» »

Ubuntu 10.10 - 10 Out Of 10

Ubuntu 10.10 - 10 Out Of 10

««
16 / 22
»»

donfilipo ::

Oja bom tapkal. Samo najprej moram natanko videti, za kaj sploh gre. Ker kot si sam pravilno ugotovil:
Povprečenega razvajenega userja, danes prekleto malo brigajo driverji in kernel:) Navajeni so, da se to nekako na klik samopopravi.

Ampak če že tapkam, pa moram vedeti zakaj. Tule se mi zdi, da gonilnikom 'nouveau', še kar precej manjka, pa naj jih jaz ganjam dobesedno z gajžlo.
Kot izmed vrstic berem, se gre tu za pritisk na Nvidio, da bi pomagala pri odprtokodnih driverjih, kar ne bom dosegel niti z bombo:), če linux ne bo postal dejansko igričarska moč, in nazadnje, naj še prefekcionirajo zaprtokodne driverje nad nouveau, tako da bo njihov logo in reklama pa le viden. Upam da sem logiko med vrsticami 'ideologij' dojel prav.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

No in ker imam zgleda kar prav, je nemara obilo pisem na Nvidio, da naj vednarle pomagajo nouveau, vsaj toliko da ne bo teme:), sami pa potem s svojim logom dodajo še special super duper driver, podobno kot v winsih, z nadzorno ploščo za nastavljanje, res smiselno. Obilo. Enega bom vsekakor dodal.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

Enron x86 ::

Upam, da ne smetim, ampak ne vem, če že obstaja tema o 11.04. Zdajle sem si snel .iso image od Alpha 2 in posnel na USB-ključ ter DVD-RW. Med bootom se mi zgodi isto, kot je napisano na tej strani https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php...

Mimogrede, pri Alpha 1 se ta težava ni pojavila.

p.S: Očitno ne gre za nezdružljivost s strojno opremo, saj se isto zgodi na prenosniku HP NX6325.

p.p.s: MD5 se ujema s tretjo sliko (*natty-desktop-i386.iso) http://cdimages.ubuntu.com/daily-live/2... , ampak, če prav vidim, je datum v URL-ju še od učeraj (20110202). Mogoče pa so na spletno stran za Alpha 2 http://cdimage.ubuntu.com/releases/natt... dali link od včerajšnje slike....

Lp
Core i5-4690K@4.7| ASUS MAXIMUS VII HERO| 16 GB Corsair LP DDR3 1866 MHz|
ASUS 970 STRIX| SB Z OEM| Samsung 840 EVO 250 GB|
Seagate 2 TB| EVGA SuperNOVA G2 750 W| Fractal Define R4

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Za Natty Narwhal jaz še nisem pripravljen nuditi "pomoči" ali se kakorkoli poglabljati v zadevo, kar pa ne pomeni, da ne bo kdo drug ti odgovoril na vprašanje in seveda nič ni narobe, če se vprašanje zastavi v katerikoli temi o Ubuntu.

Ne vem pa če je že sedaj primerno odpirati novo temo za Natty Narwhal, ker bo bolj ali manj sama sebi namen in preprosto zadeva še ni namenjena "množicam". Lahko pa seveda, če je dovolj interesa jo odpre kdo drug. Lahko se v splošni temi "Ubuntu vprašanja" do izida tudi o Natty Narwhal razpravlja? Lahko tudi tukaj.

Če torej dela potem pač dela, če ne pač še ne. Bolj ali manj si pri tem početju sam, kar pa ne pomeni, da testiranje ni primerno. Težave so pa seveda nekaj normalnega. Kaj drugega kot "testiranje" trenutnega stanja pa od RC2 še ne pričakuj. Potem raje poskusi v kakšnem VB namestiti Unity 2D na Maverick Meerkat, če hočeš nekaj, kar vsaj približno deluje tako, kot bo na koncu.

Kot izmed vrstic berem, se gre tu za pritisk na Nvidio, da bi pomagala pri odprtokodnih driverjih, kar ne bom dosegel niti z bombo:)


Ubuntu uporabnikov je že v tem trenutku nekaj milijonov in nasploh strojna oprema, ki uporablja Linux jedro se širi zadnje čase. Nisi torej sam.

da naj vednarle pomagajo nouveau, vsaj toliko da ne bo teme:)


Osnove morajo delovati v letu 2011 out-of-the-box da in to se strinjam. Torej delovati morajo preden pride izdelek na police. Zaprto koden gonilnik pa preprosto ne more biti "edina" rešitev. Nenazadnje X (X.org) dobiva konkurenco v Wayland zaslonskem strežniku in to tudi počasi prihaja na Ubuntu. Tam pa je podpora KMS pogojena in ne več izbira...

techfreak :) ::

Imam manjšo težavo: Že drugič sem s pomočjo Universal USB Installerja iz pendrivelinux.com naredil bootable USB ključ, vendar mi ubuntu-10.10-desktop-amd64.iso "zapeče" kot 32 bitno verzijo.

Kaj bi lahko bilo narobe?

Icematxyz ::

Poskusi to. Za Ubuntu 10.10 mora delovati brez težav!

Icematxyz ::

Zanimivost o kateri se je že govorilo na slo-tech (Natty Narwhal Alpha 2):

This kernel update includes the official inclusion of the '200 line patch' which improves responsivness for some workloads.


Drugače pa še nekaj o strojni opremi. Zadnje čase dosti berem o OMAP 4 platformi (OMAP 4, Wikipedia) s strani podjetja Texas Instruments.

Natty Narwhal Alpha 2:

Note: Just for Omap 4, the kernel used is still 2.6.35. The main reason for that is that 2.6.38 is not yet functional, but work is being made with TI and Linaro to deliver a proper 2.6.38 for this cycle.


Linaro, novica na slo-tech, Mark, OMAP 4 in WebM (tudi demonstracija podore na Ubuntu). Nvidia je s Tegra 2 prehitela TI na tržišču in TI tudi zamuja z svojim Blaze tabličnim računalnik, ki bo namenjen razvijalcem in bo precej drag ampak zmogljiv:

The Texas Instruments Blaze tablet runs off a OMAP4430 1GHz processor, has a 10.4-inch 1024 x 768 resolution multitouch screen, 1 GB of DDR2 RAM, 32GB of storage and features HDMI, two USB host ports, USB OTG, SD Card, SIM and LED backlit OS buttons. It even has pico-projector support and a DisplayPort connector (how retro!). It will connect via a 802.11a/b/g/n WiFi, Bluetooth, GPS, and 3G; plus has compass, accelerometer, gyroscopic, ambient light, proximity, temperature and barometric sensors. Finally, you can expect a 5MP camera module option that mounts to the tablet and plugs into the HDMI port. The Blaze will be in an all-aluminum case with a 4100mAh LiON battery and measure 10.48 x 8.28 x 1.14 inches.


Blaze (TI)




Kljub temu sam realno vidim v prihodnosti Ubuntu na OMAP 4 platformi (tablični računalniki) in bo to področje zanimivo spremljati Ubuntu uporabniku. Med drugim tudi RIM bo kot kaže v PlayBook uporabil OMAP 4 platformo, tudi takšne ali drugačne špekulacije glede podjetja Nokia niso nič nenavadnega...

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

Icematxyz ::

@donfilipo

Sicer o tem nisem imel nekega namena več razpravljati, ampak ker gre za odličen primer. Iz opomb Alpha 2:

OPEN

Alpha 2 includes a new X stack, comprised of XServer 1.10 and mesa 7.10, along with updates to all the major drivers. New features include support for Sandy Bridge graphics, improved 3D support for newer radeon hardware, support for more OpenGL extensions, improved multi-head functionality, and of course many bug fixes.


CLOSE

The binary video drivers -fglrx and -nvidia do not have XServer 1.10 compatibility, so do not function in Alpha 2. We anticipate receiving an updated driver with this support from NVIDIA in the coming weeks, and an updated -fglrx from AMD at some point prior to Natty's release, but do not know their exact ETAs.


Še je treba tukaj kaj dodati? Menim, da zaenkrat tukaj ni kaj dosti za dodati...

WarpedGone ::

Kaj je za dodat? Tole:
>> and of course many bug fixes.

Fix some more.
Zbogom in hvala za vse ribe

poweroff ::

Warped, se ti ne zdi, da si že patetičen s svojim stalnim jamranjem?
sudo poweroff

WarpedGone ::

Dokler bo vsaka naslednja verzija še za ene 10% bol gnila kot prešnja, ne bom nehu jamrat.

Fix it already.
Zbogom in hvala za vse ribe

poweroff ::

OK, pojasni kje si dobil 10%. In kako izračunaš faktor gnilosti.
sudo poweroff

BigWhale ::

Ja, to tudi mene zanima. Warped itak jamra samo o dveh stvar. Miski in rotaciji zaslona. Nevem, to prevladuje se mi zdi. :))

dux ::

@WarpedOne: Icematxyz je želel reči, da je veliko lažje podpirati odprtokodne gonilnike, saj je mogoče tam popravljati hrošče, v primeru zaprtokodnih pa je vse odvisno od proizvajalcev grafičnih kartic in njihovega interesa.
Sicer sedaj oba proizvajalca (predvsem AMD) kažeta bistveno več zanimanja za Linux kot prej, zato so tudi njuni gonilniki boljši in podpora za najnovejšo strojno opremo izide prej.
Tisti, ki so Linux uporabljali leta 2007, vedo kakšen PITA so bili ATI-jevi gonilniki takrat.
Stanje je danes mnogo boljše, a še vedno ne povsem idealno. Se pa IMO izboljšuje.
Upanje je v nasih odlocitvah

donfilipo ::

Dux,
Linux v celoti je pravi mali čudež. Res. Bom morda pregledal teme in odprl novo, a se mi zdi, da ste o tem že razpravljali. Namreč način, kako se razvija. S pomočjo številnih entuziastov, ki delajo brez plačila. Skupnost. To me fascinira, saj kot celota izdelki niso zanič, neuporabni in neomembe vredni, kot bi nekateri desničarji in nemara vratarji pri konkurenci, radi prikazali:) Kar je razumljivo po svoje. Svet je ves v prepletanju duha boja in sodelovanja. In danes ideologij, popačevanj, ki paralele vlečejo iz vseh oblik nekih skupnosti.

Praktično samo izjemna stanja, pa so dovolj, da te kot posameznika postavijo v pozicijo, toliko izven ali nad, da si lahko povsem objektiven opazovalec. In to ne samo za linux:)

Ampak tisti, ki nam je nebeški pogled objektivnosti vsiljen:) in nismo v vrtincu 'ideološkega' zanosa poznavalcev in razvijalcev, ki boljšim teh, pa potem nazadnje vendarle začne tudi nuditi kruh, in avtomatsko postanete rahlo pristranski in timsko vdani, saj apache na linuxu in še kaj, ponavadi kraljuje med serverji za web, (vsaj včasih je bilo tako, ker je alternativa draga kot žefran in ne bistveno boljša)....torej navadni razvajeni userji in testerji praktično vseh OS-ov, pa vendarle opažamo:

Linux se razvija s praktično enakim tempom kot ostali. Revolucionarne novosti od njih kopirajo in uporabljajo včasih tudi največji. Prav tako solucijske principe. Na drugi strani pa ta tempo in menjava koncepta, včasih prinese cel čep ovir, ki se potem vlečejo v obliki hroščatosti nekega sklopa, kar nekaj izdaj. Kar je razumljivo, glede na dejansko vložen kapital, v primerjavi z recimo Microsoftom. Ravno zato me fascinira, od kod in kako deluje vsa ta sociološka energija, obilice entuziastov in kako se to lahko preslika tudi na druga področja. A o tem v drugi temi, če bo malo sreče in zdravja:)
Zaenkrat sem z 10.10 presrečen, če izvzamem, samo prvo inštalacijo, ki pa sem jo že dovolj opisal:), vse dela po pričakovanjih super. Dobro še en mali manko, me malce peče, namreč Real Player 64bitna verzija...ampak to so bolj detajli:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

WarpedGone ::

>> Tisti, ki so Linux uporabljali leta 2007, vedo kakšen PITA so bili ATI-jevi gonilniki takrat.
Ja, vemo. Nova sijoča HD4850 in mavričast desktop/tema s katerimkoli gonilnikom. Back to windows.

@Matthai, BW:
Objektivnost na tretjo decimalko natančno me ne zanima. Jamram zaradi bolečin. Na ubuntu hodim vsake pol leta od 6.10 naprej. In čisto vsakič so kakšni butasti problemi kjer mi samo odnese pokrovko. Zbujanje iz stanja pripravljenosti je še vedno zelo divji hit/miss, hibernacije raje ne poskušam več - se mi ne da resetirat sam zarad tega.

Da cel gnome paket ne premore enega grafičnega editorja vrednega pol kozarca mrzle vode in enga MSN klienta, ki bi znal celo kak filet poslat in se nebi obesil vsakih 10 minut je sramota svoje vrste. KolourPaint je super, žal zahteva dolpoteg 3/4 KDE desktopa.

Kljub temu se lahko le podpišem pod zgornji donfilipov post. Dodal bi le, da celi zadevi manjka mal več samokritičnosti. Če je neki na Alpha 1 stadiju razvoja, naj se zaboga tako označi ne pa na videz reklamira kot najbolša reč po kruhu.

In reševanje problema z programom A naj NE vsebuje priporočila Uporabljaj B.

Narnovejše iz seznama problemov? Install Google Earth. Zadeva inštalirana, v meniju ikona, klik nič. Procesa v ozadju ni. Še enkrat klik - nič.

Google Search, here we go: Google Earth 6 can't start
Zbogom in hvala za vse ribe

šernk ::

Da cel gnome paket ne premore enega grafičnega editorja vrednega pol kozarca mrzle vode in enga MSN klienta, ki bi znal celo kak filet poslat in se nebi obesil vsakih 10 minut je sramota svoje vrste. KolourPaint je super, žal zahteva dolpoteg 3/4 KDE desktopa.



in kateri konkurenčni OS ti to zadevo omogoča? brez dolpotegnit 3/4 stvari?
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

dux ::

@WarpedONE: Zanimivo, ker imam popolnoma enako grafično kartico in 10.04 dela bp (privzeti gonilniki). Nisem pa nič iger igral z njo tako da ne vem kako se obnese tam (kako hitro deluje in ali so kakšni artefakti).
Takšne stvari se IMO ne bi smele dogajati.
Jaz zagovarjam idejo da bi se več poudarka dalo na LTS različice in poliranje hroščev, ampak očitno imajo drugačne načrte. Zato vsem, ki imajo podprto strojno opremo in niso avanturisti priporočam LTS pa imaš 2 leti mir. Jaz sicer še nisem imel večjih težav z nadgradnjami (imam tudi pretežno starejšo strojno opremo), ampak poznam kar nekaj ljudi, ki so jih imeli.

Na splošno pa je žal tako, da najnovejša strojna oprema pogosto ni dobro podprta (če ni podpore proizvajalcev), saj se razvoj gonilnikov začne šele po izidu strojne opreme.

EDIT: @donfilipo: Za več info o takšnem načinu razvoja si preberi The Cathedral and the Bazaar
Upanje je v nasih odlocitvah

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dux ()

WarpedGone ::

>> in kateri konkurenčni OS ti to zadevo omogoča? brez dolpotegnit 3/4 stvari?
Ne boš verjel: Paint, ki je priložen windowsem, mi služi iz verzije v verzijo BOLJE. Zna točno tisto kar nucam, brez čudnih političnih zajebancij. Še nisem našel bolš softvera za hitro pacanje/prototipiranje zaslonskih mask. KolorPaint pride blizu - ker je direktni funkcionalni klon. Za gnome takega delujočega klona ni.
Zbogom in hvala za vse ribe

poweroff ::

WarpedGone je izjavil:

Jamram zaradi bolečin. Na ubuntu hodim vsake pol leta od 6.10 naprej. In čisto vsakič so kakšni butasti problemi kjer mi samo odnese pokrovko. Zbujanje iz stanja pripravljenosti je še vedno zelo divji hit/miss, hibernacije raje ne poskušam več - se mi ne da resetirat sam zarad tega.

Po moje si pa malo mazohista. :D

Jaz sem pred kratkim kupoval laptop in kot si videl, sem precej spraševal po forumu kako in kaj. Kupil sem eno mašino, pognal gor Ubuntu live CD in ker zadeva ni delala, sem jo ročno zapakiral in vrnil nazaj. Nato sem kupil drugo mašino, ki dela kot je treba - vse podprto 100%.

Lahko bi pa kupil kaj nepodprtega in potem jokal - samo to je zame mazohizem.
sudo poweroff

techfreak :) ::

Jaz bi rekel, da je realist. Naj se OS in njegovi programi prilagajajo uporabniku in ne obratno.

Icematxyz ::

In v čem točno se Ubuntu ne prilagaja uporabniku? Ker Canonical sam ne piše gonilnikov za strojno opremo in proizvaja FOSS/komercialne programske opreme za uporabnike, ki ne obstaja ali je ni na tržišču ali pa pač ni po okusu vseh?

Kdorkoli lahko izdela (F)OSS/plačljivo aplikacijo in jo ponudi v programskem središču Ubuntu. Pri tem lahko izdela alternativo Microsoft Paint ali izvede "reverse engineering" MSNP protokola (vsake nove različice) ali se morda celo dogovori z Microsoftom in ponudi pod nekimi pogoji pač "boljšo podporo" za vsako novo različico tega protokola v svojem programu, ki deluje tudi na Linux.

Glede tega, da se OS (Ubuntu) ne prilagaja uporabniku. Ubuntu v okvirju projekta Ayatana (in na drugih področjih) počne prav to.

Nenazadnje WarpedOne je si v Maverick Meerkat zaželel "Aero Snap" in v bolečinah (v prstih) ugotovil, da obstaja le Compiz Grid. Ampak zgleda, da nekdo, ki sodeluje pri projektu Ubuntu se pač s tem dejstvom ne more sprijazniti in v Natty Narwhal bo kot kaže... imam pa občutek, da spet ne bo "dovolj dobro" za nekatere to! Ampak to je že drugo vprašanje.

Zgodovina sprememb…

techfreak :) ::

Ker Canonical sam ne piše gonilnikov za strojno opremo in proizvaja FOSS/komercialne programske opreme za uporabnike, ki ne obstaja ali je ni na tržišču ali pa pač ni po okusu vseh?

Canonical bi lahko sodeloval z večjimi proizvajalci pri izdelavi gonilnikov za Linux.

Kdorkoli lahko izdela (F)OSS/plačljivo aplikacijo in jo ponudi v programskem središču Ubuntu. Pri tem lahko izdela alternativo Microsoft Paint ali izvede "reverse engineering" MSNP protokola (vsake nove različice) ali se morda celo dogovori z Microsoftom in ponudi pod nekimi pogoji pač "boljšo podporo" za vsako novo različico tega protokola v svojem programu, ki deluje tudi na Linux.

Problem je tudi v samem sistemu, ne samo v dodatnih aplikacijah. Vse skupaj je veliko manj user friendly in dovršeno kot Windows 7 ali Mac OS X. Vsak ima možnost izdelati aplikacijo in jo ponuditi Ubuntu uporabnikom? Lepo za njega, vendar to tudi pomeni veliko slabih aplikacij z neskončno hrošči.

Že dolgo nisem naletel na kakšen napol delujoč feature Windowsa. Če OS/program nekaj vsebuje, potem mora to delati brez težav, ne pa da se mi sesuje ali pa določen del tega feature-ja ne deluje.

Vsak ima možnost urediti/dodati/izboljšati obstoječi distro ali pa narediti novega, ampak nobeno podjetje se še tega ni lotilo kot bi bilo potrebno.

Icematxyz ::

Vse skupaj je veliko manj user friendly in dovršeno kot Windows 7 ali Mac OS X.


Ah nehaj no.

Drugače pa če sem iskren, se mi o tem ne da niti razpravljati. Bolj ali manj pa se s tem ne strinjam, kar si napisal. Ubuntu je delujoč in uporabniku prijazen OS.

Canonical, Google in verjetno Intel + Nokia... in še kdo drug, pa so se zagotovo lotili zadev tako, kot bi bilo potrebno. Za to pa uporabljamo njihove izdelke in smo pri tem zadovoljni.

poweroff ::

techfreak :) je izjavil:

Jaz bi rekel, da je realist. Naj se OS in njegovi programi prilagajajo uporabniku in ne obratno.

Ti to resno?

Ker jaz imam dolg seznam v čem naj bi se Windows in Microsoft prilagodila meni, uporabniku...
sudo poweroff

WarpedGone ::

>> Ubuntu je delujoč in uporabniku prijazen OS.
Razen če si uporabnik Asus EeePC Netbooka. Potem bejži stran, a ne ...

Vidiš, 100x prebereš takšne mantre in jim začneš verjet in greš probat. Ker maš probleme, ti razložijo, da stvar dela, problem si ti, ker si mazohist/ker si kupu problematičn HW.

Kako točno je OS prijazen, če v kličnevem MSNju ne zna pošiljat datotek?
Zbogom in hvala za vse ribe

poweroff ::

WarpedGone je izjavil:

Kako točno je OS prijazen, če v kličnevem MSNju ne zna pošiljat datotek?

Kako točno je OS prijazen, če privzeto že nika vključenega pisarniškega paketa, ki zna brati DOCX dokumente???
sudo poweroff

WarpedGone ::

Argh, ni lepšega kot izpuhteli posti....

>> Kako točno je OS prijazen, če privzeto že nika vključenega pisarniškega paketa, ki zna brati DOCX dokumente???
DOCX je kak poseben standard? Alternativ je cel kup.
Pošiljanje datotek pa žal nima kake alternative. Mejl. FTP ne pridejo blizu.

Še ena linux sramota: Ni "domorodnega" načina deljenja datotek v domačem omrežju. Še najbliže pride "Windows sharing", ki pa po defaultu ne dela, če nimaš Windows mreže. Dve frišni linux inštalaciji ne vidita ena druge. Najbol očitn način za prenos datotek iz ene linux mašine na drugo je ... USB ključ. Bljak.
Zbogom in hvala za vse ribe

Icematxyz ::

Razen če si uporabnik Asus EeePC Netbooka. Potem bejži stran, a ne ...


Niti ne. Sem prebiral malo po eni drugi temi pred časom. Nekje 100 strani dolgi temi in ne boš verjel. Nihče se ni nekaj na veliko pritoževal... Ampak pustimo to...

Kako točno je OS prijazen, če v kličnevem MSNju ne zna pošiljat datotek?


Zna pošiljati ampak hitrost ni blazno velika. Sicer se nekaj dela na tem (večja hitrost) ampak pri MSNP protokolu, ki se vsakega toliko časa spremeni in je "polna podpora" odvisna od "reverse engineering" in odjemalca na drugi strani ne vem. Bomo videli.

Še ena linux sramota: Ni "domorodnega" načina deljenja datotek v domačem omrežju. Še najbliže pride "Windows sharing", ki pa po defaultu ne dela, če nimaš Windows mreže. Dve frišni linux inštalaciji ne vidita ena druge. Najbol očitn način za prenos datotek iz ene linux mašine na drugo je ... USB ključ. Bljak.


No to pa so že neumnosti.

WarpedGone ::

>>No to pa so že neumnosti.

Potem pa razloži, zakaj mapa Network prikaže le "Windows network". Klik nanjo pa vrže "Failed to retrieve share list from server", kar je po svoje logičen feler - windows mašine ni v mreži sploh.

Le dve Linux mašini. What to do? In zakaj po defaultu ne dela?

Glede nedelujočega MSN transporta:

>> Zna pošiljati ampak hitrost ni blazno velika.

Ne, ne boš se izvil s tem. Malo višje sm ti nalimal sliko kjer je na tretjini prenosa odnehal in trdil, da je Completed. Po slovensko: zaključen.
To ni počasen prenos, to je nedelujoč prenos.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Zakaj po defoltu ne dela? Ker še nič nisi dal v souporabo? Nekako dvomim sicer, da bo rezultat zadovoljiv ampak OK, naj ti bo. Če se gre za Samba usershare:

Nekje 1 minuto boš rabil in miško moraš imeti, ne vem pa seveda če ti miška dela ali ne. Tu znajo biti težave.

Na obeh računalnikih ustvariš mapo na namizju -> desni klik na njo -> Možnosti souporabe. Pustiš da ti namesti ustrezno programsko opremo in ker ne maraš terminala izvedeš ponoven zagon računalnika (na obeh računalnikih).

Potem pa lahko poljubno in na enak način daješ mape iz svoje uporabniške mape v souporabo s to razliko, da ne bo nič več nameščalo in mape se ločijo od drugih map, ker imajo na sebi indikator. Zakaj ni privzeto nameščena Samba in ti jo Ubuntu prvič z 1 klikom na miško namesti? Za to, ker obstajajo še druge metode, ker gre za dodatno "varnostno tveganje"... Me pa v bistvu niti ne zanima zakaj in če komu to ne odgovarja ali odgovarja. Zadeva je dodelana in dovršena.

šernk ::

Že dolgo nisem naletel na kakšen napol delujoč feature Windowsa. Če OS/program nekaj vsebuje, potem mora to delati brez težav, ne pa da se mi sesuje ali pa določen del tega feature-ja ne deluje.


oh ja...če se želim o tem prerekat... sam že dolgo nisem naletel na popolnoma delujoče windowse...vedno je kaj drugače...včasih celo kak zavihek neznano kam izgine...

Kako točno je OS prijazen, če v kličnevem MSNju ne zna pošiljat datotek?


aMSN meni izjemno dobro pošilja datoteke, izjema je na windows live messenger 2011, kamor pa ne pošlje zaradi WLM 2011, druge razlage nimam, če pošiljanje datotek deluje aMSN->aMSN in aMSN->WML 2009, je problem v najnovejši verziji WML, druge razlage nimam.

a windowsi sploh imajo privzeto MSN clienta inštaliranga? če nima zadeve ne znajo izvesti, vem da vista še pasjanse ni imela inštalirane in sem skoraj ponorel ko mi je bilo dolgčas, interneta pa 50km naokoli nikjer.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Icematxyz ::

To ni počasen prenos, to je nedelujoč prenos.


Glej jaz pa ti lahko pošljem sliko končanega prenosa. Morda je "višja sila" posredovala! Iskreno me ne zanima. In tudi iskreno na Ubuntu ne vidim FOSS alternative v doglednem času, ki bi v celoti podpirala MSNP protokol (vsako novo različico) in "uradnega odjemalca". Pa ne za to, ker ne znajo ali se gre za politiko. Poskusi ti narediti FOSS odjemalec za to področje, pa boš videl kje je problem.

aMSN meni izjemno dobro pošilja datoteke, izjema je na windows live messenger 2011, kamor pa ne pošlje zaradi WLM 2011, druge razlage nimam, če pošiljanje datotek deluje aMSN->aMSN in aMSN->WML 2009, je problem v najnovejši verziji WML, druge razlage nimam.


Točno tako. Od protokola in odjemalca (vsakokratnega novega) je veliko odvisno. Pošiljanje datotek preko MSNP protokola torej v tem trenutku deluje in ne deluje če že hočeš. Se pravi imaš prav, jaz pa tudi!

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Icematxyz je izjavil:

Zna pošiljati ampak hitrost ni blazno velika. Sicer se nekaj dela na tem (večja hitrost) ampak pri MSNP protokolu, ki se vsakega toliko časa spremeni in je "polna podpora" odvisna od "reverse engineering" in odjemalca na drugi strani ne vem. Bomo videli.

Kaj pa XAMMP?
sudo poweroff

dux ::

@techfreak: Glede sodelovanja s proizvajalci vem samo za sodelovanje z AMD, saj Canonical pred ostalimi dobi njihove najnovejše gonilnike za preizkušanje in vključitev v zadnji Ubuntu. Nimajo pa zaposlenih ljudi, ki bi se ukvarjali izključno z razvijanjem gonilnikov. :( Kot kaže je njihov načrt povečati tržni delež Linuxa in tako upati, da se bo s tem povečalo zanimanje za pisanje gonilnikov.
Canonical se osredotoča na vmesnik in kozmetiko (nova pisava, programsko središče, unity). Kolikor je dobro ali slabo naj oceni vsak sam.

@WarpedOne: Imam zelo podoben mini prenosnik Acer Aspire one A-150 (9 palčni). Ubuntu 10.10 deluje gor OK, vendar je Dash (vmesnik za zaganjanje programov) strahovito počasen (kakšno sekundo pa pol da se odpre, in nato še 2 do 3 sekunde da najde program, ki ga iščeš - zelo moteč zamik). Poleg tega se mi je unity cca 1x na dan sesul (traja približno 10 sekund da se samodejno zažene nazaj zato je to vzdržljivo). Sem pa na hitro preizkusil alfo 2 z USB ključka. Sicer vmesnik še ni narejen do konca, vendar je narejeni del opazno hitrejši.

Prijaznost sistema pa je odvisna od uporabnikovih želja, pričakovanj, znanja (tudi podpore znancev pri nameščanju gonilnikov/odpravljanju težav ter strojne opreme (kako dobro je podprta).

Mislim, da je bil Linux že tradicionalno zelo dolgo prijazen do zelo naprednih uporabnikov, ki si radi prevajajo kodo in preizkušajo nove bleeding edge stvari, občasna sesutja in razhroščevanje jih sploh ne motijo. V zadnjem času pa je postal zelo prijazen tudi do zelo osnovnih uporabnikov (facebook, pošta, glasba, torrent, en kratek dokument na mesec), če seveda vsa strojna oprema deluje.

Za tiste vmes pa je stvar odvisna od pričakovanj in zahtev, sprijazniti pa se je treba tudi z določeno učno krivuljo (osnovnim uporabnikom se ni treba, ker firefox deluje enako kot prej, predvajalnik glasbe pa je tudi zelo podoben). Popolnoma razumljivo je, da Ubuntu verjetno še nekaj časa ne bo prepričal tistih, ki na windowsih poganjajo piratski Photoshop ali pa igrajo najnovejše 3D igre.

Po drugi strani pa je lahko za nekoga drugega sistem več kot odličen.

@WapedOne: Glede MSN ti ne morem pomagati (ne uporabljam), vendar je bilo nekaj let nazaj tako, da je Microsoft vsake toliko časa spremenil protokol in je bilo treba nekaj dni čakati na popravek, da si se lahko spet povezal. Morda je podobno tudi s pošiljanjem datotek. Vsekakor ti priporočam, da se poskušaš umirjeno osredotočiti na težave, ki te mučijo na Ubuntuju in ne na bashanje sistema. Tega ne govorim zato, ker bi me žaljenje Ubuntuja osebno prizadelo, ampak ker boš v primeru bashanja dobil močno čustveno nabite odgovore (nekaj si jih že dobil), kar bo celo razpravo potegnilo v še en flame war od katerega ne bo imel koristi noben, saj bo vsaka stran ostala na svojem bregu pa tudi brez morebiti koristnih odgovorov boš ostal.

Poskusimo razpravo držati konstruktivno.
Upanje je v nasih odlocitvah

techfreak :) ::

Ti bom dal nek resničen primer: Imamo računalnik z Windows 7 in Ubuntu 10.10 ter na obeh OSih naložen XBMC. Zakaj mi na Windowsu film predvaja tekoče, na Linuxu pa ne?

@šernk: Saj ne pravim, da je Windows 7 perfekten, se tudi pri njemu občasno najde kakšna manjša napaka, vendar zelo redko in ponavadi obstajajo hitri/kratki workaroundi.
Ampak pri Ubuntu (in tudi na splošno na Linuxu) je teh napak veliko preveč in ponavadi so še večje.

Tudi odpiranje enakih aplikacij na Windowsu je hitrejše kot pa na npr. Ubuntu. Zakaj je tako me niti ne briga, jaz bi rad nekaj, kar deluje.

dux ::

@techfreak: Nisi povedal na kateri strojni opremi poganjate sistema, vendar mislim da je odgovor v tem, da imajo AFAIK *dobro* grafično pospeševanje predvajanja videa samo binarni gonilniki Nvidia. Neko pospeševanje videa imata tudi AMD in Intel, vendar je tisto AFAIK bistveno manj zmogljivo kot Nvidia. Žal se spet ustavi pri gonilnikih.

Glede programov pa verjetno od programa do programa odvisno, če je za določen sistem bolj optimiziran. Za odprtokodne programe sam opaznejših razlik nisem opazil.
Upanje je v nasih odlocitvah

techfreak :) ::

Integrirana grafična od Intela, pospeševanje bi naj imela tako Linux preko VAAPI in Windows preko DXVA2. XBMC na Windowsu ga že ima vključenega, na Linuxu pa ga še ni v buildu, ki je na voljo preko repozitorijev.

Drugače pa na Windowsu predvaja tekoče tudi brez strojnega pospeševanja.

Sims ::

Pozdravljeni,

Na Uubuntu 10.10 imam TrueCrypt. Ideja je, da imam v mapi UbuntuOne "kontainer". To pomeni, da je ta file sinhroniziran na UbuntuOne strežnik. Do sem ok. Težava nastane, ko recimo odprem "kontainer" ter noter posnamem dodatne datoteke. Ko stvar zaključim, so v tem "kontainerju" vse stare + nove datoteke. Če pa isti "kontainer" sedaj potegnem iz strežnika, le ta nima novih datotek. Se pravi se "kontainer" ni sinhroniziral.

Kakšna ideja, kako tole elegantno rešiti?

Hvala.

LP.

Sims

techfreak :) ::

1.) na drugih računalnikih moraš imeti vedno "unmountan" container
2.) mountaš, delaš kar želiš s podatki, unmountaš
3.) po unmountanju bo UbuntuOne daemon pregledal datoteko/container in spremembe poslal na strežnik
4.) po posodobitvi datoteke na strežniku, boš lahko mountal container na drugem računalniku

Vse to pod pogojem, da je UbuntuOne dovolj pameten, da pošlje samo spremenjene dele datoteke in ne celotne, ko se spremeni.

Sims ::

Pomoje bi moral nanovo poslati celoten "kontainer". V mojem primeru datoteka velika 30MB. Meni bi bilo to ok. Problem je pomoje, da je "kontainer" fiksne velikosti in UbuntuOne ne zazna sprememb. UbuntuOne bi moral sinhronizirat glede na datum spremembe datoteke("kontainerja").

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sims ()

techfreak :) ::

Nekje v TCju se lahko nastavi, da spremeni datum zadnje spremembe datoteke. Po mojem pa ne bo poslal celotnega kontainerja.

techfreak :) ::

Ubuntu zopet preseneča. Na prenosniku sem hotel poizkusiti kako deluje XBMC z VDPAU. Torej preko apt-get namestim vdpau podporo za Nvidia kartice, vendar spregledam, da mi je zraven želel namestiti še Nvidia gonilnike.
Kdo bi si mislil, da je tako butast, da ne ve, da že imam nameščen Nvidia gonilnik. Verjetno bi si vsakdo, edino jaz vedno pozabljam kako neuporaben je in upam, da so že kaj popravili.
Super, zdaj mi je namestil gonilnik iz njihove repozitorija, verjetno povozil prejšnjo namestitev gonilnika in xorg.conf - in po ponovnem zagonu pristanem v konzoli.

Mogoče bi lahko prej mislil, in gonilnik namestil preko Restricted drivers, ne pa da sem ga downloadal iz Nvidia in ga preko njihovega instalerja namestil. Seveda, ko bi le tisti deloval. Ampak ne, Canonical mora v svoje repozitorije dati pokvarjen gonilnik ... samo za to, da se lahko uporabniki zafrkavamo. Kot, da imajo njihovi zaposleni veselje z mučenjem uporabnikov OSa.

Super, grem zdaj zapravljati čas z brisanjem na novo nameščenega gonilnika (ki ga sploh ne potrebujem), verjetno bom moral še kakšne datoteke urediti/pobrisati, ter po dveh ali treh restartih bom lahko ponovno namestil gonilnik iz nvidia.com. Prijaznost na vrhuncu.

Še nečesa sem se spomnil. Nekaj časa nazaj sem rabil pulseaudio libraries in sem jih namestil preko apt-get. Ko sem jih hotel izbrisati, mi je rekel, da moram zraven tega izbrisati tudi gnome-desktop in 30 drugih paketov. Seveda, za izbrisanje development libraries moram odstraniti pol sistema. Genialno.

Za malo več kot dve leti sem šel skoraj izključno na Mac OS X in zdaj se počasi sprašujem, kaj so pri Canonicalu delali ta čas. Ker vse skupaj izgleda slabše kot pa je takrat. Stanje je nekje 5x slabše in nič ne deluje kot mora.

//rant off

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Icematxyz ::

@techfreak :)

Ubuntu zopet preseneča.


To se strinjam. Ubuntu nas zadnje čase vseskozi pozitivno preseneča.

pulseaudio libraries in sem jih namestil preko apt-get. Ko sem jih hotel izbrisati, mi je rekel, da moram zraven tega izbrisati tudi gnome-desktop in 30 drugih paketov.


Če misliš na "meta" paket ubuntu-desktop, (gnome-desktop ne obstaja) potem ni to nič nenavadnega. Ta paket ti ne odstrani DE. 30 drugih paketov, pa se je verjetno namestilo zraven, ko si namestil prvoten paket, ker jih pač potrebuje za delovanje. Če si namestil kakšen "dev" paket je morda nadomestil druge privzete pakete in si jih potem pač povrnil. Če bi odstranil celoten ubuntu-desktop, bi bilo paketov znatno več kot 30. Torej predvidevam, čeprav ne vem točno, kaj si počel, ampak opis na to kaže, da je vse potekalo normalno in tako kot mora.

Za malo več kot dve leti sem šel skoraj izključno na Mac OS X in zdaj se počasi sprašujem, kaj so pri Canonicalu delali ta čas. Ker vse skupaj izgleda slabše kot pa je takrat. Stanje je nekje 5x slabše in nič ne deluje kot mora.


Vse skupaj izgleda boljše, bolj sodobno in dodelano.

Mogoče bi lahko prej mislil, in gonilnik namestil preko Restricted drivers, ne pa da sem ga downloadal iz Nvidia in ga preko njihovega instalerja namestil. Seveda, ko bi le tisti deloval. Ampak ne, Canonical mora v svoje repozitorije dati pokvarjen gonilnik ... samo za to, da se lahko uporabniki zafrkavamo. Kot, da imajo njihovi zaposleni veselje z mučenjem uporabnikov OSa.


Zaprto koden gonilnik, ki ga da podjetje na voljo za neko različico Ubuntu je pač takšen kakšen je. Meni deluje dobro tudi tisti iz Dodatnih gonilnikov. Bi pa verjel, da ne vsem.

O tem smo se pogovarjali malo višje. Kakšen zaprto koden gonilnik da podjetje na voljo, takšen bo vključen v Ubuntu ob izidu. Enako je seveda z odprto kodnim.

Ročna namestitev zadnjega gonilnika iz strani proizvajalca pa res kot opažaš, zahteva tudi "ročno" upravljanje. Včasih je to nuja, včasih obstaja tudi boljša opcija. Kot je na primer ta. Preveč je torej splošno vse skupaj, da bi povzel vse v enem stavku in bo stanje povsod enako. Morda bo se tudi to spremenilo, ko bo "driver stack" bolj ločen od Xorg in bo Xorg (ali Wayland)... le še "ena aplikacija" več. Bomo videli.

Icematxyz ::

Sims je izjavil:

Pomoje bi moral nanovo poslati celoten "kontainer". V mojem primeru datoteka velika 30MB. Meni bi bilo to ok. Problem je pomoje, da je "kontainer" fiksne velikosti in UbuntuOne ne zazna sprememb. UbuntuOne bi moral sinhronizirat glede na datum spremembe datoteke("kontainerja").


Kot je rekel @techfreak :)

http://patrick.eviltools.com/dropbox-wi...

Nekaj takšnega verjetno iščeš!

techfreak :) ::

Tudi pri odprto kodnih zadevah ni kaj bolje. Računalnik in gonilnik podpira VAAPI, XBMC ga še nima vključenega v uradnih repozitorijih. Sem hotel sam skompajlati po dveh različnih tutorialih, v obeh primerih je vse potekalo brez težav, a na koncu ni strojno pospeševanje delalo.

Zakaj mi na istem računalniku na Windowsu brez težav deluje programsko dekodiranje H264 z XBMC, na Linuxu pa ne, je tudi dobro vprašanje.

Rekli so naj si kupim poceni grafično kartico za 50EUR in potem bom lahko brez težav uporabil strojno dekodiranje (ker kot rečeno, programsko ne deluje). Se potem bolj splača dati še 50EUR zraven in kupim Windows 7 Home Premium, ki zna vse predvajati z integrirano grafično kartico. Pri Windowsu vsaj imam garancijo, da mi bo ves HW deloval, poleg tega pa ne bom imel težav z OSom oz. programsko opremo.

Icematxyz ::

Glej ti naredi kaj hočeš, nihče te tu ne omejuje. Tudi to kar ti je svetoval kdo drug ne vem, ker nisem sodeloval v pogovoru. Če kdo hoče Windows ali Apple izdelke pač naj to uporablja. Mene v tem trenutku prepriča Ubuntu in uporabljal bom Ubuntu.

Zakaj pa v nekem trenutku nek zaprto koden ali odprto koden gonilnik nekega podjetja za neko strojno opremo pod Linux nekaj opravlja slabo/dobro pa menim, da smo v razpravi višje ugotovili oziroma nakazali. Nadaljnja razprava o tem, bi verjetno bila ponavljane že izrečenih mnenj in stališč. Delež rešitev, ki uporabljajo Linux jedru na tržišču raste in ponudba je boljša. Sam bom sledil temu trendu, ker me v tem trenutku prepriča. Pri nakupu strojne opreme pa imam približen občutek, kaj dobim in tako se tudi obnašam. Tudi to dejstvo bo naredilo svoje.

BigWhale ::

techfreak :) je izjavil:

Kdo bi si mislil, da je tako butast, da ne ve, da že imam nameščen Nvidia gonilnik. Verjetno bi si vsakdo, edino jaz vedno pozabljam kako neuporaben je in upam, da so že kaj popravili.
Super, zdaj mi je namestil gonilnik iz njihove repozitorija, verjetno povozil prejšnjo namestitev gonilnika in xorg.conf - in po ponovnem zagonu pristanem v konzoli.


Ce si namestil gonilnik sam potem Ubuntu ne ve, da si to storil. A to je nenavadno? Pojdi na windows in posnami nek .exe file v System32 direktorij in se potem cudi zakaj ti ga potem kak uninstaller ni nasel. Da bos priblizno vedel kaj pocnes.

techfreak :) je izjavil:

Seveda, ko bi le tisti deloval. Ampak ne, Canonical mora v svoje repozitorije dati pokvarjen gonilnik ... samo za to, da se lahko uporabniki zafrkavamo. Kot, da imajo njihovi zaposleni veselje z mučenjem uporabnikov OSa.


Gonilniki, ki jih namestis preko restricted drivers v Ubuntu so meni delovali brez tezav. Vedno. Verjetno pa nastane problem, ce imas kaksno novejso kartico, ki jih tisti gonilniki ne podpirajo.

techfreak :) je izjavil:

Super, grem zdaj zapravljati čas z brisanjem na novo nameščenega gonilnika (ki ga sploh ne potrebujem), verjetno bom moral še kakšne datoteke urediti/pobrisati, ter po dveh ali treh restartih bom lahko ponovno namestil gonilnik iz nvidia.com. Prijaznost na vrhuncu.


Za taksno prijaznost se imas zahvaliti Nvidii in ne Ubuntu. Jaz sem kupil AMD HD6850 prakticno takoj po izidu, ko sem sel iskat gonilnike za Windows, me je na AMDjevi support strani cakalo sporocilo, da gonilnikov se ni in da naj uporabim ene druge, starejse.

Brisanje in odstranjevanje driverjev pa ni tako zelo tezko, tudi, ce si jih sam namestil.

techfreak :) je izjavil:

Še nečesa sem se spomnil. Nekaj časa nazaj sem rabil pulseaudio libraries in sem jih namestil preko apt-get. Ko sem jih hotel izbrisati, mi je rekel, da moram zraven tega izbrisati tudi gnome-desktop in 30 drugih paketov. Seveda, za izbrisanje development libraries moram odstraniti pol sistema. Genialno.


To si si gladko malo izmislil ali pa narobe zapomnil. Ce odstranis -dev knjiznjice bo apt odstranil samo tiste pakete, ki so odvisni od njih. Ponavadi gre za druge -dev pakete. Ce pa odstranis core knjiznjico pulseaudio potem pa ja, apt bo odstranil pol desktop okolja, ker je precej stvari odvisnih od pulseaudio.

techfreak :) je izjavil:

Za malo več kot dve leti sem šel skoraj izključno na Mac OS X in zdaj se počasi sprašujem, kaj so pri Canonicalu delali ta čas. Ker vse skupaj izgleda slabše kot pa je takrat. Stanje je nekje 5x slabše in nič ne deluje kot mora.


Ne pretiravaj in ne bluzi. Vec strojne opreme je podprte in integracija je boljsa, ne posplosuj, ce tebi kaksna stvar ne deluje ali pa ce si sam pokvaril sistem.

amadej10 ::

eno vprašanje:

imam računalnik procesor i3 2,4mhz, 3GB DDR3 ram. in me zanima kej priporočate da naložim 64bitno ali 32bitno verzijo ubuntuja. uporabljal bi glavnem za adobe creative studio cs5 (photoshop cs5, indesign, dreamweaver...) ter brskanje po internetu, email.
««
16 / 22
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1059313117 (41) Ijus
»

Ubuntu Oneiric Ocelot 11.10 (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Operacijski sistemi
813180774 (146713) Icematxyz
»

Ubuntu 10.04 LTS - Change is coming (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Operacijski sistemi
999133563 (96449) Icematxyz
»

Ubuntu 11.04 Natty Narwhal (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Operacijski sistemi
981166594 (139241) Icematxyz
»

Izšel Ubuntu 11.04 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20648149 (38011) Icematxyz

Več podobnih tem