» »

Število naprednih civilizacij v naši galaksiji

Število naprednih civilizacij v naši galaksiji

«
1
2

Double_J ::

N = R* • fp • ne • fl • fi • fc • L


Where,

N = The number of civilizations in The Milky Way Galaxy whose electromagnetic emissions are detectable.

R* =The rate of formation of stars suitable for the development of intelligent life.

fp = The fraction of those stars with planetary systems.

ne = The number of planets, per solar system, with an environment suitable for life.

fl = The fraction of suitable planets on which life actually appears.

fi = The fraction of life bearing planets on which intelligent life emerges.

fc = The fraction of civilizations that develop a technology that releases detectable signs of their existence into space.

L = The length of time such civilizations release detectable signals into space.


Najbolj zanimivo pri vsem skupaj je to, da je N okoli 10000.
Torej, če je formula v osnovi pravilna naj bi bilo zgolj v naši galaksiji 10000 naprednih civilizacij.
Se mi zdi veliko preveč, pa vam?



  • spremenil: Double_J ()

Thomas ::

Ena ... maksimalno 2 ali 3. Ampak bi bil že skoraj čudež.

Da so prišli k sebi ravno v zadnjih maximalno 100 tisoč letih, pa zato še niso poplavili Galaksije ...

Da jih je pa 10 tisoč ... je pa ... pa morajo biti totalni pikzigmarji. Ne pa civilizacija.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

billy ::

Koliko je zvezd v nasi galaksiji?

DavidJ ::

nah kwa pa vem.. ce je zivljenje posledica nakljucnih dogodkov, potem je ta cifra cisto mozna.. nikjer ne pise, da smo bili prvi zadnji ali edini..
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Thomas ::

V naši galaksiji - ki se, glej si ga no, kdo bi si mislil - imenuje Galaksija, je 400 milijard zvezd.

Če bi v orbiti okoli vsake zvezde - že odkar ta obstaja - nekdo vsako sekundo vrgel kovanec v zrak ... bi ta komaj že kdaj padel na cifro 100 krat zapored.

Nastanek civilizacije zna biti še manj verjeten, kot to.

8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

burekar ::

Thomas, spet nismo odprte glave. Zakaj nočeš pustiti času časa? Na to, da pa ob primeru drugih civilizacij ni celotna Galaksija poseljena z njimi, ti da pa odgovor čista logika. Ogromno planetov ni prijaznih poselitvi, ali pač?

billy ::

Koliko planetov pa mi poznamo? :)

Thomas ::

Če si še tak konzervativec, ti mora biti jasno, da do leta 3000 bomo lahko poslali nanorobote s svetlobno hitrostjo okoli, z enim samim namenom, da nam spremenijo to Galaksijo v en rajski vrt po naši meri. Za to nalogo ne rabijo več kot 100 tisoč let.

Se ne sprašujejo nanoroboti, če je planet prijazen ali ne. Razkosajo ga v tisoč nam prijaznih habitatov - kakršnih že - pa amen. Pa še njegovo zvezdo v ene milijon, za povrh.

(Če nisi zagamani konzervativec, ti je jasno, da bomo zmogli začeti to še precej prej, kot leta 3000.)

Če pa misliš, da drugi pa ne znajo tega - pa misliš da bodisi drugih ni - bodisi ne misliš dosti.

Smo šli že ene 100 krat skozi tole, ane?. :D

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

No, nedvoumno pa mora biti, da je kar nekaj civilizacij v celotnem vesolju.
Samo žal/na srečo ne bo nikoli stika, ker so razdalje prevelike.

boha ::

kakšen bi bil scenarij dveh recimo enakovrednih ras v galaksiji, ki bi začeli z ekspanzijo nanorobotov ob istem času? kako bi zgledalo srečanje?

in srečanje dveh ras, naprednejše in malo manj napredne v smislu nano ekspanzije? bi naprednejša "požrla" drugo oz. ji preprečila širitev?



[-=Jaka=-] ::

Thomas: bolj ko berem tvoje "bistroumne" izjave, bolj se mi zdijo - glej si ga no - bedaste ! Glede na to da je vesolje nepredstavljivo veliko, ne vidim razloga zakaj nebi bilo 10.000 razvitih civilizacij, morda se vec ! Ce ni dokazov da jih ni, to se ne pomeni da dejansko ne obstajajo. Glede na to, da se Zemlja ni v celoti raziskana npr. zivljenje v globinah oceanov (stem ne mislim civilizacij pod vodo), mi ni jasno kako lahko z zagotovostjo trdis, da obstaja samo se 1 oz 2 razviti civilizaciji poleg nase ! Kar se pa tvojih nanosond tice, se mi pa zdi, da malo prevec gledas star wars ! >:D

lp Jaka

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Double_J

Ja, Vesolje pa najbrž le ni prazno. Še bolj gotovo pa ne bo prazno, dokler ga mi ne pomašinamo.

Je pa nekaj. Če je nadsvetlobna hitrost možna - potem je inteligentna civilizacija v Vesolju še manj verjetna. Ker bi predelala v useware celo Vesolje - v kakih 1000 letih.

boha

Ko se srečata dve expanding supercivilizaciji, mora biti obema jasno, da uničenje druge ne pride v poštev. Ker antipodni konec (glede na stično točko) druge, se oddaljuje zelo hitro. Kolikršna je pač možna maximalna hitrost.

Lahko samo izmenjata in uskladita protokole - in postaneta ena.

WAR se ne splača.

:)

jaka

A ti poznaš pomen besede greenhorn? :\

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

burekar ::

Thomas:
Spet si omejen(in še druge poskušaš prepričat v to omejenost) s transhumanističnimi idejami. Pojma nimamo o življenju in o cilju življenja, ti pa takoj predpostavljaš, da je protokol merilo za inteligenco. Spet z idejami prehitevaš celotno znanost in delaš bedaka iz sebe.
Vprašanje zate Thomas:
Dejstvo je, da je vesolje naredil nek intelekt. Bil je čas, ko mase in galaksij še ni bilo. Nato je nekaj ustvarilo vse te vibracije. Wtf bi nekaj tako inteligentnega, da ustvari celotno vesolje in zakone v njem, bilo bolj zabito od tebe in ni ustvarilo totalnega raja?

Thomas ::

burekar

> Dejstvo je, da je vesolje naredil nek intelekt

Od kod ti to dejstvo?

p.s.

Da jest delam bedaka iz sebe ... je tvoja naivna percepcija. :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Yohan del Sud ::

Kaj pa če za vesoljem ne stoji neki intelekt. Kaj če je temu intelktu vseeno. Kaj če je ta intelekt poosebljeni kaos...

Koliko že košta ta oslova senca...

Četudi obbstaja (in verjetno obstaja) ekstraterestrialna inteligenca v vesolju...

Se čutimo dovolj inteligentni, da jo prepoznamo... Smo dovolj nad njo da jo pojemo... Kul!

Thomas ::

Yohan

> Se čutimo dovolj inteligentni, da jo prepoznamo... Smo dovolj nad njo da jo pojemo... Kul!

Če gre za sentiente - ni važno na kateri stopnji - se jih po moje upgrada, ne glede na njihovo inteligenco.

Če sentientov ni - se porabijo vsi atomi tam. Ker iz subsentientske favne lahko nastane sentientska any time.

Nima smisla, da grejo še eni sentienti skozi milijone let pekla.

To je seveda moje mnenje.

:)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

XShaeboX ::

"in srečanje dveh ras, naprednejše in malo manj napredne v smislu nano ekspanzije? bi naprednejša "požrla" drugo oz. ji preprečila širitev? "

kdo pa pravi, al pa kje pise, da so tut druge civilizacije agresivne, take, ko zemljani, ko jim je bila podlaga za razvoj nasilje, agresija, vojna in zahteve po vedno vecjem ozemlju ter bogatstvu?? :\

Tomi ::

Kakorkoli gledamo, je očitno pohlep najvišja oblika civilizacije. In glede na pogoje, ki so na Zemlji, kar pomeni, da se je lahko hitro razvila, in ob predpostavki, da jih drugje ni, potem ni nevarnosti. Ker kako bo nekdo, ki nima tehnologije, prišel do nas. Druga zadeva je, če pridemo mi do njih, potem pa se lahko ponovijo Azteki..
metrodusa.blogspot.com

Thomas ::

>kdo pa pravi, al pa kje pise, da so tut druge civilizacije agresivne, take, ko zemljani, ko jim je bila podlaga za razvoj nasilje, agresija, vojna in zahteve po vedno vecjem ozemlju ter bogatstvu??

Pravi dejstvo, da so obstali. Šele ko so bili dovolj mogočni, da jih na njihovem planetu ni nihče ogrožal, so si, podobno kot ljudje, lahko privoščili luksuz, biti prijateljsko nastrojeni. Kot zdaj ljudje do levov, naprimer.

Bolj razvita je civilizacija, bolj je prijazna. Ampak mislim, da tudi odločna vzpostaviti pangalaktično ABSOLUTNO kontrolo. Ker NE MORE dopuščati zla nikjer.

No, vsaj kakšna. In to je dovolj.

:)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

XShaeboX ::

"Pravi dejstvo, da so obstali. Šele ko so bili dovolj mogočni, da jih na njihovem planetu ni nihče ogrožal, so si, podobno kot ljudje, lahko privoščili luksuz, biti prijateljsko nastrojeni. "

thomas: dej se enkrat preber moj post...:\

to ni nobeno dejstvo!! Kar sem hotel povedat je to, da verjetno ne razmisljajo vse obstojece civilizacije na tak nacin, kot mi! Pravim, da smo mogoc edino mi taki debili pa se med sabo jebemo, pa skrivamo tehnologijo eni pred drugimi (kar ob cloveski mentaliteti niti ni tako slabo, da se ne razvijemo prehiter, al pa da ne pridejo kake stvari u napacne roke), ko bi se dalo razvit veliko vec, bo vecjem sodelovanju.

Res ne vidim tu nobenga dejstva...kje pise, da jih je sploh kdo ogrozal? kje je tu dejtsvo? kje pise, da je bistvo mentalitete drugih civilizacij zavojevanje, zasuznjevanje, pohlep,...???

to kar pa to tv gledas, je pa plod cloveske domisljije...btw!
A si ze mogoce slisu, da bi nas kdaj napadl, ko so se zemlji priblizal? Ko bomo mi razviti dost vredu, da bomo lahk prsl blizu njihovga planeta, jih bomo napadl 100%, ker bo spet prevladu pohlep...pa razviti kulker hoces, prevladu bo nagon, pohlep, tak ko je se vedno!

.:joco:. ::

Ne vem katerega leta je ne vem kdo naredil en poskus in je v neko komoro dal nekaj metana, žveplovih kislin, malo vode... Skratka stvari, ki so bile v ozračju pred 3500 milijoni let. Že čez nekaj tednov so se začele tvoriti prve aminokisline, ki pa so sestavni del proteinov, ti pa so osnova našega življenja. Tudi trigliceridi se, ko jih "stresemo" v vodo avtomatsko postavijo tako, da imajo glave in repe skupaj, hidrofobni del znotraj in hidrofilni zunaj. Eto, imamo membrano, proteine, zdaj rabimo samo še DNA. Ta je sestavljena iz baze, fosfata (ki je bil takrat v velikih koncentracijah v morju) in sladkorja, ki se tudi rad sam sestavlja v pravih pogojih.

Vse ostalo je samo še evolucija. Torej splet srečnih ali nesrečnih naključij. Življenje drugje sploh ni tako nemogoče. Seveda rabimo vsaj približno enak planet, vse ostalo bi po vsej verjetnosti steklo samo od sebe.

Drugo je, ko govorimo o civilizacijah. Namreč, če mene vprašate, je narava naredila en OGROMEN preskok, ko je stopila iz hormonskega v živčno signaliziranje. Je veliko hitrejše in natančnejše. In še večji preskok je naredila, ko je začela tam malce pred vretenčarji graditi razum. Torej ne nagonsko reagiranje na dražljaje, ampak razumno.

Do tukaj bi se ji lahko milijonkrat zalomilo, zelo velike možnosti so bile za naravne katastrofe (v 200 milijonih let sta znana samo dva trka velikih kometov, kar je zelooo malo), in druge poti. Drugo pot bi si namreč narava kaj kmalu izbrala, če si je ni. Žuželke se namreč zelo dobro razmnožujejo, so zelo dobro organizirane (čebele, mravlje...) in so zelo odporne in močne glede na svojo velikost. Nadvrsta, če mene vprašate. Manjka jim seveda samo razum.

To, da bi si narava z evolucijo na nekem drugem planetu izbrala razum, je pomojem zelo majhna verjetnost. Življenje samo ne!
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

jype ::

Zen.

Vse, kar obstaja, je v sanjah nekega psa.

Thomas ::

joco

Veliki filter nekje očitno je. Ti ga postavljaš pred razvoj inteligence.

Nekateri ga postavljajo pred začetek življenja. Drugi spet pa v našo bližnjo prihodnost.

Ker, kar vidimo - vidimo. Nikjer nikogar niti toliko pametnega kakor smo mi - daleč naokoli vsaj. Nekaj jih je moralo sfiltrirati - ni dvoma.

Jest se bolj nagibam k antibiotskemu filtru. Tiste Urijeve aminokisline so le daleč od vsake samoreplikacije. Do DNA je še dolga pot.

Lahko pa, da imaš prav tudi ti. Lahko.

Kdor pa misli, da nekje (marsikje) že milijardo let živijo s tehnologijo iz 1950 ... je pa ... hudo naiven.

:)





Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

.:joco:. ::

Ja, no, do DNA je res kar dolga pot!
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Tomi ::

Še hvala bogu, da imamo vodikovo vez, ker če ne ne bi bilo ničesar višjega na svetu..
metrodusa.blogspot.com

Double_J ::

Tomi, evolucija bi našla kakšno drugo pot, brezskrbi.

Sicer pa čim manj življenja bomo odkrili izven zemlje, kajšele kakšne ostanke tehnologije, bolje za nas.
Potem lahko upamo, da je veliki filter pri nastanku življenja in ne nekje v naši bližnji prihodnosti.

.:joco:. ::

Kaj bi vodikova vez brez hidrofobnih, elektrostatičnih, polarno/nepolarnih in Van Der Waalsovih interakcij;)
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Tomi ::

hm, joco, o tem bi pa lahko vžgala eno konkretno debato, ker sem ravno včeraj imel izpit iz fizikalne farmacije, in mi je jasno, kaj so VDW sile, kaj je fora Keesomovih, Debyevih in Londonovih, kako delujejo hidrofobne sile, zakaj so hidrofobne samo interakcije, kaj pravi VDLO teorija, in kaj so zeta, Nernstov, Sternov potencial.
Sicer pa, v principu se vse obrne na elektrone in njihove efekte.
metrodusa.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

Thomas ::

Double_J

To kar praviš, je tako zelo res in tako zelo pomembno, da bi se tega ljudje lahko bolj zavedali, kot se.

Je pa dobra novica, da je Vesolje še relativno mlado. Za dve zemeljski zgodovini, je komaj prostora pred nastankom Zemlje. V prvi - ni bilo nobenih pogojev za karkoli inteligentnega. Preveč supernov. Po eni strani. Po drugi strani pa še ne dovolj njihovih produktov, iz katerih smo. V drugih 4 milijardah let ... pa je filter že filtriral. Očitno s 100% uspešnostjo. Vse do pred nedavnim, ko mu je upam - spodletelo.

:)



Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

Gledam studio city...

Nek tip govori o vesoljskih bratih, ki ustvarjajo simbole v žitna polja ter s tem zdravijo našo vedno bolj "bolno" zemljo.
Naivnost včasih res ne pozna meja...

Thomas ::

Un je bolan. Nedvomno.

Toda kako naj človek, ki malo ve, prepozna bluz od bluza?

Več ali manj nima načina. Thomasov PROTOKOL ali žitni krogi od unga tepca - vse to mu je isti šmorn. Pravzaprav, žitni krogi očitno so!

:)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Mercier ::

Thomas:
Kad će da prođe ova demokratija, pa da zaživimo ko ljudi? :D

Thomas ::

Oh, pa ne! Meni suma sumarum - ustreza. :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

burekar ::

Btw, a so glede teh vzorcev v žitnih poljih odkrili kaj novega? Je bila na Discoveryju pred časom oddaja pa so ugotovil, da so nekateri tudi človeškega nastanka in je bilo dosti nateg. Vseeno je bilo pa nekaj vzorcev nemogoče narediti s teptanjem žita in ti izgledajo res carsko.

MadMicka ::

Ta o žitnih poljih in krogih na njih je dost znana zadeva. Mislm, da so se pojavljal predvsem v Angliji. Glede na to, da so se pojavili meni nič, tebi nič sredi polja, to ni mogla ustvarit narava, kvečjemu človek, ali pa kdo njemu podoben.... tko kot risbe v Ameriki, ki so vidne zgolj iz zraka in precej stare..... sej je kr precej takih zanimivih stvari...

. če ma kdo kake pametne linke v zvezi s tem, na dan z njimi...(se mi ne da iskat)

ChiefThunder ::

g. Thomas: kaj lahko pričakujemo v naslednjih 100 letih na področju medplanetarnega potovanja, morda kakšna prelomnica? in pa kakšne so naše trenutne zmožnosti kar se tiče tega in vzpostavitve "Stika"? do kam prazaprav sega zdajšnja tehnologija?

po vašem mnenju, seveda...

lp
... po liniji najmanjšega odpora. ;)

Thomas ::

Mene vprašaš?

Hja, če bo po moje, se bomo v nekaj desetletjih s praktično svetlobno hitrostjo širili na vse strani.

Če je FTL (Faster Than Light) travel možen - pa seveda še hitreje.

Computorium frontwave bo šel od nas na vse strani, kot dobro namazana strela.

Kaj je to "Computorium frontwave"?

To je snov/energija optimizirana na največji možni computing rate.

Zdaj, se je pa pokazala še ena (majhna?) možnost, da je computing možen na negativni energiji! In sicer transquantum computing. Če je to res, potem bo pa Computorium frontwave - to!

Če mene vprašaš ... :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

sketch ::

Fantje, a se dobimo enkrat nekje v prekmurju pa enemu nič hudega slutečemu kmetu v žito zarišemo par krogcev, krogov, pikic in črtic... potem se pa smejemo poročilom o invaziji vesoljcev?

Tole se mi zdi en tak luštem practical joke... ;)

lp
s.
Adapt and overcome.

mpetek1 ::

Vredu, daj zrihtaj valjar. Ziher bo prišlo na prvo stran Kmečkih novic!:D

ChiefThunder ::

g. Thomas: zanimivo, čeprav nisem vsega razumel. torej je vaše mnenje, da bomo kot civilizacija izredno hitro napredovali? katera nacija bo pa prevzela vlogo vodilnega na tem področju; ZDA, Japonska...?

seveda me mnenja ostalih pravtako zanimajo, da ne bo pomote. ;)

lp
... po liniji najmanjšega odpora. ;)

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

ChiefThunder

Tako je. Prišlo naj bi do neprimerljivo hitrega napredka. Ker se bo razvoj avtomatiziral in vplival nase v povratno pozitivni zanki. Temu je itak posvečen sosednji (taobsežni) topic.

Nacija? Mislim, da dolgo ne bodo več pomembne. Niti države. Globalizacija. IMHO.

:)




Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

DavidJ ::

mogoce pa ne bo tako hitro.. taksnega burnega razvoja, kot ga je spodbujala hladna vojna, najbrz ne bo..

ne bo vec tiste.. tekmovalnosti

v mojih oceh...
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

MadMicka ::

razvoj seveda, samo ne pretiravat...

da bi začel na veliko osvajat našo galaksijo, bi potrebovali plovila, ki bi šla vsaj s svetlobno hitrostjo...

kaj takega pa zaenkrat niti teoretično ni možno...

tako da, ne pretiravat :\

Thomas ::

20 do 30 milijonink svetlobne hitrosti. Toliko je najhitreje potoval človek do sedaj. Tega je že 30 let, ob povratku zadnjega Appola (17) z Lune.

Niti ne bo človek šel nikoli bistveno hitreje. uploadee pa bo seveda lahko potoval svetlobno* hitrostjo okoli. Po vsem prostoru znotraj computorium shockwava.

:)

-----------
* ker pa je uploadee koncept, ga niti svetlobna hitrost ne veže popolnoma.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

DavidJ ::

kdo bo pauploader? kdo bo tolk nor, da bo uploadee? :D
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Thomas ::

Jest že! ;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Yohan del Sud ::

Hornet, grem korak naprej od tega tipa nad mano... Sam grem gor lahko tudi kot prototip Uploadee.

Zakaj? Zaslužiš si, da si bolje obravnavan kot si. Če kaj lahko pripomorem s tem, grem noter predčasno prostovoljno...

burek666 ::

mogoce bo to zgledal kopiran iz stika ampak tko je....
pred 1000 leti se je folku zdel letet kot ptica nemogoce....danes je letalski promet nekaj povsem nenavadnega....se pred nekaj desetletji je bilo kloniranje neznana beseda sedaj ze klonirajo zarodke(cloveske in zivalske)....torej nam se trenutno tud slucajno ne zdi mogoce potovati s svetlobno hitrostjo....hmmmm kako so uni ispred 1000 let zacel letet....probal so naredit plovilo....kaj bomo mi nrdil glede svetlobne hitrosti, probaval bomo....nardil smo ze marskej kar se nam je pred 500 leti zdelo nemogoce.Poleg tega kako naj mi vemo kaj nam prekrivajo ZDA(area 51 in te fore), Japonska in Rusija(tudi druge drzave sam te so vodilne po vesoljskem razvoju).ce so nrdil railgun zakaj ne bi se fotonski laser in pa seveda plovilo ki bo potovalo s svetlobno hitrostjo ali pa morda teleport ala stargate....zdi se sf, zanima pa me kaj se bo to zdel unim cez 500 let.

lp

burek666 ::

admin dej zbis tista dva posta k sta zajebana...ne vem by who:\

lp0:)

billy ::

«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nismo sami (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17428536 (23347) Cruz
»

V jezeru Vostok mrgoli življenja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
17948137 (42885) FlyingBee

We come in peace... (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
24241076 (34680) Gandalfar
»

Takojsen prenos informacije (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
675716 (4482) OwcA
»

Mrtev Mars ... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
35125757 (18342) drejc

Več podobnih tem