» »

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave

««
25 / 25
»
»»

Zvezdica27 ::

ljubi jezus... daj najprej osnove porihtaj oz. malo beri, kaj kateri del sistema dela. Kar na wikipedii začni, kaj je *.deb in kaj je apt. Programe lahko, pardon, pakete, nameščaš na več načinov, ti si pač preko sudo apt install. Googlaj kaj je sudo in zakaj je tako. Googlaj kaj je x11 oz. wayland in kaj je terminal. Vse kar vidiš, zadaj teče terminal, v resnici, dobro ni čisto tako ampak recimo.

Dobro, namestil si nekaj. recimo, da si celo izbral pravi paketek za pravo arhitekturo. Recimo da so vsi dependency porihtani (googlaj kako preveriš). Program lahko zaženeš na več načinov, najlažji bo, da enostavno v terminal vpišeš ime programa. Ga neveš, seveda, zato začni tipkati balena in nato pritisni tab, sistem sam dokonča komando. Ali pa etcher in tab. Seveda si glede na svoj DM ali WM (googlaj kaj to je) izdelaš ikonice za dvoklik, a ne v vseh - v openbox to po default sploh ne obstaja, so pa triki da do tega prideš...

Skratka. Če bi rad bil kul ker imaš linux, beri - če ne pa je dandanes win 11 ali osx super sistem in ne bo nič narobe, če uporabljaš ono. Point je, da si moraš računalnik prilagoditi sebi, torej na linux je to point - če ti ni uporabljaj mint ali nekaj velikega.

Terminal je tudi CLI če boš googlal.

zz

polozweii ::

Zvezdica27 je izjavil:

Point je, da si moraš računalnik prilagoditi sebi, torej na linux je to point - če ti ni uporabljaj mint ali nekaj velikega.
zz

Saj imam mint- Linux Mint Mate.

Vse kar rabim je ta programček da si bom lahko izdelal inštalacijski USB ključ za Win.
Nekoč sem b.p. po navodilih na forumu inštaliral nek program.
Zdaj za inštaliranje programa na vsakih 5 let se ne bom poglabljal ker bom do naslednjič že itak vse pozabil.

Od prejšnjič se spomnim da sem downlaudal program in ga inštaliral na en tak način kot sem ga zdaj. Nekaj se mi svita kot da sem moral potem dodatno še nekaj naredit pa se ne spomnim kaj, kaj šele kako.

Zvezdica27 ::

Program lahko zaženeš na več načinov, najlažji bo, da enostavno v terminal vpišeš ime programa. Ga neveš, seveda, zato začni tipkati balena in nato pritisni tab, sistem sam dokonča komando.

in še - da te zmedem - googlaj, kaj je komanda man, ko se ti bo kaj zataknilo

sicer pa mislim, da boš tu zaglavil, sam lej, na krožniku ti noben ne bo prinesel, če se sam ne boš potrudil

zz

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ubuntu vprašanja (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1061199344 (68183) poweroff
»

Ubuntu 12.04 Precise Pangolin (strani: 1 2 3 421 22 23 24 )

1194254902 (190036) Zvezdica27
»

Ubuntu 10.10 - 10 Out Of 10 (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

1093187144 (144737) Icematxyz
»

Ubuntu Oneiric Ocelot 11.10 (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

813208107 (174046) Icematxyz
»

Ubuntu 10.04 LTS - Change is coming (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

999156892 (119778) Icematxyz

Več podobnih tem