» »

OS flame wars

OS flame wars

1
...
3 4
5
»

G-man ::

Jaz uporabljam Ubuntu dve leti in pol sedaj (Ubuntu 5.10 ->). Nekako po pol leta bi lahko rekel, da sem imel krizo, ko sem pomišljal, da bi šel nazaj na WinXP. Ne spomnim se več sicer zakaj, ampak mislim, da so bile nekatere težave, ki sem jih imel, težko rešljive s takratnim znanjem. Sicer pa sta recimo 6.06 in 8.04 velik preskok v uporabnosti in prijaznosti uporabniku.

Pravi horror story z Linuxom je bil prav Hardy 8.04, ko sem padel v tisto skupino nesrečnih uporabnikov, ki so jih nadlegovali kernel panici, sesutja Firefoxa, periodično štekanje sistema itd. Ne vem sicer, zakaj sem bil tako potrpežljiv, ampak nekako do 8.04.1 so se vse te težave rešile same od sebe (le Flash na Youtubu spet sesuva Firefox). Zanimivo, da domnevnemu kernel hrošču še niso prišli do dna (ampak "meni vse dela!" :D). Moj LTSP strežnik v lokalnem študentskem klubu pa že od začetka nadgradnje v 8.04 ni delal težav...

Tako sedaj Hardy deluje na mojem 12' Dellu kot nekakšna eksoskeletonska obleka za dnevno prebijanje skozi poplavo informacij in komunikacij. Na delovnem mestu sicer uporabljamo Win XP, ki se mu pa že poznajo leta. Sicer se da z dodajanjem različnih programov narest, da je zadovoljivo funkcionalen in opravim naloge v njem brez težav. Žal pa pogrešam več namizij, tako odziven Task manager kot je v Ubuntuju, Launchy je nekoliko plehek v primerjavi z Gnome Do, Ubuntu ima bolje integrirano uro s koledarjem, prikazovanjem časov po svetu in vremenom, disk mora stalno nekaj šraufat po swapu v WinXP. Poleg tega ne maram 3rd party programov, ki so ponavadi še zasmeteni s kakšnimi ne najbolj nujnimi funkcijami. Mogoče se bo kdo nad tem zmrdnil, ampak WinXP (sicer si najraje nastavim Windows Classic izgled) izgleda siromašno napram Ubuntuju s Compizom (ki si ga vedno nastavim z gumijastimi okni :)). In kar mi je najbolj všeč (in je bil tudi glavni razlog za preskok v Linux) je to, da ni nobenih omejitev, kaj bi rad počel s sistemom in me nobeden ne nadzira pri tem. In to zastonj!

Raje se ukvarjam s tehničnimi problemi v Linuxu kot pa z EULA-mi. Resda se de factomalokdo ukvarja s tem, ampak ko trčiš ob strop pa boli glava (in marsikdaj še žep). Po moje je bila Vista flop prav zaradi nesorazmerne pozornosti na netehnične vidike operacijskega sistema v primerjavi s pravnimi in marketinškimi/dizajnerskimi obenem pa monopola, ki pravzaprav ovira pravi napredek OS. Primer: Microsoftu v petih letih ni uspelo implementirati WinFS, smo pa dobili DRM in Aero, ki je komajda opazen, saj bi če ne zaradi kakšnih pravih grafičnih fint (npr. več namizij) vse tajnice na svetu začele štrajkat.

Tako kot je več jezikov govorit prednost, je tudi več operacijskih sistemov prednost. In ravno tako kot jezikov se tudi OS-a ne naučiš čez noč. Zato je picajzlanje o prijaznosti uporabniku al pa n00bproof OS-u malce pretirano, vsaj na slo-techu je temu ponavadi tako. Če po dveh letih človek ne more shajat s katerimkoli OS, potem je nekaj z njim narobe in ne z OS.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

Thomas ::

Ajd ... OS so nekaj hudo precenjevanega. To je vendar OSNOVNO, kar naj proizvajalci računalnikov zagotovijo, brez da se kakorkoli hvalijo.

Eni amaterji, LINUX & Windows. Eni amaterji, ki se blazno duvajo z neko povsem bazično zadevo.

(Sam tolk, da se tonus teme zadrži.)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MrStein ::

Malenkost o Ubuntu (itak velja za večino distrotov).

Ali "Zakaj ima delež 0,000054% in bo tako ostalo še zelo dolgo (razen če bodo korenite spremembe)".

(Bug 232184) can't mount FAT formatted DVD-RAM

5 mesecev je trajalo (pa še seveda ni konec), ker se nobenemu ni dalo vzet pol ure cajta in sprobat.

Pa to ni edini primer, pač en s katerim se ukvarjam trenutno.

Vem, da so zaposleni čez glavo, ampak neki red mora biti.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalniki na ISS migrirajo na Linux (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
17232580 (26985) MrStein
»

Mageia Linux 1.0 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
13227983 (25166) MrStein
»

Reševanje vojaka Viste (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
49323796 (13399) poweroff

Ubuntu sux (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Operacijski sistemi
21513167 (8168) OmegaBlue
»

Prihaja Ubuntu 8.04 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
15713673 (9398) zee

Več podobnih tem