» »

Lani v Evropi rekordno število patentov, Slovenija v zlati sredini

Lani v Evropi rekordno število patentov, Slovenija v zlati sredini

Slo-Tech - Evropski patentni urad (EPO) je objavil zaključno poročilo za leto 2011, v katerem so podelili največ patentov v zgodovini. S tem se nadaljuje pozitivni trend iz predpreteklega leta, ki je bilo takisto rekordno. EPO sicer v povprečju odobri štiri izmed desetih patentnih prijav.

Lani so odobrili 244.000 patentov, kar je slabe štiri odstotke več kot leto pred tem in največ doslej. Glavnino patentov, ki jih je podelil EPO, so prijavila podjetje iz Evrope, in sicer 38 odstotkov. Daleč največji delež (14 odstotkov) odpade na Nemčijo, ki poskrbi za več kot tretjino vseh evropskih patentov. Sledijo ji Francija (pet odstotkov), Švica (3,2 odstotka) in Velika Britanija. Na drugem mestu v kontinentalni razvrstitvi so podjetja iz Azije, ki so letos zasedla tretjinski delež. Iz ZDA so prijavili 24 odstotkov patentov.

Slovenija med 38 evropskimi državami zaseda solidno 20. mesto s 176 prijavljenimi in odobrenimi patenti v lanskem letu. Predlani jih je bilo sicer nekoliko več (190). Zelo podobno se Slovenija odreže, če patente preračunamo na število prebivalcev - v tem primeru zasede 19. mesto z enim patentom v letu 2011 na 110.000 prebivalcev. V tej razvrstitvi vodi Liechtenstein pred Švico, Monakom, Luksemburgom in Švedsko.

Največ patentov je lani dobil Siemens, in sicer dobra dva tisoč. Sledijo mu Philips, Samsung, BASF, LG in Qualcomm. Med prvo deseterico je pet evropskih podjetij, dve ameriški, dve korejski in japonski Mitsubishi. Kljub krizi se torej Evropa ni odrezala nič slabše kot leta 2010.

Poglejmo še razčlembo po področjih. Največ patentov so podelili za medicinsko tehnologijo, sledijo pa elektrotehnika in energetika, računalništvo, digitalna komunikacija, organska kemija, meritve, transport, farmacija in biotehnologija. Na medicinskem področju se je število novih patentov v zadnjem letu podvojilo, skokovito rast pa beležijo tudi elektrotehnika in energetika ter računalništvo. Največji upad po drugi strani zaznavamo v farmaciji in telekomunikacijah.

8 komentarjev

zee ::

Zanimivo bi bilo videti, koliko patentov pride iz akademije. Trend v slovenski akademiji je namrec, da se poskusa vloziti patentno prijavo za karkoli novega, pri cemer se pa pozablja, da je patent povsem neuporaben, ce zanj ne pokaze zanimanja industrija.

Takisto samo stevilo patentov ni mera za kvaliteto (industrijskih) raziskav, ampak prej simptom neustreznega patentnega prava (oz. s sirsim pojmom intelektualna lastnina).
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Markoff ::

Me zanima, kaj bi imel od tega, če bi patentiral pamet. Verjetno manj, kot če bi patentiral neumnost. Tega je povsod dovolj, še posebej pa v patentni zakonodaji, nje?
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

judoka ::

Klinac pa patenti, spomenik človeškem egu in pohlepu.

Saladin ::

Največji upad po drugi strani zaznavamo v farmaciji

Glede na to, da se gre ze eno izmed svetovno najbolj dobičkonosnih (in obenem pravno zadrtih) panog sem pozitivno presenečen.
A se tudi pri njih pozna kriza ali morda zahteve po generikih/odprtosti dajejo rezultate?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

MAGGOTs! ::

Nič novega.
Play TF2 until death! :D

digitalcek ::

In kje so, kar se tiče patentov, poševnooki prijatelji Kitajci (kjer jih, mimogrede, kakšna miljarda 200 miljonov prodaja delo/znanje za manj kot 200 dolarjev mesečno)?

Kakšen podatek o številu patentov?
13 patentov na miljardo tristo miljonov prebivalcev? Mogoče celo 130, ali bog ne daj 1300 patentov?

Nimam podatkov, le občutek, da jih (Slovenci namreč) glede števila patentov tako polulamo, da ni res!

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: eVro ()

sv-pt ::

@digitalcek
Če bi bil malo manj len in predvsem manj sitnaril in rajši kliknil sliko v novici, bi videl da so Kitajci letos dobili slabih 17k patentov.
...kar pride en patent na okoli 80k glav. Koliko imamo že Slovenci letos? Aja saj res 1 na 110k. Se strinjam, po občutku res lahko zaključimo, da jih naščijemo po celi črti (samo kaj, ko nas lahko občutek vara)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sv-pt ()

Manu ::

Pa ne samo to. Prijavljeni patenti še ne pomenijo napredek neke države. Treba je tudi razumeti, da ne pridejo vsi patenti na trg. Ostanejo le na papirju.

Nimam podatka kako je s tem, ampak vsi patenti pač ne pridejo na trg.

Poleg tega je veliko patentov le zgolj orodje kako obogateti. Nekaj prijaviš, potem pa pustiš pri miru in čakaš, da ga bo kdo uporabil.

Torej število prijavljenih patentov pokaže samo en del slike.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Število prijavljenih patentov strmo raste

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
82277 (1539) stajerckozu
»

Rekordno število prijavljenih patentov v Evropi

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
84451 (3913) MrStein
»

Padec direktive o patentiranju softwara (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
24821227 (17103) |ucko
»

Patentna bitka se nadaljuje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
10311240 (9647) gpg
»

Okrogla miza o programskih patentih (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
26723398 (20174) Daedalus

Več podobnih tem