» »

Toplotna črpalka katero izbrati

Toplotna črpalka katero izbrati

««
46 / 77
»»

telexdell ::

l0g1t3ch je izjavil:

Gretje na olje, vsaj v starih časih, je bolj na intervale. Najprej zagreje na polno so radiatorji vroči da se jih ne smeš dotaknit, potem pa doseže nastavljeno temperaturo in se počasi hladijo dokler ne pade pod neko vrednost in spet greje.
TČ, ki greje 24/7 že zaradi stalnega delovanja ne rabi takih divjih temperatur v radiatorjih.

Ta sosed še radiatorjev ni menjal, sicer nima teh starih rabrastih, ampak običajne tip 22.

Kak kje. Ko sem se še sam ogreval na olje, sem vodo v kotlu držal temperaturo med 48 in 55°C. Pri nižji temperaturi se je v kurišču lahko pojavil kondenz. Z višanjem temperature vode, pa je naraščala temperatura dimnih plinov in s tem izgube. Je pa ogrevanje delovalo med 6. uro zjutraj in 22 uro zvečer. Poraba pred toplotno sanacijo je bila okrog 3500 l, po sanaciji pa tam 2200 l. Sanitarno vodo sem izven kurilne sezone ogreval z električnim bojlerjem.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

l0g1t3ch ::

Ja 3500 pred toplotno sanacijo, tamle pa sanjajo da so porabili 2000L olja.

Tale zgodba smrdi na dveh koncih.
Izvajalci so šalabajzerji ker ponudijo čisto neprimerno napravo, stranka pa tudi muti, ker z 2000L porabe olja v tisti bajti so že prej zmrzovali.

energetik ::

Ja, ampak kriv je izvajalec, ker dimenzionira na predhodno porabo olje, kjer se marsikaj zamolči.

Izvajalec bi moral preveriti izolacijo, radiatorje in jih povprašati po želeni sobni temperaturi ter ignorirat porabo olja. Ampak to zahteva preveč časa in znanja, izvajalec rad na hitro nekaj zmontira, pokasira in gre.
vires in numeris

l0g1t3ch ::

Se strinjam.
Danes je jeba z izvajalci na vseh področjih.

billy ::

Tukaj se je že pisalo, da bi naj letos prišli novi LG monoblok modeli, a se ve kdaj in kako jih prepoznati?

windigo ::

energetik je izjavil:

Ne razumeš, da bo TČ morala ves čas pripravljati vodo na 45°, tudi če imaš za talno naprej mešalni ventil!

Če imaš pa posebej bojler, bo vodo na 45° pripravljala samo tisto uro ali dve na dan, ves preostali čas pa bo filala npr. 30° vodo direktno v talno.

Imaš tudi zalogovnike s perforirano ploščo v sredini, ki ti tako poveča efekt plastenja, da je na vrhu recimo 50 stopinj, v spodnjem delu pa 30. Rabiš pa še vedno 3 potni ventil, da ti posebej polni zgornji del (za sanitarno vodo) in greje spodnji del (zalogovnik za v NT ogrevalni sistem). Edino po polnjenju od vrha (sanitarna) imaš potem nekaj časa cel zalogovnik na 50 stopinjah in pri tem manjši COP.

toplakd ::

billy je izjavil:

Tukaj se je že pisalo, da bi naj letos prišli novi LG monoblok modeli, a se ve kdaj in kako jih prepoznati?


Iblo jih že ima na svoji strani, v kategoriji monoblok toplotne črpalke. Vse na tisti strani so že novi model R.
Prav tako so že na ekosklad seznamu.

HM051MR.U44
HM071MR.U44
HM091MR.U44
HM121MR.U34
HM123MR.U34
HM141MR.U34
HM143MR.U34
HM161MR.U34
HM163MR.U34

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: toplakd ()

billy ::

Hvala.

Ima kdo izkušnje s temi iblo, so dobri monterji ali samo prodajajo LG monoblok?

Likalnik ::

Iblo so pri nas v firmi montirali cel ogrevalni/klimatski sistem...ni bilo nekih težav...montaža je potekala brez težav...naknadno se je pokazala napaka na tablici/termostatu katerega so prišli zamenjati.

mogoče lahko kdo pove kako je glede subvencije pri TČ...če vržeš ven staro peč dobiš nekaj €€€ je to res? oziroma subvencija naj bi bila 2500€...je tu notri vštet že znesek za staro peč ali je to še dodatno?

billy ::

Če se ne motim je pri menjavi stare peči dodatno še 500€, ampak nisem siguren, me pa tudi to zanima.

Čudno, sem poslal mail na iblo, pa brez odgovora ... mogoče smo fizičari premale ribe :)

kixs ::

Tu vse pise:
https://www.ekosklad.si/prebivalstvo/pr...

Višina spodbude

Višina nepovratne finančne spodbude znaša do 20 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot:

2.500 EUR za ogrevalno toplotno črpalko tipa voda/voda ali slanica (kot npr. zemlja)/voda;
1.000 EUR za ogrevalno toplotno črpalko tipa zrak/voda,
pri prvi vgradnji ogrevalnega sistema v stanovanjski stavbi oziroma če toplotna črpalka ne bo zamenjala stare kurilne naprave, in sicer na celotnem območju Republike Slovenije.

Višina nepovratne finančne spodbude znaša do 40 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot:

4.000 EUR za ogrevalno toplotno črpalko tipa voda/voda ali slanica (kot npr. zemlja)/voda;
2.500 EUR za ogrevalno toplotno črpalko tipa zrak/voda,
pri zamenjavi stare kurilne naprave z novo toplotno črpalko na območjih občin, kjer ni sprejet Odlok o načrtu za kakovost zraka.

Višina nepovratne finančne spodbude znaša do 50 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot:

5.000 EUR za ogrevalno toplotno črpalko tipa voda/voda ali slanica (kot npr. zemlja)/voda;
3.200 EUR za ogrevalno toplotno črpalko tipa zrak/voda,
pri zamenjavi stare kurilne naprave z novo toplotno črpalko na območjih občin, ki imajo sprejet Odlok o načrtu za kakovost zraka.

ToniT ::

billy je izjavil:

Če se ne motim je pri menjavi stare peči dodatno še 500€, ampak nisem siguren, me pa tudi to zanima.

Čudno, sem poslal mail na iblo, pa brez odgovora ... mogoče smo fizičari premale ribe :)


Mislim, da ima njihov "dispečer" Covid. Tako mi je rekel eden od serviserjev.
Pokliči na telefon, bo lažje.
Drugače pa so dobri v svojem poslu....

Kebo ::

Če menjaš toplotno črpalko se mogoče splača razmislit še o 2 dodatnih ukrepih na hiši (izolacija tal, strehe ali fasade, prezračevanje, nova okna, itd.) ker ti dajo potem 50% več subvencije.

Likalnik ::

Kebo je izjavil:

Če menjaš toplotno črpalko se mogoče splača razmislit še o 2 dodatnih ukrepih na hiši (izolacija tal, strehe ali fasade, prezračevanje, nova okna, itd.) ker ti dajo potem 50% več subvencije.


recimo starši sedaj kupujejo TČ in prav tako menjajo streho...in se še odločajo kakšno vrsto strehe...ali samo menjava cegla ali zračno streho ali pa toplo streho...razlika v ceni je velika.

ampak...če vložijo subvencijo za TČ dobijo nazaj 2500€
če vložijo posebej za toplo streho, dobijo nazaj prav tako 2500€
če pa vložijo skupaj za TČ in toplo streho...koliko potem dobiš...isti znesek skupaj 5000€ ali je kako drugače?

jabe ::

Sešteva se, kolikor vem, ker sta to dve vlogi. Ena za TC, ena za streho.

papasmrk ::

Pozdravljeni,

zanima me vaše mnenje glede naslednje situacije. Hiša je iz 90-ih let, na S strani je 7,5 cm izolacije, na J pa 5 cm, notranje rolete. Bivalana površina je ~80 m2, mansarda je izolirana. Trenutno je ogrevanje na olje in je stroška 1500-2000€ na leto, ki ogrevajo samo radiatorje, medtem ko za sanitarne vode je TČ. Ogrevanje bi rad posodobil in trenutno kolebam med peleti, ki so stroškovno ugodnejši od olja in pa bolj sofisticirano TČ. Kolikšen bi bil vložek v TČ in kakšni so približni stroški elektrike na leto, če bi želel, da TČ ogreva sanitarno vodo in radiatorje.

Hvala vnaprej za nasvete.
Za komentiranje se moraš prijaviti

Utk ::

Lahko 5 jurjev minus subvencija, lahko 10. Na leto bi pa reku 500 do 700 elektrike.

brudi ::

Jaz na tvojem mestu bi razmišljal o kakem 8 KW NIBE-ju, ogrevanje in SV bi združil in oboje ogreval na TČ, letni strošek skoraj ne sme preseči 500 EUR.
Višina investicije, poklič KNUT ali pa kakega pooblaščenega monterja,

Kebo ::

Mi smo za izolacijo strehe, fasade, zamenjavo oken in vgradnjo TČ dobili nazaj dobrih 15K EUR. Za TČ bi dobili 1.000 EUR, ker ni nadomestila obstoječe centralne ampak smo na koncu dobili 1.500EUR, ker smo vložili skupaj z ostalimi ukrepi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kebo ()

kixs ::

Nazaj dobis nekje 20%. Torej vas je izolacija, fasada, okna in TC kostala okoli 75K€?

floyd1 ::

Ogrevanje bi rad posodobil in trenutno kolebam med peleti, ki so stroškovno ugodnejši od olja in pa bolj sofisticirano TČ


Za moč in ceno TČ bo v vsakem primeru treba majstre vprašat. Gotovo pa je po zgoraj opisanem kar dober "kandidat", 80 kvadratov, pa čeprav slabše izoliranih, ne bi smel biti problem.

Okna so nova?

Pri peletih je več stvari v igri. Super je to, da je to energent, ki ga pri nas zlepa ne bo zmanjkalo, najverjetneje tudi cena zato ne bo šla v neke blazne višave. Je pa z njimi nekaj dela, brez elektrike pa peč ne bo delala (enako kot toplotna). Bivši sosed pelete po 7 letih meče ven. Nikomur v familiji se ne da več žaklov prekladat, čistit pepel (sicer le 1-2x tedensko) in se ukvarjat z (sicer hudo redkimi) "zastoji" zaradi žlindre. Ko so že prvo leto ugotovili, da ne moreš kupovati najcenejših peletov, je takoj izpuhtel tudi del načrtovanega prihranka, glede na olje. Enostavno jim je non-stop mašilo.

Mi imamo nizkotemperaturno toplotno in talno gretje v solidno izolirani hiši in smo zelo zadovoljni. Če se je (skupaj z investicijo) splačalo, težko rečem. Z vidika "ni ga čez komot" in nizkih tekočih stroškov pa gotovo. Nenazadnje pa tudi peletna peč, gorilnik, zalogovnik in polž niso ravno poceni.

papasmrk ::

brudi je izjavil:

Jaz na tvojem mestu bi razmišljal o kakem 8 KW NIBE-ju, ogrevanje in SV bi združil in oboje ogreval na TČ, letni strošek skoraj ne sme preseči 500 EUR.
Višina investicije, poklič KNUT ali pa kakega pooblaščenega monterja,

Hvala za odgovor.
Vprašal bi še ali so sistemi kot so NIBE, Daikin, Orca, LG, etc konkurenčni med sabo ali pa je potrebno biti pazljiv kaj vzameš ?
Za komentiranje se moraš prijaviti

brudi ::

NIBE IN CTC sta v precej višjem rangu kot ostale, sta EU črpalki (švedski produkt), posebno NIBE ima odlično krmiljenje, jo imam tudi sam, zaenkrat samo-odlično

floyd1 ::

Eno provokativno vprašanje o "višjem rangu" črpalk - Ali mora črpalka "višjega ranga" tudi bolj opozarjati nase z zvokom 8-)? Pri starših ima en sosed Thermio Atlas, torej "tisto tapravo mašino", cenovno takrat več kot 2-kratnik naše Toshibe. Medtem, ko se naše skoraj ne sliši, imajo njega že vsi okoli poln kufer, ker to ruži kot hudič. V sosednji ulici imata 2 soseda stare Mitsubishije in je - vsaj po mojem občutku - celo tisto malo manj moteče kot ta "oh in sploh" Atlas.
Res je, da so Thermia in podobne zadeve narejene bolj robustno od naše in bodo skoraj gotovo delovale dlje, ampak tu se mi zastavlja vprašanje ekonomske upravičenosti take investicije.

Likalnik ::

brudi je izjavil:

NIBE IN CTC sta v precej višjem rangu kot ostale, sta EU črpalki (švedski produkt), posebno NIBE ima odlično krmiljenje, jo imam tudi sam, zaenkrat samo-odlično


Nibe F2120 16kw...kakšna je to moč...je res 16kw? nekdo mi je rekel, da je to 13kw...sedaj se pa bojim, da ne bi bila prešvoh.

16kw bi bila dovolj...če je pa res to 13kw pa ne vem, če bo zadoščalo.
kako je pote v tem primeru pri večjem modelu...Nibe 20kw? je to potem realno 16kw?

Likalnik ::

floyd1 je izjavil:

Eno provokativno vprašanje o "višjem rangu" črpalk - Ali mora črpalka "višjega ranga" tudi bolj opozarjati nase z zvokom 8-)? Pri starših ima en sosed Thermio Atlas, torej "tisto tapravo mašino", cenovno takrat več kot 2-kratnik naše Toshibe. Medtem, ko se naše skoraj ne sliši, imajo njega že vsi okoli poln kufer, ker to ruži kot hudič. V sosednji ulici imata 2 soseda stare Mitsubishije in je - vsaj po mojem občutku - celo tisto malo manj moteče kot ta "oh in sploh" Atlas.
Res je, da so Thermia in podobne zadeve narejene bolj robustno od naše in bodo skoraj gotovo delovale dlje, ampak tu se mi zastavlja vprašanje ekonomske upravičenosti take investicije.


kako je po zakonu kam se lahko postavi zunanjo enoto....pri nas je sosed dal cca 10 let nazaj zunanjo TČ čisto do ograje...ventilator obrnjen proti naši travi.
TČ je zelo glasna...cela ulica jo posluša...takrat jo naj bi kupil v Merkurju...so mu baje uvalili nek B produkt za nižjo ceno....noče crknit pa da si bog...glasna je pa ko hudič.
nekje sem bral, da vsaj 3 metre od meje s sosedom...je to res?

Utk ::

Likalnik je izjavil:

brudi je izjavil:

NIBE IN CTC sta v precej višjem rangu kot ostale, sta EU črpalki (švedski produkt), posebno NIBE ima odlično krmiljenje, jo imam tudi sam, zaenkrat samo-odlično


Nibe F2120 16kw...kakšna je to moč...je res 16kw? nekdo mi je rekel, da je to 13kw...sedaj se pa bojim, da ne bi bila prešvoh.

16kw bi bila dovolj...če je pa res to 13kw pa ne vem, če bo zadoščalo.
kako je pote v tem primeru pri večjem modelu...Nibe 20kw? je to potem realno 16kw?

Najprej napiši kakšna je hiša, potem bomo videli, če je dovolj. 11-13 je za normalno hišo čisto dovolj. 16 je za ekstra hiše. Najbrž starša ne živita vsak v svojem 90 m2 štuku, pa da še enega povrh ogrevata.

TČ je zelo glasna...cela ulica jo posluša...takrat jo naj bi kupil v Merkurju...so mu baje uvalili nek B produkt za nižjo ceno....noče crknit pa da si bog...glasna je pa ko hudič.
nekje sem bral, da vsaj 3 metre od meje s sosedom...je to res?

Ne vem kaj je res, jaz sem jo postavil tam, kamor je predlagal inštalater. Če je preglasna ali ne, je stvar inštalaterja, uvoznika, proizvajalca, ne moja. Če ima še zmeraj kdo kaj proti glasnosti, se naj pa raje vtakne v to kaj vse nekateri kurijo v pečeh, da zadimijo celo naselje. To je veliko hujša stvar kot pa malo brenčanja sred zime, ko imaš itak zaprta okna.

mirator ::

Utk je izjavil:

...jaz sem jo postavil tam, kamor je predlagal inštalater. Če je preglasna ali ne, je stvar inštalaterja, uvoznika, proizvajalca, ne moja. Če ima še zmeraj kdo kaj proti glasnosti, se naj pa raje vtakne v to kaj vse nekateri kurijo v pečeh, da zadimijo celo naselje. To je veliko hujša stvar kot pa malo brenčanja sred zime, ko imaš itak zaprta okna.

Najprej je to tvoja svar, ker ti motiš sosede. Šele potem je to stvar tistih, ki jih omenjaš vendar v odnosu do tebe. Ne moreš pa ti odločati, kaj je za koga hujše. Poleg tega, ni opravičilo, da ti lahko motiš sosede s hrupom, ker pač nekdo kuri in zadimljuje vso okolico.

Utk ::

Najprej je to tvoja svar, ker ti motiš sosede. Šele potem je to stvar tistih, ki jih omenjaš vendar v odnosu do tebe.

Moti jih, če jih, TČ z vsemi certifikati, homologacijami itd. Če oni rečejo, da se ta TČ sme prodajat pri nas, kaj naj jaz naredim? Ti kupiš nov avto v salonu, sosed bo pa reku, da se ne smeš vozit po cesti, ker je po njegovo preglasen. Čaki malo...

Ne moreš pa ti odločati, kaj je za koga hujše.

Seveda lahko. Vsakemu vsaj napol normalnemu je jasno kaj je hujše in kaj je zares zdravju škodljivo.

Poleg tega, ni opravičilo, da ti lahko motiš sosede s hrupom, ker pač nekdo kuri in zadimljuje vso okolico.

Če imamo ali-ali, te 2 varianti, potem to seveda je opravičilo. Kurjenje česarkoli je bolj škodljivo, ne samo plastike. Odkar ima 1/3 ulice TČ, je stanje že veliko boljše.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Kebo ::

kixs je izjavil:

Nazaj dobis nekje 20%. Torej vas je izolacija, fasada, okna in TC kostala okoli 75K€?

Nazaj smo dobili cca 29% investicije, ravno zato ker ti povečajo za 50% subvencijo, če delaš 3 ali več stvari naenkrat. Pri izolaciji strehe, ti pa upoštevajo tudi stroške menjavo strehe (brez kritine) in izdelavo spuščenega stropa.

Likalnik ::

Utk je izjavil:

Likalnik je izjavil:

brudi je izjavil:

NIBE IN CTC sta v precej višjem rangu kot ostale, sta EU črpalki (švedski produkt), posebno NIBE ima odlično krmiljenje, jo imam tudi sam, zaenkrat samo-odlično


Nibe F2120 16kw...kakšna je to moč...je res 16kw? nekdo mi je rekel, da je to 13kw...sedaj se pa bojim, da ne bi bila prešvoh.

16kw bi bila dovolj...če je pa res to 13kw pa ne vem, če bo zadoščalo.
kako je pote v tem primeru pri večjem modelu...Nibe 20kw? je to potem realno 16kw?

Najprej napiši kakšna je hiša, potem bomo videli, če je dovolj. 11-13 je za normalno hišo čisto dovolj. 16 je za ekstra hiše. Najbrž starša ne živita vsak v svojem 90 m2 štuku, pa da še enega povrh ogrevata.

TČ je zelo glasna...cela ulica jo posluša...takrat jo naj bi kupil v Merkurju...so mu baje uvalili nek B produkt za nižjo ceno....noče crknit pa da si bog...glasna je pa ko hudič.
nekje sem bral, da vsaj 3 metre od meje s sosedom...je to res?

Ne vem kaj je res, jaz sem jo postavil tam, kamor je predlagal inštalater. Če je preglasna ali ne, je stvar inštalaterja, uvoznika, proizvajalca, ne moja. Če ima še zmeraj kdo kaj proti glasnosti, se naj pa raje vtakne v to kaj vse nekateri kurijo v pečeh, da zadimijo celo naselje. To je veliko hujša stvar kot pa malo brenčanja sred zime, ko imaš itak zaprta okna.


v praksi je tako...če jaz ne morem spati ker mi TČ brenči je to zame osebno večji problem kot pa kurjenje plastike na sosednjem bregu...vsaj kratkoročno....neprespani ljudje pač ne morejo funkcionirati.
in ja...če mene moti TČ prijavim tebe (ne tvojega monterja, prodajalca...ali bilo koga drugega)...jaz prijavim tebe...ti pa potem prelagej to naprej na katerega hočeš...je meni vseeno.
kolikor sem bral je kar nekaj tožb na to temo, da naj bi bile TČ preglasne glede na okolico oziorma lokacijo kjer je postavljena...
če pač TČ ni moteča...potem pa ne vidim težav zakaj si jih ljudje ne montirajo pred vhod...namesto vedno za hišo kjer ima sosed vrtno klop in piknik plac...ali še celo spalne prostore

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Likalnik ()

johanblond ::

Likalnik je izjavil:


kako je po zakonu kam se lahko postavi zunanjo enoto....pri nas je sosed dal cca 10 let nazaj zunanjo TČ čisto do ograje...ventilator obrnjen proti naši travi.
TČ je zelo glasna...cela ulica jo posluša...takrat jo naj bi kupil v Merkurju...so mu baje uvalili nek B produkt za nižjo ceno....noče crknit pa da si bog...glasna je pa ko hudič.
nekje sem bral, da vsaj 3 metre od meje s sosedom...je to res?


Monter je rekel, da kašnih posebnih regualcij ni za samo TČ ni, tako da je lahko postaviš na rob meje.

Se pa je precej ukvarjal s tem, glede na postavitev hiše, razporeditev prostorov, konfiguracijo terena in sosedov postaviti zunanjo enoto. Na koncu imam imam 19 m dolgo povezavo, rekel je da so tiste "izgube" ki bodo ranga 1-2 evra na mesec zanemarljive v primerjavi z mirom (lastnim mirom, mirom pred sosedi, ...)

Likalnik ::

johanblond je izjavil:

Likalnik je izjavil:


kako je po zakonu kam se lahko postavi zunanjo enoto....pri nas je sosed dal cca 10 let nazaj zunanjo TČ čisto do ograje...ventilator obrnjen proti naši travi.
TČ je zelo glasna...cela ulica jo posluša...takrat jo naj bi kupil v Merkurju...so mu baje uvalili nek B produkt za nižjo ceno....noče crknit pa da si bog...glasna je pa ko hudič.
nekje sem bral, da vsaj 3 metre od meje s sosedom...je to res?


Monter je rekel, da kašnih posebnih regualcij ni za samo TČ ni, tako da je lahko postaviš na rob meje.

Se pa je precej ukvarjal s tem, glede na postavitev hiše, razporeditev prostorov, konfiguracijo terena in sosedov postaviti zunanjo enoto. Na koncu imam imam 19 m dolgo povezavo, rekel je da so tiste "izgube" ki bodo ranga 1-2 evra na mesec zanemarljive v primerjavi z mirom (lastnim mirom, mirom pred sosedi, ...)


ja tako je...raje kakšen meter bolj stran pa da imaš mir...ampak večina Janezov gleda na način, da prišpara vsak €...pa ne glede na to kam jo postavijo...pa magari pod spalni prostor...ampak zanimivo, da nikoli sebi pod spalni prostor...vedno sosedu

floyd1 ::

Našo TČ sicer čuješ ponoči (ko je bolj hladno in dela na malo višjih obratih), a jo še vedno preglasi vsak avto, ki pelje mimo po ulici. Obrnili smo jo na cesto, čeprav ne izgleda najlepše, spalnico imava direktno nad njo. Čez dan samo vidiš vrteč ventilator, slišiš pa jo s ceste komaj - spet odvisno od "obratov".
Z vsemi sosedi imamo super odnose in pri teh stvareh gotovo vsaj malo razmišljam tudi o tem, da ne bi tega pokvaril. Nisem slovencelj.

l0g1t3ch ::

Jaz jo imam pod spalnim prostorom in veš kaj, ne sliši se je.
Resda so tudi okna nova troslojna ampak tudi pozimi zvečer ko je gluha tišina in je delala na maksimum zaradi pripravljnja SV, je bila v spalnici neslišna.

Ko pa je tako toplo da imam dejansko odprto okno pa tudi TČ dela precej poredko in z minimalno močjo. Junij, julij, avgust je sploh nisem videl ali slišal delovati, pa čeprav je mogla da je grela SV.

Utk ::

v praksi je tako...če jaz ne morem spati ker mi TČ brenči

V praksi je tako, da če boš sred zime spal pri odprtem oknu, boš itak zmrznil, hrup TČ bo pa tvoj najmanjši problem.

in ja...če mene moti TČ prijavim tebe (ne tvojega monterja, prodajalca...ali bilo koga drugega)...jaz prijavim tebe...ti pa potem prelagej to naprej na katerega hočeš...je meni vseeno.

In kam me bi prijavil? In kdo bo stvar rešil drugi kot monter, oz. drug izvedenec, ki bo ugotovil, da TČ dela po specifikacijah in tako pač je. Tožba bi lahko uspela pri pokvarjeni TČ, ki ji treba zamenjat kakšen ležaj ali kaj podobnega, da ropota, to ok, je treba popravit. Dokler je pa znotraj normalnega stanja, je pa tako kot je.

če pač TČ ni moteča...potem pa ne vidim težav zakaj si jih ljudje ne montirajo pred vhod...namesto vedno za hišo kjer ima sosed vrtno klop in piknik plac...ali še celo spalne prostore

Montira se tam kjer je najmanj moteča. Razen če si kreten, ki prijavlja in toži sosede za vsako stvar za katero MISLI, da ni po njegovo, potem se zmontira čim bližje spalnici takega soseda.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Likalnik ::

Utk je izjavil:

v praksi je tako...če jaz ne morem spati ker mi TČ brenči

V praksi je tako, da če boš sred zime spal pri odprtem oknu, boš itak zmrznil, hrup TČ bo pa tvoj najmanjši problem.

in ja...če mene moti TČ prijavim tebe (ne tvojega monterja, prodajalca...ali bilo koga drugega)...jaz prijavim tebe...ti pa potem prelagej to naprej na katerega hočeš...je meni vseeno.

In kam me bi prijavil?

če pač TČ ni moteča...potem pa ne vidim težav zakaj si jih ljudje ne montirajo pred vhod...namesto vedno za hišo kjer ima sosed vrtno klop in piknik plac...ali še celo spalne prostore

Montira se tam kjer je najmanj moteča. Razen če si kreten, ki prijavlja in toži sosede za vsako stvar za katero MISLI, da ni po njegovo, potem se zmontira čim bližje spalnici takega soseda.


sem kje napisal, da spim pri odprtem oknu?...zopet tako kot ponavadi pišeš na pamet...verjamem, da te "novejše" niso moteče...ta konkretna TČ pa je zelo glasna in moti kot rečeno veliko sosedov...ker brni.

montiraš jo tam kjer ni moteča za tebe...ker gledaš samo na svojo rit...dvomim, da si pomislil ali moti tudi soseda izbrana lokacija montaže

lahko se te prijavi inšpektoratu RS za okolje in prostor na podlagi previsokega hrupa...potem je pa odvisno naprej kakšno glasnost se izmeri.

PrimoZ_ ::

TČ ne dela nekega hrupa če ni v okvari.
Proizvaja piš vetra, kaj se pritožuješ tudi kadar piha veter okoli hiše ?

Je imel pa sosed več kot eno leto zjeban ventiralor, ki pa je grozno ružil in cvilil ampak dokončno crknit pa ni hotel. Bil je moteč zgodaj spomladi in pozno jeseni, ko so nižje temperature in je TČ že kar pogosoto delovala za njegovo slabo izolirano hišo, sami pa smo bili že oz. še vedno aktivni zunaj okoli hiše.
V Hiši sami pa se ob zaprtih oknih TČ ni nikoli slišalo. Tudi pozimi smo spali BP pa čeprav imamo okno spalnice manj kot 10m stran.

Kot rečeno spodobna okna rešij večino težav.

Likalnik ::

PrimoZ_ je izjavil:

TČ ne dela nekega hrupa če ni v okvari.
Proizvaja piš vetra, kaj se pritožuješ tudi kadar piha veter okoli hiše ?

Je imel pa sosed več kot eno leto zjeban ventiralor, ki pa je grozno ružil in cvilil ampak dokončno crknit pa ni hotel. Bil je moteč zgodaj spomladi in pozno jeseni, ko so nižje temperature in je TČ že kar pogosoto delovala za njegovo slabo izolirano hišo, sami pa smo bili že oz. še vedno aktivni zunaj okoli hiše.
V Hiši sami pa se ob zaprtih oknih TČ ni nikoli slišalo. Tudi pozimi smo spali BP pa čeprav imamo okno spalnice manj kot 10m stran.

Kot rečeno spodobna okna rešij večino težav.


tudi ta sosedova je nekaj v okvari...ker čudno brni...pač to delovanje ni normalno...ampak crkne pa ne

Utk ::

sem kje napisal, da spim pri odprtem oknu?

Pri zaprtem oknu je preklemano težko slišiš. Tudi če nimaš vrhunskih oken.

ta konkretna TČ pa je zelo glasna in moti kot rečeno veliko sosedov...ker brni.

Ali je pokvarjena ali je kakšna smet not.

montiraš jo tam kjer ni moteča za tebe...ker gledaš samo na svojo rit...dvomim, da si pomislil ali moti tudi soseda izbrana lokacija montaže

Jaz nisem vedel kako glasna je. Kako lahko to sploh veš? Dokler je ni monter pripeljal, nikoli videl tega modela. Monter je reku, da bo tam ok. Meni je vseeno kje je.
Pa v resnici ni glasna, razen ko je res minus in dela na polno. Samo takrat so okna itak zaprta in je not ne slišiš.
Če katerega soseda moti, pa naj pove, bomo zrihtali kar se da. Zaenkrat se še nihče ni oglasil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Pero_SLO ::

toplakd je izjavil:

billy je izjavil:

Tukaj se je že pisalo, da bi naj letos prišli novi LG monoblok modeli, a se ve kdaj in kako jih prepoznati?


Iblo jih že ima na svoji strani, v kategoriji monoblok toplotne črpalke. Vse na tisti strani so že novi model R.
Prav tako so že na ekosklad seznamu.

HM051MR.U44
HM071MR.U44
HM091MR.U44
HM121MR.U34
HM123MR.U34
HM141MR.U34
HM143MR.U34
HM161MR.U34
HM163MR.U34


Se je kdo že poglobil in ugotovil kaj je razlika med novimi in starimi, da opravičuje razliko v ceni cca. 30% več?

HM071MR.U44 - nova
HM071M.U43 - stara

LP

telexdell ::

Likalnik je izjavil:



tudi ta sosedova je nekaj v okvari...ker čudno brni...pač to delovanje ni normalno...ampak crkne pa ne

Pa si svojo težavo že omenil sosedu? Večina TČ ima možnost nastavitve obdobja t.i. tišjega delovanja. Mogoče bi ob pogovoru našla kompromis, da sosed nastavi urnike, ta pa v tistem času mirno spiš?

PS pot hrupa v stanovanje je včasih precej čudna. Kljub modernim oknom, kateri v hišo ne spustijo praktično nobenega zvoka ob določenih vremenskih pojavih v spalnici slišim delovanje sosedovega Zubadana, čeprav na tisti steni do soseda ni nobenega okna. Tudi, ko greš ven, je od stene moje hiše praktično neslišna. Po daljšem času sem prišel do ugotovitve, da se zvok zaleti v ostrešje in če je prave frekvence se kot preko resonančne komore ojača, da posten slišen v spalnici. Na srečo se to dogaja redko in ne traja dolgo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Likalnik ::

telexdell je izjavil:

Likalnik je izjavil:



tudi ta sosedova je nekaj v okvari...ker čudno brni...pač to delovanje ni normalno...ampak crkne pa ne

Pa si svojo težavo že omenil sosedu? Večina TČ ima možnost nastavitve obdobja t.i. tišjega delovanja. Mogoče bi ob pogovoru našla kompromis, da sosed nastavi urnike, ta pa v tistem času mirno spiš?

PS pot hrupa v stanovanje je včasih precej čudna. Kljub modernim oknom, kateri v hišo ne spustijo praktično nobenega zvoka ob določenih vremenskih pojavih v spalnici slišim delovanje sosedovega Zubadana, čeprav na tisti steni do soseda ni nobenega okna. Tudi, ko greš ven, je od stene moje hiše praktično neslišna. Po daljšem času sem prišel do ugotovitve, da se zvok zaleti v ostrešje in če je prave frekvence se kot preko resonančne komore ojača, da posten slišen v spalnici. Na srečo se to dogaja redko in ne traja dolgo.


Ne jaz osebno nisem govoril z njim (ker me roko na srce tudi ne moti...ponoči, če sem res pozoren jo slišim (oziroma nek brneč zvok) pač trenutno mi ne krati spanca...zato se jaz v to ne poglabljam)...ostali sosedje (tisti kateri so bližje...pa so že imeli debato z njim)

ampak kolikor vem oziroma sem obveščen...se mu nek pleh vsake toliko časa odvije...in brni...dokler ga zopet nazaj ne zategne....to pa ponavadi lahko traja tudi par dni, da se spomni in zategne.

Kakorkoli...odvisno je tudi od okolice...če si na vasi kjer slišiš murenčke...potem boš tudi zelo tiho TČ slišal...če si pa nekje v mestu kjer slišiš promet in po možnosti tudi avtocesto...potem te pa najbrž tudi nekoliko glasnejša TČ ne moti.

@UTK veš lahko kako glasna je...vsaj jaz (ker sem trenutno tudi v obdobju zbiranja ponudb TČ) sem šel glede na izbrane TČ po naselju jih poslušat in pogledat...koliko se jih sliši v praksi in kako izgledajo v živo....verjamem, da je pri vsaki hiši drugače ampak..vseeno pa dobiš nek osnoven občutek

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Likalnik ()

floyd1 ::

Kakorkoli...odvisno je tudi od okolice...če si na vasi kjer slišiš murenčke...potem boš tudi zelo tiho TČ slišal...če si pa nekje v mestu kjer slišiš promet in po možnosti tudi avtocesto...potem te pa najbrž tudi nekoliko glasnejša TČ ne moti.

Točno tako.

@UTK veš lahko kako glasna je...vsaj jaz (ker sem trenutno tudi v obdobju zbiranja ponudb TČ) sem šel glede na izbrane TČ po naselju jih poslušat in pogledat...koliko se jih sliši v praksi in kako izgledajo v živo....verjamem, da je pri vsaki hiši drugače ampak..vseeno pa dobiš nek osnoven občutek

Tu je pri inverter mašinah treba biti malo previden. Ko delajo na minimalnih obratih so ekstremno tihe, na max pa so glasnejše.

Utk ::

Ja, če pred vsako ne kampiraš celo noč pri -15 nisi nič naredu, ne moreš met pojma kolk je kdaj glasna.

floyd1 ::

:)) Ni tako hudo, ampak na minimumu so večinoma super tihe. Pri naši moram "glavo not potisnit", da jo čujem.

Utk ::

Ja ne, ampak v resnici je tako. Jaz imam 2 toplotni pri dveh hišah. Za drugo sem bil prepričan, da je veliko tišja od prve, ker se je čez dan ko sem bil tam zmeraj lepo na izi vrtela. Dokler je nisem enkrat slišal pri minusu. Potem nisem bil več tako prepričan. Najbrž sta kar tu nekje. Če greš čez naselje in samo malo mimogrede poslušaš, ne moreš vedet kolk trenutno daje od sebe.

PrimoZ_ ::

Ampak v 95% primerov je najbolj važno da so tihe pri malih obremenitvah, ker so te ponavadi takrat ko so tudi ljudje zunaj.
Če je glasna tistih 14* dni na leto ko je dejansko konkreten mraz, je to še najmanši problem.

*Če si na babnem polju in imaš 2 mesca skupaj -20 pol je drugače, ampak na gorenjskem v zadnjih letih lahko preštejem na prste obeh rok dneve ko je bila nočna temperatura pod -10. Dnevne so pa večinoma okoli 0.

PrimoZ_ ::

Sem šel za foro preverit, če v kuhinji odprem okno se TČ, ki je takoj za 2m oddaljenim vogalom ne sliši, slišim pasosedovo bakico, ki še z eno debatira na klopci.
Če grem v shrambo in odprem okno, ki je malo nad višino TČ in kake 2m stran slišim rahel piš in še še vedno tisti dve bakici.

Dokler bo tako, nima nikogar motit.

Utk ::

Ko niso obremenjene so vse dost tihe ja. Poleti je tista mala za sanitarno vodo v kleti sigurno glasnejša od vsake velike.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()
««
46 / 77
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ena ženska, ki je izgubljena med ponudbami TČ in IR paneli (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16610306 (2621) a_borlak
»

Katero ogrevanje za hiso (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21936906 (13546) fikus_
»

Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22557292 (22021) Jurij25
»

Kolikšna je električna moč toplotne črpalke? (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7141240 (11882) zamotsloteh
»

Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
382153247 (120071) Zvezdica27

Več podobnih tem