» »

Toplotna črpalka katero izbrati

Toplotna črpalka katero izbrati

««
64 / 77
»»

MeGreat ::

Ugodna cena, smem vprašati kdo ti je dal tako ponudbo?

dragana ::

To sem dobil na strani toplotna.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dragana ()

ales85 ::

dragana je izjavil:

To sem dobil na strani toplotna.si

Tam sem jo jaz vzel.

sniff ::

Pozdravljeni,

Mi lahko kdo pojasni kakšne so prednosti / slabosti TČ monoblocka v primerjavi z zunanjo + notanjo enoto? Ter ali so kake omejitve glede dolžine povezave ter naklona (pri monobloku in 2 delni TČ)? Razmišljam da bi postavil TČ na streho objekta ter povezavo speljal skozi obstoječi dimnik do kurilnice, razdalja cca 5-10m, da postavim hrup na drugo stran hiše ter se izognem prebojem zidu.

energetik ::

Pri monobloku praktično skoraj ni omejitev pri dolžini napeljave, ČE se uporabi dovolj velik presek in izolacijo cevi. Pri splitu pa vsak meter požira učinkovitost.
Pri monobloku je vsekakor slabost, da imaš po defoltu v ceveh vodo, kar v skrajnih primerih lahko pripelje do zamrznitve. Rešitev je lahko antifriz ali avtomatski izpust vode.
vires in numeris

Zvezdica27 ::

zmrznilo ne bo nič, to ne skrbi, teoretično ja, v praksi ne.

Monoblok ti lahko ukradejo, to je edina hiba

zz

sniff ::

To, da bi mi ga kdo sunil, me ne skrbi- dvomim, da bo kdo po strehi plezal ;-) kako je pa kaj primerjava SCOP med monoblocki in split sistemi? Je enakovredno? ČE je, ne vidim razloga zakaj bi sploh kdo pol šel nabavljati split sistem. Pa še kaj so kakšni predlogi za TČ moči 12 oz. 16 kW? Imam talno in konvektroske radiatorje, letna poraba cca 25.000 kWh Za STV in toploto (plin)

TESKAn ::

Pa še kaj so kakšni predlogi za TČ moči

Kolikor rabiš za ogret bajto v najhujšem mrazu. Kolk je to pa ti veš :).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

sniff ::

Mišljeno je bilo katere TČ moči 12 oz 14 priporočate ;-)

Buggy ::

Kar se tice LG Therma V, ce bo komu pomagala moja izkusnja in testing iz prve roke na montazni bajti, kjer je naceloma odjema dokaj malo in imate radiatorje s termostatskimi ventili ter zelite imeti tudi temperaturne razlike v prostorih (spalnica 18, kopalnica 24...in vse vmes).
9KW Therma ima vec opcij kako crpalka deluje.
Do sedaj sem imel na "Optimal flow" kar se je izkazalo po prvih testih za neucinkovito vsaj v moji situaciji. Vec kot ocitno ta algoritem povzema tudi tresholde , ki so definirani za "fixed flow", kjer nastavljas dejansko pumpi pretok. Privzeto je nastavljen na 9KW na 26l/min. Ker LG skriva informacije kot kaca noge, je privzeto misljeneje, da je privzet flow rate cca 2.5X moc TC.
Se je naredilo nekaj referencnih testov. Pri "Optimal flow" se je zapirlo v kurilnici celotno radiatorsko linijo v montaznem delu z ventili na ceveh (simulacija da bi vsi termostatski ventili na radiatorjih v dveh stukih bili zaprti). Flow je padel na 17l/min in cez cas se je pojavila napaka CH14. V kleti je bil se vedno odprt svoj locen vod in termostatski ventil odprt do konca. Voda je se vedno krozila.

Test na "fixed flow rate" in privzete vrednosti 26l/min...ista situacija...ista napaka.
Prestavili vrednosti za "Fixed flow rate" na min, kar je 8l/min in ponovitev testa z ventili zaprtimi za montazni del. Dela. Zaprl se ventil v kleti, dela...do konca zaprli se bypass ventil - dela...flow rate je padel na 13l/min...delalo...zaprli ventil se pri magnetnem filtru (dejansko zadusil namenoma) CH14.

Vec kot ocitno je, da je potrebno v takem primeru uporabljati fixed flow rate za nacin delovanja crpalke ter iz privzetega spustiti vrednosti na minimum, ker navkljub nastavljeni tej vrednosti se sedaj, ko imam dejasko zanalsac priprte vse termostatske ventile, kot sam zelim temperature po prostorih...flow ne pade nikoli pod 22l/min...prej je pa jeben AI zglda ta drop pod privzetih 26l/min medlo in je metal v napako.

Predvidevam da je optimum flow rate predviden za talno gretje..vse ostalo so nijanse

Upam da bo komu s to LG TC to kej pomagalo.


Drugace pa je danes pokurila TC dobrih 10KWh..zunaj je bilo zjutraj 5 stopinj cez dan 12.



dost kewl

to je pa nastavitev, ki upam da je bila resitev (testing in progress)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Buggy ()

Buggy ::

Zdej testiram, kaj bi bilo bolj optimalno. Ali mi preverja temperaturo na izhodu ali na povratku, ko imam vkljucen AI (vremensko regulacijo)
Histerzijo sem malo povecal iz defaul vrednosti, ravno zaradi tega ker se mi je po obcutku zdelo da prevec vklaplja zunanjo enot. Je ze kdo preverjal kaj je bolje da se kontrolira ..povrat ali izhod?

Zvezdica27 ::

blb... jaz imam therma V - meter porabe elektrike si dokupil? Jaz ga še nimam (5 let nazaj)

zz

sbawe64 ::

Buggy
Pri "fixed flow rate", na kakšne vrednosti lahko nastavljaš pretok ?

Pretok 8l/min, misliš da bo zadostoval pri zunanjih temperaturah pod nič ?
O koliko radiatorjih s termostatskimi ventili je govora?

Poleg "Optimal flow" drugih opcij ni ?
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

extrex286 ::

Buggy je izjavil:

Zdej testiram, kaj bi bilo bolj optimalno. Ali mi preverja temperaturo na izhodu ali na povratku, ko imam vkljucen AI (vremensko regulacijo)
Histerzijo sem malo povecal iz defaul vrednosti, ravno zaradi tega ker se mi je po obcutku zdelo da prevec vklaplja zunanjo enot. Je ze kdo preverjal kaj je bolje da se kontrolira ..povrat ali izhod?



jaz imam regulacijo nastavljeno glede na temperaturo izhoda, v primeru povratka mi je preveč modulirala oz tiktakala. Imam pa 100 l hranilnik in potem ogrevanje na radiatorje. Btw tale števec energeje je kar blizu dejanske, ni sicer točen, je pa za orientacijo kar uporaben.

wcpapir ::

sbawe64 je izjavil:

Buggy
Pri "fixed flow rate", na kakšne vrednosti lahko nastavljaš pretok ?

Pretok 8l/min, misliš da bo zadostoval pri zunanjih temperaturah pod nič ?
O koliko radiatorjih s termostatskimi ventili je govora?

Poleg "Optimal flow" drugih opcij ni ?

8l/min bo ravno prav da odbije izmenjevalec pri defrostu.

Buggy ::

Ravno v tem je hec. Na "fiixed flow rate" lahko nastavis minimum, kar pa ne pomeni da bo TC s to vrednostjo tudi dejansko delala. Zgleda ji zgolj definiras spodnjo mejo. Ko je zunaj bolj mrzlo je zaradi termostatskih ventilov k iso bolj odprti tudi vec pretoka.
Zdej ko je zunaj bolj toplo in termostatski ze bolj pripirajo nisem videl se pod 23l/min. Kot kaze oz vsaj upam, pa je elektroniko privzeta vrednost 26l/min zmedla, ko se je uporabljalo "Optimal flow rate". Zdej je na testiranju pri Fixed flow rate, ce bo kaksen problem, bom pa probal spet nazaj na Optimal, ce je ta spremenjen treshold pomagal tudi za opcijo Optimal, ker meni je logicno da ima vsaka od nastavitev svoje limite...kar pa je mozno da uporablja ravno optimal....nwm, tudi seriser ni bil preprican kako v resnici deluje LG pamet...

Nasa Therma V je letnik 2022 in ima ta monitoring energije ze vgrajen v SW, ga je pa treba omogociti. Starejsi FW (moja ima 3.0.6.5) pa je bil baje malce drugacen.


https://www.youtube.com/shorts/IeL-F_d1...

rs1975 ::

Prejšnji teden so mi postavili TČ - vzel sem Panasonic Aquarea TCap. Sicer je vse ok, se pa ubadam s sledečimi težavami:
- pojavlja se šumenje v radiatorjih. Tega prej pri plinu ni bilo. Nekaj šumenja sem rešil z prezračevanjem, ampak še vedno ni sistem neslišen. Najbolj glasen je radiatorv kopalnici v mansardi, tu ne pomaga niti če termostatsko glavo čisto zaprem. Druge priprtje pomaga in več ne šumi. Na priporočilo sem zmanjšal pretok črpalke na 25l/h. Ampak ni nič boljše.
- nastaviti krivuljo je umetnost, mogoče bo pozimi lažje... Nastavil sem jo takole:
 krivulja

krivulja



Ponoči je vroče, sploh v mansardi, nismo navajeni spati na tako toplem. Rešitev z dnevnim zapiranjem radiatorjev mi ni všeč...
Kako imate nastavljeno krivuljo tisti, kateri imate radiatorje?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: rs1975 ()

Buggy ::

Jaz imam Oventrop termostatske ventile nastavljene takole:
glej prilozeno skalo:



Mansarda:
kopalnica - en vecji radiator (5 -polno odprti)
otroska soba #1 manjsa - en srednji radiator (med 2-3)
otroska soba #2 vecja - dva manjsa radiatorja (en na 2 drugi med 2-3)

Pritlicje:
kopalnica/WC - en manjsi (5 -polno odprti)
hodnik/stopnisce - en srednji (med 3-4)
spalnica - zaprt (1)
dnevna soba/kuhinja - en vecji en srednji radiator (manjsi na 2, vecji med 3-4)

Klet:
en velikanski (5 -polno odprti)

Iz TC se DV razbije na dva razvoda (T clen) in sicer en gre v klet drugi v montazni del.

Tempiral pa sem na dnevno sobo/kuhinjo cca 21.5-22 stopinj s tem, da je v kopalnici zgoraj in v kleti spodaj se vedno zadosti toplo cca 24. Spalnica ima cca 18 stopinj otroske pa cca 22. Kopalnica v mansardi je dejansko ustrezno topla, klet bi rabila se en dodaten radiator (imam se frej en priklop), ker navkljub 1400x900 radiatorju odprtim na polno pride zgolj na 18 stopinj...cca 60m2 ampak mi je recimo sprejemljivo.

Ce nastavim na fiksno gretje 45 stopinj DV prileze v kleti na 20 stopinj zna bit pa v dnevni/kuhinji zato za odtenek prevroce, sploh ce se se kuha.

Krivuljo sem nalimal zgoraj...jo pa sedaj uporabljam z offsetom AI -2

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Buggy ()

Buggy ::

edit: Ja sumenje se slisi tudi pri meni, pa se ga prej ni. Odzraceno je bilo ze veckrat in lufta ni notri. Pritisk v sistemu je 1.5 bara, slisi se pa (pumpo) v radiatorju v kleti in v kopalnicah...na polno odprti ventili.
So pa baje tudi neke resitve za te probleme:
https://ris-inzeniring.si/hidravlicno-u...

MeGreat ::

rs1975 je izjavil:

Prejšnji teden so mi postavili TČ - vzel sem Panasonic Aquarea TCap. Sicer je vse ok, se pa ubadam s sledečimi težavami:
- pojavlja se šumenje v radiatorjih. Tega prej pri plinu ni bilo. Nekaj šumenja sem rešil z prezračevanjem, ampak še vedno ni sistem neslišen. Najbolj glasen je radiatorv kopalnici v mansardi, tu ne pomaga niti če termostatsko glavo čisto zaprem. Druge priprtje pomaga in več ne šumi. Na priporočilo sem zmanjšal pretok črpalke na 25l/h. Ampak ni nič boljše.
- nastaviti krivuljo je umetnost, mogoče bo pozimi lažje... Nastavil sem jo takole:
 krivulja

krivulja



Ponoči je vroče, sploh v mansardi, nismo navajeni spati na tako toplem. Rešitev z dnevnim zapiranjem radiatorjev mi ni všeč...
Kako imate nastavljeno krivuljo tisti, kateri imate radiatorje?


Jaz imam na urnikih nastavljeno da v takem vremenu toplotna dela le cc 8ur podnevi. To je edini način da je OK temperatura.

rs1975 ::

MeGreat je izjavil:

rs1975 je izjavil:

Prejšnji teden so mi postavili TČ - vzel sem Panasonic Aquarea TCap. Sicer je vse ok, se pa ubadam s sledečimi težavami:
- pojavlja se šumenje v radiatorjih. Tega prej pri plinu ni bilo. Nekaj šumenja sem rešil z prezračevanjem, ampak še vedno ni sistem neslišen. Najbolj glasen je radiatorv kopalnici v mansardi, tu ne pomaga niti če termostatsko glavo čisto zaprem. Druge priprtje pomaga in več ne šumi. Na priporočilo sem zmanjšal pretok črpalke na 25l/h. Ampak ni nič boljše.
- nastaviti krivuljo je umetnost, mogoče bo pozimi lažje... Nastavil sem jo takole:
 krivulja

krivulja



Ponoči je vroče, sploh v mansardi, nismo navajeni spati na tako toplem. Rešitev z dnevnim zapiranjem radiatorjev mi ni všeč...
Kako imate nastavljeno krivuljo tisti, kateri imate radiatorje?


Jaz imam na urnikih nastavljeno da v takem vremenu toplotna dela le cc 8ur podnevi. To je edini način da je OK temperatura.

A to pomeni, da ti dela on/off?

wcpapir ::

Ne razumem kako je ponoci prevroce. A je dejansko vecja temperatura kot cez dan ali ti je prevroce za spat?

Nastavis neko konstanto ki ti ustreza v prvem tednu in ne tikas vec...

OK.d ::

Buggy je izjavil:

edit: Ja sumenje se slisi tudi pri meni, pa se ga prej ni. Odzraceno je bilo ze veckrat in lufta ni notri. Pritisk v sistemu je 1.5 bara, slisi se pa (pumpo) v radiatorju v kleti in v kopalnicah...na polno odprti ventili.
So pa baje tudi neke resitve za te probleme:
https://ris-inzeniring.si/hidravlicno-u...

In kakšna je cena te zadeva za cca. 20 radiatorjev?
LPOK.d

Buggy ::

...nimam pojma, ker tako nadlezno pri meni pa spet ni da bi klical. Sem gledal zgolj kako se take probleme s sumenjem sicer odpravlja.
Do nadaljnega si zelim imeti cim manj opravka s sistemom, ker zaenkrat deluje skoraj da ze perfect ;)

MeGreat ::

rs1975 je izjavil:

MeGreat je izjavil:

rs1975 je izjavil:

Prejšnji teden so mi postavili TČ - vzel sem Panasonic Aquarea TCap. Sicer je vse ok, se pa ubadam s sledečimi težavami:
- pojavlja se šumenje v radiatorjih. Tega prej pri plinu ni bilo. Nekaj šumenja sem rešil z prezračevanjem, ampak še vedno ni sistem neslišen. Najbolj glasen je radiatorv kopalnici v mansardi, tu ne pomaga niti če termostatsko glavo čisto zaprem. Druge priprtje pomaga in več ne šumi. Na priporočilo sem zmanjšal pretok črpalke na 25l/h. Ampak ni nič boljše.
- nastaviti krivuljo je umetnost, mogoče bo pozimi lažje... Nastavil sem jo takole:
 krivulja

krivulja



Ponoči je vroče, sploh v mansardi, nismo navajeni spati na tako toplem. Rešitev z dnevnim zapiranjem radiatorjev mi ni všeč...
Kako imate nastavljeno krivuljo tisti, kateri imate radiatorje?


Jaz imam na urnikih nastavljeno da v takem vremenu toplotna dela le cc 8ur podnevi. To je edini način da je OK temperatura.

A to pomeni, da ti dela on/off?


Ja, izklopljena je celo noč in ko sem v službi (oz. greje samo sanitarno vodo)

rs1975 ::

@wcpapir - v primeru, da so radiatorji odprti na ful je razlika v temperaturi med mansardo in pritličjem cca. 1-2°C. V bistvu bi raje videl, da je kontra, da je mansarda hladnejša :) očitno je edina rešitev skoraj popolnoma zapreti radiatorje v sobah v mansardi ali pa ugašanje gretja na TČ čez noč...

@MeGreat - hm, a ni za TČ priporočilo, da naj dela nonstop, menda zaradi daljše življenjske dobe...

trancer01 ::

To sploh ni res, rs1975.

stara mama ::

rs1975 je izjavil:

@wcpapir - v primeru, da so radiatorji odprti na ful je razlika v temperaturi med mansardo in pritličjem cca. 1-2°C. V bistvu bi raje videl, da je kontra, da je mansarda hladnejša :) očitno je edina rešitev skoraj popolnoma zapreti radiatorje v sobah v mansardi ali pa ugašanje gretja na TČ čez noč...

@MeGreat - hm, a ni za TČ priporočilo, da naj dela nonstop, menda zaradi daljše življenjske dobe...

Tud ne dela nonstop, ampak meri temperaturo pretoka in glede na njo dogreva ter s tem drži neko termično ravnovesje v hiši.
Ja, tud pri nas lansko leto spomladi se je težko nastavlo krivuljo, ampak to traja svoj čas, ko ti kaj ne paše pač greš prestavit, in to počneš tako dolgo, da ste vsi v hiši zadovoljni.
Glede mansarde pa sploh ni problem, termostatske glave pa konec. Bolj je problem, če je katera soba prehladna in jo je težje ogret.

Glede šuma... ne vem, sčasoma se nekak navadiš.

floyd1 ::

Čim manj term. glav in zapiranja radiatorjev, pa bo tudi manj "šumelo". Da bi pa kdo delal doma hidravlično uravnoteženje pa mi ni poznano. Za naš sistem je bil takrat blazno visok predračun (1 kurilnica in 4 bloki) in se nismo odločili. Potrebuješ dodatno elektroniko, prilagodljivo pumpo in podobno, te zadeve po mojem stanejo kar precej.

energetik ::

V bajti delaš bolj termično uravnoteženje. Pripreš spodnje ventile v prostorih, ki so stalno toplejši od preostalih.

Enako tudi pri talnem, s tem da tu lahko narediš tudi hidravlično uravnoteženje, saj je na vsaki veji merilnik pretoka in jih v 10min narediš po celi bajti enake. Ampak zakaj bi imel enake pretoke, važno je da imaš v vseh prostorih želene temperature, ne pa pretoke.

Tako da ja, praktično vsak s talnim je doma že delal uravnoteženje.
vires in numeris

Ascendor ::

Imate kakšen backup v hiši v primeru, da toplotna črpalka crkne?

eriCartman ::

ženo pa pod kovtre

Buggy ::

hehe, pri meni zena ne bo glih prevec vesela ce TC crkne :P

Jaz sem ravno zato obdrzal neodvisno od TC se pec na pelete, ce pa zmanjka se stroma je pa v hobby sobi se vedno pri roki preverjen kamincek...vsekakor vec sans da se nato pogrejes se z zeno ;)

stara mama ::

energetik je izjavil:

V bajti delaš bolj termično uravnoteženje. Pripreš spodnje ventile v prostorih, ki so stalno toplejši od preostalih.

Druga varianta je tudi, da tiste radiatorje, ki so najbolj poddimenzionirani, menjaš z večjimi.

Ascendor je izjavil:

Imate kakšen backup v hiši v primeru, da toplotna črpalka crkne?

Peč na drva (priklopljena na isti sistem) :)

Zgodovina sprememb…

energetik ::

Ascendor je izjavil:

Imate kakšen backup v hiši v primeru, da toplotna črpalka crkne?
Oljni radiatorček in kalorifer, skupaj 4kW, zadosti za celo bajto za najhujši mraz. Vendar tudi po 5 dneh brez ogrevanja v trdi zimi ni šlo pod 16,5° (preverjeno letos med smučanjem). Tako da ogrevanje sploh ni težava. Bolj je problem TSV.
vires in numeris

rs1975 ::

Sem konkretno znižal krivuljo (25-29°C) in je sedaj bolje - ni prevroče:)
Vsaj pri meni je to šumenje prisotno pri višji temperaturi vode v sistemu, trenutno je bolj malo slišno. Bo pa treba do naslednje zime nekaj pogruntat kako omiliti šumenje.
Omenjate priprtje spodnjega ventila. Je to mišljeno ventil, kjer se na cevi priključi radiator?

floyd1 ::

Vsaj pri meni je to šumenje prisotno pri višji temperaturi vode v sistemu, trenutno je bolj malo slišno.

Višja temp. vode v sistemu -> bolj zaprti term. ventili na radiatorjih -> bolj glasno kroženje vode

Tako da ja, praktično vsak s talnim je doma že delal uravnoteženje

O tem sem govoril zgoraj:
So pa baje tudi neke resitve za te probleme:
https://ris-inzeniring.si/hidravlicno-u...

Buggy ::

Po treh tednih solidnega delovanja (ce temu lahko recem delovanje brez napake CH14) je obtocna crpalka v Therma V dokoncno podlegla. S serviserji iz Dines-a smo ze na_TI in sreco sem imel, da sem nabasal na enega res normalnega in strokovnega cloveka (Toni respect!). Obtocna v teh TC naj nebi se crknila od novega...od obrabe cca 7let pa so imeli primere...naj bi bil s takim scenarijem prvi...yep my ass ;)

Kakorkoli. Crpalka se niti prizgat ni vec hotela niti po timeoutu cez noc, niti po resetu elektronike znotraj enote.
Serviser mi je tudi povedal, da so bile pred tem v teh TC obtocne crpalke od Grundfos v moji je bila neka no-name tajwanska varianta, ki je bila tudi ves cas glasna...flow vode se je slisal cez radiatorje. Lahko je bil problem ze od zacetka, a vseeno slisim vecino z TC da slisi sum v radiatorjih (prezracenih).
No. Ta moj serviser se je potrudil in mi uredil zadevo, da sem dobil staro preverjeno Grundfos crpalko in dejansko je zdej smrtna tisina v radiatorjih, TC pa laufa zaenkrat enkratno.
Teh starih obtocnih crpalk se baje vec ne dobi, stane pa enota 700€...pri meni seveda menjano pod garancijo.

Pod crto. Vse kar je novejse ni tudi boljse. Zdej grem pa loto listek kupit, ker imam s TC taksno sreco :)) Ce boste imeli podobno situacijo, priporocam vztrajanje na tem da vam jo zamenjajo s strejso, ce jo imajo se na lagerju. Lahko sem imel res tako nesreco ali pa je bila narejena kaksna napak pri instalaciji (na suho laufala), ker dvomim da bi core stvari firma slabsala namerno...ali pac?

stara OC:



nova OC:

Utk ::

Ne poznam nobenga, da bi tolk kompliciral s TČ, katero, kdaj, za koliko, če sploh, in nazadnje vseeno cel kup problemov.

Buggy ::

A bejzno...spet si pridodal nekaj kontruktivnega kot vedno, forum brez tvojih bedarij bi bil pa res dolgocasen.

Utk ::

Konstruktivno je bilo na začetku, da si najdi nekoga lokalnega in zmontiraj kar ti on priporoča, ker ti bo tist tisto prav nastavil, zvezal, in čez čas popravil, ampak ti si raje sam delal doktorat iz tega, in potem sam nastavljal in popravljal. In še pumpo fental.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Buggy ::

Kot vedno pameten. TC se svoj cas niti ni dobilo ali pa so jih lokalci prodajali za suho zlato. Kako ti operiras si ze dokazal veckrat in si nekako referenca za fuckupe. Jaz nisem nic takega nastavljal, kar bi sfukalo crpalko, si pa spet pokazal svoj pristop k debati. Cestitam! Zdej se pa lahko speljes pumpat ego drugam, ker nimas popolnoma nic pojma kaj je na stvari.
Buhpomagej, kaj vse leze po tej zemlji ;((

Polda ::

Utk je izjavil:

Ne poznam nobenga, da bi tolk kompliciral s TČ, katero, kdaj, za koliko, če sploh, in nazadnje vseeno cel kup problemov.


Tudi jaz ne poznam nobenega, da bi tako kompliciral. Itak pa na koncu potem izbere največji jajc potem pa cvili po forumih pa sprašuje bedarije.

Buggy ::

Cvilite minjoncki, lepo da vas srbi ritka :))

Delim informacije, ki bodo komu v pomoc za razliko od vas braindead retardov, ki si zdravite ego

Utk ::

Mi retardi jeseni pritisnemo gumb in spomladi spet, ti boš pa to TČ vsako zimo drkal do nezavesti. Pa ni problem v TČ, ker imam eno enako, samo močnejšo, problem je v tebi.

cekr ::

Greš v prvo trgovino z opremo za centralno kurjavo.
Tam kupiš najcenejšo pretočno črpalko enakih dimenzij.
Zamenjaš, nastaviš na najnižjo hitrost in vojla.
V radiatorjih ti je klokotalo, ker si imel nastavljeno večjo hitrost.
Če ti ni pomembno najhitrejše odreagiranje TČ, nastaviš na najmanj, kar je pretočna črpalka sposobna.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

rs1975 ::

Pri meni ne klokota, ampak se slši šumenje. Po priporočilu supporta Panasonica nastavil na 25l/h. Ni nič bolje.
NA drugem forumu so mi predlagali:
Termostatske glave snemi iz vseh radiatorjev. Vremensko krivuljo nastavi tako, da bo v večjem delu hiše želena temperatura.
Vse pretoke vsaj približno hidravlično uravnoteži s pripiranjem spodnjih ventilov na radiatorjih.
Ko boš z nastavitvijo spodnjih ventilov v vseh prostorih, kjer je temp. višja, dosegel približno enako temperaturo, montiraj glave samo v tisti prostor - prostore, kjer je bivalna temp. hiše moteče previsoka.

Tega se bom lotil jeseni, ko bo konstantno hladno. Ne vem pa, če se bom rešil šumenja...

tomaz- ::

imho bi se moral rešiti šumenja. Ko sem jaz naredil prehod na toplotno , sem tudi slišal "šumenje" v radiatorju, čim sem termostatsko glavo malenkost priprl.. Polno odprta - praktično nič šumenja. Pobral dol vse termostatske glave in vse skupaj uravnotežil s spodnjimi ventili.

aja, pa še vprašanje: ima kdo kak info, kje ( če sploh ) bi se dobile kakšne navojne kapice za čez "iglice" od termostatskih ventilov, kjer so bile prej našraufane glave ? kaj takega, kot dobiš zraven pri ventilih, ko jih kupiš? Imam Herz ventile

rs1975 ::

@tomaz, a se spodnje ventile pripira ne obeh priklopih, levi/desni ali samo določen?

Goran's Blog ::

Zdravo,

del hiše kjer je bil nekoč senik sem adaptiral in spremenil v stanovanje s talnim gretjem.
Kaj bi vi priporočali za 170m2, fasada 12cm, dvoslojna stekla, višina je 700 nadmorske višine na Primorskem, streha 30cm izoalcija, temperatura gre v zadnjih 10 letih pozimi za nekaj dni maximalno tam nekje do -8,9.
Gledal sem različne Mitshubishije pa Kronotem, Daikin....je toliko tega, da ne veš kaj izbrati.

Še drugo vprašanje kako v tem delu hiše najlažje do subvencije ? Je težava če v starem delu hiše ostanejo noter peči na drva trenutno.
««
64 / 77
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ena ženska, ki je izgubljena med ponudbami TČ in IR paneli (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16610312 (2627) a_borlak
»

Katero ogrevanje za hiso (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21936915 (13555) fikus_
»

Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22557311 (22040) Jurij25
»

Kolikšna je električna moč toplotne črpalke? (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7141244 (11886) zamotsloteh
»

Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
382153286 (120110) Zvezdica27

Več podobnih tem