» »

Toplotna črpalka katero izbrati

Toplotna črpalka katero izbrati

««
«
1 / 78
»»

techno ::

Po končani kurilni sezoni nameravamo zamenjati peč in smo se odločili za toplotno črpalko zrak-voda. Ima kdo kakšen nasvet katero izbrati?

AndrejO ::

Tisto, ki je najbolj primerna za tvojo "nedefinirano kvadraturo" v "nedefiniranem objektu", ki se nahaja na "nedefiniranem območju", ki ima "nedefinirano izolacijo" in, ki bo delovala z ali pa brez sekundarnega vira ogrevanja, ki bo skrbela za ogrevanje in sanitarno vodo ali pa samo za ogrevanje.

Skratka ... vprašal si tehnično vprašanje, podatkov je pa manj, kot v kavni usedlini.

Pokukaj na forum www.podsvojostreho.net, kjer je iskanje takšnih ali drugačnih rešitev za uporabo TČ redno na tapeti in to z veliko uporabnimi informacijami, preračuni, izkušnjami, ...

MadMicka ::

Najboljš, da slovensko, recimo Termotehnika, ali pa vsaj takšno, ki se proizvaja v EU. Ne vem, zakaj bi podpirali Japonce ali pa Kitajce :)

krisspace ::

Pri forumih(tudi podsvojostreho) je tako, da na koncu veš manj kot na začetku.(pljuvanje po konkurenci in tudi z brezveznimi rešitvami) Primer v tej temi takoj je tudi MadMicka. Napiše kar nekaj "Ne vem, zakaj bi podpirali Japonce ali pa Kitajce :)". Zakaj bi podpirali? Saj se jih ne podpira. Pač dobri so v razvoju kompresorja. Vsak mora gledati, da je rešitev zanj najbojša.(P/P).Je pa res, da je veliko "kopij" boljših kot sam originial. Zunanja japonec + notranja slovenska.
Predlog: Povabi dva svetovalca/monterja na ogled in naj si vzameta čas za pravo ponudbo.

čuhalev ::

Kolikor sem slišal naj bi bila boljša izbira uporaba t.i. on/off TČ ter enodelnih, torej vse v enem.

In še opozorilo: TČ zahteva precej večja grelna telesa (radiatorji ipd.) v prostoru, saj obratuje na nižji temperaturi in je zato pretok toplote počasnejši. Zato se priporoča talno gretje oziroma predimenzionirani radiatorji (glede na kurjenje z nafto), pa tudi sama TČ deluje skoraj cel dan.

Če jo boste imeli zunaj, je dobro nad njo narediti streho, da si v ,,rebra" ne vleče snežink, saj se pretok zraka upočasni.

MadMicka ::

krisspace, kaj ti ni jasno? Pri TČ gre za preizkušeno tehnologijo, konkurenca je huda in posledično dobiš za podoben denar podobno kvaliteto ne glede na znamko. Itak, da potem raje vzameš domače znamke.

Kompaktna se lažje zmontira in v hiši malce prišparaš pri prostoru glede na split variante. Plus pri teh slednjih pa je, da dogreva s potrebno močjo, kompaktna pa dela na polno ali pa ne dela. Koliko je to prihranka pri električni energiji, pa ne vem.

Koliko močno TČ rabiš glede na kvadraturo, izolacijo in število radiatorjev, to ti bodo pač povedali prodajalci. Pa še to, talno ogrevanje je že ok, ampak še zdaleč ni nujno v kombinaciji s TČ.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

#000000 ::

In ta domača znamka ima notri enak kompresor kot vsaka druga, ker jih večinoma proizvajajo kitajci, enako je z vsem ostalim v TČ, zakaj bi podpiral domače prisklednike, če lahko tuje, naši niso razvil ene TČ razen nametal skup v malo lepšo embalažo in prodal pod svojo znamko, pa še to verjetno zadeve nabavljajo v turčiji in nalepijo gor svoje nalepke, kot barebone računalniki in laptopi.

jazjaz51 ::

Samo v inf. slovenske toplotne so samo sestavljene v slo - če pogledaš še P/P pa sploh odstopajo v - (minus).
Avtorju - ko sem bil pred dvema letoma v isti dilemi sem nabavil EL.blok od Vailanta in sem recimo do sedaj porabil za 545€ (hiša osrednja slo, 170m2, 16 cm Weber sistem, dvoslojna okna 0,9 k/w)

TOP ::

To je tud res sam, če kupiš slo. Boš mel še lep čas zagotovljene rezervne dele, če so potrebni. Drugače v istem cenovnem rangu ni neke razlike v toplotnih črpalhak posebno pa ne koliko e porabi na leto. Ker tukaj je več faktorjev.

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Mavrik ()

krisspace ::

TOP. To imaš prav.
TECHNO - kot sem napisal. Pozanimaj se pri kakšnem monterju. Pa naj ima v prodajnem asortimanu več TČ. (ker drugače bo spet vlekel svoje.)
Če pa ne najdeš nič - mi pa piši na ZS. :)

techno ::

Hvala vsem za nasvete. V prejšnjem tednu sem si vzel čas in obiskal sejem Dom v LJ kjer je bilo kar nekaj ponudbe. Nimam predsodkov ne do tujih ne do domačih proizvajalcev TČ, vendar pa moram reč, da se nagibam k SLO ponudnikom/proizvajalcem. Tudi vtis na sejmu je bil zelo pozitiven in so se zelo potrudili da nama svetujejo. Lp,

čuhalev ::

In katere TČ so prišle v ožji izbor?

Magic1 ::

Taki so mi najboljši. Jih nekaj zanima, odprejo temo in jih ni več. Nekateri priletijo nazaj in se še pohvalijo, da že vedo vse.
Dejte no, tako zadeve ne funkcionirajo na forumu... Folk ne bit tolk egoistični, če že sprašujete kaj, vsaj sodelujte in če kaj izveste drugje, delite informacije naprej.
Magic

          ::

Ko kupuješ TČ preveri tudi glasnost. Nekatere domače so sploh znane po (pre)velikem hrupu.

Magic1 ::

Zvok je kar faktor, pri moji obični klimi proizvaja zunanja enota 49dB na max. Vendar jo klub temu, da imam nova trojno zastekljena okna in zadeva nikoli ne rabi delat na max, ob nočni tišini slišim. TČ so pa sploh znane kot reaktivci. Zato pazi na hrup in kam jo boš postavil.
Magic

techno ::

V teh dveh tednih sem imel kar nekaj ogledov mojstrov in vsi so seveda vlekli na svoje. Naslednji teden grem še do znanca in si ogledam še njegovo mašino, se pa vse bolj nagibam k ponudniku TermoShop iz Šempetra v Savinjski dolini. Lp,

techno ::

Toplotna črpalka je že zmontirana. Čestitke fantom iz TermoShop za njihovo delo. Uspeli so prepričati še soseda, ki je doktoriral iz toplotnih črpalk.

čuhalev ::

Lahko prosim napišeš še znamko TČ, tip, velikost zalogovnika, da ne bo potrebno še komu doktorirati.

luksorzi ::

Reklama za ThermoŠop?

techno ::

Reklama za dober izdelek in za dobro opravljeno delo. Nimam težav s tem, da pohvalim nekaj kar je dobro. Naj dober glas seže v deveto vas.
Nekaj malega smo jo že preskusili, drugače pa pričakujemo, da bo naslednja zima pokazala zakaj smo se odločili za TČ. Montirano imamo notranjo enoto Termo+ Hydrotank MZ z zunanjo enoto PUHZ-SW120YHA.

Faceless ::

Tudi sam se zanimam za nakup toplotne črpalke.

Glede na kvadraturo hiše je zame najbolj primerna rešitev FUJITSU WATERSTAGE - tako prostorsko kot cenovno. Kot kaže so toplotne črpalke še mlada veja pri nas in zato nekih slabih izkušenj na internetu ne najdem. Imate morda vi kakšno? Zakaj eno firmo JA oz. NE?

krisspace ::

Zakaj eno firmo JA oz. NE? najdi ene pravega svetovalca in boš imel pravo TČ. Niso vse npr. 11KW enake. Zubadan 11KW..Fujitsu 11KW..Mitsubishi PowerInverter..12Kw..Te ne moreš v isti koš metati.
- Lokacije hiše
- način ogrevanja(talno/radiatorsko)
- izolacija
- kvadratura
...
...
In dobiš pravo.. potem so pa še bonbončki v obliki akcij.

TehDucky ::

Še en hiter namig, ki bi nam prav prišel pred montažo toplotne črpalke. Če hočete prišparat nekaj evrov, kupite TČ od monterjev.
Mi smo vzeli Coolwex notranjo enoto in Mitsubishi zubadan zunanjo enoto, cena ~10000EUR pa potem okoli 2000EUR nazaj od subvencij. Je pa 14KW, za 2 stanovanja, en na radiatorje, tadrug na talno gretje.
Monter je rekel, da če bi preko njega vzeli, da bi nam dal boljšo ceno, saj ne dobi denarja za montiranje črpalk, temveč kar črpalko samo in jo more potem sam prodat, takrat pa ponudi tudi veliko nižjo ceno.

Lahko tudi ZS za kontakt.

Glede samih črpalk pa, določene so samo za nizke temperature - talno gretje, druge pa so za visoke temperature pa potem sam hladi in meša krog, da je dovolj hladen.
Trenutno s Coolwex zadovoljni, so naredili tudi softwarsko in hardwarsko posodobitev za možnost več senzorjev (v štartu to ni bilo možno, niti niso oglaševali da bo).
Zunanjo enoto imamo na betonskem podstavku, ki je naredil tudi eden izmed sodelavcev, ki jih pozna, tako da je vse narejeno v čimkrajšem času, mi smo bili 1 noč brez ogrevanja, ampak ker smo montirali maja ni bilo problema.

Edit:typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TehDucky ()

krisspace ::

TehDucky..imaš prav..ali pa tudi ne :D
Slo trg je zelo čuden. To smo si pa vsi po malem krivi.
Za ceno, katero npr. lahko jaz ponudim je monter ne bo prodal. (raje jo gre smao zmontirati in potem ga ne birga za garancijsko dobo). Vedno je tako da, ko ima nekdo zmontirano zadevo, se kasneje nekdo najde in reče: jah, jaz bi ti jo pa ceneje prodal. ja kje si pa bil prej? (prej bi bil itak dražji) Pa še všteti je potrebno svetovanje, ogled, pomoč pri papirjih...in še in še ..kar tudi v realnosti ni zastonj(čas, znanje, vožnja...)
Tako, da je res od primera do primera svoja zgodba.

techno ::

Faceless, svetujem ti, da se obrneš še na podjetje TermoShop. Fantje so res strokovnjaki in kapo dol glede montaže in odzivnosti.

krisspace ::

Haha...
Obrni se na ORCO :) boljsi produkti :P ..ostalo pa tudi OK.
pardon...nočem trolat..prvi in zadnji trol :)

Zgodovina sprememb…

energetik ::

Faceless je izjavil:

Tudi sam se zanimam za nakup toplotne črpalke.

Glede na kvadraturo hiše je zame najbolj primerna rešitev FUJITSU WATERSTAGE - tako prostorsko kot cenovno. Kot kaže so toplotne črpalke še mlada veja pri nas in zato nekih slabih izkušenj na internetu ne najdem. Imate morda vi kakšno? Zakaj eno firmo JA oz. NE?
Kvadratura kvečjemu vpliva na potrebno moč TČ, ne pa na tip ali celo firmo. Najprej moraš pogruntati ali rabiš VT ali NT izvedbo, to pa najbolje ugotoviš s preizkusom trenutnega gretja. Če imaš talno, je itak po defoltu ustrezna NT izvedba.
Če imaš pa radiatorje, moraš pa imeti za NT ustrezno PREdimenzionirane. Ugotoviti moraš temperaturo vstopne vode, ki pri 24/7 gretju še zagotavlja normalne sobne temperature tudi v hudem mrazu.

umexteacher ::

lp, imamo staro dvo-družinsko neizolirano hišo 10x10m in 40cm debeli zidovi+60 let stara dvojna dvokrilna okna, v kateri so tri stanovanja. Gorenjska regija.
kurimo na olje letno cca 2500l (kar je minimum, ker še vedno kje greje dodatno kak kalorifer)
Moji predračuni za toplotne črpalke imajo 10kw moči, kar se meni zdi močno poddimenzionirano.

Kaj predlagate? Ali kje obstaja kakšna stran o porabah, ne da se kregajo katera firma je boljša?

Kje dobim številke neodvisnih (upam) strokovnjakov s tega področja??

Furbo ::

Če imaš neizolirano bajto, potem jo izoliraj.

Dati TČ na neizolirnao bajto je oslarija prve klase, od tega bo imel samo trgovec profit.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Unknown_001 ::

MadMicka je izjavil:

Najboljš, da slovensko, recimo Termotehnika, ali pa vsaj takšno, ki se proizvaja v EU. Ne vem, zakaj bi podpirali Japonce ali pa Kitajce :)


Kdo neki ti komponente dostavlja? Hočeš nočeš je zmer kitajc zadaj na štanci.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

čuhalev ::

Furbo je izjavil:

Če imaš neizolirano bajto, potem jo izoliraj.

+1

Torej raje kot v nakup TČ investiraj v izolacijo in zamenjavo oken. Energent (olje ali električni tok) je v vsakem primeru potrebno še kupiti/plačati.

energetik ::

Furbo je izjavil:

Če imaš neizolirano bajto, potem jo izoliraj.

Dati TČ na neizolirnao bajto je oslarija prve klase, od tega bo imel samo trgovec profit.

Bulšit. Bolj kot je bajta neizolirana, bolj se TČ splača (ali moderni kotel na drva + zalogovnik), ki dajeta najcenejšo toploto, trenutno.
Jasno pa da pameten najprej izolira bajto, kar bistveno izboljša kvaliteto bivanja (topli zidovi!), hkrati pa omogoča vgradnjo bistveno cenejše TČ/peči. Ampak če ni možnosti za izolacijo iz žnj razlogov, potem se TČ vsekakor splača.

umexteacher je izjavil:

lp, imamo staro dvo-družinsko neizolirano hišo 10x10m in 40cm debeli zidovi+60 let stara dvojna dvokrilna okna, v kateri so tri stanovanja. Gorenjska regija.
kurimo na olje letno cca 2500l (kar je minimum, ker še vedno kje greje dodatno kak kalorifer)
Moji predračuni za toplotne črpalke imajo 10kw moči, kar se meni zdi močno poddimenzionirano.

Kaj predlagate? Ali kje obstaja kakšna stran o porabah, ne da se kregajo katera firma je boljša?

Kje dobim številke neodvisnih (upam) strokovnjakov s tega področja??
Katera? Verjetno se grejete na radiatorje? Potem je potrebno najprej ugotoviti, ali so radiatorji dovolj predimenzonirani za nizkotemperaturno gretje. Verjetno niso, tako da potrebuješ VT črpalko. Priporočam Daikin Altherma HT, ki ima ena redkih dvostopenjsko kompresijo in ti zagotovi tudi pri -20°C vodo do 80°C.
Kakšne moči ti pa iz takih podatkov noben ne more šlogat. Povedal si le tloris, koliko štukov? Ali je podstrešje izolirano? Koliko je vseh prebivalcev (pomembno za sanitarno vodo)? Vsekakor pa je 10kW sigurno premalo za 3 stanovanja in neizolirano bajto. Predvsem pa najprej razmisli o konkretni izolaciji fasade, podstrešja ter zamenjavi oken. Boš tako zmanjšal stroške, da boš morda ostal kar na oljnem kotlu.

Zgodovina sprememb…

Magic1 ::

Točno tako, sam če potrebuješ 15kW+ da segreješ, boš bolj težko to dosegel s toplotno črpalko. Peč na plin/nafto/drva je 20kW skoraj minimum kar dobiš in se dobi za drobiž. Močnejše TČ od 10kW pa so drage kot žafran.
Magic

energetik ::

No ja, dobi se katerokoli moč TČ hočeš.
Sicer pa Daikin HT 11kW pride z bojlerjem cca. 8kEUR. 16kW verzija dobrega jurja ali dva več. Tukaj notri je že komplet regulacija, pumpe, ventili.
Pri peči za drva se nujno rabi še zalogovnik + obtočne pumpe + mešalni ventili - koliko pa pride vse to? Nič kaj dosti ceneje.

Zgodovina sprememb…

pviran3 ::

Ogrevalne sisteme se lahko neomejeno zakomplicira. Definitivno je treba vložiti tudi v izolacijo, drugače € leti skozi okno, verjetno se bo po izolaciji splačalo manjšo toplotno črpalko.

techno ::

Enkrat ko imaš zmontirano ta pravo TČ s strani preverjenega izvajalca, ti nikoli več ne pade na pamet, da bi se ogreval na kaj drugega.

jusv ::

Dodal bi samo:
Enkrat ko imaš zmontirano ta pravo TČ s strani preverjenega izvajalca in primeren paket za oskrbo z elektriko, ti nikoli več ne pade na pamet, da bi se ogreval na kaj drugega.
Pametne smo podnevi z lučjo iskali!

Furbo ::

Meni kolega monter pravi, da po nekaj letih vsem tem TČ crkne kompresor, menjave je draga in da to kar kar fino pokvari matematiko prihrankov.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Magic1 ::

Jaz že deset let furam klime za ogrevanje v Lj. in še vedno vse delajo. Pri eni je šel ležaj notranje enote in je postala malo glasna, menjal in zdaj je vse ok. Verjetno je zelo odvisno od kompresorjev, mogoče monter rad montira ene cheap verzije.
Magic

umexteacher ::

Radiatorje bi ogreval. Oljna peč je stara 8 let in bo backup. Pričakoval sem bol konkretne odgovore lastnikov podobnih hiš (brez izolacije, s toplotno črpalko).

Izolacija pride 18k€ (njene življenske dobe sicer ne poznam, volna naj bi se sesedla, stiropor nam bodo sigurno napadle mravlje...) okna 15k€ (veliko jih imamo in velika so) 33k€ dobiti nazaj s prihranki na energentu je pa dolga imho (čakaš 20 let, če ne več). Če damo pa toplotno črpalko, in prepolovimo porabo je pa investicija 10k€ in doba povrnitve vložka 5-10let.

energetik ::

Še vedno ne vemo ne kvadrature ne izolacije podstrešja, ampak 18k€ za izolacijo fasade?
Sesedla volna, mravlje? Le kako preživijo lastniki vseh novih bajt zadnjih ~20 let, ki imajo take fasade?
Z dobro izolacijo boš vsaj razčetveril porabo ali še več. Če daš zdaj 2k€ za KO, boš imel prihranka vsaj 1500€/leto.

Sicer pa si nasvete dobil. Najprej preveri ob hujšem mrazu, kakšno temperaturo dvižnega voda rabiš, da so vsi prostori ustrezno topli pri 24/7 ogrevanju (24/7 ogrevanje je obvezno pri TČ). To narediš tako, da odpreš do konca VSE radiratorje, nato pa nižaš temperaturo vode toliko časa, da so še vedno želene temperature po prostorih. Po kakšnem dnevu ali dveh boš vedel, ali rabiš NT ali VT črpalko. Do takrat ti pa lahko mi ali monterji samo šlogamo.
Kakšno moč rabiš je pa spet stvar preračuna, za katerega ne daš dovolj podatkov. Dalo bi se tudi iz porabe KO, vendar praviš da so zraven še kaloriferji.

umexteacher ::

Taki so bili predračuni,plus minus 2 jurčka. Recimo da na uč nekih 220m2 ogrevamo. Nima podstrešje nobene posebne izolacije, na dostopni polovici smo razvlekli mal volne. Sosed ima tudi izolirano 2stanovanjsko hišo 15cm stiropora tudi 10x10m, pa mu gre isto 2500l olja, tko da razčetverjenja vsota samo z izolacijo mi pušča rahel dvom...

Za začetek bo ok, če strošek razpolovim s toplotno črpalko za 9k€. Izolacijo in okna bi pa kasneje menjal, ko bom imel 30k€.

Malo je 10kw, ampak če prav razumem, se pa pokvari izkoristek, če ogrevaš z močnejšo predimenzionirano npr 16kw?

Hvala za vse odgovore. Se še učim

Utk ::

Kruta resnica je da se izolacija pri poceni ogrevanju, tc, drva, ne splaca.
Kako prezivijo 20 let? No, jaz jih poznam nekaj, ki so po 25 letih menjali fasado iz stiroporja. Pa je niso niti prvic "sami" delali. Je pa res da je s fasado bolj udobno. Pa niti to ni razlike, ce kuris res stalno so tudi stene kolk tolk tople.

energetik ::

umexteacher je izjavil:

Taki so bili predračuni,plus minus 2 jurčka. Recimo da na uč nekih 220m2 ogrevamo. Nima podstrešje nobene posebne izolacije, na dostopni polovici smo razvlekli mal volne. Sosed ima tudi izolirano 2stanovanjsko hišo 15cm stiropora tudi 10x10m, pa mu gre isto 2500l olja, tko da razčetverjenja vsota samo z izolacijo mi pušča rahel dvom...
Tole preprosto ne more držati. Ali ima nekje okna ves čas na kip, ogromno porabo sanitarne vode ali pa hodijo v gatah sredi zime. Sam vidim razliko pri bajti od staršev (45cm polni cegl + kamen brez izolacije) in pri meni (29cm modularc + 15cm stiropora). V stari bajti se v tem času ogrevajo 24/7, vsi radiatorji imajo cca. 40°C, poraba plina 2,3EUR/dan. Pri meni ta čas TČ stoji oz. dela pol ure/dan na min, poraba 40centov/dan.

umexteacher je izjavil:

Za začetek bo ok, če strošek razpolovim s toplotno črpalko za 9kEUR. Izolacijo in okna bi pa kasneje menjal, ko bom imel 30kEUR.

Malo je 10kw, ampak če prav razumem, se pa pokvari izkoristek, če ogrevaš z močnejšo predimenzionirano npr 16kw?

Hvala za vse odgovore. Se še učim
Da ne daš izolacije je pač tvoja odločitev. Če ne drugega bi lahko po podstrešju razvil 20cm steklene volne, kar je enostavno in dokaj poceni.
Če bi dal več podatkov, bi ti lahko izračunal ali rabiš VT ali NT črpalko in kakšno moč potrebuješ. Ampak podatke presneto skrivaš.
Za izračun se potrebuje:
- zunanje mere hiše + debelina + tip cegla
- sestava zgornjega stropa in tal v pritličju
- število in kvadratura oken
- število, tip in mere radiatorjev
- lokacija

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

umexteacher ::

-hiša je 10x10m letnik 1950, debelina sten 40cm, cegu pa en tak da sta dva prečno pa en vzdolž
-stropa sta trsje pa pesek pa ladijski pod, edino visoko pritličje (prva plata) je beton
-okn je cca 30, polovica precej velikih, tudi klet ima velika dvokrilna okna zaradi delavnice, kopalnica kuhinja stopnišče so majhna 40cmx40cm, bom probal izmerit kaj bol točnega
-radiator vsako nadstropje, torej 3x (3x 1,6m pa 3x 50x60)
-brnik

energetik ::

Rabimo samo skupno površino oken.
Manjka višina hiše oz. fasade. Predpostavljam, da so 3 štuki (prvi vkopan??), nad vrhnjim raven strop in nato gor posebej streha (torej ni mansarda)? Dejansko kocka s streho? Verjetno polni cegli (ne votlaki)?
Vrhnji strop: trami, vmes pesek, spodaj omet na trstičju, zgoraj ladijski pod?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

Furbo ::

energetik je izjavil:

V stari bajti se v tem času ogrevajo 24/7, vsi radiatorji imajo cca. 40°C, poraba plina 2,3EUR/dan. Pri meni ta čas TČ stoji oz. dela pol ure/dan na min, poraba 40centov/dan.

Saj tudi 2,3€/dan ni noben strošek, če bi 365dni gre, bi bilo komaj 840€.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

MadMicka ::

energetik, zakaj je pri TČ obvezno ogrevanje 24/7? Pri prehodnih obdobjih, ko ogreješ bajto enkrat na nekaj dni verjetno ne. Pa tudi čez zimo lahko naštimaš, kdaj ti greje (podnevi, ponoči, oz. od do). Edino kar je za razliko od ogrevanja na goriva, da rabi precej dlje časa, da se prostori ogrejejo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

energetik ::

Furbo je izjavil:

energetik je izjavil:

V stari bajti se v tem času ogrevajo 24/7, vsi radiatorji imajo cca. 40°C, poraba plina 2,3EUR/dan. Pri meni ta čas TČ stoji oz. dela pol ure/dan na min, poraba 40centov/dan.

Saj tudi 2,3EUR/dan ni noben strošek, če bi 365dni gre, bi bilo komaj 840EUR.
Napisal sem _v tem času_, ko so povrečne dnevne okoli 10°C. Pozimi je mnogo več


MadMicka je izjavil:

energetik, zakaj je pri TČ obvezno ogrevanje 24/7? Pri prehodnih obdobjih, ko ogreješ bajto enkrat na nekaj dni verjetno ne. Pa tudi čez zimo lahko naštimaš, kdaj ti greje (podnevi, ponoči, oz. od do). Edino kar je za razliko od ogrevanja na goriva, da rabi precej dlje časa, da se prostori ogrejejo.
Zato, ker imaš pri 24/7 ogrevanju lahko bistveno nižjo temperaturo dvižnega voda in s tem precej boljši SCOP, hkrati pa lahko nabaviš švohnej/cenej napravo. In tudi zato, da je udobno. Zakaj že bi pustil, da se ti hiša sploh ohladi ponoči? Da zjutraj potem ogrevanje nažiga na polno, zidovi pa hladni?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

energetik ::

umexteacher je izjavil:

-hiša je 10x10m letnik 1950, debelina sten 40cm, cegu pa en tak da sta dva prečno pa en vzdolž
-stropa sta trsje pa pesek pa ladijski pod, edino visoko pritličje (prva plata) je beton
-okn je cca 30, polovica precej velikih, tudi klet ima velika dvokrilna okna zaradi delavnice, kopalnica kuhinja stopnišče so majhna 40cmx40cm, bom probal izmerit kaj bol točnega
-radiator vsako nadstropje, torej 3x (3x 1,6m pa 3x 50x60)
-brnik
Na hitro sem ti iz podanih podatkov poračunal. Zdaj ali si kaj zamolčal ali pa ogromno kurite kaloriferje kot si omenil. Na palec izračun kaže porabe za stalno ogrevanje na 20°C in sanitarno vodo (računal sem 9 oseb?) 60MWh/leto. To je pri povprečnem kotlu za 6000EUR/leto kurilca v povprečni zimi. S TČ bi bil nekje na max. 3000EUR/leto.
Če bi hotel, da TČ tudi v najhujšem mrazu brez pomoči segreje bajto+vodo, bi rabil vsaj 25kW napravo. Ali pa švohnej napravo in bivalentno ogrevanje z obstoječim kotlom (se vklopi v hudem mrazu).

Z izolacijo 20cm podstrešje, 15cm stiropora na fasado in 3-slojna okna bi porabil le še 2000EUR kurilca, šlo pa bi že s 11kW TČ.

Za radiatorje še poračunam, ko boš dal vse podatke (tip, debelina radiatorjev).
Tukaj poglej:


ali taki (debelina=?):

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()
««
«
1 / 78
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Toplotna črpalka (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
763628 (265) Lonsarg
»

Ena ženska, ki je izgubljena med ponudbami TČ in IR paneli (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16610929 (3244) a_borlak
»

Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22557766 (22495) Jurij25
»

Kolikšna je električna moč toplotne črpalke? (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7141410 (12052) zamotsloteh
»

Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
382154438 (121262) Zvezdica27

Več podobnih tem