» »

Malo delo - referendum

Malo delo - referendum

««
7 / 30
»»

BlueRunner ::

Kolikor so mi povedali ti študentje, prakse ne opravljajo znotraj fakultete in ne dobijo nadomestila. Se strinjam, da je ločen problem. Ampak pojdi nazaj in poglej, kaj je bila moja trditev.

Znotraj fakultete je mišljeno v okviru študijskega programa - fakulteta je pri obvezni praksi ena izmed strank v tripartitni pogodbi o opravljanju prakse, brez katere študija ne moreš zaključiti.

Se pa to res izvaja izven prostorov fakultete.

Nadomestilu pa se tipično reče "nagrada", kar že pove nekaj o višini in obstoju zneskov. Pa ne samo pri npr. farmacevtih.

Se strinjam, da se študente grdo izkorišča še marsikje, vendar pa se želim tukaj držati predvsem problematike malega dela in ostati v tem kontekstu. Tudi če so naokoli še bolj groba in očitna izkoriščanja.

Težko bi temu rekel izkoriščanje študentov (potem lahko govoriš tudi o izkoriščanju minimalne plače, pa še kaj drugega, ali pač ne?). Še vedno pa ne sledim, zakaj je študentom sploh v interesu delat? Mislim, ali ni dovolj štipendij ali kaj? Zakaj je nekomu v interesu obesit šolo na klin in it delat, kakor praviš? Ter zakaj ga je šola pripravljena gledat ob tem?

Izkoriščanja se pojavljajo v obliki manj ali bolj direktnih pritiskov, ki študenta postavljajo v dilemo "delati" ali pa "študirati". Dejansko ni dovolj štipendij in dejansko ni dovolj študentskih postelj, da bi si lahko poceni (če že brezplačnega de facto res nimamo) študij privoščili vsi, ki si ga zaslužijo (na podlagi rezultatov SŠ ali drugače). V primeru, ko družina ni premožna, kar danes tudi ni ravno neka velika posebnost, pa je študentov lasten prihodek dejansko dobrodošel, da si lahko študent privošči še kaj več od golega preživetja. Ne ravno kakšen visok luksuz, ampak delo v osnovi ni škodljivo.

Ko pa enkrat prideš "v sistem", pa si izpostavljen različnim pritiskom. Tipičen pritisk izhaja iz začasnosti tvojega dela, kjer ti delodajalec svobodno določa kdaj in koliko boš delal, če boš sploh želel delati pri njemu. Slej kot prej pa bo njegova zahteva prišla do točke, ko bo študent postavljen pred izbiro, če bo delal ali bil na predavanjih. Če bo imel nočno, ali pa bo šel naspan na izpit. Če bo moral iskati novo delo, ali pa bo imel težave pri naslednji najemnini - kakšne so najemnine v Ljubljani, kjer je največ študentov, je vidno na vseh oglasnih straneh.

Pa kadar se to delo "udari" s študijem, to še nekako gre. Težje je, če se to delo udari z zdravjem, ko potem srečaš prehlajene punčare, ki še vedno delajo (v lastno škodo in škodo strank), ker bi sicer ostale tudi brez tega dela.

Seveda lahko prosto najdeš kakšnega drugega delodajalca, vendar pa je povprečje naprejeno proti tebi.

Če pa delaš v kakšni malo bolj "intelektualni" branži, pa ugotoviš, da gredo redno zaposleni delavci že davno domov, ko imaš ti še vrh glave dela. Opravi, ali pa pusti in ostani brez relativno dobro plačanega dela. Znova izbira med tem, da se boš gonil, da boš delo obdržal in pri temu delal več, kot pa kateri koli redno zaposlen, ali pa boš znova iskal možnost zaposlitve. Pa možnosti zaposlitve v takšnih delih ni ravno veliko - gostinstvo prevladuje, intelektualna dela pa so med seboj daleč stran.

Še večja zagata se ti pojavi, ko se začneš bližati diplomi. Sistem dela se ti ne bo spremenil, delodajalec ti bo pojasnil, da te sicer res lahko zaposli, če boš sprejel najmanj 30% nižjo plačo (iz 1500EUR neto boš šel na 1000EUR neto), če ne še nižjo. Pa prvega pol leta boš pri njemu še na praksi z 80% te plače. No... seveda pa lahko poskrbiš, da boš še vedno delal na napotnice. Kako boš to storil, pa delodajalca seveda ne zanima.

To so nekateri teh grdih pritiskov, ki jih marsikateri študent ali študentka vsakodnevno doživljajo. Mimo stvari, kjer je govora o kršitvah zakonodaje (pri teh bi tako ali tako pomagal samo in izključno temeljit nadzor), za katere lahko sicer upam (naokoli sem že posejal razloge za to upanje), da jih bo lažje preganjati po sistemu malega dela, ni pa rečeno, da bo temu res tako.

Malo delo ima tako nekatere omejitve, ki takšna izkoriščanja omejujejo, oziroma dajejo vsaj podlago, da se jih lahko začne nadzorovati - če bo nadzor sploh vzpostavljen. Kar pa je še vedno bolje, kot pa to, da imamo opravka s sicer resničnimi pritiski, ki pa jih je že težko opredeliti, kaj šele preganjati. Ti pritski trenutno niso niti pregonljivi.

Recimo omejitev števila ur malega dela, ki jih lahko podjetje izkoristi. Recimo 0 zaposlenih (tipično pri majhnih pajzljih) je omejitev 180 ur. Če je šank odprt 10ur/dan, vsak dan razen nedelje, je to najmanj 240 ur/mesec. Če imaš 0 redno zaposlenih, potem se to ne sešteje in očitno nekdo dela na črno, ali pa goljufa pri obračunu ur pri malem delu.

Ravno tako je na voljo možnost, da se podjetju za dve leti onemogoči nuditi malo delo, če se ga zaloti pri kršitvi - kateri koli kršitvi. Kar je kar huda kazen za nekoga, ki se na male delavce zanaša. Torej eno resno šikaniranje malega delavca, pa bo takoj priletela prijava, ki ima lahko za delodajalca zelo neugodne posledice. Torej malega delavca ne bo možno kar tako nagnati za vsako malenkost.

Ravno tako je uvedena dolžnost vodenja dnevne evidence prihodov in odhodov ter število dejansko opravljenih ur malega dela. tudi to je varovalka, ki jo je relativno enostavno nadzorovati, če najdeš na malem delu osebo, ki tisti dan še ni zabeležila prihoda na delo... ali pa osebo, ki je že odšla iz dela. Seveda so manipulacije s strinjanjem obeh strani še vedno možne, vendar pa bo pri njih potrebno biti mnogo bolj pazljiv - tudi zaradi potencialne sankcije dvoletne prepovedi malega dela.

Sistem seveda ni popoln in omogoča zlorabe. Nisem neumen, da tega ne bi videl. Hkrati pa daje podlago, da se bo nekatere zlorabe dejansko lahko začelo sankcionirati, če se bo le začelo izvajati nadzor. Danes pa učinkovit nadzor - torej takšen, ki bi lahko delodajalce prisilil v bolj korektno ravnanje - niti ni možen.

Edina zgodba, ki jo potem še vidim, je negodovanje nad tem, da se krog upravičencev širi. Pa mislim, da zaradi tega ne bo manj malega dela. Manj malega dela bo predvsem zato, ker se bo delodajalcem po novem izplačalo tu in tam koga celo redno zaposliti.

Karaya 52 ::

Mislim da je sistem premalo kompleksen, stvar je premalo zakomplicirana ker je jasna 10% Slovencev. Naredite še nekaj v to smer, tuji investitorji z veseljem pred začetkom investicije zmečejo na deset tisoče evrov za pravno, finančno tolmačenje.

P.S.: z veseljem vas je opazovati med prepiranjem okoli sence crknjenega osla.

Zgodovina sprememb…

redo ::

@BlueRunner, Daedalus
Hvala za izčrpne odgovore. Vidim, da je problem večji od tega zakona, vsekakor pa mi v tem trenutku zgleda, da je prvi korak v smer rešitve.

MisterR ::

Že vidim kako mi gospa prinese kafe, pol pa ga razlije =\

Ampak še zmeraj močno dvomim, da bo vse to pripomoglo k večim rednim zaposlitvam. Prej se te je delodajalec lahko rešil v trenutku, tudi sedaj se te lahko in pač najame nekoga drugega.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MisterR ()

Nekaj malega več zaposlitev bo zaradi tega, ker imajo delodajalci omejeno kvoto ur malega dela glede na število redno zaposlenih. Samo zaradi tega in zaradi ničesar drugega. Ne bodo pa to kakšne gromozanske številke. Vsekakor to ne bo rešitev za število brezsposelnih - te rešitve bomo morali iskati drugje.

Študentom se upokojencev načeloma ni potrebno bati. Profili večine trenutno ponujenih študentskih del so z upokojenci čisto nekopmatibilni - gostinstvo in fizična dela. Če bo to upokojencem v kakšnem omembe vrednem številu zneslo, se bom resno vprašal pri kateri starosti so se upokojili.

Večje vprašanje so nezaposleni na zavodu, ki so praktično enako vitalni, kot študenti. Tako čez palec pa si bi upal teoretizirati, da ti že tako ali tako kje delajo na črno in bodo to kvečjemu legalizirali. Ali pa se jim delati sploh ne da. Ni me pa še nihče s kakšno logično razlago prepričal, da se motim in bodo ti množično odžirali delo študentom. Vsekakor ta intepretacija ni nič manj verjetna od tiste absolutne, da bodo nenadoma vsi ti postali konkurenti... verjetno so konkurenti že sedaj, samo v nobeni statistiki jih ni.

Ravno tako je odprto vprašanje, če so urne in dohodkovne omejitve zadele pravo ravnotežje med študenti in ostalimi upravičenci. Prvi namreč še vedno ohranjanjo privilegiran status (pa čeprav mnogo manj privilegiran), ravno zato, ker se tudi s tem de facto potrjuje splošno opažanje, da študij pri nas ni zastonj in, da pristojne institucije financiranja študentov preprosto ne obvladujejo. Če ne zaradi drugega, bodo ravno zato te male "študentske" napotnice mnogo bolj vredne, kot pa male "navadne" napotnice. S tem se za ceno socialnega miru še vedno ohranja anomalijo, ki prav vabi k zlorabam.

Največja novost je radikalna kazen za podjetje, ki ga bodo zalotili pri zlorabah. Dve leti prepovedi. Takšno prepoved pa bo zelo enostavno nadzirati, glede na očitano zlorabo pa ni razloga, da ne bi inšpektorji takšna podjetja v tem dvoletnem obdobju vzeli na piko, pa če jih je na terenu še tako (pre)malo.

Še vedno pa ne vem kaj bo s tem nenaravnim paktom med študentsko stranjo, ki se pritožuje nad premajhno fleksibilnostjo in sindikalno stranjo, ki se pritožuje nad preveliko fleksibilnostjo. Slučajno imajo v malem delu istega nasprotnika, ki ga želijo sesuti, vendar so njihova temeljna izhodišča tako radikalno drugačna, da bolj drugačna ne morejo biti. Verjetno se bi razlike pokazale, če bi prišla vlada s kakšnim malo bolj radikalnim predlogom. Recimo ukinitivijo študenskega dela s sočasnim dvigom cenzusa za državne (socialne) štipendije. Takšen hipotetičen ukrep bi sindikatom iz jader pobral čisto ves veter, študentske organizacije pa bi najverjetneje čisti instant fršlok. As i kdo predstavlja, da se bo ŠOS in ostali financirali iz prostovoljnih članarin? Jp... si kar mislim.

nekdonekje ::

Kaj pa md pomeni za študentske servise? Bo posredovanje napotnic za delo prevzel Zavod RS za zaposlovanje, ali se bodo zdajšnji lastniki študentskih servisov še vedno lahko prijavili na razpisa, glede na to da bi naj bilo md posredovano tudi preko pravnih oseb zasebnega prava.

Študentski servisi so itak največja bedarija pri tem vsem skupaj in bi jih bilo treba izločit iz te igre glede malega dela, naj vse prevzame država, ne pa da neka firma živi na moj(delodajlčev) račun. Ker v sloveniji imaš zelen ŠS, moder ŠS, Mariborski, ljubljanski, e-servis in nevem koliko drugih servisov, dovolj je samo eden in ta z poslovalnico oz. enota za vsako regijo in je to to.

Glede teh kazni, fino in prav. Jaz mislim, da se ta zakon nebo izvajal, vsaj ne dosledno tako kot bi se moral. In zdaj ko bodo vključli še v to "inšpekcijo" carinke je še toliko več možnosti za ne izvajanje tega zakona. Vsi vemo, da če si pred leti poznal carinika ni bil problem uvozit pirotehnike, bele tehnike in vsega ostalega... tako bo sedaj. Ampak dokler ne preizkusimo ne moremo vedet, tako da pustimo se presenetit.

Me pa zanima kakšne so sankcije za neplačilno disciplino delodajalca? Se mu odvzame pravica do zaposlovanja malih delavcev? Se bo vodil kak "black list" podjetji, ki ne plačujejo? In to govorim o državni ravni, ker bo tudi država izterjala denar...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MisterR ()

gslo ::

me zanima kako bo na blacklisto prišel kakšen MNZ ali MJU, preverjeno namreč poznam ljudi, ki delajo / so delali na tuje napotnice, o tem pa so obveščene kadrovske službe, generalni sekretariati.. kdo dejansko verjame, da bodo taki kršitelji kdaj komu odgovarjali? ne se hecat. problem je bil v nadzoru, problem bo v nadzoru. fact.

Se mu odvzame pravica do zaposlovanja malih delavcev? Se bo vodil kak "black list" podjetji, ki ne plačujejo?

Da na prvo in da na drugo. Možen ukrep proti podjetju - kršitelju je dvoletna prepoved malega dela. Podjetja, ki svojih obveznosti nimajo v celoti poravnanih avtomatično ne morejo dobiti malih delavcev.

me zanima kako bo na blacklisto prišel kakšen MNZ ali MJU

Nekje (pa sedaj res ne najdem povezave) sem našel izjavo, da je vlada + vsa ministrstva en delodajalec. Kar pomeni, da bo res zanimivo pogledati, če se bo temu gledalo skozi prste.

Moti me besedica "možen". To ne sme biti možnost ampak pravilo. Če je pajzl z 0 zaposlenimi imel mesečno več kot 180ur malega dela MORA TAKOJ dobit 2 leti prepovedi ne pa, da obstaja možnost da ga to doleti, spet se dela preveč ohlapno, zato so pa tud sedaj problemi. Pritožiš se lahko na vsako stvar, za katero veš da imaš 98% da bo zastaralo in s tega nebo nič

hruske ::

RockyS - pravni akti imajo k sreči to omejitev, da veljajo šele po tem, ko so objavljeni v uradnem listu. Si misliš, da bi ti država za preteklih 20 let rekla da moraš plačat 10% višje davke? :)
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Double_J ::

Malo delo se uvaja zato, da se ukine vsakršno socialno pomoč.

Če si študent ter zaprosiš za socialno, potem ti bodo rekli da nisi še izčrpal vseh možnosti zaslužka, saj imaš vedno na voljo študentsko delo. Malo delo pa velja za vse, torej bodo sedaj to rekli tudi vsem ostalim, naprimer brezposelnim.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

hruske je izjavil:

RockyS - pravni akti imajo k sreči to omejitev, da veljajo šele po tem, ko so objavljeni v uradnem listu. Si misliš, da bi ti država za preteklih 20 let rekla da moraš plačat 10% višje davke? :)

Ja potem pa treba zrihtat tak, da bo vse objavljeno v uradnem listu, drugače nima smisla se pogovarjat o nekih kaznih in nadzorih, če do njih ne more prit.

MisterR je izjavil:

hruske je izjavil:

Ja potem pa treba zrihtat tak, da bo vse objavljeno v uradnem listu, drugače nima smisla se pogovarjat o nekih kaznih in nadzorih, če do njih ne more prit.

Saj je. Samo za nazaj pa zakon ne more veljat - ker ne moreš biti prej obveščen kot pa je zakon objavljen.

No sej pravim, ko inšpektor ugotovi (to ugotovi na licu mesta) nepravilnost, izda lastniku kazen na licu mesta ali se mu naknadno pošlje po pošti,case closed. Ni tu dobenega mrdanja z pritožbami ali z birokracijo.

Govorim za nadzor nad malim delom in ne za nazaj.

Tarzan ::

Iz dneva v dan bolj sem za. Argumenti proti me samo še bolj prepričajo, da se mora na referendumu zakon o malem delu izglasovati.

Tilen ::

Realno se manipulira le z 20% volivcev ki so proti in 5%, ki še ne vejo. Zakon o malem delu bo sprejet, vprašanje je le kakšna bo razlika med ZA in PROTI.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

pirlo ::

Tilen je izjavil:

Realno se manipulira le z 20% volivcev ki so proti in 5%, ki še ne vejo. Zakon o malem delu bo sprejet, vprašanje je le kakšna bo razlika med ZA in PROTI.

Ja saj, ker mladi ne j*** politike 2%, zato so vmešali v ta zakon upokojence, da ga izglasujejo. Jaz sem tudi prepričan da bo z 30% volilne udeležbe krepko izglasovan, ker bodo samo upokojenci za. Dobra taktika vlade, vedo kako napizdit (edit: manjšino) naroda.
Edit: ne celoten ampak manjšino, ker noben referendum nima več kot 50% udeležbe, tudi volitve ne

Zgodovina sprememb…

• spremenil: pirlo ()

Ramon dekers ::

jah no upam da bo tokrat mladina stopila skupaj in izglasovala proti zakonu, če so pa tako nesposobni naj pa imajo te smeti.

kpkp ::

Tilen, torej bom glasoval PROTI, ker v demokraciji simpatiziram s poraženci.

Tilen ::

Simpatizer ŠOU? :))
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Lonsarg ::

Ramon, če vsa mladina skupaj stopi pa glasuje bo kar lepo čez 50% jih ZA. Večji problem je, ker so tisti, ki so proti bolj proti, ostale pa briga in tisti, ki so proti bodo skoraj vsi šli volit.

Zeberdee ::

Predvidevam, da bo obisk na tem referendumu okoli 15%, torej boš za zmago potreboval okoli 120 tisoč glasov. Jaz mislim, da teh 120 jurjev študentski servisi s študentskimi organizacijami, pupanjem polnoletnih dijakov in podobnih lahko brez problemov zberejo.

Če bodo, pač bodo. To je pač demokracija. Ni to popoln sistem, ampak vse ostale znane variante so dokazano še slabše.

azgard zakaj bi mladina pljuvala v lastno skledo? Zato da bo lahko placala 30 odstotni davek, ker bo imela placevanje v pokojninski sklad, pri tem pa se vecini fucka za pokojnine, glede nato kaj delajo bodo itak vse zapravili. Mogoce pa lahko upajo na stipendije. Haha, mogoce tiste kadrovske za malarje.

Zako ker si potem dejansko plačan za razliko od trenutnega nategunskega stanja, kjer čakaš na plačilo pol leta, če se delodajalcu fučka za plačilo tvojega dela?

Zato ker se boš imel dejansko komu za pritožit?

Ker se bojo študentski servisi nehali okoriščat z mojim delom?

Ker bom po diplomi končno lahko dobil zaposlitev ne pa da me odpikajo, ker nimam napotnice?

CoolBits ::

Zako ker si potem dejansko plačan za razliko od trenutnega nategunskega stanja, kjer čakaš na plačilo pol leta, če se delodajalcu fučka za plačilo tvojega dela?

Tako je... pol bomo vsi mi plačali delavca... torej narejeno delo.

Sedaj se nemoreš? Istemu se boš lahko pol.

Pol se bo država še malo bolj.

Ker bom po diplomi končno lahko dobil zaposlitev ne pa da me odpikajo, ker nimam napotnice?

Dobil boš... malo delo.

CoolBits je izjavil:

Tako je... pol bomo vsi mi plačali delavca... torej narejeno delo.

Ne širi laži. 1/14 onih 14% bo šla v ta fond. Iz tega fonda pa se krijejo rizični sklad, stroški informacijskega sistema in inšpekcijskega nadzora.

Organizacije posrednice dela bodo od delodajalcev dolžne terjati zapadlo plačilo. Tudi po sodni poti. Ta založeni denar bo potem v veliki večini primerov spet prišel nazaj v fond.

CoolBits je izjavil:

Sedaj se nemoreš? Istemu se boš lahko pol.

Ne se hecat. Lahko se pritožiš, pa se ti bo delodajalec smejal, ker so sankcije čisto banalne.

CoolBits je izjavil:

Pol se bo država še malo bolj.

Well, država vsaj ne dela investicij v jahto oz. je finančno poslovanje zavezana javno razkriti. (Kar sicer ne pomeni, da študentske organizacije niso že sedaj, samo izmikajo se temu na vse pretege.)

CoolBits je izjavil:

Dobil boš... malo delo.

Super. Vsaj ne bom rabil čakat pred višjo šolo v Velenju ob 3:40 zjutraj, da bom pravočasno prišel v vrsto za zapolnitev prostih mest. Ne bom rabil težit kolegu, če mi posodi napotnico. In hej, mogoče bojo pa delodajalci spoznali, da se jim splača imet kvaliteten kader, ne pa potrošno robo na študentske napotnice.

kpkp ::

Tilen, s tistim vprašanjem kažeš predvsem svojo ozko glednost oziroma ne razumevanje napisanega. Mogoče se pa le poslužuješ demagogije, ker ti pravtako ne more biti ravno v ponos...

Ali pa si le žrtev indoktrinacija "demokracija = svoboda", za kar ti pa ne morem zameriti, saj simpatiziram z žrtvami ;).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kpkp ()

CoolBits ::

Organizacije posrednice dela bodo od delodajalcev dolžne terjati zapadlo plačilo. Tudi po sodni poti. Ta založeni denar bo potem v veliki večini primerov spet prišel nazaj v fond.

Iz prakse to traja nekaj let... vmes pa podjetje lahko že propade...

Ne se hecat. Lahko se pritožiš, pa se ti bo delodajalec smejal, ker so sankcije čisto banalne.

Kaj ti garantira, da bo pol kaj drugač? :)

Well, država vsaj ne dela investicij v jahto oz. je finančno poslovanje zavezana javno razkriti. (Kar sicer ne pomeni, da študentske organizacije niso že sedaj, samo izmikajo se temu na vse pretege.)

Ne država ne dela investicij ampak samo pokriva investicije tajkunov oz slabe investicije bank...

najbolsa je tista: drzava ne daje investicij v jahti lol, sem se nasmejal do solz. Drzava investira v ceste in barona zidarja, hildo, kresal, ali pa si poglej kako so kresalovi podtaknili aston martina lol. Verjetno ga je sama zasluzila, na napotnico. Pa kako slepite no! Niti enega dobrega razloga da bi glasoval za. Spet bo kak pametnjakovic rekel: trg se bo uredil. Super potem bodo nova delovna mesta.

Ramon dekers je izjavil:

azgard zakaj bi mladina pljuvala v lastno skledo? Zato da bo lahko placala 30 odstotni davek, ker bo imela placevanje v pokojninski sklad, pri tem pa se vecini fucka za pokojnine, glede nato kaj delajo bodo itak vse zapravili. Mogoce pa lahko upajo na stipendije. Haha, mogoce tiste kadrovske za malarje.

Veš kaj zelo preprosto je, jaz kot študent mam na izbiro privilegij med časom študija za delo, tisto malo, ki ga delam za sproti je itak za sproti in ni blazne razlike ali je 14% ali pa 30%. Ko končam študij pa pa dobim v zameno za ta privilegij izkoriščanje, ko kaj drugega kot prek napotnic ne morem delat, ker vsi hočejo to.

Če vsaj malo pomislim v prihodnost, potem veliko raje žrtvujem ta mali % pri zaslužku med študijem, da namesto tega dobim veliko lažje delo po študiju.

Tistih 7% študentov, ki pa gre trenutno čez omejitve (6000EUR), pa sem prepričan da jih je okoli 95% itak ljudi, ki samo izkoriščajo napotnice in pravzaprav ne študirajo, ampak redno delajo na napotnice.

Za teh 7% se gre, da se jih skensla! Ker teh 7% pobere več kot polovico vseh napotnic...

ah daj no sami izgovori so vas. Da te delodajalec nebo vzel ker vzame studenta, jah glej ce imas fakulteto in si dovolj sposoben pojdi v tujino, naberi izkusnje,in bos imel dovolj ponudb ne pa da jokas. Pa se to kaksno delo pa mislis da je na s. Servisih? Prodaja sesalcev za 2k e kjer imas kvote in delo za sankom. Res nevem ali zivite v iluzajah ali ste res tako blesavi. Kako je pa vcasih zneslo 5 do 10let nazaj, ko je bilo 50k brezposelnih. In ti mislis da te bodo z malim delom delodajalci kar sami iskali. Meni se zdi da si neizkusen student, ki dela bolj malo in zivi v iluzijah. Si mogoce iz fdvja?

bluefish ::

Pa se to kaksno delo pa mislis da je na s. Servisih? Prodaja sesalcev za 2k e kjer imas kvote in delo za sankom. Res nevem ali zivite v iluzajah ali ste res tako blesavi.
Res? Si že sploh kdaj pogledal na kako stran s ponudbami dela? En kup del je "strokovnih", pisarniških in kelnarskih. Tista s kvoto in plačilom po učinku so v manjšini.

res? Pa si kdaj poskusil poklicati tja? No sam sem in vecina je vnaprej ze oddanih. Ko sem poskusil najti katerokoli delo (sem rabil nujno denar) 3 mesece nazaj so mi vsi ampak vsi delodajalci rekli te poklicemo nazaj. Slo pa je za tezja fizicna dela kot so montaze, selitve ostale so ankete, strezba in sesalci. Da o teh pisarniskih delih nebi govoril kako te fino odslovijo. In vi res mislite kako se bo vse spremenilo, samo slabse bo. Ce dela ni ga ni, ne pa mi tukaj nabijat kako smo studentje super priviligirani. Dajte se malo pozanimat o realnem stanju na trgu ne pa samo brati zakona. Pocutim se kot pri prepiru z otrokom.

Daedalus ::

Delo je. Sam ne vedno 5 metrov stran. In ne vedno objavljeno na zavodu za zaposlovanje.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

bluefish ::

Pa si kdaj poskusil poklicati tja? No sam sem in vecina je vnaprej ze oddanih.
Začuda imam sam drugačne izkušnje.

solatko ::

Skoraj ni bufeta, kjer ne delajo v večini študenti ali na študentske napotnice, razni računalniški servisi, selitveni servisi, čistilni servisi, dostava hrane............... Za večino lastnikov teh firm, bo zakon o malem delu pogreb, saj bi se usluge, zaradi večjih dajatev, tako podražile, da jih nihče več ne bo rabil (si jih skoraj nihče ne bo mogel privoščiti). Ogromno dela na š.n. tudi starejših oseb, s tem da za sposojeno napotnico, plačujejo cca 10%. Nekaj birojev in IT firm, bo lahko zaprlo svoje firme, saj delajo izključno samo s "študenti".
Po drugi strani pa bodo na slabšem fakultete, saj bo z uvedbo malega dela, padel fiktivni vpis "študentov".

Študentskih servisov je kar nekaj s koncesijo in so že sedaj v privatnih rokah, lastniki pa služijo na račun študentov, zato je odpor tako velik (gre za kar velika sredstva, zaslužena na lahek način, ki se jih tudi manjše podjetje ne bi branilo).

Povprečna doba študija je pri nas več kot polovico večja, kot je to v drugih državah - veliko tega je na račun študentskega dela, ki je še eden od unikumov v našem balkanistanu.

Vsako urejanje anarhije pa seveda pomeni odvzem nemajhnih privilegijev nekaterim strukturam, zato je odpor in kritika, tako močan in glasen.

Bojim se, da bo na račun priljubljenosti vlade, referendum padel, kar pa bi bila velika škoda za ureditev teh anomalij trga dela, v doglednem času.
Kaj čmo, živimo v času, ko naše odločitve ne spodbuja pamet, temveč naklonjenost eni ali drugi politični opciji.

Tisti, ki včasih uporabljamo tudi svojo glavo in ne samo glave, nam ljubih politikov, smo v ogromni manjšini, zato še ni prišel čas za ogromne spremembe, tako na področju razmišljanja, obnašanja in delovanja.

Na žalost, smo potomci večstoletnih hlapcev in nam to, da bi bili dobri gospodarji, niti slučajno ne gre od rok, saj bi sicer v dvajsetih letih obstoja, v političnih vodah, po vsem sranju, ki so ga, iz zelo dobre osnove, naredili naši večni politični politični obrazi, že zdavnaj gledali druge, te pa bi bili na voljo za ogled na Dobu ali kakšni drugi za te namene, narejeni ustanovi.

Ker pa smo pač narod pridnih, ubogljivih hlapcev, alternative praktično ni ali pa je produkt svojih starih, še bolj pokvarjena in samovšečna.
Od vseh staroselcev v politiki, samo še Plemeniti ni imel možnosti pokazati, koliko je pokvarjen, ali pa je morda on, edina poštena alternativa med baraboni in bi z njegovo lahkomiselnostjo, morda prišli do tega, da bi narod nekaj profitiral.
Delo krepa človeka

delo je ja, tisto preko vez in poznanstev. Za letos sem se moral 3 mesece vnaprej najaviti za neko studenstko delo za poletje, pa se to je slo preko znanca. Placilo pa je 3 e. Tako da jaz dela ne vidim, mi pa lahko kdo pove kje naj iscem. Govorim o placanem delu, ne tistem, saj bo denar cez 1 mesec pa res.

In kake so tvoje kompetence? Kako delo iščeš?
[J.P.Sartre]

CoolBits je izjavil:

Iz prakse to traja nekaj let... vmes pa podjetje lahko že propade...

Lahko, pa se organizacija prijavi kot upnik ob stečaju. In?

CoolBits je izjavil:

Kaj ti garantira, da bo pol kaj drugač? :)

To, da država nujno potrebuje dodatna sredstva in si ne bo privoščila nepobiranja davščin.

CoolBits je izjavil:

Ne država ne dela investicij ampak samo pokriva investicije tajkunov oz slabe investicije bank...

Ja, ampak to je drug, ločen problem. Tudi "država" dela napačne investicije in mešetari pod mizo, predvsem ker se nad njo izvaja premalo nadzora.

kompetenc je dovolj od gradbenistva do dela pri sodnem izvrsitelju. Nisem nesposoben, samo na k. mi gre ko hocem normalno s.delo mi dajo kup papirja na katerem pises kaj si, kaj zelis postati in potem recejo te poklicemo. Sam redno delo dobim hitreje kot s.delo lol. Pri resnih firmah, samo potem je problem izpiti, ucenje, pri rednem delu ni dogovarjanja. 8 do 12 ur dela in to je to.

Jah, pol se pa redno zaposli, switchaj na izredni študij in mir. Se ti to zna bolj splačat, ko trenutno stanje. En moj kolega je naredil točno to - se redno zaposlil, plačal 4. letnik in v miru ob redni službi zaključil študij. Je bla računica kristalno jasna.
[J.P.Sartre]

Ciklamen ::

Ne vem, če je kdo že postal ta link, ni se mi dalo celotne teme brati, ampak če koga zanima, najpogostejša vprašanja in odgovori glede malega dela: http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podr...

Moje mnenje glede malega dela: Podpiram. Pa ne za to, da je zakon kot tak postavljen kako pač je, ampak zaradi dejstva, da razni štud. servisi & ostalo sranje služijo MASTNE denarce s tem, da delajo toliko kot nič. Privoščijo si jahte, imajo blazno velike plače, itd. itd. Za ceno koga? Študenta, ki bi si rad kaj zaslužil. Z malim delom ravno tako zasluži študent, sodeč po tem linku še več.

Tudi druga stvar je, da študent MORA študirati. Ne pa ti večni študenti, ki so skoraj redno zaposljeni pri podjetjih, vpisani na fakulteto (bilo katero, samo da je vpisan, njemu je itak vseeno.), a faksa ne opravljajo. Jok brate, to tako ne gre.
- End of the Post ->

pirlo ::

hruske je izjavil:

To, da država nujno potrebuje dodatna sredstva in si ne bo privoščila nepobiranja davščin.

Kaj ti se hecaš ali resno misliš? Edini, ko se borijo za denar so privatniki, ostali, ki se financirajo iz proračuna jih boli k****.

Ciklamen je izjavil:

Ne vem, če je kdo že postal ta link, ni se mi dalo celotne teme brati, ampak če koga zanima, najpogostejša vprašanja in odgovori glede malega dela: http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podr...

Moje mnenje glede malega dela: Podpiram. Pa ne za to, da je zakon kot tak postavljen kako pač je, ampak zaradi dejstva, da razni štud. servisi & ostalo sranje služijo MASTNE denarce s tem, da delajo toliko kot nič. Privoščijo si jahte, imajo blazno velike plače, itd. itd. Za ceno koga? Študenta, ki bi si rad kaj zaslužil. Z malim delom ravno tako zasluži študent, sodeč po tem linku še več.

Tudi druga stvar je, da študent MORA študirati. Ne pa ti večni študenti, ki so skoraj redno zaposljeni pri podjetjih, vpisani na fakulteto (bilo katero, samo da je vpisan, njemu je itak vseeno.), a faksa ne opravljajo. Jok brate, to tako ne gre.

Kako lahko študent več zasluži? To že teorije ne zdrži kaj šele prakse. Sicer pa kdo garantira, da bo malo delo še sploh lahko opravljal študent, zdaj bo konkurenca veliko večja. Zadnji odstavek pa je problem visokega šolstva in financiranja le-tega.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: pirlo ()

ze sedaj je taksna konkurena v s. delu da je obup, sem sam napisal svojo izkusnje, potem bo se huje. P.s. Redno se nocem zaposliti ker hocem dostudirati v cimkrajsem casu. Poznam tudi sam zaposlene sosolce, samo taksni izgubijo potem leto ali dve. Ne da se mi pacat faks do 30.

Ciklamen ::

pirlo, a sedaj pa ne dela 15 letna deca?
- End of the Post ->

Grey ::

Ciklamen je izjavil:

Hahahah, kako pravičniško...mene osebno ne moti, dokler mi ne trgajo več % od plače (kar bi se zgodilo v primeru zakona o malem delu). Raje privoščiš jahto tistim, ki že imajo (naši vrli "super sposobni" politiki) in ne recimo "biznismenom" študentskega servisa? Naj ima tisto jahto naj uživa, naj se potopi, meni je vseeno. To, kar si pa ti napisal, je pa fovšarija, ki bi jo rad izrazil preko "pravičniških" zakonov kot je ta o malem delu. Pomisli logično zakaj se ljudje zaposlujejo preko študenstkih servisov? Manjši davek, večje razmerje plača/delo...torej...kam pes taco moli? ZNIŽAJTE DAVKE IN PORKAMADONA NAREDITE DRŽAVNO TROŠENJE DENARJA UČINKOVITO! Zakon ne bo ničesar spremenil razen tega, da bodo študentje/upokojenci/malodelisti služili manj, država pa več. Ampak od države še nikoli nismo nič dobili...od njih se sliši samo "Give me more more mooooore money! *evil laugh*"

tocno! Tisti ki ne dobite dela pa za leto ali dve v tujino po izkusnje. In ne jokat, drzava vam nebo h riti dela prinesla, tudi ce bo malo delo ne!

Ramon dekers, a si v tistih 7% študentov?:) Redno delaš, študij pa samo za hobij, poznamo. To se bo skenslalo. Pa naj bodo tudi kake žrtve v majhnem številu, samo da se "redno delo prek študenta" ukine. To se MORA ukinit ni normalno. Ne vem kako lahko en zagovornik ŠD pravi, da je to normalno FFS! Dobro, lahko da si tudent, ki občasno delaš, pa boš glasoval proti, da boš MALO lažje delo dobil. Sam če to narediš si idiot, pripravljen si imeti cel drekast sistem, ki je nasloh za trg dela ZELO slab, samo zato da boš TI malenkost večjo izbiro imel PAR LET.

In ne nisem FDV, sem fizka in meni osebno JE VSEENO ali je malo delo ali študentsko delo, meni osebno ga ne bodo odžirale napotnice, ker nisem na takem področju. Tak da jaz bom glasoval kar mislim da je prav.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()
««
7 / 30
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

popoldanski sp ali napotnica

Oddelek: Loža
92195 (1794) Mati
»

Zbiranje podpisov za referenduma (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21741920 (38744) borisk
»

Študentsko delo -> "malo delo" (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
59895524 (77461) tx-z
»

Razbijanje studentov pred parlamentom (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

978134513 (117475) €uro
»

Popolna ukinitev študentskega dela: DA/NE (strani: 1 2 3 4 5 6 )

25323084 (18296) bluefish

Več podobnih tem