» »

Raziskovanje osončja: NASA uradno naznanila projekt Orion, Rusija in Kitajska načrtujeta skupno odpravo na Mars

Raziskovanje osončja: NASA uradno naznanila projekt Orion, Rusija in Kitajska načrtujeta skupno odpravo na Mars

Slo-Tech - NASA je v torek (en teden prej kot načrtovano) uradno predstavila novo raziskovalno plovilo, imenovano Orion. "Krivec" za zgodnje razkritje imena je Jeffrey Williams, astronavt, ki trenutno biva na ISS. Williamsu je namreč ime Orion pobegnilo z jezika na odprtem radijskem kanalu iz ISS.



Orion je novo vesoljsko plovilo, ki ga NASA že več let razvija v okviru programa Ozvezdje. Pri oblikovanju njegove oblike so se pri NASI vrnili v čase kapsul iz odprav Apollo, saj takšna oblika še vedno nudi največjo varnost pri vračanju skozi Zemljino atmosfero (še posebej pri neposredni vrnitvi iz Lune). Kapsula Orion ima premer 5 m, maso 25 t in približno 2,5-krat tolikšno prostornino, kot so ga imele Apollo kapsule. Sposoben bo nositi tovor in sprejeti 4 člane posadke. Glavni namen Oriona je zamenjava Space Shuttle-a kot primarnega plovila za raziskovanje vesolja, pri čemer je poudarek na njegovi sposobnosti prevažanja astronavtov najprej do Lune, pozneje pa tudi do Marsa. Potrebno je še omeniti, da ime Orion ne pripada le novemu plovilu, temveč bo isto ime nosil celotni projekt odprav na ISS in Luno. Prvi polet na ISS bi se naj zgodil nekje okoli leta 2014, na Luno pa okoli leta 2020.



Na drugi strani pa Kitajska in Rusija razmišljata o skupni odpravi (brez posadke) na Mars. V letu 2009 si želita na Mars in eno od njegovih majhnih lun poslati sonde, ki bi na Zemljo vrnile vzorce iz njune površine. Rusi bodo poskrbeli za vesoljsko plovilo, Kitajci pa za raziskovalno opremo. Kitajska se je očitno zelo resno vključila v tekmo osvajanja vesolja. Npr. za sabo ima že 2 uspešni odpravi, ki sta v orbito ponesli kitajske astronavte, za naslednje leto načrtuje raziskovalno sondo, ki se bo utirila v orbito okoli Lune ... Očitno s precej hitrim tempom postaja tretja velesila v raziskovanju našega osončja.

Več o tem na Google News: Technology.

96 komentarjev

«
1
2

Apple ::

Kaj pa mi čakamo?

Lahko bi bili 4. velesila v vesolju :D ...
LP, Apple

Z-lot ::

Ruska plovila.. hmmm... zadnje čase niso preveč zanesljiva.

Tarzan ::

Z-lot, hehe, ja, seveda, ameriška so zadnje čase precej bolj zanesljiva. >:D

M-XXXX ::

A se gremo nekje dobit, vsak prinese nekaj desk, kšne žeblje, kadu,... Pa skupi nabijemo, damo na elastiko pa gremo kr takoj v vesolje?:D

Matri[X] ::

A se gremo nekje dobit, vsak prinese nekaj desk, kšne žeblje, kadu,... Pa skupi nabijemo, damo na elastiko pa gremo kr takoj v vesolje?
A tako kot Lakotnik, ko je sel na luno? :D

LedStorm+++ ::

Zkej toko čakajo??? Pr Odiseji 2001 so sanjali, uuuu to bi nardli. In kej se je s tega iscimilo?! Še vedno po fičkovo v Vesolje :D In upam da bo od zdej naprej, res ODISEJA... ;)
Pingvin :-)

sverde21 ::

Namest da vsak posebi dela, bi lahko združl finance ter znanje in bi pomoje hitreje naredili več ;)
<?php echo `w`; ?>

c3R4R ::

In potem se zbudimo iz sanj...:D
Zaradi neurij imajo hrasti globje korenine.

darksamurai ::

lol mogoče bojo pa američanom v 21. stoletju res uspelo pristati na luni. prvi človek na luni armstrong ja wright. one big fat lie;(( američani so šele konc stoletja (okol 1995) dobili dovolj zmogljive motorje da bi res lahko prišli na luno (ruske motorje ^_^ ki so 30% učinkovitejši in zmoglivejši). sploh pa so evropske in ruske rakete mnogo bolj zanesljive zaradi tekočega goriva (lahko nadziraš in ustaviš motorje).:\

darkolord ::

darksamurai: kaj bluziš?

CCfly ::

Moon hoaxerji ponovno na pohodu. Tokrat v vlogi raketnih inženirjev.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

madviper ::

Da se ne bo komentiranje novic razvilo v teorijo zarote...
I'd like to do something crazy!

Tic ::

Kitajci so norci, pomoje bodo prehitel vse po vrsti.
persona civitas ;>

Jumping Jack ::

Prvi polet na ISS bi se naj zgodil nekje okoli leta 2014, na Luno pa okoli leta 2020.

Zakaj šele takrat? Tole je res sumljivo. Sploh če sem prav razumel, da bodo ti poleti dokaj podobni tistim izpred nekaj desetletij. Kaj bo tako zelo novega, da rabijo še 10-15 let, da vse pripravijo?

lukanium ::

Sicer so na Nasini strani zelo skopi z informacijami, samo kolikor sem razumel, želijo s tem novim CEVom (Crew Exploration Vehicle) narediti spet nekaj, kar bo "držalo" desetletje ali dve. In to bi znalo trajati - tale kapsula je precej večja kot tiste v Apollo programu, naj bi bila bila naphana s precej novimi tehnologijami (sodobna računalniška tehnologija, elektronika, sistemi za life support, pogonski sistem in termalna zaščita), verjetno bo tudi bolj vodljiva, bolj prilagojena daljši izpostavljenosti vesoljskim razmeram, torej bolj odporna na nevarnosti in torej naj ne bi bila samo "škatla", ki mora preživeti relativno kratko obdobje v vesolju in vrnitev skozi atmosfero. Sploh glede na to, da jo mislijo uporabiti tudi za odpravo(e) na Mars. Testiranja pa vzamejo čas. Itak si pa ne smejo več privoščiti podobnih spodrsljajev kot sta bila Challenger in Columbia. Bi jim hitro prirezali (finančna) krila. No, čeprav po drugi strani pa si verjetno tudi ne želijo, da bi jih prehiteli kaki Kitajci... Kakorkoli, o tem bi se dalo na dolgo in široko razpravljati :)).
When a person can no longer laugh at himself,
it is time for others to laugh at him. [Thomas Szasz]

Gregor P ::

"sodobna računalniška tehnologija ..."

Morda mislijo tisto letnik 1990:D ... sicher je sicher>:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

lukanium ::

Mimogrede, ravnokar sem prebral, da bi tudi Japonci do 2020 radi spravili svoje astronavte na Luno. Do 2030 pa bi radi imeli že zgrajeno lunarno bazo :).
When a person can no longer laugh at himself,
it is time for others to laugh at him. [Thomas Szasz]

opeter ::

Hvala Bogu! Jaz sem že rezerviral svoj del (cca. 2 hektarja) na senčni strani Lune. Upam, da, ko pridem do penzije, bom lahko kako vikendico zgradil tam gor. Potem pa vam bom mahal pa srednji prstek kazal :D
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

sverde21 ::

Pri japoncih je vse možno ;) . Oni so že itaq 5-10 let pred nami s tehnologijo 8-)
<?php echo `w`; ?>

lukanium ::

Potem pa vam bom mahal pa srednji prstek kazal :D

Če boš na senčni strani, te nihče ne bo videl... No, vsaj ne iz Zemlje ;).
When a person can no longer laugh at himself,
it is time for others to laugh at him. [Thomas Szasz]

Jan987 ::

Res je mal čudno zakaj ne gredo še enkrat a luno pa nej magar zgradijo novega apolota sej načrti so jim valda še ostal. Čebol sumljivo pami je, ker zdej ne najdejo več posnetkov iz lune, kar se mi zdi skoraj nemogoče da bi jih zgubil. Mislim da so ugotovil da jim lahko kdo s kakšno sodobno tehnologijo malo preveri posnetke in jim ''zageni življenje''.

Drugač pa če bi se postavil na stran kitajcev grem veliko raje z rusi v vesolje kot pa z američani

sverde21 ::

Sam men ni jasn, baza na luni do 2030 a niso neki govoril da bojo do 2030 že na marsu neki delal :\

@jani123: apolo je low tehnology :) ne moreš ti seštukat nov motor, pa comp z starim dizajnom, to ni tak k bi dve deski skup zbil :D

BTW kdo je pa tista ogledala na luno pol postavu, če niso šli gor? :\
<?php echo `w`; ?>

madviper ::

Prosim da se držite teme, torej brez M$ pripomb in teorij zarote!
I'd like to do something crazy!

Looooooka ::

why.sj to not spada =).
drgac pa...ce rusi nardijo land roverja bo meu ta zihr manj problemov kot ameriski...narjen bo 20x bolj slampasto 3x bolj kmecko in bo zato 50x bolj ucinkovit.
ce dajo kitajci not se kamere mikroskope in podobne bedarije...bojo te zihr stale 10x manj kot bi za njih porabili americani.
ruske rakete so ble ze vedno pred americani...glede nato da so na konc americani njihovo tehnologijo uporabl...rusi majo tud svoje "letalo za v vesolj" se prav bi znal v povezavi s kitajci za velik manj denarja nardit velik vec.
pa ker so lepo podkupljivi je mozno da bojo prvi komercialni leti na voljo iz evroazije in ne ZDA.

sverde21 ::

Sej komercjalni leti so že bli :) pa še iz Rusije so bli če se ne motim ;)
<?php echo `w`; ?>

lukanium ::

Če koga zanima, v Wikipediji je kar nekaj teksta o Orionu.
When a person can no longer laugh at himself,
it is time for others to laugh at him. [Thomas Szasz]

keber ::

>>> Pri japoncih je vse možno ;) . Oni so že itaq 5-10 let pred nami s tehnologijo 8-)

Pri vesoljski tehniki so silno nezanesljivi. Kar naredijo, crkne.:\

darksamurai ::

darkolord: 0 ne bluzim... če še slučajno ne veš sem govoril resnico. glede posnetkov, tedanje tehnologije,... in še tudi v sedanjem času nasa kaoo nima oz. kaoo ne najde originalnih posnetkov hahaha! in ti še kr verjameš da so res takrat prišli na luno. no pol mi pa odgovori ti pametnjakovič zakaj so na eni od slik prvega pristanka sence vse skrižem? če je en vir svetlobe kot je sonce morajo ja biti vzporedne ali je to bil kak vpljiv črne luknje ali kakega drugega telesa z veliko maso, ki krivi pot svetlobe in prostora ? 8-O pa še z enako kamero so rusi poskusili pozimi v sibiriji posneti slike pa niso mogli ker je film razpokal... in s točno tako opremo naj bi na luni pod večjim minusom posnela par slik. pa še lahko naštevam vsaj 10 stvari. ti kr verjem vsemi napihovanji njihove propagande. open your mind dokler še ni prepozno.

jype ::

Sunce mi žarko...

darksamurai, a si ti že slišal za perspektivo?

Ko cesta, ki je ves čas enako široka, z razdaljo zgleda vedno bolj ozka?

Fotoaparate in kamere se pa da tut izolirat. Glede na to, da so z istimi delali tudi zunaj zemljine atmosfere in ni nič razpokalo, ne vidim razloga, zakaj bi na luni moralo?

Če pa to ni dovolj pa lahko poskusiš pojasnit, zakaj bi bil nekdo tako preklemano zabit, da bi slikal fake lunarno sceno in postavil reflektorje tako, da bi različne reči metale sence v različne smeri.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

MrStein ::

Joj, ne že spet...

1.) Sence so OK, pojd enkrat ven v naravo, pa boš videl.
2.) V brezzračnem prostoru ni koncepta temperature, torej ni blo minusa.
Z drugimi besedami, zakaj človek preživi več ur na -20 zraku, ne preživi pa minute v 4C vodi ? Saj je ja zrak dosti hladnejši.

moderatorji, ubijte to temo (moon-hoax, ne topic)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

OwcA ::

2.) V brezzračnem prostoru ni koncepta temperature, torej ni blo minusa.
Z drugimi besedami, zakaj človek preživi več ur na -20 zraku, ne preživi pa minute v 4C vodi ? Saj je ja zrak dosti hladnejši.

Ne se šalit. Temperatura je posledica gibanja (energije) molekul in kot takšna vedno je, četudi bi (hipotetično) bila 0 K.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

darkolord ::

darksamurai: kdo je pa potem tisto "ogledalo" na luni pustil? vesoljci?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

sverde21 ::


Kolikor vidim, grejo spet na Apolo type rakete, se pravi 3/4 rakete se med vzletom uniči :| tole je finančno IMO mal drago?
<?php echo `w`; ?>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sverde21 ()

darksamurai ::

aha po tvoji logiki je potem v vesolju 100% vakum. ko že tok vse veš! n1!. dokler pa ni 100% vakuma je tud temperatura! to čist tk by the žirafa! pejte nazaj v srednje šole se fiziko učit :P lej govoril sem o kameri (to je oprema ne pa živo bitje ki proizvaja nekaj W lastne toplote) tako da ta oprema ne bi delovala (filem je razpokal pa še druge stvari) ja res da se ožajo ampak pri taki velikosti sonca in oddaljenosti od tega je sonce kot vir svetobe tako če primerjaš kot pod katerem gledaš sonce pri enemu stebru in kot pri drugemu je razlika skoraj 0 in od tega preljubi matematiki bi morale biti sence skoraj vzporedne (tiste razlike pa se niti približno ne opazi...ja tvoja narava ja...al ti morm računsko dokazat kak je kot...?) sence so pa skrižen in so si nekatere skoraj pravokotne, ker pa ni bolo nobene prečne štange tam je to lahko samo ena stvar... več virov svetlobe! če še ne veste so neuradno priznali da so to v studiu snemali in da sploh niso prišli gor... tok o vašem znanju geometrije in fizike. aja in a ti si videl to ogledalo? in kako je pa potem pristal lunarni mogul? lepo lahko pristane le s pomočjo motorjev. zakaj pa potem na površini (sliki) ni vidnega delovanja motorjev? dej sam ne prbijat da zaradi manjše gravitacije... oz. še kake vešje neumnosti

MrStein ::

OwcA:
Ne se šalit. Temperatura je posledica gibanja (energije) molekul in kot takšna vedno je, četudi bi (hipotetično) bila 0 K.

Kakšnih molekul ? V brezzračnem prostoru ni molekul.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

jest10 ::

Kdo pa pravi, da je temperatura samo posledica gibanja mulekul v plinu?:\

darksamurai: Tvoje znanje o fotografiji je blizu absolutne ničle. Zato si naredi uslugo in bodi raje tiho.

OwcA ::

Kakšnih molekul ? V brezzračnem prostoru ni molekul.

Seveda so, vesolje nikakor ni idealni vakum.

Kdo pa pravi, da je temperatura samo posledica gibanja mulekul v plinu?

Fizika. Gibanje je tu seveda treba razumeti rahlo širše, kot stopnjo svoboščine, ki jo delci imajo, ali če želiš neurejenosti.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

iNN ::

A nekdo lahko kaj vec napise o tem konceptu temperature?
==

darksamurai ::

jest10 vidim da kaoo obvladaš temperaturo... pa o fotografiji pametnjakovič to je bilo leta 69 če še tvoji možgančki ne vejo takrat še ni bilo digitalcev. snemali so na navaden film. ta film bi naj bil navit v traku in pri temperaturi pod -30 stopinj je ta plastika (ena izmed snovi filma če še ne veš) razpokala, ker se ta film odvija in nazaj navija v rolo! tako da raje stfu! al ti morm še bolj podrobno razložit da se ti bo posvetlo.

Matev ::

darksamurai
joj si ti en ...

a posnetki iz orbite kjer tudi ni nič topleje so tudi potem vsi hoax

Matev ::

in posnetki vseh vesoljkih sond - so tudi vsi hoax

dejte no nehte buč prodajat

darksamurai - a misliš da so šli z navadnim fotičem v vesolje
ali kaj

lukanium ::

@sverde21:
imaš delno prav; je pa ta Ares I (tista bolj tanka raketa) bolj ekonomičen kot je recimo Shuttle. In ta bo bolj pogosto uporabljana (za dostavljanje ljudi in tovora na ISS). Dejansko se 3/4 rakete ohrani - zgornji del je itak ali Orion ali nek tovor, večina spodnjega pogonskega dela pa predstavlja stopnja (solid rocket booster), ki je namenjen večkratni uporabi - tako kot sta 'reusable' tista dva boosterja na straneh Shuttla. Ares I fact sheet.

@iNN:
Wiki Temperature

... samo en izsek:
Temperature is a measure of the average energy contained in the microscopic degrees of freedom of a system. For example, in an ideal gas, the relevant degrees of freedom are translational, rotational, and vibrational motion of the individual molecules. In this case, temperature is proportional to the mean kinetic energy of the consituent atoms. But in more complicated systems, magnetic, electronic, photonic, or other exotic degrees of freedom can play a significant role in determining temperature.

... pa še en:
Temperature of the vacuum
When a person can no longer laugh at himself,
it is time for others to laugh at him. [Thomas Szasz]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lukanium ()

madviper ::

@darksamurai
Nehaj z teorijo zarote!
I'd like to do something crazy!

darksamurai ::

omg ti pametnjakovič z navadnim fotkičem! če še ne veš so rusi stestirali čisto enako opremo kakršno naj bi imela prva 2 modela na luni!!! če ne znaš brat sem o tem govoril!
v vesolju pa ni 100% vakuma kar pomeni da so molekule in to pomeni da je temperatura! ker če bi pa hotli 100% vakum bi pa planeti morali imeti gravitacijo podobno črni luknji. zero point energy je a little bit 2 strong da bi lahko bil 100% vakum! pa dej ne mislit da je to sci-fi izraz...kvantna fizika...
lej tiste slike z orbite... slikane iz okna teh raket...pa tiste so malo drugačne kamere pa vse... ampak američani so rusom poslali točno tako kamero z enakim filmom s kakršnim naj bi bili na luni -> za to govorim da je fake!!!
dej naučte se brat. pisal sem o tem ne pa o ostalih stvareh. neki je prit v orbito, mnogo težja stvar je pa prit na luno in se nazaj vrnit! sej se mi ne da več pisat ker še smeri senc ne kapirajo vaši možgančki. kako se lahko sence vzporednih sekajo. dolžina senc npr je pa nekaj metrov (vpadni kot je pa zaradi razdalije tako majhen da bi bilo potrebno vsaj 100m da bi se lahko sekale)!

destiny ::

@darksamurai
Tudi če posnetki z lune niso avtentični, to še ne dokazuje da nihče ni bil na luni. Dokazuje le to, da niso bili sposobni s tedanjo opremo narest posnetka. Jest sem bil že marsikje pa nimam nobenega posnetka, da bi to dokazal. Lahko pa "dokaz" ustvarim s Photoshopom, ja?

jest10 ::

OwcA: narobe se razumeva.
Kdo pa pravi, da je temperatura samo posledica gibanja mulekul v plinu?
S tem sem mislil povedati, da ni temperatura le zaradi gibanja mulekul v plinih. Tudi v trdni snovi velja enako. Tako da je zgovarjanje na prostor brez zraka kot prostor kjer ni temperature bedarija

jest10 ::

kako se lahko sence vzporednih sekajo. dolžina senc npr je pa nekaj metrov (vpadni kot je pa zaradi razdalije tako majhen da bi bilo potrebno vsaj 100m da bi se lahko sekale)!
No sej ti pravim, da nimaš pojma o fotografiji...

Matev ::

če še ne veš so rusi stestirali čisto enako opremo kakršno naj bi imela prva 2 modela na luni!!! če ne znaš brat sem o tem govoril!


kje so te pa to nalimali

kak link?

si že pozabil?

aja... ok potem naj ti pa bo

Matev ::

slikane iz okna teh raket...


aja

jaz sem pa mislil da so to kapsule

mogoče so pa res bili astronavti v raketi...
lol

daj malo bolj resne odgovore darksamurai

ker se zgolj smešiš
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Krstni polet Oriona uspel (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9530153 (25979) BigWhale
»

Orion Flight Test - danes 13.05

Oddelek: Znanost in tehnologija
3410028 (9020) PrimozR
»

Odprava na MARS: Mars Rovers: Spirit, Opportunity (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
9011424 (6796) guest #44
»

Do leta 2020 ljudje na Marsu?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
355479 (3038) nekikr
»

Konec programa Constellation ?

Oddelek: Znanost in tehnologija
192993 (2365) Kron

Več podobnih tem