» »

Demokratični socializem

Demokratični socializem

««
27 / 40
»»

nevone ::

A bi ti ubila 3 otroke, da bi rešila svoje življenje?

Ne vem. Verjetno ne, ne dam pa roke v ogenj. Odvisno od situacije.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

vostok_1 ::

solatko je izjavil:

nekikr - Pozabljaš, da vulkan deluje na določeni lokaciji in je ostali del sveta ogrožen samo zaradi prahu in še to v omejenem obsegu, atomska vojna pa bi prinesla veliko število uničenih lokacij, posledice pa bi bile katastrofalne za večino ostanka sveta. Poleg takojšnjega uničenja gonilnih sredstev civilizacije, bi sevanja za nekaj desetletij zemljo naredila praktično nerodovitno. Radioaktivni dež bi onesnažil tudi oceane in veliko življenja bi ugasnilo, ostanki pa bi zaradi gnitja in razpada, naredili tudi vodo neprimerno za življenje. Morda bi jo za nekaj časa najbolje odnesla Avstralija, katero pa radioaktivnost ravno tako nebi obšla.
Ravno ko omenjaš Černobil, veš koliko je Slovenija oddaljena, pa je bilo sevanje precej zaznavno - pa černobil, v primerjavi z bombami, pomeni petardo na ozki lokaciji.

Za vse to pa rabimo samo enega kretena, ki bo to začel in vse druge, ki se bodo na enak način branili. Kaj bo krmililo vse nuklearke, če se uniči elektro in komunikacijska omrežja, torej imaš še n število tihih bomb v obliki električnih central.
Kaj bo zadržalo preizkusne bakterije, viruse iz preizkusnih laboratorijev, širom po svetu, nekaj teh je že danes sposobno uničiti vse živo.

Sem lepo povedal. Černobil lokalno, je mnogo večji šit naredil kot ena standardna jedrska konica. Jedrksa konica ima koliko...nekaj kg radioaktivnega materiala? Pa še ta se precej sežge ob eksploziji. Nekaj prahu se seveda še ionizira, ampak černobil je spustil v zrak nekaj ton frišne radioaktivne snovi. In življenje ob njem se nadaljuje...in to konkretno, tudi od močno radioaktivnih predelih.

Ne rečem...lepo 100% ne bi bilo in nikakor pod nobenim pogojem ne bi tega želel. Dejstvo je, da pa bi se človeštvo ohranilo in čez tisoč let bilo nazaj na nogah...v kolikor ne bi kaj drugega spet vmes prišlo.

Ne nasprotujem alarmizmu glede nuklearne vojne, ker je precej upravičen. Ampak sem pač zaprisežen objektivnosti...po svojih zmožnostih.

Mr.B ::

solatko,
kateri vulkan je krivec za famozno obdobje "Dark Ages" ?

Prav tako moram potrditi vostok_1 , glede jedrskih konic. Eksplozija je zelo učinkovita, in efekt radiacije predstavlja minimalni faktor : Effects of nuclear explosions @ Wikipedia bodi pozoren na Total dose for acute radiation syndrome 1 gray = 100radov. Ko pa zakuriš bazen, kjer je shranjeno ??? no amerika naj bi na leto pridelala cca 60T tega goriva, v bazenih se pa hrani to gorivo do 7 let. Sedaj si pa zračunaj, kaj pomeni goreti 10 T reaktorja v černobilu, in kaj pomeni 5kg 99.99% U235 v bombi...
Dlje ko boste plačevali influencerjem za čustveno stanje,
slabše bo za ukjince in posledično tudi Evropo.
Vseeno je včasih potrebno pogledati stanje na terena.

solatko ::

Tudi nuklearke in vzdrževanje raziskovalnih laboratorijev za vojna sredstva bi ob total war odpovedali, kar je še večja nevarnost kot same rakete, pa so že te dovolj za kar nekaj prebivalstva planeta. Vojaški strokovnjaki redno izvajajo simulacije totalne vojne in dokler jih bodo izvajali, do nje ne bo prišlo. Se pa še vedno lahko zgodi norec tipa Hitler, ki se bo na simulacije požvižgal.
Delo krepa človeka

Se strinjam, da dejansko vse ostalo je bolj nevarno kot same bombe. Življenje ne bi bilo prijetno dolga stoletja.

Mene skoraj bolj skrbi kak computer glitch kot pa kak novi hitler.

ohnowhy ::

Okapi je izjavil:

Kako bi pa ti najučinkoviteje ustavil Japonce, ki niso hoteli končati vojne?
Na to je bilo v resnici že velikokrat odgovorjeno. Japonska je bila takrat že pred predajo in dovolj bi bila ena demonstracija bombe v Tokijskem zalivu. Šele če to ne bi zaleglo, bi lahko vrgli eno na kakšno mesto, po možnosti manjše, ali tako, ki je bilo že prej zbombardirano.

To, da so Američani v živo na Japoncih testirali novo orožje, in to 2x (ker so imeli dva tipa bombe), bi v vsaki civilizirani družbi moralo obveljati za zločin proti človeštvu.
O.

možno, da imaš prav, vendar sem sam nekje bral, že nekaj časa nazaj, da Japonci niso bili pripravljeni na predajo niti po drugi A-bombi, menda so hoteli taktizirati s predajo med ZDA in ZSSR, pa so se odločili za ZDA, ker je njihova cesarska ureditev bolj kompatibilna s kapitalizmom kot s socializmom, komunizmom, kar so videli na primeru Kitajske. verjamem pa, da boste preverili ustrezne članke na internetu in v celoti ter argumentirano zavrgli moj komentar kot nekakšno propagando ali trolanje, prosto po sisemenu.

saj res, kakšno dejansko ureditev ima Kitajska danes? družbeno in gospodarsko...

nekikr ::

Ko sem bil v Hirošimi, v muzeju streljaj stran od tiste slavne stavbe, je notri en velik zapis o tem kako je cesar zahteval 100 milijonov žrtev za obrambo domovine. Kdor je bil na japonskem lahko potrdi, da bi jih skoraj toliko tudi zares dobil, če bi prišlo do tega.

nekikr je izjavil:

Ko sem bil v Hirošimi, v muzeju streljaj stran od tiste slavne stavbe, je notri en velik zapis o tem kako je cesar zahteval 100 milijonov žrtev za obrambo domovine. Kdor je bil na japonskem lahko potrdi, da bi jih skoraj toliko tudi zares dobil, če bi prišlo do tega.

hmm, do tega, k sreči, očitno ni prišlo, da bi bilo celotno ljudstvo in pol žrtvovano za cesarja (72 mio l. 1945), ne glede na zavojevalca... komu bi še potem bil cesar? očitno do bridkega konca? so pa bili kitajci po ww2 zelo temeljiti v "preobrazbi" ljudstva: Mao considered violence necessary to achieve an ideal society derived from Marxism and planned and executed violence on a grand scale, številke poišči sam.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ohnowhy ()

nekikr ::

Nisi razumel. Ljudje tam imajo še danes precej drugačen pogled na vse skupaj kot ti ali jaz. In teh 100 milijonov je bilo mišljenih točno tako - vsi se morajo žrtvovati. Če še nisi bil tam pojdi, pa boš videl, da bi bile žrtve v milijonih, če bi se šli kopensko invazijo do bridkega konca.

morda sem vendarle razumel; dvomim, da bomo kdaj šli na obisk tja, smo bolj zahodni in je še veliko drugega, kar čaka. kakorkoli, ZDA ne bi mogla zasesti Japonske, prenos škornjev na ozemlje, ki ga želiš zasesti, je obsežno in počasno dejanje, je bila Rdeča armada že na meji, od koder je prišla z zahodnih bojišč. Japonci so vendarle se odločili predati ZDA, ki jih je že 2x brutalno in neusmiljeno nuklearno zbombardirala (pa še ene 450x bi morali, da bi izpolnili cesarjevo ukazano normo), ne pa Rdeči armadi... samo to sem hotel povedati, se opravičujem, da izgubljamo čas na podrobnostih in ne debatiramo o resnično zanimivih stvareh...

npr., zdaj sem se spomnil, zakaj se feministke toliko spravljajo na nas, uboge copatarske zahodnjakarje (ali kaj smo že), ne gredo pa razsvetljevat muslimanov, ki zapirajo svoje, če že malo bolj Happy plešejo... ali pa je to šele naslednja faza? :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ohnowhy ()

49106 ::

Okapi je izjavil:

A bi ti ubila 3 otroke, da bi rešila svoje življenje?

O.

In kakšna razlika je med metkom, ki ga iztreli otrok in med metkom polnoletne osebe?

Okapi ::

Metek bi vate ustrelil odrasel človek. Pred tabo se postavi gestapovec in ti reče - ubij tele tri otroke (ki niso tvoji in jih sploh ne poznaš), ali pa jaz ubijem tebe. Kaj boš storil?

O.

Okapi je izjavil:

Metek bi vate ustrelil odrasel človek. Pred tabo se postavi gestapovec in ti reče - ubij tele tri otroke (ki niso tvoji in jih sploh ne poznaš), ali pa jaz ubijem tebe. Kaj boš storil?

O.

kaj bi naredil ti?
kako se je možno prepričati v tvoje izjave?
verjetno bi ustrelil gestapovca in potem bil ubit, je tako?
kaj pa, če bi bil nkvdjevec?

mislim, vprašanje res vrhunsko zastavljeno.

Zato verjetno ne upaš nanj odgovoriti, ne?>:D

Jaz lahko odgovorim.

Ne bi jih ustrelila. Ampak to bi pomenilo, da bi bila ustreljena jaz.

o+ nevone

Saj ne bi bila edina, ki bi tako naredila (se žrtvovala). Vprašanje je bilo namenjeno utemeljitvi, oziroma ilustraciji tegale:

"Nikjer ne piše, da smeš biti, če se braniš, večji bolnik od tistega, ki te napade."

Nikjer ne piše, lahko te pa stane življenja.
V samoobrambi lahko ubiješ človeka. Koliko si bil pri tem bolnik, je zapleteno vprašanje.

Okapi je izjavil:

Saj ne bi bila edina, ki bi tako naredila (se žrtvovala). Vprašanje je bilo namenjeno utemeljitvi, oziroma ilustraciji tegale:

"Nikjer ne piše, da smeš biti, če se braniš, večji bolnik od tistega, ki te napade."

Nikjer ne piše, lahko te pa stane življenja.
V samoobrambi lahko ubiješ človeka. Koliko si bil pri tem bolnik, je zapleteno vprašanje.

Tega pa ne razumem, kaj si hotel povedati.

Dejstvo je, da tisti, ki so se pripravljeni žrtvovati, nazadnje izumrejo. Ostali se pobijejo med seboj v boju. Zato altruizem ni najpametnejša strategija.

o+ nevone

Začelo se je s Hirošimo in Nagasakijem. Ti si trdila, da ni bilo nič narobe, da so Američani vrgli atomski bombi, ker so se branili in je Japonska začela vojno. Jaz sem pa rekel, da ti samoobramba še ne da pravice poljubno ostrega ukrepanja. Nekako tako, kot če bi te nekdo napadel, ti bi pa v samoobrambi ubil njega in še vse njegove pajdaše (zaradi upravičenega strahu, da bi se sicer lahko maščevali, če bi ubil samo napadalca).

Enako velja za "kolateralne žrtve".

O.

49106 ::

Okapi je izjavil:

O.

Kaj pa če ti reče ubij tele 3 otroke, ali pa mi ubijemo tvoje 3 otroke?

Začelo se je s Hirošimo in Nagasakijem. Ti si trdila, da ni bilo nič narobe, da so Američani vrgli atomski bombi, ker so se branili in je Japonska začela vojno.

Nisem rekla, da ni nič narobe, ampak da so to morali storiti.

Jaz sem pa rekel, da ti samoobramba še ne da pravice poljubno ostrega ukrepanja.

Kaj mi predlagaš torej, da storim v tem primeru, ki si ga sam navedel:

Pred tabo se postavi gestapovec in ti reče - ubij tele tri otroke (ki niso tvoji in jih sploh ne poznaš), ali pa jaz ubijem tebe.

o+ nevone

Zgodovina sprememb…

• spremenila: nevone ()

Okapi je izjavil:

Zato verjetno ne upaš nanj odgovoriti, ne?>:D

upam odgovoriti, da je odgovor odvisen od situacije in
da je to vprašanje samo enostavna provokacija;
dokler sediš za računalnikom, smeš romanticirati ipd.,
če pa si v vojni psihozi,
pa razsojanje morda ni tako moralno in enoznačno,
čeprav bi v normalnih pogojih ravnal drugače.
vprašaj kogarkoli, ki ima dejanske izkušnje,
mi pa se raje prepuščajmo guglanju in trolanju
najbrž ni pomembno, sem pa nekoč imel zelo zanesljivo M70.

Pred tabo se postavi gestapovec in ti reče - ubij tele tri otroke (ki niso tvoji in jih sploh ne poznaš), ali pa jaz ubijem tebe.

Tu obstaja še ena možnost, ki smo jo vsi zanemarili, ker smo očitno vseeno večji altruisti, kot ne. Namreč, da ubiješ gestapovca. Če si že v poziciji da recimo lahko streljaš na otroke, potem si tudi v poziciji, da streljaš na gestapovca. Upam, da mi ne boste pripisali, da sem v tem primeru bolnik.

o+ nevone

Če bi te gestapovec zagotovo ubil, potem bi to bila samoobramba in ne bi bila bolnik. Če pa bi ubila še gestapovega kolega v prepričanju, da bi te drugače on, potem si bolnik. Ustrezno manjši, a vseeno.

Preemptivno pobijanje pač ni način.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: vostok_1 ()

Gestapovca lahko poskusiš tudi z golimi rokami zadavit, mu iztaknit oči in pobegnit. In bi verjetno tudi poskusil, čeprav bi vedel, da mi ne bo ratalo.

Obstajajo tudi miselni poskusi s še hujšimi moralnimi dilemami.

Si v vojski in skupaj z nekaj soborci v osvojeni vasi naletite na 12 letno punčko. Soborci ti rečejo, da jo moraš posilit, sicer jo bodo posilili oni in na koncu še ubili. Na podlagi izkušenj veš, da so bolniki in bi to tudi zares storili. Bi jo posilil in ji s tem rešil življenje?

To je iz knjige:

O.

Če bi te gestapovec zagotovo ubil, potem bi to bila samoobramba in ne bi bila bolnik. Če pa bi ubila še gestapovega kolega v prepričanju, da bi te drugače on, potem si bolnik. Ustrezno manjši, a vseeno.

To gledanje je zelo naivno. In ne bi se ga držal niti sam, če bi ocenil, da ti prijatelj gestapovca potencialno lahko škodi, ker je zelo verjetno, če je njegov prijatelj.

Gestapovca lahko poskusiš tudi z golimi rokami zadavit, mu iztaknit oči in pobegnit. In bi verjetno tudi poskusil, čeprav bi vedel, da mi ne bo ratalo.

Kaj pa, če je gestapovec nekje drugje, tebi pa samo preko televizije sporoča, da moraš ubiti otroke. Kaj bi storil?

Ja, samo jaz sem ti v enem tvojem primeru pokazala, da altruistična strategija pelje v uničenje vsega.

o+ nevone

Zgodovina sprememb…

• spremenila: nevone ()

nevone je izjavil:

To gledanje je zelo naivno. In ne bi se ga držal niti sam, če bi ocenil, da ti prijatelj gestapovca potencialno lahko škodi, ker je zelo verjetno, če je njegov prijatelj.

Kaj pa, če je gestapovec nekje drugje, tebi pa samo preko televizije sporoča, da moraš ubiti otroke. Kaj bi storil?

Ja, samo jaz sem ti v enem tvojem primeru pokazala, da altruistična strategija pelje v uničenje vsega.

o+ nevone

Poudarjam...nisem čisto zdrav niti jz. Ampak računalniški algoritem z preemptivnim napadom bi bil skrajno nevarna zadeva.

Ne bi jih ubil v nobenem primeru. Upam.

da altruistična strategija pelje v uničenje vsega.
Kar seveda niti slučajno ni res. V resnici je v naravi veliko več altruizma, kot si nekateri površni ali nevedni razlagalci Darwina predstavljajo. Žrtvovanje sebe v zameno za tri mladiče svoje vrste je iz stališča preživetja vrste zelo koristna strategija.

O.

Poudarjam...nisem čisto zdrav niti jz.

Samo ti kvečjemu nisi zdrav v svojo škodo, nekateri niso zdravi v škodo drugih.

o+ nevone

nevone je izjavil:

Poudarjam...nisem čisto zdrav niti jz.

nekateri niso zdravi v škodo drugih.

o+ nevone

In to naj bi bilo etično kako?

Če nimam dokazov, da je moj obstoj zagotovo ogrožen, potem kako si lahko vzamem pravico odločat o življenju drugih?

Cervantes ::

Jaz bi otroke takoj pobil, ker so mi zoprni. Sploh če se derejo na avionu.
Z gestapovcem pa na pir v Hofbrau.
Đizes. Kakšen trolejbus.

Ne bi jih ubil v nobenem primeru. Upam.

Kaj pa če bi ti zagrozili, da te bodo mučili tako da boš maksimalno trpel, ne boš pa umrl, naslednjih 10 let?

o+ nevone

Jaz imam za tak primer v gnili šestici levo spodaj skrito ampulo ciankalija.
In to vse na temo "Demokratični socielizem".

Zgodovina sprememb…

Saj ni. Ampak biti bolan v svojo škodo je pa samodestruktivno.

Če nimam dokazov, da je moj obstoj zagotovo ogrožen, potem kako si lahko vzamem pravico odločat o življenju drugih?

100% dokaz je znan šele, ko si že mrtev. Kaj ti potem pomaga odločanje?

o+ nevone

nevone je izjavil:

o+ nevone

Biti bolan v škodo drugih pa prinese uničenje vsega.

Saj to je to...tudi sam protokol ne bi bil 100% nikoli, je pa trend očiten. Asimptotično bližanje 100%. Iz tega lahko sklepamo, da je to pravi način. Trik bo le vse entitete spravit na isti vagon. Takrat ne bo več gestapovca.
Preemptivno uničit vse grožnje...v kolikor sredstva omogočajo pa vodi v instantno uničenje vseh sentienc...razen ene...pa še to ne moreš biti gotov, če ne boš naletel na koga močnejšega z isto logiko.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: vostok_1 ()

ulemek ::

vostok_1 je izjavil:

nevone je izjavil:

o+ nevone

Saj to je to...tudi sam protokol ne bi bil 100% nikoli, je pa trend očiten. Asimptotično bližanje 100%. Iz tega lahko sklepamo, da je to pravi način. Trik bo le vse entitete spravit na isti vagon. Takrat ne bo več gestapovca.
Preemptivno uničit vse grožnje...v kolikor sredstva omogočajo pa vodi v instantno uničenje vseh sentienc...razen ene...pa še to ne moreš biti gotov, če ne boš naletel na koga močnejšega z isto logiko.

Torej je gradnja cest in infrastrukture v škodo vseh nas. Pa zavarovanja vseh vrst so tudi ... Čista škoda. Pa še kaj bi se našlo. Oh, veš, da ja.

Vsaka destrukcija vodi v uničenje. Tudi samodestrukcija.

o+ nevone

:)) Vsako uničenje vodi v uničenje. Kdo bi si mislil.

O.

Okapi je izjavil:

:)) Vsako uničenje vodi v uničenje. Kdo bi si mislil.

O.

Ne trudi se. Sem jima že otroke pobil, pogoltnil ciankalij iz gnile šestice, just to mention a few, ampak zgleda da bojo v imenu demoktatičnega social7zma tole še ker naprej terali.
In initio erat destructio.
8-O

Vsako uničenje vodi v uničenje. Kdo bi si mislil.

Altruizem je samodestruktiven, zato ga večina ljudi konzumira v zelo omejenih količinah, ga pa zelo priporoča drugim.

Sem jima že otroke pobil,

Vemo ja, da je to tvoj domet.

o+ nevone

Moj domet je 400m z AK47.
S snajperco pa tudi več.

Kaj pa če bi ti zagrozili, da te bodo mučili tako da boš maksimalno trpel, ne boš pa umrl, naslednjih 10 let?

Kaj je Okapi, a na to vprašanje ne boš odgovoril? >:D

o+ nevone

Moj domet je 400m z AK47.
S snajperco pa tudi več.

Samo da to ni tvoj domet, ampak domet orožja.

o+ nevone

Unilseptij ::

To so brezpredmetna vprašanja. Človeka lahko prisiliš, da naredi karkoli, če se dovolj potrudiš. In karkoli izbere človek v takem položaju je enako neetično, pri čemer pa je vzrok neetičnega ravnanja seveda tisti, ki vrši prisilo.

To so brezpredmetna vprašanja.

Zakaj sploh odgovarjaš nanje?

o+ nevone

Da se debata na to temo zaključi in gremo nazaj na socializem

Zgodovina sprememb…

Da se debata na to temo zaključi in gremo nazaj na socializem

Kako predmetna je pa debata o socializmu?

In od kje ti ideja, da etična vprašanja niso pomembna za debato o socializmu?

o+ nevone

Etika kapitalizma temelji na trgovanju. Nekaj dam in dobim nekaj v zameno. Etika socializma temelji na razdajanju presežkov. Kar imam preveč, dam, brez da zahtevam kaj v zameno, razen tega da ravnaš enako. In oba principa sta nekako pomanjkljiva, vsekakor pa je prvega lažje izvajati v praksi.

Etika kapitalizma temelji na trgovanju. Nekaj dam in dobim nekaj v zameno. Etika socializma temelji na razdajanju presežkov. Kar imam preveč, dam, brez da zahtevam kaj v zameno, razen tega da ravnaš enako. In oba principa sta nekako pomanjkljiva, vsekakor pa je prvega lažje izvajati v praksi.

No, tole je zelo jedrnato strnjena razlaga.

Kar imam preveč, dam, brez da zahtevam kaj v zameno, razen tega da ravnaš enako.

Samo, da je tole že trgovanje s presežki. Ti daš presežek in ga potem tudi pričakuješ v zameno. Nekateri si pa socializem predstavljajo tako, da eni imajo itak preveč presežkov, ki naj jih potalajo, potem bomo pa že kako. Se bo že našel kakšen drug s presežkom.

o+ nevone

Glavni problem je bolj prva, trenutno veljavna verzija. Ne upošteva namreč, da je človek socialno bitje, ima otroke, skrbi za starejše, itd. Večino ustvarjenega na koncu tako ali tako razdamo (če ne prej, ko umremo), vprašanje je bolj komu. Dosledna uporaba principa trgovanja onemogoča obstoj družbe kot take, saj naj posameznik ne bi bil obvezan komurkoli kaj dati brez da dobi nekaj v zameno. Res pa je, da verjetno bolj poganja napredek, saj posameznik vedno išče in odkriva nove "artikle", s katerimi bo lahko trgoval.

ZaphodBB ::

Unilseptij je izjavil:

Glavni problem je bolj prva, trenutno veljavna verzija. Ne upošteva namreč, da je človek socialno bitje, ima otroke, skrbi za starejše, itd. Večino ustvarjenega na koncu tako ali tako razdamo (če ne prej, ko umremo), vprašanje je bolj komu. Dosledna uporaba principa trgovanja onemogoča obstoj družbe kot take, saj naj posameznik ne bi bil obvezan komurkoli kaj dati brez da dobi nekaj v zameno. Res pa je, da verjetno bolj poganja napredek, saj posameznik vedno išče in odkriva nove "artikle", s katerimi bo lahko trgoval.

To kar si napisal je zelo lep primer sofizma.
««
27 / 40
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali vas ob takšnem ravnanju naše "elite" kaj mine do sodelovanja v tem sistemu? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8512930 (10029) Fritz
»

Apple, Google, Intel in Adobe sedaj ponujajo 415-milijonsko odškodnino

Oddelek: Novice / Tožbe
4912392 (10338) leiito
»

Novopečeni diktator Venezuele Maduro (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
470113041 (107297) NavadniNimda
»

Komunizem + demokracija = možno? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9214801 (10562) jype

Več podobnih tem