» »

Stroški psa

Stroški psa

1
2
»

hipertija ::

Če si star 20-35 let in imaš preveč časa in nekaj denarja, potem je SKRAJNI čas, da si umisliš otroka in dejansko narediš nekaj za svojo prihodnost in družbo.

Mi je pa groza, ko se ljudje odločajo za hišne ljubljenčke in ta manija traja nekaj časa, potem se pa počasi, a vztrajno pozablja na njih. Vem, da niso vsi lastniki psov enaki, a že iz svojega neposrednega okolja lahko najdem precej primerov in dejstvo je, da se to zelo verjetno kaže tudi širše.

Na drugi strani se pa pojavlja drug ekstrem (spet ne pri vseh, sem pa pri mnogih to opazil):
- nekateri zelo radi mislijo, da njihov pač ne more ugriznit (podobno kot pri otroku, naš pa že ni tak), če pa že ugrizne - se je pa ustrašil, opozoril, ne vem kaj mu je - nikoli ni tak (verjamem, da je tako - ampak po drugi strani je pa pes še vedno ugriznil in ne moremo kar pozabiti)... primer: ko je ženski tekla kri (pes pritekel na cesto, javno cesto izpred hiše) in je bilo potrebno peljati v bolnišnico zaradi nevarnosti zastrupitve, pa je lastnik ostal ravnodušen, ni želel niti pomagati in se je celo izgovarjal, da je bil pes pred lastno hišo itd.. Kolega je ugriznil pes, pa mu je lastnik ponujal mislim da 20 ali 50€ - še danes ima brazgotino na roki.
- da ne govorim o tem, da marsikdo misli, da če njega ne moti slina in ovohavanje, da tega ne moti osebe, ki jo morda sreča nekje po poti na sprehodu. Nekoč sem šel po mestu v elegantni obleki na precej pomemben sestanek - srečam znanca in sem dobil še nekaj slinastega dodatka njegovega prijatelja, tako da je bilo res super pred sestankom čistit hlače v gostilni.
- nekateri mislijo, da so travnate površine (javne, sosedove) namenjene izločanju hišnih ljubljenčkov
- nekateri mislijo, da lahko po mili volji spuščajo pse v naravo, pa po raznih javnih površinah, ker je njihov priden in naučen itd.
- si morem predstavljati, kako je po blokih, ko lajajo... Vem kako je, ko sosedov... k sreči so ga uspeli umiriti in k sreči imam dobro izolacijo in pa imam izgovor, ko vadim bobne - lahko lepo kipnem okno brez problema.

Nimam nič proti psom in lastnikom, tudi živali imam zelo rad in zelo rad pogledam vzgojene živali in se čudim, kaj vse se jih lahko nauči, ampak vsak ima neko svojo toleranco in vsiljevanje svojega prepričanja določenih lastnikov psov in njihovega mišljena pa me motijo, motijo me pa zato, ker neposredno vplivajo na tiste, ki jim do psov pač enostavno ni!

kozmy ::

Alien123 je izjavil:

Mi smo meli mačka 20 let, sam kaj ko si s tem ne moreš nič začet

Takši kot ti, sploh nebi smeli imeti živali..

D3m ::

Pravi se oglaša. :)
|HP EliteBook|R5 6650U|

Kvatebrigic ::

Najbolj pomembno pri odločitvi za psa je, kaj nameravaš z njim početi. Vse preveč je folka, ki si psa omisli "z očmi", ker je pač lušten, po nekem času je pa ta žival doma namesto fikusa ali na vrtu namesto žive meje.
Dobro razmisli, kaj nameravaš z njim početi, ker vsak pes naj pri hiši ima neko vlogo, z njim se je treba aktivno ukvarjat. Dobro se pozanimaj o lastnostih pasme in še posebej pozoren bodi pri tistih neželenih lastnostih, ker jih mnogi radi spregledajo, češ saj maoj pa ne bo tak.
OBVEZNO vračunaj stroške šolanja, sploh če nimaš bogatih izkušenj s tega področja.
Pri meni je bil ogromen strošek šolanje psa. Umislil sem si lovskega psa z odličnimi geni, ki mi je tekom šolanja "dal tinte pit"...
Kot so že drugi povedali - najprej nakup psa (od 0, če posvojiš pa do par k€ za pasemske mrcine), potem so tu obvezna cepljenja in ostale veterinarske zadeve (hitro 100€/leto), hrana spet odvisna od velikosti mrcine in načina prehranjevanja (cca 50€/mesec za srednje velikega psa), šolanje (cca. 200€/stopnjo). Potem so pa še ostale stvari - igrače, priboljški, boks za v hišo, boks za v avto, povodci, oprsnice,... Tu pa spet zavisi kaj boš s psom počel - če bo doma namesto fikusa, oprsnic niti rabil ne boš, če bosta hodila v hribe, jih pa boš...

lisaac ::

Pri psu je tako, da z njim dobiš novega družinskega člana in ne hišnega ljubljenčka.

otago ::

Odnosi do malih zivali so se zelo spremenili. Tudi na podezelju. 10, 15, 20 let nazaj ni bilo nic nenavadnega ce je bil pes(kot cuvaj) na verigi. Kasneje v boksu. Sprehoda da, ampak ne dnevno, ali veckrat dnevno. Psu se je tudi dajalo jesti, kar je ostalo od kosila, ni se posebej kupovalo hrano s tem vitaminom, s to omega kislino, z x substanco za lep kozuh. Nasemu smo dajali jajca za lepsi kozuh. Veterinarja ni videl, lovec je prisel na koncu.

Dobro da smo kot druzba sli v smer bolj humanega ravnanja, vec sprehodov, pravilna prehrana, zdravniska oskrba, "lepa" smrt z inekcijo.

Hkrati pa je imeti ljubljencka postala druzbena norma in odgovornost. Ce mu ne kupujes hrane od te in te firme, za vsaj toliko eur, ce ga ne vodis k veterinarju, delas narobe. A imeti 1-2 nemski dogi v 2 sobnem stanovanju v centru Ljubljane je pa kul. Da ne omenjam, da marsikateri podaljsuje trpljenje zivali z zdravljenjem preko meje dobrega okusa, posebej pri pasmah z genskimi napakami. Veterinarji zasluzijo.

Imeti macko, psa je menjalo prejsnjo stopnjo razvoja partnerskega odnosa imeti se odlociti, imeti otroka.

Ce ne kompliciras, uporabljas kmecko pamet, ni velik strosek. Lahko pa kupujes dizajnerske oblekice za civavo v velikosti ananasa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()

Raindancer ::

Mi imamo mešanca, labrador/boxer. Srednja velikost, precej aktiven, vendar hitro učljiv.

Okvirni stroški so vsaj 50 € na mesec za hrano - letno 600 € Plus posode za vodo.
Kastracija ali sterilizacija - ni nujno, vendar dobrodošlo, če nočeš imeti 'pasjih izpadov' ali mladičev, v kolikor se odločite da bi imeli psico.
Povodci, oprsnica - cca 60 € - enkratni strošek, v kolkor je pes odrasel. Če je nevarna pasma, ali če nisi prepričan, da ga boš obvladal, potem tudi nagobčnik. Brez izjeme!
Šolanje: 2 stopnji, cca 500 €, mislim da vsako leto ena stopnja.
Priboljški in igrače za zobe: cca 30 € na mesec, več, ko se psa šola.
Veterinar: cca 45 € za osnovni pregled, cepljenje proti steklini cca 20 € letno. Občasno striženje krempljev pri veterinarju, če so predolgi, občasen obisk veterinarja če je poškodba.
Nega in higiena: šampon okoli 30 € (za kakšno leto), krtača 15 €, suplementi za sklepe 25€, ovratnica proti klopom 20 € Vrečke za smeti (kakci) kakšna 2 €
Postelje: 160 €, s tem da sta dve, ena pri mami in ena pri bratu.
Čas: Vsak dan vsaj 1/2 ure na sprehod, ponoči na WC 2 ali 3x, umivanje in sušenje, če slučajno gre v blato.
Predelava avtomobila: To je odvisno, kako velik je avto. Ampak minimum je oprsnica in primeren povodec na zaklep če je avto manjši in je pasma večja. Če se da, je bolj primerno, da se v avto namesti mreža ali, če je karavan, kletka. Če je pasma manjša, tudi neke vrste prenosna kletka. Če pride do nesreče je za psa in lastnika bolj varna kletka, ker prepreči večino sile naleta kosmatega NLP v sprednji del avta kot če je samo na oprsnici.

Dlake! O tem seveda večina pasjih lastnikov ne govori, ampak so problem, če je pes v stanovanju ali kar tako. Dlake so na oblačilih, parketu, postelji in še kje. Če je pes dolgodlak , potem lahko pričakuješ v pomladnih dneh pravo 'mesenje' in bo šlo nekaj časa za česanje in mogoče striženje, v kolikor izgubiš živce in bi raje imel nekaj s krajšo dlako. Dlake bodo povsod, tudi na tvoji najboljši obleki za v službo.

Na leto je okoli 700 € stroškov, največ od tega hrana, potem veterinar, priboljški in nega, z občasno menjavo povodcev. Vsakodnevni stošek je čas, temu se ni moč izogniti, kar je tudi problem, če misliš imeti dopuste v tujini, ker boš moral vso stvar precej drugače načrtovat kot če psa ne bi imel. Ne rečem, da se ne da, je pa postopek precej daljši, ker mora imeti pes svoj potrjen potni list, in potem je odvisno, kako potujete - avto, avion, ladja, ipd.

Največ časa požre šolanje, je pa spet odvisno od vrste, predvsem pa od tebe, kakšna osebnost si. V družini se je s psom največ ukvarjala mama, ker je že prej imela 2 psa, je pa bilo to 2 uri 2x na teden - šolanje, torej 4 ure tedensko, da ne omenim vsak dan vsaj 1/2 ure za osnovne komande. Pes je bil prej zdivjan do konca, po šolanju je postal precej mirnejši in vodljivejši. Drugače se zdaj s psom ukvarjava jaz in brat, običajno 1/2 ure za sprehod dnevno, poleg crkljanja in igre, v kolikor nama pri najinih službah dopušča čas, pri tem da živimo na podeželju.

Pes je, podobno kot avto, strošek. Res je, da te lahko čuva, ti je prijatelj in družinski član, vendar se moraš tudi sam zavedati, da če mu ne moreš nuditi vsaj tistih minimalih pogojev za življenje - hrana, sprehod, pozornost, higiena, veterinar, vzgoja in družba - potem je bolje, da zamisel o lastništvu opustiš do takrat, ko jih boš pripravljen izpolnjevati.

Ni sicer treba, da si nabaviš ravno rodovniškega, ker jih je veliko že v zavetiščih, in tam praviloma poskrbijo, da psi poznajo vsaj osnovne ukaze. Tako da v kolikor nimaš namena 'počlovečiti' psa, in se držiš tega, da z njim odgovorno in lepo ravnaš - lahko imaš zvestega sopotnika za vse (pasje) življenje.

Veliko sreče!

jocoj ::

Postelje, povodce, krtače, šampone nagobčnike, kletke in ostalo dobiš recimo na zoohit za drobiž in ne takšne cene kot so zgoraj naveden in verjetno veljajo za fensi ljubljanske štacune.
Steklina je okrog 35 EUR in se sedaj že nekaj let cepi na tri leta.

Uizi ::

Ganon je izjavil:


Mačji karakter je meni fascinanten. Njej ne boš nič ukazoval, ona bo tebi. :D


Dog: "nosijo mi hrano,vodo,igrače ONI SO BOGOVI!"
Cat: "nosijo mi hrano,vodo,igrače JAZ SEM BOG!" Knocks glass off table. :D
 meow

meow

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Uizi ()

Uizi ::

meow evo ratal mi je v 10 poizkusu lol

Raindancer ::

@ jocoj: Navedene cene so preko zoohit, s tem da se hrana kupuje v 12-kilskih vrečah in priboljški v večjih pakungah, ker so tako cenejši in so za dlje časa. Edino oprsnica je bila naročena od drugod, ker na zoohit takrat ni bilo prave mere, od drugod dobavljeni tudi suplementi.

Cepljenje proti steklini je, kot si povedal. Vendar če imaš mladega psa, potem je nekaj časa vsakoletno cepljenje proti različnim boleznim, ne samo steklini. Mislim da je bilo pri našemu nekaj do 3 let starosti. Ker je to že nekaj časa nazaj, je mogoče, da so moje informacije že zastarele.

Cene zgledajo ogromne, ja. Toda upoštevaj, da ko imaš psa izšolanega (vsaj osnovni tečaj poslušnosti, cene odvisne od tega kje stanuješ in pri kom treniraš,) se tekoči stroški znižajo. Napisana cena okvirnih stroškov po šolanju (700 €,) je zaokorožena navzgor, s tem da je redko treba menjati povodce (v kolikor je kakšen uničen), oprsnica je še prva, s tem da smo jo kupili, ko je pes odrasel, higiena in veterinar sta všteta v ceno.

Lp,

Raindancer

D3m ::

Toda upoštevaj, da ko imaš psa izšolanega


Great. :/
|HP EliteBook|R5 6650U|

Uizi ::

Danes sem bil pri veterinarju, šel sem po tablete proti zajedalcem. Predtem sem malo poguglal zadeve in našel omenjene tablete 10kom. 3EUR. Ampak, ker sem rabil nujno eno tableto takoj, sem šel do veterinarja in on meni takoj začne bluzit o 3-tedenski terapiji in nevem kaj. Sem mu povedal, da vem kako poteka zdravljenje in imam tablete že naročene in nerabim drugega kot eno tableto. Potem mi je brez težav prodal samo eno, CENA:3,04EUR????????
Sej mi ni blo težko dat ta drobiž, nisem si pa mislil, da nas tako obirajo. In če se nebi prej pozanimal o ceni, bi me to stalo 10EUR+ na leto tako pa imam zalogo za 2 leti+ za 3EUR.
Pri marsikaterem veterinarju ti pa nočejo prodati posamezno!! Fajn biznis 3EUR vložka, iztržiš pa 30EUR...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Uizi ()

blackbfm ::

Menda nisi mislu da bo nekdo dežural in delal zalogo tablet za dva centa marže

Ce hoces dobre cene moras pac preskočit posrednike, tako velja za vse izdelke.

Uizi ::

To mi je jasno, da nebodo delali zastonj ampak 1000% marža je pa mal svinjsko..

jype ::

otago je izjavil:

Dobro da smo kot druzba sli v smer bolj humanega ravnanja, vec sprehodov, pravilna prehrana, zdravniska oskrba, "lepa" smrt z inekcijo.
Ja, super je.

otago je izjavil:

A imeti 1-2 nemski dogi v 2 sobnem stanovanju v centru Ljubljane je pa kul.
Ne, v resnici ni. Življenje z živaljo od lastnika terja, da se marsičemu odpove, ali pa nekomu plača, da namesto njega skrbi za žival.

Uizi je izjavil:

Danes sem bil pri veterinarju, šel sem po tablete proti zajedalcem. Predtem sem malo poguglal zadeve in našel omenjene tablete 10kom. 3EUR. Ampak, ker sem rabil nujno eno tableto takoj, sem šel do veterinarja in on meni takoj začne bluzit o 3-tedenski terapiji in nevem kaj. Sem mu povedal, da vem kako poteka zdravljenje in imam tablete že naročene in nerabim drugega kot eno tableto. Potem mi je brez težav prodal samo eno, CENA:3,04EUR????????
Pa kje najdete te veterinarje?

Pojdite do kakšnega, ki dejansko skrbi za živali.

V Ljubljani nisem imel slabe izkušnje niti na kliniki VF, niti v Sneberjah. Privatniki, katerih prihodki so primarno odvisni od tega, da ti prodajajo reči, pa očitno niso vredni zaupanja.

nsa_ag3nt ::

OP
Če hočeš psa, se prvo prepričaj v to 100%.S teboj bo vsaj 10 let.

Predlagam da greš bo najbližjega pasjega zavetišča in tam vsak dan (ob vikendih zjutraj in zvečer) pelješ random psa na vsaj polurni sprehod.Ob vsakem vremenu, tudi če ti teče iz nos in te boli grlo.
Ko boš to počel 3 mesece zapored bi bo jasno, če ga vedno hočeš.

Tudi čiščenja njihovega pesjaka se ne izogibaj.


Kdor hoče psa in bi rad veterinarja videl samo ob cepljenju, potem naj izbere mešanca.Pri čistokrvnih je že nekdo lepo napisal, da je preveč inbreedinga in gensko pogojenih bolezni.Rodovniški nemški ovčar ima npr. lahko displazijo kolkov.


In ne kupuj belgijskega ovčarja, aljaškega malamuta, huskyja in podobno, če si kavč general (beri na dan narediš 50 korakov, če imaš dober dan).
To so samo nekateri od psov, ki jih moraš dobesedno utruditi na dnevni bazi, drugače postanejo zlobni in zagrenjeni.
Pesjak bo v tem primeru situacijo še močno poslabšal.Če nimaš ograjenega zemljišča velikosti vsaj 20x20m, kjer se bo pes prosto gibal, bo jeba.

Imaš samo stanovanje ? Pozabi na psa in si kupi tisto morskega prašička in poganjalec kolo.


Pes je kot večni otrok (ki ostaja na razvojni stopnji 8 letnika), ne pomaga ti noben denar. če mu dnevno ne nameniš svojega časa.




Vsaj od 2011 je obvezno samo cepljenje proti steklini, cena 35 eur, prvo je bilo na vsako leto, potem so končno le začeli upoštevati navodila proizvajalca in je sedaj na 3 leta, če na zamudiš datuma.

Tablete proti parazitom imajo tudi v vsaki lekarni.
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nsa_ag3nt ()

Uizi ::

Sem imel belgijskega ovčarja, to ga moraš zgonit vsak dan, hiperaktiven working dog.
Vozil sem ga pa s kolesom, odpel na polju pa gasa, da je tekel za mano, če si šel peš se mu sploh poznalo ni. :D
Jih imajo z razlogom v policiji, to ni pes za average joea.

jype ::

Uizi je izjavil:

Jih imajo z razlogom v policiji, to ni pes za average joea.
Malinois je super pes za vsako priložnost, če si vesten in skrbiš zanj. Average joe gor ali dol, tudi za čivavo se moraš potrudit, al si je pa raje ne omisliš.

blackbfm ::

Kdor hoče psa in bi rad veterinarja videl samo ob cepljenju, potem naj izbere mešanca.Pri čistokrvnih je že nekdo lepo napisal, da je preveč inbreedinga in gensko pogojenih bolezni.Rodovniški nemški ovčar ima npr. lahko displazijo kolkov.


Oboji dedujejo tako DOBRE kot SLABE gene. Pri mešancih je nekolk manjša možnost defektov, ni pa nič izključeno.

jype ::

_Veliko_ manjša možnost defektov, zares.

blackbfm ::

Povej to moji mešanki ki ima težave s kolki. To je pač čista loterija.

jype ::

Seveda je loterija, a možnosti, da bo imel NO pri starosti nad 10 let težave s kolki je 90%, pri mešancu pa manj kot 10%, če le nimata obe pasmi staršev konsistentne displazije.

Kvatebrigic ::

Pri pasemskih psih je predvsem pomembno da se res dobro pozanimaš in najdeš dobrega vzreditelja, ki ima kvalitetna legla.
Ravno pri nemških ovčarjih ni nič čudnega da imajo mnogi displazijo kolkov. Malo si poglejte kaj so naredili s to pasmo, kako so ti psi včasih izgledali "v originalu"...
Pri delovnih pasmah je najbolj pomembno to, da psu poleg fizične nudite tudi mentalno zaposlitev. Te mrcine je tudi precej lažje in hitreje utrudit s takim delom, da morajo malo misliti zraven. Delo z nosom je pa sploh zmaga.

;-) ::

scipascapa je izjavil:

Če je večji pes, trgovina zoohit in ugodno hrana. Drugače pa manj kot človek/otrok. Strošek preveč varira, ampak na grobo nekje 100EUR/mesečno. Kot je Tilen omenil, ČAS. Najmanj 3x na dan ga je potrebno peljati na sprehod, od tega naj bo vsaj eden daljši od 30 minut.

Nas mops je bil vecji strosek kot otrok. Najvec na racun ker ni imel urejenega zdravstvenega zavarovanja. Je pa je da je docakal zavidljivo starost in da je to bila posledica starosti.

Folka ki govori, da je z mesanci manj tezav ne poslusat sigurno ke manj zdravstvenih tezav z rodovniskimi psi, le da so lastniki mesancev nevesci in fusljivi lastnikom rodovniskim psom, zato ke vsaka okvara rodovniskega psa v ulici, zlahti, krogu "prijateljev" obesena na velil zvoj, okvare mesancev pa so pogosto spregledane, ali pa si lastniki zatiskajo oci kot so si ob nakupu.

Invictus ::

Če so morali mešanca plačati, so zajebali že v štartu :)).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

cronos1234 ::

jonystar je izjavil:

Zdravo. V družini razmišljamo o nakupu psa ampak preden se dokončno odločimo rabimo vedeti okvirni strošek zato me Zanima kakšne stroške imate mesečno in letno s psom. V to štejem hrano, ceplenje, zavarovanje, igrače, veterinarski obiski,... in katero pasmo imate

Glede na to da na tehnološkem forumu sprašuješ koliko stane pes je morda bolje da si omisliš še kako dodatno tablico/telefon/računalnik da potešiš potrebe po dodatni zabavi.

Žival ni samo predmet/strošek, to pa je tudi edina stvar ki jo sprašuješ.

Predlog je resen, s tem odnosom in obremenjenostjo s stroški ti bo žival samo strošek, problem in kradljivec časa. Rajši si omisli kako drugo igračo, bo ceneje....

jype ::

;-) je izjavil:

Folka ki govori, da je z mesanci manj tezav ne poslusat
Čudno, veterinarji trdijo, da je z mešanci bistveno manj težav. Se lažejo oni, ali ti?
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mastifi

Oddelek: Loža
224231 (3251) FrRoSt

Ovratnico za psa (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11617143 (15593) Meizu
»

Maltežan za parjenje :) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19143260 (39411) Ramon dekers
»

Resen problem s psičkom (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6812323 (10436) koyotee
»

prepovejmo pse v mestih! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10922338 (20587) krneki0001

Več podobnih tem