Forum » Loža » Moralni in ekološki vidiki prehranjevanja
Moralni in ekološki vidiki prehranjevanja
Massacra ::
Flaxseed contains cynogenic glycosides and in uncooked flaxseed intakes amounting to more than 10 table spoons the cyanide level may reach to toxic levels. Large amount intake of flaxseed may upset hormonal balance. Studies on animals have reported birth defects. However, there is no reported danger of flaxseed on pregnancy or children. Most studies that reported health benefit of flaxseed used 5 - 10 g/day dose.
Flax lahko kar izločiš, da bi ga jedel več, kot par gramov na dan!
Flax lahko kar izločiš, da bi ga jedel več, kot par gramov na dan!
Yerpo ::
Tudi jaz trdim, da meso jemo izključno iz užitka. Navajeni smo okusa, to je vse. Lahko pa me prepričaš, da je v mesu kakšna magična stvar, ki je nujna za preživetje.
Mogoče preveč gledaš reklame za čudežne prehranske dodatke? Realni svet pač ne operira z magičnimi rešitvami. Gre za hranila v obliki, ki jih človeški organizem lahko optimalno absorbira in uporabi. Saj je prilagojen za to. Lahko se delamo, da znamo radikalno spremenit en tako pomemben vidik našega obstoja brez kvarnih posledic, ampak to je naivno.
Več 10k let nazaj so bile kalorije ZELO omejene. Živali so bile dober vir kalorično bogate hrane in to je glavni razlog, zakaj so ljudje takrat pojedli tudi mrhovino ali celo ulovili in pojedli kakšno žival. Danes lahko iz rastlin dobimo vsaj tako kvaliteten spekter hranilnih snovi.
Bo pa treba malo dlje nazaj kot par 10k let... Tudi danes lahko mimogrede iz rastlin dobiš tak spekter samo, če jih uvažaš z vsega sveta in zelo paziš.
Tole si verjetno izpusil? Če ješ različno rastlinsko hrano dobiš čisto vse esencialne aminokisline. Ni treba v istem obroku pojesti vsega, važno je, da ješ različno hrano (kar je samoumevno, nihče ne bo cel mesec jedel samo krompirja).
Odgovarjal sem na primerjavo gole kalorične vrednosti kile govedine in sedmih kil žita. Kaj vse poskušaš zdaj zvlečt sem notri?
Nisi dobro prebral očitno. Če poješ 2000 kalorij iz rastlin dobiš avtomatično vse potrebne hranilne snovi. Zelo težko katero izpustiš.
Povej to vsem vegetarijancem in veganom, ki ne morejo normalno funkcionirati brez prehranskih dodatkov. Ki imajo otroke s hudimi razvojnimi težavami zaradi pomanjkanja esencielnih hranil. Ki....
Ja, predvsem je kriva prehrana.
Ti že veš.
Mrbit ja
Sicer, bi pa recimo šlo: z sojo, stročnicami (black eyed-peas)... Ja ikst, drži tvoja teza v veliki meri. Ne pa v celoti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Massacra ()
_IKE_ ::
Ti namreč "vpiješ" 75%, link pravi da te številke varirajo glede na področje in ne govori o 75% ljudeh
A se je treba angleško naučit?
It is estimated that 75% of adults worldwide show some decrease in lactase activity during adulthood.[5] The frequency of decreased lactase activity ranges from 5% in northern Europe through 71% for Sicily to more than 90% in some African and Asian countries.
Estimated ? Številke prosim........WHO jih zagotovo ima ...
Some decrease......kakšne je točno ta "some decrease"? Da lahko namesto sedaj naenkrat, spiješ še samo pol litra mleka naenkrat( brez slabosti in kozlanja) , prej si ga lahko pa 1 liter ali govorimo o kakšnih bolj resnih zadevah.
Amapak ja, glavno da se s tistim 75% operira ....
Glede različnih kuhinj pa smo kar tiho?
Azijska afriška ter sredozemska kuhinje so bazirane na zelenjavi, precej bolj kot tiste iz severne Evrope, kjer pa je z laktozno toleranco nekako najmanj težav, glede na podatke iz linka.
Očitno so vikinški želodci bolj trpežni ...
GGGGG ::
Povejte mi raje, kje dobit poceni zelenjavo in nemesne izdelke? Sezonska zelenjava je uber draga izven peak-a. Fišol še gre ajde. Kaj pa druge stročnice. Arašidi so kar dragi, glede na to koliko bi jih moral pojesti.
Fižol, krompir, riž, polnozrnate testenine, razni rezanci, kvinoja, čičerika, ječmen... To je vse poceni.
Za zelenjavo nimam pojma, ne gledam na cene. Vem pa, da so banane po cca. 1€ na kilo, kar je zame dovolj za cca. 2 dni in jih imam stalno na zalogi.
Če si na budgetu se ti splača pogledati po bolhi ali vprašati lokalne kmete in narediš ozimnico. 10kg vreča fižola ne zavzame veliko prostora, pa obstojen je. Enako velja za ostalo iz zgornjega seznama.
Flax lahko kar izločiš, da bi ga jedel več, kot par gramov na dan!...
Sicer, bi pa recimo šlo: z sojo, stročnicami (black eyed-peas)... Ja ikst, drži tvoja teza v veliki meri. Ne pa v celoti.
10 tablespoons je 100 do 150g.
Moja izjava pa drži v celoti. Ne vem kaj ti ni jasno. Poglej RDA in poglej vsebnosti v rastlinah pa poračunaj.
Mogoče preveč gledaš reklame za čudežne prehranske dodatke? Realni svet pač ne operira z magičnimi rešitvami. Gre za hranila v obliki, ki jih človeški organizem lahko optimalno absorbira in uporabi. Saj je prilagojen za to. Lahko se delamo, da znamo radikalno spremenit en tako pomemben vidik našega obstoja brez kvarnih posledic, ampak to je naivno.
Dokler ne vidim kakšne konkretne razlage bom rekel bullshit.
Bo pa treba malo dlje nazaj kot par 10k let... Tudi danes lahko mimogrede iz rastlin dobiš tak spekter samo, če jih uvažaš z vsega sveta in zelo paziš.
Bom spet napisal bullshit, tudi zato, ker sem v tej temi že vsaj razložil zadevo. Če poješ dovolj kalorij iz rastlinske hrane zelo težko zajebeš. Če ješ kolikor toliko raznoliko hrano pa ne morš falit.
Lahko me pa popraviš, če se motim. Samo povej konkretno, česa ti zmanjka če ješ poceni zelenjavo iz hoferja, stročnice, žita, krompir...
Povej to vsem vegetarijancem in veganom, ki ne morejo normalno funkcionirati brez prehranskih dodatkov. Ki imajo otroke s hudimi razvojnimi težavami zaradi pomanjkanja esencielnih hranil. Ki....
Kdo pa so to? Jaz nobenega ne poznam, če bi ga poznal bi mu povedal. Pa katera so ta esencialna hranila?
Prej si omenjal srednješolski nivo. Jaz sem v srednji šoli znal dati tudi kak konkreten argument. Od tebe še nisem videl nič konkretnega, zaenkrat samo prodajanje megle. Kokretno prosim, da lahko predebatiramo.
Estimated ? Številke prosim........WHO jih zagotovo ima ...
Some decrease......kakšne je točno ta "some decrease"? Da lahko namesto sedaj naenkrat, spiješ še samo pol litra mleka naenkrat( brez slabosti in kozlanja) , prej si ga lahko pa 1 liter ali govorimo o kakšnih bolj resnih zadevah.
A je res pomembno ali gre za 77% ali 73%? Večina ljudi pač ne prebavlja dobro laktoze. Verjetno niso prešteli vseh, pa sigurno niso vsi enako občutljivi/tolerantni. Je pa pitje kravjega mleka neumno početje.
Azijska afriška ter sredozemska kuhinje so bazirane na zelenjavi, precej bolj kot tiste iz severne Evrope, kjer pa je z laktozno toleranco nekako najmanj težav, glede na podatke iz linka.
Zato, ker nikoli v zgodovini niso množično pili mleka.
Ikst,
Semen tega flaxa bi lahk pojedel max.10 gramov/dan. Manj kot ena jedilna žlica. Skoraj nič triptofana ne dobiš s tem.
Stročnic in soje, pa bi moral pojesti kakšnih 300-400g. In najbrž ne obstajajo ljudje, ki bi vsak dan pojedli toliko tega (pa še alergeni so).
Ergo? Tvoja teza o popolni vege prehrani ne zdrži humsne nutricistične kritike. Ni možno za normalen razvoj in življenje.
Laktozna intoleranca: ljudstva, ki so tisočletja živinorejci, tega ne poznajo (oz. v zelo malem procentu). Predelano mleko (jogurt, sir, ...), pa ne vsebuje laktoze.
Semen tega flaxa bi lahk pojedel max.10 gramov/dan. Manj kot ena jedilna žlica. Skoraj nič triptofana ne dobiš s tem.
Stročnic in soje, pa bi moral pojesti kakšnih 300-400g. In najbrž ne obstajajo ljudje, ki bi vsak dan pojedli toliko tega (pa še alergeni so).
Ergo? Tvoja teza o popolni vege prehrani ne zdrži humsne nutricistične kritike. Ni možno za normalen razvoj in življenje.
Laktozna intoleranca: ljudstva, ki so tisočletja živinorejci, tega ne poznajo (oz. v zelo malem procentu). Predelano mleko (jogurt, sir, ...), pa ne vsebuje laktoze.
Zgodovina sprememb…
Dokler ne vidim kakšne konkretne razlage bom rekel bullshit.
Lahko rečeš kar hočeš, ampak o evoluciji človeka ne veš kaj dosti, tako da ni važno.
Lahko me pa popraviš, če se motim. Samo povej konkretno, česa ti zmanjka če ješ poceni zelenjavo iz hoferja, stročnice, žita, krompir...
Vitamina B12, recimo.
Kdo pa so to? Jaz nobenega ne poznam, če bi ga poznal bi mu povedal. Pa katera so ta esencialna hranila?
Jaz pa jih. Glej zgoraj.
Mrbit ja
SplitCookie ::
Vitamina B12, recimo.
Kar je čisti bullshit
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
V tvojem citatu piše, da se toksičnost začne pri 10 žlicah na dan, kar je v kuharskih merah okoli 150g (1 žlica je malo več kot 14 gramov).
S temi 300-400g soje si pa smešen. Trdil si, da v rastlinah ni te aminokisline, ko ti dam link v katerem imaš jasno napisano, da je v rastlinah vsebnost precej visoka pa nekaj mutiš.
Poglej še enkrat razpredelnico, malo pogooglaj in boš videl, da pišeš nekaj v tri dni. Še v navadnem krompirju je dovolj tryptophana, da z njim dosežeš RDA, tudi, če ješ samo krompir.
B12 je v algi spirulini. Ne vem pa, koliko ga je in koliko je "uporaben" za človeka. In koliko alge moraš pojest, če je uporaben človeku.
SplitCookie je izjavil:
Vitamina B12, recimo.
Kar je čisti bullshit
Ti že veš...
http://www.vegansociety.com/lifestyle/n...
Mrbit ja
"Trdil si, da v rastlinah ni te aminokisline".
To si se pa zlagal. Jaz sem napisal, da je ni dovolj (oz. nebi mogel tega toliko pojesti).
Kar se pa flaxa tiče: jaz ga nebi pojedel niti 1g na dan. Ti pa, kot želiš!
In kje maš podatek, koliko triptofana je v krompirju? Čuj, jaz ga 1kg na dan ne morem pojesti.
To si se pa zlagal. Jaz sem napisal, da je ni dovolj (oz. nebi mogel tega toliko pojesti).
In kje maš podatek, koliko triptofana je v krompirju? Čuj, jaz ga 1kg na dan ne morem pojesti.
Zgodovina sprememb…
Vitamina B12, recimo.
V temi o popolni dieti smo tole predelali ene 10x.
Na kratko:
1. B12 ni živalskega izvora
2. V veganski hrani ga je polno (razna sojina, riževa mleka, kosmiči itd). Preden skočiš v zrak. Tudi v kravje mleko ga dodajajo, pa še kam. Pomanjkanje B12 je posledica uporabe klora v vodi in podobnih ukrepov, ne posledica prehrane.
3. Cca. 1/3 mesojedcev ima zmanjšane vrednosti B12, praktično nikomur ne bi škodilo, če jemlje B12 dopolnila (link je v tisti temi)
4. Določeni ljudje lahko uporabijo B12, ki ga sintetizirajo v črevesju (tudi ta link je v omenjeni temi).
"Trdil si, da v rastlinah ni te aminokisline".
Kakor želiš. Na voljo imaš še precej rastlin, ki imajo zelo podobne vrednosti. Praktično vse stročnice.
V temi o popolni dieti smo tole predelali ene 10x.
Očitno ne predobro
1. B12 ni živalskega izvora
Ja in?
2. V veganski hrani ga je polno (razna sojina, riževa mleka, kosmiči itd). Preden skočiš v zrak. Tudi v kravje mleko ga dodajajo, pa še kam. Pomanjkanje B12 je posledica uporabe klora v vodi in podobnih ukrepov, ne posledica prehrane.
Povej to nutricionistom, ki priznavajo, da je hrana živalskega izvora edini zanesljiv vir B12. Poleg zgornjega še http://www.vrg.org/nutrition/b12.php Poleg tega nehaj zavajati, vprašal si me, kaj ti manjka, če ješ poceni zelenjavo iz Hoferja. Od kdaj so razna sojina, riževa mleka, kosmiči itd zelenjava?
Mrbit ja
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Yerpo ()
Looooooka ::
Povejte mi raje, kje dobit poceni zelenjavo in nemesne izdelke? Sezonska zelenjava je uber draga izven peak-a. Fišol še gre ajde. Kaj pa druge stročnice. Arašidi so kar dragi, glede na to koliko bi jih moral pojesti.
Meso je skozi vse leto konstantno.
Ni rant, ampak legit vprašanje.
Nikjer. Ker zelenjavo prodaja folk, ki se mu gre za denar, med tem, ko vegetarijanci rajsi pridigajo vsejedom.
In glede na to, da nasa samooskrba iz leta v leto pada bodo cene verjetno samo se visje.
B12 je v algi spirulini. Ne vem pa, koliko ga je in koliko je "uporaben" za človeka. In koliko alge moraš pojest, če je uporaben človeku.
Spirulina ni zanesljiv vir B12. V vsaki lekarni imajo kvalitetne kapsule, ki vsebujejo ustrezno vrsto B12 v ustreznih količinah.
Očitno ne predobro
Očitno nisi prebral.
Povej to nutricionistom, ki priznavajo, da je hrana živalskega izvora edini zanesljiv vir B12. Poleg zgornjega še http://www.vrg.org/nutrition/b12.php
Bullshit. Edini zanesljiv vir B12 za ljudi v našem delu sveta je hrana, ki ji je dodan B12 in prehranska dopolnila.
Evo, link, da boš videl kako zanesljiv vir B12 so živalski izdelki: http://www.ars.usda.gov/is/pr/2000/0008...
Spirulina ni zanesljiv vir B12. V vsaki lekarni imajo kvalitetne kapsule, ki vsebujejo ustrezno vrsto B12 v ustreznih količinah.
A zdej bom pa tablete od farmacevtov jedel. Oni majo sploh realne cene izdelkov.
TO je kao resitev?
Good one :)
August 2, 2000
12 let stara "studija", ki potrjuje zeljeno izjavo.
Kok je moznosti, da bo nekdo pejstal kaj obratnega?
Pa zakaj ste spet zacel z B12?
Sem mislil, da smo ze n strani/tem nazaj prisli do zakljucka, da se ga da z zelenjavo cist fino dobit ce ves kaj jest ampak da je pac z mesom precej lazje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Looooooka ()
Bullshit. Edini zanesljiv vir B12 za ljudi v našem delu sveta je hrana, ki ji je dodan B12 in prehranska dopolnila.
Kaj ti misliš je nerelevantno.
Evo, link, da boš videl kako zanesljiv vir B12 so živalski izdelki: http://www.ars.usda.gov/is/pr/2000/0008...
Nekam veliko pogojnikov za nekaj, kaj naj bi podpiralo tvoj argument...
Mrbit ja
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Yerpo ()
Bananovec ::
A zdej bom pa tablete od farmacevtov jedel. Oni majo sploh realne cene izdelkov.
TO je kao resitev?
Tudi farmacija se je že nekoliko uklonila pro-vegijem. Samo za njih izdelujejo alternativne prehranske dodatke (beri tabletke), katerih vir je herb only.
Hint: Išči pod geslom za sklepe, artroza
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple
Regards, Apple
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Bananovec ()
TO je kao resitev?
Ja, na žalost. Če želimo klorirano (čisto) vodo in čim manj raznih e.coli in salmonel moramo požreti pomanjkanje B12. Ne glede na to ali ješ meso ali rastline.
Lahko pa greš na vrt in poješ kakšno jabolko direktno iz tal, korenček samo umiješ samo z vodo, namesto, da ga lupiš itd. Ampak nikoli ne veš pri čem si. Najbolj zanesljiva so dopolnila in hrana z dodatkom B12.
Sem mislil, da smo ze n strani/tem nazaj prisli do zakljucka, da se ga da z zelenjavo cist fino dobit ce ves kaj jest ampak da je pac z mesom precej lazje.
Ni lažje. Samo ljudje, ki jejo meso ne vejo, da nimajo težav z B12. Vegani se večinoma malo bolj informirajo o hrani in so zato bolj previdni. Pomanjkanje B12 je sicer izjemno redek pojav, so pa posledice precej hude.
Nekam veliko pogojnikov za nekaj, kaj naj bi podpiralo tvoj argument...
Kot sem napisal. B12 ni problem veganov ampak splošni problem v "razvitem" svetu, ki je obseden (večinoma upravičeno) z razkuževanjem.
Ni lažje. Samo ljudje, ki jejo meso ne vejo, da nimajo težav z B12. Vegani se večinoma malo bolj informirajo o hrani in so zato bolj previdni. Pomanjkanje B12 je sicer izjemno redek pojav, so pa posledice precej hude.
Neumnost. Sploh ni vredno komentiranja.
Zdaj si se ze odlocil, da folk ne ve kaj je in, da si zato, ker si vegetarijanec magicno bolj informiran.
Zgodovina sprememb…
gruntfürmich ::
Dokazal sem, da imamo dvojna merila. Lahko za primer vzameš tudi mačke, hrčke ali celo krave. Če doma na vrt spustim kravo, jo ustrelim z lokom in na vrtu razkosam me odpeljejo najmanj v polje. Tam mi bodo postregli kravo, ki jo je nekdo drug sistematično matral leto ali dve in jo nato razkosal.
Praktično vse bolezni so prisotne že zelo dolgo. Vprašanje je, kakšno je tveganje za te bolezni. Starostna stopnja za veliko teh civilizacijskih bolezni se celo niža.
lol, kakšne neumnosti. dokazal si točno kaj? par zablod prenesel na forum je že dokaz?
in zopet ena zabloda mestnega foteljaša; če boš razkosal kravo na deželi (kjer se btw prideluje hrana) boš imel fešto.
in glede bolezni zopet zablode nevednežev, ki v enačbo ne znajo spraviti sodobne medicine ki vsakemu nedonošenčku pomaga do življenja vs. pretekli svet kjer so 50 let premagovali le najbolj žilavi.
ja, zelo je žalostno če stvari ne veš...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Ni lažje. Samo ljudje, ki jejo meso ne vejo, da nimajo težav z B12. Vegani se večinoma malo bolj informirajo o hrani in so zato bolj previdni.
A lahko še malo več bučk natrosiš v enem odstavku al je to največ kar zmoreš?
Pomanjkanje B12 je sicer izjemno redek pojav, so pa posledice precej hude.
Čakaj, kaj je zdaj, izjemno redek, ali splošen??
Mrbit ja
In še tole: "izkoristek" esencialnih hranil je iz živil z veliko balasta oz. vlaknin, manši. Ne samo zaradi pospešene peristaltike. Če bi jedel samo stročnice, krompir, zelenjavo in olja, se ti nebi dobro godilo.
Naši predniki so to najbrž dobro vedeli!
Dandanes pa imamo prehranske dodatke, res je ikst. Ki so najbrž dragi. In tukaj se konča naša dietetika...
Naši predniki so to najbrž dobro vedeli!
Dandanes pa imamo prehranske dodatke, res je ikst. Ki so najbrž dragi. In tukaj se konča naša dietetika...
Zdaj si se ze odlocil, da folk ne ve kaj je in, da si zato, ker si vegetarijanec magicno bolj informiran.
To je dejstvo. Večina ljudi ne razmišlja veliko o hrani. Sploh pa ne o B12, ki se ga pogosto uporablja izključno za strašenje veganov, noben pa ne pove, da so ogroženi tudi mesojedci.
Vegetarjanci in vegani naredijo precej velik preskok in večina se jih pred tem preskokom informira o posledicah in posebnostih te hrane.
in glede bolezni zopet zablode nevednežev, ki v enačbo ne znajo spraviti sodobne medicine ki vsakemu nedonošenčku pomaga do življenja vs. pretekli svet kjer so 50 let premagovali le najbolj žilavi.
ja, zelo je žalostno če stvari ne veš...
Jp, zelo žalostno, če ne veš kaj pomeni "healthy life years" index, pa pričakovana življenjska doba po 65. letu in tako dalje.
Must be hard.
A lahko še malo več bučk natrosiš v enem odstavku al je to največ kar zmoreš?
Si prebral link, ki sem ga prilepil?
Pa še en link: http://drmcdougall.com/misc/2007nl/nov/...
Pa še en: http://ajcn.nutrition.org/content/89/2/... (malo bolj konzervativen z ocenami, ampak vseeno dovolj zgovoren).
Upoštevaj tudi tole. RDA se med državami zelo razlikuje. Japonska ima recimo precej višji RDA kot USA ali EU, zato je lahko število ljudi, ki imajo mejne ali prenizke vrednosti še precej višje:
http://www.nutraingredients.com/Researc...
Čakaj, kaj je zdaj, izjemno redek, ali splošen??
Zelo redko se pojavijo težave, ker se B12 zelo učinkovito "reciklira", nekaj malega ga lahko celo sami proizvedemo in uporabimo. Traja lahko tudi 20 let, da se pokažejo posledice. Ko do posledic pride pa so te precej hude.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: GGGGG ()
In še tole: "izkoristek" esencialnih hranil je iz živil z veliko balasta oz. vlaknin, manši. Ne samo zaradi pospešene peristaltike. Če bi jedel samo stročnice, krompir, zelenjavo in olja, se ti nebi dobro godilo.
Vlaknine rabimo, za milijon procesov v telesu. Hitra prebava ni slaba stvar, obratno.
Če bi jedel samo stročnice ali samo krompir pa ti ne bi bilo nič hudega. Če bi prebral celo temo bi videl link do raziskave, ki je točno to že obdelala. Več kot 1 leto samo na krompirju in nekaj malega rastlinskega olja, zaradi visoke potrebe po kalorijah, pa sta 2 fizično aktivna človeka ostala povsem zdrava.
Zakaj konča? Lahko izbiramo. Ali se bomo zastrupili z vodo in bližnjega vodnjaka ali pa jemo hrano, kateri je umetno dodan B12.
Misliš, da je to dodajanje B12 nova pogruntavščina? Že kar nekaj let ga dodajajo v precej živil, ker je nevarnost za pomanjkanje prisotna pri vseh.
Ikst: 2 ČLOVEKA?
Povej mi, a si ti resen? Kako je lahko kakorkoli relevantna "študija", ki zajame 2 človeka v obdobju 1 leta?
I am off this topic...
Povej mi, a si ti resen? Kako je lahko kakorkoli relevantna "študija", ki zajame 2 človeka v obdobju 1 leta?
I am off this topic...
Zgodovina sprememb…
Več kot tvoje študije, ki očitno potrjujejo, da umreš, če ješ samo krompir. Kje si že dal link do njih? Aja, nimaš.
To je dejstvo. Večina ljudi ne razmišlja veliko o hrani. Sploh pa ne o B12, ki se ga pogosto uporablja izključno za strašenje veganov, noben pa ne pove, da so ogroženi tudi mesojedci.
A to je una slashdot logika.
-make post
-call it fact
-PROFIT!!!!
Ce jes meso, jajca, ribe, skoljke...imas vec moznosti, da te bo povozil avto kot pa da bos fasal pomanjkanje B12.
PaX_MaN ::
Aja cak da se znanstveno potrdim svoj post(da ne bo kdo napisal, kje je pecat ).
TO JE DEJSTVO!
TO JE DEJSTVO!
Bananovec ::
A še se komu zdi ironija, da se za ultimativen način vsega človeštva borita samo en oziroma dva osebka.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
Regards, Apple
Regards, Apple
Ce jes meso, jajca, ribe, skoljke...imas vec moznosti, da te bo povozil avto kot pa da bos fasal pomanjkanje B12.
Če ješ samo lubje imaš več možnosti, da te povozi avto. Your point?
Ne ne...to bi jaz moral tebi napisati.
Don't try to trick a trickster
Don't try to trick a trickster
Zgodovina sprememb…
Pa še en: http://ajcn.nutrition.org/content/89/2/... (malo bolj konzervativen z ocenami, ampak vseeno dovolj zgovoren).
Tale link je zanimiv, citiram: "In the large EPIC study in the United Kingdom, intakes increased progressively with ASF intake, averaging 0.4 μg for vegans, 2.6 μg for lactoovovegetarians, 5.0 μg for those who also consumed fish, and 7.2 μg for consumers of meat (omnivores)" (pri 0,9 μg minimalnega priporočenega vnosa).
Več kot 1 leto samo na krompirju in nekaj malega rastlinskega olja, zaradi visoke potrebe po kalorijah, pa sta 2 fizično aktivna človeka ostala povsem zdrava.
Isto z dvema modeloma, ki sta bila eno leto izključno na živalski hrani. http://www.jbc.org/content/87/3/651.ful... Kaj zdaj, ko ti ustreza se sklicuješ na dolgoročne učinke, ko bi se rad kakega argumenta na hitro znebil je pa eno leto kar naenkrat dovolj. Ne vem, a se to samo meni zdi malo ceneno?
Mrbit ja
Tisti link je dokaz, da nekateri bullshitate o nezadostnosti rastlinske hrane.
Tema je drugače namenjena razpravi o ekoloških in moralnih vidikih prehrane. O nepotrebnem ubijanju in mučenu živali, za hrano, ki jo jemo izključno zaradi okusa, ne zaradi potrebe. In seveda o tem, kako neracionalno zapravljamo svoje resurse in svinjamo okolico.
Tema je drugače namenjena razpravi o ekoloških in moralnih vidikih prehrane. O nepotrebnem ubijanju in mučenu živali, za hrano, ki jo jemo izključno zaradi okusa, ne zaradi potrebe. In seveda o tem, kako neracionalno zapravljamo svoje resurse in svinjamo okolico.
A se ti delas slepega al dejansko ne beres postov?
To, da nekdo trdi, da je rastlinska hrana nezadostna trdis SAMO TI.
Mi trdimo, da je prehrana, ki vsebuje meso precej bolj enostaven in optimalen nacin prehranjevanja.
Tvoje nepotrebno mucenje je pa tvoj pogled na svet, ker mislis, da si izumil moralo.
Drek mesas ze 11 strani, ker ne najdes dovolj argumentov.
In dejansko bi jih lahko imel vec ampak si se zapicil v napacne.
Mi trdimo, da je prehrana, ki vsebuje meso precej bolj enostaven in optimalen nacin prehranjevanja.
Tvoje nepotrebno mucenje je pa tvoj pogled na svet, ker mislis, da si izumil moralo.
Drek mesas ze 11 strani, ker ne najdes dovolj argumentov.
In dejansko bi jih lahko imel vec ampak si se zapicil v napacne.
Zgodovina sprememb…
oldguy ::
Tisti link je dokaz, da nekateri bullshitate o nezadostnosti rastlinske hrane.
In to vse do precejšnje mere drži, kar smo tudi dokazali. Vse tri tvoje točke.
A kljub temu bo treba še kaj več za to, da me boš prepričal v to, da se šniceljčku odpovem:
1. Rastlinska hrana je povsem zadostna.
Seveda. A mi občasno paše tudi zrezek, pa ribica ob morju z vincem, pa salamca v sendviču, ko grem v hrib, pa mleko v kofetu. Jebiga...
2. (industrijska) pridelava mesa in mlečnih izdelkov je mučenje živali
Drži. Zanikat to, da so razmere za nekatere živali v mesnopredelovalni industriji zares zajebane, je neumno. A mi etika brca v malce drugačno smer, pa se mi to ne zdi tak faktor, da bi bil zato a priori proti. Nature is a bitch.
3. Pridelava živalskih izdelkov je ekološko zelo neučinkovita in umazana
Tudi to drži. Za prehranit enako količino ljudi je precej bolj smotrno gojit rastline v čimvečji možni meri kot pa vzrejat živali. A ker si zaenkrat še lahko privoščimo nesmotrnost (kar kaže tudi trg), mi je pač za to dosti vseeno. Optimum bomo že našli ko bo po njem potreba.
Yerpo je pisal o nezadostnih aminokislinah pa o slabem izkoristku kalorij itd.
Jaz trdim, da je rastlinska hrana bolj optimalna in manj komplicirana. Pa še cenejša je. Sem ti že dokazal, pa še vedno nočeš sprejeti.
Seveda je moj pogled na svet. Pač mi ni jasno kako smo lahko ljudje nedovzetni za kruto ravnanje z živino. Pa kako v teh precej težkih časih neumno mečemo resurse skozi okno in smetimo pred svojim pragom.
1. Rastlinska hrana je povsem zadostna.
Seveda. A mi občasno paše tudi zrezek, pa ribica ob morju z vincem, pa salamca v sendviču, ko grem v hrib, pa mleko v kofetu. Jebiga...
Ok, prvi korak je že :) Ko nas večina pride iz tistih 90kg mesa na leto na recimo 9kg mesa na leto (25 dek na dan, kar niti ni malo) bomo že precej na boljšem.
Tudi to drži. Za prehranit enako količino ljudi je precej bolj smotrno gojit rastline v čimvečji možni meri kot pa vzrejat živali. A ker si zaenkrat še lahko privoščimo nesmotrnost (kar kaže tudi trg), mi je pač za to dosti vseeno. Optimum bomo že našli ko bo po njem potreba.
Že v tem trenutku si takšnega razmetavanja ne moremo privoščiti. Dokler smo vsi po vrsti zadolženi do vratu in čez je vsaka taka potrata vredna obsojanja.
Optimum bomo iskali, kot ponavadi, ko bo že prepozno.
Ramon dekers ::
Sem gledal na 24 ur, baje da je sredi severno atlantskega oceana otok smeti velik skoraj kot Evropa, seveda kot posledica kroženja toplih in mrzlih vodnih mas - Thermohaline circulation če bo kdo prebral. In potem kaže kako se je kit zadušil z 20 metrsko folijo, ptiči z zamaški v trebuhu...Skratka nagravžno, očitno bo res potreben spet nek diktator ki bo zamajal temelje človeške zgodovine, da se tale tok malo obrne. Tako v prehrani kot sami potrošnji. Saj ljudje se mi ne smilijo, praktično mi dol visi za populacijo, živali so pa bitja ki niso kriva za ta skret.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ramon dekers ()
Že v tem trenutku si takšnega razmetavanja ne moremo privoščiti. Dokler smo vsi po vrsti zadolženi do vratu in čez je vsaka taka potrata vredna obsojanja.
Optimum bomo iskali, kot ponavadi, ko bo že prepozno.
No, tule se ne strinjam. Mnenja sem, da se takšni procesi kot je optimizacija prehranjevalne verige neke vrste odvijajo precej bolj dolgoročno, kot pa traja en miceni lifetime mene ali tebe.
Ramon dekers je izjavil:
Sem gledal na 24 ur, baje da je sredi severno atlantskega oceana otok smeti velik skoraj kot Evropa, seveda kot posledica kroženja toplih in mrzlih vodnih mas - Thermohaline circulation če bo kdo prebral. In potem kaže kako se je kit zadušil z 20 metrsko folijo, ptiči z zamaški v trebuhu...Skratka nagravžno, očitno bo res potreben spet nek diktator ki bo zamajal temelje človeške zgodovine, da se tale tok malo obrne. Tako v prehrani kot sami potrošnji. Saj ljudje se mi ne smilijo, praktično mi dol visi za populacijo, živali so pa bitja ki niso kriva za ta skret.
Tudi dinozavri niso bili krivi za to, da jim je padel kamen na glavo, pa jim je vseeno padel. Pri ljudeh imajo živali vsaj to srečo, da prej ali slej večji del populacije prepozna potrebe po spremembah in jih nekoč tudi izvede. Zato smo kot vrsta tudi tako zelo uspešni.
Pod črto bi torej rekel, da je ona umetna folija v primerjavi z naravnim kamnom z neba skoraj blagoslov...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: oldguy ()
Itak vem, da je utopično pričakovati večje spremembe. Dokler v USA delajo prehransko dopolnilo ljudje iz mesne in mlečne industrije se stanje ne bo začelo premikati v "mojo" smer.
Je pa hecno, ker bi se dalo zadevo urediti zelo enostavno. Ukineš subvencije, izobraziš ljudi potem pa je potreben samo čas.
Je pa hecno, ker bi se dalo zadevo urediti zelo enostavno. Ukineš subvencije, izobraziš ljudi potem pa je potreben samo čas.
Tudi dinozavri niso bili krivi za to, da jim je padel kamen na glavo, pa jim je vseeno padel. Pri ljudeh imajo živali vsaj to srečo, da prej ali slej večji del populacije prepozna potrebe po spremembah in jih nekoč tudi izvede. Zato smo kot vrsta tudi tako zelo uspešni.
Pod črto bi torej rekel, da je ona umetna folija v primerjavi z naravnim kamnom z neba skoraj blagoslov...
Sem za komet. Je boljše kot utopija da so živalska koncentracijska taborišča naravna skupaj s folijami in otokom smeti sredi oceana.
Sicer pa naraven je tudi asfalt a glej ga zlomka ko tečeš po njem si ti kolki veliko prej obrabijo kot pri teku po travi oziroma pri teku po travi - naravnih površinah je to veliko težja možnost če res ne pretiravaš. Vse je naravno, ja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ramon dekers ()
Itak vem, da je utopično pričakovati večje spremembe. Dokler v USA delajo prehransko dopolnilo ljudje iz mesne in mlečne industrije se stanje ne bo začelo premikati v "mojo" smer.
Najboljša stava je stava na sebičnost ljudi. S propagiranjem zdravega življenja, demoniziranjem nezdrave hrane in širitvijo zavedanja, da ni nič narobe, če mesa poješ 10x manj kot ga zahodni povprečnež poje dandanes, bo stvar prišla sama po sebi. Se že dogaja, takorekoč. Velikih sprememb z danes na jutri pa ne rabimo, obenem pa je tudi vprašanje ali so sploh koristne.
Ramon dekers je izjavil:
Sem za komet. Je boljše kot utopija da so živalska koncentracijska taborišča naravna skupaj s folijami in otokom smeti sredi oceana.
Sicer pa naraven je tudi asfalt a glej ga zlomka ko tečeš po njem si ti kolki veliko prej obrabijo kot pri teku po travi. Vse je naravno, ja.
Hehe. Točno o tem govorim. S tem, ko ti trdiš, da smeti sredi oceana in živalski Auschwitzi niso košer in da bo treba nekaj narest, kažeš nekaj, kar kamen iz vesolja nikoli ne bo. Težnjo po spremembah.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: oldguy ()
Jaz trdim, da je rastlinska hrana bolj optimalna in manj komplicirana. Pa še cenejša je. Sem ti že dokazal, pa še vedno nočeš sprejeti.
Kje si kaj dokazal?
Wtf?
Zdej kdo je kriv, da je dinozvrom padel komet na glavo ne ve nihče. Poanta je da smo mi odgovorni za življenje tako ljudi kot živali na svetu. In ne, pri ljudeh imajo živali samo nesrečo. Če pogledaš skozi zgodovino je bilo samo v prazgodovini sodelovanje med pripadniki, saj se je šlo za preživetje. Takoj ko nevarnosti in ogroženosti ni bilo več, se je začela tekmovalnost, boj za oblast, boj za območja...In kje smo sedaj? Izkoriščamo tako zemljo kot človeka. Zakaj? Zato da imajo tisti na položajih polne riti. Torej ne, človek ne stremi po spremembah in jih tudi ne izvede.
Je pa zanimivo to, da je bil Adolf Hitler vegeterjanec, ki je močno podpiral zaščito okolja še bolj pa živali. Začel je že tudi s propagandnimi filmi kako klanje živali ni ok...Ga pa ne najdem...
Paradoks kajne.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
⊘ | Biti vegan (strani: 1 2 3 4 … 20 21 22 23 )Oddelek: Problemi človeštva | 252783 (232313) | BigWhale |
⊘ | Kaj bi se zgodilo če bi vsi postali vegani :) ? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 36086 (31145) | Netrunner |
» | Kitajska študija, Avtor: Colin Campbell (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Problemi človeštva | 98495 (85295) | Smrekar1 |
» | Prehrana (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 50555 (46889) | Matev |