Forum » Znanost in tehnologija » Pospešeno staranje alkoholnih pijač - sam svoj mojster
Pospešeno staranje alkoholnih pijač - sam svoj mojster
Okapi ::
Najprej malo predzgodbe.
Pred par leti sem bil na Sejšelih in med drugim obiskal tudi edino tamkajšnjo destilarno ruma, Takamaka.
https://www.takamakarum.com/
Zelo spodobni rumi za zmerno ceno. Dobijo se tudi pri nas.
https://shop.venkavojo.si/blagovne-znam...
No, tam so razlagali, da je staranje v sodih sicer dobra stvar, kar se okusa tiče, ampak ima dva problema, enega splošnega in enega specifičnega. Splošni je, da je večletno staranje v sodu pač drago, specifični pa, da v tropskih razmerah med večletnim staranjem izhlapi še precej več alkohola kot sicer.
In potem proizvajalcu na pomoč priskoči visoka tehnologija - hidrodinamična kavitacija. Gre za postopek, ko v tekočini hitro pade pritisk, pri tem nastanejo mehurčki, ki implodirajo in pri tem sprostijo energijo. Ta sproščena energija pospeši različne kemično-fizikalne reakcije v tekočini, zaradi česa se ta tehnologija uporablja v različne namene.
En od teh namenov je tudi hitro "staranje" pijač. V viski, rum ali karkoli dajo lesene ostružke (od različnega lesa, pogosto kar od starih sodov, v katerih se je že postarala kakšna druga pijača, recimo vino ali burbon). Energija, ki nastane pri kavitacija, pospeši izločanje različnih snovi, ki so v lesu (in ki se pri klasičnem staranju več let počasi izločajo iz notranje površine soda in dajo okus in barvo pijači). Mimogrede, klasično staranje v sodih pogosto pospešijo tudi tako, da ostružke dajo v sod, ker tako v stik s pijačo pride veliko večja površina lesa in se snovi izločajo nekajkrat hitreje).
Kakšna je razlika med 12 let staranjem v sodu in hidrodinamično kavitacijo, kjer lahko v nekaj dneh dosežeš podoben rezultat, je seveda stvar debate, oziroma okusa. Ampak dejstvo je, da je mogoče na ta način narediti zelo spodobno pijačo.
Sedaj pa pride na vrsto "sam svoj mojster" del tega zapisa. Škoda sicer, ker se ne morem pohvalit, da sem se sam tega spomnil, ampak sem pred kratkim videl na youtubu Namesto hidrodinamične kavitacije se za staranje uporabi ultrazvok. V bistvu gre za podobno zadevo. Zaradi ultrazvočnih tresljajev nastanejo v tekočini mehurčki, ki v tem primeru eksplodirajo in oddajo energijo v tekočino.
Za domače namene je postopek precej primernejši, ker je oprema veliko cenejša. Kupiš primerno velik ultrazvočni čistilnik, notri naliješ alkoholno pijačo, natreseš ostružke (ali oblance), vključiš čistilnik in voila - naredil si doma starani rum (ali viski, gin, slivovko...).
Oblance dobiš brezplačno pri najbližjem mizarju (samo moraš pazit, da les ni s čim prepariran), sicer se pa na netu najdejo tudi ostružki različnih vrst lesa, vključno s sodi od burbona, vina in podobno, ki so v osnovi sicer namenjeni za dimljenje mesa, ampak so idealni tudi za visokotehnološko staranje pijač.
Količina in vrsta lesa ter dolžina takšnega "staranja" je odvisna od okusa, ki ga želiš doseči.
Možnosti za eksperimentiranje je neskončno. Lahko simuliraš staranje v več različnih sodih. Začneš lahko z nestarano pijačo (recimo slivovko, domačim žganjem...), ali pa tudi s kakšnim cenejšim viskijem (ki je po pravilih staran najmanj 3 leta).
Na netu je več precej podrobnih opisov tega postopka. Recimo:
Zaenkrat sicer samo teoretiziram, ampak v kratkem nameravam to tudi lastnoročno preizkusit.
Pred par leti sem bil na Sejšelih in med drugim obiskal tudi edino tamkajšnjo destilarno ruma, Takamaka.
https://www.takamakarum.com/
Zelo spodobni rumi za zmerno ceno. Dobijo se tudi pri nas.
https://shop.venkavojo.si/blagovne-znam...
No, tam so razlagali, da je staranje v sodih sicer dobra stvar, kar se okusa tiče, ampak ima dva problema, enega splošnega in enega specifičnega. Splošni je, da je večletno staranje v sodu pač drago, specifični pa, da v tropskih razmerah med večletnim staranjem izhlapi še precej več alkohola kot sicer.
In potem proizvajalcu na pomoč priskoči visoka tehnologija - hidrodinamična kavitacija. Gre za postopek, ko v tekočini hitro pade pritisk, pri tem nastanejo mehurčki, ki implodirajo in pri tem sprostijo energijo. Ta sproščena energija pospeši različne kemično-fizikalne reakcije v tekočini, zaradi česa se ta tehnologija uporablja v različne namene.
En od teh namenov je tudi hitro "staranje" pijač. V viski, rum ali karkoli dajo lesene ostružke (od različnega lesa, pogosto kar od starih sodov, v katerih se je že postarala kakšna druga pijača, recimo vino ali burbon). Energija, ki nastane pri kavitacija, pospeši izločanje različnih snovi, ki so v lesu (in ki se pri klasičnem staranju več let počasi izločajo iz notranje površine soda in dajo okus in barvo pijači). Mimogrede, klasično staranje v sodih pogosto pospešijo tudi tako, da ostružke dajo v sod, ker tako v stik s pijačo pride veliko večja površina lesa in se snovi izločajo nekajkrat hitreje).
Kakšna je razlika med 12 let staranjem v sodu in hidrodinamično kavitacijo, kjer lahko v nekaj dneh dosežeš podoben rezultat, je seveda stvar debate, oziroma okusa. Ampak dejstvo je, da je mogoče na ta način narediti zelo spodobno pijačo.
Sedaj pa pride na vrsto "sam svoj mojster" del tega zapisa. Škoda sicer, ker se ne morem pohvalit, da sem se sam tega spomnil, ampak sem pred kratkim videl na youtubu Namesto hidrodinamične kavitacije se za staranje uporabi ultrazvok. V bistvu gre za podobno zadevo. Zaradi ultrazvočnih tresljajev nastanejo v tekočini mehurčki, ki v tem primeru eksplodirajo in oddajo energijo v tekočino.
Za domače namene je postopek precej primernejši, ker je oprema veliko cenejša. Kupiš primerno velik ultrazvočni čistilnik, notri naliješ alkoholno pijačo, natreseš ostružke (ali oblance), vključiš čistilnik in voila - naredil si doma starani rum (ali viski, gin, slivovko...).
Oblance dobiš brezplačno pri najbližjem mizarju (samo moraš pazit, da les ni s čim prepariran), sicer se pa na netu najdejo tudi ostružki različnih vrst lesa, vključno s sodi od burbona, vina in podobno, ki so v osnovi sicer namenjeni za dimljenje mesa, ampak so idealni tudi za visokotehnološko staranje pijač.
Količina in vrsta lesa ter dolžina takšnega "staranja" je odvisna od okusa, ki ga želiš doseči.
Možnosti za eksperimentiranje je neskončno. Lahko simuliraš staranje v več različnih sodih. Začneš lahko z nestarano pijačo (recimo slivovko, domačim žganjem...), ali pa tudi s kakšnim cenejšim viskijem (ki je po pravilih staran najmanj 3 leta).
Na netu je več precej podrobnih opisov tega postopka. Recimo:
Zaenkrat sicer samo teoretiziram, ampak v kratkem nameravam to tudi lastnoročno preizkusit.
kamiKaZaA ::
Kakšna je razlika med 12 let staranjem v sodu in hidrodinamično kavitacijo, kjer lahko v nekaj dneh dosežeš podoben rezultat, je seveda stvar debate, oziroma okusa. Ampak dejstvo je, da je mogoče na ta način narediti zelo spodobno pijačo.
Sem imel priložnost piti par dni star viski, kateri bi naj dal okus 10+ let staranja. Lahko rečem, da ni primerjave oz. mi viski ni bil nič posebnega. So mi viskiji v rangu 30€-60€ (10-16 let) načeloma iz lastne kolekcije (preko 10 različnih) dosti boljši.
Okapi ::
V bistvu nisi povedal čisto nič koristnega, ker jaz sem pil tudi viskije, starane 12 let v sodih, za 50+ evrov, pa "niso bili nič posebnega".
Poleg tega sem prepričan, da nisi primerjal na slepo. V tem primeru sploh ne moreš nič koristnega povedati, ker so te lahko lastni možgani preslepili. Znanstvano dokazano je, da ljudje bolje ocenjujejo pijačo, za katero mislijo, da je dražja (ali od bolj uglednega proizvajalca), čeprav pijejo enako stvar.
Poleg tega sem prepričan, da nisi primerjal na slepo. V tem primeru sploh ne moreš nič koristnega povedati, ker so te lahko lastni možgani preslepili. Znanstvano dokazano je, da ljudje bolje ocenjujejo pijačo, za katero mislijo, da je dražja (ali od bolj uglednega proizvajalca), čeprav pijejo enako stvar.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Okapi ::
Predvsem pa nima smisla primerjati umetno in na pravi način starane pijače. Ker osnovni namen tega postopka ni, da bi naredil viski, enako dober kot 10-letni Lagavulin, ampak cenejši, temveč da izboljšaš neko pijačo.
Zato je smiselno primerjati pijačo pred in po umetnem staranjem. Domače žganje pred in po staranju v ultrazvočnem čistilniku. Če ti je "postarano" žganje bolj všeč od nestaranega, si odkril poceni način za izboljšavo doma "skuhanega" žganja. Če ti ni, pa eksperimentiraš dalje (druga osnovna pijača, druga vrsta lesa, druga dolžina obdelave...). Dokler ne najdeš pravega recepta ali dokler se ne naveličaš.
Zato je smiselno primerjati pijačo pred in po umetnem staranjem. Domače žganje pred in po staranju v ultrazvočnem čistilniku. Če ti je "postarano" žganje bolj všeč od nestaranega, si odkril poceni način za izboljšavo doma "skuhanega" žganja. Če ti ni, pa eksperimentiraš dalje (druga osnovna pijača, druga vrsta lesa, druga dolžina obdelave...). Dokler ne najdeš pravega recepta ali dokler se ne naveličaš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
kamiKaZaA ::
Pil sem domači viski v zelo lepi flaši, kateri ni bil ravno poceni (ker ga je kolega kupil in tudi povedal ceno). In bil celi nahajpan. Po probanem (2x) pa niti malo več navdušen. Šele potem sem bil seznanjen na kakšen način je bil narejen (po tem kar ti opisuješ zgoraj). In imel sem možnost, da ga kupim. Sem rekel, ne hvala, ni vredno toliko denarja, so tisti v trgovini za isti ali manjši denar boljši.
Ales ::
Spet, tvoj post ničesar ne prispeva k temi, razen če si dejansko primerjal ta identični viski, nestaran in staran po teh postopkih. Kar pa zgleda nisi.
kamiKaZaA ::
Nisem probal nestaranega in potem staranega. Pil sem končni produkt narejen v parih dnevih in bi naj bil kot nek viski staran 10 let. Bom dodal, da je ta viski bil dražji od Aberlour 10 ali Glenlivet - Founder's Reserve. Sta mi pa slednja dosti boljša od tega, kar sem pil, pa sta to nizkocenovna viskija (meni osebno dobra) med tistimi dobrimi viskiji.
Ales ::
Nisem probal nestaranega in potem staranega. Pil sem končni produkt narejen v parih dnevih in bi naj bil kot nek viski staran 10 let.
Ne, ne "nek viski". Naj bi bil kot točno ta viski, staran 10 let.
Ampak ne vemo, ali to drži ali ne, ker nisi mogel primerjati. Tako, da bo potrebno počakati na Okapijeve teste, ali pa če je morda kdo drug to že počel...
kamiKaZaA ::
+1
To se pa strinjam in temu ne oporekam. Napisal sem samo svojo izkušnjo s "hitro staranim" v parih dneh viskijom, kateri je bil v res lepi flaši, okus me pa ni prepričal.
To se pa strinjam in temu ne oporekam. Napisal sem samo svojo izkušnjo s "hitro staranim" v parih dneh viskijom, kateri je bil v res lepi flaši, okus me pa ni prepričal.
kixs ::
Pomemben je samo koncni produkt. Ce ti ne pase, ti pac ne pase. Pa ni vazno kaksen je postopek ali cena.
Okapi ::
Pomemben je samo koncni produkt. Ce ti ne pase, ti pac ne pase. Pa ni vazno kaksen je postopek ali cena.
Jasno, ampak reči, da postopek ni dober oziroma uporaben, ker ti en naključen izdelek ni bil všeč, je nesmiselno. Tako bi lahko rekel tudi, da staranje v sodu ni dobro, ker ti nek naključen 12-letni viski ni bil všeč. Nekaterim pa viskiji sploh niso všeč, ampak imajo raje (starane) konjake. Ali rume. Ali desetletno "šljivo".
Osnovni namen takega hitrega staranja ni, da bi naredil pijačo, ki je boljša od na klasičen način v sodih starane pijače, ampak da nestarano pijačo brez dolgoletnega staranja izboljšaš.
Imaš domače žganje in bi ga rad postaral v "konjak". Lahko ga daš v sod in čakaš najmanj dve leti, ter upaš, da bo boljši od nestaranega, lahko pa uporabiš ultrazvočni postopek in še isti dan ugotoviš, ali si morda uspel narediti boljšo pijačo. Ne boljše od VSOP konjaka, ampak boljšo od žganja, ki se je nakapljalo iz domačega kotla.
kixs ::
Itak je to cela znanost. Na koncu pa steje samo kar clovek proba. Okusi so razlicni in ni vsakem vsec ista rec.
Ce se lotis projekta, pa upam, da ti rata cimboljsi zvarek ;)
Ce se lotis projekta, pa upam, da ti rata cimboljsi zvarek ;)
Okapi ::
Drugače pa, primer ruma, obdelanega s hidrodinamično kavitacijo, je Takamaka Zenn. 20 evrov pri nas.
https://shop.venkavojo.si/takamaka-rum-...
Moram ob prvi priliki narediti primerjavo s klasično staranim kubanskim rumom za 20 evrov iz Hoferja.
https://shop.venkavojo.si/takamaka-rum-...
Moram ob prvi priliki narediti primerjavo s klasično staranim kubanskim rumom za 20 evrov iz Hoferja.
.:joco:. ::
Zanimivo.
Če bi hotel povsem optimizirati proizvodnjo, se verjetno sploh ne rabiš it procesov kavitacije ali ultrazvoka, ampak bi samo kupil že izolirane sekundarne rastlinske metabolite (tanine...) v količinah in razmerjih ki jih želiš imet v končnem produktu in jih zmešal v pijačo.
Nisem sicer preverjal cen ali dobavljivosti, je pa mogoče ideja za prodat, če še ne obstaja. :P
Če bi hotel povsem optimizirati proizvodnjo, se verjetno sploh ne rabiš it procesov kavitacije ali ultrazvoka, ampak bi samo kupil že izolirane sekundarne rastlinske metabolite (tanine...) v količinah in razmerjih ki jih želiš imet v končnem produktu in jih zmešal v pijačo.
Nisem sicer preverjal cen ali dobavljivosti, je pa mogoče ideja za prodat, če še ne obstaja. :P
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.
rugafuba ::
Namesto hidrodinamične kavitacije se za staranje uporabi ultrazvok.
To smo 10 let nazaj uporabljali za "staranje" tekočin za elektronske cigarete. Kupiš ultrazvočni čistilec za drobiž, iz zgornje strani pa z elektromotorjem vrtiš par magnetov, ki vrtijo "pilulo" za kemično mešanje (v bistvu s keramiko prevlečen magnet). Pustiš čez noč in imaš enak efekt kot, če bi mesece pustil mešanico glicerina, nikotina in arom na "hladnem". Ja, to je bilo preden so dojenčki sploh vedeli kaj so elektronske cigarete in smo si še zvijali "špule" na roke, moč pa uravnavali s številom navojev. Pa komu je tudi li-ionsko baterijo razneslo. Uporabljali pa bolj fensi naprave: https://www.gg-goldengreek.com
Ni mi pa jasno, kako zagotoviš zadevo v sodu, cilj staranja je, da alkoholna pijača prevzame okus soda in prejšnjega gostovalca soda.
(edit: prebral do konca, tlačenje oblancev v tekočino ni enako, bi moral že uporabljen sod "naoblat", pa ga je škoda in preveč dela, bom raje kar "the real deal" kupil, če nisi alkoholik je vseeno, če pa si alkoholik je pa tudi vseeno)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: rugafuba ()
rugafuba ::
samo kupil že izolirane sekundarne rastlinske metabolite (tanine...) v količinah in razmerjih ki jih želiš imet v končnem produktu
Takoj, ko bi fani zagledali Eje na steklenici (ki jih zakonsko moraš navesti), bi te odjebali. Upravičeno. In potem bi prodajal svoj alkohol po 10 eurov za liter v Lidlu, kar lahko narediš tudi brez, da se zajebavaš z ultrazvokom ali aromami.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: rugafuba ()
feryz ::
viski je zanic, cisto vsak...Točno to. Žlahtovec zbira to nesnago, zadnjič smo okušali neko zadevo, ki se prodaja za preko 500 evrov. Še vedno neužitno zanič.
pije se konjak valda, ce ze moras kaj pit.
A res obstajajo ljudje, ki jim je viski všeč za pitje, ali gre zgolj za naduvanost, kvazi prestiž in nek višji rang folka, kao elito?
rugafuba ::
zgolj za naduvanost, kvazi prestiž in nek višji rang folka, kao elito?
Točno za to se gre in nič drugega. Enako kot pri avtomobilih, računalnikih, športnih urah, mehanskih urah, očalih (luxotica(tm)), kolesih, motorjih, smartphonih,... in na sploh vsemu s čimer se ljudje hvalijo.
Rabiš pa priti do določene razvojne stopnje, da to dojameš. Marketing je dosegel, da se ljudje, namesto s pametjo, hvalijo z najbolj bizarnimi rečmi, katere si velika večina lahko privošči, niso pa vsi tako nori, da bi jih plačali.
In potem dobiš paciente, ki za brez veze pritiskajo na gas v svojem avtomobilu, idiote, ki edini v lokalu uporabljajo laptop (apple, se razume) ali primitivce, ki ves svoj čas prebijejo ob gledanju na uro (seveda ne zato, ker bi jih dejansko zanimalo koliko je ura ampak da se jo vidi). So pa vsi ena in iste opice.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: rugafuba ()
Okapi ::
Zanimivo.
Če bi hotel povsem optimizirati proizvodnjo, se verjetno sploh ne rabiš it procesov kavitacije ali ultrazvoka, ampak bi samo kupil že izolirane sekundarne rastlinske metabolite (tanine...) v količinah in razmerjih ki jih želiš imet v končnem produktu in jih zmešal v pijačo.
Nisem sicer preverjal cen ali dobavljivosti, je pa mogoče ideja za prodat, če še ne obstaja. :P
To bi bilo (zelo) uporabno, če bi vedel, katere od snovi, ki se izločajo iz lesa, so za okus škodljive (ker sigurno niso vse koristne), in v kakšnih razmerjih bi moral dodajati tiste, ki okusu koristijo (ker razmerja pri klasičnem staranju za okus sigurno niso optimalna). Ampak po mojem tega nihče ne ve.
Lahko sicer narediš natančno kemično analizo pijače, ampak potem veš samo to, kaj po klasičnem postopku staranja pride v pijačo. Da vse to dodaš v pijačo, pa ne potrebuješ vmesnega ločenega postopka (izolacije snovi iz lesa in dodajanje v pijačo), ampak preprosto spraviš vse iz lesa neposredno v pijačo. Po čimkrajšem in čim cenejšem postopku.
rugafuba ::
Zanimivo.
Če bi hotel povsem optimizirati proizvodnjo, se verjetno sploh ne rabiš it procesov kavitacije ali ultrazvoka, ampak bi samo kupil že izolirane sekundarne rastlinske metabolite (tanine...) v količinah in razmerjih ki jih želiš imet v končnem produktu in jih zmešal v pijačo.
Nisem sicer preverjal cen ali dobavljivosti, je pa mogoče ideja za prodat, če še ne obstaja. :P
To bi bilo (zelo) uporabno, če bi vedel, katere od snovi, ki se izločajo iz lesa, so za okus škodljive (ker sigurno niso vse koristne), in v kakšnih razmerjih bi moral dodajati tiste, ki okusu koristijo (ker razmerja pri klasičnem staranju za okus sigurno niso optimalna). Ampak po mojem tega nihče ne ve.
Lahko sicer narediš natančno kemično analizo pijače, ampak potem veš samo to, kaj po klasičnem postopku staranja pride v pijačo. Da vse to dodaš v pijačo, pa ne potrebuješ vmesnega ločenega postopka (izolacije snovi iz lesa in dodajanje v pijačo), ampak preprosto spraviš vse iz lesa neposredno v pijačo. Po čimkrajšem in čim cenejšem postopku.
Ampak aditive moraš še vedno navesti, razen, če prodajaš na črno. In smo spet pri stari dobri debati, ali je bolje kupovati pri kmetu direktno ali v trgovini, ki z oporečnostjo živila tvega konkretno kazen, za kmeta je pa zgolj zelo majhna verjetnost, da ga bodo dobili, pa četudi crkneš od pesticidov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: rugafuba ()
Magic1 ::
Za izboljšanje običnih rumov, se naredi ven spiced rum. Sam je res da bi ultrazvočni čistilec verjetno zelo pohitril proces. Treba je le ugotovit, kdaj dodajat različne sestavine. Verjetno začneš s lesom.
Magic
Okapi ::
zgolj za naduvanost, kvazi prestiž in nek višji rang folka, kao elito?
Točno za to se gre in nič drugega. Enako kot pri avtomobilih, računalnikih, športnih urah, mehanskih urah, očalih (luxotica(tm)), kolesih, motorjih,... in na sploh vsemu s čimer se ljudje hvalijo.
Rabiš pa priti do določene razvojne stopnje, da to dojameš. Marketing je dosegel, da se ljudje, namesto s pametjo, hvalijo z najbolj bizarnimi rečmi, katere si velika večina lahko privošči, niso pa vsi tako nori, da bi jih plačali.
Ja, lahko greš živet kot puščavnik v jamo in si srečen. Nekateri pa pač na drugačne načine uživamo v življenju.
Nekdo si kupi teleskop za 500, 1000, 5000... evrov, da v "živo" vidi kraterje na Mesecu, Saturnov obroč, Jupitrove lune, Andromedo... Drugi pa na netu pogleda veliko boljše slike teh nebesnih teles, narejene s teleskopi za milijone evrov. Ampak neumen je pa samo tisti, ki misli, da je samo en način od teh dveh neumen.
feryz ::
Ne gre za to.
Gre preprosto za to, da je viski zanič. Še najbolje bi ga opisal kot zmes polovice čistega alkohola, polovice vode, malo barve in kemikalije neznanega izvora.
Ok, lahko so to hrastovi tanini, kar ni čisto nič drugega kot kemikalija.
Gre preprosto za to, da je viski zanič. Še najbolje bi ga opisal kot zmes polovice čistega alkohola, polovice vode, malo barve in kemikalije neznanega izvora.
Ok, lahko so to hrastovi tanini, kar ni čisto nič drugega kot kemikalija.
Miki N ::
No tale je bila pa "supermanska" - pa saj je vse "kemikalija". Oziroma... kaj ni - za info?
Okapi ::
Da pospesim firbec...
Kateri ultrazvocni cistilnik imas v mislih?
To je pa še vprašanje. Sicer sem neodvisno od staranja žganja že nekaj časa razmišljal o ultrazvočnem čistilcu, ki bi mi prišel prav za čiščenje očal, paskov za ure in delov orožja, ampak se nisem mogel odločiti med kakšnim manjšim cenejšim "gospodinjskim" modelom in kakšnim malo večjim "obrtniškim". Verjetno bom nekaj malo večjega in močnejšega vzel, ampak, kot rečeno, še ne vem, katerega. Dodaten problem je, ker ne vem, ali bi si upal uporabljati istega za čiščenje z detergenti in za staranje žganja.
Moram še malo naštudirati zadeve, ali so kakšne posebne zadeve glede moči ultrazvoka pri staranju pijač.
haas ::
Lahko bi ti vse skupaj razložil, pa ti zaradi bluefisheve cenzure ne bom. Prijetno študiranje in tratenje denarja želim.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: haas ()
c3p0 ::
Ne gre za to.
Gre preprosto za to, da je viski zanič. Še najbolje bi ga opisal kot zmes polovice čistega alkohola, polovice vode, malo barve in kemikalije neznanega izvora.
Ok, lahko so to hrastovi tanini, kar ni čisto nič drugega kot kemikalija.
Meni bolj niso jasni pivci čiste vodke. Bolj kot je čista, večkrat destilirana, dražja je, pa še bolj brez okusa.
Sicer pijem zelo malo čistega žganja, silom prilike, ob kakem slavju. Viski se najde kak razmeroma poceni in dober za "laika", sem pa pil tudi staranega single malt, single barrel, oh in sploh, za par 100€, ki je šel po grlu kot šmirgl papir 120 grit.
feryz ::
Vodko se pije da zadane in ne smrdiš.
Nihče ne trdi, da je dobrega okusa, ker ga niti nima. Razen če jo pobarvajo in posprejajo.
Nihče ne trdi, da je dobrega okusa, ker ga niti nima. Razen če jo pobarvajo in posprejajo.
Magic1 ::
To so po moje različne osnovne lasnosti alkoholnih pijač. Ene so smooth, druge požgejo, ene so mal sladkaste (npr iz molase), ene nič (fracoski). To je vse v osnovna lastnost rumov in nobena ni napačna, samo je preferenca stvar okusa, tako da jih dobiš v vseh cenovnih razredih. Meni so bolj všeč sladkasti (brez dodanega sladkorja, ker drugače ni več rum), ki so čim bolj smooth. Potem pa imaš še aromo/okus samega ruma, ki se dobi s staranjem v različnih sodih.
Magic
GupeM ::
viski je zanic, cisto vsak...Točno to. Žlahtovec zbira to nesnago, zadnjič smo okušali neko zadevo, ki se prodaja za preko 500 evrov. Še vedno neužitno zanič.
pije se konjak valda, ce ze moras kaj pit.
A res obstajajo ljudje, ki jim je viski všeč za pitje, ali gre zgolj za naduvanost, kvazi prestiž in nek višji rang folka, kao elito?
Ja, obstajamo. Pa ne pijemo nič posebnega viskijev, nam je pa všeč. Sem probal različne, od takšnih iz hoferja za 7 eur liter, pa do takih ki so nekaj 100 eur 7 deci.
Pa mi tisti na obeh skrajnosti nikoli niso bili všeč. Še najraje imam Jacka ali Jamesona. Od žganih pijač mi edino viljamovka včasih bolj paše kot viski.
Moram pa priznat da kakšnih konjakov nisem veliko probal. Se pa spomnim enega, ki ga je kolega prinesel iz Kirgizstana. Za kozlat. Lahko da so ostali boljši.
Mercier ::
Kul, ampak za moj okus ne bi bilo ravno uporabno. Pri viskiju bi mi najbrž ubilo gušt, ker je pač sod tisto, kar mu da prestiž, pri sadju, pa staranje v sodu meni ne sede, ubije mi esenco. Če bi se dobil poceni vinski destilat, bi me pa res zanimal rezultat. Pri rumih sem popolnoma neveden. Gin mi je ... za đintonik je OK. Bi še kaj konkretnega prišlo v poštev?
@feryz
Jaz sem človek, ki obstaja. Preden nisem probal nekega grobega škotskega zvarka, nisem maral žganja. Epifanija.
@feryz
Jaz sem človek, ki obstaja. Preden nisem probal nekega grobega škotskega zvarka, nisem maral žganja. Epifanija.
Okapi ::
Kul, ampak za moj okus ne bi bilo ravno uporabno. Pri viskiju bi mi najbrž ubilo gušt, ker je pač sod tisto, kar mu da prestiž, pri sadju, pa staranje v sodu meni ne sede, ubije mi esenco. Če bi se dobil poceni vinski destilat, bi me pa res zanimal rezultat. Pri rumih sem popolnoma neveden. Gin mi je ... za đintonik je OK. Bi še kaj konkretnega prišlo v poštev?
Meni je sicer starana slivovka (Decada, deset let) všeč, precej bolj od neke povprečne poceni "šljive".
Drugača pa vzameš Stock (20 evrov liter) in vidiš, če se da iz njega narediti kaj užitnega V trgovini "loze" pod recimo 15 evrov liter ne dobiš, bi moral od kakšnega kmeta (na Balkanu) kupit.
Starati bi se dalo recimo tudi tekilo.
Mercier ::
Test s Stockom bi bil, sploh, ker sem že pozabil okus. Pa še tist najbrž zmešanega s kolo. :) Se mi pa odpirajo možnosti za destilacijo. Mogoče pa bi pa dejansko manjši sod vina zdestiliral in tole bi bila dobra motivacija. Pri tekili pa spet najbrž ne bi nič pametnega znal reč, čeprav se mi načeloma dopade.
Ne pzabit napisat kaj o opremi, če boš kdaj udejanil. Bi znal morbit ponavljat.
Ne pzabit napisat kaj o opremi, če boš kdaj udejanil. Bi znal morbit ponavljat.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Tudi rum je lahko odlična pijača (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 39920 (592) | gruntfürmich |
» | Žganjekuha (oprema in postopek) (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 76695 (1513) | Okapi |
» | Whisky (strani: 1 2 3 4 … 19 20 21 22 )Oddelek: Loža | 226275 (4737) | FrankSinatra |
» | Konjak (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 19690 (1973) | Yossarian |
» | Dostojen liquor shop v Sloveniji (Ljubljana)Oddelek: Loža | 8070 (7263) | Kenpachi |