» »

Kako peljati patentno vojno

Kako peljati patentno vojno

The Register - Tokratna zgodba se je začela decembra davnega leta 2000. Grafični velikan NVidia je v četrtletnem SEC poročilu svoje delničarje obvestila, da je prejela opozorilo o možnih kršitvah patentov s strani podjetja za razvoj pomnilniških tehnologij Rambus. Delničarji naj vzamejo na znanje, da se NVidia sicer pogaja z Rambusom glede licenčnih pogojev, ampak ker ne morejo garantirati zadovoljivega izida, se lahko pripeti tožba s strani Rambusa praktično kadarkoli.

Zgodba nato za več let izgine iz oči javnosti za pogajalske mize. Nakar se poleti 2008 Rambus odloči, da ima dovolj pogajanj in vloži tožbo zoper NVidio, v kateri očita NVidji kršitev 17 njihovih patentov. Nekaj mesecev kasneje temu sledi še pritožba pred Ameriško komisijo za mednarodno trgovino (USITC) v kateri Rambus zahteva prepoved uvoza NVidijinih produkov v Združene države Amerike (kar vključuje vse od grafičnih kartic do sestavljenih osebnih in prenosnih računalnikov) zaradi direktne kršitve devetih Rambusovih patentov. Sodno kolesje je bilo pognano...

NVidia seveda ni stala križem rok in sledila je pritožba (t.i. "patent challenge") na Ameriški patentni urad (USPTO) zoper vseh 9 patentov, navedenih v sporu pred ITC. USPTO se je strinjal z NVidio in ji junija 2009 ustregel v vseh 41 točkah, ki pokrivajo sedem od devetih patentov in ki posledično postanejo neveljavni. Teden dni za tem Rambus obvesti ITC, da zmanjšuje število kršenih patentov na 5. Po njihovem ne v povezavi z odločitvijo USPTO teden prej.

Januarja 2010 se začne dejanski postopek pred ITC v katerem sodnik razveljavi še dva od petih Rambusovih patentov. Preostali trije patenti ostanejo veljavni in julija 2010 ITC dodeli zmago Rambusu in določi višino licenčnine, ki jo mora NVidia plačevati za nadaljni uvoz svojih izdelkov v ZDA. Avgusta 2010 NVidia in Rambus skleneta dogovor s katerim NVIDIA dobi v uporabo Rambusove patente. Ob tem pa obe strani poudarita, da ta dogovor ne pomeni konca sodnih sporov! Zmaga za Rambus?

Decembra 2010 je Rambus, očitno opogumljen po zmagi nad NVidio, ponovno začel z grožnjami vsem po vrsti. Ključ tokratne bitke so preostali trije patenti iz bitke z NVidio, poznani kot "Barth family", ki se tičejo DDR pomnilniških krmilnikov, in treh patentov poznanih kot "Dally family" po Billu Dallyu, ki je trenutno profesor na Stanfordu in "glavni znanstvenik" pri NVidii. Štrene pa je septembra lani začel pošteno mešati USPTO, ki je dokončno razveljavil dva od treh Barth patentov, še tretjega pa so razveljavili v tem tednu. Tako je Rambus ostal brez patentov, ki so mu pripeljali pobot z NVidio in Broadcomom.

11 let in še vedno ni (čisto) konec...

6 komentarjev

hojnikb ::

Nej ži enkrat zgnije ta rambus...
#brezpodpisa

zee ::

Bonus:
Zdaj lahko od Rambusa tozene stranke zahtevajo denar od poravnav nazaj. :))
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Dr_M ::

Pozresnezi. Mar bi vzeli, kar so jim ponudili, zdej bodo pa brez vsega ostali. In prav je tako.

nekikr ::

Juhej. Ampak nikjer pa ne piše, koliko so patentni uradi, ki so podelili patente in jih mastno zaračunali potem pa razveljavili, plačali odškodnine Rambusu.

blblb ::

Rambus - Patent Troll Fail :>


if only all the Trolls....

lp, blblb

antonija ::

Nej ži enkrat zgnije ta rambus...
In vsi drugi patentni trolli z njim.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rambus z lastnimi čipi

Oddelek: Novice / Pomnilnik
2813018 (10810) fujtajksel
»

Rambus bi prepovedal kar vse

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
154843 (3906) Jst
»

Zmaga za Rambus proti Nvidii

Oddelek: Novice / Grafične kartice
185643 (4999) Jst
»

Rambus in AMD podaljšala dogovor o licenciranju

Oddelek: Novice / Procesorji
53170 (2676) Jst
»

Rambus odstopil od postopka zoper Nvidio

Oddelek: Novice / Tožbe
273580 (2804) Tear_DR0P

Več podobnih tem