Forum » Problemi človeštva » Študentsko delo -> "malo delo"
Študentsko delo -> "malo delo"
c00L3r ::
Če omejimo št. delovnih ur, bodo delodajalci plačevali več na uro. Tako se bo končna cifra ostala enaka. Tako je potrebno omejit znesek, ki ga študent lahko doseže na mesec. Tisti, ki zaslužijo več imajo možnost s.p., avtorska pogodba ali podjemna pogodba.
Ni težava samo v tem, da marsikatera študentska organizacija živi od provizije študentskega dela. Težava je v tem, da študetje, ki delajo polni (ali pa skoraj polni) delovni čas jemljejo službe brezposelnim in mladim diplomantom. Stanje kjer se ljudje vpisujejo v šole samo zato, da lahko delajo je absurdno.
Bo pa novi zakon tudi težava za delodajalce. Veliko manjših podjetij zaposluje študente. Če bodo namesto teh morali vzeti redno zaposlene, se sprašujem kje bodo dobili dodaten denar za plače. S tem mislil seveda bruto/neto razmerje pri slovenskih plačah. A bomo videli dvig cen storitev po uvedbi zakona?
Ni težava samo v tem, da marsikatera študentska organizacija živi od provizije študentskega dela. Težava je v tem, da študetje, ki delajo polni (ali pa skoraj polni) delovni čas jemljejo službe brezposelnim in mladim diplomantom. Stanje kjer se ljudje vpisujejo v šole samo zato, da lahko delajo je absurdno.
Bo pa novi zakon tudi težava za delodajalce. Veliko manjših podjetij zaposluje študente. Če bodo namesto teh morali vzeti redno zaposlene, se sprašujem kje bodo dobili dodaten denar za plače. S tem mislil seveda bruto/neto razmerje pri slovenskih plačah. A bomo videli dvig cen storitev po uvedbi zakona?
thramos ::
Slo-One ::
Ok samo naj mi nekdo pove zakaj omejitev urne postavke? Če pa je lahko nek študent pri koncu študija zelo izobražen... in lahko med počitnicami dela.
djordjevic ::
Mah, dajte si že enkrat dopovedat, da je treba preurediti sistem, ki kar smrdi po izkoriščanju, poleg tega pa postavlja vse, ki kadarkoli končajo študij v slabši položaj od študentov, ki so po difoltu jako prilagodljiva delovna sila. Kdor bi torej rad, da se trg dela pri nas vsaj do neke mere uredi, ne more biti proti temu zakonu. Razumem pa, da čez lajajo razni študentski funkcionarji in lastniki študentskih servisov. To pa ja. Neke vrste Grki.
No grave is deep enough to keep us in chains.
Nimaš kaj, punca je zadela žebljico na glavico. Mi je polepšala jutro, ko sem videl, da so še mladi, ki vedo, koliko je ura. ;)
BlueRunner ::
Ok samo naj mi nekdo pove zakaj omejitev urne postavke?
Zato, ker če te omejitve ne bi bilo, potem lahko ukinemo redne zaposlitve, saj bi delodajalci dajali delo izključno samo še mezdnim delavcem na minimalnih postavkav brez pogodb o zaposlitvah in brez praktično kakršne koli varnosti ali pa delavskih pravic.
Zanimivo, da sindikati rohnijo o tem "mezdnem delu", kakor da urne in plačilne omejitve za malo delo ne bi obstajale, študentske organizacije (ne pa tudi študenti) pa kakor, da študent zaradi omejitev več ne bo mogel študirati.
Sicer pa je uraden podatek DURS-a, da 93% študentov na študentskem delu letno zasluži 6000EUR ali manj. To je 500EUR mesečno. To je malo manj od minimalca. Preostalih 7% pa zasluži od 6000EUR od 8000EUR. 6000EUR pa je letna omejitev plačila na "malem delu".
Kje ima torej 93% študentov vzrok za nasprotovanje?
Saj nima. Študenti so šli na Škisovo. Boli njih za zakon o malem delu. Derejo se, ker so jim dali pir. Najglasnejši so študentski servisi in klubi.
djordjevic je izjavil:
Saj nima. Študenti so šli na Škisovo. Boli njih za zakon o malem delu. Derejo se, ker so jim dali pir. Najglasnejši so študentski servisi in klubi.
Se absolutno strinjam.
jernejl ::
BlueRunner je izjavil:
Kje ima torej 93% študentov vzrok za nasprotovanje?
- višja obremenitev s prispevki
- večja konkurenca, ker nova oblika dela ne bo omejena le na študente
V zadnjem predlogu, kolikor mi je znano, urna postavka ni več omejena navzgor ampak le navzdol, navzgor je omejen skupni letni znesek na 6000eur.
Sicer pa glede zgornje meje 6000eur tudi ne vidim večjih težav za tiste, ki si bodo prizadevali služiti več. Do sedaj so v izogib nižjim davkom iskali napotnice drugih študentov, po novem bodo pa angažirali dedke in babice, ki bodo s svojimi bogatimi življenjskimi izkušnjami podjetjem lahko prodajali drage ure svetovanja.
Smešno je, da bodo pri malem delu očitno tudi upokojenci morali plačevati prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
višja obremenitev s prispevki
Jaz bi to raje poimenoval "dodatna obremenitev", ki gre v celoti za socialno varnost (delovna doba). Tega do sedaj ni bilo od sedaj naprej pa gre izrecno za en sam namen, ki za študenta dolgoročno koristen.
večja konkurenca, ker nova oblika dela ne bo omejena le na študente
Ja, vidiš... to pa je resna j*ba. Ko več nisi privilegiran na trgu dela in zaradi praktične izenačitve stroškov z redno zaposlenimi in reševanja težav nezaposlenih, potem pa kar v demonstracije. Ne ker bi bil napram drugim prikrajšan ampak zato, ker si bil privilegiran, v prihodnje pa več ne boš. No. Recimo, da je uknjanje privilegijev res vzrok za demonstracije. To razumem. Ne rabim pa se s tem strinjati in tudi ne vidim zakaj se bi s tem strinjali vsi diplomirani bivši študenti, brezposelni in zaposleni.
hendriks ::
djordjevic je izjavil:
Na škisovi včeraj sicer nisem bil, sem pa prepričan, da ni manjkalo ŠOSovih letakov,
ki pumpajo študente proti malem delu. Sicer pa močno upam, da bo 19.5. lilo kot iz škafa..
kmetek ::
Ok samo naj mi nekdo pove zakaj omejitev urne postavke? Če pa je lahko nek študent pri koncu študija zelo izobražen... in lahko med počitnicami dela.
Kaj bi pa ti še rad 8€/h ti ni dovolj? 8 x 160 = 1280€ ? Pizda tok še dipl.ing ali mag./dr. na začetku nimajo?
Študent NIMA nobene obveznosti, NIČ!
Mislim, da tukaj večina podpira vlado, kaj pravite?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kmetek ()
overlord_tm ::
Ma ne ravno da podpiramo vlado, ampak smo proti SOU in ostalim priveskom, ki zivijo od koncesijskih dajatev studentskega dela. Ker so res tecni s tem svojim pretiravanjem/zavajanjem.
Ce pa koga skrbi nova konkurenca, naj se pa zamisli zakaj sploh studira. Ker ce kot student vidis v upokojencih in brezposelnih konkurenco, neki ne stima.
Ce pa koga skrbi nova konkurenca, naj se pa zamisli zakaj sploh studira. Ker ce kot student vidis v upokojencih in brezposelnih konkurenco, neki ne stima.
Mehmed ::
Sicer pa močno upam, da bo 19.5. lilo kot iz škafa..
Po moznosti iz vodnih topov.
Grozno, da je treba iti v take ekstreme, ampak načeloma ja. Poleg tega pa je še eno - včeraj so na tv prikazovali, koliko denarja se potegne prek koncesijske provizije. Vse fino in prav, le da ne vem, od kod jim to, da je provizija samo 12%. Še tistih nekaj mesecev, kar sem delal prek ŠS pred 6 leti, je bilo 13,8%. Ko sem se decembra zanimal, da bi za kratek čas zaposlil študenta, je bilo že 16,7%. Tistih 15 milijinčkov, ki naj bi se stekli od provizij, hitro postane 20. Nije loše za neko študentsko organizacijo.
Daedalus ::
Mah, tu se Pahor sam ne sme usrati, pa bo. Načeloma je tudi res, da se marsikje porablja denar za kaj koristnega, samo oni pametni so si z "zastonj" denarjem že naredili temelje za nadaljni razvoj, tudi brez tega "zastonj" denarja. Taki bojo preživeli, ostali pa bojo pač pocrkali.
IIRC je provizija 12%, ostalo so pa še ostale dajatve (mislim da zavarovanje na delovnem mestu, pa še kaj verjetno).
Vse fino in prav, le da ne vem, od kod jim to, da je provizija samo 12%. Še tistih nekaj mesecev, kar sem delal prek ŠS pred 6 leti, je bilo 13,8%.
IIRC je provizija 12%, ostalo so pa še ostale dajatve (mislim da zavarovanje na delovnem mestu, pa še kaj verjetno).
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Sej ni ekstrem, sou je prvi zacel z pranjem mozganov. :P
Od teh demonstracij ma korist sam maximarket, ki zalozi 2/3 z alkoholom pa okoliski fast foodi.
Morm pa pohvalit studentsko organizacijo za domiselnost; nazadnje ko so jih meli so zaprli celico za tist cajt, da te ja spravijo na cesto. Po moznosti lacnega pa jeznega.
Od teh demonstracij ma korist sam maximarket, ki zalozi 2/3 z alkoholom pa okoliski fast foodi.
Morm pa pohvalit studentsko organizacijo za domiselnost; nazadnje ko so jih meli so zaprli celico za tist cajt, da te ja spravijo na cesto. Po moznosti lacnega pa jeznega.
Mipe ::
Prav je, da stopijo na prste tem hinavskim študentskim servisom in organizacijam. Žalostno je, kako izkoriščajo študente za svoje namene. Ta zakon je namreč bolj ugoden za študente kot za organizacije (davki namreč gredo v štipendijo in pokojnino, študentski servis pa provizijo zatlači v lasten žep). Tudi če je velika konkurenca, pomislite, da davki od plač konkurence gredo v štipendije. 500 tisoč konkurence? Več denarja za štipendije.
jernejl ::
BlueRunner je izjavil:
višja obremenitev s prispevki
Jaz bi to raje poimenoval "dodatna obremenitev", ki gre v celoti za socialno varnost (delovna doba). Tega do sedaj ni bilo od sedaj naprej pa gre izrecno za en sam namen, ki za študenta dolgoročno koristen.
Ne bom se preveč ponavljal, zato samo na kratko: še vedno ne vidim nobega razloga, zakaj bi si mlad človek želel plačevati v našo pokojninsko blagajno (ki favorozita starejše in je dolgoročno nevzdržna) in zakaj bi imel od tega kakšno dolgoročno korist. Bolj gre za stran vržen denar.
V predlogu zakona o malem delu tudi piše, da se ure štejejo v zavarovalno dobo za pridobitev pokojnine, plačilo za malo delo pa se ne všteva v izračun pokojninske osnove.
lambda ::
V najboljših časih je bilo hkrati vse to: od države plačan študij, plačano zdravstveno zavarovanje, subvencionirana prehrana, študentski dom, štipendija in dobrih 8000EUR neobdavčenega dohodka letno.
In ja, če malo pomislimo, tole ni ravno pravično do ostalih delavcev, čeprav je vse legalno ...
Sem bil pa zadnjič na študentskem servisu, ko sem prišel po eno napotnico. Na neka vprašanja, ki sem jih imel, so odgovarjali zelo površno in jih niti ni kaj veliko zanimalo vse skup. Bolj so se trudili delat propagando, naj grem na ulico. In mi dopovedovali kakšen teror me čaka s tem zakonom.
In ja, če malo pomislimo, tole ni ravno pravično do ostalih delavcev, čeprav je vse legalno ...
Sem bil pa zadnjič na študentskem servisu, ko sem prišel po eno napotnico. Na neka vprašanja, ki sem jih imel, so odgovarjali zelo površno in jih niti ni kaj veliko zanimalo vse skup. Bolj so se trudili delat propagando, naj grem na ulico. In mi dopovedovali kakšen teror me čaka s tem zakonom.
Vse fino in prav, le da ne vem, od kod jim to, da je provizija samo 12%. Še tistih nekaj mesecev, kar sem delal prek ŠS pred 6 leti, je bilo 13,8%.
Delal sem za bruto znesek, ne po neti postavki - razlika na dan izplačila je bila 13,8%. Kar se tiče današnje provizije, sem šel pogledat na tisto stalno, ki je potem sploh nisem uporabil, piše pa takole in a nutshell:
Osnovna koncesijska dajatev po ZZZPB 12%, dodatna koncesijska dajatev po ZDKDPŠ 2%, obe obdavčenih z 20% DDV. In si hitro na tistih 16,7%, o katerih sem govoril.
še vedno ne vidim nobega razloga, zakaj bi si mlad človek želel plačevati v našo pokojninsko blagajno (ki favorozita starejše in je dolgoročno nevzdržna) in zakaj bi imel od tega kakšno dolgoročno korist. Bolj gre za stran vržen denar.
Zato ker to danes pri nas velja bolj ali manj za vse?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: djordjevic ()
Ne bom se preveč ponavljal, zato samo na kratko: še vedno ne vidim nobega razloga, zakaj bi si mlad človek želel plačevati v našo pokojninsko blagajno (ki favorozita starejše in je dolgoročno nevzdržna) in zakaj bi imel od tega kakšno dolgoročno korist. Bolj gre za stran vržen denar.
Stran vrzen denar za starse in stare starse vs. stran vrzen denar za studentsko organizacijo.
Daedalus ::
Ne bom zagovarjal našega pokojninskega sistema, ampak ajde. Daj si vsaj poglej, kako deluje in zakaj "stran mečeš denar." Da ne bomo preveč neumnosti brali. Kakorkoli obračaš, predlog zakona o malem delu (z izjemo par neumnih omejitev) je precej boljši od freeriderstva ala študentsko delo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Zato, ker se ne plačuje samo v pokojninsko ampak so ta plačila vezana tudi na to kako dolgo boš delal, preden ti bo država dovolila, da se lahko upokojiš. Ko si star 65, na cesti in v celoti nekonkurenčen se spomni:
- zakaj imaš 41 namesto 43 let delovne dobe, kar ti ne omogoča niti minimuma, ki ti ga država šenka. Torej boš dobil še manj od zelo malo.
- zakaj ne moreš dobiti službe... če pa se bo zakon spremenil IN obstal, pa boš lahko manjkajoča leta doflikal tudi z "malimi deli"
Je pa res, da moraš "prebaciti" nekaj let odraslosti preden pogruntaš, če se problem upokojitve tiče tudi tebe, ali pa se morda pišeš Kordež in znaš zase tudi bolje poskrbeti.
Mr.B ::
Rešitev je zelo enostavna.
Država dodeli vsem študentom štipedinjo za čas trajanja rednega študija. To se ne šteje n-tič podaljšan absolventski status. Štipendija naj zagotovi minimalno stroške bivanja, stroške hrane in kot tudi stroške študija, saj je študij kao v Sloveniji zastonj.
Če v rednem roku ne narediš za kar si sklenil štipendijo, jo le to moraš vrniti državi. Prehodov iz rednega v izredni študij in obrano ni.
Študentje ne bodo imeli razloga in potreb za malo delo.
Delodajalci ne bodo mogli zaposliti študentov, kot nadomestilo za redno zaposlenega, in v taki funkciji delodajalcu študent ne rabi. Torej študent dejansko dela, če dela torej opravlja nepomembna, oziroma dela, ki se smatrajo primerna za študenta.
Država vse štipendije pokrije iz davkov, saj ti študentje ne filajo študentskih organizacija, ampak delodajalci z davki od zaposlenih filajo proračun. Saj morajo zaposliti delavce, torej vaš študente, ko zaključite študij. Delodajalec ve kdaj bo dobil novi kader, in delodajalec ve, da se bo študent sedaj trudil k pridobivanju znanja. In ocene bodo dobivale vedno višji pomen.
Nikakršnih socilanih problemov oziroma razslojevanja ne bo, kao tisti z manj denarja ne morejo končati šole. Imajo enake možnosti, kot vsi ostali, torej razslojevanja med študenti s tega stališča ne bo.
Država dodeli vsem študentom štipedinjo za čas trajanja rednega študija. To se ne šteje n-tič podaljšan absolventski status. Štipendija naj zagotovi minimalno stroške bivanja, stroške hrane in kot tudi stroške študija, saj je študij kao v Sloveniji zastonj.
Če v rednem roku ne narediš za kar si sklenil štipendijo, jo le to moraš vrniti državi. Prehodov iz rednega v izredni študij in obrano ni.
Študentje ne bodo imeli razloga in potreb za malo delo.
Delodajalci ne bodo mogli zaposliti študentov, kot nadomestilo za redno zaposlenega, in v taki funkciji delodajalcu študent ne rabi. Torej študent dejansko dela, če dela torej opravlja nepomembna, oziroma dela, ki se smatrajo primerna za študenta.
Država vse štipendije pokrije iz davkov, saj ti študentje ne filajo študentskih organizacija, ampak delodajalci z davki od zaposlenih filajo proračun. Saj morajo zaposliti delavce, torej vaš študente, ko zaključite študij. Delodajalec ve kdaj bo dobil novi kader, in delodajalec ve, da se bo študent sedaj trudil k pridobivanju znanja. In ocene bodo dobivale vedno višji pomen.
Nikakršnih socilanih problemov oziroma razslojevanja ne bo, kao tisti z manj denarja ne morejo končati šole. Imajo enake možnosti, kot vsi ostali, torej razslojevanja med študenti s tega stališča ne bo.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
lexios ::
kar ti ne omogoča niti minimuma, ki ti ga država šenka.
Sem mislu, da si ga z vplačevanjem v državno blagajno šenkaš sam! Oz. bolje rečeno, šekaš ga drugim, sebi pa boš prepustil nekje 40-60%...
Mr.B, could work, če se istočasno uvede še sito na gimnazijah in srednjih šolah oz. fakultetah pri vpisu (ali se istočasno spremeni sistem financiranja fakultet, kar pa bi najbrž pomenilo šolnine, not good in smo zopet na začetku...).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lexios ()
Sem mislu, da si ga z vplačevanjem v državno blagajno šenkaš sam! Oz. bolje rečeno, šekaš ga drugim, sebi pa boš prepustil nekje 40-60%...
% je odvisen od tega koliko plače dobivaš. Dejansko pa ga jaz (in ti, če si zaposlen) šenkam drugim v zameno za obljubo, da bodo čez mnogo let drugi šenkali meni.
Včasih se je to delalo tako, da si imel 5 ali 6 frocov, da je vsaj eden na koncu zate tudi skrbel (in pojerbal hišo/hosto/njivo/...) danes pa to odgovornost v veliki meri prevzema socialna država: na eni strani "sofinanciranje" frocov, na drugi strani "sofinanciranje" zadnjih let. Namenoma pa poudarjam "sofinanciranje" namesto "financiranje" saj več ne živimo v socializmu (socialna država še ne pomeni, da imamo socializem).
Ted ::
Glede vplačevanja v pokojninsko blagajno se strinjam, da je gledano iz percepcije posameznika nesmiselno. Ampak to ni argument za ohranitev študentskega dela. Problem dela preko študenta je manjko vseh ostalih pravic, ki gredo redno zaposlenim : povračilo stroškov prevoza, stroški malice, plačan dopust, bolniška, regres ipd... Vse te "bonitete" efektivno gledano pomenijo velik dodatek k plači in standardu. In tega pri študentskem delu ni - pomeni da ni dodatnega stroška, ki bremeni podjetje. In zato bo podjetje skoraj vedno favoriziralo študentsko delo v primerjavi z rednimi zaposlitvami - če bo na trgu dela seveda imelo izbiro.
Z ukinitvijo študentskega dela v sedanji obliki ob primernih restrikcijah malega dela lahko pričakujemo precejšen porast pri zaposlovanju, sploh pri mladih.
Z ukinitvijo študentskega dela v sedanji obliki ob primernih restrikcijah malega dela lahko pričakujemo precejšen porast pri zaposlovanju, sploh pri mladih.
Mah...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ted ()
Oziroma prenos na s.p., kjer je to mogoče, kar pa konec koncev niti ni tako pomembno. V vsakem primeru bo predstavljalo plačevanje prispevkov in ostalega svojevrsten vstop na 'pravi trg dela', in (čeprav vem, da študenti tega ne bodo hoteli slišati) pomeni lažji prehod iz statusa, ki ima praktično samo bonitete, v status, kjer je določene stvari že treba plačevati. Potem te vsaj ne preseneti tako zelo, ko dobiš redno zaposlitev in vidiš, kaj vse se mora odvesti od dohodka.
Če imaš srečo in dobiš zaposlitev po končanju študija. Jaz sem imel kadrovsko štipendijo, katero so mi ukinili zaradi recesije. Zdaj sem diplomiral in iščem redno službo. Delo je delo, samo moram v tem primeru na črno delat prek drugih napotnic. Zato sem absolutno za novi zakon. Ker zdaj če hočeš delat, moraš bit študent. Kar je seveda absurdno.
hendriks ::
Plus to, da nikoli (mogoče se motim) ne povabijo v Odmeve npr. kakšenga
predstavnika študentov, ki bi se dejansko strinjal z uvedbo malega dela.
Vedno je Šoba vabljena. Pol pa še Pezdir zajebe in nekako potegne z njo :S
predstavnika študentov, ki bi se dejansko strinjal z uvedbo malega dela.
Vedno je Šoba vabljena. Pol pa še Pezdir zajebe in nekako potegne z njo :S
Mipe ::
Ravno sem šel mimo prodajalne, kjer so imeli obešen napis "Iščemo študentko" in seveda telefonsko. Če pomislim, koliko mater samohranilk se je ta čas vrstilo pri pisarni Zavoda za zaposlovanje...
To, ljudje, je problem.
To, ljudje, je problem.
Matako ::
Jaz sploh ne vem, zakaj imamo več kot dve vrsti dela: rednega in honorarnega - in to neodvisno od vsega. Davčne olajšave za delavce, ki letno malo zaslužijo, za delodajalce pa VSI enaki. Zakaj jaz ne morem ne vem, potegniti nekoga s ceste za eno popoldne, BMK za njegov status in to ZAKONITO zavesti, tako da imava na koncu oba potrdilo o opravljenem delu/plačilu? Vse ostalo se mi zdi komplikacija.
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Matako ()
Če pomislim, koliko mater samohranilk se je ta čas vrstilo pri pisarni Zavoda za zaposlovanje...
Koliko?
Kdor hoče delat, lahko dela! Problem je ker večina raje sedi na sociali kot prime kramp v roke. Če se že gremo populizme!
PS: In podpiram ukinitev t.i. študentskega dela, a problem ostane!
Zgodovina sprememb…
Študentsko delo zajema vse poklice. Od "kramp v roke", prodajalk, natakarjev in celo višje kvalificiranih poklicev (sploh IT stroke). Študentske organizacije se bunijo, da bodo študentom odvzeta delovna mesta. Ravno obratno je. Študentje jemljejo delovna mesta drugim. Strinjam se, da je prav da imajo študentje možnost delat. Tudi sam sem med štidojem delal na nekaj manjših projektih in čez poletje delal pri eni firmi par mesecev. Ampak ko pa delajo 8 ur na dan, 7 dni v tednu, celo leto... to pa ni več študentsko delo, ampak redna zaposlitev. Če pa bi rad študent še več delal, kot mu dovoljuje novi zakon o malem delu pa si lahko odpre "študentski s.p.". Pri tej obliki ima nižje mesečne stroške kot samostojni podjetnik, ki ni študent.
Tako gre novi zakon v nos samo in izključno študentskim servisom.
Tako gre novi zakon v nos samo in izključno študentskim servisom.
Lepo napisano, c00L3r, praktično ni kaj dodati.
Sploh kdo še misli s svojo glavo danes?
Skratka, v kapitalizmu smo; preostane ti jok in socialna podpora ali pa trdo delo, kjer se sam znajdeš kakor veš in znaš!
Poklicem kot so natakar, trgovec itd. bodo delo tudi po študentski reformi odžirali "mali delavci"! Iz vsaj dveh (...ali več) razlogov:
Koliko časa pa mislite, da v povprečju delajo študenti pri določenem delodajalcu? Govorimo o večini študentov, ki dejansko študirajo, ne tistih 10-30%, ki so le uživali bonitete študentskega staža ali sedijo v študentskih organizacijah! Delodajalcem bo načeloma ob večjem povpraševanju in manjši birokraciji zaposljevanje "malih študentskih delavcev" po reformi še lažje. "Imeli bomo pač vsakih par mesecev novo kelnarco!" Tako kot smo jo imeli do sedaj! Res pa bo mogoče med temi še kaka starejša, že upokojena gospa!
Drugi razlog je ta, da se z reformo mentaliteta povprečnega slovenskega delovca, niti delodajalca ne bo popolnoma nič spremenila! Država bo tudi še vedno terjala svoj davek! Isto sr.., drugo pakovanje!
Res pa je, da bomo na ta način par zajedalcev in pijavk (ŠOS,ŠOU) omejili in jih zamenjali za drugo, ki bo mogoče (močno upam) dejansko res malce bolje uredila visoko šolstvo, štipendiranje in študentske domove... A dvomim!
Študentje jemljejo delovna mesta drugim.Največji delež normalno "odžirajo" v storitvah, policem kot so npr. natakarji, trgovci, prodajalci, izvajalci anket, varuške, itd! Delno fizičnim delavcem, ker je delo bolj plačano (namesto 3 eur/h, od 5eur/h dalje), kratkotrajno in tako predstavlja interes št. populaciji; upam pa si staviti, da med povprečnimi Slovencljni na Zavodu za zaposlovanje niti ni pretiranega interesa za težja fizična dela, ki trajajo vsega skupaj 2 - 5 dni! Višje kvalificirani poklici, sploh IT stroka, nekako niti ne pade v to področje. Če si v IT dober, zlahka dobiš delo tudi po končanem študiju, navadno celo pri istem delodajalcu!
Skratka, v kapitalizmu smo; preostane ti jok in socialna podpora ali pa trdo delo, kjer se sam znajdeš kakor veš in znaš!
Poklicem kot so natakar, trgovec itd. bodo delo tudi po študentski reformi odžirali "mali delavci"! Iz vsaj dveh (...ali več) razlogov:
Koliko časa pa mislite, da v povprečju delajo študenti pri določenem delodajalcu? Govorimo o večini študentov, ki dejansko študirajo, ne tistih 10-30%, ki so le uživali bonitete študentskega staža ali sedijo v študentskih organizacijah! Delodajalcem bo načeloma ob večjem povpraševanju in manjši birokraciji zaposljevanje "malih študentskih delavcev" po reformi še lažje. "Imeli bomo pač vsakih par mesecev novo kelnarco!" Tako kot smo jo imeli do sedaj! Res pa bo mogoče med temi še kaka starejša, že upokojena gospa!
Drugi razlog je ta, da se z reformo mentaliteta povprečnega slovenskega delovca, niti delodajalca ne bo popolnoma nič spremenila! Država bo tudi še vedno terjala svoj davek! Isto sr.., drugo pakovanje!
Res pa je, da bomo na ta način par zajedalcev in pijavk (ŠOS,ŠOU) omejili in jih zamenjali za drugo, ki bo mogoče (močno upam) dejansko res malce bolje uredila visoko šolstvo, štipendiranje in študentske domove... A dvomim!
Zgodovina sprememb…
bo mogoče (močno upam) dejansko res malce bolje uredila visoko šolstvo, štipendiranje in študentske domove...
ŽAl ne bo, ker še vedno razmišljajo , da je država podjetje, kar pa ni.
Višje kvalificirani poklici, sploh IT stroka, nekako niti ne pade v to področje. Če si v IT dober, zlahka dobiš delo tudi po končanem študiju, navadno celo pri istem delodajalcu!
Težava je v tem, da z 0 delovne dobe mladi diplomanti ne dobijo službe. Skoraj vsi delodajalci raje vzamejo absolventa/študenta (ki je bolj ali manj enako dober), kot pa da bi poskusno zaposlili mladega diplomanta.
Nočem s prstom kazat na podjetja... ampak zakaj misliš da imajo v Hermes Softlab Maribor v svoji menzi hrano na študentske bone? Zato ker je fakulteta blizu? Ne, ker ni. Ker so študentski domovi blizu? Ne ker niso. Ker so v centru mesta, kjer je dosti študentov? Ne, ker so na obrobju mesta. Mogoče pa zato ker dosti študentov dela tam...?
In jaz popolnoma razumem delodajalce. Če jaz naredim firmo, dosti raje zaposlim 2 študenta, pa me na koncu isto staneta kot 1 redno zaposlen. Pa še več dela bosta skupaj naredila kot 1 sam zaposlen.
cOOL3r, ne zato ker je Izobraževalni sistem en velik K, in ti čeprav imaš papir v roki, ti le ta ne da znanja. To je problem. Vse skupaj pa se je sfrčalo, ko so se fantje tipa Mariboski Profesorji zbrali skupaj, in rekli gremo še mi malo zaslužiti. Tako se cela državna uprava šola za eno ali dve stopnji Višje na nekih kvazi fakultetah, dejansko pa uničujemo najmanj eno generacijo.
lambda ::
@c00L3r
Pametna IT firma študentov ne zaposli zato, da bodo ogromno naredili, ampak zato, da bodo s tem dobili kvalitetne in dobre redno zaposlene delavce.
Pametna IT firma študentov ne zaposli zato, da bodo ogromno naredili, ampak zato, da bodo s tem dobili kvalitetne in dobre redno zaposlene delavce.
cOOL3r, ne zato ker je Izobraževalni sistem en velik K, in ti čeprav imaš papir v roki, ti le ta ne da znanja.
Daj ne trollaj. Če imaš ti papir s katerim si lahko samo rit obrišeš (ali pa papirja sploh nimaš), to še ne pomeni, da je to težava pri vseh svežih diplomantih. Ravno nasprotno. S papirjem in brez statusa študenta so nekonkurenčni samo zato, ker brez statusa več niso konkurenčna delovna sila.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlueRunner ()
Da sicer res, toda kaj je osnovni problem tvoje ideje ? NE če študentov nebi dobili, bi redno zaposlili nekoga s papirjem, in z njim je enako tveganje kot s študentom. Študentu tudi rečeš ne hvala, če ni dober, delavcu v poizkusni dobi pa tudi. Verjetno pa je problem, v ideji minimalnih plač, torej koliko mu mora delodajalec dati, glede na papir, kar pa ena velika oslarija. Delal boš za neko normalno plačo, če boš delal dobro in imel rezultate bo tvoja plača rastla, drugače pa ne hvala. Saj imamo zakon, da nekoga ne moreš imeti zaposlenega za določen čas. Pa tudi kot zaposleni v podjetju, bi se zamislil, če bi mi kdo rekel, delal boš za določen čas vekomaj. Da so pa obremenitve za delodajalca večje, kar pa je po eni strani kriva tudi država. Torej je trditev zgolj izgovor, za večji dobiček podjetja, saj podjetje študent stane manj.
Težava je v tem, da z 0 delovne dobe mladi diplomanti ne dobijo službe. Skoraj vsi delodajalci raje vzamejo absolventa/študenta (ki je bolj ali manj enako dober), kot pa da bi poskusno zaposlili mladega diplomanta.
In kaj bo delodajalcem preprečilo, da bi zaposlili 2 absolventa/študenta preko malega dela, kasneje pa ponovili razpis?
Dejmo se raje vprašat kaj hočemo(/bomo) doseči(/gli) z malim delom?!:
Zmanjšati in omejiti monopol ter vpliv Študentskih organizacij in servisov? DA!
Zmanjšati število "neobdavčenega dela" preko študentskih servisov? DA! Zajec verjetno tiči predvsem v tem grmu! Država hoče svoj kos pogače!
Drastično povečamo s tem število rednih zaposlitev? Če je kdo prevelik optimist, naj še enkrat dobro premisli! Zakaj bi delodajalec redno zaposlil diplomanta z 0 delovnih izkušenj, če je trg delovne sile še večji (in so "mali delavci" pogosteje naprodaj zaradi omejitve števila ur). Izven zakonskih možnosti, ala delo na črno, niti ne omenjajmo...
Zmanjšamo s tem število študentov, torej t.i. "zajedalcev državne blagajne, smrt navadnih delavcev"? Da? Resno? Verjamete propagandi?
Drastično s tem izboljšamo način ali kvaliteto študija, ergo delodajalce čakajo diplomanti z več znanja? Smo mogoče to že dosegli z bolonjsko reformo (ali reformo v osnovnih in srednjih šolah?)?
Drastično s tem povečamo štipendije ali števil le teh? Ekhm. Will see? Sj veste, baje jih je vsako leto več... Vprašajte koga, ki jo je imel leta 200x leta 200x+1 pa ni več prišel v ožji krog...
Drastično s tem povečamo št. študentskih domov? Me zanima o kakšnem obdobju govorimo, 2010 - 2030? Sicer pa se da tole in prejšnje vpr. konkretno doreči v okviru števil, če ima kdo dostop do statistike in se mu ljubi... Izvolite!
Skrajšamo čas študija (tistega dela študentov, ki niso le vlekli bonitet in statusa)?
ŠE kakšno vprašanje?
Skratka v vsaki resni državi, kjer je cilj še kaj več kot državna blagajna, se podobno problematiko ureja drugače! Čez kakšnih 5 let se bomo mogoče "prepirali" še o tem ali naj uvedemo šolnine, ker je država odmaknila večino finančne podpore univerzam... Vse kar delajo v parlamentu delajo že očitno predvsem na kratki rok!
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Študentsko delo (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16381 (12881) | Janac |
» | Vpliv zakona o uravnoteženih javnih financah na študentsko delo (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 14107 (12726) | pirlo |
» | Malo delo - referendum (strani: 1 2 3 4 … 27 28 29 30 )Oddelek: Problemi človeštva | 208368 (179732) | Mipe |
» | Zbiranje podpisov za referenduma (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Problemi človeštva | 40818 (37642) | borisk |
» | Popolna ukinitev študentskega dela: DA/NE (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 22738 (17950) | bluefish |