» »

IP-televizija na Slovenskem

IP-televizija na Slovenskem

vir: SiOL
SiOL -

Verjetno ste o tem že slišali, morda celo na našem forumu, a vseeno nakratko povzemimo. SiOL s prihodnjim tednom začenja tržiti novo storitev, ki sliši na ime IP TV. Gre za neposredno konkurenco kabelski televiziji. Storitev, ki bo sprva na voljo le v širši Ljubljani z okolico, kasneje pa tudi drugod, bo za svojo delovanje potrebovala ADSL priključek pri uporabniku, le-ta pa bo dobil možnost spremljanja sto desetih TV programov kakovosti digitalnega satelitskega signala -- preko klasične bakrene parice na analognem televizorju.

Teorija, ki za tem stoji, pravi nekako takole. Večino programov že njihovi distributerji dobavljajo v digitalni obliki, tako da jih SiOL zgolj priredi za dostavo v IP tehniki, medtem ko ostale programe SiOL najprej digitalizira, nadaljnji postopek pa je enak. Uporabnik potem dobi t.i. TV komunikator, ki omogoča priklop običajnega analognega televizijskega sprejemnika kar prek kompozitnega vhoda. Storitev bo SiOL tržil po ceni 3.100 SIT mesečno, priključnine pa uporabnikom ADSL-ja ni potrebno plačati. V kompletu dobite sprejemnik, ADSL stikalo, daljinski upravljalec ter potrebne mrežne kable. Več o tem.

48 komentarjev

Wolfram ::

Mene muči samo še eno vprašanje, in sicer, ali bo TV dostopen vsem adsl naročnikom ali bo omejen na oddaljenost od centrale (baje samo 1km:\ ).

Aja, hehe, zanima me tudi ali se bo stvar širila po Sloveniji tako počasi kot adsl? Če je temu tako, potem bom jaz dobil to stvarco šele čez 1,5 leta :)
www.igralec.com

Boeing ::

to smo čakal... :)
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

SkyNet ::

Tale TV komunikator...če prav razumem bo šla žica iz telfonskega priključka v to napravo iz te naprave pa kompozitni kabel v tv?
right minus opens, into bump easy left, flat out right, into mcdrive 3 bigmacs

mathjazz ::

Hm, 110 kanalaov. Mislim, da rabimo najprej en inteligenten software, ki si bo zapomnil katere programe gledam in mi tako ponudil predvsem ali samo te. Drugače bomo za pregled vseh kanalov potrebovali toliko časa, da bo ob ugotovitvi, da je najboljša izbira tista ena nadaljevanka tam zadaj, le-te že konec. :D
www.getfirefox.com

GUFY ::

Tole bo pa treba met, še sreča da sem doma v Ljubljani.:) :) :)

DMouse ::

Sam če je v bajti več TVjev je tole proti kabelski bolj minus, ne morš namreč gledat različnih kanalov (vsaj tako jest zastopim, saj rabiš za en kanal kar 4 megabite)

SkyNet ::

Hm, me zanima če bi se dal tale komunikator potemtakem povezat z računalom in imeti 4mbit paket za 3 jurje :D
right minus opens, into bump easy left, flat out right, into mcdrive 3 bigmacs

Freelancer ::

Za 3kSIT na mesec se bolj splaca kupit satelit 8-)

Double_J ::

Sploh nimam Tv-ja. Kr lepo na računalu bom gledal.:)

Azi ::

Glede na to da je telekom velik laznivec se ne bi cudil ce bo Tv IP lovil samo 20 kanalov in niti ne dvomim da je narocnina 3k brez davka in da je vmes potebno placati se kasno neomenjeno stvar,.....

Sergio ::

Azi: 3100 je z davkom. Kanalov je preverjeno 110. Omejitev ni.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

IceIceBaby ::

kako bo pa to vplivalo na bandwidth pol ? A bom lahko gledu TV in downloadu z 200kb/s ?

Wolfram ::

Torej, kako daleč si lahko od centrale, da stvar deluje?
www.igralec.com

Wolfram ::

kst: da.
www.igralec.com

Mavrik ::

@Azi: Aja, kdaj si pa ti že videl da je telekom obljubljal nekaj kar ni bilo res?
The truth is rarely pure and never simple.

OldSkul ::

Odaljenost od centrale mora biti 1km ali manj.
In pri meni tega problema z oddaljenostjo ni, toda problem je v tem da imaš to lahko samo na 1 TV-ju kar pa ja za nas nesprejemljivo.

daylight ::

če je usaj 50 programov pornografskih kupim :D :D :D

frenk ::

jest mam itaq zaston kabelsko:D

Opkow ::

Zadeva zgleda kewl.
Sam... pa pa zasebnost. Vedeli bodo do sekunde natancno kaj si gledu,... etc. Sej mi ni treba razlagat ane? ;)

Zheegec ::

Daylight: Vsaj 5 jih je :D
Pri meni itaq ne bo mogoča IP TV še kar nekaj časa, komaj pred 1 mesecem sem dobil možnost ADSL>:D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Tody ::

Killer ja sekiram se ker bodo vedeli kaj gledam. Mislim paranojiki ste vsi. Če bo kdo hotel pridit do vaših OSEBNIH podatkov z namenom da vam škodi bo prišel tako ali drugače:\

boom-bar ::

Jst bom vzel ta paket kr drugač novm mel discoverya in spodobnega sprejema če vsaj ene 5let.

A kdo ve kje je kaka razpredelnca kje ponujajo to.
Legalizirajte mehke droge!!!

zu_dre ::

Glih dons sem podpisal aneks na siolu. Sm narobe je to da si moraš stvar sam zmonterat.

frenk ::

flt: sej pomoje ti bol sestavš k uni zbegani majstri:D

zu_dre ::

Rekli so da opremo prevzameš v teleštacuni utp pa že ima do tv.

chuck ::

Sky Paket
Premiere
Sci Fi
+ možnost snemanja v mpeg2 + Dolby Digital zvok in lahko direktno na DVD presnameš

Saj bo, ne, ne, ne:P :P

|{wan ::

u resnic dobiš 8 mbit (se pravi max.) vse skupi in če maš zdej recmo 2mbit adsl kokr jest, ti ob polni uprabi bandwith-a na računalu ostane 6mbit za tv, kar pa menda za nekatere programe ne bo dost, za večino pa.
sranje je to, da ne boš mogu na več tvjih gledat različne programe, kar pa za silo rešiš tko, da k noben ne gleda tvja stvari dol snameš pa pol tist gledaš.
jest mislm, da je zadeva 1a, sej ma še v z. evropi malkdo int. tv...pa k pomislš, da je cena skor enaka kabelski se men zdi res best-buy, sam bo pa treba vidt kako se bo stvar u praksi obnesla.
po tolkih letih pizdarij in nategov kaže, da se je telekom oz. vsaj siol u zadnem času res u roke uzel.
bravo and keep it coming!

Yohan del Sud ::

Heh. In ostali spijo. NOT!


Ravno včeraj se je neki CESORED osebek hvalil (zanesljiv drug CESORED vir) kako je vgradil firmo CENSORED SATTV kartico (krožnik seveda posebej, ampak to ni nekaki strošek dandanes) v PC. Pridan (!!!!!?) softwer pa ne jebe kakršnekoli enkripcije 5 posto. BTW, človek živi v rovtah. Človek gleda baje 1000+ kanalov. Recimo da pollegalno. 8-O

Tody ::

Da satelitsko se da BP gledat prek računalnika tudi kodirane kanale. Kartica stane 15k krožnik 11k konvertor 7k in 100 metrov kabla 4,5k seveda moraš gledat tv na monitorju (kvaliteta niha od programa do programa) in vsake toliko časa nove kode(fileje) poiskat. To je to:D

miranpozar ::

Ta ADSL TV je torej možen samo tam, kjer imaš lahko 8Mbit paket?

Ali zato povečajo ceno ADSL paketa, za one ki smo na ubogih 1Mbit?

Izgleda da bo treba nabaviti nov streamripper.

flipflop ::

Yohan in Tody: a pol ni treba za SAT TV nobene naročnine?

Fury ::

ne :)

Freelancer ::

Ja komu bi pa ti placeval narocnino za SAT??? :D

|{wan ::

to zdej ni kritika sat-tv naspram ip-tv, ampak kva ti bo 1000 kanalov?...jest ih mam zdej 50+ pa jih gledam mogoče 5, pa še to precej redko. sicer mam pa dost raj 20 mega kanalov, kokr 50000 kanalov raznga kitajskega, mehiškega in pa večinoma lokalnega krša, pa tud tistih redkih nekaj draguljev poiskat med tolkimi je tud mamotsko opravilo.

poleg vsega pa tv niti prbližn ni več nuja, zdej k mamo skor vsi internet - kar se mene tiče, so me na tv-ju zanimal filmi (k jih zdej še čist sveže z web-a snamem), redke dobre nanizanke (velja isto k prej), novice (maš miljone news sajtov) in tech/science dokumentarci (v tej kategoriji pa web tko al tko rules). edino kar še gledam na tv je šport.
lp

bf4ed ::

Čist neuporabno. Naj mi raje adsl zrihtajo ne pa to sranje.;( ;((

nodes ::

DVD kvaliteta :\

ta je bosa

DMouse ::

Nič ni bosa. Kvaliteta digitalnih kanalov bo zagotovo primerljiva z dvd:
Recimo da ima DVD 4 * 10^9 bytov velik film (vem da so dvd-ji večji ampak ponavadi so zraven še kaki dokumentarci o snemanju filma, zvočni posnetki v drugih jezikih...) in je film dolg 2 uri. Potemtakem se stream predvaja s hitrostjo 4,5 mbit/s, medtem ko SiOL obljublja predvajanje s 4 mbit/s. NI bosa! :)

Thomas ::

A se to da sejvat? Da jest gledam SAMO tisto, kar hočem gledat in ko mi ustreza?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

nodes ::

lahko primerjamo DVD kvaliteto s sosedovo Micko?

nodes ::

Očitn se še Tomas neki ogreva :\

drejc ::

Če gledaš dvdje na pcju in imaš dvd-enoto na pio mode 4 (=16MB/), film kratkomalo šteka. Šele, ko vklopiš UDMA (=33MB/s) stvar dela normaln. Tk da nebi jest lih reku, da je to sploh blizu dvd kvalitete, je pa boljs, ko analogn. Ampak se zmer neuporabn (max 1 TV).

Čakamo video-on-demand na Vdslju nasledn let.

plavko61 ::

Pa ne se slinit, to kar je iz Telekoma "SIOL" prišlo še nikoli ni bilo niti poceni niti kvalitetno, kaj še da bi bilo na voljo vsem uporabnikom. Ker pač nismo vsi slovenci doma v oklici Ljublajne se tukaj na štajerskem raje zanesemo na kabelsko. Hvala bogu da obstaja VOLJA in pa kabelska. Ta IP TV pa je tak samo sranje, ki ga nihče ne rabi.

wishmaster ::

plavko61,se čist strinjam s tabo.Tako kot je telekom izkoriščal uporabnike da je adsl mozen samo preko idsn,tako zdaj kvasi da ne moreš gledati dveh različnih programov na 2 Tv-jih.Sam naj mi dajo dve tisti kišti pa jim kr dokažem.Pr Adslu sem jim že.
Z osmimi megabiti bi lahko kamot gledali na 2 TV.Samo ker je to telekomova politika ne moremo pomagat.Imam dost raje digitalno satelitsko pa si kupim kartico za 3000 SIT pa gledam vse po vrsti.Siolovci si mislijo da si bo folk še kupil en isdn in adsl priključek zarad pof**** televizije.Počasi se že zgovarjajo na nove tehnologije.Še ADSL ni zaživel kot bi moral pa že sanjajo o koruzi.
Glede razdalje:z ojačevalniki je 8 Mbitov možno do 3 km.

SkyNet ::

MA vi ste smešni. Eni takoj pljuvajo po IP TV, ostali bi pa hotli kar 2 taki TV:\
right minus opens, into bump easy left, flat out right, into mcdrive 3 bigmacs

wishmaster ::

Enkrat so me že izkoristili,drugič me ne bodo.2 tv-ja al pa nič.Sploh je pa to sranje da boš moral biti blizu centrale.Res konkurenčno kabelski.Ni kaj :)

boom-bar ::

CRADLE

načeloma se s tabo strinjam ampak glej ga vraga NE bojo ti prodal še enga isdnja in ADSLja ampak ti bojo sam nadgradil BREZPLAČNO in ne boš plačeval naročnine za 8Mbit + TV ampak samo 3100 za TV.
Telekom je podoben kt M$ - sovržš ga ampak ga rabš.
Legalizirajte mehke droge!!!

wishmaster ::

boom-bar,Jaz sem te razumel tako,da bodo mojim starim staršem zastonj nadgradili adsl in IP Tv.To bi bilo pa lepo.Da bi imel en ADSL zastonj.:D V takem primeru bi prišlo vse skupaj 6.200 SIT.Če bi prišlo 3.100 SIT,bi bil presrečen. ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)

boom-bar ::

Ne narobe si me razumel.
Imel boš 8Mbit za tv in obstoječo hitrost ADSLja za PC. V primeru da boš uporabljov 2Mbit na PCju bo 6Mbit ostal za TV. Če PCja ne uporabljaš ti bo ostal 8Mbit za TV.

To sm jest razumel to zadevo.
Legalizirajte mehke droge!!!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ADSL TV @ SiOL (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Omrežja in internet
65956320 (16644) dinozaver7
»

SIOL ADSL2+ (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Omrežja in internet
31036380 (15787) Primoz78
»

Siol v ponedeljek z novo ponudbo

Oddelek: Omrežja in internet
293977 (1527) antonija
»

Siol bo spremenil ADSL pakete (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Omrežja in internet
27922299 (14131) MEDENA
»

vprašanja v zvezi z novico "Siol does it again" (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
14012905 (10382) Bakunin

Več podobnih tem