» »

Sosedov pes

Sosedov pes

1
2
»

djordjevic ::

Nima kaj krast z mize. Miza je off-limits. Sicer pa poslušajte jureta, ima sodeč po eni drugi temi precej izkušenj z dresuro in tudi v tej temi vam je zaenkrat dal nasvete glede osnovnih reči, ki jih kot lastniki s svojimi psi pač morate početi.

jype ::

Pyr0Beast> Ja, samo potem se včasih zgodi, da začne pes hrano krasti z mize ..

Ja, če pa psa pustiš, da se poja po kurnku, ti bo pa kuro ugonobu.

Da je miza off-limits, kot je pravilno povedal djordjevic, pomeni, da kadar te ni, pes ne sme imeti fizičnega dostopa do mize. Pesjak je običajno namenjen temu, da psa pospraviš not, da _ne more_ delat škode, ko ga nimaš pod nadzorom. Če pa z mize ukrade, ko si zraven, mu moraš pa takrat _takoj_ pokazat, da se to ne dela. Praviloma je povsem dovolj, če psa postaviš s hrbtom na tla in s tacami v zrak tako, da gleda tebe. Dokler mirno ne obleži, ga ne spustiš. Jaz sem moral svojega psa tako prijeti samo dvakrat (obakrat ko se je agresivno obnašal do drugih psov in ni poslušal ukazov - z mize ni nikoli kradel). Dejstvo, da ti je ukradel hrano z mize, njemu pomeni zgolj to, da je on tvoj šef (in ne obratno) in če tega ne zatreš takoj, te lahko lasten pes eventuelno tudi ugrizne, saj se ne bo pustil izriniti z mesta poglavarja krdela.

solatko ::

Psi imajo enako kot ljudje vsak svoj karakter. Psov se ne dresira, temveč vzgaja. Bedasto se mi zdi, ko vidim psa iz sebe delat opico, za en posladek. V življenju sem imel nekaj psov različnih pasem in vsak je bil osebnost zase. Najhujša od vseh je bila 12 - 15 kil težka mešanka, ki si je v glavo zabila, da je gospodar vsega sveta. Na poklic je bila fantastična, ni bilo važno kaj je počela ali se igrala, ali tepla (zelo rada, predvsem s fizično dosti močnejšimi samicami), ko sem jo poklical je v momentu prišla k nogi. To je bila edina reč, ki jo je ubogala na ukaz in to je bil tudi moj interes. Na kakršno koli dresuro pa si lahko pozabil. Kolega, ki celo življenje dela s službnimi psi, jo je imel en teden v varstvu in, ko sem jo prišel iskat, me je vprašal če ona obvladuje celo družino. Razložil sem mu, da je ona družinski član in, da v glavnem spoštuje pravila lepega vedenja. Nikdar ni nobene stvari uničla, ni ukradla hrane, če prav pa je pri jedi, pričakovala svoj delež. Kadar je slutila, da je nekdo od familije ogrožen, se je znala stepst na smrt, s par krat večjimi psi. V krdelu (družini)je sicer prepustila vodstvo meni, kot samcu, dejanski gospodar familije pa je bila ona.

Mr_Globus ::

Pretiravaš - s psom se moreš obnašat tako, da ga podrediš. Tako da dejansko ja - vsaka stvar (pozornost, hrana, igra..) more bit zaslužena. In mišljenje da se psu tako slabo godi, ker se ga "maltretira" je daleč od resnice. Ker če pes ni podrejen je nepredvidljiv in včasih celo agresiven do družine.

Ni tle argumentov pes je član družine - ja je, samo na dnu hierarhije. Še dojenček je nad njim in to mu je treba dopovedat. In tudi razni trikci ne naredijo iz njega opice - so za njegovo in lastnikovo veselje.

solatko ::

So samo izključno za lastnikovo veselje. Če je pes družinski član, nikdar ne bo napadel člana družine, saj se mu ni potrebno boriti za mesto na lestvici. Če družina tretira psa kot zadnjo luknjo na piščali, se slej ko prej zgodi, da pes ponori, ker hoče višje na lestvici. Kot mladič, spozna hišni red družine in če je ta urejena, če ima vsak svoje mesto, naloge in nagrade, tudi pes tega reda ne bo kršil, to je tako kot z otroci, če ni reda so razpuščeni in nikakršna dresura ne pomaga, da nekega dne ne pride do upora. Pes je izredno družabno bitje, več nas je bolje se počuti in bolj bo zagnan za čuvanje tega svojga tropa. Če mu kaj ni všeč zna to pokazati, tako kot vsak član družine, noben pes nima prirojene nestrpnosti, jo pa hitro pridobi, ob nepravilni vzgoji, tako kot otroci. Vsak mladič točno ve, kdaj ga je polomil in če je pravi moment kregan, tega ne bo več storil. Tudi ugrizne, saj je to njegov način igre. Če se mu dovolj zgodaj pokaže, da to boli, ne bo nikdar v življenju člana družine ugriznil, temveč v igri in kadar gre zares, morda malo bolj trdo stisnil (brez posledic). Če pa ostali člani tropa ne spoznajo opozoril, bo z nasršeno kožo in renčanjem, to bolj detaljno pokazal. Takrat se ga pusti pri miru in v parih minutah, se bo obnašal kot vedno. Tudi se psa ne sme nikdar (tudi mladiča) bezati, kadar počiva ali je. Pomisli kaj bi ti počel s takim, ki bi te sredi počitka pričel dražit, pa sploh ni važno ali je to žena ali otrok. Mi povzdignemo glas, pes zarenči in pokaže zobe.
Mr_Globus - Tebi ne priporočam psa ali pa zelo krvoločnega, saj se bo moral vsak dan boriti s teboj za položaj na lestvici. Tako kot bi si podredil psa, si verjetno poizkušal z ženo in otroci, če jih imaš, ker pa ti ni uspelo, to izvajaš na psu. Počakaj, da si tebe nekdo podredi in boš poročal kako se počutiš. Kar se tiče dojenčkov pa tole - če pes s prihodom dojenčka ne bo zapostavljen, bo skozi leta dojenčkov in pozneje otročičev največji prijatelj in čuvaj. Ne poizkusi otroka kaznovati s kakšno čez ritko, imel boš pasje zobe na roki. Si že videl kdaj, kako pes čuva kakšno mlado živalco (zajca, mačko, raco ali celo ježka), že če vzameš takega mladiča v roke, te budno spremlja, če pa živalca slučajno zacvili, je pa bolje jo dati takoj dol, da ne boš v sporu s psom. Čuvanje salbotnih je psom prirojeno in sam človeško ravnanje lahko to pokvari.

jype ::

Mal naivno si ti tole predstavljaš, solatko.

solatko> Tako kot bi si podredil psa, si verjetno poizkušal z ženo in otroci, če jih imaš, ker pa ti ni uspelo, to izvajaš na psu.

Pes _ni_ človek. Pes _nima_ človeških lastnosti. Pes _ni_ in _nikoli ne bo_ spoštoval človeka. Pes deluje na psihološkem nivoju psa in je popoln egoist.

solatko> Če je pes družinski član, nikdar ne bo napadel člana družine

Nikar se ne zanašaj na to! Pes napade vsakogar, če se mu to zdi primerno. Nič ga ne briga, član katerih formalnih ali neformalnih združenj je žrtev. Pasja vzgoja je tista, ki psu da vedeti, kakšne so posledice takšnega dejanja. Seveda imajo psi različne karakterje in jasno je da te čivava ne bo raztrgala, pustit nemškega ovčarja, da "se sam od sebe drži družinskega reda" je pa najmanj neodgovorno. S psom je treba delati kot s psom. Psi so krdelne živali in imajo zelo natančno razdelane medsebojne odnose in temu se moraš kot lastnik psa prilagoditi.

Seveda, če bi rad imel motiviranega, predvidljivega, sposobnega in srečnega psa. Če te to ne zanima, je praktično vseeno, kako se do njega obnašaš.

solatko ::

jype - Preberi post v celoti, počasi in poglobljeno. Pes je živo bitje, s prirojenim nagonom živeti v krdelu. Ko si ga pripelješ v družino, se prične njegova vzgoja - popolnoma enako, kot pri otroku. Če pri tej vzgoji ni v družini reda in že postavljene hirarhije, si bo pes ali otrok, skozi svoje obnašanje priboril pravice, ki mu ne grejo. Takrat nastanejo problemi, pri psu z ogrožanjem ostalih članov krdela, pri otrocih z neprilagojenostjo, sitnarjenjem, ihto, pozneje pa z nesprejemljivim obnašanjem za okolico, šolo in družino. Vsako mlado bitje, ki ima nagon živlejna v družini, tropu, krdelu ali skupini, se s pravilnim pristopom ta nagon samo še ojača, z nepravilnim pa se doseže željo po izstopanju, samotarstvu ali pa zamenjavo skupine. Otroci se pridružijo tolpam, psi pa pobegnejo in si najdejo drugo skupino v kateri se uveljavijo predvsem s silo. Nobeno mlado bitje, se ne rodi, skoti, zvali pokvarjeno, napadalno, hinavsko, oblastiželjno, lažnivo..... Taka ta bitja naredimo ljudje s svojimi načini razmišljanja in delovanja. Starejši ljudje imajo živali za nadomestek družini, ki je odšla po svoje. Za svoje ljubljenčke skrbijo, kot so prej skrbeli za otroke, enako prijazno, skrbno, nudijo jim vse in dosti krat več kot sebi. Zato jim te živalce (med njimi so tudi rotweilerji, dobrmani, pa tudi kakšen pitbull se najde) vračajo ljubezen, živijo z njimi v močnem sožitju in po navadi njihova smrt, pomeni tudi konec za takega kužka. Pri vseh bitjih, je vse v vzgoji.

šernk ::

bom še sam nekaj vprašal glede psov. sosedje imajo enega psa ki se pogosto zakadi proti avtu ko greš mimo njih, do sedaj še nikomur ni prišel pod avto, kljub temu da ga že vsaj eno leto nihče več ne je** in vozimo mimo z normalno hitrostjo. ena opcija je prijava ok, mene pa bolj zanima to: če ga povozimo in nam razbije avto ali so nam lastniki psa dolžni povrnit škodo na avtu? pes noče nikomur nič vendar res ni lepo gledat ko divja proti tvojemu avtu, ustavljat pa vsakič na tistem mestu ne mislim ker je tam okoli 30% klanec in speljevanje tam nikakor ni dobro za avto
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

solatko ::

Pogovori se z lastnikom, opozori ga na to, da je za vso škodo, ki bo nastala v primeru, da pride pes pod kolesa, kriv on in tudi materialno odgovoren. Če ne bo pomagalo, povabiš enkrat rajonskega policaja na kakšen šnopček, takrat, ko veš da je pes spuščen. Potem mu pa ob kozarčku omeniš, da bi bilo dobro, da se on pogovori z lastnikom. Po navadi to pomaga, ni pa nujno.

Mr_Globus ::

Če družina tretira psa kot zadnjo luknjo na piščali, se slej ko prej zgodi, da pes ponori, ker hoče višje na lestvici.

nikakor ne. Psi (oziroma volkovi če gledamo najbližje naravne sorodnike) so čredne živali. In kot take imajo točno določeno hierarhijo - in tudi tam je en na dnu lestvice. Kaj to pomeni? Da če "alfa volk" nakaže da bi rad spal točno pod grmom "beta volka", se beta volk odmakne. Zakaj? Zato, ker je podrejen. In pes nič ne ponori, če je podrejen. Če pa smatra vodjo kot neprimernega (=nedoslednega, enkrat nekaj dovoli, drugič ne) se sam postavi na vrh.

nikakršna dresura ne pomaga, da nekega dne ne pride do upora.

če si mu dober "vodja krdela" je zadovoljen. Če je že predispozicijsko bolj dominanten, ga moraš takrat ko se ti upre (večinoma v puberteti) vržt na hrbet in ga podredit. Ponavadi je enkrat zadosti.

Vsak mladič točno ve, kdaj ga je polomil...

mladič nič ne ve. TI mu pokažeš kaj sme in kaj ne

Če pa ostali člani tropa ne spoznajo opozoril, bo z nasršeno kožo in renčanjem, to bolj detaljno pokazal.

Pes nima nikoli za renčat na gospodarja. NIKOLI. Ko prvič zarenči ga fizično podrediš. Dobene agresije - enostavno ga položiš na hrbet.

Tudi se psa ne sme nikdar (tudi mladiča) bezati, kadar počiva ali je.

Pes se ne sme upirat, če mu vzameš kost iz ust. Tudi umaknit se mora z ležišča, če se to zahteva. Zakaj? Zato ker "alfa volk" (=gospodar) poje kar mu zapaše in vzame katerikoli prostor v hiši, ki ga hoče.

Pomisli kaj bi ti počel s takim, ki bi te sredi počitka pričel dražit, pa sploh ni važno ali je to žena ali otrok.

Pes ni človek, in mislit na njega kot človeka škodi. Btw, a otrok se ne zmoti pri počitku in pošlje v šolo?

Mr_Globus - Tebi ne priporočam psa ali pa zelo krvoločnega, saj se bo moral vsak dan boriti s teboj za položaj na lestvici.

Imam psa (ozirama ga imamo) in nič se ne borim z njim. Je podrejena po karakterju tako da ni bilo potrebno rangiranje.

Krvoločni psi ne obstajajo. Obstajajo samo dominantni, katere podrediš v puberteti in potem je mir. Krvoločne pse se vzgoji.

Počakaj, da si tebe nekdo podredi in boš poročal kako se počutiš.

Še enkrat. Človek ni pes in pes ni človek. Pes MORA imeti vodjo ali pa se sam za vodjo postavi.

Ne poizkusi otroka kaznovati s kakšno čez ritko, imel boš pasje zobe na roki.

Če to naredi tujec.. ok. Če to naredi oče in se pes upre... Napačna vzgoja.

Čuvanje salbotnih je psom prirojeno in sam človeško ravnanje lahko to pokvari.

Seveda - pes čuva svoje krdelo, zunaj njega pa ne.

Edit: vejice in pike in še en citat

Tako kot bi si podredil psa, si verjetno poizkušal z ženo in otroci, če jih imaš, ker pa ti ni uspelo, to izvajaš na psu.

joj vsak laik take argumente vrže ven :)) Bogi, bogi pes ko se ga maltretira da uboga pa da sede preden dobi hrano. Preberi si kakšno kjnigo pa bova potem naprej govorila.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mr_Globus ()

šernk ::

glede pogovora smo že naredili kar se da, takšen kot je lastnik takšen je pes (ko je prišel h hiši je bil pameten in ubogal vse, po enem letu je postal neumen in ne uboga nič več, na srečo napadalen še ni, vsaj na nas ne no). do sedaj sem bil malce v dvomih ker kar vem če ti prileti srnjad v avto, če nimaš kaskota, ti ga nihče ne plača, kako je pri psu ne vem, vendar če so dejansko oni odgovorni, bom od sedaj naprej vozil bolj miren mimo.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Pyr0Beast ::

Pes _ni_ človek. Pes _nima_ človeških lastnosti. Pes _ni_ in _nikoli ne bo_ spoštoval človeka. Pes deluje na psihološkem nivoju psa in je popoln egoist.
Zanimivo. Saj je človek tudi -opica- po svoje ... in vključuje vse zgoraj naštete lastnosti, vključno z egoizmom.

..
Pa tudi, če to drži, to še ne pomeni, da lahko s psom ravnaš grdo. Še vedno je živo bitje...
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

T0RN4D0 ::

Mislim da si nekateri rahlo narobe predstavljate kaj je "grdo" ravnanje s psom. To da te uboga, pač ni zloraba živali.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Pyr0Beast ::

Jah, nekje so sigurno meje. Sam živali pač nisem in tudi nikoli ne bom tepel, ker to sigurno ni rešitev. Morda kratkotrajno zaleže, ampak dolgoročno se sigurno ne obnese.

Za psa, tako, kot za otroka, si je treba vzeti čas, je tvoja -lastnina- in tvoja odgovornost.

Do določene mere se da vzgojiti tudi zelo nesocialne živali, samo to vzame ogromno, če ne ves tvoj čas, katerega imaš na voljo, tako, da je to, da pes osebo ne posluša zame samo izgovor ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

nevone ::

Sam živali pač nisem in tudi nikoli ne bom tepel, ker to sigurno ni rešitev.

Tu nihče ne govori o tem, da je treba psa tepsti. Obstajajo drugačni prijemi, da se mu dopove, kdo je gospodar.

Po moje bi vsi lastniki psov morali s svojim psom v pasjo šolo in opraviti izpit. Tako kot morajo vozniki imeti vozniški izpit.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Pyr0Beast ::

Se strinjam :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

jype ::

Mr_Globus> so čredne živali.

Ne, obstaja temeljna razlika. Pes je krdelna žival, primati živijo v tropih, odkar se znamo abstraktno sporazumevati pa v plemenih. Čredne živali so konji, ovce, sloni in tako dalje, skratka živali, ki tečejo tja, kamor tečejo vsi ostali.

V krdelu je vloga alfa samca (ali samice, pri nekaterih vrstah) izjemno pomembna, medtem ko v tropu (ena od oblik katerega je krdelo) ta vloga ni tako poudarjena. Pes je skozi evolucijo zgradil psihološko ravnovesje med podrejenostjo šefu krdela in stalno potrebo po napredovanju na ta položaj. Čredne živali se za čredo praviloma ne žrtvujejo, medtem ko je pri krdelu tako obnašanje razmeroma pogost pojav.

nevone> Po moje bi vsi lastniki psov morali s svojim psom v pasjo šolo in opraviti izpit. Tako kot morajo vozniki imeti vozniški izpit.

Se strinjam, ja. Solatko, recimo, bi moral nujno v pasjo šolo, da mu razložijo osnove pasje psihologije. Da bo razumel, zakaj se psica obnaša tako, kot se.

solatko> Starejši ljudje imajo živali za nadomestek družini, ki je odšla po svoje. Za svoje ljubljenčke skrbijo, kot so prej skrbeli za otroke, enako prijazno, skrbno, nudijo jim vse in dosti krat več kot sebi. Zato jim te živalce (med njimi so tudi rotweilerji, dobrmani, pa tudi kakšen pitbull se najde) vračajo ljubezen, živijo z njimi v močnem sožitju

In ko jih peljejo na sprehod in ti ogromni psi raztrgajo sosedovega prinašalca, oni pa poleg nemočno opazujejo, saj niso dovolj močni, da bi psa obvladali, pes pa jih ne jebe 5%, ko mu karkoli ukažejo, se potem pač vsakič, ko se to zgodi, ljudje spravijo na aktualno pasmo. Kako jo je treba prepovedat, ker da je nevarna.

solatko> in po navadi njihova smrt, pomeni tudi konec za takega kužka. Pri vseh bitjih, je vse v vzgoji.

Ja, ampak pasja vzgoja ni isto kot vzgoja otrok. Seveda obstajajo vzporednice, vendar nič od tega še zdaleč ni isto. Otroka si ne smeš podrediti, ampak si moraš avtoriteto in njegovo zaupanje zaslužiti. Pri psu to ne gre - tam moraš svojo avtoriteto ubraniti na pasji način in daleč najučinkovitejši način, da to dosežeš, ne da bi moral ubogega psa vsak teden zbrcat, je s hrano. Dokler psu ne dovoliš, _ne sme_ dat ničesar v usta. To seveda lahko dosežeš brez vsakega nasilja nad psom, če vaje izvajaš pravilno in nisi šlampast (nekateri pač pustijo psu hrano v posodi, tudi če je ne poje takoj, kar je huda napaka, nekateri celo dovolijo, da se pes prosto sprehaja tam, kjer si hrano lahko sam najde, nekateri premajhnim otrokom dovolijo, da hranijo psa in podobne napake, ki se seveda odražajo v dejstvu, da se pes ne zna obnašati tako, kot bi si človek želel).

Mr_Globus ::

@jype

ja maš prav s krdelom. Lapsus :P Lepo napisano.

Kot že rečeno ni nobenega tepenja, sploh nobene fizične prisile. (seveda razen izjem - če zareži nate nimaš druge kot okoli ušes)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mr_Globus ()

solatko ::

Ne poznam primera, da je pes, ki je normalno socializiran, živi v normalni družini, kjer je hranjenje ob uri - zajtrk, kosilo in večerja (takih družin je izredno malo), imel kakršna koli nasilna nagnenja, proti komur koli. Praviš, da ko pes pokaže zobe, mu je treba takoj dokazat, kdo je gazda. Prav torej, ko privzdigneš glas, ti mora žena takoj dokazat, da si na lestvici nižje. Ko boš hotel jesti, se moraš lepo vsesti na tla, dvignit prednji tački in prositi za hrano. Če česa, kar je skuhano ne maraš, moraš ostati lačen. Če se ne boš vedel v skladu s pričakovanji, dobiš sam pol kosila.
Verjemi, da sem v življenju dodobra spoznal pasjo psiho. Imel sem kar nekaj psov in z nobenim ni bilo problema. Psička o kateri pišem v prejšnjem postu, je bila pač po naravi vodja tropa in tako se je tudi obnašala. V tropu ni nikdar samec vodja, lahko je dominanten, močan, agresiven a vedno se bo podredil najmočnejši samici. Veliko te agresivnosti in obnašanja, se spremeni kadar je hrane zadosti in se ni potrebno preveč naprezat, za zadovoljitev naravnih potreb - preživetja. Tako je v naravi in tako je tudi v družini, v katero pripeljemo mladiča ali pa odraslo pasjo žival. Ko ugotovi, da hrana ni problem, tudi z obnašanjem ni skoraj nikakršnih težav. Zakaj bi moral pes kost, ki si mu jo dal pustiti, na tvoj ukaz - samo zato, da psa ponižaš na njegov nivo. Tudi zelo dominanten pes, ti ne bo nikdar prepovedal jesti, morda te bo poizkušal zrin z ležišča, pri jedi pa ti bo dal mir. Noben moj pes ni vzel hrane od neznanca (smo imeli nič koliko problemov, ko je šla stara mama v bolnico in smo morali trikrat tedensko it skoraj 100 km daleč, nafutrat psa, ker ni hotel hrane, ki mu jo je nosil sosed. Vse ostalo je bilo v redu, spuščal ga je lahko vsak dan, počistil mu je lahko, vendar hrane se ni dotaknil (za vodo je bilo poskrbljeno). V šolo mi ni potrebno, saj sem dva psa vsak dan vozil v Podutik v šolo, ko sem še hodil v osnovno šolo in smo imeli ovčarja in potem še kraševca. Zavedaj se, da pes ne more govort (ne predstavljam si kakšne besede, bi slišali nekateri lastniki), zato, da pokaže kako se počuti, ima pač svoje načine in če, si človek vzame čas, bo te zadeve zelo hitro prepoznal in se obnašal v skladu s tem. Tudi otroku, če hoče lulat, ne rineš sendviča v usta. Pes ti nudi največ, kadar ni pod prisilo. Ko prideš domov, veselo laja, maha z repom, se dvigne s prvimi tacami, da se te dotakne, ti obliže roko, skratka je vesel, da si prišel domov. Tako pozdravi vsakega člana družine, zato pričakuje enak odnos do njega.

jype ::

solatko> Prav torej, ko privzdigneš glas, ti mora žena takoj dokazat, da si na lestvici nižje.

Prva, temeljna in najhujša napaka, ki jo nekateri lastniki psov delajo je, da psu pripisujejo človeške lastnosti. Pes _ni_ človek. Še primat ni. Komaj višje razviti sesalec in potem še specifično zver. Zelo posebne vrste žival. Tvoje metode vzgoje delujejo za konje in osle, ki potrebujejo takšne vrste odnos.

solatko> Verjemi, da sem v življenju dodobra spoznal pasjo psiho.

Glede na to, da si navedel že toliko napačnih dejstev, ti na besedo žal ne morem verjeti.

solatko> V tropu ni nikdar samec vodja

V tropu volkov je vodja vedno samec, to bi kot poznavalec pasje psihe moral vedeti. Čeprav je samica tista, ki določa, kdaj se bo parila, in je lahko bistveno agresivnejša od samcev, je samec tisti, ki prvi dobi hrano, ko trop upleni žival, kar je edino, kar ga loči od ostalih (in to, da precej pogosteje oplodi samice - ne pa izključno).

solatko> Ne poznam primera, da je pes, ki je normalno socializiran, živi v normalni družini, kjer je hranjenje ob uri - zajtrk, kosilo in večerja (takih družin je izredno malo), imel kakršna koli nasilna nagnenja, proti komur koli.

Jaz takih primerov poznam cel kup. Verjetno se spominjaš zelo odmevnega primera, ko so bulmastifi napadli mimoidočega, čeprav "nikomur niti dlake ne bi skrivili"? Za te pse je bilo odlično poskrbljeno, nikoli niso bili agresivni do družinskih članov in po besedah lastnice so vedno ubogali - seveda pa nikakor niso lastnice jemali za avtoriteto, kar se je ob napadu na mimoidočega jasno pokazalo - lastnica nad psi ni imela niti najmanjše kontrole, saj je zgolj najmanjšega lahko odvlekla stran, pa še tistega zgolj zato, ker je imel povodec. Ta primer, poleg tega, da so psi vedno kosmati za ušesi, kot se temu temeljnemu nezaupanju do psa reče, kaže tudi na to, kako so psi nevarnejši, kadar sodelujejo. Imeti več kot enega psa je nekajkrat bolj naporno kot imeti enega samega, saj mora biti vzgoja veliko kompleksnejša in strožja.

solatko> Tako pozdravi vsakega člana družine, zato pričakuje enak odnos do njega.

In ti? Kdaj psici poližeš tačko?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

solatko ::

jype - Človeške psihe ne poznamo, oziroma ne moremo kaj dosti vplivati nanjo, ne mi zdej prbijat, da poznamo živalsko. Res je težko spremenit žival, če ni bila v dobrih rokah, vendar se jo s vstrajnostjo da. Prvo pravilo pravih kinologov je - nikdar psa vzeti za zabavo, čuvanje, lov ali kakšen drug namen, temveč kot družinskega člana in, če smo izbrali pravega psa, bo to našo potrebo ali željo s časoma izpolnil. V ameriki deluje nekaj pasjih psihologov, eni zato, da služijo na račun naivnih, nekateri pa se s problemi psov resnično znanstveno ukvarjajo. Pes nima človeških lastnosti, jih pa pridobi, kadar je v sožitju s človekom, kadar ni predmet izkoriščanja - poglej si vodnike slepih, spremljevalce invalidov, lavinske pse....... Misliš, da to naredi dresura, ta lahko naredi samo izključno krvoločnega policijskega psa, ki bo ubogal izključno lastnika, imel bo rep stalno med nogami, zna se sicer "zahvaliti za nagrado", vendar tudi takrat v tej nagradi ne vidi nikakeršnega užitka. Tudi šolanja službnih psov so se korenito spremenila. Ja lahko trdim, da ima pes živeč v pravem okolju, včasih več človeških lastnosti, kot marsi kateri človek. Dresirat se da pa tudi človeka in s tem dobiš v človeku dosti živalskega.

jype ::

solatko> Človeške psihe ne poznamo, oziroma ne moremo kaj dosti vplivati nanjo, ne mi zdej prbijat, da poznamo živalsko.

Psihološke procese nekaterih živali poznamo zelo natančno. Ivan Pavlov je eden od utemeljiteljev pasje psihologije in do zdaj še noben resen kinolog ni prišel do tega, da bi njegove izsledke postavil na laž.

Pavlov je seveda raziskoval specifičen psihološki pojav in je večino reči dokumentiral takorekoč nehote, vendar je od takrat naprej ravno zaradi njegovega raziskovalnega dela nenasilno pasje treniranje močno napredovalo.

solatko> Prvo pravilo pravih kinologov je - nikdar psa vzeti za zabavo, čuvanje, lov ali kakšen drug namen, temveč kot družinskega člana

To ni nobeno pravilo kinologov, ampak si se ti izmislil. Pes _ne more_ biti družinski član v klasičnem pomenu besede, razen če si res malo čez les in otroke in ženo obravnavaš kot pse. Seveda je za nekatere pasme pomembno, da imajo stalno družbo, da se zaradi svojih službenih obveznosti navadijo na življenje s človekom, vendar je vse to podrejeno nalogam psa. Večina pasem psov je delovnih in so navdušeni, če lahko delajo.

solatko> poglej si vodnike slepih, spremljevalce invalidov, lavinske pse.......

Seveda. Vodniki slepih so naučeni, skozi vztrajno šolanje, dejstva, da so _vedno_ in _v vseh pogojih_ na dnu lestvice. Da so njihove želje in nagoni popolnoma nepomembni in se morajo ves čas obnašati predvidljivo in zadržano. Seveda morajo med vzgojo živeti v človekovem okolju, saj se sicer ne bi znašli v njem, ko bi šlo zares.

solatko> Pes nima človeških lastnosti, jih pa pridobi, kadar je v sožitju s človekom, kadar ni predmet izkoriščanja

Psa je _nemogoče_ izkoriščati (ga je pa trivialno zanemarjati in večina lastnikov to tudi redno počne) in ne, pes _nikoli_ ne pridobi človeških lastnosti. Če v to dvomiš, vprašaj kakšnega kvalificiranega kinologa.

solatko> Tudi šolanja službnih psov so se korenito spremenila.

To v ničemer ne spremeni dejstva, da šolanja službenih psov temeljijo na znanju pasje psihologije. Tudi nič ne spremeni dejstva, da večina službenih psov večino svojega časa preživi v pesjakih in so ločeni od ljudi - seveda pa vsak dan po nekaj ur trenirajo v različnih okoljih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

solatko ::

jype - Vprašaj kinologa, kakšnega psa nabavit in boš videl, kaj ti bo dejal.
Lahko pa psa obravnavaš kot družinskega člana in ne kot psa (v slabem pomenu besede).
Pes nima naravno nobenih nalog - te mu vsili človek. Po tvojem, pes ne more biti navdušen, zaradi nalog, ki jih opravi, saj nima človeških lastnosti - ena je tudi navdušenje,
Po navadi se psa za vodenje nekega človeka skrbno zbira in mora imeti kar nekaj dobrih človeških lastnosti (naučene ali enostavno privzete), da lahko izpolni naloge, ki so pred njim. V tem odnosu, je pes vedno glavni, vendar ima v svoji pasji glavi to, da je njegov gospodar zaradi določene pomanjkljivosti nebogljen in mu na vse možne načine to poizkuša omiliti. Ni zadosti šolanje, če slep ne zna ali noče vloge, ki mu jo dopušča vodnik, se ne bosta dobro razumela in je treba takega psa, lastniku odvzeti. Sedaj je veliko delovnih psov doma s svojimi vodniki, saj je navezanost psa in lastnika temeljni pogoj za uspešno izvrševanje nalog, ki so pred njima. Verjetno so izjeme psi za iskanje drog (zaradi čuvanja vohalnih lastnosti psa). Včasih se je psa dresiralo, danes se ga uči skozi igro, ki je včasih zelo groba iz obeh strani (markerji), vendar je to za psa še vedno igra, saj pes nikoli ne odraste v smislu osebnosti - vedno je otrok, katerega je skozi igro mogoče naučiti praktično nemogočih vaj.

jype ::

solatko> jype - Vprašaj kinologa, kakšnega psa nabavit in boš videl, kaj ti bo dejal.

Ja. Rekel bo, da če me to zanima, potem zame ni primeren noben pes, ker pes pač ni igrača. Psa kupiš z namenom in z deklico sva najinega psa nabavila zato, da se več gibljeva. Ker sva oba odgovorna, se pes odlično obnese. Vsaj dve uri na dan delovno preživi zunaj in revež mora nonstop ubogati in slediti ukazom. Levo, naprej, lulat, kakat, prostor, išči, stoj, sedi in tako dalje. Pes je navdušen.

solatko> Pes nima naravno nobenih nalog - te mu vsili človek.

To seveda ne drži. Pes ima naravno naloge odkar je udomačen in naloge niso prav nič vsiljene ampak jih pes naredi z zelo jasnim namenom - da dobi nagrado. Od začetka šolanja so nagrade praviloma hrana, sčasoma pa se nagrada spreminja v igro, kasneje pa tudi zgolj pohvalo. Če si psa pravilno učil, mu bo pohvala pomenila ravno toliko, kot košček sočne hrenovke.

solatko> V tem odnosu, je pes vedno glavni, vendar ima v svoji pasji glavi to, da je njegov gospodar zaradi določene pomanjkljivosti nebogljen in mu na vse možne načine to poizkuša omiliti.

A dej ga lomt, no. Pes nima pojma, kaj pomeni "nebogljen". Pes vodnik nič ne "pazi" na svojega gospodarja. Tudi mu nič ne pomaga, če gospodar pusti prižgan likalnik na deski ali kaj podobnega. Naučen je vodenja po urbanem okolju, upoštevanja semaforjev za pešce in podobnih trivialnih reči - je pa še vedno pes. Če prej ni nikoli videl mačke, se bo seveda za mačko zakadil, če mu bo pred nosom pobegnila, prav tako se bo stepel s psom, če ga bo pes napadel.

solatko> Sedaj je veliko delovnih psov doma s svojimi vodniki, saj je navezanost psa in lastnika temeljni pogoj za uspešno izvrševanje nalog, ki so pred njima.

Od vedno je tako, da pes živi pri vodniku. To seveda ni zaradi "navezovanja človeških stikov", temveč zato, da pes razume, kdo je njegov šef.

solatko> Včasih se je psa dresiralo, danes se ga uči skozi igro, ki je včasih zelo groba iz obeh strani (markerji), vendar je to za psa še vedno igra, saj pes nikoli ne odraste v smislu osebnosti - vedno je otrok, katerega je skozi igro mogoče naučiti praktično nemogočih vaj.

To je pa res - za psa je vse kar počne le igra. Pes je psihološko res malce podoben zelo majhnemu dojenčku, saj vedno teži, dokler ne dobi tistega, kar želi. Če je pravilno naučen, se seveda obnaša pravilno, zato da potem dobi kar želi.

solatko ::

No vidiš, saj se bova počasi našla. Si kdaj videl, kako pes reši utapljajočega, nikdar šolan pes, si videl kako zna čuvati poškodovanega človeka, se ti je kdaj zgodilo, da ti je pes na hišni prag prinesel prezeblega mačjega mladiča, ko boš doživel kaj takega, boš popolnoma spremenil svoje človeško gledanje na psa ali kakšno drugo žival. Tisto glede likalnika se motiš, pes začuti nevarnost, prej kot človek, ne bo sicer izklopil likalnika, bo pa na vsak način poizkusil odpeljati človeka ven, kar se pa tiče mačk in drugih psov, pa je to odpravljeno skozi šolanje, vprašanje pa kako bi reagiral, če bi nenadoma sredi pločnika zagledal slona. Pes, ki je navezan na gospodarja bo, ko bo začutil nevarnost, najprej reševal gospodarja, šele nato pomisli nase. Pes naravno nima nalog, sam praviš, da je udomačen, če živi v naravi postane volk. Če bi imel naloge naravno, bi se tako obnašal tudi v divjini. Ima pa gensko pridobljeno voljo do učenja - skozi zgodovino in selekcioniranje bolj namenskih vrst pridobivanja pasem.
Pes odlično uboga vodnika tudi, če se vidita samo med delovnim časom - to mu je vcepljeno v glavo, za izpeljavo zahtevnih nalog varovanja, pa morata biti eno - to pa sta lahko samo, če sta skupaj ves čas in sta odvisna drug od drugega. In vso uspešnost dosežeta izključno skozi igro in spoštovanje drug drugega. Pes, ki je naučen samo ubogati, počne to samo takrat, ko je zraven gospodar in bo tudi nalogo delal samo toliko časa dokler sliši glas gospodarja, pes, ki živi z lastnikom, se skozi igro nauči, kaj je cilj te igre in jo bo uspešno dokončal tudi, kadar lastnika ne vidi ali sliši (iskanje, sledenje, čuvanje).

jype ::

solatko> Si kdaj videl, kako pes reši utapljajočega, nikdar šolan pes,

Ja. Vidu sem tudi, kako pes reši utapljajočega, ki se sploh ne utaplja in noče biti rešen. Nikdar šolan pes.

solatko> se ti je kdaj zgodilo, da ti je pes na hišni prag prinesel prezeblega mačjega mladiča

Ja, ampak mladič ni bil več živ - pes je bil pa lovski.

solatko> kar se pa tiče mačk in drugih psov, pa je to odpravljeno skozi šolanje

Jasno. Ker pes razen kvalitetnega šolanja nima nobenega dobrega razloga, da bi se ne prepustil lastnim nagonom. Mora se, če hoče ohraniti svojo vrsto.

solatko> Pes, ki je navezan na gospodarja bo, ko bo začutil nevarnost, najprej reševal gospodarja, šele nato pomisli nase.

Pes bo vedno najprej pomislil na krdelo, ker mu to veleva nagon. Član krdela je tudi tisti lastnik, ki psa ves čas pretepa in se ga pes na smrt boji.

solatko> Pes odlično uboga vodnika tudi, če se vidita samo med delovnim časom

Vendar je avtoriteta vodnika, kadar velja za vodjo tropa, na bistveno višjem nivoju. Pes ga bolj uboga.

solatko> In vso uspešnost dosežeta izključno skozi igro in spoštovanje drug drugega.

Spet temeljna napaka. Pes ne goji _nikakršnega_ spoštovanja do vodnika. Pes vodnika uboga izključno zaradi lastnih koristi (pohvale, nagrade, ali pa strahu pred vodnikom, če vzgoja namesto na nagradah temelji na kaznovanju, kot v "dobrih starih časih").

solatko> Pes, ki je naučen samo ubogati, počne to samo takrat, ko je zraven gospodar in bo tudi nalogo delal samo toliko časa dokler sliši glas gospodarja, pes, ki živi z lastnikom, se skozi igro nauči, kaj je cilj te igre in jo bo uspešno dokončal tudi, kadar lastnika ne vidi ali sliši (iskanje, sledenje, čuvanje).

Tudi to ne drži. Moj pes ne živi z mano. Živi zunaj v pesjaku in mu je v hišo vstop prepovedan. Kljub temu ga lahko pred trgovino postavim na prostor (seveda ga nikoli ne pustim odvezanega, ker bi to bilo neodgovorno) in ko se čez eno uro vrnem, leži natanko na istem mestu. Kako sem to dosegel? Kadar je v šoli obstal na prostoru (jaz sem njega seveda ves čas videl, on pa mene ne) je dobil nagrado. Če se je premaknil nagrade seveda ni bilo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Mr_Globus ::

jype kot da mi bereš misli 8-O

solatko probaj razumet, da s tem ko psa postaviš na dno lestvice mu nič ne škodiš. Pes (kot nenevaren družinski član in primeren za urbano okolje) potrebuje vodnika.

solatko ::

Vsi moji psi, so imeli stalen dostop v hišo in ni bilo nikakršnih problemov. Napisal ti bom še eno zgodbo, ki se mi je pripetila s kraševcem. Z očetom sva šla v gozd pripravljat drva za zimo. Oborožena z žago, kantama olja in bencina, dve sekiri, capin, kakšno ketno in seveda s psom. Pes je ležal v travi, ko sva midva podirala bukve, ko sva nehala delat, sva znosila orodje v avto, pes pa je po navadi domov odšel sam, kar čez gozd in travnik. Ker sva nameravala v gozd tudi drugi dan, sva pustila orodje v avtu in odšla v hišo. Psa od nikoder.
Oče je mislil, da je enostavno v sosednji vasi zavohal kakšno godno samico in je odšel malo na potep (dvakrat letno za kakšne tri dni). Ker zjutraj nisva šla v gozd (sprememba plana), sva pospravla orodje iz avta. Takoj sem očetu dejal, da sva pozabila capin v gozdu in sva ga šla iskat. Revež pasji je bil pri capinu celo noč in prvo kar je naredil, ko naja je zagledal, se je zapodil do izvira, da se je napil. Prvič se je zgodilo, da je šel iz gozda z avtomobilom. Če ne bi ugotovila, da nekaj manjka, bi pes verjetno poginil zraven tistega capina. Pes je v naši družini vedno enakovreden družinski član, če ne bi bilo tako, raje ne bi imel psa. Moj pes me po navadi pred trgovino čaka odvezan in ravno tako leži na mestu, kjer mu pokažem prostor, pa sploh ni važno, kaj gre mimo njega.
Glede mačke, ki jo je prinesel v gobcu, bila je sicer mokra od dežja in sline, vendar poplnoma nepoškodovana. Dolga leta je bila njegova ljublenka in ne moreš verjet, kaj vse je bil pripravljen zanjo potrpet, saj si ga je mačkica dobesedno vzela za svojo igračo.

Pyr0Beast ::

Psa je _nemogoče_ izkoriščati (ga je pa trivialno zanemarjati in večina lastnikov to tudi redno počne) in ne, pes _nikoli_ ne pridobi človeških lastnosti. Če v to dvomiš, vprašaj kakšnega kvalificiranega kinologa.
No tukaj se zelo motiš. Pes s časom pridobi tudi del človeške osebnosti.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Louro ::

jype, imas potrpljenje za razlago :D
nekateri tukaj pa malo pretirano romanticno predstavo o zivalih

Mr_Globus ::

@solatko
vse vredu in prav. Sej se v nekaterih pogledih strinjam s tabo. Tudi pri nas je pes član družine, spi v hiši in je cel dan z nami. Edino to, da se mu dovoli da nasrši dlako in renči na družinske člane... ali pa celo grize, da brani otroke pred očetom... e to pa ne. Potrebno ga je v trenutku zatret in ga postavit kjer mu je mesto. Pes mora vedet da pač ni alfa ampak omega.

@Pyr0Beast
Hmm ja če je lastnik miren in uravnovešen je pes tudi tak. Če je lastnik vedno razburjen in jezen na vse se to preslika tudi na psa. Ampak tukaj se ustavi.

PaX_MaN ::

No tukaj se zelo motiš. Pes s časom pridobi tudi del človeške osebnosti.

Sori, nisem še videl psa, ki bi si ga zdrkal na Nago babo™. Sem jih pa videl, kako so naskakovali človeka nogo. Povej, je tudi tvoja mrcina "pridobila" ta del tvoje "človeške osebnosti"?

Pyr0Beast ::

Povej, je tudi tvoja mrcina "pridobila" ta del tvoje "človeške osebnosti"?
Za babami že lavfa [:D] [:D]
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

imagodei ::

solatko> "Oče je mislil, da je enostavno v sosednji vasi zavohal kakšno godno samico in je odšel malo na potep (dvakrat letno za kakšne tri dni)"

Skrajno neodgovorno... Ne to, da je pes ušel, ampak to, da se to tolerira in da ga očitno sploh iskali niste. Je pa sedaj jasno, od kod ti te romantične predstave o psih. Kaj pa, če bi na svojem potepu pes ugriznil kako deklico, ki bi svojo psičko peljala na sprehod in ne bi ravno želela, da bi jo tvoj kraševec naskočil?

Pa ne me razumet narobe - če se na psa navežeš, ti na nek način seveda predstavlja družinskega člana. In prav je tako. Jasno se je pa treba zavedat, da pes nima moralnih vrednot. Po naključju je to žival, ki ima ravno pravšnje nagone, da je primerna za človekovega "družabnika" - je socialna žival, ki se podreja hierarhiji močnejšega, ob enem pa je zadosti brihtna, da se lahko priuči določenih trikov. Ali lahko občuti tudi ljubezen in sočutje? Verjetno da, na neki ravni. Znani so primeri iz tropa volkov, ki so daleč presegali zgolj nagon, ampak so že mejili na sočutje. Ampak to ne spremeni dejstva, da je 99% časa pes ZGOLJ žival, ki jo vodijo nagoni. Enačiti psa s človekom ima lahko zelo nevarne posledice.
- Hoc est qui sumus -

Pyr0Beast ::

In enačenje človeka s psom ima pravtako lahko usodne posledice.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Volk| ::

Mogoče kdo ve koliko se lahko pes odmakne od hiše(živimo na deželi in imamo velko dvorišče, pes se prosto sprehaja)?
Namreč sosed živi 150m stran in ima enako psa. Oni hodi na našo dvorišče pa napada našega psa. Tudi naš včasih pobegne(ko se goni), pa me zanima, koliko je dopuščena razdalja? Po dvorišču verjetno sme se prosto sprehajat ali?
hvala
_______________________________________________________
Izobražen je tisti človek, ki ve, kje bo našel tisto, česar ne ve.

Pyr0Beast ::

Ne. brez povodca nima pes kaj tekat naokoli.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Volk| ::

tudi po dvorišču ne?
_______________________________________________________
Izobražen je tisti človek, ki ve, kje bo našel tisto, česar ne ve.

Machete ::

Sicer nisem bral celega topica, bi vas pa lepo prosil, da četudi vam gre pes še tako na živce ali kaj drugega, da ga ne poškodujeta, zastrupljate itd..
Ta pes je samo žival in ni sam kriv da ima debilnega lastnika.

Hvala!

karafeka ::

No, ta tema je iz 2008, tako da .....

Sicer pa pes lahko skače po dvorišču, če je dovrišče ograjeno.

Pyr0Beast ::

Če je ograjeno, da. Nima pa kaj tekati naokoli brez gospodarja in povodca.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Volk| ::

Torej, lahko dobim kazen, če pes laufa na mojem dvorišču, na moji zemlji? Ni to malo skregano z logiko?
_______________________________________________________
Izobražen je tisti človek, ki ve, kje bo našel tisto, česar ne ve.

karafeka ::

Ne, kazen dobiš, če pes lavfa na tvojem dvorišču ali tvoji zemlji (gozd, travnik itd) brez kontrole in koga ugrizne in če žrtev kliče policijo.

Pyr0Beast ::

Če ni ograjen prostor nima kaj tekat naokoli.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Ramon dekers ::

Go-ahead je izjavil:

Pa še malo off topica.

Pred leti sem dobil v dar psa da se bodo otroci igrali z njim. Nisem si ga želel, vendar ga zavrniti tudi nisem mogel. Najprej je bilo vse Ok, pes je bil majhen igriv in nenapadalen. KLjub temu sem ga ogradil, vendar mi je v vsvoji razposajenosti vse podrl, tako da sem ga žal moral dati na verigo. Vsak dan, ker se mi je žival smilila sem ga takoj po službi spustil. Okrog hiše je namreč nekaj velikih travnikov in njiv, gozd, pa tudi nekaj hiš z psi.

Sam nisem imel časa ga voziti na sprehod, ker je zrasel v 40 kg tele pa ga ostali niso zmogli. Nekajkrat so sicer poskusili s povodcem, vendar ko je prišel mimi sosedov pes na povodcu sta vse skupaj podrla na tla.

Včeraj po branju te teme me je zapekla vest in se ga spustil samo 10 min. Ko je pritekel nazaj sem ga takoj poskusil zvezati. Ulegel se je na tla,tako da sem ga moral skoraj vleči do verige.

Kaj naj storim????
Zgradim pesjak, da bo lajal cele dneve. Sedaj laja samo ko pridem domov, dokler ga ne spustim.
Želim si , da bi imel čas se sprehajati z njim, vendar ga žal nimam. Nekajkrat sem se pogovorjal z družinskimi člani, da bi ga komu oddali vendar nočejo.

Tako sem v neke vrste pat poziciji in lahko izbiram samo najmanj slabo varianto med vsemi slabimi.



to je idiotizem največje vrste, če nimaš časa za psa je bolje da ga ubiješ, kot da je ves čas sam, v kletki...pri nas sta oče in mam v pokoju, pes je mešanec med zalitm prinašalcem, karakter je tudi bolj njegov. Pes je v hiši, gre vsak dan na sprehod, naučen je da ne gre čez posest, in naša posest je brez ograje. (je pa sterilizirana).
Če sam nebi imel časa, siguno nimam doma živali. Sploh pa ne razumem ljudi, ki imajo pse v stanovanjih, dobro mogoče babice z čivavami...vsega ostalega si ne predstavljam. Pes ki ni s človekom je butast pes.

Ramon dekers ::

imagodei je izjavil:

No, ako za pse vodnike za slepe še kupim tole s kastracijo (dasiravno NI nujen pogoj), se verjetno zgolj hecaš glede policijskih in vojaških psov, od katerih se AGRESIJA na UKAZ pričakuje...?

Najpomembnejši del oblikovanja karakterja (znotraj tega, kar določa že sama pasma), je gotovo ustrezna dresura.



policijske pse se trenira enako kot reševalne, na ukaz. Pa naj bodo kastrirani ali ne.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stroški psa (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7710620 (7919) jype
»

Zaščita ljudi pred psi (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
37958612 (48459) Massacra

Ovratnico za psa (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11617858 (16308) Meizu
»

zakaj ma folk pitbule? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26225911 (17102) LordTado

Napad psov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20114860 (11383) Tody

Več podobnih tem