» »

Žganjekuha (oprema in postopek)

Žganjekuha (oprema in postopek)

1
...
3 4
5
»

M-XXXX ::

BCSman je izjavil:

Koliko je nujno kuhat snopc 2x? Se gre le zaradi okusa in kvalitete ali tudi zaradi eliminacije skodljivih alkoholov? Sem iz prvega toka na zacetku odstranil 2deci, potem od 55% do 31% shranil, pod 31% pa kar zavrgel, ker itak nisem razmisljal da bi se v drugo kuhal. Sedaj imam 5 litrov zganja moci 38,5%. Je motno. Okus je na zacetku povsem dober hruskovec, po 4 sekundah pa zacutim nek slabsi priokus.
Ni mi jasno kako v drugo kuhat taksne majhne kolicine v tako velikih kotlih, 80l, 100l...zato sem pomislis ce bi kupil iz aliexpressa 10litrski destilacijski lonec in koncni produkt naredil kar z njim.
Nekdo mi je rekel da pac skuha 4 kotle in v peti kotel zlije ves material in v drugo skuha in takrat dobi konci produkt. Problem drugega kuhnja je ce imas vsega skupaj za 1 kotel drozge v sezoni...

Če imaš tako majhno količino se ne splača kuhati.
Če že nekako prideš do tega prvi pretok shrani za naslednje leto da skuhaš vse skupaj.

PacificBlue ::

Pri prvi kuhi je procentualno manj alkohola kot pri drugi. Zganju iz prve kuhe se reče luter. Če kuhaš samo enkrat more pazit, da res teče tanko. Drugače je žganje kasneje motno. Se pa deloma v steklenicah lahko cez cas zbistri.
Sam imam pri prvi kuhi med 20-30 %, pri drugi pa okoli 65% alkohola. Kuham v 100l kotlu.
Tega potem redcim na okoli 44%.

Tako male kolicine se ne splaca kuhat dvakrat.
I’m out.
:3

fpbs ::

Da malo obudim temo. Tu sem popoln začetnik. Vprašal bi za drozgo, ki jo namelješ in daš v sod. Če je ta zelo gosta, ali jo lahko nekoliko razredčiš z vodo?

wcpapir ::

Ja seveda jo razrečiš.

fikus_ ::

Jaz npr. k mletim hruškam dolijem se malo stisnjenega hruškovega mošta, da je tako "tekoče", da z veliko kuhalnico lahko premesaš.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

mambli ::

Sam običajno kuham na dva kotla. Ker je starejši potreben večje obnove razmišljam, da bi se kupil še enega z dvojnim dnom - 100L. Imate kakšen kontakt oz. kje kupujete kotle?

Hvala.

Eduardo ::

Zna biti, da je pri tistih, ki izgledajo profi dosti kitajskega uvoza. Morda sam poglej na eliexpree, alibaba, če najdeš ekvivalente.

TucoX ::

fpbs je izjavil:

Da malo obudim temo. Tu sem popoln začetnik. Vprašal bi za drozgo, ki jo namelješ in daš v sod. Če je ta zelo gosta, ali jo lahko nekoliko razredčiš z vodo?


Jaz drozgo raje razredčim z jabolčnikom, če imam mix drozgo seveda (skupaj hruške, jabolke, slive, breskve, ...). Če imam žlahtno drozgo (viljamovka, češnja, marelica) pa redčim z vodo.

Če imam malo drozge kuham samo enkrat, a že takrat mora teči kot pri drugem kuhanju - kot las tanek curek ves čas. Stran vzamem 5-10% cveta, odvisno od vonja cveta. Acetaldehid se ne sme več vonjati (vonj po šolskem lepilu).

Šnopsi iz mix drozg gredo potem hop! v hrastov sod, da jo tanini požlahnijo.

wcpapir ::

Je že kdo dodajal zelišča v kotel ? Mi smo in je čudovito a se me je strah, da je noter kar se ne bi smelo uživati. Žajbelj naprimer.

Eduardo ::

Poglej kako delajo gin.

Dajati v kotel verjetno nima nekega smisla.

fpbs ::

wcpapir je izjavil:

Je že kdo dodajal zelišča v kotel ? Mi smo in je čudovito a se me je strah, da je noter kar se ne bi smelo uživati. Žajbelj naprimer.

"Žajbelj vsebuje eterično olje, katerega glavne sestavine so tujon, cineol, kafra in borneol. Tujon, ki je strupen, se v vodo ne izloča, zato lahko žajbelj mirno uporabljamo za pripravimo čaja. V alkohol pa se tujon izloča, zato notranja uporaba tinktur žajblja ni priporočljiva".
Jaz imam lonec 10 litrov. Kupil sem ga z namenom destilacije zelišč, rožmarin, sivka, žajbelj....tudi nekaj žganja sem že skuhal: https://vi.aliexpress.com/item/10050059...
Nekdo je spraševal za večje lonce.Ta je namenjen za žganjekuho: https://vi.aliexpress.com/item/10050059...

Eduardo ::

Žajbelj je že ok, če delaš absint ali vermut. :)

fpbs ::

Kako gniloba jabolk vpliva na kvaliteto žganja? Od desetih lepih jabolk, so najmanj trije gnili znotraj. Če jih hočeš izločit, ali jim odstranit gnilobo, moraš vsakega pred mletjem, prerezat na pol, kar je zelo zamudno.

Eduardo ::

Odvisno kaj je gniloba. Če je samo rjavo, ker je bolj zrelo zna biti, da jabolko že fermentira in bo pomagalo. Tam kjer je zelo zrelo je tudi več sladkorja.

Če pa že gnije, torej smrdi po gnilem, pa zna dati slabo aromo in zna biti kontraproduktivno za fermentacijo.

Totalni optimum je, da imaš vse čisto in sveže, za fermentacijo pa narediš starter. Kaj takega za osnovo:

https://www.amazon.de/-/en/Spiritferm-T...

Potem pa razmnožiš in dodaš. Tako se zazihraš, da imaš optimalne kvasovke in minimalno infekcije.

fikus_ ::

Če so rjave samo znotraj, je verjetno takšna sorta sadja in to verjetno no gniloba, ampak kot je Eduardo napisal. Prereži in poskusi rjavi del, boš takoj vedel, ali ima vonj in okus po gnilobi, plesni, ali je pa ok.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

fpbs ::

Eduardo je izjavil:

Odvisno kaj je gniloba. Če je samo rjavo, ker je bolj zrelo zna biti, da jabolko že fermentira in bo pomagalo. Tam kjer je zelo zrelo je tudi več sladkorja. Če pa že gnije, torej smrdi po gnilem, pa zna dati slabo aromo in zna biti kontraproduktivno za fermentacijo.
Totalni optimum je, da imaš vse čisto in sveže, za fermentacijo pa narediš starter. Kaj takega za osnovo:
https://www.amazon.de/-/en/Spiritferm-T...
Potem pa razmnožiš in dodaš. Tako se zazihraš, da imaš optimalne kvasovke in minimalno infekcije.

Hvala obema za odgovore. Če prav razumem, je ta "Spirit ferm" nekaj podobnega, kot "Siha Aktivhefe", ki sem ga dodal v drozgo?

Eduardo ::

Moreš dati celo ime kvasovk. Sicer takoj ko kaj dodajaš si prehitel 99% domačih žganjekuharjev.

Je pa verjetno kvasovka za vino? Si mislim, da zna biti v tem primeru aroma zanimiva, bolj v smer sadja. To sosedom ne bo jasno kako ti je uspela taka aroma. Posebej, če boš vsako leto imel podobne rezultate. :)

BTW ne dodajati preveč sladkorja, ker kvasovke za vino ne marajo visokih koncentracij alkohola.

Popravek.... Če so siha 6 so za žganje. Pogoolal prepozno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Eduardo ()

fpbs ::

Eduardo je izjavil:

Moreš dati celo ime kvasovk. Sicer takoj ko kaj dodajaš si prehitel 99% domačih žganjekuharjev.Je pa verjetno kvasovka za vino? Si mislim, da zna biti v tem primeru aroma zanimiva, bolj v smer sadja. To sosedom ne bo jasno kako ti je uspela taka aroma. Posebej, če boš vsako leto imel podobne rezultate.]BTW ne dodajati preveč sladkorja, ker kvasovke za vino ne marajo visokih koncentracij alkohola.
Popravek.... Če so siha 6 so za žganje. Pogoolal prepozno.

Ja, so Siha 6. Namočeno imam v manjših hobukih. Vrelne vehe pa klokotajo,tako, kot da se nahajam ob žuborečem potočku. Kaj pa nastajajoči plini?

fikus_ ::

CO2 nastaja, tako da je dobro, da imaš odprto kakšno okno, vrata,... V večjih kleteh so kletarji hodili s svečo in opazovali plamen...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fikus_ ()

Okapi ::

fikus_ je izjavil:

V večjih kleteh so kletarji hodili s svečo in opazovali plamen...

Tudi iz manjših so kakšnega ven prinesli.
1
...
3 4
5
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pospešeno staranje alkoholnih pijač - sam svoj mojster

Oddelek: Znanost in tehnologija
351693 (349) Mercier
»

Whisky (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Loža
1095226274 (4736) FrankSinatra
»

Močna žganja (Močeradovec,gadovec,...)

Oddelek: Loža
307626 (6352) Malajlo
»

kondenzacija etanola?

Oddelek: Loža
286015 (5132) SeMiNeSanja
»

Žganjekuha- šmarnica

Oddelek: Loža
115059 (4704) The Player

Več podobnih tem