» »

OS flame wars

OS flame wars

1 2 3
4
5

Tear_DR0P ::

daedalus jaz se pa ne strinjam s teboj - jaz z linuxom ne dirkam, ampak ga uporabljam za težka konstrukcijska dela - ko mi kaj en dela, pa teb težim :)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

BigWhale ::

Jaz z linuxom dirkam, hodim pes, tezka konstrukcijska dela, se vozim na izlet in nasploh, delam vse. Cudn. Se igram se z linuxom.

jype ::

Jaz pa z linuxom po slo-techu pametujem.

blockhd ::

Mojih 5 centov. Linux ni nič bolj stabilen od windows kišt v vlogi namiznega računalnika. :)
ni podpisa, je nekam spizdu....

terryww ::

Mojih 5 centov. Linux ni nič bolj stabilen od windows kišt v vlogi namiznega računalnika. :)


Imam drugačne izkušnje. Poskusi imet +1 tedn uptime na XP mašini in vsak dan normalno delat. Pol poletnih počitnic je bil moj prenosnik pokonci (laufa na lnxu) in vsak dan sem ga matretiral. Dan, ko sem ga ugasnil, je delal isto hitro in stabilno, kot mesec prej. Mogoče je kak win server varianta bolj stabilen, ampak tudi tam sem že videl kernel panic.
Če iščeš kaj bolj zrelega in stabilnega od lnxov priporočam Free BSD. Pravijo, da se uptime wisov meri v dnevih, lnxov v mesecih in BSDjev v letih. Čekiraj kako web server uptime listo in se prepričaj. Ampak FBSD za desktop ni lih najboljša izbira. Imajo par nepopravljenih neumnih hroščev - mountaš usb disk -> ga diskonektaš ne da ga umountaš -> kernel panic. Nazadnje, ko sem javil na bug listi so rekli, da vejo, ampak ne mislijo popravit. Drugače pa ga ni čez FBSD port sistema in drugih naprednih tehnologij, ki jih uporabljajo (ZFS jim med drugim lepo laufa.. kdaj bomo to vidli na lnxih?).

BigWhale ::

Mojih 5 centov. Linux ni nič bolj stabilen od windows kišt v vlogi namiznega računalnika. :)


Moj je.

Steinkauz ::

Ti si geek(no offense), če gledaš pa ene povprečne ljudi, ki klikajo kar vidijo in jim uspe sčarat marsikaj pa itak zjebejo vsak sistem. Men se je win xp v 2eh letih sesu mogoče 2x, pa še to, ker se je pregrevala mašina. Če veš kaj delaš, bo (skoraj)vsak sistem precej stabilen. Osebno sem preizkušal linux kak teden, pa mi ni postal kaj preveč všeč, tako da ostajam na xp. Sicer imam dual boot ubutnu, za določene primere(packet capture wlan)

BigWhale ::

Men se je v sluzbi, ko sem na XPjih (in potem na Visti) laufal development, po trikrat na dan.

Go figure...

techfreak :) ::

Nevem kako vam uspe Windows ohraniti pri delovanju nekaj dni. Jaz sem imel že po 2 dneh zelo velike težave... v večini pa se mi je itak vsak dan restartal zaradi updatov.
Windows nikakor ni stabilen, saj sem z njim imel veliko težav.
Vem kaj delam, ampak sem še vseeno vsaj 3x na leto ponovno nameščal sistem, ker je enostavno postal prepočasen.

Linux mi ponavadi brez težav deluje kakšna 2 tedna skupaj..., predvsem pa je pomembno, da se čez čas ne upočasnjuje in ti tako ni potrebno ponovno nameščati sistema.

Trenutno večinoma uporabljam Mac OS X, ki je pa tudi stabilen. Nazadnje sem ga restartal pred 22 dnevi zaradi posodobitve, in danes ga bom spet zaradi posodobitve (oz. se bo sam).
In deluje enako hitro kot pa na dan, ko sem ga prižgal. Enako je pa tudi pri Linuxu.

Drugače pa je nekdo omenil o tem, da Linux ni za prenosnik. Sam ne vidim razloga, zakaj ne bi bil.
Gonilnike ima ponavadi vse, če ne pa še kakšnega downloadaš. Največji problem so ponavadi wireless kartice, ampak za večino že obstjajo Linux gonilniki.
Potem drugi največji problem je pa poraba elektrike, ko je na baterije. Pri privzetih nastavitvah porabi 30% več kot pa Windows pri enakem delu.
Z dodatnimi programi in nastavitvami je možno na koncu imeti še daljši čas.

Na starem prenosniku mi v Windows XPjih drži baterija okoli 30min, na Damn Small Linux pa okoli 3 ure. Je pa res to zelo majhna distribucija.

imagodei ::

blockhd>> "Mojih 5 centov. Linux ni nič bolj stabilen od windows kišt v vlogi namiznega računalnika. :)"

jmakov> "Imam drugačne izkušnje. Poskusi imet +1 tedn uptime na XP mašini in vsak dan normalno delat. Pol poletnih počitnic je bil moj prenosnik pokonci (laufa na lnxu) in vsak dan sem ga matretiral. Dan, ko sem ga ugasnil, je delal isto hitro in stabilno, kot mesec prej. Mogoče je kak win server varianta bolj stabilen, ampak tudi tam sem že videl kernel panic."

Hmmm, moj služben XP comp, na katerem sem administrator, PSinfo:
PsInfo v1.73 - Local and remote system information viewer
Copyright (C) 2001-2005 Mark Russinovich
Sysinternals - www.sysinternals.com

System information for \\xyz:
Uptime: 39 days 7 hours 38 minutes 49 seconds
Kernel version: Microsoft Windows XP, Uniprocessor Free
Product type: Professional
Product version: 5.1
Service pack: 3
Kernel build number: 2600
Registered organization: -just some company-
Registered owner: -an owner-
Install date: 9.10.2006, 15:09:15
...
...

Restart sem naredil zaradi Windows update, sicer bi imel uptime verjetno 2x ali 3x večji, se ne spomnim čisto točno. Pa zdaj enkrat bom spet moral resetirat, ker mi spet že par tednov najeda z opozorilom, da update rabi ta svoj presneti reset...

In ja, mašina je dnevno v uporabi, od remote administracije strežnikov, ssh-ja, preko programiranja, pa do dela v Excelu in Wordu... You name it :) In vsak dan normalno dela, brez štekanja, mletja in nepotrebnega čakanja. Res pa, da sem verjetno Power User + 8-), pa da znam kaj nastavit (ah, ta skromnost).
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

DejanL15> "Nevem kako vam uspe Windows ohraniti pri delovanju nekaj dni. Jaz sem imel že po 2 dneh zelo velike težave... v večini pa se mi je itak vsak dan restartal zaradi updatov.
Windows nikakor ni stabilen, saj sem z njim imel veliko težav.
Vem kaj delam, ampak sem še vseeno vsaj 3x na leto ponovno nameščal sistem, ker je enostavno postal prepočasen."


Glej moj prejšnji post. Windows so toliko stabilni, kolikor je stabilen uporabnik za njim. Res je, kot pravi BigWhale, da razna razvojna orodja znajo naredit štalo, pa računalnik lahko zmrzne tudi po večkrat na dan; drugače pa ni nobene potrebe po večkratnem resetu. Včasih je treba bit malo potrpežljiv in pustit Polknom, da si vzamejo tiste 2-3 minute časa in da zmeljejo, kar imajo za zmleti, pa je spet OK.

Soliden AV, občasni scani proti spybot in adware zalegi, sprotno brisanje tmp filejev (narediš skripto), občasen scandisk in disk/pagefile defragmentation... Res občasen. Predvsem pa potrpežljivost, ne pa, da se PC na hard resetira vsakič, ko se gumb START ne odpre v roku 1 sekunde.

Na šihtu sem admin, imam pa sodelavca, ki dela v razvoju (programer) in uživa status Power userja, tako da mu je dovoljeno malo več - lahko si sam inštalira PC, potem ga pa jaz vključim v domeno in uredim ostale zadeve. Skratka, človek kar obvlada, nese pa ga nepotrpežjivost. Takoj, ko računalnik malo pomelje po disku in se ne odpira vse v real time, ga živčno resetira na gumbu. Posledica je ta, da mora na novo postavit računalnik 1,5x na leto oz. nekako 3x na dve leti. Mogoče kul za domačega uporabnika, za moj okus pa absolutno preveč.

Tale comp, s katerega zdaj pišem, sem postavljal skoraj točno dve leti nazaj, 9.10.2006 (prejšnji post, PSinfo) in sicer zato, ker mi je podjetje odobrilo novega. Drugače bi uporabljal naprej starega, verjetno še vedno isto inštalacijo. Moj prejšnji domači računalnik je imel nameščene WinXP od leta 2002 do leta 2006. Eno in isto inštalacijo. Formatiral sem zato, ker sem zamenjal plato in procesor.

V enem stavku: da se živet z isto inštalacijo več let in več tednov ne ugasniti PC-ja, ki teče pod Win XP.
- Hoc est qui sumus -

Tear_DR0P ::

imago z winsi se da marsikaj - doma sem postavil dva sistema, kjer je en za očeta, da si vodi gor reči za s.p., drug pa za brata in sestro da se igrata, winXP na obeh. ocetov deluje brez tezav, bratu in sestri je pa ze crknilo nekaj komponent, ne samo sistem. ampak ocetu lahko tudi linux dam, pa ne bo opazil razlike, brat in sestra jo pa bosta
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

imagodei ::

TearDrop,

odgovarjal sem zgolj na pomisleke, da Windows ne morejo biti stabilen sistem. Linux ima gotovo več mehanizmov, ki zagotavljajo stabilnost (stroga ločenost jedra od UI-ja, filozofija, da se po defaultu za vsakodnevno delo uporablja limited account...), ampak s parimi zrnci soli se da Windows XP prav tako uporabljat z visoko stopnjo stabilnosti.
- Hoc est qui sumus -

MrStein ::

imagodei:
Restart sem naredil zaradi Windows update, sicer bi imel uptime verjetno 2x ali 3x večji,

Sicer, če, pod pogojem ... ;)
Moj PC bi tudi imel 5 let uptime, če vmes ne bi bil velikokrat resetiran.

Windows so toliko stabilni, kolikor je stabilen uporabnik za njim.

Ah, vedno je user kriv. Sem že skoraj pozabil na ta izgovor ;)

da se živet z isto inštalacijo več let in več tednov ne ugasniti PC-ja, ki teče pod Win XP.

Da se se tudi več let preživet sredi puščave brez (skoraj) vsega. Da se na luno prit. Da se to , da se ono ...
Ni pa nujno prijetno, enostavno ali smiselno.

PS: Ne smajlijev spregledat !
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

krneki0001 ::

Mašina, ki jo uporabljam samo za branje logov in za delo z emulacijo 3270 (mainframe S390)
System information for \\XXX:
Uptime: 238 days 14 hours 22 minutes 4 seconds
Kernel version: Microsoft Windows 2000, Multiprocessor Free
Product type: Professional
Product version: 5.0
Service pack: 4
Kernel build number: 2195
Install date: 21.11.2007, 15:31:06
Activation status: Not applicable
IE version: 6.0000
System root: C:\WINNT
Processors: 2
Processor speed: 2.9 GHz
Processor type: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU
Physical memory: 2040 MB
Video driver: Intel(R) Q965/Q963 Express Chipset Family

Utk ::

Zadnjič sm na popolnoma updajtenam ubuntu zalaufal nek predvajalnik s čudnim imenom (priložen), črn ekran in samo trdi reset ga je popravil. Ma ljubiš takšno zanesljivost. To pa ne more nihče rečt, da ni linux kriv. Tudi če je un program navadno sranje (pa sem ga dobil v njihovem repozitoriju), OS ne sme crknit zarad enga programa. V čem je potem bistveno boljši kot XP-ji? Se ne spomnem kdaj se mi je to nazadnje na njih zgodilo.
DejanL15, na mojmu 4 leta starem prenosniku imam še zmeraj prvo inštalacijo XP-jev, vsak dan je prižgan najmanj 6-8 ur, skoz na netu, in brez skrbi, da ni brez veze prižgan. Resetiram ga enkrat na dva meseca. Pa še to takrat, ko se spet kaj ukvarjam z linuxom, ki mu ne paše, da so win particije v hibernaciji. Kakšna malenkost je sfuzlana že leto ali dve, ampak zarad tega ne bom na novo nalagal, dela pa enako hitro kot bi delali tudi frišni windowsi s tolk programi.

BigWhale ::

Zadnjič sm na popolnoma updajtenam ubuntu zalaufal nek predvajalnik s čudnim imenom (priložen), črn ekran in samo trdi reset ga je popravil. Ma ljubiš takšno zanesljivost. To pa ne more nihče rečt, da ni linux kriv.


Ja, sploh zato, ker se v Windows to NIKOL ne nardi.

Utk ::

V linuxu se večkrat. Zelo dostikrat večkrat. V bistvu se ne spomnem kdaj se mi je to nazadnje v XP zgodilo.

zee ::

Meni se je to dogajalo v Linuxu samo, ko sem porabil ves fizicni ram in sem imel premajno swap particijo. Zdaj sem resil oboje (16 GB rama in 32 GB velika swap particija).
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

BigWhale ::

V linuxu se večkrat. Zelo dostikrat večkrat. V bistvu se ne spomnem kdaj se mi je to nazadnje v XP zgodilo.


To zato ker ne znas. Pr men je lih obratno.

Cforcer ::

Mogoče pa ti ne znaš delat z Windows... Jaz imam rahlo popravljene WIN XP iz katerih sem si sam ven pometal nepotrebne dodatke in se naložijo 2x ali celo 3x hitreje od linuxa + tega se mi še ni zgodilo da bi se sesuli, za razliko od linuxa ki ga uporabljam za službene namene in imam dnevno težave z njim... XP se sesuje le v primeru če proizvajalec strojne opreme napačno napiše driver za kak del strojne opreme, drugače pa so stabilni, kot noben drug OS...

imagodei ::

MrStein> "Sicer, če, pod pogojem ... ;) Moj PC bi tudi imel 5 let uptime, če vmes ne bi bil velikokrat resetiran."

Jah, kaj naj ti rečem - govorim o tem, da se da. In sem povedal, da ima Linux več mehanizmov, ki omogočajo dolgotrajno stabilnost in uptime. Hendlanje sistemskih fajlov, ki zahteva reboot po vsaki nadgradnji oz. nalaganju varnostnih popravkov, je le en problem Microsofta. Bottom line je pa to, da je bilo govora o stabilnosti sistema v roku dveh dni in kompletnem reinstalu Polken 3x letno, torej precej kratkoročne zadeve. In stojim za tem, da imajo normalni Win XP s povprečnim, zavednim uporabnikom, kamot uptime 30 dni. Računalniki imajo pa lahko zelo kratek uptime (ne glede na OS) tudi, če ga uporabnik ugaša po vsaki uporabi, ne? ;)

imagodei>> "Windows so toliko stabilni, kolikor je stabilen uporabnik za njim."
MrStein> "Ah, vedno je user kriv. Sem že skoraj pozabil na ta izgovor ;)"

Čaki, a govoriva o modernih operacijskih sistemih, kot npr. Windows XP SP3, Vista SP1 in trenutnih distribucijah Linuxa, ali govoriva o Win95?

imagodei>> "da se živet z isto inštalacijo več let in več tednov ne ugasniti PC-ja, ki teče pod Win XP."
MrStein> "Da se se tudi več let preživet sredi puščave brez (skoraj) vsega. Da se na luno prit. Da se to , da se ono ... Ni pa nujno prijetno, enostavno ali smiselno."

Te primerjave se mi zdijo brezvezne. Vsak povprečen uporabnik z malo zdrave pameti lahko doseže, da ima Polkna inštalirana več let skupaj, brez periodičnega formatiranja. Vsak povprečen uporabnik ima lahko na Polknih uptime 2+ tedna. (Drugo je neprekinjen uptime 6+ mesecev ali celo preko enega leta, kot je izvedljivo na Linuxu). Med drugim tak uptime z lahkoto doseže moja punca, ki je totalni analfabet, kar se tiče administracije Polken - in jaz se v smislu vzdrževanja ali servisiranja njenega PC-ja praktično ne dotikam.

Po drugi strani pa so tvoji primeri o preživetju v puščavi ipd. predvsem teoretična bluzenja. Has been done, ni pa nekaj, kar bi ljudje frekventno počeli.
- Hoc est qui sumus -

kriko1 ::

Zadnjič sm na popolnoma updajtenam ubuntu zalaufal nek predvajalnik s čudnim imenom (priložen), črn ekran in samo trdi reset ga je popravil. Ma ljubiš takšno zanesljivost. To pa ne more nihče rečt, da ni linux kriv.


... XP se sesuje le v primeru če proizvajalec strojne opreme napačno napiše driver za kak del strojne opreme,


Voila, imaš odgovor.

BigWhale ::

Vsak povprečen uporabnik z malo zdrave pameti lahko doseže, da ima Polkna inštalirana več let skupaj, brez periodičnega formatiranja.


Ne, ne more. Povprecen uporabnik nima zdrave pameti. Ker je zgolj povprecen uporabnik. V Control Panel ga je pa strah it, da ne bo kaj pokvaril. Povprecen uporabnik tudi odpre vsak exe file, ki ga dobi v roke in se strinja z vsakimi pogoji.

To je povprecen uporabnik.

Na zalost.

imagodei ::

BW :),

zato pa sem uvedel termin "povprečen uporabnik z malo zdrave pameti". To je subset povprečnih uporabnikov, ki ima pač malo zdrave pameti :D
- Hoc est qui sumus -

MrStein ::

Torej "predvsem teoretično bluzenje" ? :O

Čaki, a govoriva o modernih operacijskih sistemih, kot npr. Windows XP SP3, Vista SP1 in trenutnih distribucijah Linuxa, ali govoriva o Win95?

Jaz sem razumel, da govoriš o XP.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

R33D3M33R ::

Zadnjič sm na popolnoma updajtenam ubuntu zalaufal nek predvajalnik s čudnim imenom (priložen), črn ekran in samo trdi reset ga je popravil. Ma ljubiš takšno zanesljivost. To pa ne more nihče rečt, da ni linux kriv. Tudi če je un program navadno sranje (pa sem ga dobil v njihovem repozitoriju), OS ne sme crknit zarad enga programa. V čem je potem bistveno boljši kot XP-ji? Se ne spomnem kdaj se mi je to nazadnje na njih zgodilo.


Kaj pa če ga ti enostavno nisi znal prekiniti drugače kot z hard resetom? No povej kaj si vse probal...
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Icematxyz ::

Imam drugačne izkušnje. Poskusi imet +1 tedn uptime na XP mašini in vsak dan normalno delat.


Ob pogoju da so naloženi približno isti programi za oba sistema sploh ni težav.

Ampak ti pa primerjaš linux, kjer naprimer imaš prižgan web server + uporabljaš notepad in pa windows XP kjer zraven tega igraš še igre, zaganjaš photoshop, autocad... in miljon drugih programov. Po večini skrekanih.

Goli XP inštaliraj pa poslušaj glasbo, piši programe in uporabljaj notepad pa boš videl kako dolgo bo uptime...

imagodei ::

MrStein> "Torej "predvsem teoretično bluzenje" ? :O"

Lej, kaj hočeš zdaj? A pol rajši namesto "povprečni uporabnik z malo zdrave pameti" rečem "nekoliko nadpovprečni uporabnik?"

Kar hočeš imeti na strani uporabnika, če želiš imeti eno in isto inštalacijo Polken 2+ leti, je to, da uporabnik prebere tekst, preden pritisne na gumb "OK", pa da se malo bolj odgovorno sprehaja po Internetu, da ne pogleda čisto vsake nage babe in pa to, da mu incoming maile pregleda AV. Če temu uporabniku daš še sodoben browser, je to dodatni plus. Če uporablja FF in mu vtepeš v glavo, da je addon NoScript bomba in mu razložiš, kako je treba z njim delat, imaš vse pogoje, da uporabnik fura ista Polkna XP več kot dve leti.

Za to ni treba nobenih izkušenj z inštalacijami ali administracijami, ni treba nobenega nadpovprečnega znanja. Zgolj osnovno računalniško pismenost. Jo, primanjkuje, se strinjam. Vseeno je takih uporabnikov več, kot tistih, ki bi več let preživeli v puščavi.
- Hoc est qui sumus -

techfreak :) ::

Jaz se štejem za power userja in še nisem imel uptimea na Windowsih večjega od 3 dni, ampak takrat je tako že vse tako štekalo, da nič nisi mogel z njim narediti.

Na Linuxu/OS Xu pa mi nikoli ni začelo kar brezveze upočasnjevati sistema.

Windows Vista mi je po kakšnem mesecu uporabe potrebovala za zagon minimalno 5 minut, delovala je pa zelo zelo počasi. Vsi programi so bili originalni ali pa freeware (zelo znani, tako da niso bili kar eni) in je vseeno na koncu vse štekalo. Vsak mesec bi jo tako moral ponovno nameščati ... raje uporabljam Linux, kjer mi 1 mesec brez težav zdrži v delovanju.

Ali je nekaj narobe z Windowsi (XP/Vista) ali pa nisem power user. Pa tudi če nisem, zakaj mi potem brez težav deluje na Linuxu?

Ali pa če gledamo recimo šolo. Na nekaterih računalnikih, ki jih uporabljajo samo profesorji in so naloženi samo MS Office, Visual Studio 2005/2008 ter še podobno programi in se vsi naložijo takoj po namestitvi XPjev in potem se nič ne nalaga več, računalniki tako štekajo, da rabiš vsaj 5 minut preden ga lahko začneš uporabljati.
O tistih računalnikih, ki jih pa dijaki uporabljajo pa je tako brezveze govoriti. Windowsi so kao zaščiteni z geslom (admin račun) in potem dijaki lahko uporabljajo samo poseben račun z zelo omejenimi pravicami.
Ampak na teh računalnikih najdeš 3/4 programov, ki sploh nimajo nič zveze s poukom ter igrice, filme in glasbo. Logično, da ti računalniki štekajo v 3pm.
In ti računalniki imajo še Radix kartico, ker bi naj bilo kao zaradi tega bolj varno in ne bi mogel nobeden nič spreminjati, ampak je vseeno polno smeti gor.

Tako, da če bi Windows bil bolj varen, verjetno niti potrebe po Radixu ne bi bilo, ki je tako očitno sh!t. Ali pa če bi preprosto uporabljali Linux.

imagodei ::

DejanL15> "Jaz se štejem za power userja in še nisem imel uptimea na Windowsih večjega od 3 dni, ampak takrat je tako že vse tako štekalo, da nič nisi mogel z njim narediti."

Oprosti, ne želim biti žaljiv - ampak to, da se ti šteješ za Power userja, še ne pomeni, da to zares si. IOW, če ti ne uspe imeti računalnika prižganega 3 dni brez štekanja, delaš nekaj hudo narobe.

EDIT: For the record, nikoli nisem trdil, da so Polkna bolj varen ali bolj stabilen sistem, kot Linux. Po drugi strani pa tudi nisem toliko omejen, da bi želel enega ali drugega "prodajat" kot superiorni OS.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

BigWhale ::

Lej, kaj hočeš zdaj? A pol rajši namesto "povprečni uporabnik z malo zdrave pameti" rečem "nekoliko nadpovprečni uporabnik?"


Problem je v tem, da je taksnih premalo, da bi lahko rekel, da je nek sistem v povprecju bolj stabilen. Je stabilen, ce uporabnik res lepo skrbi zanj. Ampak taksnih uporabnikov je malo. V tem je tezava.

Tukaj pa nekateri razlagajo prav na veliko, kako je nek operacijski sistem rock-solid in se sploh nikoli ne sesuje. Kar je pa dalec od resnice.

imagodei ::

BW,

povedanemu ne oporekam. Oporekam temu, da je treba Polkna reformatirat 3x letno in da je nemogoče doseči uptime npr. 7 dni.

In ja, za to ni potrebno veliko - mogoče moraš uporabniku res ob inštalaciji nekaj zadev nastavit kar sam (granted, Windows po defaultu niso tako varni, kot Linux), ko pa je to zrihtano, pa bi definitivno moral doseči neprekinjen uptime daljši od dveh dni.
- Hoc est qui sumus -

Utk ::

Zadnjič sm na popolnoma updajtenam ubuntu zalaufal nek predvajalnik s čudnim imenom (priložen), črn ekran in samo trdi reset ga je popravil. Ma ljubiš takšno zanesljivost. To pa ne more nihče rečt, da ni linux kriv. Tudi če je un program navadno sranje (pa sem ga dobil v njihovem repozitoriju), OS ne sme crknit zarad enga programa. V čem je potem bistveno boljši kot XP-ji? Se ne spomnem kdaj se mi je to nazadnje na njih zgodilo.


Kaj pa če ga ti enostavno nisi znal prekiniti drugače kot z hard resetom? No povej kaj si vse probal...


Besno sem tolkel po tipkovnici in miški, kot vsak windows uporabnik (in opica). Zresni se.

R33D3M33R ::

Hvala, ker si povedal točno nič. Ne dvomim, da si res tolkel po tipkovnici.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

grex ::

R33D3M33R ma dober point. Ko se je meni podobno zgodilo (za časa Compiza še, ki se je vedno sesul s kakim full screen media playerjem in podal črn zaslon in tolčenje po tipkovnici ni pomagalo) sem iz štosa poklical prijatelja naj se sshne na mojo mašino in ubije compiz proces.

Glej no glej,... en kill ukaz in se je zaslon spet pojavil, kot da se ne bi bilo nič zgodilo.

Pustmo ob strani, da je (bil) tako compiz kot tvoj noname/bv/don't_install_please program zelo verjetno unstable, inštaliranje le-teh v winsih pa bi bila kar dobra ideja nov horror movie.

Meni se je Linux dokončno sesul v dveh primerih. Enkrat je crknil HD. Drugič pa zaradi reiser4 v povezavi s KDE4, kar je oboje takrat bilo pod experimental.

Utk ::

Sej verjamem, da je zadaj vse laufalo, skoraj sigurno da je. Ampak to ti ne pomaga dost, če nič ne vidiš, razen če imaš res samo strežnik gor. Da grem na drug računalnik, se konektam itd, to ni rešitev.

R33D3M33R ::

Ni potrebno imeti strežnika. Poskusiš z Ctrl+Alt+F1 in se ti odpre tekstovna konzola. To deluje vedno, razen če imaš res uničen sistem. Ko si pa v konzoli pa lahko praktično popraviš vse, včasih s preprostim killall, če to ne deluje pač uporabiš "#sudo kill -kill id" ukaz (id procesa dobiš z #"ps aux | grep ime")

dodatek: je še lažje, id dobiš z #"pidof ime"
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Sej verjamem, da je zadaj vse laufalo, skoraj sigurno da je. Ampak to ti ne pomaga dost, če nič ne vidiš, razen če imaš res samo strežnik gor. Da grem na drug računalnik, se konektam itd, to ni rešitev.


Ti je vsekakor DOSTI boljsa resitev, kot pri kaksnem konkurencnem sistemu, kjer ti preostane samo se reset.

techfreak :) ::

@imagodei: Očitno sem jaz prebutast za Windows XP, ker mi ne uspe imeti uptime večji od 2 dni. Ampak verjemi, nisem samo jaz tak. Poznam zelo veliko ljudi, ki jim po 2 dveh uptimea (XP/Vista) računalnik tako šteka, da se niti programi nočejo več zagnati.

Samo ne razumem zakaj mi potem OS X/Linux deluje tudi po nekaj tednov brez restarta?

Sej verjamem, da je zadaj vse laufalo, skoraj sigurno da je. Ampak to ti ne pomaga dost, če nič ne vidiš, razen če imaš res samo strežnik gor. Da grem na drug računalnik, se konektam itd, to ni rešitev.

Ctrl + Alt + F1 do F6 in potem zapreš proces za KDE oz. Compiz ali kaj podobnega.
Čeprav to potrebuješ samo v primeru testiranju. V normalnem delovanju je okoli 0,1% možnosti, da boš res potreboval to narediti.;)

Utk ::

No, bom odgovoru v stilu linux userjev. Jaz po 60 dni ne restartam windowsev (xp), tako da so windowsi kul, tisti, ki jim ne dela pa nimajo pojma. Sej vem, da je linux pri tem še boljši, samo res mi ni jasno kaj lahko narediš v dveh dneh, da ti več nič ne dela.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

camx ::

@DejanL15: očitno poznaš dosti kretenov. Takim, ki uspejo v dveh dneh zjebat sistem do tega, da postane neuporaben, je za prepovedat dostop do računalnika. Pa naj bo to Windows, Linux, OS X...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: camx ()

imagodei ::

DejanL15> "Samo ne razumem zakaj mi potem OS X/Linux deluje tudi po nekaj tednov brez restarta?"

Ja, saj si si že sam odgovoril, ane... :
Očitno sem jaz prebutast za Windows XP, ker mi ne uspe imeti uptime večji od 2 dni.
- Hoc est qui sumus -

Daedalus ::

Hja, (med drugim) skrbim za ltsp server v Kiberpipi (debian etch oziroma trenutno lenny), kjer se vzporedno poganja sedem desktop sej, večinoma za brskanje po internetu in uporabo OpenOffice. Kišta (virtualna) se restarta samo ob upgrejdih kernela, drugače pa nemoteno deluje. Najdaljši neprekinjen uptime je bil okoli 180 dni. Pol je pa Xen server (hardverska napaka) umrl in je zdaj na servisu. Vmes pa mam vse skup na začasni kišti, ki sem jo danes rebootal, po dobrih treh tednih uptima. Razlog - kernel upgrade. Pol je pa spet dober do kake nadgradnje.

Aja, poganjam Xfce, ki razen home brew "kiosk mode" načina delovanja ni posebej prilagojen. Firefox, OpenOffice in vse ostalo je pač tako, kot prileti iz repozitorijev.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

R33D3M33R ::

Vsak sistem lahko takoj totalno uničiš z izborom napačnega gonilnika. BSoD => koruptna particija => reinstall. In zato ne potrebuješ biti "kreten".
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

MrStein ::

Poskusiš z Ctrl+Alt+F1

Če je X server "zaposlen sam s sabo", pol to ne deluje.
Ne deluje tudi, če je grafa resno "razkonfigurirana".

V normalnih okoliščinah deluje. V nenormalnih pa pogosto ne.
(in takrat ponavadi niti Sysrequest ne dela, čeprav je malo bolj trdoživ)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

rapvirus ::

Men je v tej temi no pa tudi na splošno zelo zanimivo, da majo največje probleme z uporabo Winsov ravno največji zagovornika Linuxa. Poznam več primerov, ki znajo hitro naštet vse mitične slabosti winsov.. (razna dnevna sesuvanja, nenormalno upočasnjevanje že 3, 4 dan po novi namestitvi, dnevna resetiranja zaradi updatov...) sami pa uporabljano winse mogoče enkrat na teden za stvari, ki jih kljub nenormalni želji na linuxu ne morejo počet

BigWhale ::

rap, eni uporabljamo windows samo zato, da lahko pol v flame warih sodelujemo s konkretno podlago... :>

AmokRun ::

Jaz imam 3 kolege, ki resno uporabljajo linux, vendar imajo prav vsi nekje inštalirane še windowse. Ampak ne zaradi tega kar pravi BigWhale.

R33D3M33R ::

Men je v tej temi no pa tudi na splošno zelo zanimivo, da majo največje probleme z uporabo Winsov ravno največji zagovornika Linuxa. Poznam več primerov, ki znajo hitro naštet vse mitične slabosti winsov..


Nekateri s(m)o Windows uporabljali par let, preden s(m)o prešli na alternativo. Tako, da komot naštejem vse slabosti, ki sem jih izkusil ob uporabi.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:
1 2 3
4
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalniki na ISS migrirajo na Linux (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
17232539 (26944) MrStein
»

Mageia Linux 1.0 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
13227960 (25143) MrStein
»

Reševanje vojaka Viste (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
49323779 (13382) poweroff

Ubuntu sux (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Operacijski sistemi
21513165 (8166) OmegaBlue
»

Prihaja Ubuntu 8.04 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
15713667 (9392) zee

Več podobnih tem