» »

Wikileaks izdal Iraške dosjeje z dokazi o mučenju zapornikov in ubijanju civilistov

Wikileaks izdal Iraške dosjeje z dokazi o mučenju zapornikov in ubijanju civilistov

Slo-Tech - Danes ponoči je Wikileaks kljub prizadevanjem Pentagona za preprečitev izdal 400.000 tajnih dokumentov o vojni v Iraku. V njih je moč prebrati, da so ameriški vojaki še več let po škandalu z mučenjem zapornikov iz leta 2004 nadaljevali zlorabe in mučenje ujetnikov, poroča The New York Times.

Ignorirali so tudi zlorabe, posilstva in umore, ki jih je izvajala iraška policija. Ta je na več zapornikih uporabljala metode pretepanja, povzročanja opeklin, bičanja, rezanja prstov, polivanja s kislino itn. Američani tega v večini primerov niso preiskovali, čeprav so bili na to opozorjeni, ampak so preiskavo prepustili iraškim oblastem. Leta 2005 so tudi uradno zapisali, da se ameriška vojska ne bo vtikala v zlorabe, če jih bodo izvajali Iračani. Še več, Američani so redno grozili zapornikom, da jih bodo iraške oblasti mučile, če ne bodo posredovali zahtevanih informacij. Od leta 2004 so dokumentirani vsaj 303 primeri mučenja.

Tudi civilno prebivalstvo so pobijali predvsem Iračani, ne pa izključno. Ameriški helikopterji so streljali tudi na civiliste, ki so se želeli predati, in na civiliste na nadzornih točkah. Najbolj krvav mesec je bil december 2006, ko je bilo ubitih 3800 civilistov, večinoma iz iraškega orožja.

Pentagonov tiskovni predstavnik Geoff Morrell je izdajo dokumentov komentiral z besedami: "Najstrožje obsojamo neavtorizirano razkritje tajnih informacij". Dodal je, da bi lahko razkritje teh dokumentov negativno vplivalo na varnost njihovih čet v Iraku. Pentagon je potrdil, da so jih mediji, ki sodelujejo z Wikileaks, dva dni vnaprej opozorili na objavo dokumentov in jim pokazali, kaj bo objavljeno.

184 komentarjev

«
1
2 3 4

ozbolt ::

Za 2,995 mrtvih 9/11:
Uradno več k 100,000 Iračanov mrtih. URADNO!!!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ozbolt ()

T-h-o-r ::

kaj ima NAJN ILEVN s čemerkoli?
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Pyr0Beast ::

Povod za vojno.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

morbo ::

Leta 2005 so tudi uradno zapisali, da se ameriška vojska ne bo vtikala v zlorabe, če jih bodo izvajali Iračani.

Najbolj močan ne-uraden argument za napad na Irak, je bil ta da je Sadam krut in neizprosen diktator, ki preko vseh konvencij muči lastno ljudstvo. Torej je posredovanje ZDA moralno in dolžnost vseh svobodnih in demokratičnih. Pravzaprav je to da je bil Sadam krut diktator, še zadnji izgovor ki so ga imeli podporniki vojne (po fiasku z WMDji in "povezavi z Alkajdo").

Larifari... :)

Pyr0Beast je izjavil:

Povod za vojno.

Izgovor za vojno ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: morbo ()

Pyr0Beast ::

Izgovor za vojno ;)

Jep. Narod ki si želi v vojno išče izgovore da bi šel, ne da bi preprečil :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Keyser Soze ::

Le kje je zdaj ves tist folk, ki je bil tako pameten kakšen "mimgrede" poseg bo ta vojna.

Važno da so vpeljali zgledno demokracijo. =\
OM, F, G!

jype ::

We told you so.

Icematxyz ::

Napisano v novici se nekako ne ujema z uradno različico "razlaganja dejstev". Ki jih dobimo iz medijev.

Zgodovina sprememb…

pegasus ::

Q: a ti dokumenti prihajajo iz tistega zakriptiranega fajla, ki so ga že pred časom razdelili novinarjem? Al je to ena nova pošiljka materiala?

_XWing__ ::

tale wikileaks mi ni všeč - zgleda nevarn za fridm and dimokrasi. počas bo potrebno neki ukrent. in kako lahko pri vsej tej NEJTOU tehnologiji treehugger Assange še hod okol in talibanizira evropske medije. zakaj ga še nismo zdemokratiziral?

49106 ::

Če bi videli kakšne bo streljal, bi mu pravočasno narisali brado

amigo_no1 ::

Pentagonov tiskovni predstavnik Geoff Morrell je izdajo dokumentov komentiral z besedami: "Najstrožje obsojamo neavtorizirano razkritje tajnih informacij"

Niti kančka obžalovanja za masakre, vse ker obžaluje je to da so jih "dobili".Vse za "svobodo" in "demokratizacijo".

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

kow ::

Naivni ste, če mislite, da je sunitska dominacija Iraka bila dolgoročno vzdržna. Zelo naivni. Teh 100 000 mrtvih bi se IMO zgodilo v vsakem primeru. Kot se je v Jugi.

Keyser Soze ::

kow je izjavil:

Naivni ste, če mislite, da je sunitska dominacija Iraka bila dolgoročno vzdržna. Zelo naivni. Teh 100 000 mrtvih bi se IMO zgodilo v vsakem primeru. Kot se je v Jugi.

Mal dvomim, razen če govoriva o precej dolgem razdobju.

Lahko pa mal bolj elaboriraš tole svojo trditev. In pa če smem vprašat, kakšno je bilo tvoje mnenje takrat? Izkazalo se je namreč, da je precej zelo "pametnih analitikov" na tem forumu kar močno ustrelilo mimo par let nazaj. Ergo, lahko sklepam, da majo za en kurc logiko oz. so nesposobni predelat določene informacije v uporabno obliko.
OM, F, G!

PacificBlue ::

Dvomim v wikileaks, pa ne zarad informacij, ampak za koga delajo...Tukaj so zadeve izjemno komplicirane, način resevanja problemov neoconov pa je tud znan..problem, reaction, solution.

Bomo videli.

nUUb ::

Saj vsi vemo zakaj se ta vojna sploh dogaja - denar - in prav zaradi tega se bo to še dogajalo. Amerika razvija orožja in na nekomu jih mora uporabljat, da opravičijo gromozanske stroške. Sploh pa osebno verjamem da je bil 11.9. načrtovan in narejen iz izključno ameriške vlade. Da se lahko bojujejo proti "the bad guys", zakaj so vsi islamci oz ljudje iz afganistana in sosednjih dežel vedno krivi da napadejo ameriko? Zato ker amerika vtika nos čisto povsod. Njihov moto, If youre not with us, your against us.

Pa mislim kje smo ljudje pristali, da lahko nekoga zlorabljaš na tak krut način. Kako lahko folk spi ponoč?

Svašta.....
i7 2600k@4.8GHz - nV 760 - 850 EVO 250GB - 4TB FreeNAS
ASUS 1920x1080@144Hz

mtosev ::

nUUb je izjavil:

Sploh pa osebno verjamem da je bil 11.9. načrtovan in narejen iz izključno ameriške vlade.

priporocam http://www.southparkstudios.com/full-ep...
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

PacificBlue ::

Sploh pa osebno verjamem da je bil 11.9. načrtovan in narejen iz izključno ameriške vlade.


Načrt je bil plačan iz strani neoconov in narejen v Strategic Communication Laboratories, London.

nevone ::

In 1979, Saddam Hussein took power as Iraqi President after overthrowing his close friend and the leader of his party (Ahmed Hasan Al-Bakr) and killing and arresting his leadership rivals.[citation needed] Shortly after his taking power, the political situation in Iraq's neighbor Iran changed drastically after the success of the Islamic Revolution of Ayatollah Ruhollah Khomeini, which resulted in a Shi'ite Muslim theocratic state being established. This was seen as a dangerous change in the eyes of the Iraqi government, as Iraq too had a Shi'ite majority and was ruled by Hussein's government which, apart from having numerous Sunnis occupying leading positions, had a pan-Arab but non-religious ideology.

Dead Iraqi Kurds of Halabja in 1988 after they were attacked by Iraqi armed forces which used poison gas to massacre the civilian population.

This left the country's Shiite population split between the members and supporters of the Ba'ath Party, and those who sympathized with the Iranian position. In 1980, Saddam claimed that Iranian forces were trying to topple his government[citation needed] and declared war on Iran. Saddam Hussein supported the Iranian Islamic socialist organization called the People's Mujahedin of Iran which opposed the Iranian government. During the Iran–Iraq War Iraqi forces attacked Iranian soldiers and civilians with chemical weapons.

Saddam's regime was notorious for its human rights abuses; a well-known example is the Al-Anfal campaign[30][31][32] as well as attacks on Kurd civilians inside Iraq, such as the Halabja massacre, as punishment for elements of Kurdish support of Iran. During that period at least 100,000 Kurds were killed.[33] The war ended in stalemate in 1988, largely due to American and Western support for Iraq. This was part of the US policy of "dual containment" of Iraq and Iran. Between half a million and 1.5 million people from both sides died in the 1980–1988 war.[34]

In 1977, the Iraqi government ordered the construction of Osirak (also spelled Osiraq) at the Al Tuwaitha Nuclear Research Center, 18 km (11 miles) south-east of Baghdad. It was a 40 MW light-water nuclear materials testing reactor (MTR). In 1981, Israeli aircraft bombed the facility, in order to prevent the country from using the reactor for creation of nuclear weapons.
[edit]
Gulf War
Main articles: Invasion of Kuwait and Gulf War

In 1990, faced with economic disaster following the end of the Iran–Iraq War, Kuwait started overproduction of oil which kept oil revenues down for Iraq. Saddam Hussein declared that the invasion was a response to it. The Iraqi government also claimed that Kuwait was illegally slant drilling its oil wells into Iraqi territory, a practice which it demanded be stopped; Kuwait rejected the notion that it was slant drilling, and Iraq followed this in August 1990 with the invasion of Kuwait. Upon successfully occupying Kuwait, Hussein declared that Kuwait had ceased to exist and it was to be part of Iraq, against heavy objections from many countries and the United Nations.

The UN agreed to pass economic sanctions against Iraq and demanded its immediate withdrawal from Kuwait (see United Nations sanctions against Iraq). Iraq refused and the UN Security Council in 1991 unanimously voted for military action against Iraq. The United Nations Security Council, under Chapter VII of the United Nations Charter, adopted Resolution 678, authorizing U.N. member states to use "all necessary means" to "restore international peace and security in the area." The United States, which had enormous vested interests in the oil supplies of the Persian Gulf region, led an international coalition into Kuwait and Iraq.

The mixture of civilian and military vehicles on the Highway of Death. Estimates of Iraqi military deaths range from 8,000 to 100,000.[35]

The coalition forces entered the war with more advanced weaponry than that of Iraq, though Iraq's military was one of the largest armed forces in Western Asia at the time. Despite being a large military force, the Iraqi army was no match for the advanced weaponry of the coalition forces and the air superiority that the coalition forces provided. The coalition forces proceeded with a bombing campaign targeting military including an occupied public shelter in Baghdad.[36][37][38]

Iraq responded to the invasion by launching SCUD missile attacks against Israel and Saudi Arabia. Hussein hoped that by attacking Israel, the Israeli military would be drawn into the war, which he believed would rally anti-Israeli sentiment in neighboring Arab countries and cause those countries to support Iraq. However, Hussein's gamble failed, as Israel reluctantly accepted a U.S. demand to remain out of the conflict to avoid inflaming tensions. The Iraqi armed forces were quickly destroyed, and Hussein eventually accepted the inevitable and ordered a withdrawal of Iraqi forces from Kuwait. Before the forces were withdrawn, however, Hussein ordered them to sabotage Kuwait's oil wells, which resulted in hundreds of wells being set ablaze, causing an economic and ecological disaster in Kuwait.

After the decisive military defeat, the agreement to a ceasefire on February 28, and political maneuvering, the UN Security Council continued to press its demands that Hussein accept previous UN Security Council Resolutions, as stated in UNSCR 686. By April, UNSCR 687 recognized Kuwait's sovereignty had been reinstated, and established the United Nations Special Commission on Iraq (UNSCOM). Two days later, UNSCR 688 added that Iraq must cease violent repression of ethnic and religious minorities.

The aftermath of the war saw the Iraqi military, especially its air force, destroyed. In return for peace, Iraq was forced to dismantle all chemical and biological weapons it possessed, and end any attempt to create or purchase nuclear weapons, to be assured by the allowing UN weapons inspectors to evaluate the dismantlement of such weapons. Finally, Iraq would face sanctions if it disobeyed any of the demands.

Shortly after the war ended in 1991, Shia Muslim and Kurdish Iraqis engaged in protests against Hussein's regime, resulting in an intifada. Hussein responded with violent repression against Shia Muslims, and the protests came to an end.[39] It is estimated that as many as 100,000 people were killed.[40] The US, UK, France and Turkey claiming authority under UNSCR 688, established the Iraqi no-fly zones to protect Kurdish and Shiite populations from attacks by the Hussein regime's aircraft.


Toliko o tem, kako je bil Sadam miroljuben človek in sploh ni izzval nobene vojne, in sploh ni povzročal žrtev, in sploh ni grozil s kemičnim orožjem. Skratka bil je prava milina po jypetovo.
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Keyser Soze ::

Nevone hoče povedat, da imamo približno isto sranje sedaj tam dol. Edina razlika je, da ni Sadama pri koritu.

Viš, to je pa to, če probleme rešujejo ljudje, ki imajo toliko pameti kolikor jo imajo. Evidentno niso kos težavi. Mislim, da je nevone tudi ena od tistih, ki je vpila kako fino rešitev bo tale vojna. Skratka, punca ne pozna zadeve in samo malo lajna sem pa tja kaj in kako je blo, kaj je kdo napisal, kja je kdo rekel, itd., itd.

Skratka, spet ste polni nakladanja in sami sebe. Ne se spet smešit kot ste se 7 let nazaj.
OM, F, G!

Looooooka ::

Koga briga kje je bil narejen ali organiziran.Ce ga je res en jezn Bin Laden...se zmer ga niso ulovili pa na vsake 6 mesecev "vejo" kje je(btw zakaj je dobr to na tv objavit?), ce ga je Amerika zarad neke smotane kontrole nad ljudstvom in poskusom odvracanja pozornosti od drugih problemov...err trenutno Americane bolj zanima recesija kot Bin Laden ali pa kakrsna koli druga nepravica na katerem koli koncu sveta...tko da se en FAIL.Ce so ga neonacisti zato, da bi ljudje zasovrazili muslimane...nepotrebno in neumno...zahodni svet ni nikoli maral muslimanov ampak ker smo pac brezjajcni ljubitelji demokracije jim pac dovolimo vse.

Niti eden izmed teh krivcev pa ne spremeni dejstva, da to ni bil dober razlog za invazijo Iraka.Prej so mucili doloceno stevilo ljudi.Drugi "poglavarji"(jezus kot da smo 500 let nazaj sli) so dali mir...ce ne jim je zdaj ze obeseni Saddam odrezal kaksen ud in "odstranil" druzino.Zdej posiljujejo mucijo in ubijajo vse, ki jim niso vsec...direktno pred ocmi "demokraticnih" americanov...ki kolikor vidim niso imuni na enako obnasanje.Nedolzno prebivalstvo , ki zivi stran od glavnih mest se pa mora pa zdej bati cisto vsakega....vkljucno americanov.Se posebej ce imajo spremstvo helikopterja.V tistih primerih se takoj zgovarjajo na vojasko pravo...vojaska pravila in mimogrede postrelijo par 10-100 ljudi v imenu lastne varnosti.
Najbolj na bruhanje mi gre pa potem ko vidis neke kvazi vojaske "veterane"(stari pod 40 let...mal so se sprehodili po kaksni kvazi zalivski vojni zdej so pa upokojeni in pametni in sploh vejo kaj je prav in narobe.In ti potem glasno podpirajo skrivanje teh dokumentov...spet v imenu varnosti vojakov v Iraku.Prijavis se na najbolj nevarno(in verjetno najbolj placano sluzbo trenutno)...potem se bos pa bal dokumentov?Fuj in fej.Hvala "komurkol ze molite", da zivimo v Sloveniji in je nas najvecji problem revscina.Tle vsaj vsi v drzavi vemo komu bi blo treba kamen cez okno vrzt(smo pac tok civilizirani, da tega ne pocnemo).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

jype ::

nevone> Skratka bil je prava milina po jypetovo.

Skratka, ti praviš, da so ZDA najslabše, kar se je planetu zgodilo po tem ko so po njem nazadnje klale mongolske horde?

Ja, nekaj takega.

Mimogrede, citiran tekst je slab - nikjer ne vidim zapisanega ničesar o več stotisoč žrtvah angleškega nasilja nad iraškimi ljudstvi iz prve polovice prejšnjega stoletja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

nevone ::

Skratka, ti praviš, da so ZDA najslabše, kar se je planetu zgodilo po tem ko so po njem nazadnje klale mongolske horde?

Ja, nekaj takega.


Vsekakor ne bi nikoli zamenjala invazije ZDA za invazijo Sadama.

Mimogrede, citiran tekst je slab - nikjer ne vidim zapisanega ničesar o več stotisoč žrtvah angleškega nasilja nad iraškimi ljudstvi iz prve polovice prejšnjega stoletja.


Citiran tekst je namenjen sliki o Sadamu. Pa ti citiraj sedaj kar ti paše.

Sadam je produciral vojne, tako kot jo je sproduciral tudi Balkan. Ampak oni niso krivi nikoli nič. Vedno je razlog nekje zunaj njih. Patetično.

o+ nevone


Viš, to je pa to, če probleme rešujejo ljudje, ki imajo toliko pameti kolikor jo imajo. Evidentno niso kos težavi. Mislim, da je nevone tudi ena od tistih, ki je vpila kako fino rešitev bo tale vojna. Skratka, punca ne pozna zadeve in samo malo lajna sem pa tja kaj in kako je blo, kaj je kdo napisal, kja je kdo rekel, itd., itd.


Ko vam nekdo pokaže pravo sliko vaših ljubljenih divjakov, potem začnete lajnat o tem, kako nimamo pameti. Očitno vi nimate znanja.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

jype ::

nevone> Pa ti citiraj sedaj kar ti paše.

OK:

Thomas, 21. 3. 2003, o Sadamovih zločinih> Tega je blo "morje" v Iraku. Zato ne govorte oslarij o "miroljubni razorožitvi" ali o "napredni svetovni javnosti ki je proti vojni" - več. Če imate vsaj malo objektivnosti ali sočutja.

In zdaj tega baje ni več (Thomas je seveda že takrat vedel, da bo tako):

Thomas, 23. 3. 2003> Kmalu bo vsega tega konec.

Thomas, 23. 3. 2003> 20+ milijonov Iračanov bodo v nekaj letih začeli človeka vredno življenje.

Bi se smejal, če ne bi bilo tako tragično.

nevone> Sadam je produciral vojne, tako kot jo je sproduciral tudi Balkan.

In "ker je Sadam produciral vojne", je na natanko kakšen način bolje, da jih zdaj producirajo ZDA? Žal mi je, a jaz v Iraku ne vidim _nobenega_ napredka: http://www.iraqbodycount.org/database/ še vedno kaže, da nasilne smrti po več kot sedmih letih še vedno umre več ljudi na dan, kot jih je pod Sadamom.

Ti dejansko resno misliš, da je bila ta vojna dobra ideja?

mtosev ::

cudno da jype ni obtozil kitajce, americane, britance, francoze, slovane,...etc za zacetek drzge svetovne vojne. mogoce se je japonci, nemci in italijani samo branili pred prej omenenimi narodi in oni niso nic krivi
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

jype ::

Čudno, da mtosev ne razume, da so ZDA napadle Irak zgolj zato, ker se je tako denar iz ameriškega proračuna prelil v žepe Cheneyeve dinastije.

Čudno, da ne ve, da so ZDA uničile Irak, pa ne z vojaškim napadom, ampak s svojo popolno nesposobnostjo planiranja za čas po koncu vojaškega spopada.

Čudno, da se prerekamo o rečeh, o katerih nihče od vas ničesar ne ve.

kivi113 ::

Kdo pa je zrihtal Sadamu kemično orožje? Monsanto? CIA?

Vsekakor je bil Sadam velik idiot, da je zaplinjal kurde in napadal Iran. Kar se pa Kuvajta tiče, je pa že vprašanje. Kuvajt naj bi kradel Iraške zaloge nafte, zato je Irak z vojsko, ki jo je kupil z naftnimi dolarji, napadel Kuvajt in požgal nahajališča, ki so pod zemljo kradla Iraško nafto. To je bil povod za 1 Iraško vojno. Za 2. je bil povod direktno WMD in krivo pričanje Colina Powella, ter AlQaida+911+povezave AlQaide z Irakom. Vsekakor se je v medijih na veliko špekuliralo in izmišljevalo o povezavak Iraka z AlQaido.

Samo Sadam je že DOLGO mrtev, posledice v Iraku bodo pa še dolgo grozne.

Mi smo pričakovali, da s tem, ko gremo v Nato, da bomo bolj varni, ampak se mi zdi, da se zdaj počutimo manj varne. Posebej zaradi teh blesavih terorističnih groženj. Samo stvari, ki se evidentno dogajajo v Iraku in Afganistanu, niso nekaj, kar bi nas delalo bolj varne.

No in ker je trenutno v svetu neke vrste finančna vojna, obstajajo neke napetosti, američani in eu se bomo morali rešiti iz finančne krize.

Tole nam sporoča Fidel Castro:

mtosev ::

aja? in zakaj so napadli Afganistan? tam ni nafte, zlata, diamantov, plina... imajo pa veliiiiiko peska. verjetno so americani racunali bo peska v naslednjih stoletjih primanjkovalo in je bila dobra priloznost za pridobivanje peska
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

nevone ::

Ti dejansko resno misliš, da je bila ta vojna dobra ideja?


Politično korektno sem tako kot ti proti vsaki vojni.

Ampak vem, da to ni realno.

Vem tudi to, da ZDA so s svojimi invazijami med in po WW2 povzročili napredek na področjih, kjer je njihova pozitivnost naletela na posluh.

Če se pa eni divjaki pobijajo med sabo in jih pri tem nekdo tretji poskuša spraviti k pameti, pa se oni z vso silo upirajo, je pa to pač smola in izguba za vse.

Nehajte že Američane prikazovat kot bad guyse, ki so krivi za vse samo zato ker so najbolj razviti in zaradi tega tudi najmočnejši. God bless America.

Prav zanima me, kakšen bo svet, ko boste zrušili to velesilo. Kdo bo vodil kolo in kako? Meni je vseeno, če tega nikoli ne doživim.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Keyser Soze ::

nevone je izjavil:

Ko vam nekdo pokaže pravo sliko vaših ljubljenih divjakov, potem začnete lajnat o tem, kako nimamo pameti. Očitno vi nimate znanja.

o+ nevone

Draga lubica, več kot očitno je da nimaš potrebnega znanja za komentiranje in ocenjevanje teh zadeva. Zarad mene si lahko svetovna prvakinja v kvačkanju, pa to še vedno ne spremeni tega, da si (skupaj s svojo kompanijo) naredila MAJOR FAIL par let nazaj s svojimi izjavami.

Nisi kredibilna oprosti. Nisem pa niti nase ponosen, da sem tako točno zadel trenutno situacijo.

Zdej, lahko se zarad mene razpočiš tule, kako sem "pro Sadam", "pro taliban", ipd. I don't give a fuck. Folk si lahko prebere temo iz 2003 in jim je takoj jasno kje smo.

P.S.: Kaj si pa ti storila proti tem divjakom?
OM, F, G!

nevone ::

Povedal si pa kaj točno?

Približno nič.

Razen to, da divjaki delajo v vašem interesu, in jih je treba podpirat, sicer je štala še večja.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

jype ::

nevone> Če se pa eni divjaki pobijajo med sabo in jih pri tem nekdo tretji poskuša spraviti k pameti, pa se oni z vso silo upirajo, je pa to pač smola in izguba za vse.

Je s tabo kaj narobe, nevone? Ali resnično ne veš, da so ZDA (in koalicija voljnih) direktno odgovorni za to, kar se zdaj tam dogaja? Nimaš pojma o tem, jasno, ker te pravzaprav ne zanima - ti si samo želiš živeti v svojem pravljičnem svetu dobrih in zlih in upati, da bo meja vedno nekje daleč. Sem vesel zate, ampak žal so tam zunaj ZDA slabše od Sadama (ja, resnično in ja, absolutno).

nevone> Prav zanima me, kakšen bo svet, ko boste zrušili to velesilo. Kdo bo vodil kolo in kako? Meni je vseeno, če tega nikoli ne doživim.

Vemo, da ti je vseeno in vemo, da te v resnici ne zanima, ker pojma nimaš kaj ZDA so, kaj počnejo, za in na čigav račun.

Keyser Soze ::

nevone je izjavil:

Politično korektno sem tako kot ti proti vsaki vojni.

Ampak vem, da to ni realno.

No ekola. Pojma nimaš o posrednih metodah. In o tem kako deluje "obrambni stroj" države. "Politično korektno proti vojni" je pa tud bedarija svetovnih razežnosti, ki lahko uleti samo iz ust nekoga, ki zna špilat "pismejkerja".

Nikoli nisem bil "politično korektno" proti vojni. Samo "zdravo logično". Ker vojna v tem primeru NI primerno orodje vzpostavitve stabilnega stanja v napadeni državi. Sploh zato, ker je bila moč skoncentrirana v eni mikro točki, s katero v izi opravi že obveščevalna služba.

Ampak, vejretno nam je vsem jasno, da "nacionalni interes" ZDa v tem primeru nikakor ni bil vpeljat demokracijo na lep, prefinjen način.

nevone je izjavil:

Povedal si pa kaj točno?

Več kot ti. Tako kot sedaj.

Limaš ene wiki linke, se izmikaš konkretnim navedbam, prodajaš meglo.

Do yourself a favour. Ostani tam kjer kaj veš.
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

nevone ::

Kako si pa razlagate potem to, da nekatere dežele (npr. Nemčija), kot poraženke direktno od ZDA nimajo težav in ne serjejo naprej v nedogled in ne zvračajo krivde na zmagovalce?

Ene dežele so danes kljub svoji krvavi preteklosti bolj civilizirane od drugih.

Vi pa še naprej živite v pravljici, da je Amerika kriva za vse tegobe tega sveta. Boste pač videli, ko jo boste zrušili, da temu ni tako.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Keyser Soze ::

Lej, dojel smo že davno tega, da je Sadam slab, slab, slab stric. Ti, ti, ti porednež ti.

In ga je bilo treba odstranit. Mi še slediš?

In smo se odločili da ga odstranimo in tam dol vzpostavimo mir oz. eno deželo, kjer se bo dalo normalno živet. Še z mano? Veš kaj sem povedal par vrstic nazaj?

No vidiš... In smo šli tja dol... Ampak... Pazi, to je tisti pomemben del.

Kako smo šli tja dol? Po mojem mnenju zelo slabo. Kar sem rekel tudi takrat. Po tvojem zelo dobro in imamo danes tam "življenja dobro deželo", kjer bi sigurno hotla živet. Ane?

A razumeš sedaj kaj ti govorim? Al moram narisat? Res mi ni jasno, kaj je tako težko razumet tule, in kje se vedno zgubiš ko prebiraš moje objave. Ker evidentno jih, saj na njih repliciraš. Ampak zgleda da jih bereš precej švoh, ker vedno daš tako repliko, da človeku nič ni jasno. Jaz rečem "pejmo domu", ti pa zavpiješ "na zdravje". Ja kristus no. Dejte doumet že enkrat.

Tale vojna je FAIL od FAILA kot metoda dela ZDA tam dol. Živ fail. Kar se tudi kaže. Ampak ovce še kar naprej blejajo v svoji karavani dalje in to je to.

P.S.: Skrajni cajt da se vržem v politiko. Res ne bo problema fajn žvet z ožemanjem tegale folka.;((
OM, F, G!

nevone ::

Limaš ene wiki linke, se izmikaš konkretnim navedbam, prodajaš meglo.

Do yourself a favour. Ostani tam kjer kaj veš.


Ja seveda. To bi se ti zdelo.

To da je Sadam uporabljal kemično-biološko orožje je pač dejstvo. Če ga moraš ti pozabit zato, da ti pravljica stoji skupaj, in te potem zaboli, ko nekdo na to opozori, je to tvoj problem, ne moj.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

PacificBlue ::

To da je Sadam uporabljal kemično-biološko orožje je pač dejstvo.


A mu ga ni Rumsfeld zrihtal?

bluefish ::

Uporabljal ga je, vendar zanimivo, da resnejšega orožja tega tipa niso našli.

nevone ::

Tale vojna je FAIL od FAILA kot metoda dela ZDA tam dol. Živ fail. Kar se tudi kaže. Ampak ovce še kar naprej blejajo v svoji karavani dalje in to je to.


Če bi bili tam doli konstruktivni, ne bi bil fail.

Ko je treba diskreditirat Ameriko, vsak divjak prav pride.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Keyser Soze ::

nevone je izjavil:

To da je Sadam uporabljal kemično-biološko orožje je pač dejstvo. Če ga moraš ti pozabit zato, da ti pravljica stoji skupaj, in te potem zaboli, ko nekdo na to opozori, je to tvoj problem, ne moj.

En post nazaj napišem to, kar ona takoj nato potrdi. Bohlonej. I rest my case.
OM, F, G!

mtosev ::

PacificBlue je izjavil:

To da je Sadam uporabljal kemično-biološko orožje je pač dejstvo.


A mu ga ni Rumsfeld zrihtal?

in ce mu ga je? v tistem casu Saddam se ni zacel pobijati kurde in ni napadel Kuvajta.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Keyser Soze ::

nevone je izjavil:

Ko je treba diskreditirat Ameriko, vsak divjak prav pride.

Jah, je blo najprej rečeno, da je en divjak, ki drži regijo na slabem glasu.

Ste se spet mal ušteli pri svojih analizah ane? Sej pravim, prepusti stvari tistim, ki znajo.

mtosev je izjavil:

in ce mu ga je? v tistem casu Saddam se ni zacel pobijati kurde in napadel Kuvajta.

Jezus, a tole si resno napisal al se hecaš?

Zgleda da majo američane res ene nevone in mtoseve za analitike. Sej ni čudno, da mamo potem takšne katastrofe od akcij. Katastrofa.
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

jype ::

nevone> To da je Sadam uporabljal kemično-biološko orožje je pač dejstvo.

To, da so ZDA uporabljale kemično-biološko orožje je tudi "pač dejstvo". Pa tudi prodajale so ga teroristom, vključno z jedrskim. Kaj hočeš povedat? Da nimaš pojma o tem, koga dejansko zagovarjaš? Vidimo, ja.

To, da se ne strinjamo z ZDA, pa seveda (razen v tvojem pravljičnem svetu črnega in belega) na nikakršen način ne pomeni nikakršne podpore Sadamu, jasno. Če to misliš, potem pač misliš narobe.

Če si za trenutek privoščimo vse meriti z istim vatlom - potem morajo mnogi bivši predsedniki ZDA takoj v zapor, ker so zagrešili zločine proti človeštvu.

nevone ::

A mu ga ni Rumsfeld zrihtal?


In Sadam ni mogel reči Ne, hvala! ?

Uporabil ga je Sadam in ne dvomim, da bi se ga branil od kakšnih drugih virov.

Meni so tudi lansko leto prodali kuhinjski nož. A mam zdaj pravico nekoga ubit z njim?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Icematxyz ::

Sadam je klal ljudi. Za to so intervenirale "sile-dobrega" in poklale še dodatnih 150.000 ljudi.

Žal ta retorika. Ne pali.

Zgodovina sprememb…

nevone ::

Sadam je klal ljudi. Za to so intervenirale "sile-dobrega" in poklale še dodatnih 150.000 ljudi.

Žal ta retorika. Ne pali.


Sadam je klal ljudi. To je njegova ekskluzivna pravica.

Ta retorika tudi ne pali.
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Icematxyz ::

Klanje torej ni ekskluzivna pravica. No v tem primeru. So nam to zelo dobro demonstrirali. Demonstracija uspešna.

jype ::

nevone> Uporabil ga je Sadam in ne dvomim, da bi se ga branil od kakšnih drugih virov.

Pravzaprav dvomiš, da bi se ga. Jaz tudi. Vendar jabolko spora ni v tem.

nevone> Sadam je klal ljudi. To je njegova ekskluzivna pravica.

Pišeš neumnosti. Nehaj se zapletat in se poskusi reči lotiti z vso resnostjo, ki jo zasluži. Za začetek - follow the money.

Pri tem pa ne pozabiti, da so oblasti ZDA krive, da je bila iraška država najmanj dva meseca popolnoma brez vsakršnih policijskih ali drugačnih varnostnih sil (kaj bi to pomenilo za ZDA, Slovenijo ali kakšno drugo državo, si nemara lahko predstavljaš, če pogledaš iraški primer).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

nevone ::

Pri tem pa ne pozabiti, da so oblasti ZDA krive, da je bila iraška država najmanj dva meseca popolnoma brez vsakršnih policijskih ali drugačnih varnostnih sil (kaj bi to pomenilo za ZDA, Slovenijo ali kakšno drugo državo, si nemara lahko predstavljaš, če pogledaš iraški primer).


Ja, kaj pa bi pomenilo? Če smo totalno necivilizirani potem je štala, če nismo nas dva meseca brez varnostnih sil sploh ne prizadene. Saj pravite da je treba itak svet demilitarizirat. Od kje zdaj naenkrat skrb za iraške varnostne sile?
Either we will eat the Space or Space will eat us.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ZDA pritiskajo na zaveznike v primeru Wikileaks (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / NWO
28360091 (52918) Mipe
»

Wikileaks izdal Iraške dosjeje z dokazi o mučenju zapornikov in ubijanju civilistov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / NWO
18436411 (33627) jype
»

Ameriška vlada hoče dokumente od Wikileaks nazaj (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
9926453 (23709) kitaj
»

Vojna v Iraku (strani: 1 2 3 433 34 35 36 )

Oddelek: Loža
175347789 (28351) gfighter
»

Ne bojte se, mi smo vasi prijatelji, odresili vas bomo muslimanskega mucenja! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
47326904 (17638) kuglvinkl

Več podobnih tem