» »

dobrodejnost kolonizatorjev

dobrodejnost kolonizatorjev

1
2
3 4

Thomas ::

Nekoliko romantičen pogled si imel na to. :D

Saj so mnoge živali radovedne, toda to še ni dovolj. Celo recimo prava velikost je pomembna. Podgana recimo ima dovolj spretne tačke, da bi morda lahko držala miniaturno sulico. Toda ta zaradi fizikalnih razlogov na tej velikostni skali ni zelo učinkovita. Tudi ne more razbiti dveh kamenčkov, kot lahko človek razbije dva večja kamna. Potrebna energija za razbitje raste z r2, razpoložljiva pa z r3.

Človeček velik 15 cm, bi si z ognjem ne pomagal kaj dosti, ker ne bi mogel sproti prinašati polenc. :D

Cela reč enih faktorjev.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Highlag ::

Človeček velik 15 cm, bi si z ognjem ne pomagal kaj dosti, ker ne bi mogel sproti prinašati polenc.
:D :D

Hudo! :D :D

undefined ::

> kaj je pa folku mankal u stone age?

The wheel, the wheel!! :D

jeb ::

Thomas bi nas rad preprical v dve stvari:
da obstaja univerzalno merilo "vrednosti" neke kulture, iz cesar tako sledi, da je lahko neka kultura vec vredna od druge;
da je, izhajajoc iz predpostavke vecvrednosti, moralno opravicljivo, da si ena kultura podredi ali celo izbrise (slednje pri kolonializmu seveda veliko pogosteje) neko drugo, vse v sluzbi napredka.
Oboje je SEVEDA izredno zgreseno.
Iz tega prepricanja izhaja racionalizacija vseh grozot, ki jih je zagresilo kolonialno pocetje skozi obdobje 400 let, recimo. Grozot, ki so jih zagresile "CIVILIZIRANE", "KULTURNE" nacije. Po Thomasu pa menda visja rodnost, visanje povprecne zivljenjske dobe koloniziranih ljudstev, bistveno manj pa dvig kvalitete zivljenja, (pa ceprav Thomas zmore tudi o tem prepricevati o nasprotnem), odtehtajo cele generacije trpljenja v suzenjskem delu, iznicenje avtohtonih verstev, umetnosti (pa ceprav se tako picle), jezika, itn. Povrhu pa to "visanje kvalitete zivljenja" itak ni bilo opazno sele do neposrednega umika kolonialnih vojska, ko so ostale le se kapitalisticne spone, ki so kolonizirana podrocja se naprej drzale v podrejenosti, a do vsaj neke mere prisilile kapitaliste v dolocene socialne kompromise, enako (le da seveda v bistveno manjsi meri), kot so to morali poceti na svojih tleh.
Potem celo navaja Korejo kot nek strasno pozitiven rezultat kolonializma. Naj mu dam le en primer, kako fino je azijskim drzavam, ki so pod vplivom ameriske industrije: ko ameriski tobacni lobi ni vec smel oglasevati doma, je preko drugih industrijskih vej, pa tudi s pomocjo vpliva svetovne trgovinske organizacije, Koreji (ce se ne motim, ravno njej) dobesedno VSILIL, da se je cigarete tam se vedno oglasevalo. In ze v nekaj letih je tam najvecji odstotek kadilcev med mladoletniki na svetu, nekaj, kar je v Ameriki postalo ze skoraj bogokletje. Takih in podobnih hipokrizij zahoda (Amerike) imas, kolikor hoces.
Pri vsem kolonialnem dogajanju se zahodna kultura NIKOLI ni obnasala niti najmanj civilizirano, na koloniziranih podrocjih ni ustvarjala NITI PRIBLIZNO podobnih razmer, ki so obstajale pri kolonizatorjih doma. Poglejmo si le primer suznjelastnistva, nad katerim je "civilizirana" Evropa zacela vihati nos sele v obdobju ameriske drzavljanske vojne, Thomasu pa se celo v danasnjem casu to se vedno ne zdi problematicno. Gledano s perspektive civilizacijskega razvoja, je to usranih 150 let nazaj. 150 let!!! Pickin dim. Skoraj, kot bi bilo vceraj. Spet, nic drugega kot kriminalna, zlocinska hipokrizija.
Kolonialne sile ki so bile sposobne izvrsevati genocid (ne slepimo se, vecinoma je slo tocno za to), so bile le tehnolosko razvitejse od svojih zrtev, ideolosko pa krscanstvo ni neka hudo visja oblika verstva od kaksnega mnogobostva ali animizma. Prav nic. Vsekakor pa ne moralno, saj se je ravno po okriljem cerkve dogajalo vse to.
Kulture Aztekov, Majev ali Inkov so sicer res se vedno poznale clovesko zrtvovanje, se divje klale med seboj, a edina prava razlika je bila v tem, da so osvajalci iz Evrope imeli "vrocegrle palice". Klali niso pa cisto nic manj. No, malo vec so streljali. Evropa je pa takrat se prav lepo sezigala carovnice in se sla inkvizicijo. V cem je to ideolosko naprednejse od verstev npr. severnoameriskih indijancev?
Lep primer posledic prepricanosti v vecvrednost svoje kulture (in rase) pa seveda prepoznamo v nacisticni Nemciji. Need I say more?
Thomas, se ZADNJIC: tvoja "morala" (ki je v bistvu neobstojeca) je pokroviteljska, hinavska, in da, brez strahu si upam reci - zlocinska.
Upam, da si res tako dober programer, za kakrsnega se razglasas, in ostani pri tem. Kajti bog obvaruj, da clovek, kot si ti, dobi ze kancek politicne moci. Ljudje, ki so sposobni takih racionalizacij za nehumano dominacijo in suznjelastnistvo, so v zgodovini REDNO povzrocali vojne.
Tako, kot jo bodo v bliznji prihodnosti povzrocili pokvarjeni ameriski naftarji. FUJ!!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jeb ()

`DoC ::

Jeb podpišem se pod tvoj post. Thomas ka se pa tebe tiče, bi te prosil, da direktno odgovoriš na par vprašanj ki ti jih je jeb zastavil v svojih postih, kajti vse kar sem dosledaj zasledil s tvoje strani je to, da odgovarjaš samo na tiste replike o katerih misliš da jih obvladuješ, druge pa kot so od jeb-a pa spretno zignoriraš. Slava ti...:\
+°´°+,¸¸,+°´°~What We Do In Life, Echoes In Eternity~°´°+,¸¸,+°´°+

smash ::

wow....men kr posti izginjajo....ne vem zakaj se vedno izbriše moj post v katerem skušam pojasniti vsem, da bi imel 15cm velik človek le 2cm velikega luleka...a je to kaksno hudo moralno vprašanje da se vedno izbriše...??

to sem napisu kot dejstvo ter kot zanimivost in ga ni potrebno zaradi ne vem česa izbrisati

tako da tokrat poizkušam že tretjič...mogoče mi bo uspelo:D

McWolf ::

pa 15cm clovek neb nucu tok velkih polenc :D razmerje glej :D
Go tell it on the mountains!

Thomas ::

Razen nekega "grmenja" ter gromovniškega razlaganja kulturnega relativizma, jest ne vidim kakšnega vprašanja v jebovem postu. Vprašanja na katerega naj bi jest odgovoril.

Konkretno naj vpraša - pa bomo videli, kaj bi se dalo odgovoriti.

:)

A je tole vprašanje:

> Pri vsem kolonialnem dogajanju se zahodna kultura NIKOLI ni obnasala niti najmanj civilizirano, na koloniziranih podrocjih ni ustvarjala NITI PRIBLIZNO podobnih razmer, ki so obstajale pri kolonizatorjih doma.

Pobrovzite po eni redkih še obstoječih kolonij. Naravo so res imeli sami, civilizacijo so jim prinesli Evropejci. A hočete vedeti, kako je bilo prej tam?


:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

smash ::

poglej mo to z drugega zornega kota...govorimo o vecini ljudi..v kameni dobi je bila vecina ljudi "srecna".. imeli so ves prostor zase, bili so na vrhu prehranjevalne, svez zrak, druzine itd.

to da je takrat nekdo umrl pr 30-tih, je bilo isto, kot da nekdo sedaj umre pr 80-tih..torej normalno

imeli so svoje bolezni, umirali prav tako, kot danes mi, res pa je, da so se morali boriti za svoj obstoj...samo a danes temu ni vec tako??

jest prav da je danes se huje...vsak dan te lohk zgazi avto, ce ne dobis joba, si lohk v trenutku klosar in po parih letih crknes nekje pod kaksnim ljubljanskih mostom ves prezebu v spominu na kameno dobo

tehnologija res omogoca boljse zivljenje, vendar samo ta srecnim osebkom...

kar hocem rect je to, da si vcasih zelim, da bi ta tehnologija enostavno izginila, vsi ti racunalniki, in ta slo-tech, da bi se pojavu nekje v prostrani divjini, lovil, neko prelepo divjakinjo, z njo mel otroke, jim zakuru ogenj, in jih nafutru...vecje srece ne bi blo...ter bi prav lepo zaspal ves brezskrben itd...

danes mam v primerjavi s takrat druge, vendar 100x vec skrbi...in cedalje vec jih bo

no pa se drugic kaj napisem ...:\

Thomas ::

> si lohk v trenutku klosar in po parih letih crknes nekje pod kaksnim ljubljanskih mostom


> si vcasih zelim, da bi ta tehnologija enostavno izginila, vsi ti racunalniki, in ta slo-tech, da bi se pojavu nekje v prostrani divjini


To je isto. Prebivalec kamene dobe je bil klošar.

Zakaj misliš, današnji klošarji ne grejo lovit v Trnovski gozd, živeti kot nabiralci?

Ker je biti klošar v Ljubljani še vseeno lažje. Zato.


:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jeb ::

Thomas, bogi si...
In vedno bolj se izkazujes kot beden debater.

Thomas ::

No škoda, jest sem pa že mislil, kakšen dober debater da sem.

S tistimi linki na Novo Kaledonijo, da sem vsaj malo odgovoril na tvoj "NIKOLI" in "NITI PRIBLIŽNO".

Ampak če ti rečeš, da so moji odgovori bedni - kako naj ti ugovarjam? :D

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

smash ::

>To je isto. Prebivalec kamene dobe je bil klošar. <

Ni res..prebivalec kamene dobe je bil enakovreden vsem prebivalcem kamene dobe, medtem ko je klošar v današnjem času "manjvreden" od ostalih

>Zakaj misliš, današnji klošarji ne grejo lovit v Trnovski gozd, živeti kot nabiralci?<

Zato, ker jim današnje omejitve tega ne dopuščajo. Dons se klošar ne more sprehajat okol po Sloveniji pa strelat živali.

Razlika pa je tudi v tem, da bi bil tak način življenja današnjemu klošarju slabši kot mu je lahko v današnjem svetu...

drugo pa je...da je bil nekdanjemu lovcu v kameni dobi tak način življenja normalen ter iz tega sledi, da je v tem načinu našel tiste stvari, zaradi katerih je bil srečen

lej kokr kol obrnes stvari..nekdaj je blo lovca strah, kaj bo jutri, ga bo mogoce kaka zival ubila?? danes je folk strah veliko vec stvari kt pa sam to, ali jih bo avto zgazu...

vazn je to, da je mel kamenodobski lovec neprimerno vec svobode kokr jo ima danasnji clovek...in nekaterim je to pac pomembno, tebi Thomas recimo ni...ampak ljudje smo si razlicni...

jest sam vem da je vecina takih, ki razmisljajo podobno kot jest in zelo malo takih, ki razmisljajo kot ti...kar mi vsaj po procentih da, da mam jest bl prou kt ti in sem zaradi tega malce bolj srecen :D

Thomas ::

Zakaj hodijo brazilski Indijanci iz gozda v favele - barakarska naselja ob (vele)mestih?

Ker je tam še vseeno bolje, kot živeti v pragozdu, na prvobiten način. Vsaj tako se jim zdi, čeprav so "navajeni divjine".

> vazn je to, da je mel kamenodobski lovec neprimerno vec svobode kokr jo ima danasnji clovek...

Pravljica. Kakšno svobodo je pa imel? Preveč nekateri gledate holivudske filme. Oziroma s premalo distance. :D

> vem da je vecina takih, ki razmisljajo podobno kot jest in zelo malo takih, ki razmisljajo kot ti...kar mi vsaj po procentih da, da mam jest bl prou kt ti

Mislim, da splošnost zmote ne dela nič bolj resnične. Včasih je večina verjela v čarovnice, samoroge in ploščato Zemljo.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

McWolf ::

ti nočeš zastopt, da hocmo teb dopovedat, ČE NE BI BLO CIVILIZACIJE, ne pa de indijanci k civiliziranm svetu siljo:\ ;((
Go tell it on the mountains!

smash ::


Ker je tam še vseeno bolje, kot živeti v pragozdu, na prvobiten način. Vsaj tako se jim zdi, čeprav so "navajeni divjine".<

Indijancem se zdi tehnološki napredek v mestih privlačen, poleg tega so radovedni. Nam, ljudem v tem civiliziranem svetu, se zdi privlačen stari način življenja brez tehnologije, ker je bolj preprost, čist ter drugačen. Zakaj misliš da ljudje radi hodijo v hribe?

> vazn je to, da je mel kamenodobski lovec neprimerno vec svobode kokr jo ima danasnji clovek...

Pravljica. Kakšno svobodo je pa imel? Preveč nekateri gledate holivudske filme. Oziroma s premalo distance. <

Imel je svobodo v pravem pomenu besede...Ne tko kt je recimo danes biti svoboden v ameriki. Imel je vsega na dlani kar je bilo potrebno imeti. Pa ne mi govort, da mu je blo hudo k je mogu skakat mamutu na vrat...k on je bil tega učen od mladih let ter se mu je to zdel samoumevno..

Poleg tega je bla vse okoli njega nedotaknjena narava...Že to pomeni nekaterim vse. Imel je svež zrak, poleg sebe bistre potoke, pomanjkljivo oblečene ženske ter čisto preprost stil življenja.

> vem da je vecina takih, ki razmisljajo podobno kot jest in zelo malo takih, ki razmisljajo kot ti...kar mi vsaj po procentih da, da mam jest bl prou kt ti

Mislim, da splošnost zmote ne dela nič bolj resnične. Včasih je večina verjela v čarovnice, samoroge in ploščato Zemljo<

ha ha..ne mors vsega posplosevat s to tvojo teorijo ploscate zemlje...ce jest vidm oz. vem, da vecina ljudi vidi v neokrnjeni naravi neko svobodo ter prepročino, ki je danes ni, to ne pomeni, da se moti, ker so vcasih sezigal carovnice pa ker je zemlja okrogla namesto ploscata..mislm..malce bluzis..

gre se za to da vecina ljudi to cuti v sebi...tudi ti, vendar si tega noces priznati oz. poskusas na vsak nacin drzati svojo smer...zdis se podoben tekmovalnemu konju, ki ima zakrito levo in desno stran..vidis samo naravnost, v tvojo prihodnost ter singularnost, za katero morm rect, da jo popolnoma razumem ter ji ne oporekam..ampak razlika med mano in tabo je v tem, da jest dopuščam možnost da do tega pride ali pa tudi ne, v nasprotju s tabo, ki ne dopuščaš nikakršnih izjem oz. si slep za druge stvari ali ideje

Thomas ::

> Imel je svobodo v pravem pomenu besede... Imel je vsega na dlani kar je bilo potrebno imeti.

E! Baš to je zmota. NI imel. TO je pravljica. To matematično preprosto ne gre. 80 ali več odstotkov plenilcev je v povprečju obsojeno na smrt od lakote.

Kar pomenni, 80 in več odstotkov pripadnikov katerihkoli življenskih vrst ki niso pod režimom tehnološke civilizacije, ne dočaka starosti. Niti dobe razmnoževanja.

A vam je to tako težko razumeti?


:\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

Ja kaj pa ostalih 20%?
A tistim je blo pa kul?

Pa itak je pomojem bolje umret od mrazu kot od raka, ane?

Btw, za Kelte ne verjamem, da jih je pomrlo 80%...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

Thomas ::

Double_J,

> a kaj pa ostalih 20%?
A tistim je blo pa kul?

No ... nekaterim redkim srečkotom izmed njih se je zagotovo zdelo kul. Ampak procentualno in absolutno gotovo manj kot danes.

> Pa itak je pomojem bolje umret od mrazu kot od raka, ane?

Kvaliteta smrti tudi ni nepomembna zadeva. Zagotovo. Ampak je treba na to obdobje gledati kot na (zadnji) del življenja. Vsota je bistvena. Raka so pa tudi imeli, divje živali so jih raztrgale, od mraza so pa trpeli cele zime.

> Btw, za Kelte ne verjamem, da jih je pomrlo 80%...

Kako misliš so sicer ohranili stalno število? Če so imeli kontracepcijo - ČE - je bil to že del tukaj tako preklinjane civilizacije.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Realna slika (daljne) preteklosti in oddaljenih krajev je često povsem spačena. Vse prevečkrat se nam preveč rožnato in romantično obarva.

Realizem je pa dostitkrat preokruten, da bi ga ljudje hoteli vzeti na znanje.

Španski konkvistadorji so bili grozni ljudje. Ki so šli nad še bolj grozljivo civilizacijo.

Tukaj ni prostora za pestovanje kakšnih idealnih predstav. Samo za hladno analizo.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

smash ::

> Imel je svobodo v pravem pomenu besede... Imel je vsega na dlani kar je bilo potrebno imeti.

>>>E! Baš to je zmota. NI imel. TO je pravljica. To matematično preprosto ne gre. 80 ali več odstotkov plenilcev je v povprečju obsojeno na smrt od lakote.

Kar pomenni, 80 in več odstotkov pripadnikov katerihkoli življenskih vrst ki niso pod režimom tehnološke civilizacije, ne dočaka starosti. Niti dobe razmnoževanja.

A vam je to tako težko razumeti?<<<

BULLSHIT... seveda TI to ne razumeš...večina ljudi bi raj to, da umrejo od lakote in da jih umre 90% kot pa to da so hlapci enim američanom, ki se gredo demokracijo

to da jih je umrlo 80% je ena velka izmišljotina...pa s kje ti te cifre...to se je lahko zgodilo..lahko..in to v redkih primerih, kot se lahko zgodi dons, ko v baliju ekslodira bomba..temu jest recem tvojih 80%...to so bli izjemni primeri

pa ne mi govort, kako so se vcasih bojeval pa je eno ljudstvo iztrebilo drugo, ker to se je dogajal in se dogaja se zdej


>>>divje živali so jih raztrgale, od mraza so pa trpeli cele zime.<<<

ha..raztgale so samo tiste, ki se niso znal brant oz niso bili oborozeni, tako kot te sedaj raztrgajo v življenju, če nimaš izobrazbe in padeš na dno...in potem se ti zazdi da bi raje videl da te raztrga žival

od mraza da so trpeli?? a niso imeli ognja kot imamo mi radiatorje danes?? govoris kot da so bli totalni butci brez oblacil na kaksnem ledeniku..ajajajaj

Thomas ::

V času starega Rima:











Age
q(x)

l(x)
e(x)
1000m(x)
0
.3582
100000
21.11
466.9
1
.2370
64178
31.70
70.2
5

.0641
48968
37.13
13.2
10
.0482
45828
34.50
9.9
15
.0741
43618
31.12
15.4


q(x) = procent tistih, ki ne bodo videli naslednjega rojstnega dne.

Od tule prekopirano.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

smash ::

govoris o dobi rimljanov, jest pa o kameni dobi...

torej me s temi svojimi podatki nisi presenetil...seveda je bla u dobi rimljanov smrtnost velika, sej vsi poznamo zgodovino...

ti zgleda necesa ne razumes ali pa noces razumeti...nekaterim ljudem je vseeno ce umrejo, samo da umrejo svobodni ter to da niso hlapci drugim...to je tisto kar ti skusam dopovedat...

smrtnost je bila v kameni dobi velka, ce gledas z ocmi danasnjega opazovalca....
smrtnost je bila v dobi rimljanov velika ce gledas z ocmi danasnjih opazovalcev.

takrat se jim ni zdelo, da umira veliko ljudi in se tudi niso zaradi tega sekirali

gre za to, da so danasnje situacije veliko bolj stresne kot so bile v katerikoli zgodovini

Thomas ::

Jasno, da razmere v kameni dobi so bile pa še slabše, kot v Rimu.

Mit o izgubljenem raju, se je nekaterim zelo močno zalezel v kosti.

Think it again!

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

smash ::

jep..maš prov v vsem razen v temu da to kar praviš ni mit, ampak nekaj, kar je bilo in je res

Thomas ::

smashit ... to je bullshit.

In ti veš, da je.

;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Odin ::

Tistemu, kateremu ne paše današnja tehnologija, mu jaz svetujem, da gre živet v kakšen gozd za kaki mesec, pa bomo vidli če bo še vedno tak kritiziral napredek.

Kaj je večji greh, da pustiš divjake še naprej divjake, ali jih civilizirati?

Strinjal bi se s Thomasom in mislim, da definitivno sljedne sploh ni greh.

Binji ::

Odin: jaja, ma je cena vredna tega? Posebej z njihovega stalisca?
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

undefined ::

Kako nazaj v Kameno Dobo, priročnik po korakih:

Opozorilo: Ker je to seveda velik korak in se je na Kameno Dobo potrebno počasi privajati, se bomo tega lotili počasi s privajanjem.

1. teden: Vrzi svoj računalnik in modem (če je external) skozi okno.
2. teden: Vrzi TV in vse ostale elektronske naprave ven.
3. teden: Pokliči električarja in vodovodarja, da odklopita elektriko in vodo (za žejo zajemi vodo, ko pada dež), ugasni (centralno) kurjavo.
4. teden: pojdi na banko, zapri vse račune in denar iz njih prenesi v kako dobrodelno organizacijo.
5. teden: Zapusti svoje udobno stanovanje, najdi si votlino nekje v gozdu. Edino orodje, ki ga potrebuješ, je velika palica, s katero se ubraniš vsiljivcev in radovednežev ter z njo tudi lahko prideš do hrane.
6. teden: Dobrodošel v (virtualni) Kameni Dobi. Čeprav ostali ljudje v okolici ne bodo sledili tvojim korakom, naj te to ne ustavi. Pomembno je, da si ustvariš v kar verjameš in to imaš.

EOF. :)

smash ::

ce bi danes naredu vse te tvoje korake in bi vrgu vso tehnologijo stran itd, bi sel v naravo in umru po parih dneh, zato ker ne bi mel moznosti

drugo bi pa bilo, ce tehnologije sploh ne bi bilo, in bi bili vsi enakovredni, od malega bi me nekdo naučil kako lovit, nabirat, in podobna opravila....potem mi ne bi nic manjkalo, bil bi bolj srecen, kot je danes marsikdo v danasnjem zivljenju z modemom pa racunalnikom

o tem jest govorim, ne pa o tem, da bi zdele sli u naravo...a je to tako tezko razumet???:\

Thomas ::

No, ja ... če bi te od rojstva štrapcirali po kamenodobno - ali pa na način Afrike pred 500 leti - zdaj z verjetnostjo 80% ne bi bil več živ.

A veš?

;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

City ::

Odin te bom citiral:
"Tistemu, kateremu ne paše današnja tehnologija, mu jaz svetujem, da gre živet v kakšen gozd za kaki mesec, pa bomo vidli če bo še vedno tak kritiziral napredek.

Kaj je večji greh, da pustiš divjake še naprej divjake, ali jih civilizirati?

Strinjal bi se s Thomasom in mislim, da definitivno sljedne sploh ni greh."

Bi potem po tvojem bilo napr. Mongolijo potrebno poklati, pustiti par primerkov v rezervatu in naseliti civilizirane ljudi, ki koljejo vse povprek. Je to civiliziran človek? Misliš da mongolom ki premorejo eno jamo sredi naselja za sranje in mogoče dve asfaltirani cesti v celi državi, ni lepo?
Sami so zadovoljni s svojim načinom življenja zakaj jim potem vsiljevati nekaj tujega?


Sam nisem proti tehnologiji samo Odin predstavljej si da si se rodil 100 let kasneje in da zaradi tehnologije hodiš ves povit po soncu, ker se bojiš da zaradi ozonske luknje ne boš imel ocvrtih jajčk, doma v postelli pa gledaš zraven sebe svojo ženkico ki konkurira Michaelu Jacksonu ker enostavno ni zadovoljna s svojim videzom in je bolj podobna zelo dobri plastifikaciji 3D modela.

jeb ::

Thomas, navajas Novo Kaledonijo kot kolonijo. Hehe... Kaj pa pocetje v Amerikah, Afriki? To bos pa po svoji navadi spet malo ignoriral. Itak...
Ta Nova Kaledonija se ni ravno tipicna kolonija. In to zelo dobro ves. Uporabljali so jo primarno kot kazensko kolonijo, ne pa kot ozemlje za klasicno izrabo resursov, sele od leta 1956 pa je pod francosko oblastjo. Prisli pa so nekako ob sredini 19. stol. Skratka, ravno nekako v obdobju, ko Evropa ni vec premogla toliko rasne nadutosti, ki jim je stoletja prej dovoljevala zasuznjevanje brez slabe vesti.
Zakaj iz pragozdov prihajajo zivet v barakarska predmestja? Mogoce zato, ker so jim gozdove posekali, zasvinjali reke, itd?
Thomas, ko se ti ze tako ljubi brskat po linkih, pa se malo pobrskaj, pa povej, kako se je godilo ljudstvom Amerike in Afrike, ko so prisli belci. Se mi ne da it spet po knjigah iskat in izpisovat stevilk, vem pa, da je sel GENOCID nad indijanci v srednji in J. Ameriki v milijonske stevilke. Vecino plemen so zradirali, ostalo pa prisilili v delo na plantazah. Ce vi temu recete CIVILIZIRANJE, je z vami nekaj MOCNO narobe. Thomas, ce si res tako zelis, ti bom zvecer postregel s konkretnimi stevilkami, za vsako drzavo posebej, ce hoces.
Kaj pa Afrika? Jah, nekaj milijonov "divjakov" civilizirano odpeljanih na planataze, v glavnem v S. Ameriko. Spet, ti bom zvecer postregel s konkretnimi stevilkami. Da o genocidu nad severnoameriskimi indijanci niti ne govorim.
Eno je, ce prides do divjaka, pa se gres izmenjalno trgovino, oz. mu pokazes prednosti svoje kulture, potem pa se svobodno odloci, ali bo hotel imet opravka s tabo. Ali lahko trdis, da je kolonizacija potekala tako? Seveda ne mores. Bila je nasilna in krvava.
Torej ne bluzite o "civiliziranju" divjakov, ker to ni bilo dobrohotno, filantropsko dejanje, ampak je bila cista sla po bogastvu, brez najmanjsega ozira do ljudstev, ki so bila na poti. Se vec, kjer jih niso pobili, so jih pa naredili za suznje.



Thomas ::

Tule je en realističen pogled in zgodovina Kameruna.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jeb ::

in kaj ti vidis tu pozitivnega (in vrednega smeska na koncu), razen 400 let trgovanja s suznji???
no, pa da dodam se prvih par odstavkov enga druzga pagea:
Little is known about Cameroon before 1472 when the Portuguese arrived shouting 'Camarőes, camarőes!' in amazement at the many giant shrimp - hence the country's name. For the next 400 years, southern Cameroon's history, like that of the rest of West Africa's Atlantic seaboard, revolved around the slave tradeNorthern Cameroon, by contrast, was a battleground for various empires, notably the Kanem-Bornu in Chad. When the Germans arrived in the late 19th century, 'feudal' northern Cameroon was under the control of the Fulani empire in Sokoto (Nigeria).
Despite an invitation from a Douala chief to set up a protectorate over the area in the 1850s, Great Britain dallied for decades and finally lost to the Germans in 1884, who beat them to an agreement by five days. The Germans were active colonisers, building schools, railways and plantations. But German rule was harsh: at one plantation a fifth of the labourers died in a single year from overwork.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jeb ()

Thomas ::

Jest ne gledam zadev črnobelo in opazim tudi etično čiščenje Pigmejcev s strani Bantujcev, potem opazim feničansko/črnsko trgovino s sužnji, potem pa tudi prizadevanja s strani Angležev, da se trgovina s sužnji odpravi. Pa nazadnje odpravo tega.

Jasno, da vidim tudi izvoz sužnjev v Ameriko, saj nisem slep.

Hočem reči - ljudje so biološko le povsod zelo enaki. Za njih je pa današnja kultura gotovo boljša od ziste 3000 let nazaj. Vsaj zagotavlja kvalitetnejše življenje.

Če bi jih pa "pustili pri miru" - bili še vedno nabiralci. 80+ procentna mortaliteta otrok ipd. - kot pri vseh divjih živalih.


Plain and simple.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jeb ::

se enkrat vprasam: kje ti tukaj vidis dobrohotnost belih kolonialcev?
KJE?

Daedalus ::

Samo na kratko, za razmislek: predpostavimo, da od nekod pridejo vesoljci in nas kolonizirajo na način, kot so zahodnjaki kolonizirali svet okoli sebe. Potem pa v medsebojnih debatah svojo kolonizacijo Zemlje upravičijo z besedami kot so: sej so se že itaq med seboj masovno pobijali, pa zdaj jim je ziher boljše....

Mw zanima, kako bi se počutili mi. Verjetno bi bili presrečni;(
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

Ne iščem "dobrohotnosti", pač pa vidim, da je Kamerun postal prijaznejši tamkajšnjim ljudem, kot je bil 3000 let nazaj. Zaradi vplivov Zahodne civilizacije - seveda.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

S temi alieni pa že nehajte težit. To bi bila osvojitev neke druge vrste, roda in debla.

Pa še vedno ni nujno, da bi bilo slabo - samo ni realno.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

Ok, saj sam vem, da je slab primer:D

Rad bi samo, da se nekateri malo zamislijo, kako bi se počutili, če bi nekdo na njihovi koži prakticiral načelo "vsa sredstva so dovoljena za dosego cilja", ki je v veljavi že od nekdaj, pa tudi danes. Kot je nekdo pred mano že napisal - "divjakom" lahko pokažeš svoj način življenja, ni jih pa treba nujno poskusiti iztrebiti.Kolonizacija ima svoje svetle plati, ampak to še ne pomeni, da lahko slabe preprosto odmislimo ali pa jih celo opravičujemo.


:)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jeb ::

ja, sej, to govoris ze ves cas...
Jest pa pravim, da je to, prvic - subjektivna ocena, gledana z zornega kota zahodnjaka, in drugic - kot ze tolikokrat dosedaj - da je to princip "cilj opravicuje sredstva", ki je zame kriminalen.
In ustvarjene razmere, ki jih tako kujes v nebo, so se zacele izboljsevati sele v zadnjih 50 letih, do takrat pa... saj vemo. Kje je tukaj dobrohotnost?
Torej, par sto let izkoriscanja resursov, zasuznjevanja, pobijanja.
In to s strani ne nekega rivalskega divjaskega plemena, ampak "civilizirane in kultivirane" Evrope.
Se enkrat - kje je tukaj dobrohotnost?

Thomas ::

Idealno v zgodovini ni bilo praktično nič. Niti ko so Bantujci iztrebljali Pigmejce, ko se še noben belec ni pokazal doli. Niti vedel, da tisti kraji sploh so.

Zato zahtevati "samo prijazanost ali pa nič" od Evropejcev ni drugega kot ena svojevrsten cinizem.

Moj point je samo to, da Zahodna civilizacija je boljša od katerekoli druge, pač po kazalcih kvalitete življenja. Kakšne rase so njeni nosilci, pa ni sploh važno. Zanimivo je, da od vseh etnij v ZDA relativno najbolj prosperirajo Indijci. Njim je American way of life dobro zgleda sedel.

Zato ponavljam - rasizem je oslarija, kulturalizem je pa le modrost: "ne se držati nekih kamenodobnih pravil. Niti jih ni okusno preveč hvaliti".

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Se enkrat - kje je tukaj dobrohotnost?

Jebe se meni za dobrohotnost. Meni je važno izboljšanje življenje povsod po Zemlji - ne pa dobrohotnost?

Kaj boš z dobrohotnostjo, ki ti pahne v kameno dobo?

Mam pa že raje nedobrohotnost, ki me izvleče iz kamene dobe ven.

Jezus - dobrohotnost - kje je dobrohotnost!? Kje je pa skromnost - še ena lepa čednost? Kje je pa navada, da se ne govori pri mizi?

Bull, tale dobrohotnost.

A po tvojem naj bi jih dobrohotno pustili po celem svetu v lovsko nabiralniški družbi - al kaj???

:\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

"Moj point je samo to, da Zahodna civilizacija je boljša od katerekoli druge, pač po kazalcih kvalitete življenja."

Ja in večinoma po tem - po enih dogovorjenih kriterijih, s katerimi se potem na veliko manipulira. Saj so ZDA s pomočjo teh kriterijev na veliko oglaševale "najboljši življenjski standard na svetu", v isti sapi pa pristajale na razlikovanje državljanov na podlagi barve kože. Evropa pa tudi samo išče načine, kako se znebiti priseljencev od drugod, hkrati se pa razglaša za nevem kako strpno. Mislim, da je ta cinizem še veliko hujši.:\
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Double_J ::

Na boljši način se bi jih dalo prepričat v zahodni način življenja ne?
No ja, samo to niti ni bil namen. Namen je bil bolj prisilit jih v služenje zahodnemu svetu.

Thomas ::

Nobenega "splošnega namena" ni bilo. Samo zgodovina. Z vsemi svojimi grozodejstvi.

Rezultat je pa ta, da vidimo neko konvergenco k tehnološki (Zahodni) civilizaciji, ki zagotavlja ljudem boljše življenje, kot ga jim je sama biologija, brez tehnologije in prava, ko so bili ljudje še samo divje živali.




:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

smash ::

hmm..Thomas: to so tvoji subjektivni kriteriji za kakovost življenja: dolgo življenje, avtomobili, wc školke, računalniki, itd

ne jih vsiljevat drugim, ker smo si ljudje različni...ostalim pomenijo druge stvari veliko več

počutim se kot da bi bil maltretiran od strani američanov, ko debatiram tuki s tabo...preprosto mi poskušaš vsiliti nekaj kar pač nočem..sprijazni se s tem in pusti mojo deželo pri miru :D

Daedalus ::

"Jebe se meni za dobrohotnost. Meni je važno izboljšanje življenje povsod po Zemlji - ne pa dobrohotnost?"

Že lepo, da vsem želiš vse dobro. Samo, a ne bi bilo vljudno upoštevati tudi mennja tistih, ki jim izboljšuješ življenje?

Thomas, teorija o univerzalnih zahodnjaških vrednotah je propadla nekje sredi 90-ih let 20. stoletja. Če ne verjameš meni - beri članek avtorice Chantal Mouffe, ki nosi zelo pomenljiv naslov: "Za agonistični pluralizem."
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

Kdor živi v hiši, se vozi na motorni pogon, ima računalnik, TV, hodi k zdravniku ... zraven pa govori "da on pa Zahodnega načina življenja ne mara" - ni ravno konzistenten.



:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prerok Chenney (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1117109 (4973) donfilipo
»

Ameriški terorizem (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26816400 (13408) undefined
»

Izgon belih farmarjev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1006219 (4925) Thomas
»

Mi, morilce vdov obešamo! ...

Oddelek: Loža
432281 (1546) Tomi
»

"Liberalizem" (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1287345 (6250) Thomas

Več podobnih tem