Prijavi se z GoogleID

» »

Žganjekuha (oprema in postopek)

Žganjekuha (oprema in postopek)

strani: 1 2 3 »

Okapi ::

Verjetno boš moral veliko sladkorja dodati. Ugibam.

echo ::

Pa kvasovk, ki ga bodo pojedle.
Sladkor zmeriš z refraktometrom, zrele mandarine ga verjetno imajo dovolj.

fikus_ ::

Zelo pomembno količina sladkorja, tako da ga zmeri, če imaš možnost, če ne, za preventivo ga dodaš.
Npr. za breskve moraš dodati sladkor, da potek sploh kaj alkohola priteče.
Kako pa poteka vretje?! Poročaj, kako to bo uspelo.

Utisevalec ::

"kvalitetna" mandarina bi lahko imela okoli 10% sladkorja v količini, kar je povsem dovolj za alkoholno vrenje. Slive imajo recimo tam-tam. Je pa res da citrusi nimajo lastnega kvasa (to je značilnost koščičastega sadja) tako da nujno dodat kvas za pričetek kvalitetnega alkoholnega vrenja.

Pri citrusih je bolj problem tista bela mrežica ki povezuje ovoj in pa samo meso ker daje med destilacijo izredno grenak/trpek okus, skoraj neprebavljivo. Po drugi strani so v olupku ogromne količine aromatičnih olj ki se lahko destilirajo pri klasični "vodni" destilaciji (to je recimo osnova za "triple sec" likerje). Da nebi tisto "belo" zašlo v kotel skoraj ne vidim možnosti pri celem sadju, osebno bi se lotil tako da bi bi mandarine stiskal (prešal) in potem fermentiral sok (sadno vino) ter nato tisto tekočino destiliral.

TheBlueOne ::

schrack je izjavil:

Pozdravljeni, kuhal sem že žganja iz sliv, jabolk, brina.
Ta teden imam možnost dobiti 100 kg mandarin, pa sem razmišljal, da bi skuhal žganje. Nikjer nisem zasledil, da bi kdo to že delal. Naj naredim po enakem postopku kot kuhanje sadjevca in opravim 2 destilaciji? Kaj menite?


Brinove jagode se praviloma dodajo v drugo kuho za okus. Se nakaj zacimb in imas GIN. :)

Delati alkohol iz sadja je vedno enak postopek, ker imas sladkor v tako obliki, kot ga zelijo kvasovke. V tem primeru je postopek vedno enak. Morda samo na koncu dodas vodo, da se ti ne lepi pri kuhanju, bo pa ta ukrep nekoliko povecal porabo energije.

Kar je pametno in iz meni neznanega razloge ne pocne skoraj nihce je dodati kvasovke. Kupis kvasovke primerne za zganje, naredis starter in dodas. To je fino zato, ker ce ti kvasovke, ki so kljuc do alkohola padejo iz neba ti zna okus variirati. Ce prej kot kvasovke v mesanico pridejo bakterije, to znajo pojesti del sladkorja in namesto alkohola naredijo grenek zanic okus. Mi smo dodajali kvasovke iz piva, razumem pa, da to nima ravno velikokdo na razpolago, potem pac kupis primerne kvasovke.

Drug postopek je, ce kuhas zganje iz zitaric ali pa recimo kromprija, kjer imas skrob. Potem moras zadeve prej drozgati, da dobis iz skroba sladkor. Ampak glede na to, da delas iz sadja, se ne bom razpisal o tem. :)

Sem opazil, da nekateri pisejo, da ni dovolj sladkorja, kar skoraj ne verjamem. Potem pac dobis manj alkohola. Lahko pa kupis refraktometer in izmeris.

Zgodovina sprememb…

schrack ::

Utisevalec je izjavil:

"kvalitetna" mandarina bi lahko imela okoli 10% sladkorja v količini, kar je povsem dovolj za alkoholno vrenje. Slive imajo recimo tam-tam. Je pa res da citrusi nimajo lastnega kvasa (to je značilnost koščičastega sadja) tako da nujno dodat kvas za pričetek kvalitetnega alkoholnega vrenja.

Pri citrusih je bolj problem tista bela mrežica ki povezuje ovoj in pa samo meso ker daje med destilacijo izredno grenak/trpek okus, skoraj neprebavljivo. Po drugi strani so v olupku ogromne količine aromatičnih olj ki se lahko destilirajo pri klasični "vodni" destilaciji (to je recimo osnova za "triple sec" likerje). Da nebi tisto "belo" zašlo v kotel skoraj ne vidim možnosti pri celem sadju, osebno bi se lotil tako da bi bi mandarine stiskal (prešal) in potem fermentiral sok (sadno vino) ter nato tisto tekočino destiliral.


Pozdravljeni, pozabil sem pogledati to temo. Ta vikend sem olupil cca 100 kg mandarin neto. Potrudil sem se, da sem postrgal bele trakce, kar se je dalo. Z refraktometrom sem izmeril sok naključno izbranega mandarina, ki je pokazal 14 brix-ov. V sodu sem jih premešal kar z mešalom, s katerim se meša lepilo za ploščice. Dodal sem 3kg sladkorja. Naslednji dan sem dodal dodatno še eno gajbico mandarin in premešal. Refraktometer mi je pokazal 22 brix-ov.
Dodal sem hrano za kvasovke in nato še kvasovke.
Trenutno drozga že "vre".
Upam, da mi uspe.

echo ::

Kakšen je pa trenuten vtis? Po čem diši? Katere kvasovke si dal?

TheBlueOne ::

Ce si dodal kvasovke in bos imel blizu 100% izkoristek lahko racunas c ca.13% alk na volumen tekocine (brez kuscic, vlaknin itn.). Zakaj ti ne bi uspelo?

Zgodovina sprememb…

schrack ::

TheBlueOne je izjavil:

Ce si dodal kvasovke in bos imel blizu 100% izkoristek lahko racunas c ca.13% alk na volumen tekocine (brez kuscic, vlaknin itn.). Zakaj ti ne bi uspelo?


TheBlueOne, upam da bo. Prvo destilacijo bom lovil vse do konca, do par procentov. Imam 45 litrski kotel, tako da bo skoraj 3 kotle. Drugo destilacijo pa poberem ene 2 procenta na začetku( metilni), pol pa lovim do ene 45.
Kaj meniš?

Echo, kvasovke sem dal not takoj po končanem mešanju z metlico. Takrat je dišalo božansko. Mandarini so domači iz Obale.
Aja, kvasovke sem dal not Eaton SIHA Aktivhefe 6, prav za žganjekuho.
strani: 1 2 3 »


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

metilni alkohol - kje kupiti?

Oddelek: Loža
362217 (1181) dreta
»

Čisti alkohol

Oddelek: Loža
171613 (1261) tikitoki
»

kondenzacija etanola?

Oddelek: Loža
283201 (2318) SeMiNeSanja
»

Žganjekuha- šmarnica

Oddelek: Loža
112646 (2291) The Player
»

Presladki višnjevec

Oddelek: Loža
171930 (1144) Yossarian

Več podobnih tem