» »

Sovražim Linux, prosim prepričajte me da ga imam rad!

Sovražim Linux, prosim prepričajte me da ga imam rad!

1 2 3
4
»

Mercier ::

Jah, mene je zanimalo kako bom v prihodnosti teroriziral uporabnike. In, IMHO, je to pomembno pri uveljavljanu linuxa. Bolj "corporate" bo, bolj se bo uporabljal.

Gandalfar ::

Saša: lepo mu das navadno uporabnisko ime na /home particiji. Ta particija je mountana noexec tako, da iz nje ne mores nicesar izvajat. Potem mu pa na sistem kot administrator namestis programe, ki jih on rabi pri svojem delu in je to to.

Glede na to, da imas tudi mocan sistem pravic in group bi lahko potem caral celo do te mere, da bi dolocene programe zaganjali samo doloceni uporabniki. Recimo nic Mozille tajnicam, ker nimajo za surfat v sluzbenem casu. Samo OpenOffice Writer :)

BigWhale ::

> Kdo pa govori o poslovnem okolju? Tukaj je govora o domačih
> uporabnikih.

Toliko huje...

Dring Driing....

1: "Lalal, Jaka pri telefonu, poklicali ste tech support..."
2: "Ja veste jaz sem koncal elektro fax in se spoznam na racunalnike, pa sem si tukaj nekaj instaliral in mal 'popucal' masino, zdaj pa k przgem mi rece NTLDR is missing. Pol pa sploh ne morem nic klikat..."
1: "Godpod, pobrisali ste eno pomembno datotoke, a ste delal kot administrator?"
2: "Jasno! Saj je moja masina! Ampak jest nisem nic pomembnega brisal, samo nepotrebne datoteke, pa se to so blo v glavnem vse cist mejhne in jih nisem nikol odpiral."
1: *click* - Tuuuuuuu

tha_man ::

BigWhale, jaz sem komentiral tisto da kao domači uporabniki ne smejo met možnosti klikanja next in izbire morebitnih možnosti pri inštalaciji. Nisem še opazil da bi kater inštall program mel možost brisanje ntldr :\
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tha_man ()

BigWhale ::

Jaz sem pa govoril o tem, da je potrebno uporabnika cim bolj omejiti, pa ne glede na to ali je to v pisarni ali pa doma.

User nima kaj sarit po sistemu! Ce pa gre sarit po sistemu potem naj pa ima nekje z veliko napisano, da bo zdaj saril po sistemu in da bo marsikaj sfookal, ce ne bo pozoren. Menjava uporabnika v administratorja oz root je pa kar dobra varovalka zato, da ljudje cesa po nesreci ne naredijo.

Ce bi ti vedel kolk ljudi je ze z misko okol sarlo in po nesreci prestavilo "Program Files" v nek obskuren direktorij. dost je ze, ce si mal bolj storast z misko.

IceIceBaby ::

v OSXu je to rešeno tako da za vsako inštalacijo programa, za vsak update itd od tebe zahteva admin password. Čeprav maš na compu samo 1 userja in čeprav veš password ti tisto opozorilo da morš vpisat password da misliti da se mogoče nebi igral če neveš kaj je to.

Sej v Mandrake se mi zdi da je neki podobnega. Vsaka zadeva ki bi lahko bila nevarna za sistem zahteva root pass. To se men zdi kar dober način, čeprav se more pojavljat čim manjkrat da ne postane stvar nadležna.

Mr.B ::

kst ? In kje to pod winsi ni možno ?

Pod winsi lahko dovoliš tudi vse kar ti omogoča linux in še bolje. Če ne znate z NTFS-jem in pravicami delati je to vaš problem. Seveda koliko Adminov ve da lahko nastaviš pravice v samem registru?
Če se domačemu adminu ali komur drugemu ne da nastaviti pravic na domačem računalniku, kaj šele na domeni, je pač to njegov problem. Uporabniki so se navadili da imajo vse pravice na lokalnem računalniku, in ko bo nekega dne linux nekaj takega bo isto sranje kot se dogaja z WINSI.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

tha_man ::

Če si na linuxu root lahko narediš še veliko večje sranje kot na winsih, ker ti slednji vseeno ne pustijo *čisto* vsega... linux pa >:D Je pa tale fora z vpisovanjem passworda kul, sm upam da se da izklopit, sicer bi men hitro živce požrlo :)
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

IceIceBaby ::

jaz nisem reku da winsi tega ne omogočajo. Povedu sem samo kako je v OSX in Mandrake zadeva rešena.

IceIceBaby ::

tha_man, jaz dostkrat probam kak shareware program pa staro verzijo dol - novo gor itd. Pa skor vsak teden je kak nov update pa vseeno stvar ni nadležna.
Če morš 3x na teden (verjetno še manj) password napisat ni tolk hudo.

Mercier ::

Gandalfar, tnx! Bomo raziskali tole. Ba ne bo vedno le pri planih ostalo...

No glede varnosti se mi pri MS-u dopadejo administrative template-i. Za dosti MS-ovega programja lahko določaš tudi način, na kateri se bo določen program uporabljal. (ne le, ali se sme, ali ne) Žal je pa dosti programerjev mnenja, da je registry nekaj, za kaj kao ni dobro programirat.

marS ::

:D Saj vem da nima smisla8-O in da bi blo najboljš ta topic zapret, ma, ker se pogovarjata dva bregova ene iste reke:\ , ma sem naletel na en forum /upam da ne boste smatrali kot reklamo/...
v glavnem:
tuki v tej temi en model /Picnik/ cel cajt teži kako on ne more nič inštalirat,ipd, ipd,ipd,
no, TUKAJ pa en drug model ves navdušen razlaga nekaj popolnoma nasprotnega.

Torej>:D , to debato bi bilo dobro usmerit v nekaj bolj produktivnega, npr, kako se kaj obnesejo win emulatorji na Linuxu /vem da je nek office al neki podobnega, ki omogoča uporabo MS Office in baje Photoshopa/ in takoj vprašanja:
ali je kdo poizkusil Adobe Premiere v tem emulatorju?
ali pa kaki Linux programi na Winsih, npr, kake izkušnje imate kaj z Blenderjem ali Gimpom????
...no more heroes...
https://ilbis.com/

hruske ::

Mislim, da je velik problem predvsem v psihi. Ljudje še vedno ne jemljejo računalnika kot nekaj, kar potrebuje vzdrževanje. Večina še vedno misli, da je tko kot npr. sesalec, ki ga vklopiš in dela. Vedet moraš edtino kje se prižge pa ugasne, pa kje spraviš kabel.
In kar se je pokazalo za zelo slabo -- blaster & co. -- ker le redki posodabljajo sisteme, in ker jih še bolj redki znajo pravilno skonfigururat, je potem na internet priključenih malo morje "neregistriranih jugotov in katrc s tremi kolesi". In dokler ne bojo ljudje dognali, da se jim ubistvu SPLAČA plačat nekoga, da jim dobro in varno nastavi računalnik, bo internet ostal en demolition derbi, pa ni važno kakšen OS imaš. Verjetno bo imel linux prednost, ker je bolj transparenten in lažje nastavljiv.
Tako boš npr. samo izbral za kaj vse želiš uporabljat sistem, ostalo pa bo nastavil namestitveni program. Zelo pomemben bi bil način priklopa v internet, ker je tu največ tveganja, ane. Npr. izbira: prek zaupanja vrednega omrežja ali pa prek modema, temu primerno pa bi se potem skonfiguriral iptables.
Simpl k pasulj.

Do takrat pa bojo M$ windoze na kopici računalnikov povzročali prometne nesreče.

IceIceBaby ::

Računalnik bi moral bit kot sesalec al pa multipraktik. Določeni računalniki so dost blizu temu (mac :)) Ampak nažalost se MS ne trudi dost in komplicira.

btw. Novega avtomobila tudi ni treba pretirano vzdrževati. Vsake 30k km ga pelješ na servis in to je to. Prvi tehnični je pa itak po 3 letih.

hruske ::

M$ se preveč trudi, da je stvar prijazna programerjem. Potem pa lahko z javascriptom izvržeš cd ane. :\

Kar je pri linux dobro, je to, da ga lahko nastaviš na 1001 način, pa še vedno ga lahko tako omejiš, da ne moreš nič drugega, kot tisto, za kar je namenjeno.

V w2k pa še kot admin ne moreš v task managerju ubit enga procesa. To je pa neumno, ane.

SOLMILE ::

napsy pizda si bedak hahahaha. linux pa freebsd masta iste security probleme, dj pejt na en security forum pa mal poglej kolk je sploitov pa kolk za fbsd, pa btw za fbsd 4.8 ni nobenga sploita, tle mislm na to kar dobis po defaultu zravn, razne sambe so razred zase :)))

aja se neki za BigWhaleta :))
screen -r
/mkill nick1 nick2 nick3 ...

napsy ::

SOLMILE: "Only one remote hole in the default install, in more than 7 years!" - OpenBSD :P
"If you die, you die. But when you live you live. There is no time to waste."

SOLMILE ::

povej se za linux k si reku da je isto kt fbsd
1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalniki na ISS migrirajo na Linux (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
17232014 (26419) MrStein
»

Zakaj v Linuxu (še) ni virusov (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
576725 (5010) M.B.
»

Microsoft začel prodajati Windows XP SE v Aziji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
525663 (5663) Jeebs
»

Vedno debelejši in neokretnejši linux? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
21911198 (11198) CCfly
»

Idealna linux distribucija

Oddelek: Operacijski sistemi
451513 (1042) noraguta

Več podobnih tem