Forum » Loža » Moralni in ekološki vidiki prehranjevanja
Moralni in ekološki vidiki prehranjevanja
GGGGG ::
Gregor P, še zate isto vprašanje. Kje postaviš mejo med tem kaj si lahko vzameš in tem, kar je off limits?
Mučenje krave je OK, mučenje ljudi ni OK. Kaj pa psi in mačke? Pa kakšna stopnja mučenja je OK?
Mučenje krave je OK, mučenje ljudi ni OK. Kaj pa psi in mačke? Pa kakšna stopnja mučenja je OK?
Grumf ::
Tehnično gledano sem prvi vprašanje na to temo postavil jaz tebi
No saj oba razumeva, kaj sem te vprašal mar ne? Zavoljo "argumenta" si se pripravljen postaviti tudi na nivo živali. Prav. Nekaj je enak manever že izvedlo pred tabo pa se mi ni dalo ukvarjati z njim.
Tudi sicer spominja reakcija na misel sveta brez pobijanja živali na reakcijo psa, če mu hočeš vzeti kost. Problem je samo ker so ti obrambni mehanizmi ostanek nekega preživetvenega nagona iz časov, ko je bilo preživetje nekaj drugega kot danes (verjetno brez ognja), vendar ga nekatere nižje razvite forme še vedno ohranjajo in negujejo. Je pa zadeva precej zanimiva, ker dejansko to samo dokazuje, da je človeško razumno obnašanje pogojeno z vzgojo, iz bolj nerazvitih (pa ni mišljeno kot slabšalnica) krajev oz. vzgoje prihajaš, večje je to strmenje za mesom.
No nekateri so seveda tudi alergični na fundamentalistične vegije in kvasijo neumnosti, takoj ko jim uspe nekomu prilepiti to etiketo, kar jim pa ne zamerim, včasih so res težki.
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grumf ()
_IKE_ ::
Iz pšenice...bela moka, iz koruze...fruktozni sirup.
"Kul" rastlini?
Resno?
Govorim o rastlini, ne o visoko predelanem/izoliranem derivatu te rastline.
Ravno ta dva derivata pa zajemata izjemno velik delež naše DANAŠNJE prehrane.
Trditev o rastlini je čisto enaka tej : C4 ( "plastični" vojaški eksploziv ) je sam zase popolnoma nenevaren, ko pa mu pritakneš detonator pa ....
Gregor P ::
Gregor P, še zate isto vprašanje. Kje postaviš mejo med tem kaj si lahko vzameš in tem, kar je off limits?
Če misliš na neko sadistično mučenje živali (kot to počno tudi nekatere živali), potem to meni ni OK poleg tega je pa še izguba časa; sem lačen in je treba žival ubiti čim hitreje ter jo skuhati, speči in spraviti na krožnik. Ni tukaj nekih višjih čustev
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Ravno ta dva derivata pa zajemata izjemno velik delež naše DANAŠNJE prehrane.
Pa še vedno imata neprimerno manj vpliva na zdravje ljudi, kot prekomerno uživanje živalskih izdelkov.
Sicer pa že ves čas govorim o kvalitetni, nepredelani hrani.
Mipe ::
Kaj takega že dolgo ne obstaja več.
Ne moreš imeti kvalitete in nepredelave hkrati.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mipe ()
Looooooka ::
Meso jemo izključno zaradi okusa in navade ne "tudi" zaradi okusa. Žalostno se mi zdi, da pri vsem tehnološkem napredku še vedno mečemo skozi okno ogromne količine resursov in pobijemo ogormno živali. Zato, ker smo preveč zaplankani, da bi poskusili alternativo, ki je prav tako okusna ampak brez negativnih posledic.
Men se zdi naravnost ogabno, da se nekdo postavlja nad clovestvo in zeli svoj okus vsiljevati drugim obenem pa je se tako predrzen, da dejansko verjame, da je njegov OKUS boljsi od drugih.
Po tej isti logiki bi jaz lahko zacel tezit, da je treba nehat jest cokolado, ker folk ni dal dovolj priloznosti vaniliji.
Ampak sorry...normalna oseba se zaveda, da je okus tako kot "morala" stvar posameznika.
Ce bos sel korak dlje bos pa mogoce dojel, da je tvoja "morala" v manjsini in se zato ne rabis delat bolj pametnega od ostalih.
Naravnost ogabno se mi zdi pa to, da si dopuscas drugim govorit kaj ima boljsi okus.
Sem pojedel vec razlicne zelenjave na kar nekaj koncih sveta in se kljub temu, da se mi je zdela naravnost fantasticna(in v mnogo primerih neprimerno bolj okusna od tiste, ki raste v Sloveniji), mesu zaradi tega pac ne bi odrekel.
Recimo torto mam tud rad in je mogoce celo bolj okusna kot zrezek s pomfrijem na tist junk food day. A mislis, da bom zato sel jest samo se torto? Verjetno da ne a ne.
Probi enkrat tak nacin razmisljanja uporabit povsod...ne pa selektivno tam, kjer se ti zdi, da bo pomagalo tvojemu pogledu na svet.
In se 50ic. Noben pogled na svet ni edini in DEFINITIVNO ni pravilen in 100% ni najboljsi.
Razlika je samo v tem, da smo eni to ze zdavnaj dojeli...drugi ste pa ocitno premladi oz ce niste, ne vem, kako vam rata bit v istem prostoru z vasim egotom.
Massacra ::
Na Frauenhofer inštitutu so naredili zelo uspešem substitut za pravo meso: po okusu, vonju, teksturi, konzistenci...
In zadovoljili "človeške možgane" z informacijo, da oseba je meso.
To bi bila morda rešitev (če se ekonomsko izide, seveda)!
http://www.fraunhofer.de/de/presse/pres...
In zadovoljili "človeške možgane" z informacijo, da oseba je meso.
To bi bila morda rešitev (če se ekonomsko izide, seveda)!
http://www.fraunhofer.de/de/presse/pres...
bajsibajsi ::
@Looooooka
Okus je nedvomno stvar posameznika. Morala pa nikakor naj ne bi bila. Ne, ko s tem naredis toliko sranja na svetu. S tem se lahko le taki, kot si ti, tolazijo. Imas pa najbrz prav, da pogled na svet ni zgolj en. Je pa vegetarijanstvo zagotovo precej boljse kot mesojedstvo! V vsakem pogledu.
Okus je nedvomno stvar posameznika. Morala pa nikakor naj ne bi bila. Ne, ko s tem naredis toliko sranja na svetu. S tem se lahko le taki, kot si ti, tolazijo. Imas pa najbrz prav, da pogled na svet ni zgolj en. Je pa vegetarijanstvo zagotovo precej boljse kot mesojedstvo! V vsakem pogledu.
thramos ::
[D]emon ::
Zaudarjate po svetohlinstvu. Ze veste kateri.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.
BigWhale ::
bluefish, saj to je problem. Če zraven poješ še porcijo zelenjave in porcijo škroba iz testenin, krompirja itd. je piščanec na krožniku za okras. Oz. za okus.
Že ves čas govorim, da meso jemo iz navade in zaradi okusa, ne zaradi hranilne vrednosti, ki je zelo slaba.
Ne pretiravaj. Ker ce je kaj skodljivo je skodljivo pretiravanje. Povsod.
200g perutnine na dan, je priblizno 30g beljakovin. Odrasel moski jih potrebuje kaksnih 60g, ce se aktivno ukvarja s sportom, pa se vec. Ce poleg piscanca kot prilogo pojes se neko random zelenjavo (ponavadi to niso strocnice) ali pa riz in krompir, potem se stevilka ne poveca kaj dosti. Ljudi, ki bi zraven piscanca jedli fizol ali pa sojo, ni ravno dosti. Tudi taksnih, ki bi zraven pojedli se pol kilograma kuskusa je bolj malo. Oziroma, si kar upam trditi, da jih ni.
Si pa upam stavit, da ce bos celo zivljenje, na dan pojedel 3g beljakovin prevec, se ti ne bo zgodilo prav nic! Ce bi ti komplet 3g beljakovin slo direktno na telesno tezo, bi se na letni ravni zredil 1,1kg. Ampak ti ne gre. Obnasas se bolj papesko, kot vsi papezi po Janezu Pavlu II skupaj.
Hranilne vrednosti mesa pa niso tako zelo zanic, kot razlagas. Ja, svinjina ima lahko prevec mascobe. Presezek, ki ga lahko komot porabis, ce se malo potrudis. Seveda je prenaziranje z mesom nezdravo in imas lahko zaradi tega tezave. Vsekakor. Kakrsnikoli prenaziranje je nezdravo, pa jes zelenjavo ali pa meso. Problem mesa je samo v tem, da se ga lazje prenazres kot zelenjave. :)
Tvoja zgornja trditev je pa neumnost. V porciji testenin ali krompirja je bore malo beljakovin. Tudi v porciji zeljenjave jih ni.
Jaz se ne spomnim, kdaj sem nazadnje jedel meso, zena je prakticno veganka in sem mnenja, da pojemo veliko prevec mesa kot ga v resnici potrebujemo, ampak ti pa pretiravas na celi crti. Ce bi bilo meso za okras, potem ga ne bi nihce jedel. Sem pa preprican, da _nihce_ ne je mesa zaradi okusa. Samo meso je pusto in brez nekega posebno dobrega okusa. Okus mu dajo predvsem sol in mascoba in nekaj malega se druge zacimbe.
PS: Sem se spomnil, a sem vceraj v McDonaldsu pojedel TastyBacon. No, pred tem pa ne vem kdaj sem jedel meso nazadnje. Kak teden nazaj se mi zdi. :))
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BigWhale ()
first_line ::
...literally need healthy saturated fats to grow their brain... That's we humans need it.
Verjetno se ravno v tem skriva, kaj je narobe z vegetarjanci, vegiji...
Verjetno se ravno v tem skriva, kaj je narobe z vegetarjanci, vegiji...
gruntfürmich ::
bajsibajsi je izjavil:
Je pa vegetarijanstvo zagotovo precej boljse kot mesojedstvo! V vsakem pogledu.
da, sploh kar se tiče globalizacije. je bolj fensi ko se avtor hvali da jé zelenjavo iz vseh celin, jst revež pa grem k sosedu po piščanca...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Tear_DR0P ::
Ce bi zivel na kmetiji bi imel tudi piscance, ki bi vsake toliko casa koncali na krozniku. Ampak ker sem mescan bom to pac kupoval tako kot vsi ostali
sej veš, da una baterija za 5 piščancev vzame glih tolk placa, kot ena malo večja lončnica. Kidat morš pa tolk, kot za mačko. Če bi bil problem vzreje piščanca v mestu samo prostor, bi si sigurno lahko privoščil vzrejo.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain
Samuel Clemens aka Mark Twain
Moji piscanci bi lepo tekli po vrtu.
Njihov drek ima namrec veliko dusika in tega bi se vecina moje zelenjave prav veselila.
Morala je stvar posameznika. Zato imamo zakone.
Zelenjava v nobenem pogledu ni "precej boljse" kot mesojedstvo(zato si danes na vrhu in ne na dnu prehranjevalne lestvice).
To je spet samo TVOJ pogled in pogled vegetarijancev.
Potegnite ze glavo iz riti.
Njihov drek ima namrec veliko dusika in tega bi se vecina moje zelenjave prav veselila.
Morala je stvar posameznika. Zato imamo zakone.
Zelenjava v nobenem pogledu ni "precej boljse" kot mesojedstvo(zato si danes na vrhu in ne na dnu prehranjevalne lestvice).
To je spet samo TVOJ pogled in pogled vegetarijancev.
Potegnite ze glavo iz riti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Looooooka ()
Tvoja zgornja trditev je pa neumnost. V porciji testenin ali krompirja je bore malo beljakovin. Tudi v porciji zeljenjave jih ni.
A ni fino, ko ti nekdo govori neumnosti in pri tem zeli, da ga jemljes resno
Si pa upam stavit, da ce bos celo zivljenje, na dan pojedel 3g beljakovin prevec, se ti ne bo zgodilo prav nic! Ce bi ti komplet 3g beljakovin slo direktno na telesno tezo, bi se na letni ravni zredil 1,1kg. Ampak ti ne gre. Obnasas se bolj papesko, kot vsi papezi po Janezu Pavlu II skupaj.
Ce bi telo tko veselo delalo zaloge iz beljakovin bi cela industrija proteinskih praskov propadla cez noc.
Ampak seveda jim ostane se tista neumnost, da ima svinjina veliko mascob...in zato redi in je sploh absurdno jest kateri kol del te zivali. Misic sploh nima...premika se s pomocjo mascobe, skupaj jo drzi pa sol.
Veliko bolje bi bilo ce namesto tega pojes veliko skroba v obliki krompirja. Ce RES mislis, da potrebujes beljakovine pa zmesaj not se nekaj fizola in si reci, da bos pac pojedel 2 kili matevza. Precej bolj "ucinkovito" ni kaj
energetik ::
OP je lepo argumentirano začel temo. Vsejedci pa ste takoj začeli z osebnimi, neargumentiranimi izpadi. Kje so spet moderatorji?
Dejstva, ki jih je naštel OP, držijo. Za pridobitev enake količine hranilnih snovi iz mesa se porabi nekajkratnih resursov, ki bi jih porabili pri izključno rastlinski hrani. Tako površine, kot vode, gnojil in pesticidov.
Kljub temu pa za nekatere vrste mesa ne porabimo veliko več resursov (recimo perutnina ali pa lovljene ribe). Hkrati pa nam meso zagotavlja veliko bolj koncentrirano porcijo beljakovin in nekaterih mineralov kot rastlinska hrana, in tudi bolj dostopno za organizem.
Ja, se da vse dobiti iz rastlin, vendar z zelo skrbno izbranimi sestavinami. Zato se mi zdi optimalno imeti pretežno rastlinsko prehrano, s kakšnim kosom piščanca in kakšnim lososom vsake par dni. Hkrati na tak način močno zmanjšaš vpliv na okolje zaradi živinoreje, kljub temu pa še vedno na enostaven in koncentriran način dobiš vse potrebne beljakovine.
Dejstva, ki jih je naštel OP, držijo. Za pridobitev enake količine hranilnih snovi iz mesa se porabi nekajkratnih resursov, ki bi jih porabili pri izključno rastlinski hrani. Tako površine, kot vode, gnojil in pesticidov.
Kljub temu pa za nekatere vrste mesa ne porabimo veliko več resursov (recimo perutnina ali pa lovljene ribe). Hkrati pa nam meso zagotavlja veliko bolj koncentrirano porcijo beljakovin in nekaterih mineralov kot rastlinska hrana, in tudi bolj dostopno za organizem.
Ja, se da vse dobiti iz rastlin, vendar z zelo skrbno izbranimi sestavinami. Zato se mi zdi optimalno imeti pretežno rastlinsko prehrano, s kakšnim kosom piščanca in kakšnim lososom vsake par dni. Hkrati na tak način močno zmanjšaš vpliv na okolje zaradi živinoreje, kljub temu pa še vedno na enostaven in koncentriran način dobiš vse potrebne beljakovine.
energetik...lepo prosim ne govori neumnosti.
Ko zacnes stavek, da je rastlinska prehrana zadostdna govoris neumnosti.
Problem ni v reji mesa ampak v dejstvu, da se nic ne naredi za znizanje cene zelenjave.
Namesto da bluzite tukaj pejte odpret neko masovno proizvodnjo zelenjave in zbijte ceno na trgu.
Bo poraba mesa takoj padla.
Ucinkovitost zelenjave napram mesu je pa tako ali tako glupost.
Gnojila in pesticidi so v uporabi ravno pri gojenju zelenjave. Za prasica recimo res ni treba met svetlecega krompirja.
Kuskusa in 100 razlicnih vrst eksotike si pa sploh ne zeli. Je zelo skromna zival. Tko da tega definitivno ne delamo ZARADI vzreje zivali.
In again.
Clovestvo ni tko angelsko, da bi stvari delalo zato, da bo ljudem v Afriki bolje.
Smo mnogo bolj sebicni od tega in smo danes tu zato, ker se za svoje zelje in prehrano borimo. Tud druge pripadnike svoje vrste znamo fentat za te zadeve.
Dokaz je to, da je hrane trenutno dovolj za cel svet...pa se bi je ostalo.
A slucajno aktivno delamo na tem, da bi jo distribuirali?
Ne.
Ker nam nihce ne bo placal za to. V bistvu ce ne bi bilo denarnega motiva se ene 90% firm, ki se trudijo vzrediti ne vem kaksne vrste koruze in krompirja sploh ne bi trudilo s tem, da bi ustvarili sorto, ki bi bolje uspevala v Afriki.
Tko da metat neko "moralnost" v prehrani ravno nima velike teze v katerem koli obdobju cloveske zgodovine kot tudi ne danes. Se POSEBEJ ne danes, kjer je folku bolj pomemben euro v zepu, kot pa nahranjen neznanec.
Folk prepricvat, da je meso nezdravo bi blo treba pa denarno kaznovat.
Se posebej ce v isti sapi nisi sposoben lociti med vitamini, beljakovinami in ogljikovimi hidrati.
Ce v isti kos vrzes se skrob, cuker, kompleksne in preproste hidrate pa sploh ne bi smel met kakrsnega koli stalisca glede prehrane. Ker definitivno jes slabse kot si mislis.
Problem ni v reji mesa ampak v dejstvu, da se nic ne naredi za znizanje cene zelenjave.
Namesto da bluzite tukaj pejte odpret neko masovno proizvodnjo zelenjave in zbijte ceno na trgu.
Bo poraba mesa takoj padla.
Ucinkovitost zelenjave napram mesu je pa tako ali tako glupost.
Gnojila in pesticidi so v uporabi ravno pri gojenju zelenjave. Za prasica recimo res ni treba met svetlecega krompirja.
Kuskusa in 100 razlicnih vrst eksotike si pa sploh ne zeli. Je zelo skromna zival. Tko da tega definitivno ne delamo ZARADI vzreje zivali.
In again.
Clovestvo ni tko angelsko, da bi stvari delalo zato, da bo ljudem v Afriki bolje.
Smo mnogo bolj sebicni od tega in smo danes tu zato, ker se za svoje zelje in prehrano borimo. Tud druge pripadnike svoje vrste znamo fentat za te zadeve.
Dokaz je to, da je hrane trenutno dovolj za cel svet...pa se bi je ostalo.
A slucajno aktivno delamo na tem, da bi jo distribuirali?
Ne.
Ker nam nihce ne bo placal za to. V bistvu ce ne bi bilo denarnega motiva se ene 90% firm, ki se trudijo vzrediti ne vem kaksne vrste koruze in krompirja sploh ne bi trudilo s tem, da bi ustvarili sorto, ki bi bolje uspevala v Afriki.
Tko da metat neko "moralnost" v prehrani ravno nima velike teze v katerem koli obdobju cloveske zgodovine kot tudi ne danes. Se POSEBEJ ne danes, kjer je folku bolj pomemben euro v zepu, kot pa nahranjen neznanec.
Folk prepricvat, da je meso nezdravo bi blo treba pa denarno kaznovat.
Se posebej ce v isti sapi nisi sposoben lociti med vitamini, beljakovinami in ogljikovimi hidrati.
Ce v isti kos vrzes se skrob, cuker, kompleksne in preproste hidrate pa sploh ne bi smel met kakrsnega koli stalisca glede prehrane. Ker definitivno jes slabse kot si mislis.
Zgodovina sprememb…
energetik...lepo prosim ne govori neumnosti.Ker? Spet neki osebni napadi?
Če zmešaš zadostno količino stročnic in žit, dobiš ven zadostno količino vseh beljakovin pri zmerni količini kompleksnih OH. Železo iz špinače in solate. Se da, nisem pa nikoli napisal, da je enostavno. Se moraš natančno držat sestave.
Glede porabe resursov za živinorejo pa očitno veliko stvari ne razumeš. Dejstvo je, da je katerakoli žival dodaten pretvornik energije. Zato je dejstvo, da rastlinska prehrana porabi manj virov za isto hranilno vrednost, ne more biti drugače. Če na travnik, kjer se pase določeno število krav posadiš fižol, sojo, lečo, koruzo.., se bo s tem nahranilo veliko več ljudi, kot če bi jih nahranil s tistimi kravami. Oziroma lahko zasadiš manjšo površino za prehranitev istega števila ljudi.
Daedalus ::
Mučenje ni OK. Če že moramo ubiti nesrečno kravo, se jo ubije čimmanj boleče. Ko se bo pa enkrat pogruntalo dober in ekonomsko upravičen način gojenja mesa, pa se bomo lahko znebili tudi ubijanja. Čimprej, tem bolje. Za krave, okolje in za nas.
Pa energetik ma kr prav. Jaz bi sicer še vedno k temu dodal kak zrezek in ribo na teden, pa bi bila zadeva že kr optimalna. Ko čisto brez mesa lih ne bi, hvala lepa.
Dejstvo je, da je katerakoli žival dodaten pretvornik energije.
In to z zelo nizkim izkoristkom.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Ce ni enostavno potem ne more biti bolje in bolj ucinkovito.
Fertik.
Lahko je samo bolj "moralno" ce imas moralo, ki ti vsiljuje obcutek krivde, ker je za tvojo prehrano umrla zival.
Ampak tud ta argument bo lepo preslisan ce bos nekje med komentarji zacel govoriti, da je to nemoralno in ne naravno...ker HALO zivali umirajo zaradi hrane ze tisoce let. Mi smo zadevo samo avtomatizirali.
Meni ni nic bolj kruto to, da nekdo prereze vratove 500im piscancem na tekocem traku(prej jih se omamijo z elektriko) kot to, da grem sam s sekiro piscancu odsekat glavo. NIC BOLJ.
Razlika je samo v ucinkovitosti in mogoce dejstvu, da bi precej tezko gledal 500 ljudi, kako se "ucijo" pravilno fentat piscanca. To bi bilo veliko bolj KRUTO z mojega vidika in moje moralne presoje.
Za porabo surovin sem pa ze napisal, da je nepomemben faktor, ker je hrane na tem svetu dovolj in je pac NE delimo z ostalimi.
Hektarji in travnik mene NE zanimajo. Prav tako to ne zanima vecine ljudi na tem planetu. Nas zanima ZREZEK.
Izkoristek ZREZKA na mojem krozniku je na koncu dneva VECJI kot 5 kil zelenjave. Ker ga bom precej bolj UCINKOVITO izkoristil.
Vi pa gledate izkoristek na zemlji.
Ko bo meso SPET dovolj cenjeno in bo SPET drazje od zelenjave se bo ta problem zeli hitro SAM resil.
Ampak tega NE boste dosegli s tem, da boste bluzili bedarije, ki pac niso resnicne. Pejte na polje in pridelajte vec zelenjave.
Ko bo meso drago ga bo vecina ljudi jedla 1x na teden. Ostali bodo delali vec, da si ga bodo lahko privoscili...bogatim pa tako ali tako visi za oboje.
Ko pogledas stevilo klavnic na svetu postanejo vsi posnetki, ki jih KRETENSKI eko freaki najdejo skoraj neobstojeci.
zelenjavo tudi jem pa je zame 10x bolj nemoralno to, da mi prespricas sadje in mi ga potem prodajas kot nek naravni izdelek.
In je ta problem dejansko vecji kot vso mucenje zivali na tem planetu.
Ampak ko vam to clovek omeni ste pa tiho kot riti. Vazno da kravica ne trpi. Pustimo "nemoralno" vedenje ljudi, ki prav veselo zastrupljajo lastno vrsto. Vazno, da ob tem bozajo kravo.
Get real.
Fertik.
Lahko je samo bolj "moralno" ce imas moralo, ki ti vsiljuje obcutek krivde, ker je za tvojo prehrano umrla zival.
Ampak tud ta argument bo lepo preslisan ce bos nekje med komentarji zacel govoriti, da je to nemoralno in ne naravno...ker HALO zivali umirajo zaradi hrane ze tisoce let. Mi smo zadevo samo avtomatizirali.
Meni ni nic bolj kruto to, da nekdo prereze vratove 500im piscancem na tekocem traku(prej jih se omamijo z elektriko) kot to, da grem sam s sekiro piscancu odsekat glavo. NIC BOLJ.
Razlika je samo v ucinkovitosti in mogoce dejstvu, da bi precej tezko gledal 500 ljudi, kako se "ucijo" pravilno fentat piscanca. To bi bilo veliko bolj KRUTO z mojega vidika in moje moralne presoje.
Za porabo surovin sem pa ze napisal, da je nepomemben faktor, ker je hrane na tem svetu dovolj in je pac NE delimo z ostalimi.
Hektarji in travnik mene NE zanimajo. Prav tako to ne zanima vecine ljudi na tem planetu. Nas zanima ZREZEK.
Izkoristek ZREZKA na mojem krozniku je na koncu dneva VECJI kot 5 kil zelenjave. Ker ga bom precej bolj UCINKOVITO izkoristil.
Vi pa gledate izkoristek na zemlji.
Ko bo meso SPET dovolj cenjeno in bo SPET drazje od zelenjave se bo ta problem zeli hitro SAM resil.
Ampak tega NE boste dosegli s tem, da boste bluzili bedarije, ki pac niso resnicne. Pejte na polje in pridelajte vec zelenjave.
Ko bo meso drago ga bo vecina ljudi jedla 1x na teden. Ostali bodo delali vec, da si ga bodo lahko privoscili...bogatim pa tako ali tako visi za oboje.
Mučenje ni OK. Če že moramo ubiti nesrečno kravo, se jo ubije čimmanj boleče. Ko se bo pa enkrat pogruntalo dober in ekonomsko upravičen način gojenja mesa, pa se bomo lahko znebili tudi ubijanja. Čimprej, tem bolje. Za krave, okolje in za nas.
Ko pogledas stevilo klavnic na svetu postanejo vsi posnetki, ki jih KRETENSKI eko freaki najdejo skoraj neobstojeci.
zelenjavo tudi jem pa je zame 10x bolj nemoralno to, da mi prespricas sadje in mi ga potem prodajas kot nek naravni izdelek.
In je ta problem dejansko vecji kot vso mucenje zivali na tem planetu.
Ampak ko vam to clovek omeni ste pa tiho kot riti. Vazno da kravica ne trpi. Pustimo "nemoralno" vedenje ljudi, ki prav veselo zastrupljajo lastno vrsto. Vazno, da ob tem bozajo kravo.
Get real.
Zgodovina sprememb…
Utk ::
Ampak pridelat fino zelenjavo za ljudi na enem hektarju ni tako enostavno kot pridelat hektar repe za prašiče. Če bi bilo to vse isto, bi bilo meso tako drago, da ga nihče ne bi jedel. Pa ni spet tako strašno. No, pridelat krompir je enostavno, zato je tudi cena takšna kot je. Večina zelenjave je pa dosti dražje.
Zelenjava je trenutno glede na cene "luksuz".
Prav tako kruh.
Meso ni bilo se nikoli prej tako razvrednoteno kot je trenutno.
To mene recimo moti. Res, da dobim meso ceneje ampak se mi zdi absurdno in neumno.
Priblizno tako, kot vsi buckarji na trznici, ki mi zelijo kilo solate prodati po taki ceni, kot da so vsak dan vsaki glavi peli svojo pesem.
In mi to kar placujemo, ker ocitno vecina ljudi v zivljenju ni posadila solate in niti nimajo neke predstave o "tazavnosti" njene vzgoje.
Ce pa so jo se jih takoj dotolce z nekimi kvazi stroski z gorivom in SEVEDA...PESTICIDOV.
Ne hvala za tako prehrambeno industrijo.
Prav tako kruh.
To mene recimo moti. Res, da dobim meso ceneje ampak se mi zdi absurdno in neumno.
Priblizno tako, kot vsi buckarji na trznici, ki mi zelijo kilo solate prodati po taki ceni, kot da so vsak dan vsaki glavi peli svojo pesem.
In mi to kar placujemo, ker ocitno vecina ljudi v zivljenju ni posadila solate in niti nimajo neke predstave o "tazavnosti" njene vzgoje.
Ce pa so jo se jih takoj dotolce z nekimi kvazi stroski z gorivom in SEVEDA...PESTICIDOV.
Ne hvala za tako prehrambeno industrijo.
Da bo mogoce se bolj jasno, da je problem spet v distribuciji in mentaliteti.
Pecenega piscanca lahko dobim za enako ce ne nizjo ceno od piscancjih prsi.
Zakaj?
Ker ne samo, da smo razvrednotili meso. Dejansko je tako "nicvredno", da ljudje na piscancu cenijo samo se piscancja prsa. Ostalo se pa al proda ce jim rata al pa zmelje v hrenovke. Ce ne pa vrze stran oz bog ne daj spet vrze piscancem.
Verjetno, da je krivo ravno klobasanje "strokovnjakov", ki nas strasijo s tem, kaj je zdravo in kaj ne.
Med tem ma pa cedalje vec otrok probleme z astmo in alergijami, ki jih fasejo tudi zaradi "neoporecnosti" danasnje "shinier and brighter than the sun" zelenjave in sadja.
Ampak vazno, da so kravice vesele!
Pecenega piscanca lahko dobim za enako ce ne nizjo ceno od piscancjih prsi.
Zakaj?
Ker ne samo, da smo razvrednotili meso. Dejansko je tako "nicvredno", da ljudje na piscancu cenijo samo se piscancja prsa. Ostalo se pa al proda ce jim rata al pa zmelje v hrenovke. Ce ne pa vrze stran oz bog ne daj spet vrze piscancem.
Verjetno, da je krivo ravno klobasanje "strokovnjakov", ki nas strasijo s tem, kaj je zdravo in kaj ne.
Med tem ma pa cedalje vec otrok probleme z astmo in alergijami, ki jih fasejo tudi zaradi "neoporecnosti" danasnje "shinier and brighter than the sun" zelenjave in sadja.
Ampak vazno, da so kravice vesele!
Zgodovina sprememb…
Daedalus ::
Uf, na napačnega si se spravil. Iz prve roke vem kaj je potrebno naredit, da lahko poješ šnicl al pa klobaso. In s tem nimam nikakršnih problemov.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
OP je lepo argumentirano začel temo.
to načeloma ni res. če bi začel argumentirano, bi bil pripravljen sprejeti protiargumente. tako pa je navedel kao teze, ki niso teze ampak bolj stvar njegovega ozkega prepričanja zaradi nerazgledanosti. in potem na podlagi teh neumnosti gradi svoj odnos do mesa.
in to je glavni problem.
Utk ::
Looooka, ampak kaj je koliko realno vredno, se vidi (samo) preko cene. Tudi piščanca vzgojit ni strašen problem. Koruza je itak skoraj zastonj. Nima smisla govorit kako je nekaj razvrednoteno. Vredno je kolk je.
Če na travnik, kjer se pase določeno število krav posadiš fižol, sojo, lečo, koruzo.., se bo s tem nahranilo veliko več ljudi, kot če bi jih nahranil s tistimi kravami. Oziroma lahko zasadiš manjšo površino za prehranitev istega števila ljudi.
nobeden še ni odgovoril kaj bi z 'dodatnimi' prostimi površinami, ki bi ostale zaradi zgoščene pridelave rastlinske hrane? bi se lahko tam pasla divjad ki bi jo uplenili in imeli za hrano? in avtor bo zopet rekel da ne.
Ramon dekers ::
Kaj pa bi z dodatnimi površinami? Pustil bi jih kot habitat za živale, prodal ljudem zemljišča mislim karkoli je bolj pametno kot porabljati energijo za prekomerno krmo rastinojedcev.
No potem vprašaj koliko časa potrebuje piščanec da zraste v odraslega piščanca, koliko površine za pašo in koliko piščanec v Jati - tistem hangarju tam kjer so piščanci v kletkah in stojijo na kupu lastnega dreka.
da, sploh kar se tiče globalizacije. je bolj fensi ko se avtor hvali da jé zelenjavo iz vseh celin, jst revež pa grem k sosedu po piščanca...
No potem vprašaj koliko časa potrebuje piščanec da zraste v odraslega piščanca, koliko površine za pašo in koliko piščanec v Jati - tistem hangarju tam kjer so piščanci v kletkah in stojijo na kupu lastnega dreka.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ramon dekers ()
gruntfürmich je izjavil:
Ne. Napisal je argumente, takoj pa so se vsuli posti naj sam žre travo in druge pusti na miru.OP je lepo argumentirano začel temo.
to načeloma ni res. če bi začel argumentirano, bi bil pripravljen sprejeti protiargumente. tako pa je navedel kao teze, ki niso teze ampak bolj stvar njegovega ozkega prepričanja zaradi nerazgledanosti. in potem na podlagi teh neumnosti gradi svoj odnos do mesa.
in to je glavni problem.
gruntfürmich je izjavil:
nobeden še ni odgovoril kaj bi z 'dodatnimi' prostimi površinami, ki bi ostale zaradi zgoščene pridelave rastlinske hrane? bi se lahko tam pasla divjad ki bi jo uplenili in imeli za hrano? in avtor bo zopet rekel da ne.Zaradi mene se tisto lahko zaraste z gozdom in tam nabiramo gobe.
Zaradi mene se tisto lahko zaraste z gozdom in tam nabiramo gobe.
Vsekakor bolje kot z gnojevko in pesticidi polivati to površino.
in čemu ne tudi živali?
BigWhale ::
gruntfürmich je izjavil:
in čemu ne tudi živali?
Ce bi se sli, da lahko vsak poje samo toliko mesa, kot ga sam ulovi, potem bi bilo vec vegetariancev. :)) In tko je bilo vcasih.
bluefish ::
Včasih se je tudi cunje pralo v potokih in rekah pa dandanes ne vidim peric na bregu Ljubljanice.
Kaj takega že dolgo ne obstaja več.
Kaj točno ne obstaja? Ne štekam. Lahko tole razložiš, ker res ne vem, kaj si mislil povedati s tem.
Btw, predelana hrana je recimo bela moka. Pšenično seme oluščijo, odstranijo ovoj in zmeljejo samo sredico, ki vsebuje pretežno škrob. Polnozrnata moka je dosti manj predelana, ker vsebuje celo zrno ima veliko boljše razmerje med kalorijami in hranilnimi snovmi (v ovoju in lupini je nekaj beljakovin, veliko vlaknin, vitaminov, mineralov, barvil...).
Men se zdi naravnost ogabno, da se nekdo postavlja nad clovestvo in zeli svoj okus vsiljevati drugim obenem pa je se tako predrzen, da dejansko verjame, da je njegov OKUS boljsi od drugih.
Nekaterim paše natepavat 11 letnice. Imajo pač tak okus. A je prav, da jim pustimo to delat?
Debata teče ravno o tem vidiku hrane. Ali si lahko zaradi okusa (ki je btw. naučen) podrejamo in uničujemo okolico? In zakaj je trenutno meja postavljena ravno pri kravah in prašičih, pri konjih se nekateri že zmrdujejo, če poješ mačko te pa odpeljejo v Polje.
Pa energetik ma kr prav. Jaz bi sicer še vedno k temu dodal kak zrezek in ribo na teden, pa bi bila zadeva že kr optimalna. Ko čisto brez mesa lih ne bi, hvala lepa.
Če jo že moramo se strinjam, da je boljše čim manj boleče. Ampak point je v tem, da jih sploh ni treba pobijati še manj pa jih je potrebno na dan pobiti toliko, kot jih trenutno.
Tale 1 zrezek na teden je sicer spet stvar okusa, ni nobene potrebe po njem. Je pa to ene 15x manj mesa, kot ga pojemo trenutno. Takšno količino se da zagotoviti veliko bolj čisto in manj sporno, kot trenutnih 250g na dan (oz. slabe pol kile za 300 milijonov američanov).
Ce ni enostavno potem ne more biti bolje in bolj ucinkovito.
Rastlinska hrana je precej bolj enostavna. Veliko manj stvari je treba paziti kot, če zraven ješ meso.
Je pa zanimivo, da po eni strani pridigaš o učinkovitosti prehranjevanja v smislu rezanja glave 500 piškam naenkrat. Po drugi strani pa ignoriraš dejstvo, da je rastlinska hrana par razredov velikosti bolj učinkovita, cenejša, hitrejša...
Zelenjava je trenutno glede na cene "luksuz".
Prav tako kruh.
Se strinjam, da je meso razvrednoteno. Ampak še vseeno je tudi najcenejše meso ene 10x dražje od stročnic, krompirja, leče in drugih "škrobnatih" rastlin.
Zelenjavo pa tako ali tako moraš jesti. Če ješ meso jo je treba posjesti še več, če hočeš ostati zdrav.
Gregor P ::
Enostavno je, če veš kaj počneš.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
Gregor P, tudi pri prehrani z mesom moraš vedeti kaj počneš. Je pa pri 100% rastlinski hrani neprimerno težje zajebati. Ko si lačen poješ toliko rastlin, da si sit. Tudi, če se kdaj preveč nažreš ni problema.
Pri mesu, mleku in siru moraš paziti na vse možno. Od tega, da je meso sveže, da ga dovolj skuhaš/spečeš, če ga je preveč imaš težave s prebavo, če je premastno si počasen in len, če se redno nažiraš dobiš kakšno od bolezni, ki so popularne zadnje čase.
Povej mi, če poznaš kakšno bolezen, ki jo povzroča izljučno rastlinska hrana. Jaz sem predelal kar nekaj literature, pa se ne spomnim nobene.
Po drugi strani pa vem, da prehrana z velikimi količinami živalskih produktov pozvroča debelost, sladkorno bolezn, kardiovaskularne bolezni, alzheimerjevo, določene vrste raka...
In to ni nek mumbo jumbo. Če hočeš vere googlaj ali prelistaj tisto temo o idealni dieti. Ne pravim, da občasen zrezek nujno povzroča vse te bolezni. So pa ljudje, ki pojejo veliko mesa (slovensko povprečje je že precej čez "veliko") nagnjeni k tem boleznim. Veliko jih ob prehodu na low-fat rastlinsko hrano tudi ozdravi oz. se jim stanje bistveno izboljša.
Torej. v enem stavku. 100% rastlinska hrana je VELIKO bolj enostavna kot hrana bogata z živalskimi izdelki.
Pri mesu, mleku in siru moraš paziti na vse možno. Od tega, da je meso sveže, da ga dovolj skuhaš/spečeš, če ga je preveč imaš težave s prebavo, če je premastno si počasen in len, če se redno nažiraš dobiš kakšno od bolezni, ki so popularne zadnje čase.
Povej mi, če poznaš kakšno bolezen, ki jo povzroča izljučno rastlinska hrana. Jaz sem predelal kar nekaj literature, pa se ne spomnim nobene.
Po drugi strani pa vem, da prehrana z velikimi količinami živalskih produktov pozvroča debelost, sladkorno bolezn, kardiovaskularne bolezni, alzheimerjevo, določene vrste raka...
In to ni nek mumbo jumbo. Če hočeš vere googlaj ali prelistaj tisto temo o idealni dieti. Ne pravim, da občasen zrezek nujno povzroča vse te bolezni. So pa ljudje, ki pojejo veliko mesa (slovensko povprečje je že precej čez "veliko") nagnjeni k tem boleznim. Veliko jih ob prehodu na low-fat rastlinsko hrano tudi ozdravi oz. se jim stanje bistveno izboljša.
Torej. v enem stavku. 100% rastlinska hrana je VELIKO bolj enostavna kot hrana bogata z živalskimi izdelki.
zakaj bi delali kontra naravi in jedli samo zelenjavo?
našemu ustroju, ker smo vsejedi.
Vsejedi smo zato, ker naš razvoj vedno teži k čim večji prilagodljivosti. Je pa prehrana z mesom iz fiziološkega vidika precej neoptimalna. Naše telo je veliko bolj primerno za uživanje rastlin.
S trenutno "zahodnjaško" prehrano smo na vseh področjih ZELO daleč od narave. Predvsem z velikimi količinami mesa in s predelano hrano (dodani sladkorji, rafinirana olja, "prečiščena" moka...).
S trenutno "zahodnjaško" prehrano smo na vseh področjih ZELO daleč od narave. Predvsem z velikimi količinami mesa in s predelano hrano (dodani sladkorji, rafinirana olja, "prečiščena" moka...).
Naše telo je veliko bolj primerno za uživanje rastlin.
glede česa? močne kisline v želodcu? ali tega da lahko uživamo dolge sestavljene ogljikove hidrate?
sam sebi lažeš.
ne vem zakaj noter tlačiš 'zahodnjaško', še vedno to ne omaja dejstva da je za vsejede še najnaravneše-ubijanje. hej, še trganje rastlin je ubijanje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Včasih se je tudi cunje pralo v potokih in rekah pa dandanes ne vidim peric na bregu Ljubljanice.
Ja in? Spet nekdo ki ne ve točno kaj piše. Včasih se je dalo piti iz potokov vodo ne da bi se zastrupil. Včasih je bilo manj perila kot danes. Danes se s cunjami ukvarjamo približno enako časa kot včasih(raje več), logično ker je bilo oblačil včasih manj, včasih si plačal 1/5 zemljiškemu gospodu, koliko ti ostane danes?
Enako kot bi trdil kako super duper smo napredovali ker imamo avto, medtem ko se z njim vozim 2 uri 50 kilometrov, zato da sem lahko v službi 10-12ur brez dvourne vožnje...Jaki napredek.
Zgodovina sprememb…
glede česa? močne kisline v želodcu? ali tega da lahko uživamo dolge sestavljene ogljikove hidrate?
sam sebi lažeš.
Praktično vsi znaki kažejo na optimizacijo za rastlinsko hrano.
Želodčna kislina ni ravno močna. Pravi mesojedi (mačke npr.) z lahkoto vzdržujejo pH želodčne kisline pod 2, nekateri tudi pod 1. Ljudje težko spravimo pH pod 2, ob prisotnosti hrane pa je ta precej višji. pH pod 2 je bistven za uničevanje bakterij v surovem mesu, ljudje moramo zato meso kuhati, prekaditi, sušiti...
Poleg tega je še precej znakov, da smo optimizirani za rastline:
- Default gorivo naših celic so OHji
- Zobje so prilagojeni žvečenju, čeljust je vpeta drugače kot pri mesojedcih (mesojedci ne žvečijo hrane).
- Prebavni trakt je nekajkrat daljši kot pri mesojedcih in veliko kompleksnejši (3 do 6x telesna dolžina pri mački do
- Slina vsebuje prebavne encime, mesojedci tega ne poznajo
- Cca. 3/4 vseh ljudi ne more prebaviti laktoze
- ...
V zgodovini ljudje nikoli nismo jedli velikih količin mesa. Veliko smo pojedli tudi mrhovine. Na lov se nismo preveč zanašali, ker so živali nepredvidljive. Smo pa jedli vse, kar nam je prišlo pod roke in je imelo kalorično vrednost za nas. Hrane je bilo pač vedno premalo.
ne vem zakaj noter tlačiš 'zahodnjaško', še vedno to ne omaja dejstva da je za vsejede še najnaravneše-ubijanje. hej, še trganje rastlin je ubijanje.
Zahodnjaška prehrana je najbolj problematična in najbolj vpliva na cel svet. Tradicionalna azijska hrana temelji na rižu, zelenjavi z dodatkom rib in mesa. Pri nas je obratno.
Tale argument o "naravnosti" ubijanja je pa malo smešen, če ga iz toplega doma napišeš na računalnik in ga objaviš na spletnem forumu.
In ne, trganje rastlin ni ubijanje. Rastline se na ta način razmnožujejo.
m0LN4r ::
Jaz sem že pri otroški letih bil zravn na kolinah in še vedno sm, pomagal dedku zaklat kokoš al zajca. Nevem kaj mate eni take probleme stem. Živali bi ubijale tudi nas, če bi lahko.
Zdaj pa mi nekaj ni jasno. Eni ste pisali, da je vegi-anstvo staro nekaj tisočletij itd. blabla.
Če je vegetarianstvo tako superiorno v vseh pogledih kot vi to predstavljate in nima nobenih slabosti, to že vemo ("kao") tisočletja. Zakaj nismo postali vegiji do danes?
Zakaj smo se skozi zgodovino "mučili" in prešli na meso? Zakaj nismo rajši ostali na ne mesu in izboljševali rastlinojedske navade?
iKst kaj pa če bi nas za razliko od rastlinojedcev primerjal z živalmi, ki uživajo meso in rastline?
Še vedno se greste primerjave mesojedci vs. rastlinojedci, če pa mesojedcev med ljudmi skoraj ni. Za vas je vsak avtomatično mesojedec, ki poje zravn solate, kruha in krompirja še zrezek?
Žal je večina ljudi vsejedih (omnivore) in to je narava naredila očitno z razgogom iz prej napisanega.
Zakaj veg...janci prezirate dejstvo, da nas mečete v isti koš kot mesojede živali, ki pa nismo, ker smo vsejedi?
Zdaj pa mi nekaj ni jasno. Eni ste pisali, da je vegi-anstvo staro nekaj tisočletij itd. blabla.
Če je vegetarianstvo tako superiorno v vseh pogledih kot vi to predstavljate in nima nobenih slabosti, to že vemo ("kao") tisočletja. Zakaj nismo postali vegiji do danes?
Zakaj smo se skozi zgodovino "mučili" in prešli na meso? Zakaj nismo rajši ostali na ne mesu in izboljševali rastlinojedske navade?
iKst kaj pa če bi nas za razliko od rastlinojedcev primerjal z živalmi, ki uživajo meso in rastline?
Še vedno se greste primerjave mesojedci vs. rastlinojedci, če pa mesojedcev med ljudmi skoraj ni. Za vas je vsak avtomatično mesojedec, ki poje zravn solate, kruha in krompirja še zrezek?
Žal je večina ljudi vsejedih (omnivore) in to je narava naredila očitno z razgogom iz prej napisanega.
Zakaj veg...janci prezirate dejstvo, da nas mečete v isti koš kot mesojede živali, ki pa nismo, ker smo vsejedi?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
m0LN4r ::
Nevem, če ti odrtgaš koruzi al pšenico in poješ, kako se bo ona razmnoževala. Prav tako moderna industrija sili rastline, da proizvajajo 100% več kot bi na naravni način. Pravk tako pri zemlji, ki je že tako al tako iztrošena.
Primerjaj moderno njivo koruze iz katere delajo tebi kruh in bio njivo koruze, ki jo ne gnojijo z umetnim gnojilom, ne škropijo in ne sadijo kupljeno hibridno zrnje.
Zdaj boš rekel, da lahko gnojijo z naravnim. Je res, ampak za tako veliko količino koruze, ki bi bila dovolj za cel planet, bi rabil ogromno dreka, posledično živali, da bi ti na teh njivah dejansko zraslo toliko, kot ti misliš, da bi zraslo.
Nato pa to tvojo hibridno, plastično/umetno koruzo dajo v silose in pošpricajo in posipajo z praški, da ne zgnjije in jo ne pojedo zajedalci.
Se vegiji zavedate, koliko več zajedalcev bi bilo in koliko več bi jih pobili (saj so tudi živali), zato da zraste vaša zelenjava. Koliko več bolezni rastlin bi blo in potrebnega špricanja kot zdaj?
Zdaj bote zagovarjali bioškropiva? Še vedno bi vi bili tisti, ki bi ubijali na miljarde žuželk itd.
Se opravičujem za double post, ampak je gumb popravi izginil.
Primerjaj moderno njivo koruze iz katere delajo tebi kruh in bio njivo koruze, ki jo ne gnojijo z umetnim gnojilom, ne škropijo in ne sadijo kupljeno hibridno zrnje.
Zdaj boš rekel, da lahko gnojijo z naravnim. Je res, ampak za tako veliko količino koruze, ki bi bila dovolj za cel planet, bi rabil ogromno dreka, posledično živali, da bi ti na teh njivah dejansko zraslo toliko, kot ti misliš, da bi zraslo.
Nato pa to tvojo hibridno, plastično/umetno koruzo dajo v silose in pošpricajo in posipajo z praški, da ne zgnjije in jo ne pojedo zajedalci.
Se vegiji zavedate, koliko več zajedalcev bi bilo in koliko več bi jih pobili (saj so tudi živali), zato da zraste vaša zelenjava. Koliko več bolezni rastlin bi blo in potrebnega špricanja kot zdaj?
Zdaj bote zagovarjali bioškropiva? Še vedno bi vi bili tisti, ki bi ubijali na miljarde žuželk itd.
Se opravičujem za double post, ampak je gumb popravi izginil.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
To delajo tako ali tako za živali ali za ljudi. No samo v silosih jih ne hranijo špricanje je pa enako. In btw. žival je pač potrebno hraniti tudi pozimi, poleti pač ni potrebe - seveda če je kmet vsaj malo pameten in jih spusti na pašo. Včasih so pa dajali kravam tudi kostno moko. 100% naravno kajne?
Od kje tebi takšna logika? Mislim kot da je 1 + 1 = 1. Že stokrat povedano, da bi se ob zmanjšanju mesa zmanjšala tudi potreba po večjih porvšinah, saj je za takšno količino mesa potrebno enormna količina zemlje, da o gnojivih ne bi izgubljali besed.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
⊘ | Biti vegan (strani: 1 2 3 4 … 20 21 22 23 )Oddelek: Problemi človeštva | 252786 (232316) | BigWhale |
⊘ | Kaj bi se zgodilo če bi vsi postali vegani :) ? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 36087 (31146) | Netrunner |
» | Kitajska študija, Avtor: Colin Campbell (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Problemi človeštva | 98495 (85295) | Smrekar1 |
» | Prehrana (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 50558 (46892) | Matev |