» »

Columbus modul za ISS na poti v orbito

Columbus modul za ISS na poti v orbito

Columbus

vir: PJ Star
PJ Star - Pred dvema dnevoma je z dvomesečno zamudo končno v vesolje poletel raziskovalni laboratorij Columbus, ki ga bodo tekom svoje odprave člani Atlantis-a pritrdili na ISS. Columbus, ki je bil v izdelavi triindvajeset let in je stal dve milijardi dolarjev, predstavlja največji prispevek Evropske vesoljske agencije (ESA) k mednarodni vesoljski postaji in se bo v orbiti pridružil ameriškemu modulu Destiny (Usoda), ki se v orbiti nahaja že sedem let, in japonskemu modulu Kibo (Upanje), katerega prvi polet je načrtovan za marec.



V Columbusu lahko namestijo 10 laboratorijskih modulov z znanstveno opremo ( ISPR), od katerih jih pet pripada ESI in pet NASI - ob iztrelitvi bodo nameščeni moduli za raziskovanje tekočin, fiziologije, biološki modul, večnamenski modul EDR in modul za shrambo.

33 komentarjev

Looooooka ::

a to ma tud modul s querty tipkovnico :D

Pithlit ::

destiny != upanje
destiny == usoda
Life is as complicated as we make it...

Spc ::

Hope = upanje
Fate = usoda
Destiny = usoda

:)
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

root987 ::

My mistake, popravljeno - hvala obema.

Looooooka: Nimam pojma, ampak ker je to space tech so morda že prešli na Dvoraka ali kaj bolj naprednega ;)
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

specterss ::

Končno. Nekateri so medtem že penzijo dočakali. Sicer pa če bi ga priklopili preje na Mir, bi bil potem že nekje v Tihem oceanu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: specterss ()

krho ::

23let so tole skupaj švasal? Saj je zadeva že čisto zastarela. :P
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

simnov ::

in če to eksplodira bo šlo 23let v nič

KrCbelca ::

ja, to tut men ni jasno..

če so delali to 23 let...

kaj ni tehnologija tolk bl ravita, d je bedarija pošiljat stare gare v vesolje? :)
C2Q Q6600, P5W DH Deluxe,6GB 800MHz Rama
GF 8600gt, 2xSataII WD 250GB, LC Power 550W Green Power
----watter in my vains----

Luka Percic ::

Tudi nove gare je precej brezveze.
Kaj bodo že pametnega počeli v njem?!

sidd ::

Eni ko jamrate o 23 letih starosti in podobno dalje...manjka vam kar nekaj branja ;)

Luka: nekaterih poizkusov pač ne moraš delati pod vplivom gravitacije, ane? Zato tudi rinejo gor.
no idea for signature
signed
I

Calligulla ::

Luka, ce bi zadrtezi, ki v politicnih krogih ustrezajo tebi raje milijarde metali v recimo polet na Mars, bi namesto zabitih zlocinskih vojn brez inovacij vsaj financirali razvoj, znanost, nove tehnologije, zdruzevanje narodov v tem v cemer so si podobni in ne razklanost zaradi neeticnih debilizmov. Kdo rabi kurcevo vojno v Iraku? Ce bi ves tisti denar porabili za razvoj alternativnih virov energije bi bili morda ze dostopni.

Mimogrede, ISS je ena giant reciklacijska postaja. Se svic in scavnica se precistita v popolnoma cisto vodo ipd.

Zgoraj je nekdo omenil, da, ce bi tole pripeli na MIR, da bi pikiralo v morje. MIR je bil v orbiti zazgan namerno, ker so Americani financiranje vesoljske postaje pogojevali samo ,ce bi zgradili popolnoma novo, ker niso zeleli, da bi bil MIR trajno Rusko obelezje uspeha ampak so zeleli neko novo internacionalno tvorbo kar niti ni slabo. Vsekakor rezultat casov, ko so bile administracije se sposobne razmisljati konstruktivno. MIR sam sploh ni bil problematicen. Cedalje manj in najnovejsi modul na njemu je bil star manj kot 6 let.

Za tiste, ki ne veste, modularno grajene vesoljske postaje kot so MIR, ISS,.. so pravzaprav postaje z neomejeno zivljenjsko dobo. Ker se preprosto menjajo moduli, ki se iztrosijo. Skratka tako MIR kot ISS sta lahko teoreticno v orbiti za vedno. ISS je itak poveana kopija MIRa z posodobljeno elektroniko in navigacijskimi sistemi z manj udobnimi WCji.

In se za tiste, ki ne veste zakaj je smiselno vlagat v vesolje: Se na vrhuncu space race so npr ZDA vlagale v vesolje le cca 2.2% BDPja ampak s tem sprozili desetletja rasti in prepricanja, da je vse mogoce. In vlozki se vracajo direktno, predvsem pa indirektno. Manj inteligentni ali raje recem izobrazeni zaradi tega pogosto ne vidijo smisla dokler se jim ga ne obelodani. Mimogrede, ESA na prebivalca EU letno zapravi za eno kino vstopnico denarja, 83% tega denarja pa gre raziskovalnim institutom, univerzam,.. znotraj EU. Samo cepci mislijo, da ta denar kar izgori v atmosferi. S tem se financira znanje.

Luka Percic ::

Ta denar nebi pobrali, pa bi bogataši že sfinancirali izlete v "vesolje". Da se pa tam dogaja kakšna znanost, so pa zgolj vaše pobožne želje.

Nekako tako kot smo v eni oddaji gledali kako so ljudje na luni v nerodnih oblekah s kladivcem bojda najboljši geologi.

Koga majo za norca?!

ISS je pač neke vrste evrovizija. S to razliko da ima manj združevalnega učinka, ter stane prekleto več. Je pa res da tekmovanje poteka še naprej; mi imamo najdaljšega(modul)!

Calligulla ::

Mikrogravitacija in solarnom sevanje sta faktorja, ki povzrocata pospeseno staranje, atrofijo misic, razgradnjo osti in nasploh pospeseno staranje in to je v bistvu vaja iz preprecedvanja staranja, obnavljanja misic, kostne gostote,... in pa na nek nacin tudi pridobivanje statisticnih dologorocnih podatkov. Ce ti necesa ne stekas ne pomeni, da je nesmiselno.

Ti pa to, da bogatasi (ne taki slovenski oz tranzicijski, ki nimajo pojma kaj je inovativnost ampak taki, ki so se dvignili z inovativnostjo) tako zanimajo in so pripravljeni sami vlagati pa ti pove kako mocno vesolje vlece kreativne ume in kam jih vlece, ko jim na zemlji zmanjka izzivov. Nekateri cepci zgubljamo cas na forumih, drugi pa so zagnani v resnicnem zivljenju.

Prvi val vesoljske tekme je bil precej politicno/vojaski, je pa imel izjemne posledice. Razvoj racunalnistva (NASA je z mnozicnimi nakupi ustvarila velik del trga in ekonomije obsega.. tranzistorji in se polno direktnih inovacij so deloma ali v celoti nastali ali zaziveli zaradi tega.

Mimogrede, samo v Evropi je z samo direktnim zdravljenjem (brez preventive, raziskav..) v petletnem obdobju stroskov za zdravljenje osteoporoze (sibljenje kosti) cca oz bom kar pastal in linkal:
In the European Union, someone has a fracture as a result of osteoporosis every 30 seconds, and with an ageing population, the annual number of hip fractures (the most serious form of osteoporosis-related fracture) in the EU is expected to more than double from approximately 500,000 to 1,000,000 over the next 50 years.

In 2000, IOF estimated that the number of osteoporotic fractures in Europe was 3.79 million of which 890,000 were hip fractures. The total direct costs resulting from these fractures were estimated at €31.7 billion (£21 billion) which were expected to increase to €76.7 billion (£51 billion) in 2050 based on the expected changes in the demography of Europe.

Naj omenim, da so glavne prepreke za kozmonavte in astronavte ravno osteoporoza, atrofija in solarno sevanje. No in psiholoske obremenitve.
Z nekim rimskim institutom so tako ugotovili, da bi bilo osteoporozo najlazje zdraviti z napravami, ki jih celo vidite v kakih top shop reklamah. Vibracijske naprave za vaje. Ze samo low frequency vibracije imajo na kosti tak vpliv, da se kostna gostota povecuje.

Postaja je ocenjena na 100 milijard Dolarjev. Itak je slo to v raziskave, za palce znanstvenikov,.. na zemlji ne v zrak. Samo k... osteoporoza je tako draga za samo zdravit kaj sele vse druge potencialne resitve.

Se ena cvetka, ki je pac odraz tistega in morda spet danasnjega casa. Na MIRu so Rusi v enem letu izvedli toliko poskusov kot na ISSu v vseh letih do sedaj. To pa zato, ker so jih delali ze med gradnjo. Americani so se odlocili (kot glavni financerji ISSa), da bodo ISS najprej do konca zgradili. Rusi so celo predlagali, da bi znanstvene naprave, eksperimente ipd... prenesli na ISS. Dobesedno za nekaj dni dela. Americani so bili proti, ker bi to lahko pomenilo neko nadaljevanje MIRa, ki jim je sel v nos.

Mimogrede, MIR je bil zamisljen za obdobje 9ih let. V vesolju je bil 15 let. Potem so ga zaradi politicne odlocitve skurili v orbiti in svoje znanje kot kapitalski vlozek v ISS dali Rusi, Americani in ostale drzave pa vecino denarja.

MIR je bil pac tarca ameriskih medijev i propagande, ker jim je sel razumljivo v nos. Ruski so ga zaceli minirati na ukaz oblasti, ko je bil "prodan" za pomoc ZDA ob financnem zlomu, ker so morali med Rusi zatreti obcutek ponosa do MIRa, da so ga sploh lahko skurili brez upora.

Luka Percic ::

In z temi moduli bodo "rešili" osteoporozo?!

Se zavedaš kakšne neumnosti pišeš?

Denar ki je šel v raziskovanje vesolja seveda je kapljal navzdol, v par redkih variacijah.
Direkno namensko porabljen denar, bi seveda zadevo pospešil še bolj, saj bi z majšimi davki podjetja naredila več, nasa pa z stotino denarja nič manj.


Sam nimam nič proti če se naredijo taki projekti za bolj smiselne reči; recimo za novo generacijo jedrskih elektrarn, za umetno gojenje mesa, za genski inžiniring, celo sonde, pa roboti se mi zdijo precej fletna reč. Pošiljanje ljudi gor, je pa zgolj izjemno drago iz proračunskega denarja plačan izlet nekaterim "izbrancem".

Predvsem bi pa bilo lepo da bi svoj denar zgolj posojali za tekmovanja; Darpa stil(le da bi šlo za civilne zadeve). Pa da prepustijo trgu da za delček denarja naredi isto ali še bolje, kar bi nasa z miljardami.

Calligulla ::

Ravno z raziskavami na astronavti in kozmonavti prides do pospesenih rezultatov za zdravje ljudi. In ja, tudi genski inzeniring se gredo gor. Na rastlinah, zivalih,..

Ampak ja, dejansko je resitev za osteoporozo izpostavljanje vibracijam. Problem je, da preprosto se ni obvescevalnega mehanizma za obvescanje javnosti glede teh reci.

Ker je ISS se gradbisce. To sploh se ni laboratorij. Columbus je recimo sele laboratorij.

A ti cakas na kakem gradbiscu, ko gradijo kak laboratorij ali institut in tezis delavcem kje so k... poizkusi i kaj se gredo?

Problem je, da za razliko od 60ih let, ko je bilo vesolje ena sama propaganda, danes zeva pravo nasprotje. Danes nihce efektivno ne obvesca o tem kaj se res dogaja.
Se bo pa to spremenilo v kratkem. Sploh pa, ko dejanski laboratorijski deli sploh pridejo gor.

Pac na zacetku je bilo jasno, da se bo zadeva v optimalnih pogojih gradila 10 let. Najbolj zahtevna in spektakularna gradnja v zgodovini clovestva mimogrede.

Ampak kakemu Luki in Thomasu razlozit, da je naravnost butasto stat pred gradbiscem laboratorija in sitnarit zakaj ni poizkusov je pac cena, ki jo bolje premisljeni in obvesceni placujemo :D

Boste pa vsi tukaj v zivljenju se hudo koristili nekatere izsledke in prav nobenemu od nas ne uide sibitev misic, kosti in pac staranje. Brez nesres seveda. Ampak je pa treba tudi pocakat, da zadevo sploh sestavijo.

Luka Percic ::

Praktično ga ni poizkusa ki bi bil tržno zanimiv in hkrati nujno potrebuje človeka za izzvajanje in hkrati se ga neda izvest na zemlji, v posebnih pogojih.

Mi najdeš enega?

Calligulla ::

Ravno to je poanta. Vsak, ki ga izvedes na zemlji ima potencial za drugacen rezultat v brezteznosti, morda izpostavljen radiaciji v dolocenih pogojih,..
Malo prevec zaprto razmisljas.

Najbolje, da se sploh ne dela vec studij, ki so se kdaj ze naredile. Mislim ze na zemlji. Ker so se ze naredile in se nikoli nic ne spremeni ne? :D

Luka Percic ::

Ravno to je poanta. Vsak, ki ga izvedes na zemlji ima potencial za drugacen rezultat v brezteznosti, morda izpostavljen radiaciji v dolocenih pogojih,..

Zanimivo, torej predlagaš "kaotičnost" pri raziskavah?

Smešen jaz, ko sem pa mislu da je smisel raziskav ravno to da imamo "vse" pod nadzorom!

Pa še to se da vse izvest na zemlji (posnemat radiacije, v različnih variacijah), če pa že nujno rabimo "večletno breztežnost" (zakaj le?), pač pošljemo gor satelit z eksperimentom, kamero ali dvemi, ter robotsko roko(ali dvemi), če bo kaj treba pobrat slučajno.

Ne pa ljudi gor vozit, so samo v napoto!(še posbej pa njihovi podporni sistemi)

Se pa zavedam da ni to ravno nek strošek, "poguben za človeštvo". Bolj me skrbi kaj vse odpade (ne dobi financiranja), ker je denar tako nesmiselno porabljen..

neboben ::

Praktično ga ni poizkusa ki bi bil tržno zanimiv in hkrati nujno potrebuje človeka za izzvajanje in hkrati se ga neda izvest na zemlji, v posebnih pogojih.

Mi najdeš enega?


Luka Veliki:
vplivi bivanja v vesolju na človeka

to sproža celo vrsto raziskav iz različnih področij znanosti ....

v začetni fazi raziskav, pa tud če to delaš na zemlji, o tržnosti veš bore malo ali nič...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neboben ()

neboben ::

Čimprej naj spravijo postajo na nivo, ene tipične stavbe na zemlji, s čimbolj podobnimi pogoji bivanja kot so na zemlji.

zagotoviti normalne bivalne pogoje za več let

bivalni prostori s pogoji ene pisarne na zemlji


Ta postaja je zame tud vir znanja za plovila na razdalji Zemlja - Mars in naprej

Luka Percic ::

vplivi bivanja v vesolju na človeka


Mislim da to že precej poznamo.
Poleg tega naj bi bil efekt zelo podoben tistemu če ležimo v postelji pri miru dovolj dolgo obdobje.

Poznamo tudi sisteme za umetno gravitacijo...

Kaj še hočemo?

Zakaj pravzaprav to sploh rabimo?
Kaj bi pa vi v vesolju počeli?

Kamenčke nabirali?

Al čistili sončne panele robotom ko jih zasuje sončni vihar kot so vznešeno razlagali v neki "nasini" oddaji? Nebi raje dali en brisalec gor (za prah), ter robotu dodali en sveder ter roko(za nabirat kamenčke), kakor vozit gor tone dodatne opreme za opravljat delo čistilke?

Luka Percic ::

Poiskuse na ljudeh delat ni niti humano, niti racionalno.

Če hočemo gledat kako razpadmo, naj pošljejo žival v vesolje. Porabijo majn prostora/in drugih resourcov, učinek pa je isti.

Zakaj pa morajo tam gor bit skupine ljudi(ter se vračat), po možnosti različnih narodnosti, ter nosit gor "kranjsko klobaso", pa nevem natančno.

Oziroma vem; izpolnile so se jim sanje da jim nek bedak financira polet v vesolje! Malo kdo si ne želi tega.
Le da ta bedak so davkoplačevalci. Ups...

neboben ::

Kaj še hočemo?

Zakaj pravzaprav to sploh rabimo?
Kaj bi pa vi v vesolju počeli?

Kamenčke nabirali?


Izboljšat pogoje za bivanje. Poglobit znanje.

Zakaj rabimo avto a ni konj dovolj dober ?
Ker zenkrat jest še ne morem tja, si težko predstavljam kaj bi tam počel. Če bi se dalo iti tja, bi pa zagotovo imel kaj početi tam.

Jah kamenčke bi zagotovo pobiral, sestava kamenčkov nas zanima. Ne vem, če bi vsi to počeli ampak nekdo zagotovo bi. Na Zemlji to počnemo že kar nekaj časa.

Poiskuse na ljudeh delat ni niti humano, niti racionalno.


poskuse na ljudeh delamo vsak dan, tud v kopru al portorožu so potrebovali neko število ljudi, za raziskave dolgotrajnega bivanja na marsu (ne spomnim se točno, letak je visel na faksu). Povedo ti kaj boš počel, podpišeš, da se strinjaš in to je to.
To zame je humano početje,ker je testnemu osebku razloženo kje so nevarnosti. Racionalno je pa sploh.

Thomas ::

Ni racionalno. Zguba časa in denarja. Še na Antarktiki noče nihče biti, pa je BISTVENO bolj prijazna kot orbita, Luna, ali Mars.

V podmornici ni čisto nič fajn, niti v kevdru sezidanem na dnu morja. Pa je mnogo boljš kot v Vesolju.

Človek ni narejen za vsakršno okolje. Samo za del površja Zemlje.

Če hočeš zapustit Zemljo, zaenkrat nimaš kam. Če boš pa zgradil (z roboti, kako pa drugače) kakšen Habitat v Vesolju ... potem pa že. Zaenkrat je pa to samo en ektremno ekstremen šport, daleč predrag.

Vesolje je za robote, ne za ljudi. Vsaj dokler roboti tam ne pospravijo razna sevanja, nizke in visoke temperature, brezračnost in podobno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

destroyer2k ::

Thomas

To se pa nebi strinjal vesolje je za človeka in že od nastanka človeka sanjamo, da bi šli v vesolje. Ker vesolje je ena velika skrivnost za nas in naši umi bi radi izvedli čim več o njemu. Pa tudi vlagati v vesolje namene ni brezveze, ker veliko stvari se je razvilo iz tistega kar sedaj uporabljamo in življensko pomembno.

Samo največja inovacija za polet v vesolje bi bila umetna gravitacija.

Azrael ::

>Samo največja inovacija za polet v vesolje bi bila umetna gravitacija

Rešitev je podal že Herman Potočnik. Vrtavka.

In še vprašanje za zagovornike ćloveka, ki pomaga strojem pri osvajanju Vesolja.

Kaj imamo od dosedanjih poskusov na ljudeh tam zunaj in tega ne bi zmogli izvedeti brez tega?
Nekoč je bil Slo-tech.

Calligulla ::

Thomas, skozi zgodovino se je pokazalo, da so bili najbolj uporabni izumi plod neracionalnih tezenj in najbolj nesmiselno razmisljanje ravno tisto, ki predpostavlja, da je karkoli zgolj neracionalno in izguba casa.

Pa itak, saj ni poanta tukaj prepricevat folk. Samo, da se je navedlo nekoliko vec podatkov.

Neracinalni so pa vdori v Irak npr..

Azrael ::

> skozi zgodovino se je pokazalo, da so bili najbolj uporabni izumi plod neracionalnih tezenj in najbolj nesmiselno razmisljanje ravno tisto, ki predpostavlja, da je karkoli zgolj neracionalno in izguba casa.

>Neracinalni so pa vdori v Irak npr..

self ownage:D

Torej sam priznavaš, da vlačenje ljudi v Vesolje nima smisla in je treba porihtat probleme na trdnih tleh?
Nekoč je bil Slo-tech.

Calligulla ::

Da. S tem sem lastorocno unicil kredibilnost celotnega vesoljskega programa. Za vse in pa za vedno.

Olajsevalna okoliscina je, da smo noc prekrokali na rojstnem dnevu in do popoldneva sem bil se nekako zdrav, zdajle pa me ze malo krivi. Ampak je zdaj vsaj fer to Thomasa in Lukca, ker sta morda zdaj konkurencna 0:)

sidd ::

Zakaj pa potem že zasebni sektor rine v vesolje? Če ni zanimiv? Zakaj planirajo izgradnjo hotela v orbiti? Zakaj pri hudiču je kolumb 500 let nazaj šel z tistimi skupaj zbitimi deskami imenovanimi ladja preko atlantika?

Thomas: v podmornici je res beda, na antarktiki je ogromno znanstvenikov, pa naj bodo še v vesolju. Je vsaj lep razgled, za kar bi tudi fizične osebe plačale - turizem.

Predrago? Tale zadeva bo stala/stane 100 mlr us dollar, v obdobju 10-15 let. Sodeluje ogromno držav. Tole pač ni drago. Sploh ne, ko pogledaš kaj vse je v bistvu financirano s tem denarjem.

Vojna v iraku, katera traja par let, pa je že KREPKO presegla 100 mlr us dollar vrednost.

Ne mi o takih bedarij kvasit. Ta denar je čisto dobro porabljen.

Če bi radi kje več denarja, pa zmanjšajte politikom pa direktorjem pa ostalim pijavkam plače. Se bo dosti več denarja prišparalo, naprimer. Ko tako jamrate da bi ta denar raje kam drugam vložili.

Kennedy je rekel nekaj lepih besed zakaj se to dela :)
no idea for signature
signed
I

Azrael ::

Zasebni sektor je obljubljal hotel na orbiti že 10 in več let nazaj- Pa ga še vedno ni in ga še dolgo ne bo.

Z vesoljskim turizmom so najdlje prišli Rusi, ki vozijo na ISS petičneže, ki so pripravljeni trdo garati in zraven še mastno plačati. Samo takih ljudi ni veliko. In v primeru razmaha turizma v Vesolju naj bi gor vlekli skoraj vsakogar. Je kdo pomislil koliko osebja potegne to za seboj? Koliko bi to stalo?

V glavnem, zaenkrat odmislite si vsako verzijo Star Trek Universe. Ne gre. Imamo pa robote.

off topic

Kolumb je rinil na zahod, da. Imel je malo več informacij, kot večina. Ni zastonj izbral bratov Pinzon za svoje kapitane.
Nekoč je bil Slo-tech.

neboben ::

Tole s turizmom bo super.
vesolje se more skomercializirat...čimprej
noben ne bo šel v to, brez da bi vnaprej vedel, da pokrije stroške in zasluži.

Men so roboti všeč.

Sam ne tipa pathfinder.

Tle je treba vedet, da je glavn strošk to poslat gor.

TIsta elektronika ne košta tolk.

A pošlejo v orbito satelit al pa satelit + zraven še enga človeka
ubiješ dve muhe na en mah.

Isto velja za mars, namest da se igračkajo s pathfinderji
nej tam čimprej postavjo bazo
oskrbovalne linije zemlja - mars

Če imamo kej bolšga kt pathfinderji in podobno, lepo prosm za link.

sidd ::

@Azrael: glede hotelov, če se ne motim so že izstrelili testni modul v vesolje. Za mene bo tole prišlo relativno hitro.

Kaj pa virgin galactic? In ko bo še tretja generacija vozil (ala spaseshipthree), bo še bolj masovno in posledično ceneje. Ima potencial, nisem pa toliko nor da bi 100% trdil da je to to.

Kolumb je pač mislil da je odkril daljni vzhod. Kaj če se kaj podobnega zgodi med našim primitivnim raziskovanjem? I hope you get the point :)

@shtumf: tud tista elektronika ni tako poceni, poglej si ceno za evropski modul. Sateliti pa so tud v rangu 100 mio $$.

Še druga stran vesoljskega programa. V času apollo porgrama je v ameriki delalo 200 000 ljudi na tem. Veste koliko je to delovnih mest? Ni kr tak če mene vprašate. No, toliko ljudi trenutno zaposluje kitajski vesoljski program. Pa tule gre za izjemno veliko bazo znanja.
Mislim da se kr v pravo stvar vlaga teh minimalnih nekaj % denarja. :)
no idea for signature
signed
I


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Danes: Potrditev odločitve v zadevi Komisije EU proti Microsoftu

Oddelek: Novice / Tožbe
223484 (2803) LjubimPeezde
»

Prihodnost JavaScripta

Oddelek: Novice / Brskalniki
93659 (2954) M.B.
»

Čip brez tranzistorjev

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
364843 (3249) Matevžk
»

Prihaja Windows Server 2003 R2

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
174012 (3227) darkolord
»

Obletnica pristanka na Luni in še česa (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
527399 (5574) MrStein

Več podobnih tem