» »

Študentsko delo -> "malo delo"

Študentsko delo -> "malo delo"

««
10 / 12
»»

Mehmed ::

Daedalus je izjavil:


Za štipendijo rabiš biti resna sociala po državnih merilih. Problem je pa v tem, da je veliko tistih, ki so "prebogati" za štipendijo, še vedno kr solidna sociala.


Stekam ja, samo pri punci mi ni jasno, ce je sama.

Izredn studij je misljen kot studij ob delu. Tukaj razumem da te matra, samo delo je misljeno kot redna zaposlitev.

keworkian ::

toxius je izjavil:

keworkian je izjavil:

Nekdo, ki naredi 300 delovnih ur na mesec pa se vedno "bogi" je neki skrajno narobe. Jaz sem cez mesec hodil z 400EUR-500EUR/mesec, sem imel za VSE tekoce stroske + bencin + studiral sem zraven. Ne mi bluzit kako bojo/ste studentje sedaj "prihranjeni". In za info stroski HISE so leik 500x bolj visji kot pa biti v stanovanju. Tako za info, pustil sem studij, ker mi ni zneslo POD NOBENIM pogojem.

Od kje pa ti sklepaš da sem "bogi", ravno zato sem toliko delal, da sem punci omogočil študij in sebi, zdaj pa še iskreno odgovori ali si preživel v najetem stanovanju ali si živel pri starših med študijem ali si dobil štipendijo in ali si dobil sobo v študentu? Samo na to ISKRENO odgovori.


Kot sem ze napisal visje, zivim v hisi, ki je v moji lasti, sem kompletno SAM in imam 3 letnega psa, brez stipendije.
Obscenities in B-Flat

Daedalus ::

Vidim da imaš ti svoje mnenje (in tako je tudi prav), ki pa ga nekdo ki RABI študentsko delo za PREŽIVETJE ne premakne.


Jaz sem si večino stroškov študija (z izjemo prvega letnika) plačal sam. Če ne bi bilo študentskega dela, bi delal pa prek kake pogodbe. Preživljam samega sebe zadnjih 8+ let. Your point being?

Poanta malega dela je v tem, da se krepko razširi baza ljudi, ki potrebujejo občasno obliko zaposlitve. Ne pa da se priviligira zgolj eno samo družbeno skupino.

Zaradi študentskega dela je imela Slovenija enega izmed najbolj fleksibilnih trgov delovne sile v Evropi (kljub dolgoletnemu kričanju gospodarske zbornice in združenja delodajalcev, češ kako tog trg delovne sile imamo). To je bil za gospodarstvo in za študente ogromen plus. Vse lepo se enkrat konča. Državna blagajna rabi denar.


To seveda ni res. Flexi del je predstavljala zgolj ena sama (v bistvu dve) družbena skupina in tisti, ki so se nafejkali zraven. Vsi ostali so lahko samo j*bali ježa in upali, da jim zaradi glupih in togih omejitev okoli zaposlovanja uspe dobiti/obdržati delo. Free ride je bil to. Pa lep praktičen prikaz smeri v katero bi trg dela moral kreniti pri nas.

Idiotizem največjega velikostnega razreda je pa podpora sindikatov študentom. Ki jih ne moti totalno liberalna oblika trga delovne sile v primeru študentov. Praktično pa popenijo takoj, ko nekdo omeni da bi se dalo ostali trg delovne sile reformirat v to smer. Ali nakladajo ali ne znajo logično misliti ali pa preprosto niso up to the task.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Matako ::

Daedalus je izjavil:


To seveda ni res. Flexi del je predstavljala zgolj ena sama (v bistvu dve) družbena skupina in tisti, ki so se nafejkali zraven. Vsi ostali so lahko samo j*bali ježa in upali, da jim zaradi glupih in togih omejitev okoli zaposlovanja uspe dobiti/obdržati delo.


Ne gre samo za obdržati delo. Si kdaj dobil ponudbo, da bi komu kdaj kaj naredil po službi - v tvojem prostem času? Čisto tako, dodaten zaslužek. Ok, nekaj časa so še funkcionirale avtorske pogodbe ampak zelo slabo, zdaj pa je to postala misija nemogoče - malo tudi zato, ker so se delodajalci za tovrstna dela zanašali na študentske napotnice, kar zajebe vse razen študentov. In pazi - taka dela so tipa "danes ali nikoli", ne moreva čakati, en teden, da gre on ne vem kam oddati ne vem kateri dokument. Kako naj to izvedeva z delodajalcem ZAKONITO?

Slovenski trg dela je zelo nefleksibilen glede honorarnega dela. Zelo! Skrajno. To, da imajo podobno sranje kje drugje v EU me sploh ne gane, ker ni noben izgovor.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Daedalus ::

Si kdaj dobil ponudbo, da bi komu kdaj kaj naredil po službi - v tvojem prostem času? Čisto tako, dodaten zaslužek.


Jah, za to mam popoldanski s.p. Drugače ne gre pri nas. Pa še to je opcija samo za redno zaposlene... drugi je nimajo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

djordjevic ::

Jap, drugim ostane samo redni s.p., ki pa se zaradi dviga minimalne plače in posledično tudi dviga prve prispevkovne stopnje na slabih 300EUR mnogim ne splača.
No grave is deep enough to keep us in chains.

bender rodri ::

GLAVNI je izjavil:

ZA MALO DELO!

Zakaj? Študentska mafija (ŠOS in študentski servisi) razpologajo z milijonskim proračunom, nad katerim ni nadzora!
Vsako leto v njihovo blagajno priteče vsakemu okoli 15 milijonov evrov, torej skupaj 30 milijonov evrov, nad katerim NI NADZORA!

Poznam osebno par izmečkov na ŠOS-u, ki služijo takšne denarce, ki se vam niti v sanjah ne pokažejo. Ko bi vi vedeli, kakšne posle se ti gredo ... Valjanje

Dejavnost študentskih servisov bi lahko bila izključno v pristojnosti države, denar bi pa šel za štipendije in pokrivanje lukenj v SPIZu.
In potem se ŠOS razburja, ker ni denarja za štipendije. Ironično, an?


Študentje NE prispevajo v SPIZ, na drugi strani kradejo delo ljudem, ki so na borzi, ki prejemajo socialno podporo in to iz blagajne, KI NIMA PRILIVA!
In tako pridemo v spiralo, ki bo pripreljala do luknje v blagajni, ki tako in tako že je, sam se ne govori o tem.
Tako bodo z novim zakonom prispevali v blagajno, zmanjšala se bo brezposelnost in tako bo bilo več prilivov in manj odlivov.

Veliko "študentov" ima status zgolj zato, da dela, zato se jih večina še vzporedno vpiše še na drug faks. Gre za preveliko manipulacijo z napotnicami!
V Sloveniji je samo EN inšpektor, ki nadzira delo študentskih servisov. Verjetno je kar uspešen, kaj menite vi?

700+ delovnih ur letno je več kot dovolj za kvalitetno šolanje! Kdor mi reče, da mu je študentsko delo edini način, da lahko študira, mu stisnem focn.
Vsakdo, ki prihaja iz socialno ogrožene familije IMA REPUBLIŠKO ŠTIPENDIJO, če je nima, očitno ni socialni problem.
Torej skupaj ti s štipendijo in povprečno urno postavko 4€ zaslužili letno okoli 5000 EUR, ki je dovolj za kvaliteten študij.

Država naj ukine privatne študentske servise in jih nacionalizira. Kdo pa gre prodajat loterijo? Slovenci itak!

Študentarija se boji za denarce!


focn ti jz lahk stisnem... Ne poznaš vseh in ne posplošuj... Štipendijo edino, ki sem jo imel je bila Zoisova (eno leto)... sem jo pač zgubu. Kar se faksa tiče sem opravil vse v rokih in nikol ponavljal letnika plus da sem še delal zravn (jebiga, mal manj popivaš pa zabušavaš in se da marsikaj narest). Nimam Zokija za fotra in me ne more financirat.
Štipendijo pa dobivajo tudi taki, ki dejansko niso socialen problem (mamica al pa "očko" imata doma SP, hčerkica al pa sinek pa fino še republiško štip. vlečeta - s polno ritjo segedina je lahko srat).

Kar se pa malega dela tiče, se mi pa konec koncev fučka... Do sedaj sem se vedno znašel, in se bom pač moral prilagodit razmeram. Edini razlog da bi bil za malo delo bi bil ta, da se ukine razne študentske lopove tipa ŠOS ter razni študentski servisi... Skenslajo naj štud. delo in naj se magar dela prek avtorskih pogodb.
guez

djordjevic ::

Sorry, ampak tole ne gre skupaj:

Vse v rokih - izgubil Zoisovo po enem letu. ?
No grave is deep enough to keep us in chains.

Okapi ::

Ne vem zakaj se pri nas toliko komplicira in zakaj je pomembno kdo in kaj je izvajalec dela?
To je pač rezultat 100+ let delavskega boja za pravice. Ker drugače bi bili vsi zaposleni za določen čas za tekoči dan. Tisti v boljših službah bi po koncu šihta izvedeli, ali naj jutri še pridejo, oni v slabših pa bi šele naslednje jutro, ko bi prišli v službo, izvedeli, da zanje tam ni več dela.

Tako nekako se dogajajo stvari ponekod po svetu. Hotel ima recimo za daljši čas po pogodbi zaposlen samo najbolj osnoven nabor snažilk in sobaric, potem pa vsak dan sproti, glede na zasedenost sob, najamejo dodatne. Delavci pridejo zjutraj pred hotel (ali na krajevno borzo dela) in tam izvedo, ali bo danes kaj dela zanje.

Če si študent, to še nekako gre (se spomnim dobrih starih časov, ko si dal ob treh zjutraj izkaznico v vrsto pred vrata edinega ŠS in potem na vrtu od Lipe meditiral do jutra). Ampak ali si to res želimo početi vse življenje?

O.

BlueRunner ::

Vse v rokih - izgubil Zoisovo po enem letu. ?

Oh, to pa res ni težava. Zoisova pričakuje povprečje in tudi minimalno dovoljeno oceno pri katerem koli predmetu. Tudi sam sem jo recimo v SŠ izgubil in nikoli več videl, ker se z enim predmetom pač nisem ukvarjal več, kot je bilo nujno potrebno za pozitivno oceno.

Vsi ostali bleščeči šolski in izvenšolski uspehi pa niso dovolj šteli.

Tako nekako se dogajajo stvari ponekod po svetu. Hotel ima recimo za daljši čas po pogodbi zaposlen samo najbolj osnoven nabor snažilk in sobaric, potem pa vsak dan sproti, glede na zasedenost sob, najamejo dodatne.

Adecco sistem... tudi pri nas ga imamo in večja podjetja se ga bodo začela posluževati še več, kot pa so to počela do sedaj.

vorantz ::

Lahko kdo zrihta kak vodni top?
Gremo malo zalivat da mogoče zraste kej pameti v glavah

BlueRunner ::

vorantz je izjavil:

Lahko kdo zrihta kak vodni top?
Gremo malo zalivat da mogoče zraste kej pameti v glavah

Eh. Pusti jim, da žurajo... Današnji žur mislim, da je še najbolj namenska poraba denarja ŠOS za študente.

Vsekakor bolj koristna od alternativnih "investicij", ki se jih je razglašalo v medijih v zadnjem času. Doniranje TV programu? Jah... zelo učinkovito in namensko porabljen denar, ni kaj.

Mipe ::

BlueRunner je izjavil:

Vse v rokih - izgubil Zoisovo po enem letu. ?

Oh, to pa res ni težava. Zoisova pričakuje povprečje in tudi minimalno dovoljeno oceno pri katerem koli predmetu. Tudi sam sem jo recimo v SŠ izgubil in nikoli več videl, ker se z enim predmetom pač nisem ukvarjal več, kot je bilo nujno potrebno za pozitivno oceno.

Vsi ostali bleščeči šolski in izvenšolski uspehi pa niso dovolj šteli.

Tako nekako se dogajajo stvari ponekod po svetu. Hotel ima recimo za daljši čas po pogodbi zaposlen samo najbolj osnoven nabor snažilk in sobaric, potem pa vsak dan sproti, glede na zasedenost sob, najamejo dodatne.

Adecco sistem... tudi pri nas ga imamo in večja podjetja se ga bodo začela posluževati še več, kot pa so to počela do sedaj.


Bullshit, jaz Zoisove nisem izgubil, razen ko sem ponavljal letnik, pa še takrat je bila zgolj zamrznjena. Seveda pa je bilo to pred leti, ne vem, kakšna merila veljajo dandanes. Povprečne ocene pa vsekakor niso bile edino merilo. Še Einstein je falil šolo. Šola je zdaj taka, da jo izdelaš, če si vse samo zapomniš, tudi če ne razumeš snovi. Šolstvo je sranje.

vorantz ::

BlueRunner je izjavil:

vorantz je izjavil:

Lahko kdo zrihta kak vodni top?
Gremo malo zalivat da mogoče zraste kej pameti v glavah

Eh. Pusti jim, da žurajo... Današnji žur mislim, da je še najbolj namenska poraba denarja ŠOS za študente.

Vsekakor bolj koristna od alternativnih "investicij", ki se jih je razglašalo v medijih v zadnjem času. Doniranje TV programu? Jah... zelo učinkovito in namensko porabljen denar, ni kaj.


Če pomislim kolko dnarja so mogli porabit samo za propagando in prevoze me zgrozi :S
Pa da ne omenjam politiko rekrutiranja (sm danes slišal):
Par ljudi se je lotlo rekrutiranja tko da obljubljajo folku zastonj alko če pridejo

Pa neki od teh rekrutirancev sm vprašal zakaj se gre demonstrirat pa vsi gladko rečejo da se jim ne sanja

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vorantz ()

djordjevic ::

Mipe je izjavil:

Bullshit, jaz Zoisove nisem izgubil. Seveda pa je bilo to pred leti, ne vem, kakšna merila veljajo dandanes.

V naši generaciji si moral izdelati letnik in imeti povprečje nad 7, če se ne motim. That's it. Je pa res, da s tem povprečjem pač nisi mogel računati na dodatek za uspešnost. Dobil si zgolj dodatek za izdelan letnik.
No grave is deep enough to keep us in chains.

bender rodri ::

djordjevic je izjavil:

Sorry, ampak tole ne gre skupaj:

Vse v rokih - izgubil Zoisovo po enem letu. ?

in zakaj ne gre skupaj...?
nisem imel dost visokega povprečja (vsaj men se je tko zdel) in niti nisem dal vloge za nslednje leto?!

ne vem kaj tukaj ni jasno... ?:|
guez

djordjevic ::

Vloga? Wtf? Od kdaj je treba dat prošnjo? Dal si potrjen izpis izpitov s faksa in so to ji avtomatsko obnovili.
No grave is deep enough to keep us in chains.

BlueRunner ::

No... zoisova ima pač drugačne kriterije, kot pa republiška ali pa kadrovska. Sam sem zase govoril o SŠ. Za faks pa sem itak že v startu izpadel iz jagodnega izbora.

Sem pa včeraj zasledil, da ima država nerazporejen denar za kadrovske štipendije. Da preprosto sploh ni kandidatov za te štipendije in zaradi tega ostanejo nepodeljene...

Go figure, kaj bi lahko bil razlog za to. Ali bi študentje radi denar, ne bi pa ga radi vračali, če zavozijo? Morda pa jim delo v javni upravi niti od daleč ne diši. Kdo bi vedel?

bluefish ::

Hecen pogled - horda demonstrantov pred filofaksom; FE/FRI/FMF,... pa tako kot vsak dan.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

MadMicka ::

Matako, to glede fleksibilnosti delovne sile, nimaš prav. Trdo jedro zaposlenih v podjetju vedno je, rabiš pa potem še dodaten del po potrebi, po sezoni, kakor kdaj in ravno tu so študentje za razvoj gospodarstva vsaj v 90 letih odigrali pomembno vlogo - če je podjetje študenta rabilo, ga je vzelo, za točno toliko časa, kot ga je rabilo in ob plačilu minimalnih možnih stroškov! To je bil v bistvu "kapitalistični raj".

BlueRunner ::

Če bi bilo temu res tako, potem ne bi naokoli tavali študenti, ki že leta delajo eno in isto stvar pri enem in istem delodajalcu.

Drugo vprašanje pa je kolikšen je % takšnih ali pa kje ta podatek sploh pridobiti.

bender rodri ::

djordjevic je izjavil:

Vloga? Wtf? Od kdaj je treba dat prošnjo? Dal si potrjen izpis izpitov s faksa in so to ji avtomatsko obnovili.


Ne vem točno... na začetku ko sem oddajal prvo prošnjo vem, da sem moral polno papirjev oddajat, za podaljšanje bi najbrž moral malo manj - mislim pa da je tudi neka vloga (nisem 100%). Ampak kot sem rekel... sploh se mi ni zdelo smiselno ukvarjat s tem...
guez

Matako ::

Okapi je izjavil:

Ne vem zakaj se pri nas toliko komplicira in zakaj je pomembno kdo in kaj je izvajalec dela?
To je pač rezultat 100+ let delavskega boja za pravice. Ker drugače bi bili vsi zaposleni za določen čas za tekoči dan. Tisti v boljših službah bi po koncu šihta izvedeli, ali naj jutri še pridejo, oni v slabših pa bi šele naslednje jutro, ko bi prišli v službo, izvedeli, da zanje tam ni več dela.


Mah karkoli. Demagogija. To vse izhaja iz tega, da je bil včasih pri nas delodajalec nek hudi negativec - kaj delodajalci pa nimajo pravic? A njih pa kar zajebemo na račun delavcev? To TUDI ni pravično.

MadMicka je izjavil:

Matako, to glede fleksibilnosti delovne sile, nimaš prav. Trdo jedro zaposlenih v podjetju vedno je, rabiš pa potem še dodaten del po potrebi, po sezoni, kakor kdaj in ravno tu so študentje za razvoj gospodarstva vsaj v 90 letih odigrali pomembno vlogo - če je podjetje študenta rabilo, ga je vzelo, za točno toliko časa, kot ga je rabilo in ob plačilu minimalnih možnih stroškov! To je bil v bistvu "kapitalistični raj".


Okej... zakaj pa tega odličnega slovenskega sistema štud. dela niso nikjer prevzeli? Zato ker je v kurcu, evo zakaj. EDIT - hočem povedati, nič ni narobe s tem RAZEN to, da je vezano na nek statuš študenta - ni potrebe.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

MadMicka ::

Takega "študentskega sistema" v razvitem svetu v pretežni meri nimajo zato, ker pri tem trpi državna blagajna. Kot razlog sedaj navajajo tudi nelojalno konkurenco delavcem, ampak v resnici se gre zgolj za državno blagajno.

motorc ::

bender rodri je izjavil:

djordjevic je izjavil:

Vloga? Wtf? Od kdaj je treba dat prošnjo? Dal si potrjen izpis izpitov s faksa in so to ji avtomatsko obnovili.


Ne vem točno... na začetku ko sem oddajal prvo prošnjo vem, da sem moral polno papirjev oddajat, za podaljšanje bi najbrž moral malo manj - mislim pa da je tudi neka vloga (nisem 100%). Ampak kot sem rekel... sploh se mi ni zdelo smiselno ukvarjat s tem...


Kaj potem jamraš, da si jo izgubil? Sam si kriv, ker kot praviš se ti ni zdelo smiselno s tem ukvarjat. Zakaj že? Izpite si rekel, da si imel narejene.

bender rodri ::

motorc je izjavil:

bender rodri je izjavil:

djordjevic je izjavil:

Vloga? Wtf? Od kdaj je treba dat prošnjo? Dal si potrjen izpis izpitov s faksa in so to ji avtomatsko obnovili.


Ne vem točno... na začetku ko sem oddajal prvo prošnjo vem, da sem moral polno papirjev oddajat, za podaljšanje bi najbrž moral malo manj - mislim pa da je tudi neka vloga (nisem 100%). Ampak kot sem rekel... sploh se mi ni zdelo smiselno ukvarjat s tem...


Kaj potem jamraš, da si jo izgubil? Sam si kriv, ker kot praviš se ti ni zdelo smiselno s tem ukvarjat. Zakaj že? Izpite si rekel, da si imel narejene.


Ti očitno ne znaš ne brat (ne vem od kje si pobral, da jamram), niti na faksu nisi bil nikol (če imam vse izpite narejene, še ne pomeni da sem imel zadosti visoko povprečje)!? :|
guez

Zgodovina sprememb…

motorc ::

Izpite naredit s povprečjem nad 7, da se zadosti minimumu za Zoisovo pač ni problem naredit.

Nevem pa od kje si ti pobral, da na faksu nikoli nisem bil. Kaj pa si študiral, da je bilo tako težko imet povprečje nad 7?

bender rodri ::

no ja... povprečje je blo vsaj pri nas nad 8,5... :|

je pa res da imajo eni štipendije po starem sistemu eni pa po novem... mislim da so nekaj spreminjali vmes...
guez

keworkian ::

Ko student rece "nase pravice, blablabla" vedno pozablja, da vsaka pravica ima tudi dolznost, ane studentje :>
Obscenities in B-Flat

Mavrik ::

Kaj je tvoj point?
The truth is rarely pure and never simple.

keworkian ::

Da velik % studentov isce samo pravice in ignorira dolznosti? Meni je to smiselno.
Obscenities in B-Flat

Tarzan ::

Vsem študentom, ki grejo demonstrirat iskreno privoščim, v primeru da kaj dosežejo, da po dokončanem študiju kakih 5 let gnijejo na zavodu za zaposlovanje, potem pa se vpišejo na nov faks in dalje delajo preko napotnice.

Izidor ovčiiice pasel, lepo žvižgal, lepo pel, cingel cing cingel cingel con...
Beeeeee, beeeee, beeeee

bender rodri ::

tisti, ki gredo demonstrirat se borijo samo za pravice študentskih organ. in študent. servisov... sebi pa dolgoročno v skledo pluvajo... škoda ker ni na to temo kakega referenduma... in spet par miljonov minusa... lol :|
guez

Manu ::

Ne razumem zakaj ste toliko proti študentom in študentskemu delu. Problem je v delodajalcih in ne študentskem delu.

Nihče se ne upa nič reči ali narediti čez delodajalce. Čez študente, navadne delavce in upokojence pa ja, ker so šibkejši člen.

Problem je v kapitalistični miselnosti, ki gre čez vse meje. Samo dobiček ne glede na posledice. Delodajalci oz. gospodarstveniki bodo zase zelo dobro poskrbeli. Nič ne bodo izgubili. Nasprotno: prepričali bodo državo za izplačilo zaradi krize. In si potem izplačali (kljub izgubam) nagrade. Ampak nihče se ne upa nič proti njim. Ker so MOČNI.

In ker so močni in ker je izguba je treba nekje vzeti, da se izguba pokrije. In kje se bo vzelo? Pri šibkejših seveda. Vzelo se bo delavcem (njihove pravice), vzelo se bo študentom, vzelo se bo upokojencem. Gospodarstvu pa se samo daje. Gospodarstvo pa samo jemlje. Kam gre ta denar? V žepe posameznikom in tako populacija ostaja revna in na koncu še brez pravic.

Študent ne more imeti statusa v nedogled. Ima možnost enkrat ponavljat. Če ne naredi obveznosti izgubi status, ni napotnice in ni študentskega dela.

Problem je v kapitalizmu, ki se je zavlekel v vse pore naše družbe: tudi v ŠS in tudi v današnjo mladino (torej tudi mene). Tak sistem smo izbrali in zdaj kritiziramo študente. Kritizirat moramo sistem.

Ta boj se zdaj dogaja. Boj med delavci, študenti in med delodajalci. Vedno je tako bilo in ta boj se bo vedno bil, dokler ne bomo prišli do neke točke ravnovesja.

Ni problem v študentskem delu, problem je v delodajalcih, ki izkoriščajo to delovno silo in ugodnosti za dobiček. Če ne bo študentskega dela, bodo pa agencije, ki so že v razmahu. Delodajalci bodo že dobro poskrbeli zase, saj so študentje v njihovo korist. Ne bodo pa šli njim (študentom) pomagat, ker so (delodajalci) zelo prilagodljivi (in pametni) in se bodo razpasle agencije. Vem za eno podjetje, ki zaposluje preko agencije in je šlo v sistematično odpuščanje delavcev za nedoločen čas zaradi "krize". Dela je sicer dovolj a podatke skrivajo. Nihče jim nič ne more. Imajo odvetnika in iščejo luknje. Vem iz osebnih izkušenj, kako delodajalci delajo.

Tudi študentje so izkoriščani.

Matako ::

Manu je izjavil:

Ne razumem zakaj ste toliko proti študentom in študentskemu delu. Problem je v delodajalcih in ne študentskem delu.


Glej Manu... če je na cesti bankovec za EUR 100... ok mogoče ga nekdo ne bo pobral samo v glavnem... Hočem reči - delodajalci izkoriščajo dane možnosti. Nič drugega. In v bistvu jih je brezveze obsojati.



EDIT: Igrati na nek altruizem je izgubljena vojna. Ravno tako dodatne inšpekcije.
Ljudje ne delujemo tako. V nobenem sistemu. V ne-kapitalizmu so bili ljudje ravno tako svinje drug do drugega. Včasih še bolj in še bolj hinavsko in prikrito kot danes. Verjemi, sem bil tam. Imam pa že raje odprte karte kapitalizma (ki ga pri nas KOMAJDA imamo - ravno zaradi še vedno socialističnega trga dela, ki kot vidiš je v kurcu).
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Okapi ::

Problem je v kapitalizmu, ki se je zavlekel v vse pore naše družbe:
Bi rekel, da je bolj problem samoupravni socializem, ki se še ni izvlekel iz vseh por naše družbe.

O.

Tarzan ::

Kot delodajalcu mi študentsko delo še kako odgovarja. Zadeva je logična, ne plačujem nobenih prispevkov, razen okrog 17% kolikor zaračunajo na študentskem servisu in namesto polno zaposlenih delavcev najamem floto študentkov, ki za čim nižjo mezdo zame delajo. Kot človek sem pa tako zelo proti študentskemu delu, da bolj ne morem biti. Zato ker gre za maligno tvorbo na trgu dela, ki celoten sistem dela podira. Študentski servisi so bili narejeni kot začasna rešitev, ampak so jih, ko se je začel obračati kapital, zlobirali do današnjih dni. Skrajni čas, da se zadevo sanira.

Matako ::

Hja študentsko delo se je začelo z najboljšimi nameni v časih, ko so se ga študentje posluževali za kako poletno kelnarjenje, nošenje omar popoldne ipd. V 1990-ih se je vse skupaj izrodilo v celo branžo gospodarstva, kar NI bil prvotni namen.

Saj ni panike - enkrat ko se stvar izrodi jo enostavno ukineš in uvedeš novo. Točno to se dela. Če ne bo delovalo naj se čez čas ukine tudi to. Spremembe = dobra stvar.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

brane01 ::

Študenti se ne bi smeli zaposlovati v državnih upravah, javnih upravah in podobno,ker samo sesajo denar za iz drž/javne blagajne, nej se zaposlijo v gospodarstvu, od smetarja do strokovnega dela, da delajo dodatno vrednost. Ne pa neke tajnice pa "kopriničarji", "paper shifterji", pa taka sranja...

toxius ::

keworkian je izjavil:

toxius je izjavil:

keworkian je izjavil:

Nekdo, ki naredi 300 delovnih ur na mesec pa se vedno "bogi" je neki skrajno narobe. Jaz sem cez mesec hodil z 400EUR-500EUR/mesec, sem imel za VSE tekoce stroske + bencin + studiral sem zraven. Ne mi bluzit kako bojo/ste studentje sedaj "prihranjeni". In za info stroski HISE so leik 500x bolj visji kot pa biti v stanovanju. Tako za info, pustil sem studij, ker mi ni zneslo POD NOBENIM pogojem.

Od kje pa ti sklepaš da sem "bogi", ravno zato sem toliko delal, da sem punci omogočil študij in sebi, zdaj pa še iskreno odgovori ali si preživel v najetem stanovanju ali si živel pri starših med študijem ali si dobil štipendijo in ali si dobil sobo v študentu? Samo na to ISKRENO odgovori.


Kot sem ze napisal visje, zivim v hisi, ki je v moji lasti, sem kompletno SAM in imam 3 letnega psa, brez stipendije.

Si si sam financiral hišo?

keworkian ::

toxius je izjavil:

keworkian je izjavil:

toxius je izjavil:

keworkian je izjavil:

Nekdo, ki naredi 300 delovnih ur na mesec pa se vedno "bogi" je neki skrajno narobe. Jaz sem cez mesec hodil z 400EUR-500EUR/mesec, sem imel za VSE tekoce stroske + bencin + studiral sem zraven. Ne mi bluzit kako bojo/ste studentje sedaj "prihranjeni". In za info stroski HISE so leik 500x bolj visji kot pa biti v stanovanju. Tako za info, pustil sem studij, ker mi ni zneslo POD NOBENIM pogojem.

Od kje pa ti sklepaš da sem "bogi", ravno zato sem toliko delal, da sem punci omogočil študij in sebi, zdaj pa še iskreno odgovori ali si preživel v najetem stanovanju ali si živel pri starših med študijem ali si dobil štipendijo in ali si dobil sobo v študentu? Samo na to ISKRENO odgovori.


Kot sem ze napisal visje, zivim v hisi, ki je v moji lasti, sem kompletno SAM in imam 3 letnega psa, brez stipendije.

Si si sam financiral hišo?


Ne, oce mi je umru in sem jo podedoval, si pa drugace 6 let sam vse financiram ja. Drugace pa nazaj na temo.

Za tole kar so studentje nardil parlamentu, bo kar trda predla.
Obscenities in B-Flat

toxius ::

keworkian je izjavil:

toxius je izjavil:

keworkian je izjavil:

toxius je izjavil:

keworkian je izjavil:

Nekdo, ki naredi 300 delovnih ur na mesec pa se vedno "bogi" je neki skrajno narobe. Jaz sem cez mesec hodil z 400EUR-500EUR/mesec, sem imel za VSE tekoce stroske + bencin + studiral sem zraven. Ne mi bluzit kako bojo/ste studentje sedaj "prihranjeni". In za info stroski HISE so leik 500x bolj visji kot pa biti v stanovanju. Tako za info, pustil sem studij, ker mi ni zneslo POD NOBENIM pogojem.

Od kje pa ti sklepaš da sem "bogi", ravno zato sem toliko delal, da sem punci omogočil študij in sebi, zdaj pa še iskreno odgovori ali si preživel v najetem stanovanju ali si živel pri starših med študijem ali si dobil štipendijo in ali si dobil sobo v študentu? Samo na to ISKRENO odgovori.


Kot sem ze napisal visje, zivim v hisi, ki je v moji lasti, sem kompletno SAM in imam 3 letnega psa, brez stipendije.

Si si sam financiral hišo?


Ne, oce mi je umru in sem jo podedoval, si pa drugace 6 let sam vse financiram ja. Drugace pa nazaj na temo.

Za tole kar so studentje nardil parlamentu, bo kar trda predla.

Moje sožalje za očeta in pozdravljam tvoj pogum, potem ti čisto verjamem da z 500€ lahko "zguraš" mesec, js pa žal ne. To kar so pa nardil na protestih je pa sramota za vse študente.

Ob takih dogodkih me je sram, da sem študent :/!

Jaz sicer študiram ob delu, ampak sem teoretično tudi študent :), ja mene je tu sram, punca je pa redna študentka in je še bolj zgrožena nad vsem skupaj. SRAMOTA!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: toxius ()

Mavrik ::

Rdeči:

1.) Debata o trenutnih protestih poteka v drugi temi
2.) Vaša raven debate je daleč pod ravnjo protestirajočih dijakov. Divgnite jo.
The truth is rarely pure and never simple.

Mavrik ::

V kolikor ni bilo prej dovolj jasno:

V kolikor imate probleme z mano, brisanjem sporočil ali čimerkoli podobnim, so za to tu Pritožbe.

V kolikor imate kaj za povedat o današnjih protestih, je za to tu tema Razbijanje studentov pred parlamentom, debata o tem ne spada sem.

V kolikor imate kaj za povedat o samem predlogu zakona o malem delu pišete sem.

V kolikor nimate povedati nič od tega, ali želite samo vreči enovrstičnico, ki je v nasprotju z drugim členom pravil, se lepo prosim zadržite. Za gostilniške pogovore so gostilne, na Slo-Techu tega raje ne bi imeli.

V nadaljevanju bo (še vedno) vse kar se ne nanaša na dejansko temo zbrisano. Če se želite o tem pritožit, pišite v pritožbe.
The truth is rarely pure and never simple.

Manu ::

Matako je izjavil:

Manu je izjavil:

Ne razumem zakaj ste toliko proti študentom in študentskemu delu. Problem je v delodajalcih in ne študentskem delu.


Glej Manu... če je na cesti bankovec za EUR 100... ok mogoče ga nekdo ne bo pobral samo v glavnem... Hočem reči - delodajalci izkoriščajo dane možnosti. Nič drugega. In v bistvu jih je brezveze obsojati.



EDIT: Igrati na nek altruizem je izgubljena vojna. Ravno tako dodatne inšpekcije.
Ljudje ne delujemo tako. V nobenem sistemu. V ne-kapitalizmu so bili ljudje ravno tako svinje drug do drugega. Včasih še bolj in še bolj hinavsko in prikrito kot danes. Verjemi, sem bil tam. Imam pa že raje odprte karte kapitalizma (ki ga pri nas KOMAJDA imamo - ravno zaradi še vedno socialističnega trga dela, ki kot vidiš je v kurcu).

Nasprotno.

Ne sme se dovoliti izkoriščanja nekega sistema na škodo drugega. Ljudje smo ne samo sebični, ampak tudi solidarni. Oboje je v naši naravi.

BALAST ::

Je ironija v vsem tem, ampak ko pa država daje denar monopolistom in tajkunom, se pa malokateri državljan zaveda, da je bilo tam opranega več denarja, kot je Šos zaslužil od ustanovitve. Preiskave tajkunov poniknejo v tla, javnost dobi le drobtinico ali dve, medtem ko mora odplačevat cele zavitke kruha zaradi teh "nepoštenih poslov". Zdaj ko pa imajo vsi podatke da Šos dobi toliko procentov in si povrh še privošči jadrnico je pa to za ene kar hujši kriminal, čeprav imajo poslovni načrt jadrnice bolje izdelan, kot je imela Janševa in Pahorjeva vlada skupaj za Falcona.

Šos naj ostane taka kot je, le da naj davkarji še enkrat pregledajo celotno poslovanje države z drugimi sektorji, kjer je bil odtok večji in bolj sporen.
Prekleta država, javna uprava, snobovska izobraževalna gnezda, fašisti, komunisti in "kvazi demokrati" z koreninam v enem izmed prej omenjenih strani...

Če vpije politik, da je nekaj narobe, ga odstavijo ali pa podkupijo. Če vpije kapitalist mu podarijo subvencijo. Če vpije delavec ga premestijo ali odpustijo brez odškodnine. Če vpije sindikalist, mu dajo slepe obljube. Če pa vpije študent, je pa narobe VSE OD TEGA.

rezator ::

Jebe se študentskim servisom in šovu za študente! Tukaj gre predvsem njim v nos vse skupaj... Ni več študenskega dela, ni več denarja za štud servise in šou... Medtem ko mi študenti bomo imeli še zmer priložnoset delat, vendar je res da nebo mogoče tak plačano ker bo država nekaj pobrala ampak vseeno, kaj hočem povedati je to da so bile te demonstracije v korist štud servisov in šoua. šou ma tolk dnarja da bi lahk oni tud dajali štependije. Pa dajajo? štrajka se nisem odeležil, predvsem iz razloga ker ima glavni v šou skoraj 4000e plače, in če se štud delo ukine, se bi skleda za prasce kmalu izpraznila, ker so prepožrešni, oz se spoh nebi polnila več. A veste da država nima nič od vašega (našega) štud dela, štud servis pa pobere 10%. In zdaj si izračunajte sami kakšne bajne vsote so to za servise in šou, država nima pa nič od tega. Pa en da podpiram vlado oz naspoh takšen kapitalizem ki je čazdalje bolj ameriški...

Pa oprostite na izrazoslovju.

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Mavrik ()

€uro ::

BALAST je izjavil:

Je ironija v vsem tem, ampak ko pa država daje denar monopolistom in tajkunom, se pa malokateri državljan zaveda, da je bilo tam opranega več denarja, kot je Šos zaslužil od ustanovitve.

Tudi v ŠOS so torej "prali" denar? Ti se ali eden od ŠOS/ŠOT/ŠOU/ŠOV/itd. ali pa eden od študentov-lutk.

M-XXXX ::

€uro je izjavil:

BALAST je izjavil:

Je ironija v vsem tem, ampak ko pa država daje denar monopolistom in tajkunom, se pa malokateri državljan zaveda, da je bilo tam opranega več denarja, kot je Šos zaslužil od ustanovitve.

Tudi v ŠOS so torej "prali" denar? Ti se ali eden od ŠOS/ŠOT/ŠOU/ŠOV/itd. ali pa eden od študentov-lutk.

Začet je treba pri vrhu, ne pa zagrabit prvo vabo, ki se jo vrže in pri tem vrh pustit vrh pri miru.

rezator ::

vse je to isti kurac, ni ga razlike med direktorjem šou-a ali kapitalistom kakšne druge velike firme... sramota da se nikomur nič ne more!!! in žalost! naslednjega komentarja se bom pa zadržal raje...
««
10 / 12
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študentsko delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7615461 (11961) Janac
»

Vpliv zakona o uravnoteženih javnih financah na študentsko delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5712846 (11465) pirlo
»

Malo delo - referendum (strani: 1 2 3 427 28 29 30 )

Oddelek: Problemi človeštva
1466196946 (168310) Mipe
»

Zbiranje podpisov za referenduma (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21738195 (35019) borisk
»

Popolna ukinitev študentskega dela: DA/NE (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25321598 (16810) bluefish

Več podobnih tem