» »

Študentsko delo -> "malo delo"

Študentsko delo -> "malo delo"

««
4 / 12
»»

bluefish ::

In kao ne dobiš placa v študentskem domu?

zee ::

Poleti en mesec za ~600 EUR mesecno. Vmes sem pa varceval 100 na uro, telefoniral minimalno, jedel v menzah na najcenejse bone...

Zivim pa 100 km od Ljubljane, do avtoceste imam 50 km, vlakov je pa pet cez cel dan. Avto sem "dobil" (vse stroske od zacetka placujem sam) sele v cetrtem letniku dodiplomskega studija.

Pejt se jokat in cmizdrit drugam, kot student je tvoja prva in edina naloga, da cimprej dostudiras. Ostalo je totalno opcijsko.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

Adrijan0 ::

zee, jaz se ne jočem, edino tebi gre očitno preveč slabo ;((

lexios ::

V isti lonec mečemo študente, brezposelne, penzioniste... Že to je podlaga za popravke!

lambda ::

Meni se pa zdi, da imata nek brezposelni in penzionist ravno toliko pravice do takega dela ...

Ves problem je v miselnosti - danes ima prenekateri študent v glavi, da ima neodtujljivo pravico do vsega luksuza, bonov, štipendij, zastonj študija, praktično neobdavčenega dela, ... pa na žalost vse to mora nekdo plačat. In, da se ne bom delal lepega - sam sem med študijem verjetno nabral za 2-3 polnih let delovnih izkušenj - na račun tega, da bo diploma približno leto kasneje, kot bi bila sicer, če bi samo študiral. S povdarkom na tem, da je bilo vse delo na istem področju, kot je študij. Je bilo vredno? Ja, ker je bila plača dovolj dobra, da se je dalo kar nekaj prihranit, izkušenj pa več, kot če bi se doma šel hobi ustvarjanje in hkrati tudi ni bilo nobenega poležavanja pred TVjem ipd.

Kdaj pa ni vredno? Po mojem mnenju takrat, ko cel mesec drgneš neko študentsko delo, da imaš sploh za sproti, pri tem pa niti študirat ne moreš.

zee ::

@Adrijan0:
Tvoja sporocila ze zvenijo tako. Priznam sicer, da mi sarcas-detector ne dela najbolje te dni.

danes ima prenekateri študent v glavi, da ima neodtujljivo pravico do vsega luksuza, bonov, štipendij, zastonj študija, praktično neobdavčenega dela


Se en podpis.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

lexios ::

Meni se pa zdi, da imata nek brezposelni in penzionist ravno toliko pravice do takega dela ...


Sj ma! Se strinjam z ukinitvijo... Le pazi na fundamentalno razliko, penzionist, ki si je pokojnino že prislužil, naj bi bil tretiran približno enako (če ne popolnoma?) kot študent, ki pokojnine živ videl ne bo!;)

djordjevic ::

Adrijan0 je izjavil:

Kaj pa če si od lj 130 in od mb 250 haha. Mislim, zee in ti djordjevic, kolko sta na napotnice delala?

Sem že zgoraj napisal, da sem ob prvi priliki prešaltal na avtorsko pogodbo, od katere sem potem lepo plačeval davek. Ker je od tega že kakšnih sedem let, ne vem natančno, toda mislim, da vse skupaj več kot pol leta nisem delal na napotnico.
No grave is deep enough to keep us in chains.

jernejl ::

djordjevic je izjavil:

A, daj. Ne bluzi, no. Da se niso štipendije nič povečale? V času srednje šole in študija sem imel Zoisovo štipendijo, ki se je konstantno povečevala. Začel sem pri 18k bivših SIT in končal pri 50k na faksu (pa nisem imel ravno najvišjega povprečja). Kolikor sem na hitro preletel pogoje za pridobitev Zoisove, je videti, da je štipendija za, denimo, moj primer, hitro pri 250-300 evrih. Poleg tega pa je po mojem vedenju v predlagani 29,5-odstotni obremenitvi dohodka upoštevana tudi obdavčitev, ne le prispevki.

Tvoja trditev o povečevanju štipendije skozi čas se mi je zdela zanimiva, zato sem jo preveril na svojem primeru. Namreč ves čas prejemanja zoisove štipendije (> 10 let) sem imel občutek, da realno štipendije padajo.

Uspelo mi je najti odločbo iz leta 2000, kjer sem dobil osnovno (dijaško) štipendijo 11.038,56 sit. S pomočjo podatkov inflacije statističnega urada sem to vrednost preračunal na leto 2009 in znese 67,8 eur. Razpis zoisovih štipendij za leto 2009/10 pravi, da je ta štipendija letos 64,96 eur. Vrednost osnovne zoisove štipendije za dijake je v 9ih letih malenkost padla.

Pa še za študente: po odločbi iz leta 2004 sem dobil 21.754 sit osnovne zoisove štipendije. Revalorizacija (zaradi inflacije) na leto 2009 ta znesek pretvori v 104,85 eur. Razpis za leto 2009/10 pa ponuja 100,10 eur. Tudi tukaj zasledimo padec realne vrednosti štipendije.

Me pa veseli, da je nekaterim uspelo z leti dobivati zmeraj več. Meni to očitno ni bilo usojeno.

Možno je, da so res povečali sredstva za štipendiranje na račun večjega števila štipendij, a vrednost posamezne štipendije vsaj za moj primer nikakor ni rastla.

Karaya 52 ::

Adrijan0> Kaj pa če si od lj 130 in od mb 250 haha.

Ja kdo te pa prosi da bi študiral? Glede na to da porabiš 2000EUR za prevoz in bone očitno živiš na veliki nogi - dvomim da boš kdaj zadovoljen s podarjenim. Samo stokanje, kako nimamo za bone, za prevoz, pa za minice in radirke so krokodilje solze. Nekateri mislijo da jim bo država stregla od spredaj in od zadaj, študij je opcijski, nihče te ne prosi še manj sili. V drugi temi je nekdo jokal nad žuri ŠOSa ki so pod vprašajem. Ves ta bottle feeding je naredil iz generacije mevže ki si ne upajo prevzeti odgovorosti, podaljšano najstništvo. Večina živi v iluziji, ki jo podaljšujejo na vse možne načine, študentsko delo v takšni obliki vse to omogoča od tod tak upor. Zoisove štipendije so realno padle v letih ko se niso usklajevale s plačami in s tem dohajale inflacije, ampak to je že druga tema.

djordjevic ::

Moram priznati, da me je malo presenetil izračun. Kolikor se spomnim, se je cifra večala (verjetno pa res drži, da jo je inflacija sproti jedla in je realno znesek padal). Spomnim se, recimo, da je ob vsaki podražitvi energentov šla štipendija gor, ker so bili na štipendijo vezani tudi potni stroški. V vsakem primeru pa je zadoščala za tiste osnovne stroške, ki si jih kot dijak/študent imel.
No grave is deep enough to keep us in chains.

zee ::

Visina Zoisove stipendije je odvisna tudi od tega, kako dalec od stalnega prebivalisca studiras.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Adrijan0 ::

Karaya 52, če je nekdo sposoben študirat, je za moje pojme prau da mu država to omogoča. Če pač ni sposoben, pa naj gre delat.

zee ::

Drzava ti zaenkrat omogoca brezplacen studij.

Pricakovati, da bo pritekla in pobrisala za tabo, ko se ponecedis, je pa utopicno, saj to ni njena naloga, ceravno bi lahko dobil tak obcutek - to je v bistvu najvecja mentalna ostalina, ki jo je zapustil socializem: obcutek, da bo Mati™ Drzava poskrbela za vse svoje Otroke™.

Completely and fundamentally wrong.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

djordjevic ::

Nicely put, zee.
No grave is deep enough to keep us in chains.

BlueRunner ::

No. Država bi lahko pomagala tistim, ki jim je obiskovanje brezplačnega študija večji finančni zalogaj, na ta način in do te mere, da se njihove možnosti realno izenačijo z možnostimi tistih, katerih okoliščine jim omogočajo, da lahko v času študija še naprej prebivajo pri svojih starših/skrbnikih. Nič več in nič manj.

Iluzija "socialnega korektiva", katerega naj bi študenstko delo predstavljalo, pa ne zdrži kritične presoje: 12% denarja zase zadržijo študentske organizacije, ki nato plačujejo investicijske svetovalce, tako zbran denar pa se pretežno koncentrira v krovnih organizacijah (preko ŠOS relativno največ v ŠOUL) in porablja predvsem na način, ki z uporabo "uravnilovke" privilegira tiste, ki so že tako ali tako privilegirani na hrbtih tistih, ki morajo delati zato, da si omogočijo bivanje v kraju študija.

Hkrati pa je obstoj privilegirano obravnavane delovne sile povzročil tudi bistveno zmanjšanje števila delovnih mest, ki bi jih sicer lahko taisti diplomanti po koncu študija zasedli in tako postali produktiven del aktivne populacije. Tako pa iz leta v leto poslušamo litanije o temu kako diplomanti čakajo na zavodu, cel kup ljudi pa je preveč kvalificiran, ker podjetja velikokrat ne potrebujejo magistrov in doktorjev, ki so to postali z razumljivim podaljševanjem študija, medtem, ko so čakali na zaposlitev. No, ti so bili vsaj produktivni, ampak težav pa to ni odpravilo temveč samo spremenilo.

Smrekar1 ::

Hja, ne morem rečt da študentsko delo ne rabi prenove. Vseeno pa se mi zdi obremenitev 30% nekam visoka, ampak ok, iz sedanjih 12% je to še nekako sprejemljivo.
Nadalje se mi ne zdi smiselna omejitev 14 ur na teden. Če že naj bo omejitev, naj bo mesečna, denimo 60 ur (kar je skoraj isto kot 14 ur na teden), zaradi raznih predstavitev in tega, kot je bilo že omenjeno prej.
Spet je tu malce specifike, denimo glede študentov. Ti imajo čas julija in avgusta, ko bi lahko kaj zaslužili, precej manj pa recimo novembra. Tukaj bi bila bolj smiselna letna omejitev.

TESKAn ::


Spet je tu malce specifike, denimo glede študentov. Ti imajo čas julija in avgusta, ko bi lahko kaj zaslužili, precej manj pa recimo novembra. Tukaj bi bila bolj smiselna letna omejitev.

Če bi spadal med ljudi, ki temo preberejo, bi nemara opazil, da bi po tem zakonu študentje imeli le letno omejitev, koliko časa lahko delajo. Torej tudi 10 mescev nič, potem pa dva mesca na polno. In upam, da v prihodnje ne bo več vprašanj, na katera je že bil podan odgovor.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

nastyboy ::

BlueRunner:
Podjetja rabijo magistre in doktorje, samo plačati jih ne morejo toliko...

Gandalfar ::

nastyboy je izjavil:

BlueRunner:
Podjetja rabijo magistre in doktorje, samo plačati jih ne morejo toliko...


Ce doktor ne prinese v firmo dovolj denarja za svojo placo potem je nekaj ocitno narobe z njegovimi delovnimi nalogami.

BlueRunner ::

@nastyboy: Če je edino delo, ki jim ga lahko ponudiš, delo inženirja, potej imaš double-fail. Zakaj bi zaposlil preveč kvalificiranega človeka in zakaj bi magister ali doktor znanosti delal nekaj, kar je 10 stopnic pod njegovim znanjem in najverjetneje več ne obvlada. Pa to ni stvar vihanja nosa nad delom. To je stvar tega, da dolgoročno preprosto ni ekonomsko upravičljivo, da se nekdo 10+ let izobražuje samo zato, da lahko potem dela delo tistega, ki je opravil skrajšano dvoletno usposabljanje. Lahko za nekaj časa, da imaš kaj prihodkov, na dolgi rok pa to preprosto ne gre. Takšni ljudje potem ustanovijo svoja podjetja (če imajo ekonomsko žilico jim tudi uspe), začno predavati na faksu, kjer so se izobraževali (kar ima druge negativne posledice) ali pa preprosto spokajo kufre in vse to znanje odnesejo drugam. Novo ustanovljena podjetja potem spet potrebujejo inženirje. Namesto teh pa je ceneje zaposliti študente. Saj niso glupi, da ne bi varčevali, če gre za njihov lasten denar.

Danes inženirja ali tehnika ne rabim zaposliti, ker imam študente, ki imajo, vsaj v tehničnih smereh, njim primerljivo znanje. Hkrati pa tudi nima smisla, da na delovno mesto inženirja zaposljujem magistre in doktorje znanosti. Ker bodo delali delo inženirjev in tehnikov, nikakor ne bodo mogli imeti plačo primerno izobrazbi, ker tudi ne bodo opravljali dela primernega izobrazbi. Sicer pa imamo tako ali tako študente in o temu sploh ne rabim razmišljati. Višino plače napisati samo na podlagi papirja iz faksa, pa je ekonomsko idiotizem, oziroma utopičen idealizem.

Smrekar1 ::

TESKAn je izjavil:


Spet je tu malce specifike, denimo glede študentov. Ti imajo čas julija in avgusta, ko bi lahko kaj zaslužili, precej manj pa recimo novembra. Tukaj bi bila bolj smiselna letna omejitev.

Če bi spadal med ljudi, ki temo preberejo, bi nemara opazil, da bi po tem zakonu študentje imeli le letno omejitev, koliko časa lahko delajo. Torej tudi 10 mescev nič, potem pa dva mesca na polno. In upam, da v prihodnje ne bo več vprašanj, na katera je že bil podan odgovor.


A, tako. Ne, nisem bral vseh štirih strani, ker se mi ni zdelo ravno pomembno za pisanje enega malega komentarja na forumu. Če te to boli poišči strokovno pomoč.

Zgodovina sprememb…

TESKAn ::

A, tako. Ne, nisem bral vseh štirih strani, ker se mi ni zdelo ravno pomembno za pisanje enega malega komentarja na forumu. Če te to boli poišči strokovno pomoč.


Ne zdi se ti pomembno pogledat, če je bilo že odgovorjeno na tvoj pomislek? Ni čudno, da pri vsakem vprašanju, ki se tiče študentov, potem v intervjujih poslušaš jamranje o stvareh, ki ali jih v zakonu sploh ni ali pa so urejene drugače, kot študent misli, da so. Ignorantje pač.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

LuiIII ::

BlueRunner je izjavil:

@nastyboy:
Danes inženirja ali tehnika ne rabim zaposliti, ker imam študente, ki imajo, vsaj v tehničnih smereh, njim primerljivo znanje. Hkrati pa tudi nima smisla, da na delovno mesto inženirja zaposljujem magistre in doktorje znanosti. Ker bodo delali delo inženirjev in tehnikov, nikakor ne bodo mogli imeti plačo primerno izobrazbi, ker tudi ne bodo opravljali dela primernega izobrazbi. Sicer pa imamo tako ali tako študente in o temu sploh ne rabim razmišljati. Višino plače napisati samo na podlagi papirja iz faksa, pa je ekonomsko idiotizem, oziroma utopičen idealizem.


V diplomante v moji stroki je potrebno vložiti kar nekaj časa, da dosežejo nek uporaben nivo, ki jim zagotavlja samostojno delo. Seveda je največ odvisno od njih samih, koliko jih področje dela pritegne in koliko so odprti (koliko imajo dejanskega znanja)za osvajanje novih znanj. To je odraz načina študija pri nas. Namesto, da bi se študij v zadnjih letnikih prepletal s projekti (po možnosti iz gospodarstva) in se bi pridobljeno znanje takoj lahko odražalo v praksi, se še vedno veliko preveč teorizira in dela neke bolj ali manj fiktivne vaje. Vsaj tako je bilo pri meni. S takim načinom študija sicer pridobiš neko teoretično osnovo, ki jo nato še kako rabiš, a da bi zelo hitro lahko samostojno delal, to pa seveda ne. Popolnoma enak, če ne celo hujši je problem pri tistih, ki so vpisali magisterij ali doktorat direktno po diplomi.
Šudentsko delo je lahko krasna stvar za doseganje znanja in delovnih izkušenj. Seveda je pogoj za to da delaš v stroki iz katere opravljaš študij in te zadeva veseli. Sam sem tako nabral vsaj 4 leta delovnih izkušenj in ko sem diplomiral sem res nekaj znal. Bil sem takoj operativen in samostojen pri svojem delu. To je pozitivna stran študentskega dela. Negativna je pa seveda ta da vlečeš študij, da zamujaš čas, ko bi se z večjo lahkoto in morda pogumom posvetil ustanovitvi lastnega podetja,...
Najbolj zanimivo se mi pa zdi, na mojem področju, da so s študentskim delom podjetniki prav nemarno služili. S tem so nižali ceno dela kar ni seveda nič narobe, a namesto, da bi študente malo bolj strokovno razvijali, so jih v večini primerov zaprli v neke "sweatshope", kjer so namesto nekega delavca s srednješolsko izobrazbo opravljali repetativne in dolgočasne zadeve. Zaradi nizke cene dela se seveda podjetjem ni splačalo vlagati v razvoj in so podetja pri tem začela zaostajati.
Tako, da moje mnenje je, da je študentsko delo v današnjem sistemu tehničnega izobraževanja še vedno zelo pomembno, a le, če študentom damo tako delo pri katerem pod mentorskim vodstvom resnično osvajajo nova znanja in se pri tem naučijo samostojnega dela. Pa strah nas ne sme biti, da bodo študentje nam ukradli neko znanje. No razen če znanja ne ceniš :-)

Lui

zee ::

Ali pa ce znanja ni :)
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

LuiIII ::

zee: žebljico na glavico!:)

BlueRunner ::

V diplomante v moji stroki je potrebno vložiti kar nekaj časa, da dosežejo nek uporaben nivo, ki jim zagotavlja samostojno delo.

Torej tvoja stroka nima težav s konkurenco privilegirane skupine delojemalcev. Kar pomeni, da se za študente ne bo nič spremenilo.

Namesto, da bi se študij v zadnjih letnikih prepletal s projekti (po možnosti iz gospodarstva) in se bi pridobljeno znanje takoj lahko odražalo v praksi, se še vedno veliko preveč teorizira in dela neke bolj ali manj fiktivne vaje.

Da, to je stara težava, ki jo bo tudi potrebno nekako rešiti. Sama po sebi je debata vredna svoje teme, sam pa imam samo dve želji. Naj se tega ne ureja tako, da se bo potem delalo samo na "praktičnih izkušnjah", kajti nekaj kar je uporabno za eno podjetje je morda neuporabno za drugo. Druga želja pa je, naj se upošteve Plutarha: "Umni posoda, ki jo je potrebno napolniti, temveč je ogenj, ki ga je potrebno zanetiti."

Šudentsko delo je lahko krasna stvar za doseganje znanja in delovnih izkušenj. Seveda je pogoj za to da delaš v stroki iz katere opravljaš študij in te zadeva veseli.

To mislim, da je slabo opravičilo za ohranitev trenutnega sistema. Najprej zato, ker si sam rekel, da v tvoji stroki brez vlaganja časa ne gre, torej so študenti preveliko tveganje in študentsko delo tukaj ne pomaga veliko. Drugič pa zato, ker bi to delovalo, če bi res delal v stroki, ne pa kar nekaj. Če pri "naši" informatiki to delo še nekako gre, pa pade v vodo, ko se začnemo pogovarjati o medicini, psihologiji, pedagogiki, ekonomiji, kemiji, farmaciji, pravu, ... Čez palec si bi upal reči, da je študentov, ki lahko delajo v svoji stroki preko študenskih napotnic, po deležu vseh, ki sploh delajo, zelo malo. Prej izjema, kot pa pravilo.

Kar seveda pomeni, da je potrebno prakičen del izobraževanja premisliti in ga pravilno zastaviti. Obstoja študenskega dela pa s to potrebo ni možno braniti. Še posebej ne, če je trenuten podatek na 1. strani e-študenskega servisa, da je na voljo 580 prostih del in 614 strežb. Več kot 50% vseh razpoložljivih del je "strežba". Strežba, če mi je kaj jasno, ne pade v nobeno izmed visokošolskih strok.

S tem so nižali ceno dela kar ni seveda nič narobe, a namesto, da bi študente malo bolj strokovno razvijali, so jih v večini primerov zaprli v neke "sweatshope", kjer so namesto nekega delavca s srednješolsko izobrazbo opravljali repetativne in dolgočasne zadeve.

Zakaj pa bi jih razvijali? Če lahko nekaj narediš ceneje in vržeš stran, ko ga več ne potrebuješ bi bile neumen, če tega ne boš naredil. Tudi če sam tega ne boš naredil, bo to storila tvoja konkurenca, in boš sam postal nekonkurenčen, pa čeprav se ti osebno takšen odnos morda ne zdi primeren. To je pač tržno gospodarstvo. To pa so tudi razlogi, da je/bo malo delo omejeno na MALO delo. Predvsem zato, da ne bo predstavljalo konkurenco redni zaposlitvi in raztegnilo kandidate za zaposlitev v teh "sweatshopih" še na druge ranljive skupine.

Karaya 52 ::

BlueRunner, odlično napisano. Dodal bi samo še to, da študentsko delo ni nikakršen garant nabiranja izkušenj, tudi v tistih strokah kjer je možnost dela na napotnico. Ravno tisti se najbolj zavzemamo za spremembe, ponavadi nam dajo banalna dela, ki vseeno potrebujejo nekaj znanja, ki pa se ne nadgrajuje. Zagrezneš na bednem položaju, padeš par letnikov, zgubiš nekaj let, dokler se ti končno ne posveti. Če medicinc v obstoječem sistemu ni v slabem položaju (predstavljajte si kirurga na napotnico, pridobiva izkušnje) še ne pomeni da ostali nismo. Če FDVjevci radi strežejo po kavarnah, ne vidijo pa tegob drugih cehov potem to ni njihov problem. Spremembe bodo zavirali predstavniki ŠOSa, ki od tega lepo živijo, ni pa malo starejših ki delajo na napotnico. Na faksu imamo asistente ki fehtarijo po hodnikih za napotnice. Skratka kup ljudi ki ima od tega korist se danes skriva za pravicami študentov (karkoli že to je), čeprav sami to že dolgo niso. Da o delodajalcih ne pišem...

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

ni pa malo starejših ki delajo na napotnico. Na faksu imamo asistente ki fehtarijo po hodnikih za napotnice. Skratka kup ljudi ki ima od tega korist se danes skriva za pravicami študentov (karkoli že to je), čeprav sami to že dolgo niso.
Bo pa po novem sistemu še več priložnosti za to... Že vidim babice in dedke, ki bojo imeli vsi po vrsti "oddelanih" točno 728 ur na leto...

Karaya 52 ::

To bi bilo idealno. Sedaj so v depriviligiranem položaju, delajo na črno in od tega država nima nič. Ima pa ŠOS, tako da razumem dilemo.

BlueRunner ::

Bo pa po novem sistemu še več priložnosti za to... Že vidim babice in dedke, ki bojo imeli vsi po vrsti "oddelanih" točno 728 ur na leto...

Še bolj pa brezposelne... tukaj bo edina rešitev, da delovna inšpekcija spremeni svoje navade. Dvomim pa, da se bo kaj takšnega zgodilo. Tudi najbolj kričečih zlorab in ignoriranja delovne zakonodaje, o katerih se zadnje mesece skoraj dnevno poroča v vseh medijih, niso sposobni sprotno obravnavati.

Tukaj že nekaj desetletij čakamo kdo bo končno stopil na rep glavnem inšpektorju in celoten inšpektorat prisilil v ukrepanje. Še posebej, kadar se kršitve dogajajo izven običajnih birokratskih delovnih ur - med 10:00 in 10:30. Ja, sem ciničen. Če sem z ostalimi inšpektorati imel dobre ali vsaj mešane izkušnje, o temu ne morem reči niti ene dobre besede. Od izgubljene pošte poslane s povratnicami do nedosegljivih inšpektorjev in nespoštovanja ZIN... niti ene dobre izkušnje. Pišmevuhovsko obnašanje po celotni črti.

Zgodovina sprememb…

Bistri007 ::

Sindikati kradejo študentom

Sindikate zanima samo parcialni interes "delafca", zato hočejo visoke ovire pri odpuščanju. Ampak ovire delujejo v obe smeri, in to pomeni visoke ovire pri zaposlovanju.

Če hočemo imeti prosperiteto, je treba ljudem omogočiti, da z lastnim trudom dosežejo življenjski stil, ki ga hočejo živeti. Z obstoječo pošastno regulacijo se samo uničuje osebno iniciativo. In še to se hoče povečati in sredi krize nabiti dodatne davke - zato da bodo sindikalni "delafci" relativno bolj kompetitivni proti študentom in drugim manj srečnim skupinam.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

matobeli ::

fiuuu kakšna zbrka in komplikacije, še dobro da delam na črno.

T0RN4D0 ::

Sem študent in sem za. Obdavčitev bi vseeno dal na 25%.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

kogledom ::

Kar jaz pri tem pogrešam je medijska kampanija države oz. pristojnih ministerstev, ki bi dala kontra SOUvu in ostalim parazitom, ki širijo le delne resnice. Tudi sam sem namreč dobil domov pred časom zloženko, ki mi je pošteno pokvarila razpoloženje. Če bo prišlo do demonstracij, stavim, da bo več kot 75% prisotnih verjelo, da je res omejeno na 14h/teden in ne 726h/leto. Prav tako naj država razkrije plače funkcionarjev SOUva, ki se pritožujejo. Njih bo namreč to najbolj prizadelo. Za začetek samo to. Bi rad videl odgovor študentskih servisov in vodilnih SOUva... Bi začeli jokati kot kalimeroti: "klivica!, klivica!"

detroit ::

jst sm mnenja da tak k mora delat (sm ne da mi ga kaka ku... kresalova določi k je bogatun) nej dela prek študenta, a take lenčine kot sm jest z vsem prinešen k ritki pa ne in nič bonov sploh razn seveda spet če si socialni problem (omenjeni par vrstic višje). Ni to mišljeno kot samo kritika, se pa zavedam kako je na stvari, država nima ker pokuri vlada preveč, zato nekaterim res ni treba bonov prodajat in pa nudit dela.
Skero

Bistri007 ::

detroit je izjavil:

jst sm mnenja da tak k mora delat (sm ne da mi ga kaka ku... kresalova določi k je bogatun) nej dela prek študenta, a take lenčine kot sm jest z vsem prinešen k ritki pa ne in nič bonov sploh razn seveda spet če si socialni problem (omenjeni par vrstic višje).

Zakaj bi imel miljavžnt posebnih programov za tiste z nižjimi dohodki? In plačevati na tisoče birokratov, da izvajajo te programe???
:O

Vse to se da rešiti preko dohodnine. Če zaslužiš premalo, imaš negativno akontacijo dohodnine (današnjo socialno pomoč), ki se z višanjem tvojega lastnega dohodka postopno zmanjšuje, dokler ne postaneš neto plačnik dohodnine.

Če si pa študent, potem imaš vse današnje študentske subvencije združene v dodatni študentski dohodninski (negativni) akontaciji:
- republiška štipendija,
- subvencija za študentske bone,
- subvencija za študentski dom.

Prednost tega je, da če danes za par evrov presežeš mejo republiške štipendije, ne dobiš nič. Torej ukinitev ostrih robov. Pri ostalih dve programih pa ukinitev skorumpirane in drage birokracije.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bistri007 ()

detroit ::

to vsekakor:


Prednost tega je, da če danes za par evrov presežeš mejo republiške štipendije, ne dobiš nič. Torej ukinitev ostrih robov. Pri ostalih dve programih pa ukinitev skorumpirane in drage birokracije.
Sam pod tale "drage birokracije" spada marsikej od nesposobne vlade do našga šou-a
Skero

MTm2H37rqt7B ::

BlueRunner ::

Jp. Nekdo je zajel čisto vse točke... in razgalil ŠOS-ovo izkoriščanje na ramenih študentov, ki si morajo z delom prislužiti dovolj za preživetje med študijem.

zee ::

SOS in priskledniki bodo sicer zagotovo d'jali, da je ta oseba placanec trenutne vlada in bla bla bla.

Je pa avtor zapisa na blogu zadel zebljico na glavico.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Matako ::

Mah naj ŠOU uvede lepo članarino in poizkusi sam služiti denar, saj če so tako dobri in polni idej, kot se hvalijo, menda ne bo problem. Ne vem kdaj se je pri nas razvila miselnost, da so vse prireditve, projekti, najpopularnejše žurke v osnovi nerentabilne in da je torej normalno, da se to financira iz proračuna? Sicer pa ... če nimaš za sladoled... ne ješ sladoleda, problem rešen.
/\/\.K.

bluefish ::

Se strinjam, odlična objava na blogu - ko bi jo le videlo več ljudi, da bi se potem zbudili iz pravljic, ki jih trosijo ŠOU, servisi in ostali priskledniki.

overlord_tm ::

Samo 8e bruto je za racunalnistvo nizka postavka.

Zakaj ni nihce pomislil da tak nacin, da dokler studiras redno, torej ne ponavljas letnika in z povprecno oceno prejsnega letnika recimo nad 7, potem lahko delas brez omejitev. Cim pades izven teh mej, papa studentsko delo zate, ker se moras malo bolj posvetit studiju.

BlueRunner ::

Morda zato ne, ker ti nihče ne prepoveduje med študijem delati, podpisovati pogodbe, vstopiti v redno delovno razmerje, ... Če si ambiciozen, imaš vsekakor vse možnosti in pravico to ambicioznost v celoti izživeti. Seveda pa pod enakimi pogoji, kot to velja tudi za vse ostale državljane/prebivalce te države.

Malo delo je mišljeno kot dodatek. Nekaj, kar ti pomaga, namenoma pa ne omogoča konkuriranja tistim, ki si želijo več. Ravno tako namenoma pa je manj birokratsko, kot druge oblike dela. Ne gre pa dajati privilegijev manjšini samo zato, ker so se odločili za študij. Super. Morda ima poslovno žilico tudi 19-letnik, ki je študij namenoma pustil in tukaj ni razloga, da bi država enemu dajala prednost pred drugim.

fosil ::

Samo 8e bruto je za racunalnistvo nizka postavka.

Te vrednosti so neto vrednosti ne bruto. Torej ti dobiš ven 8 EUR, tiste dajatve pa mora delodajalec plačat ekstra.

In pa 8 EUR neto ni tako malo, če malo preračunaš, vidiš da je to kar konkretno več od povprečne neto plače.

Tukaj pa je govora o malem delu. Ne pa o strokovnjakih z dva ali tri kratno povprečno plačo.
Tako je!

lambda ::

To so bruto vrednosti - še nikjer nisem opazil, da bi bilo neto. Če se motim, me popravi ...

fosil ::

Načelno je to bruto vrednost ampak, tudi če izkoristiš vseh 728 ur po najvišji tarifi 8 EUR, ne boš presegel splošne davčne olajšave, kar pomeni da ti ne bo treba plačat dohodnine.

Tistih 29% dajatev mora pa delodajalec posebej plačat.

Torej s tvojega vidika so to dejansko neto vrednosti. Ti toliko dobiš.
Tako je!

lambda ::

Mhm, verjetno imaš prav, sedaj vidim analogijo s sedajim sistemom, ko delodajalec plačuje 16,8% potem bo pa 29,5% ...

SmeskoSnezak ::

Hej, kje pa bi lahk videl kak seznam VRST zaposlitev. Odkar berem slo-tech vem za študentsko, določen/nedoločen čas, pa pogodbeno al avtorsko. Jih pa je baje dosti več in bi rad izvedel čimveč o tem.
@ Pusti soncu v srce... @
««
4 / 12
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študentsko delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7615572 (12072) Janac
»

Vpliv zakona o uravnoteženih javnih financah na študentsko delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5712977 (11596) pirlo
»

Malo delo - referendum (strani: 1 2 3 427 28 29 30 )

Oddelek: Problemi človeštva
1466198358 (169722) Mipe
»

Zbiranje podpisov za referenduma (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21738468 (35292) borisk
»

Popolna ukinitev študentskega dela: DA/NE (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25321728 (16940) bluefish

Več podobnih tem