» »

Liberté - Egalité - Fraternité

Liberté - Egalité - Fraternité

«
1
2

drejc ::

Najprej divja muslimanska manjšina, zdej študenti, potem delavci,...

Kje so vzroki? Nepodučena in nevzgojena mladina, turbokapitalistična vlada, leve reforme Miterranda v devetdesetih,...?!

Kaj je potrebno da se to stanje umiri...naravna katastrofa?
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Thomas ::

Se bojim, da si povedal na koncu svojega posta. Res se bojim.

BluPhenix ::

Ti enačiš divjanje muslimanske manjšine s tem kar se sedaj dogaja?

Kaj bi ti naredil, če bi se v sloveniji sprejemal tak zakon? Rekel kot bečina slovencev: "Ma BMK, to se mene ne tiče jaz sem še v srednji šoli/nisem študent/delam že 10 let. Al bi šel protestirat za svoje pravice?
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

_marko ::

Pomojem drejc nebi šel protestirat proti liberalizaciji.:\
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

WarpedGone ::

"protestirat za svoje pravice"?

Kašne pravice? Da sm lahk brezposln in da me financirajo drugi?
Zbogom in hvala za vse ribe

madmitch ::

Kašne pravice? Da sm lahk brezposln in da me financirajo drugi?

JA, in kaj se pri nas pripravlja drugega?
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Daedalus ::

Ti popolnoma legitimne in legalne proteste enačiš z besnenjem muslimanov proti svobodi govora?

:\

A zdaj folk po novi formulaciji "demokracije" in "svobode" ne bo smel niti protestirati več?

:\

Kako pa se naj drugače postavijo po robu ignorantski vladi in zafilanim kanalom vpliva (ki so jih zasedli bolj priviligirani sloji)?

:\

Torej?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

Ja! Kakšne pravice neki!

Kdor je v Franciji delodajalec, se BOJI pod zdajšnjimi pogoji najemati delavce. Zato je brezposelnost med mladino 23%!

Če bi jih pa lahko najemali bolj brez obveznosti, bi jih najemali, tako kot jih recimo v Ameriki in Angliji. Tudi jih ne bi odpuščali, če bi se jim jih splačalo imeti. Tako kot v Ameriki in Angliji, kjer je brezposelnost BISTVENO nižja.

Francoska vlada je to sprevidela, ljudstvo bi pa še naprej rado socializem. Jeba, orto jeba!

_marko ::

Tile študentje še sami ne vedo, da so samodestruktivni.

Če bi bilo po mojem bi liberaliziral delovno silo kaj več kot pa samo do 28leta.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

WarpedGone ::

Pr nas je podobn problem.

Primer, ki ga osebno poznam: privat taksist je raj sam vozil od petih zjutraj do enajstih zvečer, kot pa da bi zaposlil kakšnega šoferja.

Sprva ga je imel, ko pa mu je začel delat zgubo (delal privat zastonj fure in podobno) in odganjat stranke (sumljivi posli, slabo odnos do strank) ga je odpustil. Šofer se je pritožil in iztožil odškodnino, ki jo je privat taksist z 16 urnimi delavniki moral nato še zaslušt, da jo je lahk sploh izplaču.

To je "stimulacija" zaposlovanja?
Zbogom in hvala za vse ribe

BluPhenix ::

Thomas itak si brezupen primer >:D ,

torej dokončaš faks, delaš 2 leti. Si odličen delavec, firmo porineš naprej za par stopničk, nakar, ker rečeš da že ker si nekaj naredil za firmo, bi bilo fanj, če bi ti lahko dali malo povišice. Isti dan dobiš ob 22h SMS, da lahko prideš pospravit svoje delovno mesto, brez nobene razlage, brez nič. Pravičen zakon ni kaj.

s pomočjo tega zakona, bodo lahko delodajalci držali plače na najbolj minimalni ravni. Delavci (seveda mlajši) bodo vedno v strahu vprašati povišico, ker boš reskiral, da boš naslednji dan na cesti. Super. Za delodajalce seveda, visoko izobražena zelo poceni delovna sila, brez "pravice" do ugovarjanja. Kaj lepšega si lahko zamisli delodajalec. Kaj slabšega si lahko zamisli mladi delavec.

Da ne pozabimo, nekdo, ki ima 30 let in dela slabše kot ti, kljub svojim napakam ohrani delovno mesto. Če že hočejo tak zakon, naj ga dajo za celo populacijo. Bomo videli kako se bo kdo strinjal.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

_marko ::

->e že hočejo tak zakon, naj ga dajo za celo populacijo.
Ja, po mojem bi bilo boljše razširit na celotno populacijo. Do 28let je pa vseeno boljše kot prej.

->odličen delavec, firmo porineš naprej za par stopničk, nakar, ker rečeš da že ker si nekaj naredil za firmo, bi bilo fanj, če bi ti lahko dali malo povišice.
->Isti dan dobiš ob 22h SMS, da lahko prideš pospravit svoje delovno mesto, brez nobene razlage, brez nič.

Pa dobro no, pa kaj ti se hecaš?! Podjetje, ki bo tako ravnalo z dobrimi delavci bo propadlo.
Predsednik odstavljen. Delavci bodo ustanavljali svoja podjetja, ki bodo boljša....
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

BluPhenix ::

Misliš? PA veš da se to že dogaja, tudi pri nas?

Pač vsake dve leti narediš novo zalogo študentov. Tiste "top" kadre pa ohraniš. Pač veliko študentov, ko dobi delo je zelo zagnanih, ker se hočejo iskazati, zato so prvi dve leti navadno precej produktivni. Med drugim, v kolikor zamenjaš oz. spremeniš proizvodni program, namesto, da bi prekvalificiral sedanje delavce, jih vržeš na cesto in zaposliš nove študente, ki so študirali smer, ki bi tebi prišla prav. V končni fazi bodo enako delali, pa še veliko ceneje te pride. Ni treba plačati izobraževanja in lahko spet daš minimalno plačo.

To se dela in na žalost to deluje.

Pač sedaj je kup mladine brez dela, potem bo pa kup 30 letnikov brez dela. Samo brezdelni populaciji bodo dvignili povprečno starost.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Brezposelnost v Angliji, kjer delavca pa precej lahko odpustijo, pa NI velika. Celo Francozi delajo v Londonu, množično.

Kako pa to pojasnjujete "etatisti"?

WarpedGone ::

Pač veliko študentov, ko dobi delo je zelo zagnanih, ker se hočejo iskazati, zato so prvi dve leti navadno precej produktivni.


To mogoče velja za kake selitvene servise in podobna 'kidanja peska'.

U kakršni koli intelektualno zahtevnejši službi si prvih par let čista zguba oz. naložba v prihodnost. Misliš da iz faksa prideš ultra strokovnjak, ki od prvega dne raztura na svojem področju? Misliš, da se pomanjkanje izkušenj in poznavanja detajlov panoge v praksi in poslovnem okolju nadomesti s švicanjem in zagnanostjo? Od tu kvečjemu pridejo še dodatne napake => izguba.

Dejstvo je, da si v takšni službi od začetka preplačan. Poleg nizkega realnega učinka, še obremenjuješ učinkovitejše kolege, ker te morajo učiti in popravljati tvoje napake. Ampak to je nuja, če si delodajalec želi omogočit uspešno delo tudi v prihodnosti. Ljudje namreč odhajajo tudi na lastno željo.

In če po nekem času delodajalec oceni da ti v bodoče njegovega vložka vate ne boš sposoben povrnit, zakaj le bi te še najprej preplačeval in si delal zgubo? V njegovem interesu je, da najde bolšega kandidata, ki bo morda sposoben nekoč povrniti svoj vložek.

Če se takih kandidatov težko znebi, tvega da bo zaposlil 'črne ovce', ki mu bodo delale le zgubo, znebil se jih bo pa zelo težko oz. drago (odpravnine etc).
Zbogom in hvala za vse ribe

upirna ::

BluPhenix:

->Med drugim, v kolikor zamenjaš oz. spremeniš proizvodni program
Ja, to se v podjetjih res dogaja ponavadi na 2 leti. :\

->Si odličen delavec, firmo porineš naprej za par stopničk, nakar, ker rečeš da že ker si nekaj naredil za firmo, bi bilo fanj, če bi ti lahko dali malo povišice. Isti dan dobiš ob 22h SMS, da lahko prideš pospravit svoje delovno mesto, brez nobene razlage, brez nič.

Če si odličen delavec, zagnan vejemi da te pameten delodajalec ne bo odpustil. In verjemi, da ima vsaka firma svojo tehnologijo oz. stvari, ki se jih ne moreš naučiti na faksu ampak le v podjetju in da to podjetje tudi nekaj stane...

p.s: no, mej je prehitu :)
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: upirna ()

BluPhenix ::

Torej praviš, da je taka liberalizacija delovnega trga pot za manjšo brezposelnost. Mogoče.

Kako pa ti razložiš, da kljub temu, da pri nas ni take liberalizacije, je nižja stopnja brezposelnosti? Ali pa v italiji recimo? Ne vem če je v franciji problem liberalizacija, prej prestara populacija.

Thomas, tebi bi bilo prav, da bi lepo delal v nekem podjetju nakar bi en dan izgubil službo. Razlog bi seveda zvedel potretji poti, saj ti delodajalec ni dolžan razlage, in bi se glasil: "delo si izgubil, ker si se nesramno oglasil po telefonu, ko je klicala šefova žena".

Sicer banalen primer ampak glede na človeško pamet se bodo tudi taki dogajali. Na žalost.


Med drugim pozabljate, da zakon ne velja le za visoko izobražene kadre, ampak tudi za druge delavce.

Ne, proizvodni programi se menjujejo na 50 let. WarpedOne, zato pa obstaja preizkusna doba, do enega leta in pol (da se razširiti na dve leti), da se znebiš takih črnih ovc.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar ::

Poetry is in the street
Moreover, the new contract was devised partly in response to last autumn's rioting in France's troubled suburbs. Indeed it is not meant primarily for students, many of whom will not even graduate before they reach 25, at all—but rather for those who leave school with no qualifications and face unemployment rates as high as 40-50%. For them, even two years under the new job contracts would offer work experience that might lead on to something better than a life on the dole.

Above all, Mr de Villepin's new contract introduces an essential principle that is now largely absent from the labour market: that if it is made too hard to fire people, employers will not hire them in the first place. The prime minister may yet back down, like so many of his predecessors, in the face of continuing protests. But if he holds firm, and the new contract turns out to be popular with employers, it might then be extended further up the labour market, with benefits all round.

French students are right to fear insecurity, but not the sort that they are protesting about. The country's real shame—and the biggest contributor to last autumn's riots—is mass unemployment, which has been barely dented, by governments of left and right alike, in two decades. One in ten workers is out of a job; one in four among young people; and one in two on the roughest estates. That is genuine insecurity.


The Economist - In rare praise of Dominique de Villepin, poudarki Ž.D.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

> "delo si izgubil, ker si se nesramno oglasil po telefonu, ko je klicala šefova žena".

Če je delodajalec malenkosten, zamerljiv, nemogoč ... najbrž sploh ni delodajalec. Mora se obnašati racionalno, da ostane na trgu.

Vendar tudi če si odpuščen v okolju, kjer ponujajo dosti služb, je to relativno simple. Je pa hudič v Franciji za mlade, ki so kar 23% brezposelni. Ker jih racionalni delodajalec NE UPA zaposliti.

BluPhenix ::

Sej ne pravim, da ni potrebno. Nekoč bo tudi pri nas. Ampak je pa treba malo drugače to izvesti. Zakaj do 28 let? Zakaj ne vsi.

To zna prinesti tudi manjšanje natalitete, saj se bodo pari težje odločali za otroke, če bo njihova ekonomska neodvisnost na tako trhlih nogah.

Sej lepo, da poizkušajo poiskati izhod v sili zaradi prosteov jeseni, ampak ni treba zvrniti tega bremena na druge. Treba ga je odpraviti, ne preložiti. To pa oni sedaj delajo. Če ima delodajalec vse pravice glede delavca pa lahko tudi delavec ohrani kakšno pravico glede delodajalca.

Pri nas bi taka stvar avtomatsko prinesla s seboj vlečenje štud. statusa čim bolj. In v prvih letih bi verjetno to uspevalo, dokler nebi spremenili kakšnega drugega zakona.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar ::

23 % je splošna nezaposlenost med "mladimi", da.

Ampak med tistimi, katerim je ta Pogodba dejansko namenjena, je brezposelnost 40-50 %.

Mal hinavci, teli študentje, če mene vprašaš. (Tko kot "naši" predstavniki študentske organizacije.)
https://dolhar.si/

Thomas ::

> Mal hinavci, teli študentje, če mene vprašaš.

Mnja ... to je zanimivo, ja. Pred današnjimi demonstracijami je notranji minister opozarjal študente pred možnimi napadi telih s 40-50% brezposelnostjo.

Mau državljanske vojne že?

IgorGrozni ::

Dejstvo je, da gre francoski ekonomiji slabše, kot večini konkurentov. Kljub precej spodobni produktivnosti, ki je primerljiva z konkurenti.
Le, da je ta produktivnost industrijska, v primerjavi z storitveno pri konkurentih in je storitvena dobičkanosnejša.
Francoska ekonomija je v preteklosti zaspala. Politika je zaspala.

In sedaj delavci pač razumejo, da čeprav delajo trdo in so pripravljeni delati trdo, da nesposobna politika in zašuštrana ekonomija poiskuša na njihovih plečih reševati položaj.
Da bodo politiki in poslovneži še malo dlje brain-dead. Kar jih učijo pretekle izkušnje.

Ne smemo pozabiti, da je bila glavna babica evropske ustave, kakršna je bila ponujena in kako je bila ponujena, francoska politika.
Kup napihnjenih, visokonosečih se praznoglavcev, ki si tudi riti ne znajo obrisati sami. Vse kar zmorejo, je prelaganje iz praznega v votlo, kar bi počeli tudi sedaj. In proti taki politiki in ekonomiji sedaj Francozi protestirajo.
Proti elitistični politiki izključujočega tipa, kakršno poznajo Francozi, Evropejci in kot jo spoznavamo tudi mi, in ki vodi v takšne družbene konflikte. Neogibno. Že protesti ˝tujerodne mladine˝niso bili drugo, kot indikatorji razpoloženja družbe. Kot najbolj izpostavljeni so najbolj občutili položaj.
Govorjenje o šeriji, ki z tem ustrahuje Evropo, so bile bedastoča par exellance. Kdo pa se je že boril za vero, če le to ni bilo neposredno povezano z njegovim ekonomskim položajem ?
Pri iskanju temeljnih vzrokov pojavov v družbi, ˝just follow the Money˝.
Kakršen koli povezovalni element, element, ki loči ˝nas˝od ˝drugih˝ je dober, pa čeprav je to samo vera.



Pot pa pelje tako Francoze. (kot tudi nas ) v dve smeri:

Ali v trdi Ameriški način, z neusmiljenim tekmovanjem in ˝naravnim ˝ izborom, razslojevanjem, elitami, itd. ...z vsem , kar poganja Ameriški stroj, da je tako uspešen. Everybody for himself !
A ne smemo pozabiti, da so Američani v osnovi preprosti ljudje. Ko slišijo za ˝odgovornost družbe˝, primejo za pištolo.
Vendar, kot celota uspevajo. Dejstvo.

Ali pa v skandinavski način, ki spodbuja sodelovanje vseh sestavnih članov, kjer se procesi prilagoditev izvajajo z soglasjem in kjer je družbena odgovornost bogatejših (davki) pač večja. In jim uspeva.
Z konsenzom celotne družbe, z razumom vodena politika celotne družbe, kjer priznavajo tudi odgovornost družbe. V bitki vseh za vse, poiskušajo najti mesto za vsakega člana, kajti ne nameravajo odvreči niti najmanjše trohice najdragocenejšega vira, ki ga imajo, ljudi.
Njihovi premijeri se vozijo z bicikli v službo, ministri pa lastnoročno kupujejo v veleblagovnicah.
In so uspešni. Dejstvo.


Protestanti razumejo/čutijo, da je politiki bolj všeč prvi način, saj je preprost, zahteva bolj malo sposobnosti in dela, zaradi elitizma jim pa učinki tega načina tako ali tako ne bodo prišli pred oči.
Protestanti bi pa, jasno, drugi način. Glede na tradicijo in kulturo se čutijo upravičeni do tega. Kdo bi jim zameril ? Tudi mi vsi, upam, bi rajši drugi način. Če je uspešen !
Sedaj moramo le prisiliti izvoljene, da se ravnajo po tej naši želji.:(



V Franciji bomo tokrat lahko videli razmerje med državo in posameznikom ˝v procesu˝. Če bo država=politika vsilila prvi način, kljub večinskim željam po drugem, skandinavskem načinu, se bo večina prisiljeno podredila moči države=politike. To bo jasno znamenje, da je francoska država (politika)premočna v odnosu do posameznika.

Posameznik zaradi lažje organizacije življenja v skupini, prepusti del svobode državi, država sama po sebi nima nikakršnih naravnih pravic. In posameznik mora hudičevo paziti, koliko te svobode prepusti.
Vsaj tako razumem jaz, svobodo posameznika in njegovo razmerje do države !

Lp.IgorGrozni

oblikovni popravki

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Hja ... ene dobrih 10% ameriških gospodinjstev je pod mejo revščine. Če bi Švedsko prestavili v Ameriko, bi jih v tej potem itak tretjino revnejši državi bilo 40%.

Toliko o "skandinavskem modelu".

upirna ::

Tale "skandinavski model" se tudi meni zdi malo za lase privlečen... Vsaj toliko, kot kruta ameriška družba, kjer ljudje menda živijo slabše kot v Uzbekistanu. :\
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: upirna ()

IgorGrozni ::

Norveška, Finska, Islandija ?
Ali se meni zdi,:) ..ali ti convinient pozabljaš/goljufaš/ manipuliraš ?

Pa tudi ˝revščina˝je lahko ameriška z mobil home, pod mostom,.. ali pa skandinavska z družbenim socialnim stanovanjem !

IgorGrozni ::

poverty index

..da se vama ne bo samo ˝zdelo˝:\

Thomas ::

Počasi, Igor, počasi. Pejmo po vrsti.

Index revščine država predpiše sama. Če bi ameriški veljal za Švedsko, 40% gospodinjstev pade not.

Se glede tega kaj ne strinjaš?

Thomas ::

Švedska polovic plus nafta - to je pa Norveška. Norveška je tretja največja izvoznica nafte in plina na svetu, za Rusijo in za Saudsko Arabijo. Prebivalcev ima pa kot ena Hrvaška. To jim zagotavlja isto kupno moč na prebivalca, kot ga imajo ZDA.

Hm ... ane?

madmitch ::

OK, si zagnan, rad delaš a na nek način ne odgovarjaš prvemu nadrejenemu (morda se te boji, ker ve da si boljši), odpustijo te brez obrazložitve. In sedaj iščeš novo službo, poveš, da si delal v XYZ podjetju, kjer so te odpustili brez obrazložitve. Ja seveda, nov potencialni delodajalec te bo rade volje vzel, kakopak.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

IgorGrozni ::

Norveška izvozi samo za 3 %o, tri promile, USA GDP.

To je bolj šwoh. Ni najbolj pomembo tale nafta, smo že ugotovili.

...
..
.
:))

drejc ::

Ti popolnoma legitimne in legalne proteste enačiš z besnenjem muslimanov proti svobodi govora


Ne.

:\
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Thomas ::

Nafte izvozijo Norvežani za 200 milijonov dolarjev na dan. 70 milijard dolarjev na leto. Kar GDP (per capita tudi) dvigne kar za eno tretjino!

Potem je pa še plin.

Res pa je, da samo z nafto bi bili bolj reveži. Čeprav, za malo prebivalcev, kolikor jih ima Norveška, pa le je nekaj. Lepo dvigne povprečje.

podbevna ::

Jaz ne razumem kaj sploh hočejo ti Francozi. Prej je skupina državljanov zažigala avte, ker imajo baje 40-50 % brezposelnost. Zdaj je dobršen del države popizdil, ker bi v tej skupini delodajalci celo lahko koga odpustili, kar bi povečalo zaposlovanje iz te ogrožene skupine. Dejstvo je, da če hočeš narediti posamezno skupino bolj uspešno na trgu dela, ji odvzameš določene privilegije ali pa privilegiraš druge skupine. To povzroči slabši položaj teh drugih skupin. Štrajkati bi morali starejši, ker njih še vedno ne bodo mogli odpustit, kar bo pripeljalo do njihovega slabšega položaja.

Zakaj mislite, da so moški bolj uspešni na trgu dela kot ženske? Ker so ženske bolj zaščitene in imajo več pravic. Zato je mladi mamici obupno težko najti službo, očku pa ne (vem iz lastnih izkušenj). In zato imajo ženske v povprečju za 10 % nižje plače. Če bi moške prisilil v koriščenje enakih pravic (1 leto porodniške, raba bolniških, omejitve pri odpuščanju...) bi se stvar hitro izravnala in bi bila zaposlenost in plače obeh skupin nižji.

Zakaj bo zaposlovanje v manj zaščitniških državah bliskovito prehitelo bolj zaščitniške? Povečevanje pravic posamezne skupine zaposlenih škodi tej skupini. Večanje pravic je na enem trgu možno le za vse skupine hkrati, da se breme socialnih pravic porazdeli na vse. Trg pa je zaradi globalizacije žal svet.

Jasno je torej, da ukinjanje "pravic" oziroma ovir na trgu dela koristi predvsem skupini, ki ji "pravice" odvazemeš. To bi seveda morali uvideti tudi povprečni sindikalistični ali socialistični voditelji, a so žal preokupirani z analiziranjem koristi, ki jih bodo dobili kapitalisti in menedžerji, ki so očitno vsi zlohotni, zamerljivi in nesposobni (poglejte le vaše primere spornih odpuščanj).

In že imamo predloge po "skandinavskem modelu". Naj mi kdo pove en konkreten ukrep na poti k temu. Vedno se začne bluziti na splošno o izobraževanju in podobnem, nisem pa še slišal enega predloga skandinavističnih reform.

IgorGrozni ::

Tista primerjava z Norveške nafte in GDP USA je bedasta. Čisto nič ne pojasni, je pa pri hitrem branju primerna za manipulacijo. Hruške in jabolka. ...Hm, kje sem že to slišal.;).

Pač Norvežani imajo nafto, imajo jo pa tudi Američani. Ampak Američani je ne izvozijo, ker jo porabijo sami. Ampak v GDP pa je, izvoz gor, izvoz dol. In tudi ni pomembno, po kakšni ceni jo prodajo/izvozijo. Pomembna je količina, blago, ne denar.

Zato pa imamo primerjavo GDP (PPP). Marka, jen, buck or a pound, ...je tako čisto vseeno. Svet pač ni dolarski, Euro-ov ali Jen-ov in tudi ne bazira na zlatem standardu, da bi lahko primerjali sicer enake stvari preko različnih valut.

Je pa zato zgovoren poverty indeks, (po spominu): Švedska (rank 1), Norveška(2), Finska (4)......USA(13).

Če se tebi in upirni še vedno ˝zdi˝, da ni nekega ˝skandinavskega modela˝, eh.....

Šteti količino denarcev in ne šteti količine življenja, je pa res preproščina. Zahteva zelo nekritičen um. Bolj tak, preprost.

Lp.IgorGrozni

P.S. :Če bi se dalo, bi ˝kuvertiral˝ odgovor, ...ker že vem kakšna bo vajina reakcija-odgovor8-)

IgorGrozni ::

Kot je preprostost potrebna tudi za trditev, da je za več pravic, le-te potrebno zmanjšati.

He he, ta je pa izvrstna.


....and now, something completly different..... the larch,.... THE LARCH...

Lp.IgorGrozni

podbevna ::

He, he in resnična!

Samo, kot sem rekel zahteva določen intelektualni napor, tako da si raje vzemi čas zanjo...

IgorGrozni ::

če si brez-uma, še napor ni potreben ;).

podbevna ::

No vidiš potem bo tebi toliko lažje povedati zakaj zaščitenost posamzne skupine na enotnem trgu dela ne škodi tej skupini.

Pa še kakšno skandinavsko reformo, ki bi jo priporočil Francozom predstavi.

Če ti bo uspelo oboje brez splošnih socialističnih parol, bom morda celo začel verjeti, da imaš kaj pametnega za povedati.

STASI ::

Še ena kost za glodat. Kako je kej z ZDA in njenim dolgom:
LINQ
Drugače je pa Herr Grm pred kratkim podpisal tole.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

IgorGrozni ::

Hm, meni se zdi, da je podbevna še en alias za Thomasa, izrazoslovje je tako prekleto podobno !
Saj ne da imam dokaze . Po vzoru na podbevno/Thomasa tudi niso potrebni, naj onadva raje dokažeta, da nista ena in ista oseba. Ali da se nista predčasno uploadala v desničarska nebesa ?

Bi pa prosil TP, da tozadevno ukrepajo. Naj se dolpotegneta, razpotegneta, razdružita, izvlečeta ...ali kar koli že, tole je prav moteče. :D

podbevna ::

Igor, ne seri! :\

Če bi spremljal določene teme, bi videl, da se s Thomasom niti približno ne strinjam vedno.

Da ni to le slaboten poskus odvračanja pozornosti od mojih vprašanj, na katere nimaš odgovora?

Mati ::

Tile socialisti, komunisti, levičarji, marsovci...mi gredo počasi ampak vztrajno vedno bolj na kur...!

Pa naj si že enkrat naslikajo novega Marxa in začnejo roza revolucijo...

Daedalus ::

Jaz ne razumem kaj sploh hočejo ti Francozi. Prej je skupina državljanov zažigala avte, ker imajo baje 40-50 % brezposelnost. Zdaj je dobršen del države popizdil, ker bi v tej skupini delodajalci celo lahko koga odpustili, kar bi povečalo zaposlovanje iz te ogrožene skupine. Dejstvo je, da če hočeš narediti posamezno skupino bolj uspešno na trgu dela, ji odvzameš določene privilegije ali pa privilegiraš druge skupine. To povzroči slabši položaj teh drugih skupin. Štrajkati bi morali starejši, ker njih še vedno ne bodo mogli odpustit, kar bo pripeljalo do njihovega slabšega položaja.

Točno zato se gre. Za tisto, ja točno tisto določeno skupino, ki je kurla avte po Franciji se gre. In sicer "domorodci" (taki več kot eno generacijo) se pač ne bojo odpovedali še vedno malce boljšemu položaju napram njim. Je to tako hudo čudno? Sploh ne. Mene bolj sledeče - bojo politiki načelno vztrajali pri svoji, domnevno boljši rešitvi, al se bojo usrali?

Mati - meni pa grejo na živce k..., ki brez utemeljitve nekaj pluvajo po forumu, OK?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

podbevna ::

Daedalus, mislim, da imaš prav. Nisem premislil tako daleč, a je stvar jasna.

Francoska večina (domorodci vseh starosti) nima občutka, da je situacija tako pereča, da bi se morali odpovedati določenim socialnim pravicam.

Priviligiranje mladih (kjer prevladujejo priseljenci zaradi večje rodnosti in priseljevanja) prek odvzema določenih socialnih pravic bi pripeljalo do pristiskov na trgu dela na ostale skupine.

Edini način za ohranjanje konkurenčnosti teh skupin na lokalnem trgu dela je odpoved istim socialnim pravicam. Na to pa pa (še) niso pripravljenil.

Torej dejansko sindikati ne protestirajo proti diskriminaciji mladih (črncev) temveč privilegiranju mladih (črncev) na trgu dela. Uradne parole se le mehanizem za politično korektonst in pridobitev k protestom nadebudnih mladih (črncev), ki so očitno hitro "za akcijo". Sneaky!

Še vedno pa jim ostane problem konkurenčnosti na globalnem trgu dela... Tu so rešitve povečevanje socialnih pravic povsod po svetu (težko izvedljivo), zniževanje socialnih pravic Francozov (težko izvedljivo), ali protekcionizem in odmik od globalizacije. Jaz mislim, da se bo dogajalo tretje...

Daedalus ::

Hja, tretje ni rešitev. Je samo pot v še slabši položaj, ki bi eventuelno pomenil žalosten propad še tisto malo francoske konkurenčnosti na svetovnem trgu. Problem je verjetno (zelo pavšalno, "podprto" z res bogimi informacijami - da ne bom zavajal) - kot sem nekje zasledil, da je francosko gospodarstvo strukturno zaspalo in preprosto ne sledi ostalim evropskim. Poleg tega so jim zaspali programi integracije (zato pa so avteji goreli) in programi zaposlovanja mladih. Me vse skup grozno preseneča, ampak res, poglej tole - EU napovedujejo demografsko katastrofo par let od zdaj, ker ni dovolj mladih, obenem je pa stopnja nezaposlenosti med mladimi pri "domorodcih" 23% (glede na prispevke tule), med malo manj domorodci pa 40 - 50% ??? Tule mi nekaj hudo ne klapa, očiten je strukturalni problem in tale ukrep je pač flikanje lukne, ki se kaže očitna, ni pa kritična (dolgoročno).

Gospodarstvo bi, ne glede na ovire, zaposlovalo mlade, če bi se jim to zdelo smiselno, ne? Držijo z vlado, seveda, ker se jim s tem ukrepom obeta poceni delovna sila (manj pravic avtomatsko razvrednoti delo) dobesedno "on demand." Se pravi, da bi vse skup verjetno vodilo v zmanjševanje nezaposlenosti glede na sezonska dela, aje, rešitev je to bolj taka, flikanje, kot karkoli dolgotrajnega. Bojo mogli Francozi še kaj drugega spremenit, ne pa samo malo pravic pobrat in upat na boljše čase.

Sej isti problem se pojavlja tudi pri nas. Eni si zmanjševanje brezposelnosti (Drobnič konkretno) predstavljajo dosegljivo z represivnimi sredstvi (tista o nujnem sprejetju kakršnegakoli dela ne glede na izobrazbo, če si na zavodu), kar pač pomeni krpanje brez dolgoročno ugodnih učinkov. Da bi pa rezali tam, kjer je rezat treba, to pa ne. Da bi se država čemu odrekla? Zakaj le, še ene bedne banke nočejo prodat.

Zakaj bi riskiral stolček z nekimi spremembami, če pa ni treba? To je zgodba vedno bolj fantomskih reform pri nas, a kdo misli, da je v Franciji kaj drugače? Zato pa je ono moje spraševanje zgoraj - če so politiki pripravljeni iti do konca. So pripravljeni za svoj program riskirat mandat? Ne bi rekel. Isto se dogaja tu...ko par študentov izsiljuje vlado. Vlada pa v jok pa na drevo...

Je pa čisto možno, da me muči problem človeka, ki (vsaj zadnje čase) bolj malo bere, pa veliko razmišlja. Tak da gre jemat tale moj komentar z obilo kritične distance:)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

drejc ::

manj pravic avtomatsko razvrednoti delo


Bullshit!

Kolektivne pogodbe so imele/imajo VEDNO več pravic pred individualnimi (kjer večinoma poleg bonusov v plači piše da te brcnejo kadar hočejo), pa nX manjšo postavko.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Tear_DR0P ::

Če si odličen delavec, zagnan verjemi da te pameten delodajalec ne bo odpustil.

pametnih delodajalcev ni veliko - sam sem nespametnemu delodajalcu pobegnil hitreje kot bi rekel keks - danes študiram, deset drugih pa se udninja za denar, za kakršnega se jaz nisem hotel - pa morda res nisem najbolj zlat delavec, vendar vsi s katerimi sem se takrat lahko primerjal, so bili slabši - tako je dejal delodajalec

včasih se prepustim čudnemu razmišljanju (meni ne povsem domačemu) in ugotovim, da ameriška pot ni tako slaba, tekmovanje, vojna, neprestani boj so zelo dobri načini za uspeh države - vedno ti na vrhu stojijo najboljši, daleč za njimi pa od ostankov mizerno životarijo bedniki, luzerhi. ali šta ne ubija, jača te - torej ti bedniki, ki životarijo na dnu socialne lestvice ali umrejo ali se ojačajo in (skozi generacije) priplezajo na vrh - od koder izrinejo že precej zavaljene in nesposobne nekoč najuspešnejše - torej če hočemo slovenci kdaj imet ameriko, moramo nujno uvest "the american way" - nebotičniki, gore zlata, hlivud in podobno se zgradi samo skozi kri celotnega naroda - če hočeš palače za bogate, morajo reveži živeti v prikolicah ali kartonskih škatlah.

pri nas pa zaradi volje posameznikov stagnira cela država - zadnjič sem na national georaficu gledal zelo zanimivo oddajo o pekingu in pripravah na olimpijske igre - v interesu kitajske je imet najlepši peking, kar jih je kdaj bilo. in če bo za to potrebno podret pol mesta in preselit miljone ljudi, bodo to naredl - pri nas se še bloka ne da zgradit, če boš nekomu vrtiček s tem pofural - včasih si želim iz tega statusa quo v eno ali drugo skrajnost - the american way ali chinese star
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Daedalus ::

Ma nemoj. Daj mi povej, kak učinke na plačne postavke bo mel Drobničev predlog, ko bo nekdo, ki je na borzi moral sprejeti delo, ne glede na to, da je dipl. ing. strojništva, ki mu bojo ponujali obiranje jabk? Če bo imel delodajalec na voljo bazen delovne sile, do katere bo imel skozi neko obdobje zelo malo dolžnosti, kaj bo to nardilo s plačami (te skupine)? A ti dejansko misliš, da se bo plača zvišala, al pa vsaj ostala enaka, če pa ne boš smel pisniti, brez da bi tvegal takojšnjo izgubo službe brez pojasnila, zakaj?

Sploh v Franciji je to zanimivo - ker je ciljna skupina zelo neizobražena (če gledamo one iz kategorije 50% nezaposlenih) - torej se delodajalcem praktično na pladnju ponuja delavce, ki so itak že poceni (nimajo izobrazbe), zdaj se jim bo pa še ponudila možnost lahkega odpuščanja take delovne sile. Ergo - ti lahko en reče - če ti kaj ne paše, te pa bomo odpustili. So se pri nas dogajale (in se še) sila zanimive reči z delavci, po večini lih s tistimi pogodbenimi (za določen čas), ki že po defaultu nimajo take zaščite kot oni za nedoločen čas. Malo te najame, malo te vrže na borzo, pa spet malo najame, pa spet na borzo. In kako naj pol taka delovna sila načrtuje normalno življenje? Bol težko, se ti ne zdi? Samo, statistika pa pokaže, da je vlada "uspešno" znižala brezposelnost. Za kako ceno? Eh, to pa ja ni važno...

Kar se bo IMO zgodilo v Franciji - na lepem se bo pojavila možnost brezskrbnega najemanja delovne sile (povečana ponudba delovne sile), zato bo cena tej delovni sili še bolj padla. Pa sej lahko potegnemo vzporednico z Slovenijo in študentskim delom. Je poceni, je brez obveznosti. Posledično se na veliko najema taka delovna sila, ko pa enkrat študent diplomira, se pa znajde na cesti. Je pač njegovemu bivšemu delodajalcu lažje (in ceneje) najeti drugega študenta, kot pa tega obdržati. Posledica je pri nas precejšnja (zaskrbljujoča) stopnja brezposelnosti med diplomati. Ki so študirali zato, da so lahko zdaj na zavodu za zaposlovanje, ker so pač predragi (tu pride v igro še nenormalna obdavčitev dela) za delodajalce. Obenem pa še konkurirajo ostali delovni sili in ji znižujejo ceno ter vrednost.
Kot je že podbevna pravilno ugotovil - taka delovna sila bi z lahkoto izpodrinila malo starejše, se bo pa med njimi pojavila povečana brezposelnost. Recimo v skupini z malimi otroci, Kaj sledi iz tega? Nič dobrega. Država je pač zelo kompleksen sistem in ukrepanje na enem koncu potegne za sabo celega hudiča na drugem. Zato tole IMO ni rešitev, če se postavljajo pogoji, naj bojo enaki za vse. Diskriminacija je diskriminacija, pa bla kao "pozitivna" al pa negativna.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

drejc ::

Kaj jest mislim da se bo zgodilo če sprejmejo zakon? Nezaposelnost bo padla, gospodarstvo se bo okrepilo in plače bojo rasle.

Sem samo povdaril na tvojo neumnost

manj pravic avtomatsko razvrednoti delo


ki jasno ne drži kar avtomatsko, nikoli ni in nikoli ne bo.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sankcije zaposlitvene agencije ker nisem šel na delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5414065 (11072) Mare2
»

pogodba za določen čas

Oddelek: Loža
499512 (5653) cortez
»

Malo delo - referendum (strani: 1 2 3 427 28 29 30 )

Oddelek: Problemi človeštva
1466198171 (169535) Mipe
»

Študentsko delo -> "malo delo" (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
59889134 (71071) tx-z
»

Popolna ukinitev študentskega dela: DA/NE (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25321709 (16921) bluefish

Več podobnih tem