» »

"Jedrska energija: prihodnost ali zabloda?" - okrogla miza

"Jedrska energija: prihodnost ali zabloda?" - okrogla miza

1 2
3
4 5

Spajky ::

Ma, zvrtat dve luknji v zemljin manteljc dovolj globoko, pa vodo vlivat prek enosmernega ventila/bazena not, na drugi vrtini pa pobirat paro, ki nastane v globini iz te vode in jo vodit na elektroturbino. Termalna elektrarna. Geotermalna energija v Prekmurju se že uporablja, vsaj za ogrevanje v nekem hotelskem naselju tam ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

imagodei ::

skartizan je izjavil:

ko berem te vaše debate o tem kako je Jedrska nujna, kako je to kar se je na japonskem zgodilo mala stvar in vse nepotrebna panika, da Črnobil ni bil nič kaj takšnega in izlitje nafte v zalivu mala malca in da drugače pač ne gre,
zeleni pa da so bluziji itd potem samo vidim, da se pripravlja nova vojna in vi boste pravi psi vojne....


Mhm... Če bo vojna zaradi energije, potem ti mora biti prekleto jasno, da bo zaradi pomanjkanja energentov, nikakor pa ne zaradi presežkov. To vtupi v svojo glavo, orenk razmisli o tem, nato pa poskusi znova s kakim pametnim prispevkom.
- Hoc est qui sumus -

Brane2 ::

Poglejte še enkrat na un link, ki sem ga dal. Tipi ponujajo odgovor na vsa ta vprašanja.
On the journey of life, I chose the psycho path.

imagodei ::

WarpedGone je izjavil:

Ena vrsta ni dovolj. Fizija je OK za "bazični del porabe", nucaš pa še neki kar lahko vsak večer ugasneš in zjutri spet poženeš - HE so za tak hec idealne (dokler je dovolj vode za jezom).


No, saj nič nimam proti različnim vrstam. Dokler so te učinkovite in imajo svoj namen. Kot praviš, sončne in jetr... pardon, vetrne elektrarne nimajo pravega namena v hrbteničnem omrežju. Doma na vrtu ali na strehi kamot lahko, kot neko dopolnilo, to se menda vsi strinjamo, da pa država stavi na takšne "alternative", je pa tudi malo bolno - se menda tudi strinjamo? ;)
- Hoc est qui sumus -

WarpedGone ::

Jup.
Veternica na strehi je zanimiva kot direktni pogon kake nekritične el. naprave, ki laufa večino časa - recimo osvetlitev okrog hiše. Zapiha veter in se hiša osvetli :)
Zbogom in hvala za vse ribe

Pyr0Beast ::

Ali bolj uporabno - kot ventilacija podstrehe - da vleče ven vroč zrak.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

energetik ::

WarpedGone je izjavil:

Ena vrsta ni dovolj. Fizija je OK za "bazični del porabe", nucaš pa še neki kar lahko vsak večer ugasneš in zjutri spet poženeš - HE so za tak hec idealne (dokler je dovolj vode za jezom).
Z MSR reaktorjem lahko baje štelaš moč elektrarne zelo hitro, skoraj kot HE. Vprašanje je le, kaj bi potem rekla parna turbina zaradi takih sprememb moči.
Skratka jaz stavim na MSR, notr zmečemo vse "odpadno gorivo" v obliki soli in skurimo do konca. Torija je pa tudi ogromno v zemlji, torej energije imamo ko dreka. Samo politka ga serje.

Grey ::

pulstar je izjavil:

In od kje bo država dobila denar za izgradnjo EE omrežja, primernega decentralizirani proizvodnji energije? Trenutna težava je predvsem v tem, da je EE omrežje prilagojeno na prenos moči v eno smer...

Zakaj sploh potrebuješ prenovit omrežje, če je vsaka bajta zase (posledično sploh ne rabijo bit vklopljene v omrežje? Vse tovarne, "električne črpalke" za e-avtomobile ipd zadeve se napajajo iz jedrske elektrarne, hiše pa iz obnovljive energije (sonce, ali kaka bolj high tech wireless varianta)

Tako v bistvu ni potrebno komplicirati s težavnimi jedrskimi sistemi, ki imajo variabilen output, saj nanjo priklopiš bolj ko ne stalne porabnike velike kategorije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()

hamax ::

Zakaj sploh potrebuješ prenovit omrežje, če je vsaka bajta zase

To bi pomenilo da bi morala imeti vsaka bajta poleg soncnih celic ali veternice se lep zaboj baterij za noci/brezveterja ter rezervne dizel agregate za daljsa obdobja slabega vremena/brezveterja.
Je to sigurno optimalna opcija?

Grey ::

hamax je izjavil:

Zakaj sploh potrebuješ prenovit omrežje, če je vsaka bajta zase

To bi pomenilo da bi morala imeti vsaka bajta poleg soncnih celic ali veternice se lep zaboj baterij za noci/brezveterja ter rezervne dizel agregate za daljsa obdobja slabega vremena/brezveterja.
Je to sigurno optimalna opcija?

Definitivno. Proizvajat je treba energijsko učinkovito opremo (tv, hladilniki, računalniki,...). Graditi je potrebno hiše z naprednim ogrevanjem in energijsko učinkovite - majhne izgube energije. Tako, da bi bilo potrebno napraviti celoletno študijo, koliko energije potroši ena energijsko optimalno narejena stavba. Glede na površino strehe ene hiše, bi na oko rekel, da je hišo možno napajati samo iz sončne energije ter ogrevati s pomočjo sončne/heatpipe tehnologije. To je evolucija bivanja. Komunikacija je zevoluirala do te mere - internet, da v primeru napada na državo komunikacija še vedno poteka. Elektrika je naslednji korak. No s celicami in agregati ne bi bilo potrebno tako pretiravati. V povprečju bi morala hiša proizvesti toliko energije in imeti tak akumulator, da pride čez daljše obdobje slabega vremena. Agregat pa bi bil potreben samo v primeru kakih močnih potrošnikov npr. bolnišnice.

Okapi ::

Da bi si vsak sam prideloval energijo, je podobna blodnja, kot da bi si vsak sam prideloval hrano, pa par ovc za volno bi moral imeti in en majhen plavžek, da bi si železo delal:P (to so nekoč Kitajci na to temo nekaj poskušali, da je vsaka vas nekaj po malem svinjala z železom).

Pet jedrskih elektrarn bi pokrilo potrebe za vso Slovenijo in vpliv na okolje bi bil mnogo manjši že v primerjavi z obstoječim stanjem (hidro-, termoelektrarne ...). Če lahko sam doma narediš elektriko ceneje, kot jo lahko naredijo v Krškem, je nekaj hudo narobe (celo če ti mimo hiše potok teče in postaviš malo hidroelektrarno).

Druga stvar je varčevanje z energijo. Greti okolico hiše res nima kakšnega posebnega smisla.;) Pa še tu je treba uporabljati zdravo pamet, da nas ne zanese. Zapiranje vode med pranjem zob, recimo. Koliko je kubik vode pri nas? Prišparati pa vode itak ne moreš, ker je čisto vseeno, ali odteče direkt po Savi naprej, ali pa naredi ovinek čez tvojo pipo.

O.

Thomas ::

Evo, Okapi napisal pameten post.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Pyr0Beast ::

Vodo se špara v kriznih cajtih - ko bi imelo zaradi tvojega razkošja posledice na ljudeh v oddaljenih krajih, kateri nebi mogli priti do pitne vode.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

jype ::

Vodo se špara zato ker jo filtriramo, črpamo in _plačujemo_.

BlueRunner ::

l0g1t3ch je izjavil:

Samo to gorivo lahko "pokuriš" v drugih tipih JE.

Do kje sploh lahko prideš pri fisiji, železa ?

Fe56 je zadnja stopnja pri fuziji zvezd, ker bi njegova fuzija porabila več energije, kot pa jo bi proizvedla - ostale elemente dobiš pri eksplozijah zvezd.

Pri razcepu U238 mislim, da je zadnja stopnja Pb206, ki je stabilen. Sicer pa različni radioaktivni atomi razpadajo po različnih stopnjah od začetka, preko vmesnih radioaktivnih jeder do končnih stabilnih produktov.

Pojem "stabilnega" pa je pojasnjen tukaj. Če pa res obstaja tudi razpad protonov, potem pa je na dolgi rok (če se vesolje ne bo nikoli skrčilo) tudi razpad teh jeder samo vprašanje časa.

Zgodovina sprememb…

guest #44 ::

Okapi je izjavil:


Pa še tu je treba uporabljati zdravo pamet, da nas ne zanese. Zapiranje vode med pranjem zob, recimo. Koliko je kubik vode pri nas? Prišparati pa vode itak ne moreš, ker je čisto vseeno, ali odteče direkt po Savi naprej, ali pa naredi ovinek čez tvojo pipo.

O.


Not really true. Poganjanje pump, ultrafiltrov, dodajanje kemikalij, kompresorji, vzdrževanje opreme in omrežja stane. Ok, če bi imel gravitacijski akvadukt do hiše, bi blo mogoče isto ali bi tekla čez tvojo pipo ali kar po savi. Odpiranje pipe povzroča stroške na oskrbovalnem sistemu.

Glede same vode...če znjo ne delaš nič nenavadnega preden jo zliješ v odtok, pol ni take panike. Če pa uporabljaš vodo za kake industrijske zadeve, kjer se lahko pojavi težko odstranljivo onesnaženje pol delaš veliko škodo. Samočistilna sposobnost vodnega okolja gre le do neke mere, za ostalo rabiš zgradit in laufat čistilno napravo...hence more naprav, ki jih treba laufat.

Skratka ne, v večini primerov ni vseeno ali steče po Savi ali naredi ovinek skozi tvojo pipo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: guest #44 ()

KandazaR ::

Zgrešene investicje so tudi plinske elektrarne (opažam, da jih okoljevarstveniki, polek obnovljivih virov, rinejo v ospredje). Res da je izgranja poceni, vendar pa energent ni domač (no nekaj plina so našli v Prekmurju) in ne vidim smisla kupovati plin, da bi z njega proizvajal elektriko. Zakaj potem ne kar kupovanje elektrike direktno (glede na ceno plina)?
TET naj bi zgradil plinsko- parno elekrarano z močjo 290 MW (za pokrivanje konic).
Kot so že predhodniki rekli. Še eno nuklearko v Krško (drugje bi bili tako proti) in pa zgradit še ČHE za porabo viškov nuklearke (ponoči in ob vikendih) in z njimi pokrivati dnevne špice v porabi. V pripravi za realizacijo je ČHE Kozjak 2*200MW, ki pa nujno potrebuje drugi blok nuklearke ali pa dodaten nočni uvoz elektrike (nujen direktni daljnovod do Madžarske).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

PrimozR ::

Zakaj ne bi potem raziskali možnost vztrajnika? IMO bi bila investicija zlahka manjša od ČHE.

Karaya 52 ::

Tudi TEŠ je ali še nabavlja premog iz Indonezije, ker je naš predrag. Premogovnik je za Šaleško dolino to, kar je bila Mura za Prekmurje.

guest #44 ::

Kwa komplicirate, črpalno hidroelektrarno pa je...simple and robust solution.

gruntfürmich ::

ampak tudi meni ni ušeč da se use zabetonira za par kubikov vode...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Malajlo ::

Luže, ki nastanejo zaradi ČE, so lahko čisto v redu. Samo na večji površini je treba narediti bazen, da padec nivoja vode ni preveč moteč (in grd). Okoli in okoli pa sprehajalna pot, bife, fitness na prostem, čolnički, ... Sami benefiti. Tako za omrežje kot lokalno skupnost.

energetik ::

Čolniček, ki ga potegne v vrtinec :-)
IMHO se ne splača delati tako ogromnega bazena, da se ne bi opazilo nihanje gladine. Bi zasedel preveč površine. Bifeji in sprehajalna pot pa komot.
Ampak kaj ko zeleni ne pustijo potegnit na Kozjaku niti DV niti kabla (2*400 kV). Oni bi imeli samo propelerje, takrat ko bi zapihalo bi imeli svetlo, drugače pa sveče.

WarpedGone ::

Oni bi imeli samo propelerje, takrat ko bi zapihalo bi imeli svetlo, drugače pa sveče.

Ampak samo dokler jih ne poskusiš postavit.
Ko pa prideš z načrtom so problem ptiči, drevesa, travce itd in tut propeler ni več dober.
Zbogom in hvala za vse ribe

Tear_DR0P ::

Luže, ki nastanejo zaradi ČE

zakaj pa mora biti luža? a rezervoarji niso dovolj dobri? pač v pobočje hriba vzidaš ogromno podzemno dvorano in notri tlačiš vodo.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

WarpedGone ::

Skopat takšno luknjo zna bit dražji hec, kot pa postavt novo JE.

Je treba ločit met WCBD in WCBD ("What Cen Be Done" in "What Can Be Payed")
Zbogom in hvala za vse ribe

energetik ::

Tear_DR0P je izjavil:

Luže, ki nastanejo zaradi ČE

zakaj pa mora biti luža? a rezervoarji niso dovolj dobri? pač v pobočje hriba vzidaš ogromno podzemno dvorano in notri tlačiš vodo.

Ker je lažje in ceneje skopat ogromen ribnik, kot pa podzemno ogromno luknjo. V prvem primeru samo poglobiš in oblikuješ kakšno naravno kotanjo ter vržeš na dno polivinil, v drugem te čaka precej kopanja, miniranja, gradnje strukture itd.

Okapi ::

Poganjanje pump, ultrafiltrov, dodajanje kemikalij, kompresorji, vzdrževanje opreme in omrežja stane.
Koliko to stane, vidiš, ko pogledaš, koliko stane kubik hladne vode. Bore malo. A se ti splača komplicirati zato, da boš na leto prihranil en evro, se moraš sam odločit. Lahko tudi izračunaš, koliko stane obraba ventila v pipi. In od dobave vode nekateri živijo. Poraba vode prav tako poganja naše gospodarstvo, kot poraba česarkoli drugega. S tem da tista voda, ki steče "v nič", ko si umivaš zobe, okolja prav nič ne obremenjuje. Gospodarsko in okoljsko gledano je bolje porabiti en ali dva evra vode več, kot popiti en pir, kupiti pet lizik ali recimo en strip.

O.

Okapi ::

Zakaj potem ne kar kupovanje elektrike direktno (glede na ceno plina)?
Ker elektrarna da plinu dodano vrednost, ko ga spremeni v elektriko. Načeloma se vedno bolj splača surovino predelati in prodati, kot samo prodati. Seveda pa je treba izračunati, koliko te stane uvoz surovine. Avstrijcem se recimo splača kupovati naše hlode in jih razrezati v dile, verjetno bi se tudi nam splačalo kupovati ruski plin in ga predelati v elektriko.

Luže, ki nastanejo zaradi ČE, so lahko čisto v redu.
Pa si že videl kakšno tako? V njih so ogromna nihanja - optimalno je, da jih do večera povsem izpraznijo. Eno so akumulacije, kot je Zbiljsko jezero, ali jezero pri Mostu na Soču, nekaj čisto drugega pa bazeni črpalnih elektrarn.

O.

guest #44 ::

Okapi je izjavil:

Poganjanje pump, ultrafiltrov, dodajanje kemikalij, kompresorji, vzdrževanje opreme in omrežja stane.
Koliko to stane, vidiš, ko pogledaš, koliko stane kubik hladne vode. Bore malo. A se ti splača komplicirati zato, da boš na leto prihranil en evro, se moraš sam odločit. Lahko tudi izračunaš, koliko stane obraba ventila v pipi. In od dobave vode nekateri živijo. Poraba vode prav tako poganja naše gospodarstvo, kot poraba česarkoli drugega. S tem da tista voda, ki steče "v nič", ko si umivaš zobe, okolja prav nič ne obremenjuje. Gospodarsko in okoljsko gledano je bolje porabiti en ali dva evra vode več, kot popiti en pir, kupiti pet lizik ali recimo en strip.

O.


No sej nisem reku, da povzročaš konec sveta, če pustiš odprto pipo ko si zobe umivaš. V krajih kjer je voda težko dosegljiva pa te zna že koštat, če tok potrošiš.

Vodo že moreš porabit, da poganjaš razvoj je pa bolj smiselno da vodo uporabljaš za nekaj produktivnega aka. zalivanje, raje kot sam pretakat skozi cevi. Res pa da je strošek v Sloveniji majhen, ampak it's the principle that counts.

Idealno bi bilo uporabljat lih tolko vode, da si in the long run zagotovimo dostop do drugih količin vode, ko/če bo naše trenutne "zaloge" zmanjkalo. To je moj koncept trajnostnega razvoja.

Malajlo ::

Luže, ki nastanejo zaradi ČE, so lahko čisto v redu.
Pa si že videl kakšno tako? V njih so ogromna nihanja - optimalno je, da jih do večera povsem izpraznijo. Eno so akumulacije, kot je Zbiljsko jezero, ali jezero pri Mostu na Soču, nekaj čisto drugega pa bazeni črpalnih elektrarn.

A si iz konteksta moj stavek pobral? Takoj nato sem napisal, da bi morala biti večja, da nihanja niso opazna. Če gre gor/dol za 1m, res ni panike (čak, računam, koliko ha bi to bilo v primerjavi z Avčami :P)
Drugače povedano - najdemo obstoječo lužo in jo razširimo. Gradiško jezero pri Lukovici bi bilo recimo uporabno za to (s predpostavko, da je dovolj globoko; ne najdem podatka o volumnu). Ampak to je zadrževalnik.

Okapi ::

Malo pozabljaš, da ni samo količina pomembna, ampak tudi padec. Vodo moraš od nekje iz nižin načrpati nekam visoko, da učinkovito deluje kot akumulator. Ne moreš samo zapornic zapreti in napolniti bazena za njimi (oziroma lahko, ampak to ni črpalna elektrarna).

O.

energetik ::

Jap, izkoristljiva moč HE je gostota vode x pretok x padec (x izkoristek). Zato ni šans, da v SLO postavimo še toliko dodatnih HE, da bi nadomestile NEK. Imamo že kar večino potenciala izkoriščenega.

gruntfürmich ::

guest #44 je izjavil:

Vodo že moreš porabit, da poganjaš razvoj je pa bolj smiselno da vodo uporabljaš za nekaj produktivnega aka. zalivanje, raje kot sam pretakat skozi cevi. Res pa da je strošek v Sloveniji majhen, ampak it's the principle that counts.

Idealno bi bilo uporabljat lih tolko vode, da si in the long run zagotovimo dostop do drugih količin vode, ko/če bo naše trenutne "zaloge" zmanjkalo. To je moj koncept trajnostnega razvoja.


glede porabljanja vode in trošenja si še vedno nisem izoblikoval objektivnega mnenja, ker namreč po eni strani če pogledamo, bi bilo z vodo potrebno varčevati; vsaj tako nabijajo zeleni fašisti (ob suši je pesem druga),
po drugi strani pa pamet veleva, da pa tudi vode, ki se praktično skos obnavlja s padavinami (ki morda so malce nekonsistentne, so pa količinsko zadostne) ni dobro preveč dolgo hraniti, niti v 'naravnem' rezervoarju, ker se mikroorganizmi zelo hitro razvijejo v stoječi vodi. za samo vodo je verjetno bolje, da kroži; čimbolj količinsko in čimbolj časovno enakomerno. ljudje pa moramo samo paziti, da si ne posvinjamo področja, ker se takšno filtriranje in hranjenje voda dogaja...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Brane2 ::

Poleg tega je mičken problem tudi velikost jezer.

Na brzino sem zmetal stvari not v Calc in izpade, da ti po osnovnih formulah za potencialno energijo ( brez vračunanih izgub itd) dve jezeri površine 1km2, globine 10m z višinsko razliko 200m lahko akumulirata energije za 5.450 MWh, oziroma taka elektrarna lahko generira 1MW največ 5,4 ure.

Če jezeri 1.000 krat povečamo ( 100km2 x 100m globine) in postavimo moč na neko uporabno raven, recimo 1GW, pa smo spet na 5,45 ure.

Niti slučajno zadosti za solarno elektrarno moči 1GW.

Sploh pa, to bi pomenilo pri taki elektrarni "paket" 10x10km placa za panele, nato pa še 2x 10x10km ( pa raje bistveno več) za dve jezeri...

Zanima me, kako je pa taka zadeva zelena.

Kje v SLO je sploh plac za taka, pa raje bistveno večja jezera?

V praksi pač najbrž ne moreš jezera 100% izprazniti, izkoristki niso 100% itd.
On the journey of life, I chose the psycho path.

guest #44 ::

Pozabljate, da hidroelektrarne pokrivajo samo konice, tko da neko konstantna gladina vode ni potrebna. Za base load imamo JE, za srednjo obremenitev TE in za konice HE.

TE se bi dalo nadomestit z fast breeder-ji, ali pa z več črpalnimi hidroelektrarnami.

Brane2 ::

Že, ampak če bi jedrsko zaprli in bi jo nadomestili z "zelenimi" solarpaneli, bi bile konice ogromne.

Že dnevne konice bi bile ohoho, pa te niso edine.

"Proizvodnja" solarpanelov niha tudi glede na letni čas. Tudi to bi bilo treba nekako pokriti...
On the journey of life, I chose the psycho path.

gruntfürmich ::

edino srečno naključje panelov je, da imajo dokaj podobno proizvodnjo kot je poraba čez dan.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Pyr0Beast ::

Eh ?

Čez noč te bo pa zima tresla ? :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

PrimozR ::

energetik je izjavil:

Čolniček, ki ga potegne v vrtinec :-)
IMHO se ne splača delati tako ogromnega bazena, da se ne bi opazilo nihanje gladine. Bi zasedel preveč površine. Bifeji in sprehajalna pot pa komot.
Ampak kaj ko zeleni ne pustijo potegnit na Kozjaku niti DV niti kabla (2*400 kV). Oni bi imeli samo propelerje, takrat ko bi zapihalo bi imeli svetlo, drugače pa sveče.

Jah kaj pa, ko zapiha sveče itak ugasnejo!!

Zajezite bajer, vseeno pa naredite vztrajnik. Gladina ne bo nihala, vse skupaj je bolj kompaktno, zakopano pod zemljo, na varnem, itd. itd. Vidi kdo kako slabost?

Pyr0Beast ::

neee.

Naredimo vztrajnik okoli mesta. Gor damo še stolčke ter ga razglasimo za način prevoza iz enega na drug konec mesta :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

ZaphodBB ::

@gruntfürmich:
Večinoma pitno vodo pridobivamo iz zemlje, mineralna voda se pa ne usmrdi ker v njej ni življenja. Ker nas je pa veliko in veliko trošimo vodo se niža nivo podtalnice, to povzroča razne negativne vplive - sem nekje prebral, virov se mi pa ne da iskat. Tako da vodo se splača šparat že zato, ker nivo podtalnice v recimo Ljubljanski kotlini pada in če ne drugega jo bo enkrat začelo primanjkovat, pa bo takrat treba šparat na silo.

Meni se zdi, da se vodo splača šparat že zato ker se splača vse šparat. Pri tem ne gre bit preveč usekan, ampak razmetavat zato ker lahko je pa greh.

PrimozR ::

Brane2 je izjavil:

Poleg tega je mičken problem tudi velikost jezer.

Na brzino sem zmetal stvari not v Calc in izpade, da ti po osnovnih formulah za potencialno energijo ( brez vračunanih izgub itd) dve jezeri površine 1km2, globine 10m z višinsko razliko 200m lahko akumulirata energije za 5.450 MWh, oziroma taka elektrarna lahko generira 1MW največ 5,4 ure.

Čak, 5 celih 5 MWh??? Pri jezeru z enim kvadratnim kilometrom površine??

Resno, zakaj se ne postavlja vztrajnikov? Kot rečeno, 10krpm, 13 ton, premer 20 metrov, kapaciteta ~1GWh, brez izgub (izgube seveda zmanjšajo kapaciteto).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

Pyr0Beast ::

200m padca in 10000kg/s vrne

P = hrgk

where P is Power in kilowatts, h is height in meters, r is flow rate in cubic meters per second, g is acceleration due to gravity of 9.8 m/s2, and k is a coefficient of efficiency ranging from 0 to 1. Efficiency is often higher with larger and more modern turbines


19MW (krško jih ima 700

10m3/s 36000m3/h
3600m2/h pri 10m
60x60x10m kocka za 19MWh

1km^? jezera globine 10m

1000*1000*10 je 10.000.000m3
/3600
2777m3/s
5,45GWh
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Brane2 ::

nekam sumljive se mi zdijo te tvoje cifre.

Sam sem šel iz Wp=mgh obrazca za potencialno energijo.
Nimam sedaj časa za štetje decimalk, bom pozneje.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Edit- sem našel svojo napako- my bad.

Pozabil sem en konverzijski faktor iz W v kW.

Jezero površine 1km2 globine 100m ima pri višinski razliki 200m energijo 54,5 GWh.

Zadosti za več ko dva dni pokrivanja porabe 1GW.

Bistveno bolje, a še vedno problematično.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Pyr0Beast ::

Izkoristek imamo pa tam 70, 80% in nič več.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

dzinks63 ::

Ta izračun bi znal kar štimat, malo za intermezzo, Drava ima cca 500m3/s.

Skupna moč dravskih elektrarn v Sloveniji je 577 MW, skupna proizvodnja elektrarn na Dravi pa predstavlja ca. 25,5 % električne energije, proizvedene v Sloveniji.

Dravske elektrarne:

PaX_MaN ::

2010. je ELES s prenosnega omrežja "dejansko prevzel" 12.028.597 MWh.
Proizvodnja je bila pa 14.158.677 MWh.
Podatki so od tule.
Danes se recimo lepo vidi padec proizvodnje zaradi NEK.

KandazaR ::

Zanimivo. Lepo se vidi tudi porast proizvodnje po 6. uri zjutraj ko začnejo obratovati hidroelektrarne.
1 2
3
4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Japonska se vrača k jedrski energiji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8733866 (28836) SaXsIm
»

Nemčija bo do leta 2022 zaprla vse jedrske elektrarne (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
422135011 (112266) Mr.B
»

Japonska po dobrem mesecu ponovno z jedrsko energijo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3514689 (12501) AtaStrudl
»

Fukušima - jedrski incident v teku (VI) (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
25044163 (32753) Pyr0Beast

Več podobnih tem