» »

Liberté - Egalité - Fraternité

Liberté - Egalité - Fraternité

1
2
»

Ziga Dolhar ::

Daedalus: trdiš, da:

1. Je bolje, da froc dve leti ne dela, kot da bi dve leti delal in bil nato izpuščen.

2. Da froc v dveh letih dela ne pridobi tistih izkušenj, ki jih nato krvavo potrebuje, če sploh želi računat na "varno" službo.
https://dolhar.si/

Thomas ::

Ja. Tko je treba gledat. Sedanji protesti so odgovor na novembersko/decemberske proteste.

De Villepin je hotel pomagati "arabcem" s tem zakonom, Sarkozy je pa njihov srdit nasprotnik in zaveznik "bele" Francije, ki hoče "arabce" še naprej getoizirane.

Kot sem že rekel - državljanska vojna v malem.

Daedalus ::

Izpostavljam možne težave pri implementaciji tegale modela. Glede na to, da ma Slovenija preko študentskega dela precej podoben model, vsaj na eni populaciji. Ki je na začetku še deloval, zdaj pa je začel izpodrivati ostale pristope.

Žiga:

1. Je bolje, da froc dve leti ne dela, kot da bi dve leti delal in bil nato izpuščen.

2. Da froc v dveh letih dela ne pridobi tistih izkušenj, ki jih nato krvavo potrebuje, če sploh želi računat na "varno" službo.


1. Boljše je, da dela

2. Kaj se pa zgodi ob koncu tega obdobja, ko zgubi službo in ni več tako zanimiv za delodajalce (imajo dovolj nadomestne delovne sile)? Točno to je zgodba študentskega dela pri nas...

Eno so ugodni kratkoročni učinki, drugo je pa razmišlat par let naprej.

drejc:

ki jasno ne drži kar avtomatsko, nikoli ni in nikoli ne bo.

Jaz sem se vsaj trudil utemeljit svojo pozicijo. Kje je tu utemeljitev? Jaz še vedno trdim isto - manj pravic, manj $. Še vedno IMO precej bolj verjetno, kot pa obratno.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

Mah, tle u Sloveniji je simple. Nabiješ davke tudi študentom, pa je. Sicer bodo njihovi šefi jokali po TV, valu 202 in tukaj, pa ni bistveno.

V Franciji je pa zadeva rasno civilizacijsko zastavljena. Francozi še manj marajo priseljence, kot so jih že prej. Zase, pa tudi niso preveč zagreti, da bi se šli liberaliziranje, daj jim njihov "skandinavsko francoski" sistem zaenkrat še čisto ustreza.

drejc ::

Kje je tu utemeljitev


Beri me še enkrat...tisti, ki so imeli/imajo največ delavskih pravic (torej takih kot jih hočejo študenti v Fr), so imeli/imajo najnižje plače. Kontrast kolektivne vs individualne pogodbe.

Ja?
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Thomas ::

Za fork zrela tema, IMO.

Se čisto strinjam s tezo, da tele "pravice" precej koštajo. To zasluži novo, pomembno temo.

Znotraj"francoska" prerivanja in sfisticirana "etnična" obračunavanja pa tudi.

Daedalus ::

Beri me še enkrat...tisti, ki so imeli/imajo največ delavskih pravic (torej takih kot jih hočejo študenti v Fr), so imeli/imajo najnižje plače. Kontrast kolektivne vs individualne pogodbe.

Tule tvojo postavko sesuje primerjava med jabkami in hruškami - ne moreš primerjati navadnega delavca v tekstilni industriji z nekom, ki je visoko izobražen in dela praviloma po individualni pogodbi. Različen pristop - "množične" panoge poznajo kolektivne pogodbe, "individualne" pa ne. Razlika je predvsem v izobrazbi delavca.
Vsaj jaz še nisem slišal za kolektivno pogodbo sindikata šefov podjetij, ka-li? V tem je razlika. Če prav razmišljam, so individualne pogodbe rezervirane za drugačen profil delavcev, kot kolektivne. In za tale francoske - ti spadajo v področje kolektivnih. Še vedno vztrajam pri prvotni izjavi - da nižanje pravic brez po drugi strani korekcije odnosa delodajalcev, privedejo nižjih plač za isto delo. Sej sindikati so "nočna mora" vsakega kapitalista - z njihovega stališča bi bilo precej bolj ugodno z vsakim delavcem sklenit individualno pogodbo, kot pa da jih vežejo kolektivne. Tako bi se dalo komot izposlovat nižje ugodnosti, plače, ipd...ker se ne bi pogovarjal z "mnogimi" ampak z "enim." Za nameček tisti "mnogi" tudi bolje poznajo svoje pravice, kot pa posameznik s 3 letno poklicno šolo, a ne?

Se pa strinjam - naj se forka. Pa lahko drugod nadaljujema.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

podbevna ::

Najprej je treba ločiti med kolektivnim pogajanjem in pravno zaščito segmenta delavne sile, ker stvar ni čisto enaka.

Kolektivno pogajanje je jasno močnejše od individualnega, ni pa omejeno na nižje izobrazbene strukture delavcev.
Kaj pa FIDES, sodniške akcije in podobno. Glede izjave o neobsotoju sindikata šefov si poglej Združenje Manager in njegova priporočila o plačilih članov uprav. Izdelali so celo vzorec individualne pogodbe. Podobno deluje ZČNS za nadzornike in zelo omejeno kot kontrapol menedžerjem.

Ne vem pa kaj točno ima to z zakonsko "zaščito" posameznega segmenta delovne sile, ki pripelje do nižje zaposljivosti in nižjih plač tega segmenta. Saj o tem se mislim strinjamo? Razen Igorja, ki pa ni sposoben povedati zakaj je "pa ta dobra!".

Edit: Pa naj nekdo naredi novo splošno temo o tem in to res pustimo konkretno za Francoze.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: podbevna ()

drejc ::

Različen pristop - "množične" panoge poznajo kolektivne pogodbe, "individualne" pa ne.


Ni res...IT pozna oboje in oboje obstajajo za ISTA delovna mesta. Razlika je le v tem da ima individualc višjo plačo in bonitete, ter to da ga lahko brcnejo kadar čjo.

Večina študentov po diplomi sahurno ne dela v čevljarstvu ali kaki "množični" (=nisi definiral) proizvodni panogi, kjer ima le šef individualno pogodbo, se ti ne zdi?



EDIT: to govorim za razvita samostojna podjetja, ne neka paradržavna, kjer se tak politiki tresejo za volitve in raje posubvencionirajo izgubo namesto odpuščanja.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

IgorGrozni ::

>>>>Razen Igorja, ki pa ni sposoben povedati zakaj je "pa ta dobra!".

podbevna:

Če je vse, kar je sposoben dojeti tvoj razum, malo višja vsakokratna številka dveh ali treh tvojih prihodnjih plač:

- ne zmore pa sešteti pet ali deset manjših letnih plač in ugotoviti, da ne samo, da je številka večja ( šestdeset manjših je pač več kot dve ali tudi pet malo višjih).
- ne dojeti, da je za večino ljudi, delovnih ljudi z od njih odvisnimi družinami, stalnost dohodka prav tako, če ne bolj pomembna od neposredne razlike med vsakokratno mesečno plačo.
- ne dojeti, da poleg tvojega velikega JAZ, v tvoji okolici obstajajo drugi in drugačni od tebe in da je konkretno v Franciji kakšnih 70 % ljudi, ki nima možnosti, ne bo imela možnosti menjati služb od danes na jutri, ker so podizobraženi, napačno izobraženi, ker so prestari ali premladi, ker so bolani, invalidi ali črnci,....
- in ne izačunati na prste da bodo, ti srečni posamezniki:\ , en višji enomesečni dohodek, morali v obdobju naslednjih treh ali več mesecev, ko bodo brez dela, pretvoriti v tretjine ali desetine tega mesečnega dohodka.
In od takih tretjin in desetin bodo morali iskati stanovanja, v novih predelih , mestih ali državah, kar bo še zmanjšalo pičlost zaslužka, podpirati mlade nezaposlene žene, šolajoče otroke, ostarele starše ne-možne plačevati stroške bolnišnic, ni bolniških nadomestil, plačanih dopustov, ....


In ker vsega tega ne zmore dojeti, niti ni čudno, da si sposoben trobezljati nedokazljive in nedokazane očitne bedastoče, kot je: ...odpovejo naj se pravicam, saj jih bodo potem imeli več !
Bolj gledam tole trditev, bolj butasta in nesmiselna je. Zahtevati dokaze zanjo, bi bilo pa seveda še bolj.


Pravice so kapital , zato se delodajalci borijo proti njim, delojemalci pa upirajo. Niso samo pobarvani papirnati listki v denarnici 15 v mesecu, kapital od katerega živiš. Tvoje pravice so tvoj kapital.

IgorGrozni


In ne bom ti več razlagal poštevanke. Sam se jo nauči.

podbevna ::

Igor še zadnjič na kratko:
Pravna zaščita dela delovane sile pomeni dejansko diskriminacijo tega dela delovne sile. Če sprostiš zaščito dela delovne sile to pomeni dejansko priviligiranje tega dela.

To so dejstva. Poglej primere na trgu delovne sile v Sloveniji (študenti - pravno nezaščiteni a dejansko priviligirani na trgu, ženske - pravno zaščitene a dejansko diskriminirane, starejši podobno...), in recimo trgu dela v EU.
Na podiplomcu sem imel to debato z nekim prof. mednarodnega delovnega prava pa ni mogel oporekati tem dejstvom (čeprav je politično precej lev in precej ve o teh stvareh). Zato se ne sekiraj, da tudi sam ne najdeš nobenega argumenta razen ogorčenosti nad očitno neskladnostjo s tvojim pogledom na svet.

Pri oblikovanju ekonomskega okolja žal polek visokih političnih idelaov moraš upoštevati tudi ekonomske zakonitosti. Če teh nisi sposoben sprejeti in v imenu humanosti siliš v napačno smer škodiš ljudem, ki jih hočeš ščititi. Ti misliš, da je bolje, da sploh nimajo službe, kot da jo lahko izgubijo? In da imajo črnci in ženske nižje plače, le da jih imajo?

Verjamem, da hočeš dobro, a točno taka filozofija dejanskega getoiziranja v imenu naivnega idealizma je mlade črnce v Franciji pripeljala tja, kjer so danes.

Lepo, da verjameš, da "so pravice kapital". Strinjam se z zagotavljanjem ćim višjega nivoja socialnih pravic. Ker pa nisem tako preokupiran z ideali in lastno moralno neoporečnostjo, da ne bi bil sposoben sprejemati zakonitosti delovanja gospodarstva v praksi (beri naiven) pa vem dvoje:
gospodarska rast mora prehitevati rast pravic,
pravice je možno povečevati le za vse udeležence na enem trgu.

To je pač treba upoštevati in ima določene kratkoročno neprijetne posledice. A ima zatiskanje oči in bežanje v naivne ideale še dosti hujše...

Daedalus ::

To so dejstva. Poglej primere na trgu delovne sile v Sloveniji (študenti - pravno nezaščiteni a dejansko priviligirani na trgu, ženske - pravno zaščitene a dejansko diskriminirane, starejši podobno...), in recimo trgu dela v EU.
Na podiplomcu sem imel to debato z nekim prof. mednarodnega delovnega prava pa ni mogel oporekati tem dejstvom (čeprav je politično precej lev in precej ve o teh stvareh). Zato se ne sekiraj, da tudi sam ne najdeš nobenega argumenta razen ogorčenosti nad očitno neskladnostjo s tvojim pogledom na svet.


Je logično tole, se strinjam. Pri nas je tudi znana težava, da je delavca zelo težko odpustiti - sam res nisem prepričan, če je popolno nasprotje dejanska rešitev.
OK, če se že debatiramo o pravicah, zaščiti dela, ipd... pa se spravimo na aktualne reforme pri nas. Mene zanima predvsem, kje je pol spodnja meja neke zaščite delovne sile (verjetno se vsi strinjamo, da neka pravila pa le morajo bit)? In seveda, kolko ima fleksibilnost trga delovne sile za opravit s pravno zaščitno delovne sile in ostalimi pogoji - obdavčitev, da so na voljo razne oblike pogodbenega dela, ipd. pri nas je sploh obdavčitev problem - delovna sila je hudičevo draga (kar je IMO večji plus za študente, kot pravna nezaščitenost).

Kak v določenih primerih pritisnit na delodajalce, da ne bojo ravnali z delovno silo ko svinja z mehom (če jim bo to dovoljeno, se to BO dogajalo)?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Tear_DR0P ::

frend je ene pet let živel v franciji in tam tudi bil zaposlen in mi je povedal eno plat zgodbe.
Nižje izobraženi ljudje ali ljudje brez delovnih izkušenj zelo težko zgubijo službo - neverjetno ampka kaveljc je drugje. Podjetja, kot sta manpower in addecco (ne vem če so tam točno ta, ampak podobna fora) zaposlijo ljudi, delovno silo in nato to delovno silo posredujejo podjetjem, ko jo potrebujejo. Torej zaposlijo prodajalca in ga imajo doma na kavču, za mizerno nadomestilo - ko pa pride čas razprodaj, božič, vlka noč itd. gre ta prodajalec pač delat v neko trgovino ki ga rabi - tam sicer dobiva vlko plačo, katere del pa gre v sklad - iz tega sklada v času ko ne dela prejema mizerno nadomestilo. tudi ta moj sosed se je zaposlil tako in ko mu delo ni pasalo, je preprosto rekel da ne bo delal tam, dokler (5 mesecev) mu niso našli želenega dela, je bil doma in pač mel mizerno plačo.
sam tolk o plati francoskega zaposlovalnega sistema, ki mene osebno bolj skrbi - za delodajalca sicer dosti boljša varianta, ne pa tudi za zaposlenega.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

IgorGrozni ::

podbevna:

1. Ko boš kot posameznik prvič iskal delo, delo, ki ga bi želel opravljati dlje časa, zaradi kolektiva, zaradi strokovnega izziva ali pa preprosto zato, ker si boš želel kredit od banke za stanovanje, avto, karkoli, ... mogoče boš hotel imeti otroka in odgovoren kot si, boš želel zagotovljeno možnost preživljanja zanj ..
2. Ko boš iskal posle za podjetje, v katerem delaš, ali pa za tvoje lastno
3. Ko se boš zavaroval, namesto, da bi ta denar obračal
.......

skratka, ko boš prvič znižal tvojo ˝fiksno˝ (visoko) ceno in boš sklenil kompromis med nižjim zagotovljenim, a stalnim prihodkom (poslom), (tudi zavarovalnina je pravzaprav nižji prihodek) in višjim kratkoročnim prihodkom, boš ugotovil, da je ta razlika lahko zelo velika,

takrat šele(očitno) boš razumel razliko med pravicami, ki so kapital in obrestmi od pravic.
Takrat boš ugotovil, da poglavitna lastnost, lastnost, ki pelje v napredek in razvoj tako posameznika, kot podjetja ni loterijski visoki dobitek, ampak možnost načrtovanja prihodnosti. Renta.

Tvoj pogled in preferiranje kratkoročne vsakokratnosti, tako v ekonomiji posameznika ( in ekonomija je enaka), kot v ekonomiji podjetij, iz teh preferenc pa je izpeljano tudi vso drugo tvoje razumevanje gospodarjenja, je passe. Obupno zastarelo.
Že kakšnih trideset let posamezniki in podjetja, ki uspevajo, ne poslujejo na ˝kratkoročni˝način. Se najdejo izjeme. Ampak so izjeme. Seznani se z čim modernejšim in poučnejšim, kot so novice v časopisih.

Za kakšna taka spoznanja, ne boš rabil teoretizirati z ˝strokovnjakom, ki nekaj ve˝, mogoče bo dovolj, da boš enkrat tudi v realnosti občutil razliko.
Razliko, ki je zaradi mladosti, neizkušenosti ali pa ... pač ne vidiš že sedaj.



Ti, kot ˝pripadnik transhumanistov˝bi moral razumeti, da tisto, kar kupiš z plačo pri delavcu, njegovo delovno silo, pospešeno zamenjujejo stroji in je naprodaj skoraj za vsakim vogalom.
Tisto, kar pa kupiš z ˝pravicami˝, njegovo ustvarjalnost, pa ni naprodaj za plačo. In le-to, njegove možgane trg tudi plačuje. In to na vseh ravneh dela.
In ustvarjalnosti delavec tudi ne proda za mezdo.

Ampak je tudi razumevanje transhumanizma pri tebi bolj ljubiteljsko, tako, bolj versko, jebi ga !

Lp.IgorGrozni

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Ti resno misliš, da podbevna=Thomas?

IgorGrozni ::

Eh, ...:D. tale podbevna me spomni na enega tvojih..., a sem se zmotil ??:8)

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Kakor vsi drugi, je tudi podbevna sam svoj. Kakor je že on povedal, se ne strinjava vedno. Z nikomer se ne vedno. Skoraj nihče.

IgorGrozni ::

Kje pa je point multiplosti, če ne v tem, da so osebnosti različne ? Biti same-same niti ni multipersonality, se ti ne zdi ? :)

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Hehehehe, vidim da bereš in kombiniraš različne teme. Se reče, kar prebereš v temi X, s pridom ponucaš v temi Y.

podbevna ::

Igor:

1. Jaz imam že nekaj let zelo resno, odgovorno in perspektivno delo.
2. Imam družino in skrbim zanjo ter planiram njeno prihodnost.
3. Prihodnost moje kariere je bistvena za materialno varnost moje družine.
4. Ne rabim pretiranega zagotavljanja socialnih pravic s strani države, ker mi to le škodi in se počutim varnega brez njih (sem dober v tem, kar počnem).
5. Želim čim večjo blaginjo zase in ostale v Slo. in temu cilju so prilagojeni moji pogledi na trg dela in ostale ekonomske politike. Pri tem pa upoštevam zakonitosti delovanja gospodartsva.
6. Ti verjetno želiš isto, a žal ne razumeš delovanja gospodarstva in trga dela, zato poskušaš propagirati všečne a škodljive poglede.
7. Realna neizvedljivost tvojih idej se kaže v tvoji nesposobnosti predstaviti realno alternativo in bluzenju polnem zastarelih idej o razednem boju med kapitalom in delavci.
8. Nisem transhumanist (niti "ljubiteljsko").
9. Nisem Thomas, niti eden njegovih karkoli že.
10. Uživam v pogovoru z ljudmi, ki imajo zanimive ideje o zelo različnih temah, ki segajo od ekonomije, prava, tehnologije, filozofije, medicine, sociologije in še marsičesa. Zaradi izmenjave idej z zanimivimi ljudmi sem na tem forumu, a ti žal nisi eden od njih :O.

BigWhale ::

Nazaj na temo. Pustite to, kdo je kdo ali pa se o tem pogovarjajte v privat sporocilih.

IgorGrozni ::

Nisem spraševal po CV. Glede na to, da je moj daljši in obsežnejši, to tudi ne bi bilo pošteno.

Neizkušenost je le eden navedenih možnih vzrokov, zakaj me nisi mogel razumeti. So bili pa predlagani tudi drugi...
Tale:.... realna neizvodljivost je dokazana z mojo nezmožnostjo predstavljanja alternativ...., je še eden tvojih biserov. Realna možnost izvedbe ni dokazana in ne dokazljiva z kakršnokoli verbalno teorijo. Tvoja značilna napaka.

S tem, da niti nisem, niti želel, predstaviti kakšne alternative. Če in ko jo bom, boš verjetno zadnji opazil.

Tvoja prva kletvica, ko stopiš v drek, je verjetno : ˝...prekleti komunisti !˝, a ni tako preprosto. Če se kdo ne strinja s tvojimi ekstremnimi in rahlo ekscentričnimi pogledi na svet, še ne pomeni, da je komunist in socialist. Mogoče samo nimaš prav.

Poleg tega si zaradi mojih ugovorov tvojim umotvorom še užaljen. Zaradi tega te obravnavam s posebno blagostjo.

Le še to: Kombinacija omejenega razumevanja, arogance, arhetipskega nasprotnika in večne užaljenosti, ni dobra popotnica v življenju. Je pa to tvoje življenje, res.
Se pa ti seveda zaradi tvoje nezainteresiranosti za moje, drugačne poglede od tvojih, ne bom več oglašal v odgovor.

Lp.IgorGrozni

podbevna ::

Daedalus, tvoja vprašanja v zadnjem postu so zelo dobra. Kdor ve odgovore na vse, bi bil IMO idealen predsednik vlade.

Strinjam se, da je popolnoma nereguliran trg dela slab za vse (tudi za delodajalce na dolgi rok). Mislim pa, da ga je potrebno narediti bolj fleksibilnega, kot je trenutno. Npr. odstraniti popolnoma nesmiselne določbe o poskusu iskanja nadomestne zaposlitve s strani delodajalca v primeru odpovedi zaradi poslovnih razlogov (mislim na iskanje pri drugih delodajalcih, kar je kretenizem, ne znotraj družbe), olajšati krivdni odpust v primeru obstoja očitnih dokazov o kršitvah obveznosti in povzročene škode (postopek je predolg in zapleten), odstaniti predolge odpovedne roke s strani delavcev v KP, odpraviti zdajšnji način ščitenja skupin zaposlenih, ki jim s tem le škodimo (npr. starejši). Takoj bi bilo potrebno uvesti davke na študentsko delo v celoti (brez posebne olajšave za študente) in jih vključiti v ZDR prek pogodb o zaposlitvi.

Ne strinjam se s tabo glede nezaposlenih. Če ne sprejmejo dela, morajo izgubiti privilegije.

Pokojnine je treba (spet) deindeksirati - delna reforma pokojninskega sistema je bila eden sistemskih uspehov prejšnje vlade in zajeb na tem področju s strani nove vlade je zelo velik. Isto velja za vse ostale socialne transferje. To je namreč nujno, če nočemo zloma javne blagajne.

Nujna je tudi temeljita davčna reforma, ki pa še nekaj časa ne bo izpeljana. Odpor in nerazumevanje sta pod vodstvom velikih sanjačev in naivnežev (nekateri so tudi na tem forumu :D ) prevelika, politična pokončnost vseh strank pa premajna. Zato pač slovensko gospodartvo ne bo izkoristilo vseh svojih potencialov, država pa bo še vedno nategovana na suho pri davkih.

Kako točno pa preprečiti nesposobnim delodajalcem diskriminatorno ravnanje in neupravičene pritiske na sposobne delavce iz osebnih razlogov pa ne vem. Če poskušaš z delovno zakonodajo navadno škodiš le poštenim delodajalcem... Lahko jih prepustimo trgu (taki so namreč običajno) manj učinkoviti na trgu dela in posledično trgu porduktov. Toda na tem področju trg včasih deluje počasi in dopušča posemezne ekscese, ki sprožijo ad hoc akcije politikov...

MadMicka ::

podbevna oprosti, ampak, če se tole zgoraj nanaša na slovensko delovno zakonodajo, potem nimaš pojma.

- niti pod razno ni dolžan delodajalec iskati službo delavcu v drugem podjetju.
- bolj enostaven postopek, kot je postopek v primeru odpustitve delavca iz krivdnega razloga, ne more biti. Vse kar je potrebno je, da se delavcu omogoči zagovor, če pride prav, če ne pride tudi prav in potem se mu izda papir na katerem piše odpoved pogodbe o zaposlitvi. S tem je postopek končan.
- jasno, da nezaposleni mora sprejeti delo, če želi ohraniti pravico do nadomestila za čas brezposelnosti. Vendar zaenkrat ne katerokoli delo, pač pa tisto, ki sodi nekje v okvir njegove izobrazbe. Kar je normalno, saj tako ali tako nadomestilo na zavodu danes prvič ne traja prav dolgo in drugič je zelo nizko.
- s delovno zakonodajo škodiš poštenim delodajalcem? Bedarija. To je tako, kot bi trdil, da z zaščito potrošnika škodiš poštenim prodajalcem. Zaščita šibkejše stranke je pridobitev razvite sodobne države.

Kar je problem pri delodajalcih, so davki. Davke je treba oklestiti in kot rečeno to ne gre brez šparanja države.

Kar se pa tiče francoske problematike pa moram rečt, da zadevi ne sledim, vendar kolikor sem razumel, lahko delodajalec "mladega" delavca odpusti brez da bi mu kaj plačal. To pa je seveda hudo narobe in skregano z ustavo. Pri nas lahko recimo vsakega delavca zaradi povečanega obsega dela zaposliš do treh let in to tudi tako, da mu za vsakih nekaj mesecev podaljšal pogodbo. Če ti pač ni všeč, mu pogodbe ne podaljšaš. Tako gre to v praksi. Kaj točno bi pa človek pri tem še liberaliziral?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Thomas ::

> vendar kolikor sem razumel, lahko delodajalec "mladega" delavca odpusti brez da bi mu kaj plačal.

Razumel si zelo slabo, Mici.

drejc ::

Minimalno trajanje dela za določeno dobo je 2 leti, IIRC.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

PROTOTIP ::

Nekateri vidm da se strinjate z odpuščanje brez krivdnih razlogov, češ, delodajalcu je pač v korist to, da ne odpušča učinkovitega delavca. Bah, pa kaj še, sej že samo po sebi bode v oči, torej, nič kriv, nobene zgube povzroču, "adijo, ker sm zvedu, da je tvoj praded bantu črnc" :|. Ali pa kar je še do neke mere aktualno "adijo, ker sem izvedel, da si muslimanske vere...". Seveda, nekega vrhunskega strokovnjaka, genija, pač ne, toda, iz osebne zamere se lahko zgodi marsikaj. Smer v katero gredo vsa gospodarstva po svetu vemo katera je - monopol. In pri monopolih ni pomemben napredek, ker podjetje brez konkurence ga ne potrebuje. Takšna podjetja stagnirajo, napredni so včasih celo nezaželjeni, češ, ti ta nov misliš da si pameten... lahko greš, adijo. Bo kdo reku da tega ni? Itak da je, ali pa šef: "moj sin je diplomiral, kdo od vas bo letu?". :\

Seveda, visokoizobraženih, ambicioznih mladih ljudi z veliko znanja se tudi bojijo starejši šefi, da bi jim izpodrinil stolček, kot pravijo bosanci "Ubi gada, dok je maleni ". :(

Thomas ::

Sej če si s.p. ali avtor ali d.o.o. - te delodajalec (to je zate stranka) tudi odpusti brez kakšne posebne razlage. Rečejo samo, da "trenutno ne rabijo".

Kaj bi pa bilo, če bi bil vodovodarju, ki ti pride popraviti vodovod, bil dolžan, da ga plačuješ tudi, ko pipe ne puščajo? Pa elektrikarju tudi?

Saj si jih ne bi mogel privoščiti.

Tako pa ... zadeve čisto lepo laufajo. Pokličeš, ko in če potrebuješ. V trgovino greš lahko katerokoli po kruh in maslo.

Ne vem, zakaj bi bili delavci pa kaj "na boljšem", da so potem de facto in posledično na slabšem. Pa mi vsi skupaj, ker razvoj "čaka".

podbevna ::

Micka mi smo si ZDR razlagali enako kot ti. Ker nismo zavod za zaposlovanje smo dolžni preveriti, ali imamo delovno mesto za presežnega delavca znotraj družbe. Nismo ga imeli. Zaradi lastne dobre volje smo mu zrihtali drugo zaposlitev z enakimi pogoji, ki pa je bila 30 minut vožnje stran. Tip ni bil zadovoljen in je tožil ter dobil! Sodišče nam je naložilo, da moramo zaposlenega vzeti nazaj, ker zaradi potrebne vožnje nadomestna zaposlitev ni enako ugodna zanj!
Torej delodajalec (po razlagi naših vrlih sodnikov) mora ne le poskusiti, temveč tudi poiskati enakovredno zaposlitev pri drugem delodajalcu, kar je totalen kretenizem.

Glede krivdnega odpusta verjetno še nisi poskusil izpeljati postopka v praksi. Če ga hočeš speljati tako, da te odpuščeni ne stoži je prav fino zapleten in zamuden. Pisna opozorilo s točnimi opisi zajeba in posledic in pravic kršitelja, še en zajeb v 30 dneh (če mine vmes več časa, še en opomin...), razgovori s kršitelejm po ponovni kršitvi, zapisniki razgovorov z ponovnimi opisi kršitev in opisi pravic kršitelja, vodotesna odločba o prenehanju s ponovnimi opisi, skrb za roke in priporočene pošiljke... Vse to že, če v družbi nimaš sindikata, če pa ga imaš pa je sploh žur.
Nato sodišče samo presoja ali je bil razlog za krivdni odpust "resničen in dovolj resen". In na prvi stopnji delodajalec vedno izgubi. To je dejstvo. Razlog nikdar ni dovolj resen in šele na višji stopnj imaš možnost, da gre stvar skozi...

Glede nadomestila za brezposelnost mislim, da bi morali razširiti obseg del, ki jih je zaposleni dolžan sprejeti. To je pač moje mnenje, ker vem koliko ljudi veče podporo in dela na črno.

Z delovnopravno zakonodajo, kot je zdaj, škodiš poštenim delodajalcem in gospodarstvu kot celoti. Če se ne strinjaš s tem povej zakaj... Meni se zdi stvar jasna. Zaščita šibkejše stranke je pri nas šla predaleč...

Klestenje davkov? Seveda. Predpogoj pa je, da se strinjaš tudi z manjšanjem socialnih transferjev? Če se ne, potem ne moreš klestiti davkov. Upam, da se strinjaš s tem...

Thomas ::

Ko se zakonodajalec in sodišča vpletajo v zaposlovanja in odpuščanja delavcev, je to podobno, kot bi se vpletali v kakšen drug segment poslovanja. Hendikep za podjetja, ki ga plačujemo vsi. Skozi manjšo ponudbo, višje cene, manjšo konkurenčnost.

Samo etatisti so neomajni. Mislijo, da delajo dobro. Večino ljudi so celo uspeli prepričati v blagodejnost svojih ravnanj.

jype ::

podbevna> Glede nadomestila za brezposelnost mislim, da bi morali razširiti obseg del, ki jih je zaposleni dolžan sprejeti. To je pač moje mnenje, ker vem koliko ljudi veče podporo in dela na črno.

Kolikor vem moras po novem, ce zelis dobivati nadomestila za brezposelnost, sprejeti _vsako_ ponujeno delo.

Sicer se pa kar strinjam s tem, da je pri nas delavec prakticno bog i batina, samo vecina delavcev se svojih pravic ne zaveda, potem jih pa delodajalci (oz. njihovi sefi) lahko precej dobro izsiljujejo.

jype ::

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4895164.stm

Meni se zdi to super. Naloga vlade je pac ta, da sluzi vsem hkrati in vse hkrati poslusa. Kompromisi se imenujejo tako, ker so produkt popuscanja vseh strani.

BluPhenix ::

jype: ja po novem je tako, da moraš sprejeti vsako ponujeno delo. JE pa tudi tako, da recimo tista kjer je potrebna nižja izobrazba najprej ponudijo ljudem z nižjo izobrazbo. Tako da zaenkrat ni panike, da bi moral mag. sprejeti smetarsko delo. Zaenkrat.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sankcije zaposlitvene agencije ker nisem šel na delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5413962 (10969) Mare2
»

pogodba za določen čas

Oddelek: Loža
499447 (5588) cortez
»

Malo delo - referendum (strani: 1 2 3 427 28 29 30 )

Oddelek: Problemi človeštva
1466196979 (168343) Mipe
»

Študentsko delo -> "malo delo" (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
59888644 (70581) tx-z
»

Popolna ukinitev študentskega dela: DA/NE (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25321600 (16812) bluefish

Več podobnih tem