» »

Namestitev Linux-a

Namestitev Linux-a

«
1
2

Volk| ::

Očitno še te teme ni, tako da bom jaz odprl...predvsem zato ker bom rabil pomoč.
V XP sem kar doma, tako da mi je tam kaj povprečen uporabnik rabi znam(pa se verjetno kaj več).
BOm pa prešaltal na linux. Zakaj, to ne bom tu govoril. Pa tudi ne zakaj sem se odločil za verzijo Mandriva 10.

Ker sem v Linuxu popolni začetnik pa me zanima kako naj sploh začnem.
Imam disk 80 Gb(računalnik je 3.0 Mhz AMD 64, z kar dobro opremo)
ZDaj imam 3 particije.C -12 Gb, ostalo pa je razdeljeno na D in E. Na C: so samo Xp in vsi programi.

Pri linuxu pa ne vem kako si naj zamislim. Na C. bom imel še vedno XP, za primer da mi kaki program ne bo deloval pod linux-om(Pinaccle). Ostalo pa bo vse na Mandrivi.
Toda ker sem navajen na D in E, bi rad tako pustil.
Vprašanje 1: Lahko imam D,E pod NTFS ali mi Linux ne bo prebral tega?
Pod Xp sem navajen da bi rad vse shranjeval na druge particije v tem primeru na D,E
Se zavedam da ima linux druge particije. Torej, ideja je zaenkrat taka:
-C: XP(samo win)
-Posebej linux particija(samo linux)
-D:(moji podatki)
-E:(razno)
Vprasanje 2: Sem na dobri poti ali ne?

Vprasanje 3:Kje bi lahko najdo oziroma ali mi lahko kar tukaj napišete kako se inštalirajo dodatni programi in drajverji - ukazi

Vprašanje 4: Kako nastavim internet? IP(kabelska), torej ukazi s katerimi bom uposobil net

No, to bi bilo zaenkrat vse. Vprasanja se bodo verjetno sledila.
Prosil bi samo za pomoč tistih ki znajo, ne pa da bom bral neumestne komentaraje kot so da naj pozabim, pa zakaj Mandrivo. MIslim da bo marsikaterega novega privrženca linuxa to zanimalo.
Nekje pač moram začet....
Lp
  • spremenil: BigWhale ()

Quikee ::

Hja... linux prenese NTFS ampak lahko samo beres iz NTFS particije ne pa tudi pisat na njo - vsaj privzeto ne. Kot opomba.. C:, D:, E: je cisto Windows oznacevanje oz mapiranje (ki ga lahko tudi poljubno spremenis). V Linux mas pa vedno le / in se druge particije pogone "mounta" kot mapo. Torej /mnt/c recimo (nastavis si lahko poljubno v fstab.. kako je pa privzeto nastavljeno je pa odvisno od distribucije). Za Linux tudi rabis swap particijo (se da tudi brez nje in lahko tudi uporabis swap datoteko - samo ne privzeto).

Glede instaliranja programov ne vem kako mandriva to - v Ubuntu je to zelo enostavno - zazenes Synaptic-a v search vpises ime programa in ce ti ga najde na repositoriju ga oznacis in ti ga sam downloada in instalira. Piece of cake - ce ne gre kaj narobe =).

Internet - ce mas povezano preko mrezne kartice kabelski modem, mislim, da ne bo problemov - vrjetno te bo ze med instalacijo vprasal za podatke (IP, gateway, DNS, .. )

Volk| ::

Aha, torej ce dobro razumem jaz si lahko ustvarim recimo C: za XP(vem da moram inštalirat Xp prvega), nato pa inštalitram linux ki je inštaliram v /
Vse ostalo si pač pol lahko ustvarim mape kot recimo '/Mapa1', '/mapa2/podmapa1,...in tako naprej
Če bo FAT32 D,E bom lahko pisal na te particije? (ocitno sem bom moral navadit na drugo grupiranje map).
Kaj je to swap? kako je najbolje pri inštalaciji razdeliti prostor? Ali pol on sam preostali prostor razdeli-formatira?
Pa še to: XP pol vidi ''particije'' linuxa?

ql000 ::

Linux označuje diske z hda (prvi disk), hdb (drugi disk) itd. Particije na disku pa imajo oznako hda1, hda2, hda3 v primeru treh particij na prvem disku. Osebno ti predlagam naslednje particioniranje diska: / (root), swap (približno toliko velik kot RAM, glede tega je itak toliko teorij, da peče glava). SWAP je ala page file na windowsih. Potem, ko si boš naredil account boš svoje programe, nastavitve,... našel pod /home/ime_tvojega_accounta. Če hočeš do npr. mejlov dostopat tako v linuxu kot tudi v windowsih je pametno narest eno particijo (pri meni je ta particija velika 1GB) v FAT32 FS. Namestiš Thunderbirda na linux in na windowse pa folderje nastaviš na tisto FAT32 particijo. Ja pa pri FAT32 lahko bereš / pišeš tudi v linuxu.

Da boš v windowsih lahko dostopal na linux particijo malo pogooglaj za ext2,3 driverji za winse.

Uživaj v Linuxu! Pa ne obupat, če bo kje zaškripalo!

Highlag ::

Po mojih iskušnjah je Linux najlažje namestiti na računalnik tako, da najprej na disku narediš prostor kamor ga misliš naložit. Če imaš že narjeno particijo, ki bi jo uporabil za to, jo v diskmanagerju enostavno zbriši. Tako dobiš unpartitioned space.

Ko zaženeš setup Linuxa izbereš da uporabi prazen prostor na disku pa se zadeva naloži brez tvojih posegov. Edino jezik in takšne malenkosti moraš nastaviti. Ubuntu ti celo lepo bootloader naredi, da ob bootanju izbereš kaj boš uporabljal- Windowse ali Linux.
Priporočam Ubuntu. ;)
Never trust a computer you can't throw out a window

Quikee ::

Linux swap uporablja itak le ko mu RAM-a sfali.. tak, da je v bistvu razmerje swap/RAM nekako obratnosorazmerna. Drugace je pa vseeno kolko je swap velik - le premalo ga ne sme bit. =) Ce se to zgodi se da kasneje naredit dodatno "datotecno" obliko swap particije. Pred casom sem imel celo pomnilnik na graficni kot swap particijo. =)

BTW. pri meni se swap ni nikoli presegel 100 MB, imam pa 1 GB RAM-a.

416c6573a ::

ZZ

Kot kaže imaš močno konfiguracijo računalnika, zato če bi rad popolnoma presedlal na linux, ni potrebno imeti windowsov instaliranih na posebni particiji, lahko jih imaš pod emulatorjem (vmware). Emulator lahko vidi glavni sistem in obratno.

NTFS v linuxu je samo za branje, možnost je tudi pisanja, vendar je ZELO experimentno. Kar boš mel na FAT32, pa bo berljivo in pisljivo. Kakor si napisal ti ni treba skrbeti za razdelitev diska, saj si v prvem postu napisal da bo cel linux na svoji particiji. V primeru, da bi imel rad razdeljeno, bi dal pa vsaj /home (to bi lahko enačil v windowsih z mapo c:\Documents and settings) na svojo particijo, da če na novo naložiš linux, da ti osebne nastavitve in nastavitve uporabniških programov ostanejo. Ostalo po želji.

V linuxu je drugačno označevanje particij. PC ima ponavadi 4 ide kanale, za SATA lih ne vem kok jih je. Primarni master je "hda", primarni slave je "hdb", sekundarni master "hdc" in sekundarni slave "hdd" (sata kanali imajo "s" namesto prve crke "h", sda, sdb,...) Za tem je pa seveda še številka particije. Torej v tvojem konkretnem primeru, če imaš disk na primarnem master kanalu imaš C: hda1, D: hda3, E: hda4. particija številka 2 se je porabila za extended (razširitveno) enoto, glej fdisk v windowsih za detajle. V linuxu se particije montirajo (mountajo) kot mape, tako da če želiš, lahko še vedno obdržiš windows oznake particij. Ponavadi se dodatne particije dodaja v mapo /mnt, vendar lahko dodaš tudi kar direktno v korensko mapo (/mnt/C, /C) po želji.

Mandriva temelji na rpmjih, torej če bi želel dodati nov program, najdeš na internetu program preveden za mandrivo s končnico .rpm, inštaliraš jo pa v konzoli kot root z ukazom "rpm -i program.prm". Seveda se lahko konzoli izogneš in narediš pač tako da ko 2x klikneš na datoteko da jo avtomatsko razpakira z rpm programom. Druga možnost programa je še nepreveden, downloadaš source, ga odpakiraš in v konzoli kot root "./configure; make; make install". Piše tudi ponavadi zraven kaj je potrebno narediti. Tretja možnost je pa namenski program, ki se poveže na določene serverje, kjer so programi točno za določeno distribucijo, in samo izbereš kaj bi rad imel. Mandriva ne vem ali ima kaj takšnega, fedora ma yum, ubuntu ima Synaptic, debian apt-get, itd...

Za internet te bo vprašal najbrž že pri prvem zagonu ali instalaciji če bo zaznal mrežno kartico, drugače lahko naštiman tudi v grafičnem načinu. Princip enak kot v windowsih, nimaš kej zgrešiti.

SWAP je izmenjalna datoteka, pomaga RAMu če ga je premalo. SWAP imaš tudi v windowsih samo ne veš zanj. V linuxu lahko zanj narediš svojo particijo, lahko je pa v svoji datoteki (kot je v windowsu). Naj bi bilo pravilo da dodeliš SWAP particiji vsaj pol toliko prostora, kot imaš velik RAM. Ali boš za to uporabil svojo particijo, je pa čisto osebna stvar.

Windowsi ne vidijo linux particij po defaultu, obstaja pa nekaj programčkov ki znajo brati in pisati na ext2/ext3 datotečni sistem kot so dodatek za total comander (google), posebej programi za pregled linux particij (http://uranus.it.swin.edu.au/~jn/linux/... in pa "popravki" za windows driverje, ki zaznajo linux particije kot svoje in jih tudi prikažejo v Mojem računalniku (http://www.fs-driver.org).

Lp

Volk| ::

Hvala vsem!
Bom se igral cez vikend. Upam da mi bo delalo vse.
Sicer mi se ni vse jasno glede particij. S časom ko bom malo sprobal mi verjetno bo.
lp

IceIceBaby ::

Kaj pa če bi najprej sprobal zadevo v VMware ? Tako obdržiš obstoječe XPje in zraven v vitrual machine namestiš linux. V full screen mode se na taki konfiguraciji skoraj ne pozna, da zadaj tečejo še XPji pa lahko se dobro spoznaš s sistemom preden začneš disk formatirat.

Brane2 ::

Kot so ti drugi predlagali, ti je najbolj neboleče eksperimetniranje z Linuxom skozi VMWare. Stvar seka.

Inštaliraj si ga, nato pa v njem lahko odpreš virtualnih strojev, kot ti srce poželi, na vsak virtualni stroj pa svoj OS- pa naj bo to Linux, BSD, ali celo Winsi !

Tvoji XPji bodo celoten virtualni stroj videli preprosto kot eno mapo in nekaj fileov v njej, ki predstvavljajo v glavne disk tvoje virtualne mašine.

Takrat ti tudi ne bo treba kaj dosti premišljevati o tem, kateri Linux bi ali ne bi, ker boš pač lahko enostavno probal vse, ki načeloma pridejo v poštev.

Čeprav si rekel, naj se izogibamo temi, me vseeno zanima- kaj je tako posebnega v Mandrivi ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Volk| ::

Na faxu so mi svetovali. Sicer zaj dost berem o temu kaj bi bilo najbolje...se mi tudi v odpredje pojavlja Ubuntu. Kao da je bolj prijazen uporabniku.

Samo ce si namestim to "virtualno mašino" bom videl samo linux kot uporabnik? Jaz pa hocem delat in se ucit kako inštalirat, dostopat oddaljeno...Klikanje po mašini me ne zanima.
Meni ni problem uporaba linuxa. Bolj mi je problem vse nastavit. Tega ne znam.
Pa se en velik problem se mi je pojavil. Predno začnem kaj delat si iščem drajverje.
Ne najdem pa drajverjev za mojo tv kartico(winfast XP 2000 expert)
Ce tega ne najdem lahko pozabim na linux saj mam prek tv kartice radio in tv...po celem stanovanju.
Ta drajver moram najt..brez tega se ne bom niti lotil namestitve

Brane2 ::

Kar se VmWarea tiče, boš videl virtualen stroj kot še en stroj, ki je na tvoj WinXP host stroj povezan preko mreže s par virtualnimi mrežnimi karticami.

Se pravi, kot da bi ieml v svoji kišti še eno sonovno, proc, grafično itd in bi se ta dva stroja "videla" samo skozi mrežo kartico.

Kar se driverjev tiče, je ključ uspeha ali neuspeha v kernelu. Poglej in prepiši si čipe na kartici in poglej, če jih kernel podpira.

To najlažje narediš tako, da dobiš source, ga razpakiraš in ga kao poskušaš skonfigurirat z "make menuconfig".

Odpre se ti drveo menujev in podmenujev. Greš pod "drivers", nato pa ne vem več na pamet- mislim da je "Multimedia nekaj" ali mogoče "Video".

Tam išči po oznakah čipa, ne pa imenu proizvajalca.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Še nekaj me zanima. Praviš,da te zanima oddaljeno delo z mašino, takoj zatem pa je pogoj,da sploh začneš delat na tem, daimaš driver za TV kartico.

KAj to planiraš za eno stvar- telepatsko gledanje TVja ? :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::


Kar se VmWarea tiče, boš videl virtualen stroj kot še en stroj, ki je na tvoj WinXP host stroj povezan preko mreže s par virtualnimi mrežnimi karticami.


Mogoče nisem dovolj nazorno prikazal. Tvoj Linux bo okno v XPjih in bo tekel na XPjih kot eden od programov, skupaj z vsem kar bo teklo na njem.

Lahko boš toerej gledal TV med poganjanjem Linuxa- če ti bo CPU horsepower to deovoljeval, seveda.

ČE boš to hotel, boš lahko Linux screen raztegnil čez cel zaslon ali enega od zaslonov, če jih imaš več.

Lahko laufaš tudi več virtualnih strojev hkrati- jaz recimo na Gentooju pod VmWareom laufam hkrati dvojne Win2k in ene Win95. Resda izjemoma, ampak se i dogaja. Edini haklce je delitev naprav, kjer je pač zahtevan ekskluzivbni dostop. Nastavit moraš recimo, kako se host in virtualni stroj zmenita glede CDroma, zvočne itd- čigava je naprava kdaj, a to ni velik problem.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Volk| ::

Odaljeni dostop...s tem mislim da se hocem naucit kako dostopat do mojega racunalnika recimo iz sluzbe. Zakaj pa bom presaltal na linux(zdaj imam ftp pod XP) pa je razlog v tem da ne rabim licence(saj je zdaj tud nimam:D ), pa tudi zaradi varnosti.
Pa tudi zanima me. Radovednost je gonilo napredka(kot je eden napisal na slo-techu).

No, upam da mi bo uspelo da bom vse vredi nastavil.
Še vedno me malo begajo 'particije' pod linuxom. NI mi vse jasno.
Torej, jaz ustvarim mapo /home. (koliko sem razumel so tu not nastavitve)
Poleg te mape se ustvarjam svoje lastne mape. Kaj to gre vse pod eno particijo ali ....tu se zgubim.

Pa hvala, da se trudite z razlago.

lp

IceIceBaby ::

če poganjaš linux znotraj vmwara boš lahko prav tako dostopal do računalnika iz službe. Splača se probat najprej to, da ne podiraš trenutnega sistema po nepotrebnem pa da imaš že nekaj izkušenj s sistemom na katerega boš prešaltal.

Particije pa lahko narediš med namestitvijo linuxa, vse distribucije majo zraven program za particioniranje diska. Jaz načeloma uporabljam samo 1 particijo na windowsih (za podatke in sistem, ne vidim bistvene prednosti v večih particijah) pod linuxom pa 2, eno swap in eno za podatke in sistem.

ank ::

>> Torej, jaz ustvarim mapo /home. (koliko sem razumel so tu not nastavitve)

Ti ne rabiš ustvarit nobene mape. /home/user npr. /home/volk se ustvari ko dodaš uporabnika. Tam notri so potem nastavitve za tistega uporabnika. In pa seveda si tja potem shranjuješ svoje stvari. Sistemske nastavitve pa so v /etc

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ank ()

Volk| ::

Torej ce imam 80Gb disk, si naredim eno particijo C:
Ostalo pa pustim za linux?
To pomeni ce omejim Xp na 5 Gb, mi ostane druga 'particija' pod linuxi velka 75 GB, katero se recimo razdelim 1Gb za swap, ostalo pa za vse drugo.
Je to dobra razmejitev?

Brane2 ::

V bistvu se ponavadi dela za Linux tri particije: ena majhna za /boot (recimo parsto Mb), ena za swap in ena za vse ostalo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Type-R ::

in kako spremenim linux v VMX format da ga bom lahko odprl z VMware, al se to kak drugace naredi?

M.B. ::

Njlažje je da dobiš Vmware player, ki je zastonj. potem pa sliko Vmwarovega diska, ki so tu tudi zastonj. Lahko pa vmware server, ena vrsta je zaston pa tam gor instaliraš Linux.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Brane2 ::

Lahko si tudi namestiš VMWare Workstation in zahtevaš kodo za enomesečni demo.

V tem času si narediš visrtualne mašine, ki jih po izteku roka še vedno lahko poganjaš na Playerju...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Nejc Pintar ::

Brane: ni povsod tako kot v Gentooju;)

Priporočam da ustvariš dve particiji, na eni imaš inštaliran linux, na drugi imaš swap.

Poleg te mape se ustvarjam svoje lastne mape. Kaj to gre vse pod eno particijo ali ....tu se zgubim

V linuxu nimaš več korenov (C:, D:, ...) ampak se vse nahaja v enem korenu (/ - root). V korenskem imeniku pa imaš potem "mountane" particije, naprimer /home, /boot, ..., lahko pa imaš v / tudi mape.

Stvar se ti verjetno zdi čudna, a ko jo boš enkrat spoznal ti bo vse logično. Večina distribucij te itak sama vodi skozi inštalacijo.
Lahko je biti prvi, če si edini!

Brane2 ::


Brane: ni povsod tako kot v Gentooju;)


Na kaj konkretno misliš ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Volk| ::

evo....se dobro da imam winse gor:D
Hotel instalirat Mandrivo....Instalacija se je vedno ustavla pri nameščanje gonilnikov za krmilnik trdega diska nVidia corporation ICK804 serial ATA controler...dalje ni slo. Se je vedno tukaj ustavlo.

Nato sem probal z SUSE Linux-om.
Slo fajn skozi razen nastavitve interneta. POskusal je sam...seveda ni slo...vnesel IP(imam kabelski net) in masko. Za dns in prehod pa niti ni vprasal. Tako da seveda ni delalo.
Ali pa ne vem kje to vnest.
No, zdaj mam namescenega...kako naj usposobim net?
pa zakaj se pri mandrivi ustavi inštalacija? To je že na začetku ko izberem jezik.

Kami ::

Nameservere lahko dodaš ročno v /etc/resolv.conf , doda pa se v stilu:

nameserver ip
nameserver ip2

Volk| ::

Si lahko bolj natancen!
Prvic delam z linuxom pa me zanima kako vse vnest. od IP do dns!
Pa hvala!

Kami ::

Am idi v konzolo (system - Konsole nekaj takega) potem tam vpiši su root (da postaneš root uporabnik), vprašalo te bo za geslo od roota in ga vpišeš (sicer nevem če ma SuSe sudo zato sem ti tak predlagal da naredi).

Nato napišeš pico /etc/resolv.conf (pico je urejevalnik teksta, če ga nimaš ga namesti ali pa uporabi kakega drugega, npr. vi) in notri dodaš

nameserver ip
nameserver ip1

Če uporablaš vi pa daš

vi /etc/resolv.conf

Ko si notri stisneš i (insert - da lahko dodajaš v datoteko) in notri vstaviš enako kot zgoraj:

nameserver ip
nameserver ip1

Za tem stisneš tipko ESC in za tem še datoteko shraniš, napišeš :wq! (ko si stisno ESC samo to napišeš in datoteka se bo shranla in urejevalnik zaprl)

Seveda ip zamenjaš z IP-jem primarnega DNS strežnika in ip2 z IP-jem sekundarnega DNS strežnika

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kami ()

Volk| ::

Javi mi da ne morem zapisat not.
Pa sem root

Brane2 ::

najbrž nisi.

ukaz "whoami" ti pove, če si res...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Quikee ::

Hmm.. lahko pa tudi v Yast-u nastavis, ce se prav spomnim.

BigWhale ::

Precej smiselno je dati /home na eno drugo particijo, tako je najmanj tezav pri nadgradnjah.

Volk| ::

In kako to storis?
Ja, ja vem, da sprasujem osnovne stvari. Samo privic delam z linuxom. Pravzaprav me j** nekaj stvari....
Jast mi ni delal...pol sem zagnal ponovno mašino in je začel delat. Ne vem kje in kako nastavit monitor na 100 Mhz, pisava je ful mala pa tud ne znam povečat...
Orodna vrstica je zgoraj, jaz bi pa jo raje imel spodaj(ali pa desno). Se da prestavit?
instalacija programov me zajebava. Sem hotel namestit zadnjo verzijo FF pa ne gre....

Brane2 ::

Mogoče ne bi škodila kaka delavnica namestitve Linuxa v npr. kiberpipi ?


Za taka in pdodobna vprašanja bi bilo fino imeti online filmček ali dva... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Volk| ::

Mogoče kdo ve zakaj mandriva ni sla inštalirat(glej zgoraj post)

antonija ::

In kdaj je kaka delavnica namestitve linuxa v kiberpipi? Pozan ziher 5 komadov ki bi takoj sli, se placajo...

Drugace pa ce si nov v linuxu (kot jaz:8)) in te begajo mape: Vse je skoraj enako kot v winsih z nekaj razlikami (taka razlaga ziher pomaga, a?>:D): (warning: sledi razlaga od nooba. please be gentle ob popravkih in kritikah)
- V winsih imas vse particije oznacene z crkami. V linuxu partzicije niso posebaj oznacene med brskanjem, eg. vse so "mountane" na "/". Torej med brskanjem po disku particije kot take niso posebaj locene (tudi CDrom, floppy, USB key so mountani pod razlicne folderje, vsi pa imajo skupen prvi "/")
- folderji v linuxu imajo prilicno logicne oznake. Problem je da si navajen na winse in tam logika ni primarnega pomena.
/ je najvisje na foodchain, na njega so "pripeti" ostali
/boot je dokaj lahek za prepznat
/home so mape uporabnikov. Vsakic ko ustvaris uporabnika mu sistem naredi mapo (razen ce ob ustvarjanju uporabnika explicitno ne preklices ustvarjanja mape). Uporabnim "janez" ima svojo home mapo pod /home/janez. "root" nima svoje mape (on ima itak cel kompjuter:D)
/bin in /sbin so mape od (shared) binary filetov, torej programov
/etc so konfiguracijske datoteke (tle mene ime mal bega, ker ni ni jasno kako iz etc prides do configuration ali cesa podobnega)
/var so spremenljivi podatki
/lib so knjiznice
..
...
....

Drugace je pa men zelo vsec tale stran ker je dokaj uporabna za noobe.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

beerhunter ::

me noob :D :8)


Mene pa matra Suse 10. Namreč slika je premajhna. Ne glede na resolucijo je na vseh straneh ene 1.5cm roba. Poskusil sem že spreminjat resolucijo, frekvence, v nastavitvah spreminjal monitor (15", 17", 19", celo ročno sem vpisoval dimenzije v cm) pa nč ne nuca.

Grafična je GFX5200 monitor pa Flatron 795FT

Aja, pa to je problem že na DVD-ju, se pravi ko mašino butnem iz Suse DVD-ja. Slika je enostavno premajhna.

V XP in bios screenu je vse OK, zato ne bi spreminjal slike na monitorju s tipkami na monitorju.

Pa Ubuntu Live cd sem probal, in je tud vse normalno. Samo tale suse mi ga serje...
-----
"Gee, I thought we'd be a lot higher at MECO!"
Steven Hawley after STS-41D's pad abort 4 seconds before liftoff

BigWhale ::

root ima /root

Volk| ::

Beerhunter:
Pri meni je isto. Na vsaki strani imam rob.
Bom se malo poigral tudi z drugimi distribucijami.
Mogoce ima kdo kaki dober link ukazov za linux(ko pises v terminal)

Volk| ::

sem ze najdo tukaj

Volk| ::

Pravkar sem v sluzbi poskusal namestit Mandrivo, ki mi doma dvd ni delal( instalacija se je ustavla), tukaj pa sem namestil brez problema!:\
Ni mi jasno. Zakaj pri meni ne gre?!
konfiguracija:
AMD 3.0 64 bit, 1Gb RAM, 80Gb disk, ATI X300(PCI),Winfast tv XP expert

Ideje?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Volk| ()

Volk| ::

nameščanje gonilnikov za krmilnik trdega diska nVidia corporation ICK804 serial ATA controler
tukaj se mi je ustavla ištalacija Mandrive.
Ker mi je zmanjkalo idej...imam disk sata. Kot primari master je dvd pogon, nato pa je kot 'third master'. Sem ga slucajno premaknil na 'fift master'(stevilke se ne ujemajo z tistim kar pise na plati in s tem kaj se mi pojavi pri bootu. Plata je MSI K8N neo4
Kaj bi bilo bolje da bi imel HDD na primary master in bi dvd pogon dal na primary slave?

Druge ideje nimam kaj bi se lahko bilo krivo.

linuxdady ::

Ročna nastavitev omrežne povezave je v Yast dokaj enostavna. Poimenovanje posameznih funkcij je pa mogoče malo nenavadna. Gateway nastaviš pod "usmerjanje" DNS pa, če se prav spomnim, pod "domensko iskanje" ali nekaj podobnega. Vsekakor pa je vse na kupu, malo poklikaj na možnosti, pa ti bo kmalu vse jasno.

TV kartica Winfast je podprta, vendar ne potrebuje posebnih gonilnikov, ker je gonilnik vključen kot modul v jedro.

Če si za Geforce kartico namestil gonilnike s pomočjo yast (spletna posodobitev) in grafiko nastavil s sax2, bi zadeva morala delovati. Meni je vedno, na več različnih računalnikih z različnimi nvidia karticami in z različnimi monitorji. Najbolje pa sax2 deluje v tekstovnem načinu: odpri konzolo, prijavi se kot root (ukaz"su") in poženi ukaz "init 3". To bo izključilo grafični strežnik in ostal ti bo črn ekran z belimi črkami - podobno kot DOS. Poženi ukaz "sax2" in po končani nastavitvi "init 5", kar te bo vrnilo v grafični način.

Glede dileme katera distribucija je najprimernejša je seveda pravilen en sam odgovor: tista, ki ti je najboj všeč. Mandriva ima dve zadevi, ki jo močno približata začetniku: Nadzorno središče, kjer lahko prav vse nastavitve izvajaš s pomočjo jasnega in razumljivega grafičnega vmesnika in vire programja urpmi, s katerimi prav tako lahko namestiš praktično vse obstoječe programje, vključno s programjem, ki v uradno distribucijo ni vključeno, ker bi utegnilo biti predmet patentne zaščite. Yast in Zen installer v SuSE po mojih izkušnjah pri tem nekoliko zaostajata, Kubuntu pa si zaradi zapletenega nastavljanja strojne opreme zagotovo ne zasluži slovesa uporabniku prijazne distribucije. Takšne so pač moje izkušnje in na njih temelji moje mnenje. Drugi imajo seveda drugačne izkušnje in posledično drugačno mnenje. Svojega pa si boš moral izoblikovati sam.

Volk| ::

linuxdady:
MOgoce ves zakaj mi mandriva crkne kot sem zgoraj omenil?
Bi mogoce moral rocno namestit kake drajverje? kako?
Hvala

linuxdady ::

Žal ne vem. Predvidevam, da gre za nastavitve BIOS, najbrž ACPI, ampak premalo vem, da bi ti lahko kaj z gotovostjo svetoval. Največ uporabnikov Mandrive je na Linux prinas. Povprašaj!

Zgodovina sprememb…

linuxdady ::

No, zdaj sem tudi pogledal, kako je to v Yast:

DNS: Host Name and Nameserver

Privzeti prehod (Gateway): Usmerjanje

Volk| ::

Uspelo mi je!
Sem v biosu dal na disable APIC pa je slo dalje...:D

linuxdady ::

Odlično!
Po končani namestitvi se najprej od vsega odpravi na http://easyurpmi.zarb.org/ in nastavi vse vire na ftp://distrib-coffee.ipsl.jussieu.fr/.
Potem odpri nadzorno središče (Meni/sistem/nastavite svoj računalnik) in poženi posodobitve.
Za vsak dodaten program, ki ga želiš namestiti, nikar ne brskaj po spletu, najprej preveri, če je na razpolago že v nadzornem središču. Pa namesti kodeke, vstavke za mplayer, libdvdcss2 itd itd itd. Skratka, napravi računalnik uporaben. :))

Volk| ::

Sem poskusal namesti novejso verzijo FF...brez uspeha...
nasvet...

Volk| ::

Aja, kako pa nastavim monitor na 100Mhz?

me ze oke bolijo
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[ubunto] 8.10 in poraba procesorja

Oddelek: Operacijski sistemi
211357 (1125) Jernej88_
»

Katera Linux distribucija je primerna zame? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
6611348 (9081) kriko1
»

Kombinacija Linuxa in Windowsov

Oddelek: Operacijski sistemi
161184 (1184) b4ssk1ller
»

ntfs in linux? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1006435 (4979) SkIDiver
»

Kateri Linux uporabljate (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
804777 (3860) hruske

Več podobnih tem