» »

Življenje in delo v CERN-u

Življenje in delo v CERN-u

CNet - Po zagonu velikega hadronskega trkalnika je v soj žarometov spet priletel CERN, fiziki in črne luknje, zato je na spletu spet več debat o njih. Na CNet so opravili zanimiv intervju z doktorjem Paulom Jacksonom s stanfordske univerze, ki trenutno živi in dela v CERN-u za eksperiment Atlas.

Poleg klasičnih vprašanj za fizikalno nepodkovano občinstvo, kot so ta o črnih luknjah, ki jih bojda proizvaja CERN in nas utegnejo požreti, o potovanju skozi čas, avtor nekaj časa posveti tudi nekoliko manj klišejskim. Na primer kaj bi se zgodilo s človekom, ki bi se postavil na pot curka protonov (to se je v Sovjetski zvezi že zgodilo), katere igre igrajo in, za nas najbolj zanimivo, katere operacijske sisteme imajo najraje. Ne boste verjeli, toda očitno imajo znanstveniki raje Mace od Windows, medtem ko nadzorno sobo poganja Linux. Čisto praktične informacije so tiste o delovniku, ki se začne ob 9.00 zjutraj, da sta uradna jezika angleščina in francoščina, čeprav človek tam sliši čuda jezikov. In da, Jackson verjame, da bodo našli Higgsov bozon, sicer pa kaj drugega, saj so delci v standardnem sistemu brezmasni, mi pa vemo, da stvari vendarle maso imajo. Če jim jo ne podeljuje Higgsov bozon, jim jo nekaj drugega. Zanimivo branje!

2 komentarja

terryww ::

The experimentalists and the theoretical physicists have a different odour. The excessive amount of soft cheese in the area doesn't add to the spring-time freshness of the site."

8-)
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

KoKi ::

Wikus Van De Merwe.
# hackable


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Large Hadron Collider (strani: 1 2 3 449 50 51 52 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
2578134072 (54756) Matev
»

Odkrit Higgsov bozon! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7119826 (12391) sprasujem
»

Hekerski napad na generator črnih lukenj (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
11515592 (10538) schurda
»

Ali se znanstveniki v Ženevi igrajo z ognjem? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
10912130 (7348) Thomas
»

Big at CERN (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
759352 (6705) Thomas

Več podobnih tem