» »

Nova ameriška zaporniška politika do tujcev

Nova ameriška zaporniška politika do tujcev

Vanich ::

Ako kojim slučajem u SAD-u završite u zatvoru, više vas neće moći posjetiti predstavnik hrvatskog konzulata. Amerika je istupila iz Bečke konvencije o konzularnim pravima.

Sjedinjene Države povukle su se iz protokola Bečke konvencije o konzularnim pravima, koji omogućava osobama zatočenim u inozemstvu da se sastanu i razgovaraju s konzularnim predstavnikom svoje zemlje, izvijestio je Washington Post.

Državna tajnica Condoleezza Rice je u pismu na kojemu je datum 7. ožujka izvijestila glavnog tajnika UN-a Kofija Annana o odluci njezine administracije da se "odmah povuče iz protokola", prenosi američki list.

Protokol o konzularnim odnosima je 1963. predložio upravo Washington, a ratificiran je 1969. Riječ je o protokolu prema kojemu Međunarodni sud pravde može intervenirati kada se osumnjičenicima smještenim u strane zatvore odbije pravo na sastanak s diplomatom, predstavnikom njihove zemlje.

hury ::

pa neki težijo za kitajsko pa te ko prej niso pustile tega!
drgaž pa ne mislim it v ameriko tk da me ne skrbi!|O |O |O |O
Pamet je pametna!

Daedalus ::

Jah, tekst govori o umiku ZDA iz Dunajskega protokola, kar pomeni, da v kolikor državljana neke druge države zaprejo na področju ZDA, le-ta nima več pravice do obiska veleposlanika njegove matične države pri njemu. Če država tega ne dopusti, lahko Mednarodno sodišče uveljavi to pravico zapornika. Ironija je v tem, da so ta protokol 1963 predlagali Ameri, zdaj pa se umikajo. Očitno rabijo v vojni proti terorizmu povsem proste roke in veselo odrekajo pravice vsem osumljenim terorističnega delovanja ali pa bolj "običajnih" kriminalnih dejanj.
Je kr jeba - pristaneš (upravičeno ali ne) v zaporu, osumljen nekega xyz dejanja, nakar se ne moreš posvetovati s svojim veleposlanikom. Praktično si odrezan od domače države in ljudi, ki bi ti lahko pomagali, če jaz to prav razumem. Bom pa počakal še na kako novico v zvezi s tem, ono zgoraj so IMHO špekulacije...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

Dajte mir.

Poglejte si pravila, je v pravilih definiran uradni jezik spletne strani? Ce je, ga uporabljajte, ce ni, pa postajte zaradi mene v tradicionalni kitajscini. Samo ne se pritozevati, ce vas kdo ne bo razumel.

Thomas ::

Napaka USA vlade. Ni ne prva ne zadnja - ampak vsekakor napačen korak.

Keyser Soze ::

Ja no, sej če so druge države pametne in bodo upoštevale vzajemnost čakajo tudi američane drugod po svetu hudi časi.

In sedaj boš gol in bos, brez prevejalca lahko čemel v zaporu bog si ga vedi zakaj. :) Nice. Demokracija all the way s strani glavnega promotorja. Jp, predlagam Metoda Trobca za varuha človekovih pravic, ko bodo Hanžeka zjahali.

gzibret ::

Amerikanci si počasi a vstrajno zadnjih 60 let kopljejo luknjo. Upam samo, da jih v prihodnosti ne bo doletela usoda Židov, ki so že zadnjih 5000 let "dežurni krivci". Če bojo Ameri še vedno tako srali, potem bodo kaj kmalu postali tudi oni (poleg Židov) krivi za kugo, lakoto, poplave, padec kometa, gospodarski zlom, brezposelnost, vojno (no, to so že)........in še bi lahko naštevali.
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

No ja, če boš v USA obsojen na smrt, potem ti ene konzularne ugodnosti ne pripadajo. Boš šel lepo v death row, pa je.

Sicer se pa nič ne spremeni. Sadar ima še zmeraj pravico do chata z našim konzulom, če se mu tega zahoče. Naprimer.

Ampak je pa še zmeraj to napaka USA vlade, zagotovo.

Keyser Soze ::

No ja....

Ah, sem mislil, da jim odrekajo pravico obiska diplomata. Pa samo ne priznavajo pravice ICJja oz njegove pristojnosti. In to zato, ker je zahteval ponovno zaslišanje na smrt obsojenih Mehičanov v Texasu.

ČEprav to še vedno ni korak v pravo smer.

cirecire ::

Glede izstopa ZDA iz Dunajske konvencije pa je edeni dokaz tisti hrvaški tekst od Pepce tam zgoraj. Nobenega vira od kod je to vzeto ni zraven. Zato ga ni mogoče jemati prav resno.


Sicer pa je danes za nekatere vse kar naredi ZDA sporno.

EU pa recimo hoče odpraviti embargo na izvoz orožja kitajskim komunistom, pa to nekatere ne moti preveč.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cirecire ()

Keyser Soze ::

Žblj, žblj... Kaj si mal čuden al kako. Ali si mogoče slovensko govoreči američan, ki mora po vsej sili vedno vse obrnit v en grozen napad na ZDa in njihovo suverenost.

O ukinjanju ipd. pa ne bi... Ampak boš tako ali tako trdil, da je to edino pravilno, da podpirajo Iran če tako mislijo, čeprav so par mesecev nazaj zatrjevali da kaj takšnega ni možno. In predvidevam, da si takrat na smrt zagovarjal takšno mnenje.

Thomas ::

Link ki si ga dal Soze, je nedvoumen. Politika ZDA do Irana je zelo, zelo konstruktivna. Kar o ostalih državah ne bi mogel trditi. Žal.

Thomas ::

Smo pa off topic mau, ja. Pa meni nagaja saški rodilnik. Ne "kar ne bi .." ampak "česar ne bi ..."

Hja ...

cirecire ::

Kayser:

Glede Irana vodi ZDA politiko "korenčka in palice", kar je edino pravilno.

Tako ZDA kot EU nasprotujeta Iranskemu nuklearnemu programu. Samo obstaja velika razlika. ZDA pri tem misli resno, EU pa pa nasprotuje samo deklerativno.

In kaj bi se zgodilo, če Iran vztraja pri nuklearnem programu. EU bo zopet samo protestirala.
Američani pa bodo prižgali svoje Abrams tanke v Iraku in se zapeljali proti Teheranu.

Daedalus ::

Cire - sicer je dal že Kayser link, samo sem prepičan, da ne bo škodilo, če ga ponovim - je zdaj kaj bolje ko o tem poroča CNN? Da ne boš dvomil o verodostojnosti hrvaškega vira...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

username ::

Hja tisti prvi tekst te teme (ki je bil v hrvaščini) sploh ne velja, so novico narobe prevedli (nalašč ali ponesreči).

Gre za to, da ICJ (mednarodno sodišče) ne bi več imelo pravice revidirati sodnih postopkov v ZDA. Ker nisem pravnik, težko rečem, kaj to potegne za sabo. Bi bilo pa dobro, da vsaka država dovoli nek mednarodni nadzor nad svojim pravosodnim sistemom. Me pa po drugi strani zanima, katere države sestavljajo ICJ in kako se tam odloča (če govorim hipotetično: povsem normalno je, da se urejene države ne pustijo komandirat od raznih nedemokratičnih lukenj tipa Kuba, S.Koreja, Savdska Arabija ali kakšne afriške minidiktature).

Politično gre pa za uveljavljanje suverenosti ZDA na svojem ozemlju, heh. Nekaj, kar bi morali nasprotniki invazije na Irak ("saj gre za suvereno državo") podpreti, če je kaj logike.

A ne?
8-)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

cirecire ::

Deadalus:

Ravno ta tvoj CNN link dokazuje, da je tisti hrvaški vir na vrhu popolnoma zavajajoč. Tam piše, da so ZDA izstopile iz Dunajske konvencije, kar ni res.

CNN link piše, da so izstopili iz neobvezujočega protokola, ki določa da je Mednarodno sodišče arbiter za kršitve konvencije. Niso pa izstopili iz konvencije same.

Tukaj je citat Condoleeze Rice(CNN link):
United States remains a signatory to the convention, which mandates that jailed foreigners have a right to see a diplomat from their home country, but has withdrawn from an optional protocol to the convention making the ICJ the arbiter of violations.


Zato tisti, ki tukaj zganjate anti USA histerijo vsaj preberite tisto, kar tukaj postate. Še najbolj smešno pa je, da tukaj nekateri kot argument navajate neke nekredibilne balkanske(hrvaške) vire, ki jih nekateri anti USA fanatiki seveda takoj vzamejo za renične.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cirecire ()

BigWhale ::

A bo mir al ne al kaj?

Vanich ::

anti USA fanatiki seveda takoj vzamejo za renične.

No, no, žalili se pa ne bomo, heheheheheh.

Kdo je anti-USA fanatik ?

Včeraj, ko sem zasledil to novico, sem iskal še potrditve v drugih virih, vendar nisem našel.
CNN je objavil šele danes.
Tako da so nalagali mene, in jaz sem posredno nalagal vas. Mea culpa. (Not!)

BigWhale ::

Ce ne znate biti osebni in ne znate, da ne bi s prstom kazali en na drugega, potem se skidajte nekam...

Keyser Soze ::

New York Times piše, da bo dogovor objavljen danes. Ameriški predsednik George Bush je tako popustil tudi pri drugi državi, ki jo je na začetku prvega mandata uvrstil med sile osi zla. Irak je napadel in osvojil, glede Severne Koreje pa se je lani junija strinjal, da bo dobila določene vzpodbude, če se odpove razvoju jedrskega orožja. Bush je še pred kratkim zatrjeval, da Iranu ne bo nikoli dal nagrade za odpoved prikritemu programu razvoja jedrskega orožja.

Glede Irana vodi ZDA politiko "korenčka in palice", kar je edino pravilno.

Aja?? Torej so ravnali nepravilno v preteklosti?

Thomas ::

Scenarij, po katerem pride Iran do atomske bombe, Alkajda pa prevzame oblast v Iranu ... ni povsem neverjeten.

Zato naj ZDA naredijo karkoli mislijo da je potrebno, da ta scenarij preprečijo. Lahko smo jim samo hvaležni. Kritiziranje je pa brezveze, zakulisja ne poznamo.

Seveda, da delajo kaj tudi narobe - povsem mogoče - ampak skoraj zagotovo je vsak nasvet laikov v smislu "poslati bi morali specialce" ali "pustite Nemčiji da zrihta" - neumen in odveč.

Ales ::

Če je kritiziranje brez veze, ker "ne poznamo zakulisja", potem je po tej logiki tudi hvaležnost... Pravzaprav je potem kar kakršnakoli diskusija tukaj odveč.

Zakulisje poznamo kolikor ga pač kdo pozna. Pri tako kompleksnih temah kot je politika bi celo pri poznavanju istih informacij verjetno imeli različne interpretacije in bi prišli do različnih zaključkov. Hvala bogu... Na srečo ne obstaja avtoriteta, ki bi določila čigava stopnja obveščenosti in razumevanja je edino zadostna in pravilna, od tod sploh izhaja potreba po obstoju foruma. Če bi taka absolutno fašistična avtoriteta obstajala, lahko forum in vse teme na njem kar zapremo - pa ne samo forum, tudi parlament in volitve bi bile odveč.

V demokratični družbi naj vlada tudi svoboda govora, brez vnaprejšnjega stigmatiziranja stališč. Razen, če je koga strah, da bi kaj novega slišal. Velja za vse udeležence diskusij, da ne bo pomote.

Thomas ::

V principu imaš prav. Lahko vsak debatira o čemerkoli, vendar lahko hitro pride do zajeba, če ne veš neke tajnosti. Primer:

John Kerry (pa že drugi pred njim) je dosti govoril o neukrepanju carine, če bi prišla atomska bomba v kontejnerju v Ameriko. Ni še slišal za muonske detektorje, ki jih tedaj še niso obešali na veliki zvon.

Torej, nič narobe, če je o tem govoril, vendar pri teh vojaških in policijskih zadevah lahko domnevaš, da nečesa pa ne veš.

To je edina izjema, ko "zakulisja najbrž ne poznaš, pa tvoji sklepi niso kaj dosti vredni". Torej, ko je predmet tak, da tajnosti so neizogibne, potem se moraš zavedati, da je tvoja presoja ... relativna.

Če se pa govori o čemerkoli javnega značaja - evolucijaski teoriji naprimer - potem imaš pa povsem prav. Vsak se lahko informira in potem presoja, debatira .. itd.

Daedalus ::

>To je edina izjema, ko "zakulisja najbrž ne poznaš, pa tvoji sklepi niso kaj dosti vredni". Torej, ko je predmet tak, da tajnosti so neizogibne, potem se moraš zavedati, da je tvoja presoja ... relativna.

Raje relativna presoja, kot pa nič presoje. Vsega pač ne moreš vedet. Vsega tud Bushevi svetovalci ne vejo. Pa se mi zdi, da recimo o Iranu precej debatirajo... Pa še v drugo stran se da obrnit izjavo o kritiziraju. Pol tud hvalit nimaš kaj, ker ne veš podrobnosti. In če je presoja relativna, je relativna tako odobravajoča kot zavračujoča presoja. So pa te debate IMHO dobre zradi izmenjave informacij. Ker vsega pač ne moreš vedet:)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Ales ::

To je "slabost" demokracije. Razsvetljeni vladar, po možnosti še božji namestnik, takih težav nima. V demokraciji pa lahko mnenja drugih, četudi so morda bazirana na napačnih ali pomankljivih informacijah, prevagajo splošni konsenz na drugo stran. Nujno zlo, če se hočemo iti demokracijo. Edino sprejemljivo orožje proti temu naj bi bila moč argumenta. Dobro argumentirano stališče, bazirano na čim točnejši in čim bolje analizirani informaciji, naj bi v idealni demokraciji vedno imelo največjo podporo. Žal pa idealne demokracije ni, IMHO.

Narobe je, kadar demokratično izvoljena oblast ali oseba v svoji zavesti preveč premakne percepcijo samega sebe na podobo razsvetljenega absolutista. Potem taka administracija začne navajati izmišljene vzroke za tisto kar počne, iz strahu pred izgubo konsenza v demokratični družbi. Navajajo vzroke, za katere mislijo, da bi bili sprejemljivi za večino, ker želijo doseči nekaj, o čemer so že vnaprej prepričani, da je edino pravilno. Sklepajo torej, da širši dialog ni potreben oz. bi celo škodoval ali vodil v napačno odločitev.

Zdi se mi, da je v vseh sodobnih demokracijah prisoten ta premik, različna je samo njegova stopnja... Žal. Ampak tole je res off topic, ane... čeprav se mi zdi zanimivo in relevantno za trenutna dogajanja v svetu... Za v kako drugo temo.

hury ::

Js rečem naj ma vsaka država atomsko orožje alpa nobena!!!
ameri tam težijo izraelu koreji... a sami majo atomsko orožje pomeni da če bojo mel drugi tud nebi pršlo tk lahko do vojn kr bi oboji meli rdeč gumb tk ko pa ma neki držav atomsko pa kemijsko , biološko (kar vse ma amerika pa noben nč ne teži) drugi pa sam vojake letela navadno .

Ka vas je tok strah al qaide ka če v ameriki se precednik napije rečmo pa tam neki prepriča 2-3 vodji še zravn in tu je dovol potrditev da pride do istrelitve jedrskega orožja tk da prav bat bi se mogli tistih ko ga majo šele nato tistih ki ga razvijajo!!!!!!!!!!!
Pamet je pametna!

Dr Evil ::

Mirovniki in ostali zblojenci.Zakaj ne protestirate proti eksekucijam v Severni Koreji ali pa na Kitajskem,ali pa v Sudanu,ali pa v arabskem svetu,ali pa.....;((

root987 ::

@Dr Evil: to ne pritegne dovolj pozornosti... pa še če bi protestirali v takšni državi sami, bi šli pred zid. Tega pa noben mirovnik noče.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Ales ::

Od kod zblojencem ideja, da ljudje ne protestirajo proti takim zadevam...?

iration ::

No dej link do enega živečega oporečnika v S. Koreji, ki bi javno protestiral proti ideološkim pobojem pravtam. Če ga nimaš se pa ne smeši po forumu.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

cholt45 ::

Dr evil
Odsev stanja politike, jebe se jim za tisto bulo katera jih ne bo bolela, če bo pa iz nje gratal nov spolni organ, jo bodo pa seveda z veseljem uporabili na dveh fukaželjnih!

iration
A zato da protestiraš proti Skorei moraš iti v pyongjang, pa s parolami po glavni ulici letat ali kaj?

root987 ::

Da.

Iz tujine z protesti bol malo dosežeš. Vsaj jaz trenutno ne vem za noben primer ko bo protestniki iz ene države dosegli takšne spremembe v drugi.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Thomas ::

Ja ampak jest nisem videl še nobenega mirovniškega protestnika proti režimu v Severni Koreji, tudi pri nas ne. Oni si s severnokorejskim režimom ne mažejo rok. Trenutno kaj protestirajo proti dobavam orožja iz EU Kitajski? Se kaj razburjajo zaradi Mugabeja ali a Sudana?

Ali sem slep in gluh, ali pa so oni slepi in gluhi. In sprijeni.

perci ::

Pejt na kako Amnesty International (samo kot primer) stran in mal pogooglaj. Boš marsikaj našel. Slep nisi, samo vidiš pa res ne :).

Thomas ::

Ne, nisem slep. Zato vem, da AI ne protestira proti Sudanski vladi v Ljubljani. Proti Ameriški je pa že.

Meni je tole dokaj jasno. Levičarske organizacije so sposobne taktičnih zavezništev s Sadamom in komerkoli. Tako delujejo.

Tudi smo videli nekaj dni nazaj tiste bedne sindikate v Bruslju. Podpirali so jih razni antiglobalisti, mirovniki in podobna svojat. Kaj hočejo? Status quo ali še raje korak nazaj za EU.

perci ::

Ja, tuki se pa lepo pokaže, da česar nočeš najti, tega tudi ne najdeš.

Klik1
Klik2
Klik3

Bolj je stvar v tem, da proti Ameriki pa ne sme nihče nič rečt, ker oni pa ja začenjajo vojne po svetu iz čisto humanitarnih razlogov. Slava jim.

Govoru bom proti Sadamu in govoril bom proti Ameriki (Bushu). Sam eni majo mal bolj ozko poštimane svoje poglede:"You are either with us or against us."

Torej smo vsi, ki mislimo, da Bush ni dober predsednik avtomatsko levičarji, Sadamovi zavezniki ipd.

Misli si kar hočeš.

Thomas ::

> Torej smo vsi, ki mislimo, da Bush ni dober predsednik avtomatsko levičarji, Sadamovi zavezniki ipd.

Ne, obratno! Vsi levičarji "organsko ne prebavljajo" Busha, ker je pač njihov ideološki nasprotnik. Ker daje liberty nad vse ostale vrednote.

Jasno, da ga ne marajo niti pristaši raznih diktatorjev, ker se bojijio, da bodo ob ljubljenčke.

Potem pa sklepajo "nenačelne koalicije". Ampak ni pomembno, so (ste) prešibki.

Thomas ::

Tvoji linki ne kažejo na nič drugega Perci, kot da AI nekaj prepisuje od svetovnih medijev.

Seveda upajo protestirati proti smrtni kazni v Ameriki, ker to je tam pač en tak žur, tele demonstracije. Povsod po Zahodu je to ena fešta.

In to je dobro. Pomeni tukaj je svoboda. Ni pa rečeno s tem, da so nevemkako objektivni. To pa ne.

Daedalus ::

Thomas - glede AI si precej zgrešil. Izvajajo akcije naprimer za osvoboditev političnih oporečnikov, reševanja odgovornosti nasilja, ipd... ne glede na državo. Bil to Sudan al pa ZDA, če ga kaj biksajo. Tako da ne na to gledat preveč binarno, ker ni. Če mi pa ne verjameš, ti pa lahko pošljem kako njihovo publikacijo. Jih podpiram, kljub temu, da se mi včasih zdijo njihove akcije pošiljanja pisem z zahtevki malo "podhranjene." Ampak, v dosti primerih učinkujejo.

IMHO je potrebna kritična javnost, ki se izraža tudi skozi takšne organizacije. Sicer se zraven najde malo morje ljudi od katerih ima vsak nek svoj vrednostni sistem in prepričanja, eni utemeljena, drugi ne, ampak takšna je družba. Če nismo sposobni poleg ostalih kritizirat tudi sebe, lahko kr zapremo štacuno. Ker brez samokritičnosti ni napredka, je samo nazadovanje. Seveda pa lahko vsak z nasprotnim mnenjem pove svoje, je dobrodošel. Samo kakim nalepkam, utemeljnim na slabem, stereotipnem "poznavanju" stvari se je treba izogibat. Kar seveda velja za vse. Tako za tiste, za katere so ZDA izvor vsega slabega, pa dom debeluhov, kot za tiste, za katere vsako malo bolj levo razmišljanje pomeni zavezništvo z Saddamom, al pa podporo sudanskih muslimanskih milic.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

> IMHO je potrebna kritična javnost, ki se izraža tudi skozi takšne organizacije.

IMHO so take odveč, še škodljive, ker preglasijo realne debate s svojim hrupom. Realna debata pa je, naj gremo v lastniško družbo, ali naj se pomaknemo v neko državno delničarstvo? Naj gremo v biotehnologijo pri vseh živih bitjih? Bomo šli na nuclear? Itd ...

Bush predlaga lastniško družbo, Brazilija in Venezuela izvajata novo obliko socializma ...

Pomenimo se o tem! Kam, kako, zakaj ... ne pa da blejajo sindikati obupno zastarele songe, tazeleni bluzijo 300 na uro ... mirovniki in antiglobalisti so pa kot huligani.

Ni realne debate, zaradi teh klovnov.

Daedalus ::

IMHO je od posameznika odvisno, katero debato vzame za realno0:)

OK, dost IMHO:D Enkrat sem že prosil za linke o Bushevih doktrinah glede ownership society, za usmeritev Brazilije in Venezuele pa še nisem kaj dosti slišal. Tako da prosim linke, ker drugače bom bol težko debatiral...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

cholt45 ::

Če bi bil pa na oblasti, bi pa te šume lahko kar lepo izkoristil kot drugi!
Se strinjam, nekatere demonstracije so res same sebi namen, samo vse ba bedne niso.

Sicer pa lahko tudi kakšen šum popravi šibki signal ane.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cholt45 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zasliševanja in mučenja v ZDA (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
17247085 (44325) jype
»

Napad ZDA na IRAN (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
27722154 (14750) drvo
»

Ali bo Amerika napadla Iran do 20.3.2006??? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
18514709 (705) leinad
»

Vojna v Iraku (strani: 1 2 3 433 34 35 36 )

Oddelek: Loža
175348141 (28703) gfighter
»

DARFUR (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1318438 (5733) drejc

Več podobnih tem