» »

kako instalirati WIN XP čez LINUX

kako instalirati WIN XP čez LINUX

«
1
2

velchett ::

Živjo,

tašča je kušila nov laptop, jaz pa ga moram usposobit za delo. Trenutno je prednaložen Linux, ki se ga želim znebit in instalirat WIN XP, kar pa je tricky, ker se mi ne sanja nič o komandah v Linuxu.

V boot direktoriju mi je smo enkrat prepoznalo DVD Rom in ko sem vendarle uspel zalaufat WIN setup mi je na določeni točki javil da setup ne zazna nobenega Hard diska in da ne more nadaljevati setupa. I'm getting kinda frustrated...

Zato rposim za čim bolj dumb-proof navodila kako se znebit Linuxa in instalirat WIN XP, pri čemer opcija da dam samo notri CD ne pomaga. Vesel bom če mi boste navedli tudi kakšne komande v Linuxu ki mi bodo pomagale naredit to čim lažje in čim hitreje...

Thanx vnaprej, ajd!

arjan_t ::

linux tu nima niti približno nič zraven

setup ne najde trdega diska ker ni sata driverjev (99.9%)

a misliš da linux vpliva na hardware ali celo na namestitev windows-ev?

velchett ::

Ne vem, ker se na to ne spoznam, kot rečeno. Bom pa vesel kakšnega nasvetu - tudi tega, kako namestim SATA driverje v linuxu, ker resource dvd sem dobil zraven, ampak nimam pojma o komandah in upravljanju/pregledovanju/instaliranju v linuxu.

Kako torej usposobim sistem da bo zaznal sata driverje in da bom lahko instaliral windowse?

Gwanaroth ::

Poglej v BIOSu, če imaš možnost izklopa SATA kontrolerja. Sicer pa DLjaj SATA driverje in jih dodaj xp instalaciji z nLite.
Lights often keep secret hypnosis..

velchett ::

Hm, bios je prilično čuden ker je zelo raw ni ne tak kot sme ga vajen in drugih sistemov, nima namreč opcij ampak samo neke stringe komand. A če DLam sata driverje (katere pa sploh moram DL-at) in jih dodam WIN cd-ju, mi jih bo zaznalo avtomatično? Pls za čim bolj "plastična" navodila.

zee ::

Poglej na domaco stran od programa nLite, kjer je na voljo povezava do "plasticnih" navodil za DL ustreznih SATA gonilnikov in njihovo integracijo v Windows XP Pro instalacijski CD.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

velchett ::

Oj, hvala vsem, uspelo ko sem dojel da je treba bit izjemno hiter ob rebootu, sicer f2 in f10 prikažeta čisto druge stvari. Spremenil SATA v IDE, zaznalo driverje in instaliral zadevo. Deluje. Amen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: velchett ()

BigWhale ::

Hm, torej nam hoces povedati, da se Windows XP niso znali namestiti? Kje hudica si jih kupil, da si dobil tako pokvarjeno verzijo? In zakaj si sel nek inferioren sistem namescat preko neke take dobre zadeve, kot je Linux?!

velchett ::

Linux me pač ne zanima, pa če je 500x superioren. Winsi pa se niso hotel namestiti dokler v BIOSu nisem SATA diska nastavil na IDE, potem je šlo vse OK.

BigWhale ::

Se sreca, da je elektrika zanimala Edisona in Teslo...

;>

Dri3r ::

uspelo ko sem dojel da je treba bit izjemno hiter ob rebootu


Neboš verjel ampak tipka "pause/break" na tipkovnici služi nekemu namenu.
dri3r

techfreak :) ::

No pa saj tudi Linux ni tako slab, da bi ga kar zamenjal. Mogoče bi ti pa bil celo všeč. Pa drugače kupi prenosnik z prednaloženimi Windowsi, saj bo cenejši. Prenosnik je samo za kakšnih 80eur dražji, Windows XPje navadna verzija je pa 300eur ali še celo več. Tako, da bi lahko prihranil 200eur.

solatko ::

Koliko krat bo še potrebno linux fanom dopovedovat, da je enostavno linux preveč kompliciran za povprečnega uporabnika, saj je v redu, je zastonj, na netu se dobi skoraj vse, vendar je potrebno imeti nekaj oziroma kar precej računalniškega, predvsem pa že skoraj programerskega znanja za dnevno normalno uporabo. Nekateri pač nimajo volje se vsak dan spoprijemati s problemi, se vsak dan učiti, ne obvladajo odlično angleščino ali kakšen drug jezik (v slovenščini tako ni kaj dosti uporabnih informacij - predvsem so v smislu - ti si pa res bedak, če tega ne veš in dodan link na kitajsko stran), za windowse je pač zelo uporabna podpora skoraj v vseh svetovnih jezikih, tudi v slovenščini, zato tudi so najbolj razširjen OS na svetu. Sam sem upokojenca pri 70 ih, ki nikoli ni uporabljal računalnika, v parih urah naučil osnove instaliranja in uporabe programov (word, excel, FF, Thunderbird, prijavo v določene spletne strani, uporabo AV...), možakar se ukvarja z literaturo in je do sedaj uporabljal pisalni stroj. To pri linux-u ni možno. Pa to je samo en primer. Zavedajte se, da starši kupijo računalnik otrokom in sami morda niso nikoli delali s to tehnologijo. Takim bi vi ponudili linux - halo.

velchett ::

uspelo ko sem dojel da je treba bit izjemno hiter ob rebootu


Neboš verjel ampak tipka "pause/break" na tipkovnici služi nekemu namenu.


Ne boš verjel ampak v 15 letih uporabe PCja ne vem če sem jo uporabil 3x...

@solatko: TOČNO TO!!! Imam pač še ogromno drugih stvari v lajfu ki mi pomenijo več kot programiranje, obenem pa želim da mi tehnika služi na hiter in uporaben način, ne da bi mi bilo treba zanjo žrtvovat preveč časa. Skratka, hvala za uporabne odgovore, mislim da je forum tudi temu namenjen. Od pretiranega sarkazma pa v take primeru rastejo mozolji, tko da na easy, fantje...

OChack ::

linux ma čudno particijo zato se en da winXP gor kr tko dat, napiše d ani diska tko da sata nima kj umes če bootaš iz DVD/CDja, verjetno ga zanima ker program iz linux particij na fat oziroma kako zbrisat linux particije
Int€l inside, IDIOT Outside

velchett ::

U bistvu je delovalo, ko sem nastavil v biosu SATA disk na IDE: Sem pa videl da je imelo s tem laptopom kar nekaj ljudi isti problem, ker se zraven nahajajo samo driverji za VISTO, tko da je blo najt xp driverje naslednja odisejada. Anyhoo, zdej vse dela and I'm a happy camper.

arjan_t ::

linux ma čudno particijo zato se en da winXP gor kr tko dat, napiše d ani diska tko da sata nima kj umes če bootaš iz DVD/CDja, verjetno ga zanima ker program iz linux particij na fat oziroma kako zbrisat linux particije


da ne bluzi če nimaš pojma

windows ne rabi znat brat particij kamor inštaliraš, in linux particije nimajo ničesar zraven

windows inštaler samo prebere katere particije se nahajajo na disku (kar je čisto neodvisno od tega kakega tipa so), če je ne pozna napiše za tip unknown, ti pa lahko še vedno poljubno formatiraš

BigWhale ::

Koliko krat bo še potrebno linux fanom dopovedovat, da je enostavno linux preveč kompliciran za povprečnega uporabnika,


Torej proglasas vse 'povprecne uporabnike' za idiote? Ne? Se pravi smo mi, uporabniki linuxa nadpovprecno pametni! Sem vedel, da je nekaj na tem.


saj je v redu, je zastonj, na netu se dobi skoraj vse, vendar je potrebno imeti nekaj oziroma kar precej računalniškega, predvsem pa že skoraj programerskega znanja za dnevno normalno uporabo.


Programerskega znanja? Za vsakdanjo? Uporabo? Dajva se tako zmenit, ce mi poves kaksno programersko znanje potrebujes za to, da kliknes na ikono USB kljuca, ki se pokaze na desktopu in pa da v meniju izberes Firefox, Thunderbird ali pa OpenOffice? To namrec je vsakdanja uporaba. Za kaj takega pa NE potrebujes programerskega znanja.

ne obvladajo odlično angleščino


Nekateri se _slovenscino_ ne obladajo, ze tukaj je problem... A ne? :>

Sam sem upokojenca pri 70 ih, ki nikoli ni uporabljal računalnika, v parih urah naučil osnove instaliranja in uporabe programov (word, excel, FF, Thunderbird, prijavo v določene spletne strani, uporabo AV...), možakar se ukvarja z literaturo in je do sedaj uporabljal pisalni stroj.


Ce ga teh istih stvari nisi mogel nauciti na Linuxu, potem je v bistvu nekaj narobe s tvojo sposobnostjo podajanja znanja ali pa poznavanja Linuxa. Morda celo oboje. Nic ne de, saj imamo take, ki te stvari znajo precej bolje.

To pri linux-u ni možno. Pa to je samo en primer. Zavedajte se, da starši kupijo računalnik otrokom in sami morda niso nikoli delali s to tehnologijo. Takim bi vi ponudili linux - halo.


Ce trdis, da se Linuxa ne more uporabljati kot pisalni stroj, potem si ignorantsko tele. Hlod.

bibip ::

@BigWhale

Ej, ej,... škoda, da te taki spravijo na obrate. Saj je malo hecno, da se ljudje tako slepo oklepajo M$ sistemov. Škoda pa živcev zgubljat za take.

Sam imam par kolegov, ki o linuxu govorijo, kako je vse odzadaj, pa nič ne dela, bla, bla, bla,... čeprav ga pa najbrž še vidli niso, kaj šele sprobal. Pa kaj čem. Povem jim, kako je. Če pa ne poslušajo, pa naj jim bo lepo z vso M$ zadevo.

Tilen ::

Mene je pa zadnič prijetno presenetila funkcija "fix broken packages" ki je svoje delo opravila precej nad pričakovanji. >:D
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

solatko ::

BigWhale - to se vidi iz tvojih pametnih izjav, kako ste linux-aši nesposobni dojemat, da se nekaterim ne ljubi izmed 500 in več distribucij, iskati ravno tisto, ki jo potrebujejo, da se jim ne ljubi vsakih nekaj ur nekaj iskat, dodajat, počet vse mogoče, da sploh pridejo do tega, da lahko kliknejo na USB ključek in potem, če bog da nadaljujejo željeno opravilo in molijo, da ne bo spet kaj štekal. Dedkom zna vsak vnuk popravit napake, če se to zgodi v winsih, lahko tudi po telefonu, kaj pa za linux.
Programersko znanje rabiš, da sploh vse skupaj usposobiš in vsakokrat, ko kaj ne dela v tisti distribuciji, ki jo imaš. Zdaj samo še začnite trdit, da je linux najbolj prijazen OS za stare ate in mame, pa boste dejansko dokazali, da je nivo vaše inteligence nekje na nivoju tovsterja in ugasnjene žarnice. Mogoče bi ga celo lahko nauču na linux-u, če bi sistem z linux-om zdržal stabilno toliko časa (že pri učenju z visto, je par krat hotel vse skupaj zagnati skozi okno, ko je iskal mape in hotel prenesti fajle). Verjetno pa ste vsi, ki kao "obvladate linux", taki trotli, da sploh niste sposobni naučiti nekoga, ki je za linux analfabet, saj ko gledam poste v katerih naj bi se nudila pomoč v linux-u, izgledajo večina tako kot tale tvoj - citat - norčevanje - citat - neuporaben nasvet - citat norčevanje. Sam se še nikoli nisem norčeval iz ljudi, ki nekaj niso znali, temveč vedno iz ljudi, ki mislijo, da vse znajo, da so ta glavni, v resnici pa dle od svojega nosa ne vidijo. Drugače pa kar se tiče telet, si se kdaj pogledal v ogledalo ali pa kakšen tvoj nasvet prebral? Pa lahko noč in poizkušajte naredit linux distribucijo za računalniške začetnike (pa tko, da bo po možnosti tudi začetniku kaj delal - da bo vsaj ključek lahko odpru, brez da mu sistem zmrzne.

PaX_MaN ::

BigWhale - to se vidi iz tvojih pametnih izjav, kako ste linux-aši nesposobni dojemat, da se nekaterim ne ljubi izmed 500 in več distribucij, iskati ravno tisto, ki jo potrebujejo

To se vidi iz tvojih pametnih izjav, kako ste windows-aši nesposobni dojemat, da se nekaterim ne ljubi izmed 500 in več plačljivih in dragih programov, iskati ravno tistega, ki ga potrebujejo, medtem ko na Linxu dobijo vse na CD/DVD-ju.

da se jim ne ljubi vsakih nekaj ur nekaj iskat, dodajat, počet vse mogoče, da sploh pridejo do tega, da lahko kliknejo na USB ključek in potem, če bog da nadaljujejo željeno opravilo in molijo, da ne bo spet kaj štekal.

Vtakneš ključek, pokaže se ikona, desni klik, izbiraj kar hočeš narediti.

Dedkom zna vsak vnuk popravit napake, če se to zgodi v winsih, lahko tudi po telefonu, kaj pa za linux.

Ne znam windowse popravit. Ker dedek nima kompa sploh. Torej tvoja izjava ne drži.

Programersko znanje rabiš, da sploh vse skupaj usposobiš in vsakokrat, ko kaj ne dela v tisti distribuciji, ki jo imaš.

Add/Remove. Ali pa sprobaš drugo distribcijo. Če pa na Winsih kaj ne dela, ga pa očitno skozi okno vržeš, ker ne moreš novih winsov nabavit, ker so vsi enaki in ker si drago plačal za program, pa ga ne moreš uporabljati.

Zdaj samo še začnite trdit, da je linux najbolj prijazen OS za stare ate in mame, pa boste dejansko dokazali, da je nivo vaše inteligence nekje na nivoju tovsterja in ugasnjene žarnice.

Je, ja. Očitno je IQ "tovsterja in ugasnjene žarnice" krepko nad tvojim.
Mogoče bi ga celo lahko nauču na linux-u, če bi sistem z linux-om zdržal stabilno toliko časa (že pri učenju z visto, je par krat hotel vse skupaj zagnati skozi okno, ko je iskal mape in hotel prenesti fajle).

Sej, Vista ga je zdrmala, pa je reku da ma dost. Če bi NAJPREJ preizkusil Linux, teh težav nebi bilo.

Verjetno pa ste vsi, ki kao "obvladate linux", taki trotli, da sploh niste sposobni naučiti nekoga, ki je za linux analfabet, saj ko gledam poste v katerih naj bi se nudila pomoč v linux-u, izgledajo večina tako kot tale tvoj - citat - norčevanje - citat - neuporaben nasvet - citat norčevanje. Sam se še nikoli nisem norčeval iz ljudi, ki nekaj niso znali, temveč vedno iz ljudi, ki mislijo, da vse znajo, da so ta glavni, v resnici pa dle od svojega nosa ne vidijo.

Ni nam treba učiti druge, ker se, z razliko od tebe in tvojih sorodnikov, znajo tega naučiti sami, in ne pizdakajo naokoli kako jih svet sovraži.

Drugače pa kar se tiče telet, si se kdaj pogledal v ogledalo ali pa kakšen tvoj nasvet prebral?

Si ti, solatko, kdaj prebral kakšno svojo, khm, solato?

Pa lahko noč in poizkušajte naredit linux distribucijo za računalniške začetnike (pa tko, da bo po možnosti tudi začetniku kaj delal - da bo vsaj ključek lahko odpru, brez da mu sistem zmrzne.

Smo jo že. Ene milijonkrat. Pa vam še vedno ne potegne.
Lahko noč, pa glej da te zlobni pingvin ne poje!

solatko ::

Potem mi pa povej, katero distribucijo naj vzamem, da jo bom naložu in takoj lahko uporabljal računalnik, namesto pisalnega stroja, časopisov, pogledal kakšen film, šel mal na internet, za nakonc pa še kakšen Avsenike zavrtu.
Pa še, da je v slovenščini, pa ko bo vnuk prišel, da bo lahko kakšno igrco odigral.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

bibip ::

@Tilen

Mene pa "sudo apt-get upgrade". Zdej je malo boljše, pa čeprav je bilo že prej dobro. :D

@solatko

Če nekdo linux uporablja, pa res ni neka umetnost in extra pamet. Včasih si moral res kar dosti posegat po terminalu. Toda tega je vse manj. Sam ga večinoma uporabljam, ker mi ustreza. Je pa res, da sem pa tja pogrešam kakšen programček iz M$ sistemčkov in obratno.

Skoraj na vsaki mašinci, ki ima linux, je še ena kopija kakih XP-jev zraven.

Pri meni je že tko. Brez ne gre. Različni razlogi.

Samo za kakšno pisarniško delo ali pa za domačo uporabo je pa čisto dovolj en linux mint ali pa kak pclinuxos. Sam uporabljam mint.

En velik + ima linux, ker če ga inštaliraš, je na mašinci od 10-15minut, pa imaš vse, kar bi en povprečni uporabnik moral imeti na sistemu. Seveda si še kaj prerihtaš. Ampak, okvirno je vse gor.

Za npr. XP... Ko imaš sistem gor po pol ure, se delo šele začne. Driverji, kodeki, aplikacije... prej kot v parih urah nisem končal nikoli.

Ima pa vsak pri sebi pluse in minuse za določen sistem, ki ga pozna.

Kakšni ljudje jih uporabljajo(mo), no, to je pa že druga zgodba...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bibip ()

BigWhale ::

Potem mi pa povej, katero distribucijo naj vzamem, da jo bom naložu in takoj lahko uporabljal računalnik, namesto pisalnega stroja, časopisov, pogledal kakšen film, šel mal na internet, za nakonc pa še kakšen Avsenike zavrtu.
Pa še, da je v slovenščini, pa ko bo vnuk prišel, da bo lahko kakšno igrco odigral.


Ubuntu/Kubuntu.

To kar si napisal zgoraj z NOBENO Windows razlicico ne mores. Razumes? Ali noces razumeti?

No, razen ce imas za pisalni stroj Wordpad in za igrco Minesweeperja.

opeter ::

Imam pač še ogromno drugih stvari v lajfu ki mi pomenijo več kot programiranje, obenem pa želim da mi tehnika služi na hiter in uporaben način, ne da bi mi bilo treba zanjo žrtvovat preveč časa.


Uporabi Maca, ti bo toliko prostega časa ostalo, da ne boš vedel kaj z njim početi. Pa boš čas zapravljal na forumih in blogih, kako ti je dolgočasno 8-)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

velchett ::

*takes some popcorn, sits behind his working laptop with Windows installed and enjoys the fight...*

R33D3M33R ::

Dedkom zna vsak vnuk popravit napake, če se to zgodi v winsih, lahko tudi po telefonu, kaj pa za linux.
Programersko znanje rabiš, da sploh vse skupaj usposobiš in vsakokrat, ko kaj ne dela v tisti distribuciji, ki jo imaš.


Bla bla bla. To niti približno ni res. Poglej si malo forume pa boš videl, da imajo Windows uporabniki na začetku ravno toliko problemov kot Linux uporabniki. Res je, da hitreje najdeš pomoč kot Windows uporabnik, ker je pač le-teh več, ampak ne mi bluziti zdaj o nekih dedkih pa vnukih, ker niti približno ni res.
Programersko znanje? Ne seri. Nikoli še nisem rabil kaj programirati, da bi v Linuxu popravil. Copy&paste ukazov, ki se najdejo na internetu. Precej bolj elegantno kot klikni z desno na namizje>izberi lastnosti>miško obrni za 90° in jo dvigni v zrak>pazljivo jo primi za "rep" ... itd.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

G-man ::

Eeej, eeej, klapa, tu se pomaga ljudem, ne pa sproža Linux/Windows flameware! Moderatorji obveščeni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

bibip ::

Tole piše za oddelek.
Vprašanja o vašem priljubljenem operacijskem sistemu, križi in težave prehoda iz sistema na sistem, povezljivost sistemov. Prigode različnih platform.


Stvar je šla "offtopic", ok. Kakšno mnenje ne škodi. Če je bil pa kdo žaljiv, bodo pa že moderatorji porihtal.

Je treba tožarit?

techfreak :) ::

<blackqoute>Dedkom zna vsak vnuk popravit napake, če se to zgodi v winsih, lahko tudi po telefonu, kaj pa za linux.
Programersko znanje rabiš, da sploh vse skupaj usposobiš in vsakokrat, ko kaj ne dela v tisti distribuciji, ki jo imaš.</blackqoute>

Verjemi, prej bi znal dedku/babici popraviti Linux kot pa Windows.
Sploh pa se motiš. Tudi Windows ni tako lahek. V nekaterih primerih je celo težji od Linuxa.

solatko ::

Verjetno je več uporabnikov Winsow, kot linuxa, zato je objektivno tudi pomoč dobiti mnogo lažje. Da XP-ji so dokaj problematični, drugače pa je z Visto. Je za uporabnika zelo prijazen OS, šoferje najde sama, na napake opozarja (za poznavalce malo moteče, za začetnike odlično).
BigWhale - z obemi sem imel že pri instalaciji velike probleme (res, da nisem poznavalec linux-a), tako, da si ne predstavljam, kako bi neki dedek ali začetnik, sploh lahko kaj naredil, s tem dvema OS-oma, brez konkretne pomoči dobrega poznavalca linux-a. Za winse ima vsak kakšnega mulca v soseščini, ki mu bo za mal drobiža to naredu, strokovnjake za linux, pa lahko iščem z lučjo pri belem dnevu.

PaX_MaN ::

What google sayeth:

Linux problem - 72.800.000 zadetkov
Windows problem - 209.000.000 zadetkov

Govoril sem.

EDIT: Za picajzle:
windows AND problem - 165.000.000
linux AND problem - 123.000.000
Pa seveda, tiste bolj priljubljene:
ubuntu AND problem - 15.600.000
windows xp AND problem - 50.700.000

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

solatko ::

Če že daješ podatke, še izračunaj koliko problemov na kakšen OS, glede na število uporabnikov. Če ima linux cca 15% uporabniko je zadeva precej v prid MS. Poleg tega je tudi vprašanje za kakšne probleme gre, tudi na tem forumu, je nekaj procentov popolnoma smešnih problemov.

BigWhale ::

Verjetno je več uporabnikov Winsow, kot linuxa, zato je objektivno tudi pomoč dobiti mnogo lažje. Da XP-ji so dokaj problematični, drugače pa je z Visto. Je za uporabnika zelo prijazen OS, šoferje najde sama, na napake opozarja (za poznavalce malo moteče, za začetnike odlično).
BigWhale - z obemi sem imel že pri instalaciji velike probleme (res, da nisem poznavalec linux-a), tako, da si ne predstavljam, kako bi neki dedek ali začetnik, sploh lahko kaj naredil, s tem dvema OS-oma, brez konkretne pomoči dobrega poznavalca linux-a. Za winse ima vsak kakšnega mulca v soseščini, ki mu bo za mal drobiža to naredu, strokovnjake za linux, pa lahko iščem z lučjo pri belem dnevu.


Pomoc za linux najdes pri tistemu, ki ti je prodal racunalnik z linuxom. Mar ne? Povprecen sosedov mulc zajebe povprecno vec stvari kot jih popravi. Sem predolgo delal na servisu, da si tega ne bi upal trditi. Vista morda najde driverje sama. Meni se se instalirati ni hotla recimo. Stvar je popolnoma subjektivna in odvisna od srece, lunine mene in aktivnosti sonca.

Dedek bi z Linuxom komot delal, saj ima na desktopu ikono na kateri pise Internet, eno na kateri pise Office in eno na kateri je narisan trdi disk. Ko vtakne USB kljuc v racunalnik pa se na desktopu pokaze ikona USB kljuca. Seveda ima lahko te ikone v slovenskem jeziku, ce mu pase. In to ponavadi takoj ob izidu nove razlicice operacijskega sistema, kar za konkurenco ne bi mogli trditi.

Poznavalce linuxa pa ni tako tezko najti. Za moje pojme se prelahko. Zal je pa 'poznavalce' Windows se toliko lazje najti. Ampak hej! Tudi tazaresni servisi morajo od necesa ziveti.

solatko ::

Ta zaresni servisi naj malo znižajo cene, pa sosedovi mulci ne bodo meli dost dela. Poleg tega si najmanj 14 dni brez računalnika, če hočeš da ti zamenjajo en kurčev trdi disk. Štacnar, ki ti proda računalnik z linuxi, ve po navadi dosti manj, kot sosedov mulc o winsih. Osebno vem, da je linux čisto cull zadeva, vendar moraš resnično dobro poznat več, kot osnove računalništva. Dokler ne bo vsaj taka podpora, kot za winse, se pri povprečnih uporabnikih pač ne bo prijel. Tak, ki ga moraš 15 minut učiti, kako se naštima BS player, kako v wordu napiše dokument in ga shrani, da mu moraš še po več letih pečt CD-je, ker vse kar speče niti na PC-ju ne dela, takmu ne moreš vsiljevati linux - temveč mu daš gor visto in imaš mir, če kaj ne ve, pokliče po telefonu in mu razložiš.

kranjec123 ::

mene pa neki zelo zanima pa bi bil zelo zelo zadovoljen če bi mi kdo pomagal.
na moj računalnik sem namestil fedoro 8. in se je takoj po instelaciji začel moj oče pretoževati češ da hoče nazaj xp,
zato ker je navajan nanje. dej pa poskušam xpje nazaj nainštilirat pa me nikakor ne zažene naprej stran postane črna in to je to kar je,
a ma kdo kak predlog kako bi lahk linux zbrisu pa nazaj dobu xpje.
najlepša hvala za odgovor!!

opeter ::

Ne bo šlo. Moral boš kupiti nov računalnik.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

kranjec123 ::

sem brez besed a ga morda prodajaš, da si tok dober odgovor dal
sigurno obstaja opcija. zto bi pa prosil kake mal bol korektne odgovore,
hvala za razumevaneje.

bibip ::

opeter se je malo pohecal... :)

Narediš čisto normalno inštalacijo. Ko inštaliraš, samo določiš, na katero particijo pa formatiraš jo (tudi quick format je dovolj). Nobna umetost. Bootloader bo po inštalaciji od windows.

kranjec123 ::

ja sej sem že poskušal, vendar ko ustavim windows xp in ponovno zaženem računalnikl, mi najprej napiše da bere cd potem pa mi naredi le črno stran in ne morem ne nazaj ne naprej, nobena tipka mi ne pomaga tako da morm fizično ponovno resatirati comp. mislim cd od xpja ki vsebuje sp2 ne pomaga popolnoma nić, ne morm naložiti xp je. in niti zbrisati linuxov...
poskušal sem že z linuxsi zbrisati vse podatke potem sem inštelacijo prekinil (ko se je računalnik kao formatiral) in ustavil xpje, pa se ponovila zgodba.
poskusil sem tudi sata mode prekvalificirati v kompatebility.
slučajno kdo ve kaj naj naredim sedaj???

bibip ::

Potem tebi niti ne boota inštalacijskega xp CD-ja. Linux gre z CD-ja?

Če je tako, potem nekaj ni v redu z XP medijem.

Pyr0Beast ::

Wini znajo biti prav nesramno hitri, instalacija gor v 7 min, hladni zagon < 20s
Vezejo me edinole programi ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

kranjec123 ::

boota boota, že neštetokrat sem računalnik uspešno formatiral mojega in od drugih vedno z istimi windowsi ampak tokrat mi pa čez linuxse noče jt
tut na usb sem dal windowse in v biosu pripravil da prvo bere iz usb ključev. toda tudi to mi ni delovalo. tko da sem že res ogromno funkcij poskusu pa mi noče delat.
pa tut jest sem mislu da je cd kje zjeban sam sem lahko na leptopu lepo normalno formateru. sam na osebnmu kompu me neki zafrkava. kaka je še opcija da nardim formatacijo in zbrišem popolnoma vse podatke od linuxsa. morda mi potem zazna xpje.

solatko ::

Naredi si acronis director suite boot disk in boš lahko popucal hd, naredu particije, skratka pripravil disk za instalacijo. Lahko pa si narediš boot disketo z orodjem od proizvajalca trdega diska.

vojko20 ::

Dob si od Gentooja live CD/minimal CD pa pobrišeš vse particije z fdisk programom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: vojko20 ()

arjan_t ::

uporabi gparted liveCD

bibip ::

..., vendar ko ustavim windows xp in ponovno zaženem računalnikl, mi najprej napiše da bere cd potem pa mi naredi le črno stran in ne morem ne nazaj ne naprej,....


Ti imaš nek drug problem. Po mojem imaš dvd drive, ki ti že bolj slabo bere (probaj z drugim medijem), ali disk narobe skonfiguriran v BIOS-u(v BIOS-u preglej, če je disk prav nastavljen). Probaj boot naredit z eno live distribucijo. Skoraj vsaka ima gparted gor.

preem ::

heh, tako je... linux nima nič veze da tep ne boota CDja, na novo zapeči CD, zih je šel hvragu, al pa tvoj CD/DVD-ROM.

drgač pa ko ste se neki kregal gor, da moraš bit programer da linux uporabljaš. to je navadna farsa, leta 93 je to morda bilo res. danes pa več ne. imaš 10x manj problemov z linuxom, kot z winsi, tako pri inštalaciji, kot pri uporabi.

pa ti men povej, a zna povprečna stara mama naložit driver za zvočno, mrežno ali grafično na novo inštalirane winse?? Pa u 95% primerov se zgodi da winsi NE naložijo teh driverjev sami, tko da je supergranny prepuščena sama sebi.

lepo vas prosim, ne govorte bedarij če se ne spoznate na stvari.

Steinkauz ::

What google sayeth:

Linux problem - 72.800.000 zadetkov
Windows problem - 209.000.000 zadetkov

Govoril sem.

EDIT: Za picajzle:
windows AND problem - 165.000.000
linux AND problem - 123.000.000
Pa seveda, tiste bolj priljubljene:
ubuntu AND problem - 15.600.000
windows xp AND problem - 50.700.000


Da bi mel folk tolk problemov z windows, bi mogu google najt 5.842.000.000 tak ga lol
heh, tako je... linux nima nič veze da tep ne boota CDja, na novo zapeči CD, zih je šel hvragu, al pa tvoj CD/DVD-ROM.

drgač pa ko ste se neki kregal gor, da moraš bit programer da linux uporabljaš. to je navadna farsa, leta 93 je to morda bilo res. danes pa več ne. imaš 10x manj problemov z linuxom, kot z winsi, tako pri inštalaciji, kot pri uporabi.

pa ti men povej, a zna povprečna stara mama naložit driver za zvočno, mrežno ali grafično na novo inštalirane winse?? Pa u 95% primerov se zgodi da winsi NE naložijo teh driverjev sami, tko da je supergranny prepuščena sama sebi.

lepo vas prosim, ne govorte bedarij če se ne spoznate na stvari.


To, da za veliko naprav gonilnikov za linux spljoh ne obstaja, pa ne boš omenil.

Zgodovina sprememb…

«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linuxov tržni delež dosegel odstotek (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
23616548 (11751) BlueRunner
»

OS flame wars (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Operacijski sistemi
20211383 (6706) MrStein
»

Namestitev Linux-a (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
614705 (3795) Roadkill
»

Windows Starter Edition ne dela na najnovejših procesorjih (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
19812214 (8797) jype
»

Sovražim Linux, prosim prepričajte me da ga imam rad! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
16710210 (7301) SOLMILE

Več podobnih tem