»

V patentnih prijavah Kitajci prvikrat prehiteli Američane

Slo-Tech - Lani se je prvikrat zgodilo, da je Kitajska prijavila več mednarodnih patentov kot ZDA, ki so si ta naziv lastile vse od začetka, torej dobra štiri desetletja. Svetovna organizacija intelektualno lastnino (WIPO) je v izjavi za javnost nanizala številne zanimive statistike.

V letu 2019 je Kitajska prek sistema PCT (Patent Cooperation Treaty) vložila 58.990 patentnih prijav, medtem ko so jih ZDA 57.840. Število patentnih prijav prek PCT se je v primerjavi z letom pred tem povečalo za 5,2 odstotka, medtem ko se je število prijav za zaščito blagovne znamke (Madrid System) povečalo za 5,7 odstotka. Skupno je bilo lani prijavljenih 265.800 patentov, 64.400 blagovnih znamk in 21.807 modelov. V nekoliko daljši perspektivi to predstavlja 70-odstotno rast števila v patenta v zadnjih 10 letih.

Za Kitajsko in ZDA ležijo Japonska (52.660 patentov), Nemčija (19.353), Južna Koreja (19.085), Francija (7.934) in Velika Britanija (5.786). Največje rasti pa so beležile Turčija (+46 odstotkov),...

44 komentarjev

Število prijavljenih patentov strmo raste

Slo-Tech - Patenti ostajajo eno izmed pomembnih meril inovativnosti podjetij in ljudi, čeprav jih veliko sploh nikoli ne ugleda luč sveta v izdelkih. A to ne zmanjšuje intenzivnosti patentiranja, kaže pregled lanskega leta. Ameriški patentni urad (US PTO) je podelil 333.530 patentov, kar je največ v zgodovini. To predstavlja 15-odstotno rast v primerjavi z minulim letom. Prav tako je skokovito naraslo število patentnih prijav, kar pomeni, da se tudi v prihodnjih letih obetajo rekordi.

Zanimivo pa si je pogledati tudi, kdo patente pridobiva. Skupina novodobnih tehnoloških gigantov FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix in Google) ni niti blizu vrha. Še najboljši je Apple z 2490 patenti na 7. mestu, sledi Amazon z 2427 patenti, kar ga uvršča na 9. mesto, Google pa je na 15. mestu z 2102 patenti. Facebook in Netflix sta še bistveno niže. Največ patentov je prijavil stari velikan IBM, ki na prvem mestu vztraja že zadnjih 27 let. IBM je lani dobil 9262 patentov, drugouvrščeni pa je Samsung...

8 komentarjev

Evropski patentni urad: umetna inteligenca ne more biti izumitelj

Slo-Tech - Evropski patentni urad (EPO) je zavrnil dve patentni prijavi, v katerih je bila kot izumitelj navedena umetna inteligenca. Patenta EP18275163 in EP18275174 ne boste podeljena, ker nimata človeškega izumitelja, so sporočili iz Münchna. EPO je 25. novembra poslušal ustne argumente prijavitelja in nato odločil, da brez človeškega izumitelja patentna zaščitena ne obstaja.

Izumitelj v teh dveh patentih je bila umetna inteligenca DABUS, ki jo prijavitelj označuje kot vrsto povezovalne umetne inteligence. Prva patentna prijava je imela naslov posodica za hrano (food container), druga pa naprave in metode za pridobivanje večje pozornosti (devices and methods for attracting enhanced attention). Patentni prijavi je oktobra in novembra 2018 vložil Stephen Thaler iz ZDA. Thaler je izvršni direktor podjetja Imagination Engines iz Missourija, ki je razvilo DABUS. V podjetju so prepričani, da bi se morala zakonodaja prilagoditi tehnološkemu razvoju, ki nam je prinesel umetno inteligenco. V EPO...

11 komentarjev

Lani v Evropi rekordno število patentov, Slovenija v zlati sredini

Slo-Tech - Evropski patentni urad (EPO) je objavil zaključno poročilo za leto 2011, v katerem so podelili največ patentov v zgodovini. S tem se nadaljuje pozitivni trend iz predpreteklega leta, ki je bilo takisto rekordno. EPO sicer v povprečju odobri štiri izmed desetih patentnih prijav.

Lani so odobrili 244.000 patentov, kar je slabe štiri odstotke več kot leto pred tem in največ doslej. Glavnino patentov, ki jih je podelil EPO, so prijavila podjetje iz Evrope, in sicer 38 odstotkov. Daleč največji delež (14 odstotkov) odpade na Nemčijo, ki poskrbi za več kot tretjino vseh evropskih patentov. Sledijo ji Francija (pet odstotkov), Švica (3,2 odstotka) in Velika Britanija. Na drugem mestu v kontinentalni razvrstitvi so podjetja iz Azije, ki so letos zasedla tretjinski delež. Iz ZDA so prijavili 24 odstotkov patentov.

Slovenija med 38 evropskimi državami zaseda solidno...

8 komentarjev

Kako peljati patentno vojno

The Register - Tokratna zgodba se je začela decembra davnega leta 2000. Grafični velikan NVidia je v četrtletnem SEC poročilu svoje delničarje obvestila, da je prejela opozorilo o možnih kršitvah patentov s strani podjetja za razvoj pomnilniških tehnologij Rambus. Delničarji naj vzamejo na znanje, da se NVidia sicer pogaja z Rambusom glede licenčnih pogojev, ampak ker ne morejo garantirati zadovoljivega izida, se lahko pripeti tožba s strani Rambusa praktično kadarkoli.

Zgodba nato za več let izgine iz oči javnosti za pogajalske mize. Nakar se poleti 2008 Rambus odloči, da ima dovolj pogajanj in vloži tožbo zoper NVidio, v kateri očita NVidji kršitev 17 njihovih patentov. Nekaj mesecev kasneje temu sledi še pritožba pred Ameriško komisijo za mednarodno trgovino (USITC) v kateri Rambus zahteva prepoved uvoza NVidijinih produkov v Združene države Amerike (kar vključuje vse od grafičnih kartic do sestavljenih osebnih in prenosnih računalnikov) zaradi direktne kršitve devetih Rambusovih patentov....

6 komentarjev

Kvaliteta patentov strmo pada

Slo-Tech - Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je pravkar objavila svoje dvoletno redno poročilo o razvoju znanosti, tehnologije in industrije. Notri je mogoče najti precej zanimivih dejstev.

Zlasti, kvaliteta patentov v treh največjih industrijskih državah - ZDA, Nemčiji in na Japonskem naj bi v zadnjih 10 letih upadla za 20%. Statistiko dobijo s pregledom državne pripadnosti najbolj citiranega 1% patentov - še v 90h je 70% teh visokokvalitetnih patentov prihajalo iz omenjenih držav članic, nakar je v 5 letih upadlo na 60% in še pada. Med vzroki se išče medsebojno tekmovanje podjetij z nesmiselnimi in pretirano širokimi patenti, ki čez sito pri patentni pisarni pridejo predvsem zaradi preobremenjenosti z vlogami. Poseben problem so še patentni troli,...

5 komentarjev

Rekordno število prijavljenih patentov v Evropi

Slo-Tech - Evropski patentni urad (EPO) je objavil poročilo o delovanju v letu 2010, v katerem je brati, da je bilo to rekordno leto. Število vlog za podelitev patenta se je povečalo za 11 odstotkov in doseglo rekordno vrednost 235.000 zahtevkov, medtem ko je prej dve leti upadalo.

Od tega je bilo 92.500 vlog iz Evrope (38 držav članic Evropske patentne organizacije, EPOrg, ki skrbi za EPO). Daleč največ patentov prijavijo Nemci, ki so na prvem mestu z 8,5 odstotka. Sledijo jim Francozi, Švicarji, Britanci in Nizozemci. Med tujimi državami vodita ZDA (26 odstotkov) in Japonska (18 odstotkov), povečuje pa se tudi število patentnih prijav iz Južne Koreje in Kitajske, ki imata po petodstotni delež.

Razrez po kategorijah pokaže, da je največ patentov podeljenih za tehnologijo v medicini, sledijo...

8 komentarjev

Microsoftov patent za FAT razveljavljen

out-law.com - Ameriški patentni urad je po pritisku skupine Public Patent Foundation (PPF) sprejel preliminarno odločitev, da je Microsoftov patent datotečnega sistema FAT neveljaven. Patent je bil Microsoftu podeljen leta 1996, lanskega decembra pa so v Microsoftu objavili, da ga bodo vključili v svojo politiko licenciranja. Novoustanovljeni PPF je aprila letos naslovil zahtevo na patentni urad, da patent prekliče, z utemeljitvijo, da je bil patent že prej v javni uporabi. Microsoft ima sedaj možnost pritožbe preden patentni urad poda končno odločitev; če bo ta negativna, mu še vedno preostane pritožba na ameriško vrhovno sodišče. Več o tem.

20 komentarjev

Kakšni so pravi interesi patentnih uradnikov

Slo-Tech - Na spletnih straneh Državnega zbora se nahaja Konvencija o podeljevanju evropskih patentov (Evropska patentna konvencija), ki jo je Slovenija ratificirala 9. julija 2002. Konvencija pravi, da je naloga Evropske patentne organizacije podeljevanje evropskih patentov, to nalogo pa opravlja Evropski patentni urad pod nadzorstvom upravnega sveta. 37. in 38. člen določata financiranje organizacije.
37. člen pravi, da se odhodki organizacije med drugim pokrivajo iz lastnih virov ter iz plačil držav pogodbenic glede na pristojbine za podaljšanje veljavnosti evropskih patentov, pobrane v teh državah.
38. člen določa kaj so lastni viri oganizacije: "Lastni viri Organizacije so prihodki od pristojbin, določenih v tej konvenciji, in tudi vsi prejemki ne glede na njihovo vrsto.".
Nadalje 3. odstavek 40. člena, ki govori o posebnih finančnih prispevkih pravi, da le se le-ti za posamezno državo "določijo na podlagi števila patentnih prijav, vloženih v predzadnjem letu pred začetkom veljavnosti...

3 komentarji