» »

Moralni in ekološki vidiki prehranjevanja

Moralni in ekološki vidiki prehranjevanja

««
6 / 20
»»

jype ::

bluefish> Zdaj se zdi, da udrihate po vseh, ki so kdaj zaužili kak kos mesa in bi zaradi tistih, ki višajo povprečje, najraje uvedli nov davek.

Jaz nisem bil nikoli vegan ali vegetarijanec, pa se mi ne zdi, da bi kdorkoli udrihal po meni, če obsoja sam obstoj mesnopredelovalne industrije (ki je očitna posledica povpraševanja, ki izhaja izključno iz kulturnega vzorca, da meso pomeni bogatijo, močnik pa revščino - in iz ničesar drugega).

In ker imam v življenju srečo in živim v razvitem delu evrope, kjer je na voljo še več kot le zdrava hrana - celo viri so, ki omogočajo, da znaten del hrane pridelam sam, se mi zdijo kritike mesnih diet popolnoma utemeljene. S slabe četrt kile mesa na dan, ko sem odraščal in jedel "zdravo domačo hrano" sem šel na "slabe četrt kile mesa na dva tedna" in na račun tega znatno pocenil prehrano, popravil vrednosti na krvnih testih in zmanjšal povpraševanje za delež, ki se marsikomu zdi nepomemben, ker ne razume statistike.

Nihče ne zahteva ali pričakuje, da bi vsi postali vegani, le da se malce omili trenutni absurd "triple bypass burgerjev" kot rečejo temu v ZDA oziroma "kmečkega kosila" kot rečemo pri nas kosilu, ki s kmečkimi kosili nima ničesar skupnega.

Ramon dekers ::

Nihče ne zahteva ali pričakuje, da bi vsi postali vegani, le da se malce omili trenutni absurd "triple bypass burgerjev" kot rečejo temu v ZDA oziroma "kmečkega kosila" kot rečemo pri nas kosilu, ki s kmečkimi kosili nima ničesar skupnega.

Mah sistem je sfalen že v štartu. Želimo si večjo pretočnost prometa s tem da delamo še več cest. Nova goriva iz repičnega olja bodo še kako potrebna če bo vsak kitajec želel svoj avto in posledične zopet večje površine obdelovalne zemlje (kje je tu še Indija??).
Namesto da bi se skoncentrirali kako bi dejansko spremenili okolje in obogatili javni prevoz, uredili delo v predmestjih in kmetijah ustvarjamo samo še več smeti, kup dreka in vedno več opranih potrošnikov, ki verjamejo da je tak sistem pač najboljši.

Zgodovina sprememb…

Avtomobili bodo itak (na Kitajskem prvi) električni in se bodo vozili sami.

Avtomobili bodo itak (na Kitajskem prvi) električni in se bodo vozili sami.

To je fino, kar pa še vedno ne reši problema:
- večjega povpraševanje po elektriki,
- problem z gostoto saj takšno število avtomobilov ne predstavlja smotrnega transporta,
- kam bodo šli pa s starimi oz prejšnimi avtomobili v Afriko ali na reciklažo,
- enako kot živalska/živilska industrija dvomim da bi naftni lobij kar tako dal iz rok svoja fosilna goriva.

Pač spet masovna proizvodnja nič novega.

Zgodovina sprememb…

Oberyn ::

Ramon dekers je izjavil:

Namesto da bi se skoncentrirali kako bi dejansko spremenili okolje

Jao jao. Pozivam te, da nehaš jamrat in se *SAM* skoncentriraš, kako bi dejansko spremenil okolje. Evo, danes je po setveneih koledarjih dan za sejanje plodovnic, torej veliko vrst zelenjave, ki jo vsiljuješ vsem drugim. Jaz, izraziti mesojedec, sem pravkar pripravil 60 sadik paradižnika in sicer 8 različnih sort. Jaz, izraziti mesojedec, bom za te rastline v teku rasti skrbel tako, da jim bom med drugim kuhal zeliščne čaje in jih z njimi škropil. Jaz, izraziti mesojedec, za zdravo prehrano in prijazno okolje naredim 100x toliko kot ti, ki neko fanatično vero poskusiš vsiliti drugim, v resnici pa v šparu kupuješ shirano zelenjavo, pripeljano 2000 km daleč iz južne Španije.

okolje naredim 100x toliko kot ti

Narobe, ti storiš to za svojo rit, seveda bi to moral razumeti a ob pomankanju logike in funkcionalnega znanja je to pač razumljivo tako kot pri večini potrošnikov. In če bi bral zgoraj bi lahko opazil da sam kupujem izdelke pri lokalnem kmetu, tisto kar seveda lahko.

Oberyn> Jao jao. Pozivam te, da nehaš jamrat in se *SAM* skoncentriraš, kako bi dejansko spremenil okolje.

Tako je. Vsak lahko spremeni le lastno obnašanje. Jaz nisem navdušenec nad tem, da bi se karkoli od kogarkoli zahtevalo (čeprav je včasih to nujno, da se zavaruje zdravje in življenja ljudi).

Ramon dekers> Narobe, ti storiš to za svojo rit,

Ja, in? Pomemben je rezultat. Če počne vse to, kar pravi, se mu lahko le zahvališ.

Ja, in? Pomemben je rezultat. Če počne vse to, kar pravi, se mu lahko le zahvališ.

Imaš prav. Zahvaljujem se ti ker skrbiš in vzgajaš svojo zelenjavo. Smo na poti v pravo smer.

Grumf ::

jype je izjavil:

Jaz nisem navdušenec nad tem, da bi se karkoli od kogarkoli zahtevalo (čeprav je včasih to nujno, da se zavaruje zdravje in življenja ljudi).

Mah cela ta tema me malo spominja na debate okrog uporabe javnega prevoza / bicikla / whatever namesto valjenja trum avtomobilov v Ljubljano. In tudi konča se vse na istem koncu, nihče ne bo ničesar naredil, kar bi njemu kakorkoli otežilo življenje. Razen parim eksotikom se vsem gladko jebe za vse ostale in vsi eksotiki so avtomatično zasmehovani in dajani v nič, obkladani z izrazi (npr. "hipsterji"), kljub temu, da v večini nakazujejo pravo smer (pa ne vedno na pravi način, primer je naš domen, ki bi prodajal panele). Dejstvo je, da bo treba v prihodniki konkretno uporabiti silo, da se bo obvladalo to človeško perjad, razsevtljenje se ji tako ali tako ne bo zgodilo, če že slučajno vidijo dlje od kljuna jim je pač bolj preprosto, če na to gladko pozabijo. Kakor se situacija razvija (vsak gleda samo za svojo rit) bo verjetno svetu pomagal samo še kakšen razsvetljeni diktator, v svetovnem merilu se razume.
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grumf ()

Looooooka ::

Oberyn je izjavil:

Ramon dekers je izjavil:

Namesto da bi se skoncentrirali kako bi dejansko spremenili okolje

Jao jao. Pozivam te, da nehaš jamrat in se *SAM* skoncentriraš, kako bi dejansko spremenil okolje. Evo, danes je po setveneih koledarjih dan za sejanje plodovnic, torej veliko vrst zelenjave, ki jo vsiljuješ vsem drugim. Jaz, izraziti mesojedec, sem pravkar pripravil 60 sadik paradižnika in sicer 8 različnih sort. Jaz, izraziti mesojedec, bom za te rastline v teku rasti skrbel tako, da jim bom med drugim kuhal zeliščne čaje in jih z njimi škropil. Jaz, izraziti mesojedec, za zdravo prehrano in prijazno okolje naredim 100x toliko kot ti, ki neko fanatično vero poskusiš vsiliti drugim, v resnici pa v šparu kupuješ shirano zelenjavo, pripeljano 2000 km daleč iz južne Španije.

High FIVE!!!
Jaz sem danes koncno posadil paradiznike, ki sem jih kupil na majorki.
Ce bi zivel na kmetiji bi imel tudi piscance, ki bi vsake toliko casa koncali na krozniku. Ampak ker sem mescan bom to pac kupoval tako kot vsi ostali :D

No, to je pa lepo, da vas vedno več kmetuje.

Tut če ne morš met kur doma, se lahko potrudiš, in jih kupiš tam, kjer jih lahko vidiš, kako se pasejo.

Če pomagaš lokalnemu kmetijstvu samo s tem, da od njega plačuješ hrano, se lahko tudi subvencij znebimo in smo v plusu.

Meso zamenjaš s cenejšimi živili, ki nudijo veliko boljšo hranilno vrednost. Namesto šnicla ješ riž, krompir, polnozrnate testenine... V teh stvareh je več beljakovin, kot jih telo potrebuje (in ne, niso nič manj kvalitetne), poleg tega pa še cel spekter že omenjenih stvari.

Am...bo treba pa o prehrani se veliko prebrati.
Kar tako mesat skrob, kompleksne in preproste OHje z beljakovinami in mascobami je pac napaka, ki nima nobene veze z zelenjavo in mesom.
Prav tako je napacna gonja proti mascobam, ker so ravno krompir, testenine, skrob in cuker krive za vecino problemov, ki jih ima moderna zahodna druzba.
Smo pa vsi zaradi napacne propagande prestraseni, ko preberemo, da ima nekaj mascobe.
Potem pa skocimo v zrak od veselja, ko nekje pise "low fat" in lepo prezremo dejstvo, da je notri 20-40% OH-ja od tega 90% v obliki sladkorja. Aja...in vse to je "sadje" brez enega kancka mesa.
Rajsi napadajte nacin priprave hrane, kot pa samo meso...se bo veliko vec ljudi takoj strinjalo z vami :)

In ja...noben ne rab pol kile mesa na dan. To bom kar lepo ponavljal, da ne bo pomote...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Looooooka ()

[D]emon ::

Ce totalno eliminiras mascobe si se hudicevo mocno ustrelil v nogo, ker telo dolocenih vitaminov (A, D, E in K) ne zmore procesirati brez mascob.

All things in moderation. ;)
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

Gregor P ::

Torej mi smo se predelave zelenjave lotili bolj družinsko in nas ima recimo več družin skupaj dovolj čebule in česna za čez celo leto (ter seveda doma narejene paradižnikove mezge itd.), na lokaciji so celo kure, posledično jajca itn.

Ampak čez dober biftek na pol krvav ga še vedno ni:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

[D]emon ::

Gregor P je izjavil:

Torej mi smo se predelave zelenjave lotili bolj družinsko in nas ima recimo več družin skupaj dovolj čebule in česna za čez celo leto (ter seveda doma narejene paradižnikove mezge itd.), na lokaciji so celo kure, posledično jajca itn.

Ampak čez dober biftek na pol krvav ga še vedno ni:D

Tole se mi zdi dokaj vsecna varianta. Sam doma sicer primarno gojim zacimbe, ob priliki pa se mislim lotiti cesnjevega paradiznika ter, ce mi uspe pogruntati sistem, gob. :)

Ce bi bil na dezeli bi se pa se kaksna perutnina nasla. :))
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

Mipe ::

jype je izjavil:

No, to je pa lepo, da vas vedno več kmetuje.

Tut če ne morš met kur doma, se lahko potrudiš, in jih kupiš tam, kjer jih lahko vidiš, kako se pasejo.

Če pomagaš lokalnemu kmetijstvu samo s tem, da od njega plačuješ hrano, se lahko tudi subvencij znebimo in smo v plusu.

A zdaj pa ni več moderno vihati nosu nad kmeti? Ali pa si mogoče sarkastičen?

gruntfürmich ::

nismo še dokončno dorekli zakaj 'ne' mesu, čeprav se trolom to zdi...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

GGGGG ::

Prav tako je napacna gonja proti mascobam, ker so ravno krompir, testenine, skrob in cuker krive za vecino problemov, ki jih ima moderna zahodna druzba.

Maščobe so slabe*, OHji iz predelane rastlinske hrane so večinoma slabi (bela moka, sladkor), OHji iz nepredelane hrane so kul.

*slabe v količinah, kot jih dobiš iz tistih 250g mesa na dan, iz uporabe rastlinskih olj, iz predelane hrane iz vrečk...

To, da so OHji nasplošno krivi za debelost je pa nonsense. Od sadja se preprosto ne moreš zrediti. Ni varjante.

Ce totalno eliminiras mascobe si se hudicevo mocno ustrelil v nogo, ker telo dolocenih vitaminov (A, D, E in K) ne zmore procesirati brez mascob.

Praktično nemogoče je eliminirati vse maščobe. Ni nobene potrebe po dodajanju rastlinskih olj ali živalskih maščob, jih je v rastlinah dovolj.

nismo še dokončno dorekli zakaj 'ne' mesu, čeprav se trolom to zdi...

1. Zato, ker ga za zdravo življenje ne potrebujemo.

2. Zato, ker je pridelava izjemno potratna in za isti vpliv na okolje lahko pridelamo nekajkrat več hrane. Vpliv na okolje ni samo CO2, ampak celoten spekter, od nižje porabe nafte do nižjih stroškov za zdravstvo in vsega, kar smo že parkrat omenili.

3. Zato, ker po nepotrebnem pobijamo živali, ko gre za sodobno živinorejo pa jih v večini primerov tudi precej kruto mučimo.

thramos ::

GGGGG je izjavil:

*slabe v količinah, kot jih dobiš iz tistih 250g mesa na dan

3.1g maščob na dan je slabo?

Cudno...jst pa vsak dan gledam, kako bi se VEC mascob vase spravil...ker se bliza poletje pa to :))

thramos je izjavil:

GGGGG je izjavil:

*slabe v količinah, kot jih dobiš iz tistih 250g mesa na dan

3.1g maščob na dan je slabo?

Nepotrebno. Tak pust piščanec je zelo neuravnotežena hrana. Preveč beljakovin in praktično nič drugega. Za uravnotežen obrok moraš zraven pojesti še en kup rastlin, ki pa že same po sebi zagotovijo dovolj beljakovin, tako, da je perutnina malo nesmiselna.

Se pa spet vtikuješ v podrobnosti, kompletno pa ignoriraš big picture. Tistih cca. 250g mesa na dan je slovensko povprečje. V to povprečje gotovo ne paše samo borova piška pečena na žaru, brez dodanega olja.

Cudno...jst pa vsak dan gledam, kako bi se VEC mascob vase spravil...ker se bliza poletje pa to :))

Whatever makes you happy. IMHO ni najbolj zdravo, ampak niti nima veze v tej temi. Lahko se precej učinkovito nažiraš z maščobami tudi brez živalske hrane. Avokado, oreški, rastlinska olja, margarina, olive...

GGGGG je izjavil:

Whatever makes you happy. IMHO ni najbolj zdravo, ampak niti nima veze v tej temi. Lahko se precej učinkovito nažiraš z maščobami tudi brez živalske hrane. Avokado, oreški, rastlinska olja, margarina, olive...

Mleko v prahu narejeno z 10x manj vode kot je po receptu, tak fini "močnik" narediš, se da pojesti celo škatlo. Sicer ne dam niti centa za tvoje ožilje ampak če iščeš beljakovine jih boš dobil... če iščeš pa kaj zdravega pa absolutno oreščki (avokado spada zraven, njam).
to do so.

Zgodovina sprememb…

GGGGG je izjavil:

Se pa spet vtikuješ v podrobnosti, kompletno pa ignoriraš big picture. Tistih cca. 250g mesa na dan je slovensko povprečje. V to povprečje gotovo ne paše samo borova piška pečena na žaru, brez dodanega olja.

Aja zdaj ni krivo meso, ampak izbira in priprava?

Lej, spet pišeš neumnosti. Ugotovitev, da tipičen slovenski jedilnik ni zdrav, ni nobena jedrska znanost ... ampak zato kriviti en zrezek dnevno, ki je povrh vsega lahko izbran in pripravljen na zelo zdrav način, pa je neumnost.

Brezveze smetiš drugače čisto zanimivo temo, s svojimi napačnimi prepričanji o absolutni superiornosti rastlinske prehrane.

No s 1. in 3. točko tegale se lahko samo strinjam:

1. Zato, ker ga za zdravo življenje ne potrebujemo.

2. Zato, ker je pridelava izjemno potratna in za isti vpliv na okolje lahko pridelamo nekajkrat več hrane. Vpliv na okolje ni samo CO2, ampak celoten spekter, od nižje porabe nafte do nižjih stroškov za zdravstvo in vsega, kar smo že parkrat omenili.

3. Zato, ker po nepotrebnem pobijamo živali, ko gre za sodobno živinorejo pa jih v večini primerov tudi precej kruto mučimo.

Aja zdaj ni krivo meso, ampak izbira in priprava?

Piščanec pač ni masten (čeprav nisem nikjer našel tako nizke vsebnosti maščob, kot jo navajaš) so pa to prazne kalorije. V enem kosu dobiš preveč proteinov in praktično nič drugega.

ampak zato kriviti en zrezek dnevno, ki je povrh vsega lahko izbran in pripravljen na zelo zdrav način, pa je neumnost.

Nikjer nisem trdil, da je občasno uživanje mesa škodljivo. Pravim, da je nepotrebno in, da obstaja veliko boljša hrana kot 1 piščančji zrezek na dan.

No s 1. in 3. točko tegale se lahko samo strinjam:

Kaj pa te pri 2. točki moti?

gruntfürmich ::

ooo, kako pa smo danes hitri...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

bluefish ::

GGGGG je izjavil:

Piščanec pač ni masten (čeprav nisem nikjer našel tako nizke vsebnosti maščob, kot jo navajaš) so pa to prazne kalorije. V enem kosu dobiš preveč proteinov in praktično nič drugega.
In kje je kdo zapisal, da na krožnik butne le piščanca in je obroka konec?

bluefish, saj to je problem. Če zraven poješ še porcijo zelenjave in porcijo škroba iz testenin, krompirja itd. je piščanec na krožniku za okras. Oz. za okus.

Že ves čas govorim, da meso jemo iz navade in zaradi okusa, ne zaradi hranilne vrednosti, ki je zelo slaba.

Še kup drugih živil jemo zaradi okusa pa ne vem, če se zganja tako gonjo proti njim.

Zato, ker nimajo tako negativnega vpliva na naš življenjski prostor, zdravje in na pobite in mučene živali.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: _IKE_ ()

Mipe ::

...

Ti to resno?

Kaj pa plantaže banan? Plantaže [ vstavi poljuben sadež ]-a? Koliko skode šele naredijo plantaže lubenic, ki potrebujejo OGROMNO vode.

Čas je, da pogoltneš rdečo tabletko.
Intensive farming @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mipe ()

Torej leta 2013 si (iKst) prišel do ugotovitve, da ljudje jemo živila tudi zaradi okusa?!?8-O:))

Kaj pa plantaže banan? Plantaže [ vstavi poljuben sadež ]-a? Koliko skode šele naredijo plantaže lubenic, ki potrebujejo OGROMNO vode.

A res je treba še enkrat razlagat? Resno se ti ne da niti prvega posta prebrati v celoti?

Prosim, odgovori mi na tole. Od kje pride krma za krave, prašiče in kure?

Torej leta 2013 si (iKst) prišel do ugotovitve, da ljudje jemo živila tudi zaradi okusa?!?8-O:))

Meso jemo izključno zaradi okusa in navade ne "tudi" zaradi okusa. Žalostno se mi zdi, da pri vsem tehnološkem napredku še vedno mečemo skozi okno ogromne količine resursov in pobijemo ogormno živali. Zato, ker smo preveč zaplankani, da bi poskusili alternativo, ki je prav tako okusna ampak brez negativnih posledic.

edit: sicer je pa boljše pozno kot nikoli, a ni res?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: GGGGG ()

A zdaj je zaplankanost že, če si nekdo zaželi določen tip živila (naj bo to zaradi okusa ali česa tretjega)?

Jaz pa pravim, da je zaplankan vsak, ki jé zelje. Kaj zdaj?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bluefish ()

_IKE_ ::

GGGGG je izjavil:

Zato, ker nimajo tako negativnega vpliva na naš življenjski prostor, zdravje in na pobite in mučene živali.

Koruza in pšenica pa sta tudi prava bisera zdravja a ne ?

Pa sta na našem jedilniku tudi "samo" zaradi okusa.....

p.s. izbris posta kliknil po pomoti ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: _IKE_ ()

A zdaj je zaplankanost že, če si nekdo zaželi določen tip živila (naj bo to zaradi okusa ali česa tretjega)?

Če to živilo dobi z izkoriščanjem okolja ter mučenjem in ubijanjem živali potem je to zaplankanost ja.

Razen, če trdiš, da si smemo vsi vzeti vse kar si zaželimo, ne glede na posledice?

Koruza in pšenica pa sta tudi prava bisera zdravja a ne ?

Pa sta na našem jedilniku tudi "samo" zaradi okusa.....

Nekateri ste katastrofalni in očitno ne preberete prejšnjih objav niti ne premislite, predej kaj objavite.

1. Koruza in pšenica sta precej kul rastlini, ki imata zelo dobro razmerje hranilnih snovi. Precej (zdravih in uspešnih) civilizacij je imelo za glavno hrano koruzo ali pšenico.

2. Večino koruze in kar precej pšenice na svetu gre za krmo za živali. Če nehamo jest prašiče, krave in kure bo proizvodnja koruze drastično padla, s tem pa seveda vpliv na okolje.

Mučenje in ubijanje živali?!?8-O Živali so hrana (tudi mi njihova)! Sprijazni se s tem:|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

GGGGG je izjavil:

PiĹĄÄanec paÄ ni masten (Äeprav nisem nikjer naĹĄel tako nizke vsebnosti maĹĄÄob, kot jo navajaĹĄ) so pa to prazne kalorije. V enem kosu dobiĹĄ preveÄ proteinov in praktiÄno niÄ drugega.

In v rastlinah dobiš samo preveč hidratov in praktično nič drugega. In brez beljakovin umreš. Rastline so bad.

Nikjer nisem trdil, da je obÄasno uĹživanje mesa ĹĄkodljivo.

Si pa trdil, da so škodljivi 3 grami maščob iz zrezka in to posplošil kar na vso mesno prehrano.

A zdaj je zaplankanost Ĺže, Äe si nekdo zaĹželi doloÄen tip Ĺživila (naj bo to zaradi okusa ali Äesa tretjega)?

Kar hoče povedati je, da ne zaradi potreb, ampak izključno zaradi želje po mesu slastnem okusu, počnemo kar se pač počne z živalmi, preden se jih poje.

Gregor P je izjavil:

Mučenje in ubijanje živali?!?8-O Živali so hrana (tudi mi njihova)! Sprijazni se s tem:|

Nekateri se pač ne sprijaznijo s tem, da je za zadovoljevanje njihovih želja (ne potreb) potrebno mučenje in pobijanje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: thramos ()

In okus smo si kar ljudje izmislili verjetno?!? Kar nekega sončnega dne smo rekli "naj bo okus";((
Taste helps to identify toxins and maintain nutrition.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: Grumf ()

Daedalus ::

Nekateri se pač ne sprijaznijo s tem, da je za zadovoljevanje njihovih želja (ne potreb) potrebno mučenje in pobijanje.

Se sprijaznimo. In kdaj lastnoročno opravimo ubijanje, da so pol šnicli. Get over it.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

_IKE_ ::

Iz pšenice...bela moka, iz koruze...fruktozni sirup.

"Kul" rastlini?

Resno?

Gregor P je izjavil:

Hja najprej se je treba sprijazniti, si na nivoju živali ali si kaj več. Toliko, da sploh lahko začneš primerjavo. Potem se lahko sprijazniš, ali tudi ne. Za marsikoga, ki ga poznam lahko mirno trdim, da ga teliček prekaša po intelektu...
to do so.

Zgodovina sprememb…

Grumf je izjavil:

Hja najprej se je treba sprijazniti, si na nivoju živali ali si kaj več.
Si kaj več? Nadžival? Božanstvo? Mi imamo pač srečo, da smo se po zaslugi kolektivnega učenja (zaradi kapacitet naših možganov) močno dvignili nad ostalimi živimi bitji, ki se tega procesa na žalost ne morejo poslužiti (ali vsaj ne v takšni meri). Zato lahko to ubijanje živali za hrano opravljamo na višjem bolj optimiziranem nivoju (za razliko od ostalih živali).

Če bomo iznašli alternativo tudi prav, ampak trenutno je ubijanje živali za hrano del našega življenja in preživetja na planetu Zemlja. Da se seveda tudi brez, človeško telo lahko zdrži marsikateri napor (več dni brez hrane, vode itd.), ni pa priporočljivo.

Gregor P je izjavil:

Če bomo iznašli alternativo tudi prav, ampak trenutno je ubijanje živali za hrano del našega življenja in preživetja na planetu Zemlja. Da se seveda tudi brez, človeško telo lahko zdrži marsikateri napor (več dni brez hrane, vode itd.), ni pa priporočljivo.

Picture or it didnt happen.
to do so.

In v rastlinah dobiš samo preveč hidratov in praktično nič drugega. In brez beljakovin umreš. Rastline so bad.

Lahko prosim razložiš tole. Jaz sem že parkrat v tej temi, pa bom še enkrat. Prosim pa še za tvojo utemeljitev tega citata.

- OHjev v rastlinski hrani je zelo težko preveč, če se držimo kaloričnih potreb in občutka sitosti (da ne boš privlekel na površje kakšnega načrtnega nažiranja). OHji so default gorivo pri ljudeh in praktično vse porabimo, če ne direkt jih spravimo v mišice kot glikogen, kar nam daje vztrajnost.

- V rastlinah dobiš relativno veliko proteinov. Dovolj, da zadostiš svoje potrebe, tudi, če si vrhunski športnik, bodybuilder itd.

- V rastlinah dobiš esencialne maščobe, vitamine, minerale, fitokemikalije, vlaknine.

od pomanjkanja beljakovin še nihče ni umrl, če je pojedel dovolj kalorij. Praktično vsaka užitna stvar na svetu ima dovolj beljakovin za zdrav razvoj in regeneracijo tkiv.

Si pa trdil, da so škodljivi 3 grami maščob iz zrezka in to posplošil kar na vso mesno prehrano.

3 grami preveč. Kot primer si dal pa najmanj mastno meso, ki obstaja.

Kje pa potegneš mejo? Pri živalih, pri črncih, pri vseh, ki niso ti...? Resno me zanima, do kjer se ti zdi sprejemljivo delati, kar ti paše, za potešitev tvoje kaprice?

In okus smo si kar ljudje izmislili verjetno?!? Kar nekega sončnega dne smo rekli "naj bo okus";((

Taste helps to identify toxins and maintain nutrition.

Nismo si ga izmislili. Smo pa z industrijsko proizvodnjo hrane okus precej dobro naštudirali. Tale citat iz tvojega linka pove zelo veliko o tem, koliko uporabljamo "naravno" prepoznavanje okusov:

The umami taste is most frequently associated with the food additive monosodium glutamate (MSG) and can be enhanced through the binding of inosine monophosphate (IMP) and guanosine monophosphate (GMP) molecules.

Predelana hrana vsebuje zelo natančno naštudirano mešanico ojačevalcev okusa, maščob in sladkorjev z namenom, da hrano predstavi tvojim možganom kot hranilno, v resnici pa poješ poceni junk.

Iz pšenice...bela moka, iz koruze...fruktozni sirup.

"Kul" rastlini?

Resno?

Govorim o rastlini, ne o visoko predelanem/izoliranem derivatu te rastline.

Vidiš, tole je pa hud bullshit.

Alternativa obstaja. Je manj naporna in cenejša, ima en kup pozitivnih posledic tako na ljudi kot na okolje.

Si kaj več? Nadžival? Božanstvo? Mi imamo pač srečo, da smo se po zaslugi kolektivnega učenja (zaradi kapacitet naših možganov) močno dvignili nad ostalimi živimi bitji, ki se tega procesa na žalost ne morejo poslužiti (ali vsaj ne v takšni meri). Zato lahko to ubijanje živali za hrano opravljamo na višjem bolj optimiziranem nivoju (za razliko od ostalih živali).

Torej, si se že odločil, si žival ali kaj več?
to do so.

V bistvu je nesmisel že samo ideja, da bi nadomeščal nekaj kar mi narava sama ponudi.

Grumf je izjavil:

Torej, si se že odločil, si žival ali kaj več?
Zakaj jaz? Ti imaš težave s tem, kaj si oz. s čem se moreš/ne moreš sprijazniti?8-)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

Gregor P je izjavil:

Zakaj jaz? Ti imaš težave s tem, kaj si oz. s čem se moreš/ne moreš sprijazniti?8-)

Zato ker si se TI primerjal z živaljo, pa me zanima ali je zavestno ali nagonsko.
to do so.

Torej ti meniš, da zato ker si rečeš "človek" si nekaj več?>:D

Gregor P je izjavil:

Torej ti meniš, da zato ker si rečeš "človek" si nekaj več?>:D

Saj veš da je čudno, če na vprašanje odgovoriš z nekaj vprašanji...
to do so.

Zgodovina sprememb…

Tehnično gledano sem prvi vprašanje na to temo postavil jaz tebi;)
««
6 / 20
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Biti vegan (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Problemi človeštva
1144252785 (232315) BigWhale

Kaj bi se zgodilo če bi vsi postali vegani :) ? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16736087 (31146) Netrunner
»

Kitajska študija, Avtor: Colin Campbell (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
38198495 (85295) Smrekar1
»

Prehrana (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20650557 (46891) Matev

Več podobnih tem