naredi nič. Pa bi si tisti delavec tudi zaslužil kakšno "subvencijo" .
Slovenski kmetje pa bi samo denar pobirali ,že samo da bi zasejali ali zasadili določen pruidelek na nevem kolko hektarjev bi rabi že denar.Mislim saj tega nikjer ni da bi ti že vnaprej plačali za tvoje delo.
Pol pa tako ali tako ne bo nič zraslo,ker bo vedno bolj vroče in bodo spet dobili še povračilo o suši.Tako ,da bodo samo na začetku obdelali zemljo potem pa bo suša uničila pa bodo doma lepo ležali. In spet bodo hoteli denar.
Pa da to ,da se nekateri ,ker živim ob bolj glavni cesti še vedno vozijo s svojimi traktorji ,ki niso registrirani bi se tudi lahko pogovarjali. Ker če moramo dat še vse automatike in vse motorčke registrirat.Naj še oni dajo svoje traktorje.
Ker kmeti niso nobeni idioti ,če se mu ne splača pol rajši pusti crknit na njivi.
Izsiljevanje pa bo po 1.maju 2004 odpadlo. Ker potem bodo na naš trg pristisnili še drugi iz drugih držav in to ,da bi nas lahko izsiljevali ,da ne bo hrane in nevem vse še česa. Bo odpadlo.

Nekateri kmetje pa si res zaslužijo pohvale ampak v Sloveniji še nimamo prav opredeljenega statusa kdo ima status kmeta.

dr.J ::

Namakanje: letos manjka 500 mm padavin, kar znese 5000 kubičnih metrov vode na hektar (100 x 100 m). Kakšne rezervoarje bi bilo potrebno imeti za namakanje ene same malo večje njive? Zato je namakanje utopija.

Zlasti še, če sonce nabija in se rastline cvrejo pri skoraj 50 stopinjah na soncu. Takrat tudi voda ne pomaga dosti, saj ne morejo rasti zaradi vročine.

Prihodnje leto pa itak začnemo podpirati npr. francoske kmete. To bo nekaterim nemara bolj všeč, ker jih pač ne bodo poznali. K sosedi Micki vidijo za par tolarjev subvencije/pomoči, čez mejo pač pogled ne nese dovolj jasno.

dr.J ::

Namakanje: letos manjka 500 mm padavin, kar znese 5000 kubičnih metrov vode na hektar (100 x 100 m). Kakšne rezervoarje bi bilo potrebno imeti za namakanje ene same malo večje njive? Zato je namakanje utopija.

Zlasti še, če sonce nabija in se rastline cvrejo pri skoraj 50 stopinjah na soncu. Takrat tudi voda ne pomaga dosti, saj ne morejo rasti zaradi vročine.

Prihodnje leto pa itak začnemo podpirati npr. francoske kmete. To bo nekaterim nemara bolj všeč, ker jih pač ne bodo poznali. Sosedi Micki zavidajo par tolarjev subvencije/pomoči, čez mejo pač pogled ne nese dovolj jasno.

Tudi strojne skupnosti pri nas ne funkcionirajo - tudi zaradi fovšije. Utopija #2.

Brane2 ::


Veste kaj je pa v kmetijstvu res jeba?

Kmetije so za??itene in kmet je ne more prodat komerkoli, niti ne more prodajat njiv kar komerkoli, ampak samo za??itenemu kmetu. Zato je cena teh kmetij posledi?no ni?ja, kot je realna tr?na cena brez omejitev. Talk about fair.

Kako se deduje kmetije niti ne bi omenjal.


Se strinjam To naj ukinejo, skupaj s subvencijami itd.


Brane torej vabljen, da mi predstavi? vsaj strate?ki, ?e ?e ne operativni plan 1 kmetije recmo nekak povpre?ne 10ha, ker gotovo se ne bi tule zraven v pogovor me?al, ?e ne bi bil ustrezno strokovno podkovan...... PRILO?NOST DA DOKA?E? TEORETI?NO MO? VELEUMA 21 STOLETJA, IN DA PORAZI? TE PRAKTIKE IZ 18 STOLETJA KI JIM DANES PRAVIMO "KMETI"


Ko bos ti postavil podoben plan za mojo firmo (in seveda ustrezno odgovarjal za posledice izgube) bom jaz razmislil o tvojem predlogu. O.K. ?

BTW: Zakaj bi pa dokazoval karkoli ? Saj cirkusi tudi izumirajo, pa v splosnem ne javkajo za sredstva in zahtevajo od laikov da skacejo po trapezu....



Ce jim ni vsec, da prodajalci sluzijo "prevec", naj se tudi sami organizirajo in spustijo v igro prodaje.

To je kot bi rekel, naj proizvajalci cistilnih izdelkov se cistijo.


Ne, to je kot bi rekel da naj proizvajalci cistilnih sredstave odprejo specializirano trgovino s cistili...



Naj odprejo se svoje mesarije in poberejo se tistih 700 SIT/kg razlike. Evo ti racunice.

Saj mesar je na podobnem. Torej naj odprejo se veterinarije za preverjanje mesa, pa se drzavo da bojo sami sebi pobirali davke? Pa se avtoprevoznistvo da bojo prevazali svojo zivino okoli?


Prej ste trdili, da mesar NI na podobnem, ker da kao pobere vecino $$$ on.
Kar se odpiranja manjkajocih clenov verige tice, zakaj pa ne ? Ce imajo zadosti $$$ za svojo dru?bo, ki je tudi PID, zakaj ne bi imeli $$$ za kaj takega ?
Gre za razmisljanje, ki je v podjetniskih vodah povsem obicajno in vsakdanje.
Ever heard of integration ?



In ti ves, da Ameri jedo tako slabo hrano ? Od kod ti to ?

Seveda americani jejo slabo hrano. Eno izmed najslabsih na svetu.

Sprasujem, od kod ti ta podatek. Ali ti je to mogoce povedal kak sosed, ki na crno prodaja "domace" meso od zakola ?


Kurcijo se s kupi enga orodja, ki ne pokrije niti svoje amortizacije...
Ampak brez tega orodja ne mores delat, se ti ne zdi?


Ne, ne zdi se mi. Tudi mi stiskamo precej vsak mesec, pa nismo kupili svoje tiskarne.
Pac najemamo delo. Lahko bi tudi denimo najemali stroje itd...


Naj gojijo druge stvari? Kaj naj pa gojijo? Za ajdo daje drzava subvencije, ampak je noben ne kupuje. In zakaj bi potem gojili to, ce dobijo neki zraven za seme, ploda pa ne morjo prodat?
Krompir naj bi bil ena izmed bolj odpornih zadev, ne? Saj ga pri nas gojijo kar veliko. Ves, kaksen je letosnji pridelek? Tak, da bojo siti edino prasici, ki jejo "odpadni" krompir.


Naj storijo isto, kot stori vsaka firma, ki zaide v resne likvidnostne probleme.
Ce je res, da jih drzava zatira, naj najamejo odvetnika in angazirajo ombudsmana- krsene so njihove ljudske pravice. Naj zahtevajo prosti trg, oziroma zadosti nivojev proasstosti, da bodo primerljivi z okolico. Ce to ne upali, naj prodajo kmetije in gredo v mesto.


Brane, pa ko pravis naj pac zaprejo bizniserijo, mi pa povej- naj pac enostavno opustijo bizniserijo refoska, cvicka, terana in se cesa, ker trte ne obrodijo zaradi suse in se financno ne izide?


Ta posel zahteva znatne rezerve v materialu in denarju. Ali jih naj imajo ali pa naj razmislijo o drugem poslu.


Brane2:
nakam si nasr?en proti kmetom. Papca? pa najbr? vseeno rad, a ne?


Tebi pa to nekako ni prav ? Beres pa vseeno rad ? KAj bi pa bilo, ce jaz ne bi tiskal revij ?
Ti ne bi bral ?


Malo ra?unaj: recimo da na leto poje? za 500 EUR. Bolj junk food je, ampak pre?ivi?. ?e ukinemo kmetijstvo, mora dr?ava ta denar zagotoviti iz drugih virov, saj jesti dr?avljani zaenkrat ?e moramo.


Tole je novost zame. Tebi zretje placuje drzava ? Sem kaj zamudu, preslisal mogoce kaksno foro, se pozabu postavit v kaksno vrsto za prehrambene bone ?
Ce kaj vem, teh EUR500 ustvarim sam. Kaj mi je torej dala drzava ?

Tudi nisem opazil, da bi bile cene hrane zunaj kaj bistveno visje in bi v primeru, da bi kupoval drugje zato na*ebal. Pravzaprav vecina hrane, ki jo dobim na zivilskem trgu pride iz tujine...
So what ?


Ker nas je okoli dva milijona, to znese eno milijardo EUR. Zdaj pa ti ustanovi eno firmo, ki bo toliko izva?ala, da bo od dajatev, ki jih pla?a dr?avi, ta lahko kupila hrano, ki bi jo sicer lahko proizvedli sami.


Pa saj to pocnemo. Placujemo za hrano. Ki dostikrat prihaja iz tujine. In ?


Saj imamo tako zemljo kot delovno silo. Izvoz mora jasno biti zanesljiv, vsako leto. Pa ne sme priti do kakih sovra?nih prevzemov, zapiranj obratov, nihanj zaradi neenakomernega povpra?evanja na tujem trgu etc.


Resno ? Torej cene ze sedaj zivil ne nihajo (zaradi sus, poplav, povprasevanja, whatever) ?


Saj tudi dela? backup, a ne? Pa ga skoraj nikoli ne rabi?, torej je po tvoji logiki denar, ki si ga vlo?il vanj, v glavnem vr?en stran.


Delam backupe na nacin in z orodjem, ki drzijo rizik in skodo izgube podatkov na zeljeni ravni. Investiram v backup in ne hodim tezit na Ministrstvo za Informatiko" vsakic ko mi crkne hard disk ali ko mi strela odpi*di modem...


?e se gremo 'outsourcing' kmetijstva, postanemo odvisni od drugih.

Saj bi lahko outsourcali proizvodnjo elektrike (npr v Hrva?ko [:-D]), samo ali bi potem poganjal dinamo, da bi pisal poste na slo-tech?

Saj jo. Ever heard of "Borzen" ? Objavili smo kar nekaj clankov na to temo. Trgovanje z elektricno energijo je sprosceno in ti ze sedaj lahko kupis svoje kWh iz tujine, ce to hoces (skozi obstojece omrezje seveda)...


Koliko let je pa dr?ava vlagala stotine milijard v ?elezarne, TAM, pa v prestrukturiranje bank? Zneski so bili tam neprimerljivo ve?ji, u?inek v glavnem nula, pa te to ni? ne moti? Denar za to je ?el tudi s tvojega ra?una.


Takrat sem bil se otrok, zato je prejkone motilo mojega fotra. Sedaj pa moti mene. ne vidim zakaj bi zaradi tega ker so zeleznicarj uspeli nase fotre bil vesel ob tem da kmetje nategujejo nas...


O?itno jih niso kupovali iz zaslu?ka od kmetijske dejavnosti, vsaj vsi ne. Kdo si pa danes lahko privo??i investicijo v lastno pekarno ali klavnico? Malo izra?unaj, koliko to stane in kak?ne so na?e in evropske zakonske zahteve/omejitve, potem bo? hitro uvidel, zakaj jih ni.


Saj to je vprasanje. Iz katerega denarja pa so jih potem kupovali ? Ce kmetij niso mogli prodati, kaksne velike povrsine zemlje niso imeli, odkod potem denar ?

Prej bi reku, da sta slovenska pregovorna nicemrnost in kratkovidnost naredila svoje....


Na?e kmetije so majhne zato, ker je bilo prepovedano imeti ve? kot 10 ha obdelovalne zemlje. Zadnjih deset let to ne dr?i ve?, ampak toliko kapitala pa kmetje niso imeli, da bi lahko dokupili zemljo. Veleposestnike, ki bi se danes lahko kosali z evrokmeti, pa so po drugi vojni itak okradli do kosti (ali pa ?e kaj ve?), zdaj se pa ljudje zgra?ajo zaradi obratnega postopka...


Saj tudi privatnikov z vec kot tistimi IIRC 12 zaposlenimi ni bilo. Po tej logiki danes vecje privat firme ne bi smele obstajati...


Si pomislil, da mogoce namakanje kje ni dovoljeno, sploh pa v casu sus?


Ni dovoljeno z "drago" pitno vodovodno vodo. Obstojeci sistem ni ne predviden ne placan za to. Podobno, kot ne mores odpret privat plavza, ne da bi se prej zmenil z Elektrom.

Ce pa bi se kdo potrudil z alternativnimi izviri, bi bilo mogoce drugace, kar se vode za namakanje tice...

dr.J ::

> Tebi zretje placuje drzava? Sem kaj zamudu,
> preslisal mogoce kaksno foro, se pozabu postavit v
> kaksno vrsto za prehrambene bone ?
> Ce kaj vem, teh EUR500 ustvarim sam. Kaj mi je
> torej dala drzava ?

Če si teh 500 EUR ustvaril na račun npr. upokojencev ali kakih drugin proračunskih porabnikov, ti je to v bistvu dala država, samo pot je bila daljša. Če si jih pa ustvaril z izvozom, pa preskoči te vrstice.

Za izdelke, ki niso made in SLO, pa je očitno nekdo iz SLO moral dati denar nekumu izven SLO. Ali se mogoče motim?

Sedaj precej kmetijskih izdelkov tudi izvozimo, nekaj več uvozimo in zadeva je približno izravnana. Če pa bi morali vse uvoziti, bi bila situacija podobna kot z nafto. Smo popolnoma odvisni od drugih, in če se enemu šejku sprdne, pač plačujemo dražji bencin.

Brane2 ::

Po tem tvojem modelu je moje delo brez vrednosti, ce ne izvazam in sedanja situacija ni rezultat samodejenga uravnovesanja skozi trzne zakone, ampak zgolj srecno nakljucje.

Kdo ti pa pravi, da ravno kmetje ne povzrocajo solidnih uvozov za stroje, seme itd ?
Ce so ravno na meji rentabilnosti, potem to pomeni, da njihova roba na trgu ni veliko vec vredna od nabavljnih materialov, ali se morda motim ?

Poleg tega tvoja trditev velja le, ce bi kmete nekako izkljucili iz tega proizvodnega kroga in jim ne bi pustili, da bi poceli karkoli drugega, razen da sedijo doma.

Nic ne bi bilo narobe, ce se umaknejo s podrocij, ki jim "ne lezijo" in zavzamejo tista, kjer so dobri. Tako bi ustvarili vsecjo vrednost kot je tista, ki bi jo na ta nacin uvazali- tako kot to velja za vse ostale veje...

Nihce se ne sekira, ker kupujemo (predvsem) tuje TVje, videorekorderje, racunalnike itd. a za krompir je pa kar naenkrat panika...

Brane2 ::


?e si teh 500 EUR ustvaril na ra?un npr. upokojencev ali kakih drugin prora?unskih porabnikov, ti je to v bistvu dala dr?ava, samo pot je bila dalj?a. ?e si jih pa ustvaril z izvozom, pa presko?i te vrstice.


Upokojenci za razliko od kmetov NISO proracunski porabniki. Denar, ki ga dobijo, so predhodno dali drzavi, ki ga je obracal kar nekaj let. To je malo drugacen model od kmetijskih subvencij...

Torej denar, ki ga dobis od upokojenca je povsem "polnovreden" denar... :\

dr.J ::

> Nic ne bi bilo narobe, ce se umaknejo s podrocij, ki
> jim "ne lezijo" in zavzamejo tista, kjer so dobri.
> Tako bi ustvarili vsecjo vrednost kot je tista, ki bi jo > na ta nacin uvazali- tako kot to velja za vse ostale
> veje...

Ja, to je rešitev. Samo se mi zdi, da mora biti tukaj ustrezna dolgoročna politika, ki bi jih usmerjala tja. Tudi sam sem za to, da izredno poplačilo zaradi suše zamenjajo zavarovanja in drugi ukrepi. Pravila igre pa morajo biti znana vnaprej.

Koliko možnosti za preusmeritev v kak drug posel imajo kmetje v praksi? (pa ne velja samo za kmete, pač pa tudi za precej drugih poklicev). In koliko časa ta proces traja in koliko kmetov/delavcev je sploh sposobno tega koraka?

Sicer pa tole premlevamo pri predpostavki, da popolnoma ukinemo domače kmetijstvo.

flipflop ::

Nekateri vidite samo tiste subvencije. Tega,koliko pa kmetu plačajo v klavnici za govedo,pa ne. Mi smo dva meseca nazaj poslali kravo v klavnico,zanjo pa dobili 14k. To super duper traktorjih s klimami pa pobirati od kje že? A ti se lahko voziš z avtom vrednim par miljonov,čeprav bi se lahko vozil tudi z avtom za 100k,kmet ki pa par ur sedi v traktorju pa nima pravice do dobrega traktorja z udobnim sedežem? Si kdaj sedel v traktoju 4 ure,se vozil po njivi gor in dol,poslušal kombajn pri 1000 rpm,vse to brez zadnje šipe,(ki je ne moreš zamenjati,saj se ti je vmes pokvaril molzni stroj in raje investiraš tja?),zraven pa se ti iz motorja kadi dim od olja v obraz,da si še naslednji dan ves omamljen? Nisi?

A se mogoče zavedaš,kako bi bilo,če bi se kmetje res odločili za namakanje? Ko bi se začeli jeziti ribiči,češ da crkujejo ribe? Se ne,kaj?

Pa sploh veste koliko bodo kmetje dobili pomoči za sušo? Niti slučajno ne toliko,kot je bilo škode.

Govorite o tem,koliko priključkov imajo kmetje. A bi vi raje videli,da bi kosili na roke,nato pa s koši nosili domov? Primer: SIP Senator,26/9,s hidravliko,je stala pred tremi,štirimi leti,nekje 1.600.000,se mi zdi. Toliko kot avto. Kmet bo s to nakladalko delal veliko lažje,krma bo boljše kakovosti in najbolj pomembno,ne bo je zamenjal naslednjih 15 let,čeprav bo vmes že kdo ve koliko novih boljših modelov.

Sploh pa si poglejte kakšni so kriteriji za subvencije,recimo za pomoč SAPARD. Na kratko: oni ti dajo zraven najmanj nekaj čez tri miljone,najmanjša skupna vrednost investicije je lahko 7.2 miljona tolarjev. Sedaj pa mi pokaži kateri povprečen kmet,s kmetijo recimo 10 hektarjev,ima 4 miljone?!

In kaj si vi,ki ste tako proti subvencijam,predstavljate,da kmet naredi z njimi? MORA jo porabiti za obnovo mehanizacije,ali hleva. Daleč od tega,da bi bilo vse računalniško vodeno,taka stvar stane preveč za večino kmetov. Ves denar od subvencij gre tako za popravilo traktorja (pri nas bo samo za menjalnik in zavore stalo 400.000).

Potem je tu še živina. Ko govedo/prašič zboli,je treba poklicati veterinarja, ki ni zastonj. Ko se goni krava,je treba poklicati veterinarja,da jo osemeni,ker ne smeš spustiti zraven svojega bika.

Potem pa še tista fovšija,ki je v tej temi ne manjka. Vsi vidite kmeta,kako sedi v senci in pije pivo. Ne vidite pa ga,ko je še pol ure nazaj kosil krmo pri 35C, ko so ga napikale ose/sršeni,ne,tega ne vidite. Če pa že,vam je celo smešno. Vidite pa ga,ko sedi in pije pivo. Mislim,kot da ste mu ga vi kupili? Ne niste mu ga,zato tudi ne peljite fovšije,ker je ni treba.

Aja,še tole,da naj kmetje sami odprejo svoje klavnice pa mesarije. Za druge kraje ne vem,ampak pri nas je tako,da ne bo prišel kupit mesa k tebi,ker se boji,da boš kaj zaslužil. Raje gre v mesnico in tam plača 3x več.

Pa ne enačite več ostale industrije s kmetijstvom,ker ni isto.

Sem pozabil odgovoriti na tisto,da naj se kmetje zapufajo. Pa kaj ti misliš da še niso al kaj?! A res misliš da so v plusu? Ne,niti približno niso. Ker za en trosilnik gnoja je treba plačat 1.500.000. Pa ko že omenjate krožke. A mislite,da si ljudje med sabo ne posojajo? Ampak edini traktor ki ti približno dela,pač ne moreš posoditi. Lahko pa posodiš priključke,kar pa ni problem in si jih ljudje med sabo posojajo.
In registracija traktorjev. Zakaj bi moral biti traktor registriran? Večino časa je na njivi,za razliko od vsake štirke,s katerimi se mulčki vozijo po cestah. Potem pa se mora registrirat še bagre,saj se ti tudi vozijo po cestah,pa se njim tudi ni treba registrirat. Mislim,nekatere res trga fovšija. :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: flipflop ()

Brane2 ::


A se mogo?e zaveda?,kako bi bilo,?e bi se kmetje res odlo?ili za namakanje? Ko bi se za?eli jeziti ribi?i,?e? da crkujejo ribe? Se ne,kaj?


IN KMETJE NE NAMAKAJO ZARADI RIBICEV ? To si moram nekam zapisat, hehe...


Govorite o tem,koliko priklju?kov imajo kmetje. A bi vi raje videli,da bi kosili na roke,nato pa s ko?i nosili domov? Primer: SIP Senator,26/9,s hidravliko,je stala pred tremi,?tirimi leti,nekje 1.600.000,se mi zdi. Toliko kot avto. Kmet bo s to nakladalko delal veliko la?je,krma bo bolj?e kakovosti in najbolj pomembno,ne bo je zamenjal naslednjih 15 let,?eprav bo vmes ?e kdo ve koliko novih bolj?ih modelov.

Ce posel ne opravicuje orodja....



Sploh pa si poglejte kak?ni so kriteriji za subvencije,recimo za pomo? SAPARD. Na kratko: oni ti dajo zraven najmanj nekaj ?ez tri miljone,najmanj?a skupna vrednost investicije je lahko 7.2 miljona tolarjev. Sedaj pa mi poka?i kateri povpre?en kmet,s kmetijo recimo 10 hektarjev,ima 4 miljone?!


In kaj je tu nenormalnega? Saj to so SUBVENCIJE. Imajo neko racionalno spodnjo mejo, ki ustreza temu, kar se drzavi zdi vredno podpirat...


Potem pa ?e tista fov?ija,ki je v tej temi ne manjka. Vsi vidite kmeta,kako sedi v senci in pije pivo. Ne vidite pa ga,ko je ?e pol ure nazaj kosil krmo pri 35C, ko so ga napikale ose/sr?eni,ne,tega ne vidite. ?e pa ?e,vam je celo sme?no. Vidite pa ga,ko sedi in pije pivo. Mislim,kot da ste mu ga vi kupili? Ne niste mu ga,zato tudi ne peljite fov?ije,ker je ni treba.

Saj mu nisem fovs za delo ki ga opravi. Sem pa kriticen do tega, zakaj je on upravicen do pomoci, jaz pa nisem bil nikoli.Baje da zato, ker da ga nujno rabim. Samo hocem vedet zakaj ga rabim...


Aja,?e tole,da naj kmetje sami odprejo svoje klavnice pa mesarije. Za druge kraje ne vem,ampak pri nas je tako,da ne bo pri?el kupit mesa k tebi,ker se boji,da bo? kaj zaslu?il. Raje gre v mesnico in tam pla?a 3x ve?.

TO SPLOH NI RES. Res pa je, da folk zahteva poslovanje s papirji, ne pa da mamica zbrise kos mesa na mizo in zahteva placilo brez racuna itd...


Pa ne ena?ite ve? ostale industrije s kmetijstvom,ker ni isto.


Zakaj ne ? Ker gre kmetom tezko ? Ker na poti do stranke potrebujejo se druge sluzbe ? To za vse ostale velja itak...


In registracija traktorjev. Zakaj bi moral biti traktor registriran? Ve?ino ?asa je na njivi,za razliko od vsake ?tirke,s katerimi se mul?ki vozijo po cestah. Potem pa se mora registrirat ?e bagre,saj se ti tudi vozijo po cestah,pa se njim tudi ni treba registrirat. Mislim,nekatere res trga fov?ija.


Zato ker je motorno vozilo , s katerimi se kmetje vozijo na cestah. Po tej logiki mi tudi avta ni treba registrirat, ce se skorajda ne vozim z njim...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

flipflop ::

IN KMETJE NE NAMAKAJO ZARADI RIBICEV ? To si moram nekam zapisat, hehe...


Ti ni treba nikamor zapisat,saj bo ostalo na forumu;) Izračunaj si,koliko vode bi bilo treba porabiti za njivo/travnik,da bi nadomestil padavine vsaj približno. Povej,do kakih rezultatov boš prišel,gotovo pa ne bo težko;)

Ce posel ne opravicuje orodja....


Si rekel ti,ne jaz. Jaz pravim,da se preveč vpikujete v to,koliko priključkov rabi kmet,ko pa je očitno,da nikoli niste delalli na kmetiji,da bi lahko o tem govorili.

In kaj je tu nenormalnega? Saj to so SUBVENCIJE. Imajo neko racionalno spodnjo mejo, ki ustreza temu, kar se drzavi zdi vredno podpirat...


Spet si vse razumel po svoje. Jaz nisem rekel,da je to nenormalno,ampak sem hotel povedati,da kmetje s tem denarjem kupijo mehanizacijo in ne piva,kakor mislijo nekateri.

Saj mu nisem fovs za delo ki ga opravi. Sem pa kriticen do tega, zakaj je on upravicen do pomoci, jaz pa nisem bil nikoli.Baje da zato, ker da ga nujno rabim. Samo hocem vedet zakaj ga rabim...


Za opravljeno delo mu jasno nisi fovš,si mu samo za subvencije. Praviš,da nisi bil upravičen. Si imel kdaj štipendijo? Danes jo lahko ima vsak,ki jo potebuje. Če pa si tako želiš pomoči,pa postani kmet. Če je že tako enostavno kmetovat... A zakaj ga nujno rabiš? Se mogoče priključiš zvečer na elektriko,da si napolniš baterije? Verjetno ne. Ali rad ješ hrano vzgojeno v laboratoriju?

TO SPLOH NI RES. Res pa je, da folk zahteva poslovanje s papirji, ne pa da mamica zbrise kos mesa na mizo in zahteva placilo brez racuna itd...


Pa še kako je res. Mogoče ti ne bi bil tak,je pa večina takšnih. Mamica sploh ni zabrisala kos mesa na mizo,ampak ga je mesar. Račun je tudi bil napisan,če pa hoče še zdravstveno potrdilo,prav,ampak ga bodo pripravljeni plačati,ko pa se že sedaj bunijo? Mislim ,da ne.

Zato ker je motorno vozilo , s katerimi se kmetje vozijo na cestah. Po tej logiki mi tudi avta ni treba registrirat, ce se skorajda ne vozim z njim...


Hja,ampak ti se z avtom verjetno voziš samo po cestah,kaj? S traktorjem pa se voziš večino časa po njivah in travnikih,po cesti pa samo toliko,kot je treba,da se pripelješ do njive.

pin29 ::

> Nic ne bi bilo narobe, ce se umaknejo s podrocij, ki
> jim "ne lezijo" in zavzamejo tista, kjer so dobri.
> Tako bi ustvarili vsecjo vrednost kot je tista, ki bi jo > na ta nacin uvazali- tako kot to velja za vse ostale
> veje...

Ja, to je rešitev. Samo se mi zdi, da mora biti tukaj ustrezna dolgoročna politika, ki bi jih usmerjala tja. Tudi sam sem za to, da izredno poplačilo zaradi suše zamenjajo zavarovanja in drugi ukrepi. Pravila igre pa morajo biti znana vnaprej.

Koliko možnosti za preusmeritev v kak drug posel imajo kmetje v praksi? (pa ne velja samo za kmete, pač pa tudi za precej drugih poklicev). In koliko časa ta proces traja in koliko kmetov/delavcev je sploh sposobno tega koraka?

Sicer pa tole premlevamo pri predpostavki, da popolnoma ukinemo domače kmetijstvo.


Ta predpostavka je v celoti gledano nesmiselna, iz ekonomskega vidika že lahko teorizirate kako zelo je upravičena...


Videl sem ze nekaj finaciranih projektov (sicer na drugih podrocjih) in lahko recem, da so vcasih sredstva za nase razmere res radodarna, vendar evropski cesar ni blesav- hoce videt temu ustrezne rezultate.


Brane2 prosim daj se prepričaj o čem govoriš preden napišeš kaj neutemeljenega. Preberi zgornji flipflop-ov post ali pa pojdi na to stran in si malo preberi javne razpise in njihove pogoje...Sploh pa najbrž neveš koliko sploh stane pridobitev vse potrebne razpisne dokumentacije in v primeru da projekt ni odobren?

Primerjati kmeta in podjetja in svetovati naj se kmetje obnašajo podobno kot propadla podjetja v stečaju je nasmisel (tožbe,itd.)! Sploh je primerjava kmetije s podjetjem največkrat nemogoča. Mogoče po kaki teoriji (ekonomski), ampak praktično pa to ni mogoče. Vsaj ne v okvirih ekonomije ki jo vi trobite za podjetja.

Rešitev je zgoraj navedena, dolgoročna politika ki bo kmetijstvo usmerjala v pravo smer. Govoriti kmetom naj upravičijo svoj obstoj s tem in onim pa je smešno, če že ne prej kaj drugega...

Slovenski kmetje se vozijo s traktorji in klimami,itd. Seveda v vaših neosnovanih teorijah...

Vsi v vaših "postih" prosim upoštevajte: LE ČEVLJE SODI NAJ KOPITAR!

Brane2 ::


Ti ni treba nikamor zapisat,saj bo ostalo na forumu Izra?unaj si,koliko vode bi bilo treba porabiti za njivo/travnik,da bi nadomestil padavine vsaj pribli?no. Povej,do kakih rezultatov bo? pri?el,gotovo pa ne bo te?ko


Kot je meni znano, te vode NE PORABIS. Se vedno ostane v obtoku. Resda si nekoliko spremenil cikel in to je to. Ce bi bile od tega merljive koristi, ne bi bilo tezko prepricat cesarja da odpika tistih nekaj ribicev. Poleg tega pa ni nujno, da tak sistem nadomesti VSO manjkajoco vodo, uporaben bi bil ze, ce bi lahko omilil suso...


Si rekel ti,ne jaz. Jaz pravim,da se preve? vpikujete v to,koliko priklju?kov rabi kmet,ko pa je o?itno,da nikoli niste delalli na kmetiji,da bi lahko o tem govorili.


Me niti ne zanimajo njegova orodja. Vse do trenutka, ko trdi, da mu moram dati $$$ iz davkov za njegova orodja. akrat se zazrem v svoj stari (sluzbeni) avto pa se kaj in se vprasam, ce ne bi bil tudi jaz zrel za kako subvencijo....



Za opravljeno delo mu jasno nisi fov?,si mu samo za subvencije. Pravi?,da nisi bil upravi?en. Si imel kdaj ?tipendijo? Danes jo lahko ima vsak,ki jo potebuje.


Ne primerjaj stipendije s subvencijo. Ce zaje*es stvari pri stipendiji, vracas VSE Z OBRESTMI. Stipendija je nekaksen sporazum med studentom in bodocim zaposlovalcem. Subvencija je bolj kmecka varianta dedka Mraza...


?e pa si tako ?eli? pomo?i,pa postani kmet. ?e je ?e tako enostavno kmetovat...


Kaj pa ce stvar obrnemo ? Ce je kmetu ze tako tezko, zakaj ne pride delat v mesto ?


A zakaj ga nujno rabi?? Se mogo?e priklju?i? zve?er na elektriko,da si napolni? baterije? Verjetno ne. Ali rad je? hrano vzgojeno v laboratoriju?

In kako ti ves, da jem ravno hrano, vzgojeno na lokalni njivi ?


Pa ?e kako je res. Mogo?e ti ne bi bil tak,je pa ve?ina tak?nih. Mamica sploh ni zabrisala kos mesa na mizo,ampak ga je mesar. Ra?un je tudi bil napisan,?e pa ho?e ?e zdravstveno potrdilo,prav,ampak ga bodo pripravljeni pla?ati,ko pa se ?e sedaj bunijo? Mislim ,da ne.


Torej folku ni vseeno, koliko placuje za meso. Le niso ga pripravljeni kupovati brez opravljenih testov. Torej hocejo meso z ustreznim certifikatom o varnosti.
Koga lahko tozim, ce po tako zauzitem "domacem" mesu resno zbolim ? Lokalnega kmeta, ki mi ga je baje prodal ? Mislis da bo na sodiscu sploh vedu kdo sem ?


Zato ker je motorno vozilo , s katerimi se kmetje vozijo na cestah. Po tej logiki mi tudi avta ni treba registrirat, ce se skorajda ne vozim z njim...

Hja,ampak ti se z avtom verjetno vozi? samo po cestah,kaj? S traktorjem pa se vozi? ve?ino ?asa po njivah in travnikih,po cesti pa samo toliko,kot je treba,da se pripelje? do njive.

Cim si na cesti, si lahko povzrocitelj ali udelezenec prometne nesrece. Torej moras ustrezati "pravilom ceste", ne glede na to, koliko mas do njive.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::


Brane2 prosim daj se prepri?aj o ?em govori? preden napi?e? kaj neutemeljenega. Preberi zgornji flipflop-ov post ali pa pojdi na to stran in si malo preberi javne razpise in njihove pogoje...


Sem si ze. Tudi jaz se ucim od kmetov in se potegujem za sredstva na razpisu- za revije seveda... :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::


Vsi v va?ih "postih" prosim upo?tevajte: LE ?EVLJE SODI NAJ KOPITAR!


Zakaj ? Naj verjamem besedam pijancka, ki je takrat naredu dobr stiklc, ki ponarodel ?

Nekaj kot Alienova "kes pi*ka" ?

Uglavnem, ne zanimajo me ne cevlji ne kopita na nogah kmetov, rad bi zvedel zakaj gre moj $$$ iz davkov za stvari "o katerih ne morem soditi" ? :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

flipflop ::

Kot je meni znano, te vode NE PORABIS. Se vedno ostane v obtoku. Resda si nekoliko spremenil cikel in to je to. Ce bi bile od tega merljive koristi, ne bi bilo tezko prepricat cesarja da odpika tistih nekaj ribicev. Poleg tega pa ni nujno, da tak sistem nadomesti VSO manjkajoco vodo, uporaben bi bil ze, ce bi lahko omilil suso...


Ja,vse dokler to počne en ali dva kmeta. Kaj pa ko bi vsi začeli množično namakati? Kaj pa tam,kjer ni nobene reke ali potoka? Boš vozil vodo s cisterno? 300 3tonskih gnojnih sodov za en hektar? Pa boš ja porabil več denarja za nafto pa traktor,kot boš imel koristi. Cevi verjetno tudi ne boš speljal nekaj kilometrov,od vode do travnika,ne?

Me niti ne zanimajo njegova orodja. Vse do trenutka, ko trdi, da mu moram dati $$$ iz davkov za njegova orodja. akrat se zazrem v svoj stari (sluzbeni) avto pa se kaj in se vprasam, ce ne bi bil tudi jaz zrel za kako subvencijo....


In kakšen je tvoj stari službeni avto? Zrel za subvencijo? A ti bi bil zrel za subvencijo,kmet pa ne? A sploh vidiš s kakšnimi stroji delajo kmetje? Pa če se ti gre toliko za davkoplačevalski denar,se raje buni pri nakupu letala,pa avvtov,pa ne vem,kaj še vsega,ne pa tukaj,kjer bo vsaj korist,čeprav je ti ne vidiš.

Ne primerjaj stipendije s subvencijo. Ce zaje*es stvari pri stipendiji, vracas VSE Z OBRESTMI. Stipendija je nekaksen sporazum med studentom in bodocim zaposlovalcem. Subvencija je bolj kmecka varianta dedka Mraza...


Govorim o republiški štipendiji. Pri subvencijah pa je tako,da je treba imeti vse papirje,vsa veterinarska potrdila,obiščejo te inšpektorji,... Vse mora biti pošlihtano,preden dobi kmet subvencijo,zaradi katere si ti tako prikrajšan.

Kaj pa ce stvar obrnemo ? Ce je kmetu ze tako tezko, zakaj ne pride delat v mesto ?


Zato,Brane2,ker je kmetu tako težko,da poleg celodnevnega dela na kmetiji,dela še v mestu. Navadno v kaki tovarni,da si zasluži dovolj denarja,da vzdržuje stroje in mogoče za par dni enkrat na leto lahko gre na morje.

In kako ti ves, da jem ravno hrano, vzgojeno na lokalni njivi ?


Ne vem,kaj ti ješ,kaj pa drugi? Mogoče pa za razliko od tebe drugi raje jedo hrano ki ima vsaj okus,ne pa da je samo iz vode.

Torej folku ni vseeno, koliko placuje za meso. Le niso ga pripravljeni kupovati brez opravljenih testov. Torej hocejo meso z ustreznim certifikatom o varnosti.


Folk bo raje plačal več za meso kje drugje,samo da ne bo plačal tebi. Sploh pa klanje doma ni več mogoče,saj je treba imeti vse živali vpisane in če kako zakolješ doma,ti meso vzamejo,sledijo kazni,...

Koga lahko tozim, ce po tako zauzitem "domacem" mesu resno zbolim ? Lokalnega kmeta, ki mi ga je baje prodal ? Mislis da bo na sodiscu sploh vedu kdo sem ?


Mene bi v primeru da bi se okužil,skrbelo,kako bom ozdravel,ne koga bom tožil.

Cim si na cesti, si lahko povzrocitelj ali udelezenec prometne nesrece. Torej moras ustrezati "pravilom ceste", ne glede na to, koliko mas do njive.


Aha. Ampak je težko imeti vedno izpraven traktor,ker to veliko stane. In zakaj potem ni potrebno imeti registriranega bagra,če pa se z njim tudi vozijo po cestah?

Brane2 ::


Ja,vse dokler to po?ne en ali dva kmeta. Kaj pa ko bi vsi za?eli mno?i?no namakati? Kaj pa tam,kjer ni nobene reke ali potoka? Bo? vozil vodo s cisterno? 300 3tonskih gnojnih sodov za en hektar? Pa bo? ja porabil ve? denarja za nafto pa traktor,kot bo? imel koristi. Cevi verjetno tudi ne bo? speljal nekaj kilometrov,od vode do travnika,ne?

:D

Pa si ti bil kdaj v Vojvodini? Dezela kmetov, za katere so lokalci amaterji. Nepregledna polja koruze, folk ima na vrtu pred bajto vec zelejnjave kot vecina velikih SLO kmetov in tako kakovostni kmetje, da se ne mores nacudit v stilu "Maaaater kaksen kmet"

Profiji uporabljao irigacijske kanale ze dolga leta...


In kak?en je tvoj stari slu?beni avto? Zrel za subvencijo?

Resno zrel za zamenjavo.


A ti bi bil zrel za subvencijo,kmet pa ne?

prej obratno. Kmet dobiva subvencije jaz pa ne. No?em da jo njemu ukinejo (blilo bi lepo a bodimo realni). Rad bi se samo pravicno potegoval za denar, namenjen subvencijam.


A sploh vidi? s kak?nimi stroji delajo kmetje? Pa ?e se ti gre toliko za davkopla?evalski denar,se raje buni pri nakupu letala,pa avvtov,pa ne vem,kaj ?e vsega,ne pa tukaj,kjer bo vsaj korist,?eprav je ti ne vidi?.


Pa saj sem se bunil za letalo. Cesar se je tolk us*al, da se ga bo znebil, ce mu bo le ratalo.


Govorim o republi?ki ?tipendiji.


Tudi to bi blo treba ukint. Razen za kadre, za katere je na 1 km razvidno, d ajih res rabimo in za katere vemo, da bodo prejeto uslugo vrnili...


Pri subvencijah pa je tako,da je treba imeti vse papirje,vsa veterinarska potrdila,obi??ejo te in?pektorji,... Vse mora biti po?lihtano,preden dobi kmet subvencijo,zaradi katere si ti tako prikraj?an.


Mogoce je priprava papirjev za kmete smrtna muka. Jaz sem jih ze vajen, iz meseca v mesec. Jih bom ze prpravu tud za "svojo" subvencijo.


Kaj pa ce stvar obrnemo ? Ce je kmetu ze tako tezko, zakaj ne pride delat v mesto ?

Zato,Brane2,ker je kmetu tako te?ko,da poleg celodnevnega dela na kmetiji,dela ?e v mestu. Navadno v kaki tovarni,da si zaslu?i dovolj denarja,da vzdr?uje stroje in mogo?e za par dni enkrat na leto lahko gre na morje.


Se pravi, z delom v tovarni financira kariero kmeta ? Zakaj ? Normalen (recimo raje pogojno stabilen) folk si privosci par deset m2 vrticka...



In kako ti ves, da jem ravno hrano, vzgojeno na lokalni njivi ?


Ne vem,kaj ti je?,kaj pa drugi? Mogo?e pa za razliko od tebe drugi raje jedo hrano ki ima vsaj okus,ne pa da je samo iz vode.


Kaj pa ce bi vecina rada jedla cimceneje in s sprejemljivo kakovostjo ? Nekaj mi pravi, da zato polnijo Leclerce itd...


Koga lahko tozim, ce po tako zauzitem "domacem" mesu resno zbolim ? Lokalnega kmeta, ki mi ga je baje prodal ? Mislis da bo na sodiscu sploh vedu kdo sem ?


Mene bi v primeru da bi se oku?il,skrbelo,kako bom ozdravel,ne koga bom to?il.


Torej se strinjas, da so prevetnivni ukrepi (sledenje in preverjanje kakovosti) potrebni, ali le svetujes obolelim naj ne tozijo kmetov ampak zdravnike ?


Aha. Ampak je te?ko imeti vedno izpraven traktor,ker to veliko stane. In zakaj potem ni potrebno imeti registriranega bagra,?e pa se z njim tudi vozijo po cestah?


Cudna izjava za folk, ki upravlja s tako uporabnim in nevarnim strojem, kar sodim po Delovi kroniki, ki je polna talentov, ki so se pokopali pod polno prikolico, si pod kolesi traktorja postimali manjse telesne hibe itd.
Nisem preprican, da za bagre res velja kar pravis. Ce velja, potem tudi to ni v redu. Je pa tam ena olajsevalna okoliscina. Zaposlene voznike bagra mora USTREZNO zavarovati pred neavrnostjo na delu delodajalec, ki bo zelo solidno na*eal, ?e se vozniku kaj zgodi...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Thomas ::

Sam tolk. Malo vode se porabi za namakanje. 2% vode, ki letno steče skozi Slovenijo, bi bilo dovolj.

Res pa je, da potem rabimo POVSOD čistilne naprave.

Cesar - kot bi rekel Brane - naj nadaljuje avtocestni program z gradnjo zadrževalnikov vode in vodovodov ter čistilnih naprav za kanalizacijo.

Ma da se miga!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

flipflop ::

Pa si ti bil kdaj v Vojvodini? Dezela kmetov, za katere so lokalci amaterji. Nepregledna polja koruze, folk ima na vrtu pred bajto vec zelejnjave kot vecina velikih SLO kmetov in tako kakovostni kmetje, da se ne mores nacudit v stilu "Maaaater kaksen kmet"


Nope.nisem bil v Vojvodini in me niti ne zanima kakšni kmetje so tam,po tvojem opisu sodeč uspešni. Ampak ne vem,kako ti naj verjamem,ko pa zraven praviš,da imajo ljudje na vrtu več zelenjave kot večina slovenskih velikih kmetov. Pa ko že občuduješ tuje kmete,čez nekaj let boš lahko naše,ampak kaj ko ne moreš mimo tipične slovenske fovšije.

Praviš,da je tvoj avto zrel za zamenjavo: reči šefu. Ampak ali je tvoj avto star 15 let, vožnja z njim pa resno ogroža tvoje življenje? Ti meče iz brzine,ročna ti ne dela,kabina je napol polomljena?

Mogoce je priprava papirjev za kmete smrtna muka. Jaz sem jih ze vajen, iz meseca v mesec. Jih bom ze prpravu tud za "svojo" subvencijo.


Ni nobena smrtna muka,povedat hočem,da ni tako kot si misliš ti in bi rad prepričal še mene in ostale. Kmet mora imeti vse pošlihtano,če hoče dobit subvencijo. Travniki morajo biti pokošeni,njive obdelane,živali zdrave. Nič švercanja,nič lenarjenja. Če delaš,dobiš,če ne,pač ne.

Se pravi, z delom v tovarni financira kariero kmeta ? Zakaj ? Normalen (recimo raje pogojno stabilen) folk si privosci par deset m2 vrticka...


Kdo financira "kariero"? Prej preživetje,ne pa kariero. Pa normalen folk verjetno rad prigrizne kak kos mesa. Boš jedel ljubljenčke?

Torej se strinjas, da so prevetnivni ukrepi (sledenje in preverjanje kakovosti) potrebni, ali le svetujes obolelim naj ne tozijo kmetov ampak zdravnike ?


Seveda se strinjam,da so takšni ukrepi potrebni. Vem pa tudi,kaj jedo naša goveda in doslej še ni bilo nobenega ki bi imel kakšne nore krave. Upam,da bo pri tem tudi ostalo.

Cudna izjava za folk, ki upravlja s tako uporabnim in nevarnim strojem, kar sodim po Delovi kroniki, ki je polna talentov, ki so se pokopali pod polno prikolico, si pod kolesi traktorja postimali manjse telesne hibe itd.


Mnja,jaz ne vozim traktorja,ker kot sem rekel,ima kar preveč napak. Ga pa bom,takoj ko bo popravljen. Ampak tudi ti ga nisi nikoli vozil,zato ne moreš vedeti,da to ni avto. Še posebej ker na avto navadno nimaš priklopljene prikolice ki s tovorom tehta kakih 6 ton (jasno so še veliko večje). Tega kar ne more razumeti veliko ljudi,ki se pripelje z osebnim avtom in počaka skoraj sredi ceste,traktorist pa se mora umikati avtu. Ko govoriš o ljudeh,ki so imeli nesreče: kaj pa tisti,ki se zabijejo z registriranim in tehnično pregledanim avtomobilom in se ubijejo? Le zakaj jih ne reši registracija?

Nisem preprican, da za bagre res velja kar pravis. Ce velja, potem tudi to ni v redu. Je pa tam ena olajsevalna okoliscina. Zaposlene voznike bagra mora USTREZNO zavarovati pred neavrnostjo na delu delodajalec, ki bo zelo solidno na*eal, ?e se vozniku kaj zgodi...


Mnja,ura kopanja z bagrom je kakšnih 6 jurjev. Poleg tega ti računa še premik in tako mu res ni težko dati za registracijo,pa mu je vseeno (kolikor vem) ni treba imeti?

Pa na vrhu ste govorili o izpitu za traktor. Včasih si ga imel,če si naredil izpit za B kategorijo. Danes ga je treba opravljati posebej. Če pa že imaš izpit za B kategorijo,opraviš samo varstvo pri delu pa ga imaš. Koliko ti to rabi v praksi,pa ne vem,si pa mislim,da ne kaj dosti.

prej obratno. Kmet dobiva subvencije jaz pa ne. No?em da jo njemu ukinejo (blilo bi lepo a bodimo realni). Rad bi se samo pravicno potegoval za denar, namenjen subvencijam.


In potem še rečeš,da nisi fovš.:\ Praviš,da nočeš da ukinejo subvencije kmetom,nato pa rečeš da bi bilo lepo,če bi jo ukinili. Če pa bi se rad potegoval za subvencije,postani kmet. Če nočeš postati kmet,se pač ne buni da oni imajo subvencije (ki tudi ne bojo večne),ti pa ne.

Kaj pa ce bi vecina rada jedla cimceneje in s sprejemljivo kakovostjo ? Nekaj mi pravi, da zato polnijo Leclerce itd...


Ne vem,kaj bi večina rada jedla,za sebe vem,da raje jem okusno,kot poceni.

Brane2 ::


Pa si ti bil kdaj v Vojvodini? Dezela kmetov, za katere so lokalci amaterji. Nepregledna polja koruze, folk ima na vrtu pred bajto vec zelejnjave kot vecina velikih SLO kmetov in tako kakovostni kmetje, da se ne mores nacudit v stilu "Maaaater kaksen kmet"


Nope.nisem bil v Vojvodini in me niti ne zanima kak?ni kmetje so tam,po tvojem opisu sode? uspe?ni. Ampak ne vem,kako ti naj verjamem,ko pa zraven pravi?,da imajo ljudje na vrtu ve? zelenjave kot ve?ina slovenskih velikih kmetov. Pa ko ?e ob?uduje? tuje kmete,?ez nekaj let bo? lahko na?e,ampak kaj ko ne more? mimo tipi?ne slovenske fov?ije.


Zakaj te ne zanima kaj pocne konkurenca ? Kar se kmetov tice, uni tam so "profiji" za lokalce v vseh pogledih:

- jemljejo kmetovanje kot crno magijo, zano samo njim, ne glede na napake, ki jih zagresijo vsako leto
- drzavne institucije so glupe. Slabo svetujejo, slabo izbirajo semena, slabo whatever, da pa bi domaci kmet mrdnil dupe in kaj naredu glede tega, tooo pa neee
-repromaterial jih stane vec od koncnih izdelkov- iz leta v leto
- vedno imajo nove ideje o novih oblikah pomoci in subvencijah

Skratka, vecji kmetje od lokalnih primerkov po vseh dimezijah, ne samo pridelku... :D



Pravi?,da je tvoj avto zrel za zamenjavo: re?i ?efu. Ampak ali je tvoj avto star 15 let, vo?nja z njim pa resno ogro?a tvoje ?ivljenje? Ti me?e iz brzine,ro?na ti ne dela,kabina je napol polomljena?


Sef sem jaz. Hocem subvencijo za nov avto. Ki ga je dvakrat ujela toca, BTW.



Mogoce je priprava papirjev za kmete smrtna muka. Jaz sem jih ze vajen, iz meseca v mesec. Jih bom ze prpravu tud za "svojo" subvencijo.


Ni nobena smrtna muka,povedat ho?em,da ni tako kot si misli? ti in bi rad prepri?al ?e mene in ostale. Kmet mora imeti vse po?lihtano,?e ho?e dobit subvencijo. Travniki morajo biti poko?eni,njive obdelane,?ivali zdrave. Ni? ?vercanja,ni? lenarjenja. ?e dela?,dobi?,?e ne,pa? ne.


Pa saj to pravim. Papirje lahko pripravim tud jaz. Samo stimat morjo, valjda- to je hudic... >:D


Se pravi, z delom v tovarni financira kariero kmeta ? Zakaj ? Normalen (recimo raje pogojno stabilen) folk si privosci par deset m2 vrticka...


Kdo financira "kariero"? Prej pre?ivetje,ne pa kariero. Pa normalen folk verjetno rad prigrizne kak kos mesa. Bo? jedel ljubljen?ke?


Pa saj to te sprasujem. Zakaj z delom u fabriki pokriva izgubo, ki jo ustvari kot kmet ?



Mnja,jaz ne vozim traktorja,ker kot sem rekel,ima kar preve? napak. Ga pa bom,takoj ko bo popravljen. Ampak tudi ti ga nisi nikoli vozil,zato ne more? vedeti,da to ni avto. ?e posebej ker na avto navadno nima? priklopljene prikolice ki s tovorom tehta kakih 6 ton (jasno so ?e veliko ve?je). Tega kar ne more razumeti veliko ljudi,ki se pripelje z osebnim avtom in po?aka skoraj sredi ceste,traktorist pa se mora umikati avtu. Ko govori? o ljudeh,ki so imeli nesre?e: kaj pa tisti,ki se zabijejo z registriranim in tehni?no pregledanim avtomobilom in se ubijejo? Le zakaj jih ne re?i registracija?


Se en razlog, zakaj traktor NUJNO potrebuje periodicne tehnicne preglede, traktorist pa posebno usposabljanje ali vsaj preverjanje kriticnih vescin na izpitu, se ti ne zdi ?



Mnja,ura kopanja z bagrom je kak?nih 6 jurjev. Poleg tega ti ra?una ?e premik in tako mu res ni te?ko dati za registracijo,pa mu je vseeno (kolikor vem) ni treba imeti?


Zato pa zakon o zavarovanju na delovnem mestu nosi zanimive podrobnosti...


Pa na vrhu ste govorili o izpitu za traktor. V?asih si ga imel,?e si naredil izpit za B kategorijo. Danes ga je treba opravljati posebej. ?e pa ?e ima? izpit za B kategorijo,opravi? samo varstvo pri delu pa ga ima?. Koliko ti to rabi v praksi,pa ne vem,si pa mislim,da ne kaj dosti.


Saj pravim. Ne kaj diosti vec od izpita za frchamatik...


prej obratno. Kmet dobiva subvencije jaz pa ne. No?em da jo njemu ukinejo (blilo bi lepo a bodimo realni). Rad bi se samo pravicno potegoval za denar, namenjen subvencijam.

In potem ?e re?e?,da nisi fov?. Pravi?,da no?e? da ukinejo subvencije kmetom,nato pa re?e? da bi bilo lepo,?e bi jo ukinili.


Seveda. Ce kmetom ukinejo subvencije, zamasijo eno luknjo, skozi katero odtekajo moji davki. V sili zadostuje ce tudi jaz dobim vsaj kaj od iztecenega nazaj...


?e pa bi se rad potegoval za subvencije,postani kmet. ?e no?e? postati kmet,se pa? ne buni da oni imajo subvencije (ki tudi ne bojo ve?ne),ti pa ne.

Saj se potegujem za subvencije kot revija. Zato mi se ni treba biti kmet. A kot pravim, to je nujno zlo. Raje vidim da jih ukinejo vsem-tudi meni.


Ne vem,kaj bi ve?ina rada jedla,za sebe vem,da raje jem okusno,kot poceni.


"Okusno" je relativna stvar. Precej teh lokalnih kmeckih mojstrovin mi niti ne disi prevec. Rad bi videl ze eno kmecko gostilno, ki bi Jurmana peljala scat...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

pin29 ::

Uglavnem, ne zanimajo me ne cevlji ne kopita na nogah kmetov, rad bi zvedel zakaj gre moj $$$ iz davkov za stvari "o katerih ne morem soditi" ?

Vredu, vsakega posameznika zanima kam gre njegov denar in pravico ima izvedeti. To ti že sedaj veš. Če pa hočeš o primernosti, pravilnosti in nujnosti porabe razglabljat pa se prej o tej temi (za katero denar gre) dobro pouči.

Vojvodino pa pusti ti kar pri miru, vsaka cržava ima svojo pokrajino in nikjer niso te enake, niti pogoji njene obdelave.

Glede namakanja, tisti ki to prakticirajo vedo da se namakana kultura "navadi" na to in je potrebno zato redno namakanje, ne samo kadar je suša. Pa kaj bi razlagal, najbrž že vse veste...Sicer pa sem skoraj prepričan da boste trditev ovrgli.

Brane2 izredno dobro obračaš besede in stavke sebi v prid (oz. tvojemu mnenju), takrat ko je to potrebno in upravičeno in takrat ko ne.

Žal ma flipflop prav, folšija in to do tistih (naj)nižjih na družbeni lestvici.

Brane2 ::

Ne folsija. Folsija bi po meoje bila, ce bi kmetje dobivali ta denar iz nekega neodvisnega vira- ne pa mojega zepa.

Rad bi sam izbiral kaj bom s tem denarjem. In ga recimo vlozil v boljse zdravstveno zavarovanje ali kaj tretjega...

Optimizacija.

Brane2 ::


Brane2 izredno dobro obra?a? besede in stavke sebi v prid (oz. tvojemu mnenju), takrat ko je to potrebno in upravi?eno in takrat ko ne.


Bolj me moti to, da nisem slisal jasnih argumentov nasprotne strani. NImam nic proti podpori kmetom, ce je to OPTIMALNO ZAME.

Vsako grebatorstvo za tolar, ki mi lahko bistveno bolj kortisti nalozen nekje drugje, je otrosko in neprimerno.


A je ta tolar v rokah kmetov optimalna nalozba zame in ce je, zakaj ? :\
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vremenske nevsecnosti in lastniki gozdov (in drugi) (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
28335269 (30089) louser
»

Davek na kmetijske nepremičnine in kmečke subvencije (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
33764508 (57822) Invictus
»

Nesmiselna regulacija (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5310125 (9217) Daniel
»

Kmetje napovedujejo proteste ?! (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25714842 (11199) Zheegec

Več podobnih tem