» »

Veljavnost referenduma in tiskarska napaka

Veljavnost referenduma in tiskarska napaka

Daren ::

Dragi pravniki !

Če bi se v hipotetični državi, v hipotetični situaciji zgodilo, da se bi zaradi tiskanja črki npr. f in i združili v eno in bi se vprašanje na referendumu glasilo ali ste za/proti, da se podpre "Zakon o fikciji", bi odločitev veljala ? Obstaja možnost izpodbijanja ?

Kajti tehnično gledano tam ne piše "Zakon o fikciji" temveč "Zakon o [neznan znak, ki je nastal z združitvijo f in i]kciji.

EDIT: Govorimo pa o hipotetičnem referendum za katerega ne velja volilni molk
  • spremenil: Daren ()

Sims ::

Samo moje mennje.

Tiskarske napake, v kolikor se zaradi jih vsebina ne spremeni, ne morejo biti razlog za neveljavnost?

JanK ::

Gre morda pri tekstu na tem hipoteticnem referendumu za ligaturo (kar, mimogrede, TeX dela od samega zacetka, ampak to je druga storija)

Tako je JanK, gre za ligaturo.

Yossarian ::

Takole čez palec bi rekel, da bi lahko bilo veljavno. Ko volivec opazi karkoli sumljivega, lahko prosi, da mu volilni odbor kaj po potrebi pojasni; in slednji bi lahko pač rekel, da je prišlo do tiskarske napake in mu tudi pove, kaj bi moralo pravilno pisati.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

JanK ::

Samo da je jasno: ligatura ni tiskarska napaka, temvec namerno zdruzevanje dveh crk v eno, odvisno seveda od fonta. Namen je estetsko boljse stavljenje, drugace bi bilo prevec razmaka med "f" in "i" ali "l", ali pa bi se odebelitev zgoraj desno v "f" deloma prekrivala s piko na "i" ali z zgornjim koncem "l". V "monospace" fontih tega ni, v proporcionalnih pa. Sem sel pogledati nekaj knjig, od zepnih do trde vezave, angleske, francoske, slovenske, z razlicnimi proporcionalnimi fonti in v vseh, razen v eni, sem nasel obe ligaturi.

Yossarian ::

Nič hudega, to ne spremeni ničesar.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

JanK je izjavil:

Namen je estetsko boljse stavljenje,

Torej ne le, da je bil sprejet, referendum o arbitraži je bil tudi estetski :)

Hvala.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj obojestranska poravnava besedila v diplomski nalogi?

Oddelek: Loža
499513 (7816) moj_nick
»

Vzroki za propad referendumov (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
32045177 (38094) Karaya 52
»

Omejitev volilne pravice? (strani: 1 2 3 )

13019609 (17753) BlueRunner
»

Sprememba zakona o RTV SLO (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

35363527 (56764) noraguta
»

Referendum 4. aprila (strani: 1 2 3 )

1038863 (6773) ali3n

Več podobnih tem