» »

Sovražim Linux, prosim prepričajte me da ga imam rad!

Sovražim Linux, prosim prepričajte me da ga imam rad!

1
2
3 4

Sahel ::

Ko je linux enkrat postiman... ni vec nobene panike...
vse tece po enostavni poti... le pocakaj kaksno leto...
pred neumnimi longhorni bo se kaka verzija linuxa zunaj... a si dobu blasterja slawc? moj linux ne... :D
ti povem kaj hoce koncni uporabnik? koncni uporabnik hoce zanesljivost delovanja... dolgotrajno delovanje... do sedaj je meni uspelo met winse najvec 6 mesecev pokonci... pol so padli kot WTC... in obicna druzina, ki nima pojma o pojmu kako se instalira linux... ti povem... nima pojma niti kako se winse instalira... zato so guruji... ki nalozijo OS na racunalo... programe pa ej v linuxu instalirat se bolj izi kot v winsih...
It's really quite a simple choice: Life, Death, or Las Vegas

tha_man ::

> Ampak, tole je pa res: linux ni za koncne uporabnike, ker linux folk to noce. Aleluja.

Ej ampak res, tud jaz imam dostkrat tak občutek. Kot da nočejo porihtat čisto osnovnih stvari da bi ble enostavne za nastavit (zloglasna nastavitev resolucije in osveževanja je že ena izmed njih). Ko sem pred kakimi 7-8 leti prvič vidu Linux sem reku, damn, to bo čez leto ali dve noro dober OS, windowsi se bodo lahko skrili. Danes sem nad njegovim razvojem vse prej kot navdušen... še tista glavna hiba windowsov - stabilnost - je s pojavom Win2000 in XP praktično izginila. Po mojih izkušnjah so windowsi za desktop uporabo *bolj* stabilni kot linux, kjer sem doživel že ničkoliko nepojasnjenih zmrzali vmsenika. Ja, samo jedro je res ostalo pokonci in lahko sem reštartal vmesnik, ampak kaj ma to veze? Rezultat je bil itak isti kot če bi reštartal celo mašino. Serverji so druga stvar, ampak o njih tukaj ni govora.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tha_man ()

mathjazz ::

@TheJack: nisva se dorbo razumela. Verjetno sem jaz kriv :D

Ti očitno trdiš da Pečenko laže, da mu vse tako lepo dela. In da lažem tudi jaz. Zdaj pa tako. SuSE 8.0 in SuSE 8.2 je bistvena razlika (ala windows 98 in windows XP). Tako da probaj kaj novejšega. Ali pa morda niti ne, ker imam 'občutek', da imaš nekoliko starejši računalnik. Potem probaj raje kak drug računalnik :D. Prepričan pa sem, da imaš smolo kar se tiče tvoje strojne opreme. Pač ne dela v Linuxu. Se zgodi. Tako kot v Windows. Zgleda da imaš precej eksotično konfiguracijo.

A to še ne pomeni, da Linux ne podpira toliko hardvera kot Windows, da je težji za namestit kot Windows, da Pečenko laže, da jaz lažem ...

Prepričan sem, da bodo večini delovale zadeve tako kot piše v Monitorju in kot ti dopovedujem jaz. Pa ne govorim na pamet. Takšno mnenje sem dobil po pregledovanju forumov na LinuxQuestions ipd., kjer sodeluje več deset tisoč ljudi.

Pa zakaj se mormo o teh stvareh vedno kregat?
www.getfirefox.com

mathjazz ::

the_man: maš prav glede resolucije in frekvence. To je v marsikateri distribuciji problem. However, zdaj je ta problem že rešen.
www.getfirefox.com

Marjan ::

Eno vprašanje, ko vidim, da ste se tako razvneli: Ali je možno v Linuxu naštimat "ClearType" pisavo, ki potem, dela povsod, v vseh programih... ?

Brane2 ::

Kaj je CLeartype ?

Jaz sem si poštima Truetype in lahko rečem:

- po začetnem navdušenju sem stavr izklopil

-aliasing na Linuxu očitno ne dela povsem tako dobro (še) kot v Winsih

-poleg tega so fonti uvezeni iz Winsov pogostokrat nekompletni. Zamenjam encoding in vse kar dobim so kvadratki

-V bodoce raje vidim dobre Type 1 fonte, ki jih bo očitno treba kje nabavit
- aja, pa autohinting je v obstojecih Win fontih precej beden ali pa se vsaj X-i ne znajdejo najbolje z njim.


To je rezultat prvih par testov. Ocitno bom moral se nastudirat zadevo... :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Marjan ::

ClearType je na LCDju nepogrešljiv, gre za "poudarjenost" črk. Če imaš WinXP se nastavijo v Display Properties -> Appeareance -> Effects. Probaj.

Na CRTju je grdo, na LCDju pa obvezno mora bit.

Tiste pisave, ki so na ST Linuxu, so v vsakem programu drugačne, in v nobenem prav dobro berljive ... :\

Brane2 ::

Ahhh to...

Mislis subpixel antialiasing ?

To sem izklopu, ker potem crke "zacvetijo", torej dobijo barvne robove in zgleda, ko da bi prisel spet na stari CRT, ki bi imel probleme z barvno konvergenco...

Ne, hvala. Prav vsec mi je "Gillete" efekt na dobrem LCDju visoke locljivosti.
Raje vidim, da delajo aliasing moje oci... :D


Kar se TrueTypea tice, resno mislim, da vsaj 50% problemov izhaja iz dejstva da ne poznam nastavitev. Kot vidim pa so Type 1 fonti ze po definicij enakovredni ali boljsi od Truetypea in ce bom ze dal $$$ za fonte, mam raje Type 1, s temi pa X-i delajo super.

Bom upenalil tudi truetype, cisto tako da skompletiram znanje in zaključim to poglavjea mislim uporabljat Type1...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Marjan ::

Kaj zdej, je al ni v Linuxu funkcije "ClearType" ?

Meni je pa zoprno gledat "gillete". S primerne oddaljenosti rula ClearType.

Ali si to pisavo Type1, ki misliš nabavit, lahko tako integriraš v sistem, da ti jo vsak program avtomatsko prevzame?

Brane2 ::


Kaj zdej, je al ni v Linuxu funkcije "ClearType" ?


Ce je to to, kar mislim, potem jo je mozno vklopit. V KDE3.1 jo imas pod nastavitvami fontov...


Ali si to pisavo Type1, ki misliš nabavit, lahko tako integriraš v sistem, da ti jo vsak program avtomatsko prevzame?


Seveda. X-i z verzijo nad 4.2 imajo integriran Xft, ki je namenjen delu s fonti (iskanja, substitucije---> kaj naredi ce iskanega fonta ni, skaliranja itd).
Z njegovim config fileom lahko nastavljas politiko okrog fontov...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Marjan ::

U, nice. To me je zanimal, thx!

TheJack ::

mathjazz: Bog ne daj, da bi jaz kogarkoli obtoževal, da laže! Tebe ali Pečenkota. Povsem verjamem, da je njemu šla inštalacija in konfiguracija (skoraj) brez problemov od rok. Trdim pa (in to iz svojega primera oz. primerov), da je njegovo pisanje nekoliko zavajajoče. Namreč, če se pri driverjih in prepoznavi hardvera v Linuxu kaj zalomi (in kolikor se meni zdi, možnosti niti niso tako majhne...), je reč precej bolj krvava, kot on opisuje. Marsikdo se bo po branju njegovega članka lotil Linuxa preveč na lahko ter s previsokimi pričakovanji in se bo zato opekel.

Kar se moje konfiguracije tiče, je sledeča:
KT266 čipset (DFI plošča, imena se sedajle ne spomnim)
athlon 900 MHz
256 mb rama
Hercules 3D Prophet 32 MB (kyro II)
zvočna na plošči
USR 56k winmodem PCI
linuxu je odmerjena 5 GB particija
(no, pravzaprav to ni moj računalnik, ampak bratov. Sam imam athlona 1400, 512 mb rama in radeon 9000 pro. Je pa linux na bratovem kompjuterju zato, ker se ga mora v prvi vrsti on naučiti, ker je pač na taki šoli. Zame je računalništvo le hobi. Poleg tega trdim, da bratova konfiguracija le ni tako zelo eksotična.... Le če res ne bo šlo drugače, bom linux namestil na svoj računalnik. Kajti že ko je brat svoj računalnik pred kratkim kupil, je bilo domenjeno, da bo namenjen tudi linuxu.)

Moram priznati, da me preseneča, kar trdiš o SuSeju (o veliki razliki med 8 in 8.2). Sem mislil, da gre pri 'decimalnih' verzijah le za popravke... Bom skušal dobiti 8.2 verzijo, ampak s Susejem je problem. Na njihovih strežnikih namreč takrat ko sem te zadeve iskal, nisem našel iso fajlov (le neka internetna inštalacija je bila tam), tako kot pri RH in Mandraku. Baje ima SuSe drugačno prodajno politiko.

A to še ne pomeni, da Linux ne podpira toliko hardvera kot Windows, da je težji za namestit kot Windows, da Pečenko laže, da jaz lažem ...

Še enkrat, ne trdim, da kdo laže. Se pa ne strinjam s tem, da je katerikoli linux (razen morda Lindows, o katerem sem bral lepe stvari na inqirerju ali registru (vedno ju zamešam)) lažje ali enako lahko namestiti kot XPje. Nikakor ne. Morda, če sistem takoj iz prve pravilno zazna vso strojno opremo (pa še potem ne verjamem – rad bi recimo videl linux firewall, ki ga je tako lahko namestiti in skonfigurirati kot ZoneAlarm). Ampak na to se ne gre zanašati. Čim pa nekaj ne štima, se pa konfiguriranje linuxa za začetnika spremeni v nočno moro. Windowse zna recimo namestiti tudi moj ne ravno računalniško podkovani kolega. Če sistem ne najde driverja za kak hardver, gre ali na Windows Update, ali pa na proizvajalčevo stran. Driver v obliki .exe fajla bo gotovo tam, potem pa le še klikne nanj in to je to. Rad bi svojega kolega videl (eh, pravzaprav ne...), kako inštalira driver v linuxu iz ukazne vrstice (s čimer se jaz mučim že kar nekaj časa, kot sem pisal prej)...

In ravno to sem ti ''zameril'' pri tvojem postu. Govorjenje, da je linux lažje skonfigurirati od XPjev, nikomur ne koristi. Ne linux začetnikom, ki se ob (zaradi takega govorjenja) nepričakovanih težavah z gnusom obrnejo stran od linuxa, in posledično tudi ne tistim, ki bi radi videli, da se linux čim bolj razširi.
Lej primer. Recimo da jaz linux inštaliram na svoj računalnik (torej ne na bratov) in iz prve vse dela kot je treba. Potem pa ATi izda nove driverje za linux (ki so baje v beta testiranju) in jaz, dosleden kot sem, jih hočem namestiti. Pa jih ne bi mogel, tako kot jih sedaj ne morem za kyrota. Pa je šla ''lahka konfiguracija'' v franže.

Skratka, da bo linux začetnikom prijaznejši, bo treba narediti neko bolj monolitno konfiguracijo. Stran s tridesetimi ''control paneli'' (Yast, za KDE….), dvatisoč namizji in neprijaznimi inštalacijami driverjev in softvera. Jedro, na njem naj sloni eno fajn integrirano grafično okolje, v njem eno konfiguracijsko orodje, ter softver (tudi driverji) v enotnih inštalacijskih datotekah, katere namestiš tako, da klikneš nanje. To bi bilo finofajn.

Še raje bi imel pa nekaj drugega… Naj vam opišem svoj idealni OS. Sistem je v enem direktoriju, ki je (razen za posodobitve, ki so redke) stalno enak. Noben program ne sme pisati v ta direktorij, niti spreminjati datotek v njem. Dalje. Programe uporabnik namesti tako, da mapo z njimi da v direktorij ''Programs''. ACDSee bi recimo namestil tako, da bi ACDSee direktorij (v katerem so vse potrebne datoteke) dal v direktorij ''Programs''. Ko bi prvič pognal acdsee.exe, bi te program vprašal, če in kam naj namesti shortcute (in pa recimo, datoteke s katerimi končnicami naj odpira). Nobenega enotnega registrija. Vse, kar program ima in rabi, je v njegovem direktoriju. Enako velja za driverje in kodeke. Osnovni driverji so v sistemskem direktoriju. Če pa recimo hočeš namestiti nov driver za grafično, dobiš na proizvajalčevi strani direktorij s potrebnimi fajli in ga daš v direktorij ''Drivers''. Sistem potem uporablja tega. Če je kaj narobe, pokaže obvestilo o napaki in se vrne na osnovnega. Enako je s kodeki. Imaš direktorij ''Divx'' in ga daš v direktorij ''Codecs''. Deinštalacija poteka v obratni smeri. Če hočeš imet spet svež sistem, preprosto pobrišeš vse iz direkorijev ''Programs'', ''Drivers'' in ''Codecs''.
Okej, malce me je zaneslo :D. Vsekakor ne jemati zgornjega odstavka preveč resno (tako ali tako je offtopic).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

Brane2 ::

Jack:

To bi blo res, če bi bilo vseh milijon kockic mozaika, ki mu pravimo Linux bilo narejenih ravno in natanko za tvojo mašino. Pa niso. Precešen del teh kockic je iz GNU kolekcije in so narejen za stroje iz vseh vetrov (Sun, HP etc etc). Zato je mozno vse kockice ob instalaciji skonfigurirati tako da pašejo na tvoj stroj. VEndar je teh kock veliko in konfiguracija ni vedno ista.

Tako je denimo tudi s codeci. Niso imeli ravno vsi avtorji istih masin, ko so jih delali itd.

Zato sem imel rad LFS. Sicer si to pocel rocno (in bilo je zamudno u 3PM) ampak tako si najlepse dojel za kaj gre.

Gentoo pa je tu se boljsi. Resno. Give it a try. Je sicer zatezen ob instalaciji, vendar semo prvic, dokler ne dojames "fore". In samo dokler ne prides do tocke, kjer Portage dela in kejr se masina zna sama zbootat. Naprej je bolj ali manj sala.

Kar se Suseja tice, je med 8.1 in 8.2 fuulll razlika. Vem, da si po oznaki tega ne bi mislu, ampak je. 8.2ka se lahko lepo posodablja (kot to pocnejo WInsi), sama instalira flike v vse kriticne package itd in je nasploh boljsa (novejsi gcc prevajalnik, novejsi glibci itd).
vedno me je blo "strah" instalacije modema v Linuxu. Suse je to resu v hipu. Takoj je zaznal, da imam na masini ISDN modem, pa tudi ADSL je IIRC takoj nasel in zmontiral. Ironija situacije je bila, da mi je connect na ADSL bil v Suseju veliko jitreje postavljen in tudi sconnectal se je hitreje kot na Winsih 2k, ki bi te stvari morali razturati po naravi...

Aja, se nekaj, kar se Suseja tice:

Mogoce je malo nekorektno primerjatii zastonj verzijo z Winsi. Primerjaj raje placano, pri kateri dobis tudi dosop do Susejevega email supporta in s tem povezanih strani. Jaz sem tako resil ze marsikak problem (Imam licencno verzijo 7.3, 8.0 in 8.2 mislim). Ce bi mi bilo do tega, bi uporabljal torej 8.2ka- ki sicer dela povsem O.K. A zame je Gentoo zaenkrat toliko zanimivejsi, da to ne pride v postev...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Mercier ::

Jaz moram reč, da sem včasih pri inštalaciji prav prijetno presenečen, ko linux sam prepozna in skonfigurira kak raid kontroler, pri windowsih pa je treba to z disket, ali pa še firmware flešat.

OK, dostikrat pa nisem prijetno presenečen. :)

slawc ::

Brane2 slabo si razumel,

nic konkreten kos HW, vecina proizvajalcev ne pise driverjev za linux. Driver za linux nastane sele po nekem cajtu, ko se ga nek freak loti pisat. To pa traja. Potem pa driver zamre, ker gre freak na dopust ali pa se mu ne da vec. Koncni uporabnik hoce imeti vse takoj. Zaenkrat linux to ne nudi oz. nudi po ovinkih (pravis da ne znam nastelat, stelat zna sam par folka).

Ves kaj, proizvajalci HW in SW so kar veseli ko se zahteve po vecji procesorki moci in spominskih kapacitetah kar vecajo. Komu pa se da optimizirat tistih par 10MB spomina in 50% CPUja, sj je pocen ...

Nisem koncni uporabnik, le nekdo ki na linux gleda bolj realno kot ostali hardcore linuxasi. (sam sem si slack 8.1 spravil na 486ko z 2x200MB diska, delal je super in ne govorim o fensi smensi desktopih, ker imam raje ukazno vrstico). Poleg tega uproabljam legalno kopijo w2k, nisem len (kot nekateri) in moti me arogantnost vecine linux folka (spremljam linux forume). Novinci so prepusceni vec ali manj samim sebi, ni treba domov hodit. To se pa dogaja zato, ker poznavalcu se večina stvari zdi samoumevnih in niti ne pomisli na to, da v FAQu sploh ni omenjena ali pa slabo opisana.

Skoda za ostale, ki bi radi imeli linux, ki sploh ne vejo za linux, za tiste ki obupajo, za vse ostale, ki jim MS smrdi, pa so ga prisiljeni uporabljati,...
LP, Slawc

Sahel ::

Zdej mi pa ti povej kaksen help in FAQ imajo winsi... ti rece povprašaj administratorja... to je pa ful dora pomoc... prej zves fore o linuxu kot une o winsih...
It's really quite a simple choice: Life, Death, or Las Vegas

Brane2 ::

slawc:

Se strinjam.

Je pa se ena fora z driverji. Pr Winsih je tako da ce nimas ravno driverja za kartico XYZ, si izvisel, ceprav imas driver za polno kartic, ki so povsem enake, le ime proizvajalca je drugacno.

Linux kernel vidi bistvo stvari. Njega ne zanima, kaj ti pise gor na mamaplati, graficni, mrezni itd. Stvar se zazre v ciperaj in nastela ustrezne registre.

Velikokrat zato prav lepo prides skozi. Dostikrat se lahko zgodi, da imas plato kjer pod Winsi UDMane ne dela, ali pa ne dela s polno brzino. Pac ko je bil pisan driver za WInse, te opcije ni bilo, pozneje so pa plato zamenjali novi modeli in se tega ni splacalo popravljat.
Ker pa ima Linux kernel svoje driverje, ki se solidno updateajo, s tem naceloma nima problemov.

Kar se driverjev za Kyro tice etc ( kar je nekdo omenjal) nimam izkusenj. Bi se pa nad te probleme (ce ze) spravljal z Gentoojem. Ce je komu ratalo instalirat stavr, potem obstaja ebuild za drive za Gentoo, samo ozivet ga je treba...

Za svojo nvidio sem rabil preprost emerge nvidia in stavr je bila ze instalirana. le se dve vrstici sem moral copy&pasteat iz navodil v X86Config in to je bilo vse...

No, sicer pa nVidiain driver za Linux tudi sicer ni problem instalirat. Samo dolsnames ga in startas. Naprej se stvar znajde sama...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

slawc ::

Sahel, nisem ga dobu ne, virusa, crva karkoli nisem dobil ze 11 let (pac, prvi racunalnik je bil PC, neki je spilal, neki so crke dol padale, fajn je blo gledat).

Tisto kar hoce koncni uporabnik si pa dobro zapisal. Manjka da bo vse iz prve delal. Zaenkrat winsi vodijo.
LP, Slawc

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: slawc ()

mathjazz ::

@TheJack:

Nisem prebral tvojega celega komentarja, ker trenutno nimam veliko časa, samo tisto kar sem hotel >:D.

Kako pa potem verjameš tistemu lepemu napisanemu o Lindowsu, če še nisi probal? Tako kot da bi verjel Pečenku :D. O LindowsOS lahko povem le to, da je najdražji, najbolj komercialen in najbolj nevaren Linux.

Zdaj pa še enkrat: SuSE 8.2 je lažji za namestit kot katerakoli verzija Windows! Vstaviš CD, izbereš Install, počakaš, izbereš jezik in sistem te pozdravi z vsemi stvarmi, ki jih bo naredil med namestitvijo. Potrdiš, počakaš ca. 20 min, da se namesti, na koncu nastaviš network (auto), namestiš updejte, nastaviš uporabnike in počakaš autodetekcijo hardvera. To je vse.

Če se pa zalomi, je pa tisto treba seveda urediti, če se sploh da (vedno ne, priznam) in tako je ta namestitev težja, se strinjam. Verjetnost, da se zalomi, je pa enaka ali vsaj podobna tisti pri Windows XP. Skoraj vedno pa se napake zgodijo le pri enem sistemu (ali SuSE ali XP), torej je tvoj probelm dokaj tipičen. >:D
www.getfirefox.com

Sahel ::

kdo je končni uporabnik definiraj malo ti to...
koncni uporabnik sm tudi jst si tudi ti je kdorkoli ki uporablja racunalnik...
pomisli malo na zacetnike... ne znajo sami instalirat winsov tajnica celo življenje piše na računalnik pa ne zna drugega kot to... ne zna instalirat winsov... in ves kolko je takih ljudi... kaj sele... da bi linux... trik je v tem da plačajo folk, ki obvlada, da jim zadevo postima... in kaj hocejo uporabniki da stvar enkrat ko stoji ne pada vec... ampak na zalost pri winsih se zgodi da tej ljudje porabijo vsaj 30k SIT na leto za popravljanje racunalnika...
igrca not igrca vn so v roku treh mesecev spet na servisu...
an apple a day keeps Mycrosoft away
It's really quite a simple choice: Life, Death, or Las Vegas

tha_man ::

Ja, za tajnice ki jim vse zrihtajo drugi in se same nikoli ne dotaknejo drugega programa kot tistega ki ga uporabljajo za delo je linux zelo dobra izbira. Prav tako za comp freake, ki jim je štelanje sistema bistvo obstoja. Ampak to so ekstremni primeri. Za večino 'navadnega' folka, ki si OS kupi in bi si ga radi preprosto inštalirali in delali z njim, tu pa tam probali tud kak zanimiv programček, igro (kar potegne za sabo še nadgrajevanje gonilnikov) pa linux še zdaleč ni primeren. In mislim da s 'končnimi uporabniki' večina tukaj misli ravno na te ljudi. Tukaj so windowsi svetlobna leta boljši.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tha_man ()

Sahel ::

je veliko ljudi ki tega spljoh ne kupi... ampak na črno uporablja...
ko se bo linux cez kako leto tko mocno razsiru in poenostavu uporabo... bo padlo na to stran veliko ljudi... že samo sedaj poglej v nekaj letih kako se je stvar spremenila... ko dan in noč je linux sedaj in pred nekaj leti... kaj bo šele čez par let...
It's really quite a simple choice: Life, Death, or Las Vegas

ssitcm ::

Linux-a čez par let sploh ne bo več, če bo SCO dobila vse tožbe!

Sahel ::

Not possible! :D Ne moreš spravit v zapor par miljonov ljudi naenkrat :D glas ljudstva je glas ljudstva
It's really quite a simple choice: Life, Death, or Las Vegas

Jebiveter ::

Mislim, da je tle zlo dosti psiholoskega vpliva.
Po moje se veliko ljudi "boji" uporabljat stvar, ki ne stane najmanj 20k, pa naj gre za kupce al crne uporabnike. Le-ti imajo se raje stvari, ki stanejo vec, delajo pa manj (npr. Windows 2000 Server namesto Windows 2000 Pro).
Odnos do free stvari je pac taksen, da ce nekaj ne dela si clovk rece: "Ah, sej je free, ni blo za pricakovat da bo delalo tko k treba"; ce pa kej ne dela prav na recimo Winsih pa si ta isti clovk rece: "Peesda, sm dal 30k za OS in zdej mi ne bo delalo, al kaj?!" - in se potrudi da stvar deluje (al pa gre pizdit v trgovino zakaj ne deluje).

Potrebno bi blo spremenit razmisljanje ljudi. Zal je to zelo tezko. Ce vzamem za primer naso preljubo vlado in podpis pogodbe z M$jem... Verjetno bi financno gledano z prehodom na linux porabili prav toliko kot z podpisom pogodbe za M$ lincence. Razlika bi bla pa predvsem v tem, komu bi sel denar... Namesto nekemu tujemu monopolistu bi bil ta denar speljan nazaj v drzavo (se pravi od davkoplacevalca k davkoplacevalcu) t.j. na racune Slovenskih linux gurujev in podljetji, ki bi se z linuxom zacela ukvarjati 100%! In namesto, da gre sedaj ta denar tuji drzavi v zep bi lahko del (20%) tega denarja dobila drzava nazaj preko davkov, hkrati pa pomagala IT "industriji" oz. panogi v Sloveniji! Pa dejte mi povedat, kje imajo nasi vrli liderji pamet!?

(PS: Tako je verjetno samo ce gledamo z naivnimi ocmi, najbrz je v ozadju velika mreza povezav med drzavnim aparatom in M$ Slovenija, a tega zal verjetno ne bomo nikoli izvedeli...)
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

dr.J ::

Kako, da linux nikakor ni za končne uporabnike, windowsi pa kao da so zato že od nekdaj?

Koliko % končnih uporabnikov pa za vraga inštalira in konfigurira windowse?
Pojma nimajo, da je (bilo?) treba kdaj pa kdaj desnoklikniti na kak *.inf file, da se kaj zgodi.


Če bi dobivali prazne mašine, bi se morali naučiti tudi win install, in tam bi večina povprečnikov zmrznila. Ampak na Slo-techu v glavnem ni takih, pol se pa kregamo.
:\

mathjazz ::

@Jebiveter: zelo modro! Se absolutno strinjam.
www.getfirefox.com

Mercier ::

Kako pa bi zgledalo linux poslovno okolje?

Koliko tega se da narediti centralno? Preko active directory-ja od MS-a se da narediti dosti tega. Kako to gre v linuxu? Recimo, da hočem, da pri pošiljanju pošte vsi pošljejo nazaj potrdilo, da so to sprejeli, ali pa da v browserju vedno obstja link na stran s podporo, pa naj uporabnik misli da jo rabi, ali ne. Take stvari, no.

Jebiveter ::

@Saša: Lahko si preprican, da se da stvari z linuxom nardit se dosti bolj transparentne kot v win okolju. Mrezni servisi? Saj linux je prakticno zrasel na internetu, da ne omenjam lokalnih omrezij, katera je poganjal *NIX (se pravi posledicno linux).
Z pravimi nastavitvami, ljudmi in aplikacijami se da naredit zaokrozeno poslovno okolje 100x boljse od win alternative. (+ cenejse)

Nej mi nekdo razlozi, zakaj se vedno vec drzav oz. njih vodilnih aparatov odloca za prehod na linux? Take so recimo Nizozemska, Nemcija, pa Japonska z lastno distribucijo, in seveda Spanija in njen full-linux solski sistem,...
Prehod sploh ni problem, problem je (kot sem ze napisal) v glavah ljudi. Ce bi recimo sprejeli zakon, da je uradni OS v RS ta-pa-ta linux ali linux na sploh, bi se pac mogu folk prilagodit. Pol bi pa Win userji izpadli kot outsiderji :P .
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

jezus_kristus ::

ah dragi moji!

danes sem prebiral skozi poste. nekaj napisanega sem pozabil (ker sem hotel pozabit), nekaj sem si zapomnil.

vsak ima svoj prav in kar boste slisali od mene bo morebiti precej "sokantno".

kje uporabljam linux? povsod. na vecih strojih sem ga ze imel instaliranega. od 486 do zdaj 2100+. In povsod je delal super. Windowsov nimam instaliranih ze nekaj let. Za branje doc fajlov uporabljam "antiword". Za pisanje dokumentov "latex". Za razpecevanje dokumentov "dvi2pdf". Najlepsa stvar linuxa je v tem, da vse stvari laufajo enako dobro na 486 kot na najnovejsem procesorju za 200Ksit.

Recimo preprost primer: gledanje filmov divx. kaksna je minimalna konfiguracija sistema za gledanje filmov pod MS Win ne vem. Jaz sem pod linuxom gledal filme na P II 233. Brez problema. S podnapisi. Full screen. Ce mi kdo ne verjame naj proba. uporabi naj "mplayer" (drajver pa najhitrejsi na njegovi konfiguraciji).

dejstvo je, da pod linuxom gre vse hitreje. pomembno je le da imas dovolj RAMa. Torej, daj RAMu prednost pred procesorjem (dobro, ce kompajliras ali kaj podobnega je druga stvar).

Kar pa se tice raznih KDE ali GNOME ali kaksnih Win managerjev... pa PROSIM VAS! Kaj res hocete, da se linux spremeni v Windowse? Koliko resorsov gre samo zato, da se na zaslon izrise en bogi okvir in notri z lepimi crkami pise "Mozilla". Nepotrebno. Irrelevantno. Zakaj je za browsanje sploh potrebno zagnat graficno okolje? Kaj ne obstaja "lynx", "w3m", "links", ... ??? Dejstvo je, da se da vse naredit iz tekstovnega okna. Tako imam jaz poleg klasicnega monitorja in tipkovnice se en VT520 terminal na /dev/ttyS0 portu (COM portu za WIndowsace) in lahko tam naredim marsikaj.

Kar se ucenja tice je pa res da za Linux potrebujes malo vec casa. ampak se splaca. verjemite mi. se splaca.

driverjev ni?! Zna bit. Proizvajalci strojne opreme mislijo da vsi uporabljajo Win. Zato je za dolocen hardver tezje najti drajverje, ampak ce se malo potrudis na internetu najdes skoraj vse. Ce pa ne pa sam napises :).

Igrce? Ja, obstajajo. Ampak Linux je predober OS, da bi ga zlorabljal za taksne namene.

Literatura za Linux je fantasticna. Ni je stvari o kateri ne pise. Za windowse ni prakticno nic (razen kaksne strani s screenshoti).

Mathjazz: zakaj je Debian eksoticna distribucija? Razlozi.

Vsi govorite o RH pa SuSe pa Mandrake pa neke podobne. Pa to so distribucije za tajnice. Kje je vas "raziskovalni" duh. Drugace pa saj je vseeno Ali Suse ali Slackware. Vse je isto, samo zapakirano je eno bolj graficno eno bolj stabilno.


Jebiveter: Psiholoska finta. Je res! Prav imas.


Za zakljucek bi pa vrgel pogled naprej v prihodnost. Bojim se, da me bodo "navadni" uporabniki kmalu izrinili iz linux-a. Kot vidim se vecino vas, forumasev ukvarja z GUI-jem ne pa z jedrom programa. To me skrajno skrbi in bom verjetno primoran zapustiti svet linuxa ko boste vstopili z "user-friendly" programi. Bom ze nasel kaj preprostega in kar bo spet -- boljse.

BigWhale ::

Pejmo se igrico, kdo hitreje konvertira 5000 GIFov v PNG format.

for bla in *; do convert "${bla}" `basename \"${bla}\" .gif`.png; done



:P

tha_man ::

jezus_kristus, tukaj je govora o uporabnosti linuxa za "navaden" folk. Tvoj post je iz tega vidika prava antireklama zanj :) Pa tvoj tud, BigWhale :)
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Sahel ::

Kaksna antireklama... to na winsih ne mores tko nardit...
It's really quite a simple choice: Life, Death, or Las Vegas

BigWhale ::

tha_man:

No, nekaj let nazaj sem imel na ZOTKini poletni soli predavanje o Linuxu. Pred menoj je bil Microsoftovec, ki je predstavil takrat prihajajoce WindowsXP in pokazal kako se da nek jpeg zelo enostavno konvertirat v gif (ali pa je bilo obratno) in povecat. Pa je naredil deset klikov z misko in ljudje so se cudili. Ko sem bil na vrsti jaz sem pokazal takrat najnovejsi GUI in nevem kaj se vse kar je blio takrat aktualno v Linuxu.

Potem sem jim pa pac povedal, da ne morem enga gifa spremenit v jpeg in ga povecat z petimi kliki na misko. Ampak lahko pa to nardim ce napisem eno vrsticu u terminalu. Se vec, lahko kar 1000 slik na enkrat popravim z malo daljso vrstico. In sem jih. In ljudje so ploskali. ;)

Saj zadeva je sila preprosta....

Bom lahko poganjal win programe? Ne. Obratno tud ne gre.
Bom lahko igral igre? Bolj malo.
Bom lahko pisal seminarske/diplomske? Ja.
Bo kompjuter bolj stabilen kot win? Pretezno ja.
Se ne bo nikoli vec sesul? Ja, pa tud bozicek ti bo drugo leto darilo prinesel...
Je Linux lazji/tezji za uporabo? Ker si navajen windows se ti bo zdel precej tezji.
Kaj pa virusi in podobno? Pozabi na msblaast in norton anti virus... Ni pa vse tako lepo, kot se slisi
A bom srecen? Ne, najprej bo ene pol leta jokanja in stokanja. Potem pa mogoce?
Ampak jaz hocem takoj vse znat! Go RTFM yourself, ce se nisi pripravljen ucit, potem ostani na Winsih

Se komentar na tisto, ko je nekdo rekel, da Linux userji nocejo drugih uporabnikov. Ja res je, nihce noce braindead userjev, ki sami tud prdnit ne znajo. Zato je na taksnih in drugacnih forumih tolk nerganja. Predvsem zato, ker se ljudje derejo 'MEN MREZA NE DELA, ZAKAJ??!?!' ne povejo pa ne kaksna mreza, kaksna kartica in kaj vse so ze nardili, da bi delovala... :)

noraguta ::

linux je ze fajn pa to...
sam glede zgornje vrstice
for %1 in (*.gif) Do iConvert %1 %1.png

naredi nekaj zlo podobnega, na winsih.Sam tolk u vednost.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

jezus_kristus ::

nisem zelel, da bi moj posti bil antireklama za linux. Hotel sem samo reci da je potrebno na linux gledati malo drugace kot na Windows.

Ne vem zakaj se "navadni uporabnik" ne bi mogel navadit recimo branje e-poste v tekstovnem nacinu ali pa da pomika kurzor s tipkami CTRL+j, CTR+k, CTRL+h, CTRL+l namesto s puscicami (saj puscice tudi delajo, samo...). Saj je vse isto, samo navadit se je treba.

Kar pa je BigWhale napisal v bash-u pa naj bo za zgled za "advanced" uporabnike, ki zelijo s sistemom narediti ogromno stvari v najkrajsem casu. Enkraten primer! Saj ne pricakujem, da bo nekdo prisel na linux in cez 2 dni taksne skripte pisal. Ni pa nemogoce ;-).

Poudarek mojega prejsnjega posta je hotel biti tudi na performansi sistema. Nekdo, ki hoce napisat prosnjo za sluzbo ali kaksen referat ne potrebuje najnovejse skatle, ki stane celo premozenje ampak lahko gre na kaksen odpad, pobere zastonj kaksno 486 (celo 386), 14" monitor, tipkovnico in ima naceloma delujoc sistem. Odpovedat se je potrebno samo lepim oknom in specialnim efektom... Tisk pa je enako kvaliteten ali celo boljsi (Latex uposteva vecino tipografskih pravil po defaultu, ce pa se uporabnik spozna se na tipografijo, pa lahko dokument se polepsa).

O Linuxu samem imam zelo dobro mnenje, vendar pa vem da Linux ni za vsakega. Ce je komu skoda zrtvovat 15 min na dan, da se nauci kaj novega, Linux pac ni zanj. Nekdo je rekel da Linux ni zastonj, ker ga placujes s svojim casom... To drzi kot pribito.

Kaj pa pravite na to, da so nekateri vlozili ogromno casa da so iz "nic" naredili Linxovo jedro in "uporabniske programe" (za katere se trdi, da niso uporabniski)?

jezus_kristus ::

noraguta:
kam to vpises? v dosovo okno? iConvert je kaksen program? Vem da se dajo neke batch skripte delat pod dosom, samo tega ne poznam toliko. Zagotovo pa je recimo "bash" (ne mesat z batch) bolj mocno orodje.

poleg tega pa si lahko pod windowsi instaliras kak tcl ali pa perl pa tud pises taksne vrstice. Samo obcutek ni isti. Kot da si umetno dodal Windowsom nekatere dodatke Linux-a. Windows je pac primarno namenjen klikanju, pa naj rece kdo kar hoce.

kakor-koli ze. Ce upas lahko z BigWhale-om igras igrco in bo on vseeno prej koncal kot ti. Ko izpises vrstico in pritisnes ENTER pride pa se performansa na dan!!! Tukaj pa sem skoraj preprican, da pogoris.

Brane2 ::

mah. bash je q*ac. :|
Kjse to to nasli. Mogoce je bil pojem pred leti, ko so mashine imele 1Mb ali manj.
Sploh mi ni jasno, zakaj recimo ne uporabljajo Pythona za te namene- cli mislim. Zbootas masino, kernel se nalozi, starta init, ta pa na terminalih nalozi login, nato pa getty in pof! iz njega naravnost v python.

Stokrat hitrejsi od basha, pa ne tolk zatezen. Se dans mi ni 100% jasno to quotanje pa sto razlicnih expanzij.

Kdo to rabi ?

Stvarje samo za poganjat skripte a kompleksna je u 3PM...

noraguta ::

Ma ja imageMagic (aka convert je ze zlo stara dupontova stvar). v mojem primeru iConvert (da se ne tepe z win convertom ;~).In je kross platform kar jaz pomnim podobno kot gd ali pa kaj podobnega. Na to sem se slucajno spomnil. Tud un moj primer je bolj sepav, namen je bil sam pokazat , da se pac da.Mim grede IfranView temelji na tem, pa sparimi kliki dosezes isto.

Glede preformas se pa ne mislim kregat ce te zanima pa sprofajlaj.

glede wins prompt ni bash se pa ,da baje not nardit boga i svasta. Potem je se wsh s katerim se da tudi nekaj carat. Meni je osebno blize bash.pa ze to mi je mal out.

Pomojem ma brane Kar tocko s pitonom ali cim podobnim. Pa se lepse se prenasa.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Mr.B ::

Malo sem se igral s Suse 8.0 , pa mi ravno ni šlo. Na računalniku je bil win2k že od vsega začetka računalnik je stari P3 500, Suse mi prepozna vse , za grafiko sem dodal gonilnike. V glavnem refresh rate nisem uspel nastaviti, mi je vedno dal na max, ni pomembno. V glavnem po dveh tednih igranja z njim, se mi je računalnik 8x obesil ťRačunalnik je od vsega začetka imel gor Win2k brez kakšnih težav, tako da hardware ni kriv za blokiranje Linuxa, razen če je plata cc820 težavna.
ť, od tega je 3x pomagal samo reset.... Sicer so mi fanje na slo-techu rekli da je težava pač grafičnega okolja, ja mi je prav žal, ampak meni tajnica pri stranki ne bo tipkala razni ukazov zato da bo text obdelovala. Žal so naučene da klikajo itd, tako da če ni grafičnega okolja nema Linuxa na delovnih postajah, vsaj za normalnega uporabnika v nekem delovnem okolju .

Seveda, v nekem poslovnem okolju znajo vsi uporabljati konkretne zadeve, predvsem Outlook, dokler Outlook-a nebo v open Office paketu, pozabite da bi stranke, ki jih jaz poznam uporabljale kak OpenOffice.
Seveda pa naš trg ni tako velik, da bi se kdo spravil posebej Linux, kot tudi specifične aplikacije delati, samo za eno stranko, ker bi prišlo malenkost predrago če bi hotel izdelati nekaj konkretnega.
Linux zelo dobro dela kot file server, ampak za kak desktop še ni zrel, sploh če si omislimo današnje razmere znanja uporabnika pod Windows sistemi.
Poznam stranke, ki delajo specifične zadeve na UNIX-ih, ki sicer nebi imele nič proti delati na Linuxu, je sicer res da bi pa aplikacija za linux stala toliko da se jim cena samega unix boxa, zdi prav poceni, pa še garantirana podpora je.

Kar se tiče varnosti, pa takole. Letos , sem bral na Theinquirer-u, da je Linux web strežnikov približno trikrat toliko kot windows web strežnikov, seveda je bilo trikrat toliko udorov v linux boxe. Le zakaj, zato ker so isti loleki tudi tam, ki mislijo ko poberejo zadeve z neta, pa preberejo da je linux bolj varen, aha to je to, MS$ je poleg tega da je predrag tudi ne varni OS. I zgodi se isto kot na Windowsih, zna samo nadgradit web stran, vse ostalo od skript, itd pa ne. Ja kar naj bo še toliko več Linux boxov, bo saj MS$ znižal ceno. No ko bo nekega dne Linux bil za navadnega uporabnika nekaj takega kot je sedaj nek WinXP, bo takrat poudarek na NEKAJTAKEGA KOT WINDOWS BOX V VSEH POGLEDIH.

Pa še kaj bi se našlo, kot tudi razna ugotavljanja gesel, v primerjavi načina authentikacije na nivoju MS 10let nazaj proti današnjemu Linuxu..... sej veste tiste sekunde ki so bile objavljene na Theinquirer-u….itd.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Gandalfar ::


Seveda, v nekem poslovnem okolju znajo vsi uporabljati konkretne zadeve, predvsem Outlook, dokler Outlook-a nebo v open Office paketu, pozabite da bi stranke, ki jih jaz poznam uporabljale kak OpenOffice.


stran na www.ximian.com

Mr.B ::

HM 99$ za professional edition + 69$ za exchange connector. Hm milsim da pride Outlook 2003 ceneje.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Gandalfar ::

Ups .. nisem linka dobro pogledal .. ponavadi se uporablja free verzijo .. katere domaco stran trenutno ne najdme. Pride pa zraven skoraj vseh distribucij.

IceIceBaby ::

Zdej me par dni ni blo doma pa se je tolk DOLGIH postov nabralo da se mi res ne da čez vse.

1. Odgovorit morm jezusu kristusu (kako si sine :))

Zakaj bi nekdo v text mode surfal če slikic nemorš gledat ? Zakaj bi hotu met navadne smajlite če maš lahko grafične. Pa zakaj bi moral mp3je poslušat z mp3blasterjem če maš lahko grafični programček z vizualizationi itd. Za mene je podoba OSa (in nasploh vsega) zelo pomembna. Zato se mi dopadejo lepi avtomobili pa ženske pa lepa narava... Zdi se mi da ljudje ful podcenjujejo estetiko v svetu računalništva.

Drugo leti na tvojo pripombo da linux ni za tiste, ki jim je škoda žrtvovati 15 min na dan. Se zlo strinjam, in ravno to se mi zdi napaka. Takšnih uporabnikov je veliko in nimajo/nimamo vsi časa da si vzamemo 15 min. učenje OSa če nam to ni treba. Avto se tudi naučimo vozit pol se pa celo življenje vozmo brez da bi poznali notranjo zgradbo motorja. Prav tako imajo nekateri računalnik izključno kot orodje in ne za zabavo.
Problem je v tem ker bi linux z lahkoto postal sistem za takšne ljudi pa nevem zakaj še ni.

2. še moja opažanja zakaj linux ni za širšo publiko

v teh nekaj postih je blo opisanih že precej situacih katerih se navadni userji (tisti ki nimajo 15 min. na dan za učenje kompajlanja kernela) bojijo. Razne orodne vrstice, problemi z nastavitvijo resolucije (WTF to še ni poštimano) problemi z raznimi fonti... Nešteto malenkosti, ki bi se dale poštimat v parih dneh, ampak ker linux delajo predvsem hekerji in računalniško zelo izobraženi ljudje verjetno sploh ne pomislijo da obstaja bolj priljuden način za spreminjanje resolucije kot editiranje enga fajla v /etc/x86 or whatever.

Kot sem že prej napisal. OSX je za mene in za veliko drugih ljudi trenutno najboljši OS. Združuje enostavnost, zmogljivost in prilagodljivost.
Iz linuxa bi lahko nasatal podoben OS, ki bi imel veliko prednost. Tekel bi na x86 sistemih. Osnova je dobra, programov je ogromno, potreben je samo še primeren paket in se lahko skrijejo tako winsi kot osx na macih.

BigWhale ::

noraguta:

Res je! Ampak kolk Win userjev poznas, ki zna to narest? Primer je banalen ampak bash je vseeno precej boljsi kot cmd.exe. Precej ljudi, ki jih jaz poznam ima instalirane 'unix tools' za windows :P


kst:

> Ne?teto malenkosti, ki bi se dale po?timat v parih dneh, ampak ker linux delajo

Ne bluzi...

IceIceBaby ::

kaj bluzim ? Mogoče ni res da bi se dalo resolucijo kamot spremenit malenkost bolj elegantno kot s spreminjanjem config fajla ? Ali mogoče hočeš povedat da je to čist normalna zadeva ?

Sahel ::

@kst ... a winsih ga znajo kompajlat?... no way...
pomisli malo mikrozoft je komaj po 5ih letih uporabe istega neumnega kernela izdal popravek za popravit luknjo v RPCju... da blaster je delal svoje... zakaj tega v linuxu ni blo? sej ne rabis nonstop kompajlat kernela... mas enega stabilnega in via.... kje pise da to mores... si vames stabilno distro in je...
It's really quite a simple choice: Life, Death, or Las Vegas

IceIceBaby ::

Verjetno nisi dojel kaj sem hotu povedat. Ljudje ki imajo računalnik za orodje se ne sekirajo dost kakšen kernel majo winsi, kakšnega ma linux... Tudi ne govorim o varnosti OSov (očitno windows userjev ne motijo tisti 3 novi črvi vsak mesec) ampak o tem da povprečen uporabnik niti slišat noče za kernel niti za kompajlane.

Sahel ::

Sej sm ti povedal da ni treba slisat... pac instaliras eno distro... mandrake, suse,... in je...
ce bos hotu kej vec... novejsto distro... isto kot pri winsih...
le da winsi dobijo novejse verzije 1x na 3 leta...
It's really quite a simple choice: Life, Death, or Las Vegas

tha_man ::

BigWhale:

problem ukazne vrstice je v tem da ne moreš narediti popolnoma nič dokler temeljito ne preštudiraš pomoči. GUI, če je dobro narejen (pregleden, tooltipi, F1 te vrže na stran s kratkim in jedrnatim opisov elementov trenutnega okna) je logična in intuitivna zadeva - skoraj vsak tako narejen program lahko uporabljaš praktično iz prve, brez da bi sploh zagnal help. To je ogromna prednost za neračunalničarje - pa tud za slednje! Seveda je komadna vrstica (oz. kak drug skriptni jezik v programu) zelo kul za poenostavitev kompliciranih ali ponavljajočih se opravil v programu, ampak za to moraš najprej vedeti kaj program sploh zmore. Za večino opravil pa je GUI neprimerno boljši.



jezus_kristus:

> Ne vem zakaj se "navadni uporabnik" ne bi mogel navadit recimo branje e-poste v tekstovnem nacinu ali pa da pomika kurzor s tipkami CTRL+j, CTR+k, CTRL+h, CTRL+l namesto s puscicami (saj puscice tudi delajo, samo...). Saj je vse isto, samo navadit se je treba.

Verjetno veš koliko folka je navdušeno nad programom IncrediMail. In to samo zato ker maš noter animacije, pa slikce, pa zvoke pa kaj jaz vem kaj še vse. Tud na windowsih lahko uporabljaš kak Pine, al pa vsaj Agent (tega uporabljam jaz), ampak večina folka jih ne, ker nimajo bonbončkov. In ti misliš da se bo ta folk navadu na text mode?!?

Pa premikanje kurzorja s CTRL+j/k/h/i? Ja, res intuitivno... priročno tud :\



Še glede pomoči na linuxu. Moram priznati da je ta res obširna. Na žalost preveč. Pomoč mora biti kratka in jedrnata, jasno napisana in mora omogočati preprosto iskanje. Linuxova je pravo nasprotje temu, tam se moraš že za čist osnovne stvari prebijat skozi gore FAQ-ov, man pageov in ne vem česa še... mislm, halooo?!? Seveda ima tud pomoč na windowsih pomanjkljivosti - napredne operacije so marsikdaj slabo in nepopolno opisane. Ampak ko enkrat prideš do stopnje ko jih rabiš si detajle lahko poiščeš tud na internetu. Pri linuxu večina obupa veliko prej ko pride do take stopnje znanja. Jaz sem tud, čeprav imam izkušnje z določenimi advanced programi pod windowsi. Že od pamtiveka npr. uporabljam PowerPro, kako leto tud Hamster pa še kaj, kar definitivno ni primerno za "navadne" uporabnike. Ampak to so pač specializirano pripomočki, ki jih večina folka sploh ne potrebuje. Če bi se moral tolk zajebavat pri recimo kakem grafičnem programu... ni šans!
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tha_man ()
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalniki na ISS migrirajo na Linux (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
17232014 (26419) MrStein
»

Zakaj v Linuxu (še) ni virusov (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
576725 (5010) M.B.
»

Microsoft začel prodajati Windows XP SE v Aziji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
525663 (5663) Jeebs
»

Vedno debelejši in neokretnejši linux? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
21911198 (11198) CCfly
»

Idealna linux distribucija

Oddelek: Operacijski sistemi
451513 (1042) noraguta

Več podobnih tem