Forum » Loža » Ljubljana
Ljubljana
Temo vidijo: vsi
Sc0ut ::
Ena bivsa sosolka iz faksa (stajerka) govori zdaj bolj ljubljansko kot ljubljancan. Grozno, kako se to slisi. Prav cudno, mi nonstop hodi po glavi kako se ima zdaj " za fino".
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850
zmaugy ::
Ko prideš v BTC meko plastike in audijev, pozabiš tudi na ta suffer 20ih minut na cesti.
Deodorant mora biti bolj učinkovit, kot prvo, drugače je izlet uničen.
Unknown_001 je izjavil:
Ko prideš v BTC meko plastike in audijev, pozabiš tudi na ta suffer 20ih minut na cesti.
True, potem imaš suffer z iskanjem parkirnega prostora.
Ahh, se še spomnim ko sem rolal po BTCju na par dni starem asfaltu, brez avtov in kogarkoli razen moje drage...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zmaugy ()
thramos ::
Ne se hecat. Kot da greš ti vsak dan na neke dogodke in dejavnosti v samem centru Lj? Objektivno je kvaliteta življenja že 20km iz LJ mnogo mnogo višja.
Kaj pa ti delaš vsak dan? Gledaš PopTV in visiš v lokalni beznici?
Objektivno je kvaliteta bivanja v Ljubljani veliko višja kot v vaseh in vsako leto razlika narašča.
Ne se hecat. Kot da greš ti vsak dan na neke dogodke in dejavnosti v samem centru Lj? Objektivno je kvaliteta življenja že 20km iz LJ mnogo mnogo višja.
Objektivno je kvaliteta bivanja v Ljubljani veliko višja kot v vaseh in vsako leto razlika narašča.
haha, dober vic.
Heavy ::
Unknown_001 je izjavil:
Torej so prebivalci Ljubljane mal asocialci ?
Ne, samo radi se družimo z ljudmi, ki jih izberemo, ne pa kar z vsemi, na katere naletimo.
Zase lahko rečem, da sem introvertiran in me prav nič ne moti vaško življenje. Slušalke na ušesih že veliko pripomorejo k miru zunaj. Tisti 'živjo' ni konec sveta. Raje to, kot da te niti ne pogledajo če crkneš na pločniku.
Edino stare mame so tečne z vprašanji čigav sem. Se mi pa potem poštar smeji, ko je ugotovil, da sem jaz njegov drugi sin
#TeamFelix
Utk ::
Če je zate kvalitetno življenje otroški rojstni dan v mcdonaldsu namesto na svojem vrtu, potem imaš sigurno prav.
Ali pa sprehod po betonu namesto v naravi.
Ali pa kolesarjenje po "stezah" namesto po cesti, kjer itak ni prometa.
Enkrat poglej kako se utrga malim ljubljančanom ko enkrat pridejo nekam, kjer lahko naredijo 10 korakov brez da kdo kriči na njih in da oni lahko zakričijo brez da nekdo spet na njih kriči.
Enkrat poglej kako se utrga malim ljubljančanom ko enkrat pridejo nekam, kjer lahko naredijo 10 korakov brez da kdo kriči na njih in da oni lahko zakričijo brez da nekdo spet na njih kriči.
Machete ::
Ne, sexam s sestrično in tlačim silažo.
:)
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Machete ()
Če je zate kvalitetno življenje otroški rojstni dan v mcdonaldsu namesto na svojem vrtu, potem imaš sigurno prav.
V Ljubljani je kvaliteta bivanja tako visoka ravno zato, ker je dovolj majhna, da si iz dobrih lokacij peš, manj dobrih pa s kolesom, v desetih minutah v naravi, na stezah, vrtovih, parkih in gozdovih.
Če je tvoje življenje v Ljubljani bilo preživljanje rojstnih dni v McDonaldsu ter drajsanje po betonu, potem si pošteno zgrešil.
Aha, potem je Ljubljana dobro mesto samo zato, ker si dovolj hitro praktično na vasi. Tudi prav. Obratno ni res...jaz komot preživim brez Ljubljane. V bistvu se ne spomnem kdaj sem bil nazadnje v centru.
Ampak še zmeraj ne moreš kar rošitlja privlečt nekam in zakurit.
Ampak še zmeraj ne moreš kar rošitlja privlečt nekam in zakurit.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Thramos, delno imaš tudi prav, ampak zame je večja kvaliteta skok v mesto po striktni želji po točno določeni storitvi ali dogodku (še enkrat 20-30 min je zanemarljivo), kot obratno, torej skok iz mesta po hrano, mir in zrak/naravo. Ker se mi zdi bistveno bolj kvalitetno živeti v tem redu migracije in si dozirati mestni utrip samo po potrebi. Še enkrat, razumem pa tudi ljudi, ki jim vrvež in blokovski lajf super lušen. Ampak to je bolj kot ne fetiš na mestno življenje, ne vsesplošna kvaliteta bivanja.
Ne, na vasi, v naravi. Brez vseh minusov vasi, ki jih lepo kažete in navajate, hkrati pa imaš vso infrastrukturo - saj ni prednost mesta neka izmišljotina, ampak povsem objektivni razlogi. Če bi imel v vasi te stvari, bi bilo življenje tam seveda boljše. A ni.
Še enkrat: 20-30 minut vsakodnevno, po možnosti večkrat dnevno, za volanom se že zdavnaj ne smatra za element kvalitete bivanja. Kaj pa je objektivno boljše nenazadnje kažejo tudi svetovni trendi urbanizacije. Mipetovi kolegi, ki si ne morejo privoščit življenja v mestu, pač to niso.
Še enkrat: 20-30 minut vsakodnevno, po možnosti večkrat dnevno, za volanom se že zdavnaj ne smatra za element kvalitete bivanja. Kaj pa je objektivno boljše nenazadnje kažejo tudi svetovni trendi urbanizacije. Mipetovi kolegi, ki si ne morejo privoščit življenja v mestu, pač to niso.
Katera infrastruktura, ki jo rabiš dnevno, večkrat, pa je ta strašna prednost mesta?
Seveda, 20-30 minut v avtu pod streho in klimo je muka jezusova, danes popoldan pri 34 stopinjah 20 minut kolesarit v BTC je pa užitek, rekreacija, sprehod v park, dobesedno. Zjutraj ko bo nevihta enako. Dej ne bluzi.
In to je?
Kolikokrat si bil letos v operi? In stožicah? Študent ali zaposlen? Da vemo, če se nam splača preselit.
Smurf ::
Kmalu boste ugotovili, da se nekdo raje sprehodi cez staro mestno jedro, drugi pa cez svoj sadovnjak.
Seveda, 20-30 minut v avtu pod streho in klimo je muka jezusova, danes popoldan pri 34 stopinjah 20 minut kolesarit v BTC je pa užitek, rekreacija, sprehod v park, dobesedno. Zjutraj ko bo nevihta enako. Dej ne bluzi.
Stat v gužvi na šmartinki pol ure v prometnem kolapsu, ko se pelješ na praznovanje RD v McD je pa superca. Saj ti pravim - zelo si zgrešil življenje v mestu.
Kolikokrat si bil letos v operi? In stožicah? Študent ali zaposlen? Da vemo, če se nam splača preselit.
Kaj te briga, me vabiš na zmenek al kaj?
Dovoljkrat, da mi na misel ne pade seliti se na vas.
Ampak jaz tega ne delam.
Pa ravno to te je tako motilo v mestu.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: thramos ()
V okolici se prvo pravo mesto začne v Zagrebu. A kaj, ko je posedovanje tam tako drago
Jaz imam prav, ti pa ne:
http://www.dailymail.co.uk/femail/artic...
"Bogatejši" so srečnejši izven mest, ne pa da si ne morejo privoščit mesta:
https://qz.com/1010273/the-algoland-car...
http://www.dailymail.co.uk/femail/artic...
"Bogatejši" so srečnejši izven mest, ne pa da si ne morejo privoščit mesta:
https://qz.com/1010273/the-algoland-car...
Zato pa se pri nas zazidljive parcele prodajajo kot vroče žemlje, za nore denarje. Res je, da se tudi stanovanja v Lj razgrabijo, ampak razlika je da v Lj rine vsa raja, vseh slojev, parcele pa kupujejo dejansko bolj naloudani. In ti plačujejo tudi po 200eur/m2 za zazidljivo zemljišče 60km iz Lj. Vsi ki zidajo okoli mene si življenje v mestu lahko privoščijo, bp, pa si ga niso..
Zato pa se pri nas zazidljive parcele prodajajo kot vroče žemlje, za nore denarje. Res je, da se tudi stanovanja v Lj razgrabijo, ampak razlika je da v Lj rine vsa raja, vseh slojev, parcele pa kupujejo dejansko bolj naloudani. In ti plačujejo tudi po 200eur/m2 za zazidljivo zemljišče 60km iz Lj. Vsi ki zidajo okoli mene si življenje v mestu lahko privoščijo, bp, pa si ga niso..
Raja? Naloudani kupujejo m² po 4k+ v Ljubljani.
Stat v gužvi na šmartinki pol ure v prometnem kolapsu, ko se pelješ na praznovanje RD v McD je pa superca. Saj ti pravim - zelo si zgrešil življenje v mestu.
In kdo to dela? Aja, pa ker McDonalds obstaja samo u Lublan, ane? OMFG! Spominja na modele, ki so pred 15 leti hodili naokoli iz tujine (takrat sem bil u Lublani) in spraševali, če imamo v Sloveniji faks naprave. Smešno za popizdit.
Zgodovina sprememb…
Zdej popravi me, če se motim, ampak tam okrog tistega McDonaldsa je ena reč, ki ki se ji reče BTC City. Kamor hodi kupovat šaro cela Lublana. Glede na polne parkinge ne ravno peš ali večinsko s trolo, sploh ker je treba kupljeno nato spravit domov. Morda od tega polna Šmartinka? Just saying...
[D]emon ::
> In zakaj je tako neučinkovit? Ker je toliko avtomobilov na cestah.
In zakaj je toliko avtomobilov na cestah ? Ker so mestne vpadnice bile sprojektirane takrat, ko je bilo prometa za konkreten odstotek manj.
In zakaj je toliko avtomobilov na cestah ? Ker so mestne vpadnice bile sprojektirane takrat, ko je bilo prometa za konkreten odstotek manj.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.
Raja? Naloudani kupujejo m2 po 4k+ v Ljubljani.
300-400 jurjev za prebivališče, in da temu rečeš "naloudani",...potem je pa res revščina v Ljubljani. Pri nas imaš v vsaki vasi hišo, ki je bila dražja.
V kakem manjšem mestecu jih imaš par 10.
V Ljubljani so stanovanja res draga na kvadratni meter, pa še to ne tooolk dražja, absolutne cifre so pa še zmeraj nizke. Za manj kot 200 jurjev tudi ne narediš bajte, s parcelo, papirji, brez preveč lastnega dela, z opremo itd.
Smurf ::
Raja? Naloudani kupujejo m2 po 4k+ v Ljubljani.
300-400 jurjev za prebivališče, in da temu rečeš "naloudani",...potem je pa res revščina v Ljubljani. Pri nas imaš v vsaki vasi hišo, ki je bila dražja.
V kakem manjšem mestecu jih imaš par 10.
V Ljubljani so stanovanja res draga na kvadratni meter, pa še to ne tooolk dražja, absolutne cifre so pa še zmeraj nizke. Za manj kot 200 jurjev tudi ne narediš bajte, s parcelo, papirji, brez preveč lastnega dela, z opremo itd.
In potem se naj kdo rece, da v Sloveniji nimamo dost denarja, ce ma pa vsak bajto za 400k :).
Bi bilo zanimivo videt kdo kupuje u Lublani stanovanja - tista ta draga - novogradnje za 500 tisoč in navzgor.
Bi me zanimalo koliko od tega je že prodano, koliko od prodanega je kupila država in koliko mesto. Vključno z raznimi obvodi, ki skrivajo, da za nakupom dejansko stoji država ali mesto.
Ali pa koliko od tega, kar se takšnih reči oddaja, najemata mesto ali država...
Bi me zanimalo koliko od tega je že prodano, koliko od prodanega je kupila država in koliko mesto. Vključno z raznimi obvodi, ki skrivajo, da za nakupom dejansko stoji država ali mesto.
Ali pa koliko od tega, kar se takšnih reči oddaja, najemata mesto ali država...
Zgodovina sprememb…
In potem se naj kdo rece, da v Sloveniji nimamo dost denarja, ce ma pa vsak bajto za 400k :).
Ne, vsak je nima za 400, jih je pa veliko. Jo pa ima vsak za 200, vsak, ki jo ima do konca narejeno. Za kolk jo bi lahko prodal je spet drugo vprašanje.
nejcek74 ::
Ne, vsak je nima za 400, jih je pa veliko. Jo pa ima vsak za 200, vsak, ki jo ima do konca narejeno. Za kolk jo bi lahko prodal je spet drugo vprašanje.
Mhm, žalostno stanje slovenskega podeželja, morje predimenzioniranih*, nedokončanih, napol praznih objektov, ki ostajajo predragi za vzdrževanje. Vsak poskus uvajanja pravičnega zaračunavanja izgradnje infrastrukture propade pod tezo "komunističnih"** argumentov: "tega ne zmoremo plačat" V zameno pa meščan dobi pod nos, da kak revež je. Seveda je, če mora podpirat infrastrukturno razsipništvo podeželanov. Glavno da ima vsak pet metrov zelenice do soseda.
Švicarska študija (v Sloveniji si verjetno nihče, iz strahu pred linčem, ni bi drznil izdelati cesa podobnega) je pokazala, da je strošek države na prebivalca podeželja cca 2.5x stroška meščana. Pobrani davki pa?
*povprečno stanovanje v slo v mestu je 70m2, povprečna velikost hiše je cca 2x večja. Slovenska hiša je za cca 50% večja od hise bogatih severno evropejcev (toliko o pokazateljih bogastva), tako da rajši pomislite, kam vas tovrstno hvalisanje z velikostjo postavlja. Nekam med Bolgarijo in Turčijo. Kaj za boga bo počela 4 članska družina v 400m2 drugega kot da sužnja objekta, tako finančno kot časovno.
**smešno, prihajajo pa ravno s tradicionalističnega podeželja
add. 1: se opravičujem za švicarske podatke ampak trenutno je to moje strokovno podrocje
add. 2: menim, da so relevantni in primerljivi za Slovenijo
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nejcek74 ()
Povprečen Lublančan v stanovanju iz socializma je dobil stanovanje na tričetrt zastonj (Jazbinškov zakon), medtem ko je povprečen lastnik za svojo hišo zgrajeno v socializmu precej bolj pošteno plačal.
Eno in drugo so pa slabše gradnje iz istega razloga - faking socializem z vsemi stranskimi učinki.
Eno in drugo so pa slabše gradnje iz istega razloga - faking socializem z vsemi stranskimi učinki.
GummyBear ::
V Ljubljani je kvaliteta bivanja tako visoka ravno zato, ker je dovolj majhna, da si iz dobrih lokacij peš, manj dobrih pa s kolesom, v desetih minutah v naravi, na stezah, vrtovih, parkih in gozdovih.
To si pa popolnoma zgrešil. Če te postavim v center ljubljane, boš porabil 20 minut hoje, da iz betona prideš v pravo zeleno naravo. Od tukaj pa še dobre pol ure, da prideš v najbližji gozd.
Ti naštejem prednosti bivanja v malo manjšem mestu, da vidiš kaj je kvaliteta:
- ker ni turistov, cene trošarin niso tako zasoljene kakor v malo večjem mestu, tudi nepremičnine so ugodnejše v manjših mestih
- če si na robu mesta ali predmestju, si lahko sadje in zelenjavo pridelaš pa ti ni treba zapravljati v trgovini
- nisi v razbeljenem betonu, ampak v naravi (pomisli, kako bi ta prostor dobro izkoristil! če se nič ne spomneš, ti malo kasneje napišem!)
- majhno mesto lahko v celoti prehodiš v dobre pol ure, v Ljubljani pa komaj prideš v center (iz centra na drugi konec mesta pa je še daleč)
- ko se vračaš iz službe, si v 15ih minutah doma, v Ljubljani to pomeni da boš čez 15 minut stal pri drugem semaforju
- če kupuješ kak specifičen izdelek, ga danes lahko naročiš preko neta (ni potrebe da bi bil v LJ, da bi imel veliko izbiro)
- avto lahko v majhnem mestu pustiš brez problema skoraj kjerkoli, v LJ moraš najprej iskati kje je najbližje parkirišče
- v majhnem mestu se sosedje dobro poznajo (dober sosedski odnos = zaupanje), v LJ se ljudje hitreje menjajo
Bo dovolj ali nadaljujem?
Drevesce ::
A tebi se zdi, da tako živimo, ker pač na TV-ju vidiš samo beton? Po centru mesta hodijo samo šolarji in pa stari ljudje, ki gredo na tržnico. Vsak ma svoje. Osebno se raje z nekom dobim na pijači v centru mesta ob Ljubljanici, kakor pa da grem v en lokalni barček z dvema pijančkoma.
In, če misliš, da je vsak rojstni dan v Mcdonalsu ali kinu se spet motiš.
Pač obstaja tudi ta opcija, pa kaj?
In ne boš verjel, v Ljubljani je OGROMNO zelenja (Tivoli,Rožnik, Golovec,PST,Barje,...).
Podeželje ali mesto, čisto vseeno mi je kdo kje živi, ampak na živce mi pa gre, ko ljudje obsojajo druge, ker jim je pač všeč drugačen stil življenja.
Osebno nikoli nebi živel izven večjega mesta, ampak, da bi pa sedaj zaradi tega ostalim govoril, da živijo slabše ali boljše ker so pač na podeželju/ob morju mi je pa neumno in primitivno.
Mhm, žalostno stanje slovenskega podeželja, morje predimenzioniranih*, nedokončanih, napol praznih objektov, ki ostajajo predragi za vzdrževanje.
Pa si siguren, da v centru Ljubljane ni približno tak delež praznih in "praznih" stanovanj? In ja, obstajajo. Predrago za obnovit, zaradi milijon predpisov, "prepoceni" za prodat, preslabo, da bi šel kdo v najem.
Osebno nikoli nebi živel izven večjega mesta, ampak, da bi pa sedaj zaradi tega ostalim govoril, da živijo slabše ali boljše ker so pač na podeželju/ob morju mi je pa neumno in primitivno.
V nasprotju s tvojim someščanom, ki trdi točno to.
Drevesce ::
Gummy Bear to si pa popolnoma zgrešil.
- ker ni turistov, cene trošarin niso tako zasoljene kakor v malo večjem mestu, tudi nepremičnine so ugodnejše v manjših mestih
Cene so morda malenkosti višje kot v Ljubljani kar se itak poravna s plačo, tako, da si že tukaj z zmoti. Dražja so edino stanovanja, kar je logično.
- če si na robu mesta ali predmestju, si lahko sadje in zelenjavo pridelaš pa ti ni treba zapravljati v trgovini
Živim 10 minut stran od centra (vožnje) in imamo svoj vrt (ne vrtiček), torej si spet u zmoti.
- nisi v razbeljenem betonu, ampak v naravi (pomisli, kako bi ta prostor dobro izkoristil! če se nič ne spomneš, ti malo kasneje napišem!)
V naselju, kjer živim imam 3-4 minute hoje stran od manjše reke, okoli sami travniki ter PST pot. Spet v zmoti...
- majhno mesto lahko v celoti prehodiš v dobre pol ure, v Ljubljani pa komaj prideš v center (iz centra na drugi konec mesta pa je še daleč)
Če greš s kolesom, si lahko v 1 uri ogledaš celo Ljubljano oz. kar je pametnega za vidt. Če greš v strogi center je od Križank do Petkovškega nabrežja 10 max 15 minut hoje.
- ko se vračaš iz službe, si v 15ih minutah doma, v Ljubljani to pomeni da boš čez 15 minut stal pri drugem semaforju
Spet popolnoma odvisno, kje imaš službo. Osebno sem delal v BTC-ju in prišel do Rudnika v manj kot 15 minutah, če so bili zastoji 5 max 10 minut dlje.
- avto lahko v majhnem mestu pustiš brez problema skoraj kjerkoli, v LJ moraš najprej iskati kje je najbližje parkirišče
Edini problem, ki sem ga imel v Ljubljani je dejansko parkirišče, pa še to ga dobiš takoj, če ti ni škoda dati tistih 80 centov na uro
- v majhnem mestu se sosedje dobro poznajo (dober sosedski odnos = zaupanje), v LJ se ljudje hitreje menjajo
To pa sploh ne bom komentiral, ker je bedasta izjava.
Cene so morda malenkosti višje kot v Ljubljani kar se itak poravna s plačo, tako, da si že tukaj z zmoti. Dražja so edino stanovanja, kar je logično.
Živim 10 minut stran od centra (vožnje) in imamo svoj vrt (ne vrtiček), torej si spet u zmoti.
V naselju, kjer živim imam 3-4 minute hoje stran od manjše reke, okoli sami travniki ter PST pot. Spet v zmoti...
Če greš s kolesom, si lahko v 1 uri ogledaš celo Ljubljano oz. kar je pametnega za vidt. Če greš v strogi center je od Križank do Petkovškega nabrežja 10 max 15 minut hoje.
Spet popolnoma odvisno, kje imaš službo. Osebno sem delal v BTC-ju in prišel do Rudnika v manj kot 15 minutah, če so bili zastoji 5 max 10 minut dlje.
Edini problem, ki sem ga imel v Ljubljani je dejansko parkirišče, pa še to ga dobiš takoj, če ti ni škoda dati tistih 80 centov na uro
To pa sploh ne bom komentiral, ker je bedasta izjava.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Drevesce ()
GummyBear ::
Ena bivsa sosolka iz faksa (stajerka) govori zdaj bolj ljubljansko kot ljubljancan. Grozno, kako se to slisi. Prav cudno, mi nonstop hodi po glavi kako se ima zdaj " za fino".
Takih sošolk in sošolcev imam jaz kar nekaj. Najbolj hecno je tisto, ko se eni trudijo govorit ljubljansko... saj 3 besede še spravijo skupaj, samo četrta je pa iz točno določene vasi. Zaradi tega se jaz niti ne trudim govorit ljubljansko, pa čeprav sem skoraj vsak dan v ljubljani.
OrkAA ::
NocnaShada ::
Ma djte nehat no, obe strani debate. Redneki so fous lublancanom k je to edini primer civilizacije v drzavi in zato rabjo zelenje in naravo v debato vlect da se pocutjo da ma njihovo nesmislno zivljenje smisel.
Haha glup lublancan! Lej k je dalnovot uzat! Te lublancani so ze cist premakneni. Sploh ne vejo kva je narava.
Tole je od centra oddaljeno dobrih 10 minut s kolesom. Ni v rozni dolini.
Haha glup lublancan! Lej k je dalnovot uzat! Te lublancani so ze cist premakneni. Sploh ne vejo kva je narava.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: NocnaShada ()
jype ::
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Odpoved lastnemu avtomobilu v LJ (strani: 1 2 3 4 … 9 10 11 12 )Oddelek: Na cesti | 65235 (26381) | deco16 |
» | Nakup hiše na podeželju (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 23079 (15380) | link_up |
» | Vse več Američanov ima raje Uber in Lyft kot lasten avtomobil (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 86345 (77232) | Unknown_001 |
» | Hitrost mestnega prevoza (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Na cesti | 32940 (27341) | BigWhale |
» | Zakaj žabarji mislijo/mislite da je Ljubljana središče sveta! (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 54665 (49557) | Mehmed |