» »

Siol bo spremenil ADSL pakete

Siol bo spremenil ADSL pakete

JIM22 ::

TELEKOM je čist ena navadna banda lopovska!!!!!!!!!! Trebalo bi jim j***t mater. Pol pa naj pride kak nov ponudnik not če lahk.;((
Digitalni marketing, nastop na spletu v naročnikovem imenu.

Vsi na FB pridružite se itVision :)

dëych ::

Banda.

CaqKa ::

napačen oddelek ste i izbrali za vojno med linuxom in winsi. vse kar bo šlo preveč offtopic bom brisal.
mathaii ti pa ne izzivaj teh vojn.

MadMicka ::

Kokrkol se zdej pizdimo čez Siol in Telekom, je dejstvo, da se je v Sloveniji v zadnjih petih, šestih letih Internet blazno ravzil. In mormo priznat, da je zato še kako zaslužen Siol. Cene so sprejemljive, trudjo se, ker pač vejo, da monopol ne bo prov dolg trajal. V tem času pa se skušajo utrditi, kolikor se pač da. Ne morte se pa sedaj primerjat s top 5 državami na tem področju, saj so imele v štartu precejšno prednost. Mirne duše pa trdim, da je Slovenija kar se tiče Interneta višje na lestvici v primerjavi z ostalim svetom, kot pa, kar se tiče gospodarstva nasploh. In pravte, da bi bil Internet pri nas v teh nekaj letih bolj razvit kot je, če ne bi bilo Siola?? Stvar se pravzaprav idelano odvija. Sedaj, ko je Internet precej razvit, bo lahko na našem trgu konkuriral kdor bo hotel in potem pejte pač tja, kjer vam ustreza. Jaz osebno pa raje malo več plačam za slovensko robo in slovensko znanje, kot pa da plačujem tujcem. Telekom bi mi lahko tale post plačal :D

Wox ::

Ko jih jebe.:D
Če ne bi bil SiOL, bi bil kdo drug. Telekom je pa itak telekom (banda).
Commodore 64

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Wox ()

bradek ::

Ljudje. SIOL ni vbitsvu naredil NIC drugega kot to, da je sledil telekomu. SiOL je samo internet provider in nic drugega.
Telekom je, zaradi pritozbe konkurence, enostavno ustvaril konkurencne pogoje za vse. Torej vsem dal na voljo 4 razlicne pakete in to je to.

Drugo vprasanje je zakaj samo stiri, in kaj se dogaja v ozadju SiOL-Telekom navezi, kjer sigurno poskrbijo za to da oni najboljse odnesejo.

Matty ::

Se danasnja novicka v Delu...

Siol oskubil ponudbo ADSL

Največji slovenski internetni ponudnik Siol je ta teden sporočil, da bo spremenil svojo ponudbo ADSL. »Do spremembe paketov ADSL je prišlo zaradi spremenjenega poslovnega modela ponujanja storitve ADSL. Na temelju spremenjenega modela in spremenjenih pogojev zakupa storitev ADSL pri Telekomu Slovenije, lahko od 1. februarja ponujamo le pakete ADSL z naslednjimi hitrostmi prenosa podatkov: 1024/256 kbit/s, 2048/384 kbit/s in in 4096/512 kbit/s,« je pojasnila Vanesa Pogačar iz službe za stike z javnostmi. Siol je tako ukinil več paketov, ki so imeli enake hitrosti prenosa podatkov do uporabnikov (download), a višje hitrosti prenosa od uporabnika (upload). Imetniki ukinjenih paketov bodo avtomatsko prestavljeni v pakete z manjšimi hitrostmi prenosa podatkov od uporabnika (na primer: iz paketa 4.096/768 kbit/s v paket 4096/512 kbit/s). Cene preostalih paketov ostajajo nespremenjene. M. C.

Rambo ::

Pa kaj zdaj pizdite čez SIOL, pa pojdite na kabel:) čisto preprosto!

McHregec ::

V Delu tudi piše, da Volja razmišlja o ADSLju brez ISDNja.
Destroyer Of The Worlds.

Matty ::

Se to... komentar bradeku

"Ljudje. SIOL ni vbitsvu naredil NIC drugega kot to, da je sledil telekomu. SiOL je samo internet provider in nic drugega.
Telekom je, zaradi pritozbe konkurence, enostavno ustvaril konkurencne pogoje za vse. Torej vsem dal na voljo 4 razlicne pakete in to je to."

Sorry, ampak to kar ti govoris je skregano z logiko. Ja, telekom mora zagotoviti konkurencne pogoje za vse (kar je zaenkrat nerealno pricakovati, ker je Siol hcerinska firma - tukaj bi morala bolj aktivno vlogo igrati APEK). Ni pa res, da daje bolj konkurence pogoje s tem, da VSEM da na
voljo 4 razlicne pakete! V telekomovi pristojnosti NE sme biti vmesavanja v poslovno politiko Internet providerjev, se manj pa vmesavanja v velikost paketov!!!! Amis lahko naceloma ponudi 10 paketov.

Telekom mora pac ponuditi vsem enake moznosti dostopa na omrezje, da lahko vsi ponudniki interneta pod enakimi pogoji nastopajo na trgu (in tukaj mora ponuditi telekom AMISu enak dostop do omrezja kot ga SiOlu. Ker je po eni strani to skregano s trzno logiko, ker sta telekom in siol povezani firmi, po drugi strani je pa skregano z logiko konkurencnosti na trgu, da monopolist prakticno obvladuje trg). In tukaj npr. ne bi smel Telekom pogojevati ADSLa z nekimi specificnimi pogoji, kot je npr. ISDN linija (npr. v smeri kot razmislja Volja)

Ker tega zaradi povezanosti telekom ni zmozen, mora "spodbuditi telekom" neodvisini regulator na trgu oz.APEK. APEKova vloga v zadnjih dveh letih je bila pa porazna, saj tega ni bil zmozen (oz. tega ni naredil).

V tem je problem. Sicer pa, ce komu to ni vsec, kabelska omrezja so ze skoraj v vsaki vasi... (in povecini tudi velja, da tam kjer ni kabla, tudi ADSLa ni).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matty ()

fahrenGONE ::

Volja posilja maile in prosi uporabnike za komentarje glede ADSL. Imam namrec Volja ISDN za rezervo, ce ima ADSL kaksne motnje in sem dobil mail. Ce vas zanima, skocite na Club Volja stran.

Meh, 768 nizat na 512 ... Res ne vem koliko bodo pridobili s tem. Sicer pa noben nic konkretnega ne pove, samo neke 'visje sile' in podobno v izjavah za javnost.

Matty: Ja, OK naj nudi vsem enake pogoje, sam nizanje iz 768 na 512 je znak premahjne zmogljivosti omrezja in naj raje to najprej uredijo. Ko sem dobil mail s SiOLa sem mislil da bo kaj novega, kaksne vecje hitrosti in podobno, potem pa vidim to zalost....

Zgodovina sprememb…

borchi ::

tist, ki je prisilil telekom v to kar je naredil (al pa ga je telekom nategnu) bi mogu letet iz službe al pa naj bolš kr razpustijo njegov urad.

po novem drugi ponudniki interneta ne bojo nič na boljšem, uporabniki bojo pa na slabšem.
l'jga

bradek ::

Matty se strinjam s tabo, morda sem se narobe izrazil. Ni kolicina in velikost teh paketov ustvarila konkurencne pogoje, ampak dejstvo da imajo vsi na voljo enake in le te pakete. Torej so prisilili vse da imajo enake pakete in ni drugih ugornosti za SiOL, ki se je do zdej zmisljeval za vsak paket posebej s telekomom. In tudi vsi paketi naj bi bili dostopni vsem providerjem. Vprasanje je zakaj so izbrali tocno take prenose in tocno te pakete.


SiOL sigurno ni imel nic zraven. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bradek ()

BigWhale ::

> Telekom mora pac ponuditi vsem enake moznosti dostopa na omrezje, da
> lahko vsi ponudniki interneta pod enakimi pogoji nastopajo na trgu

Pa saj to so naredili? ALi niso? Vsem providerjem so rekli, da lahko ponudijo take pakete. To jim oni dajo.

CaqKa ::

kateri pa so sploh ti 4je paketi, jaz zgoraj namreč vidim samo tri.

blblb ::

Mislim da je se 512/128 samo baje SiOL tega paketa ne bo ponudil.

aha sem ze najdu:

Pozdrav,

Res je, Telekom ponuja se cetrti paket (512/128). Omenjeni paket bo verjetno ponudila nasa prihajajočo konkurenca in v tem paketu iskala tržno nišo.

Siol verjetno (ni se koncna odlocitev) omenjenega paketa ne bo ponudil.

lep pozdrav, Klemen Ramoves


lp, blblb

Brane2 ::

Sem šu gledat pogodbo in ne vidim, kje bi našel kako kršitev. NIso mi garantirali maximalnega pinga niti minimalne prepustnosti.

Kar pa se spremembe paketov tiče, jo je prinesla zahteva Telekomu po izenačitvi pogojev za vse ponudnike.

SiOLu zamerim edino [cenzura] s ceno paketov. Pravne osebe plačujejo stvari več ko 2x dražje od študentov, jasno pa je zakaj bi študent rabil 4 M ADSL paket. Folk laufa torrente na veliko in velče ilegalne vsebine in seveda bezeca kanale.

To SiOL sploh ne zanima preveč, ker potrebuje čimveč prodanih paketov, preden se pojavi resna konkurenca, takrat pa bodo stranke obdržali plačani stroški "vzpostavitve linije" in ne bodo hitele drugam. Tako sedaj drugi krijejo študentom stroške linka ( ali vsaj zelo soliden del).
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

pumaxx ::

Vse v duhu konkurence. Isti paketi iste cene. In kje je tu lahko konkurenca. In na podlagi česa bi naj uporabniki prehajali med ponudniki?

To je slovensko razumevanje liberalizacije trga.


l.p. pumaxx

CaqKa ::

pri trieri je podobno pa mislim da tudi marsikje drugje

A300 1 Mbps 256 kbps 6.100,00
A400 2 Mbps 256 kbps 7.100,00
F300 1.5 Mbps 256 kbps 8.200,00
P300 1.5 Mbps 256 kbps 13.000,00

F paketi so obični, A paketi so arnes, P pa za podjetja... kot vidiš je tudi pri njih za podjetja približno 2x dražje, glede na "študente".

tako da sem mnenja da to ni problem telekoma ali siola.. ampak je pač splošen problem teh ekonomov ali marketingarjev ali karkoli že pač so ko te cenike postavljajo..

to je podobno kot dejstvo, češ zakaj se pa morejo internet paketi prodajat pri 4:1 (razmerje dl:ul)? pač ker vsepovsod tak delajo..
pa ker je stara navada..
pač fimra ima več dnara in bo zato tudi več plačala.

Brane2 ::

Sedaj ko Telekom določa pravila igre, je prostora bolj malo.

Kljub temu se lahko igrajo s kakovostjo likov v tujino, redundanco, hitrostjo povezav od DSLAMov, dodatnimi storitvami (email, antispam, prostor na strežniku, streaming itd itd itd).

Zanimivo bo postalo, ko bo Telekom dobil konkurenco...
On the journey of life, I chose the psycho path.

OZZY ::

da bo telekom dobil konkurenco bo pretekoo ševeliko časa. Mislim,da prej kot v 3-5 letih pri nas ne bo neke konkurence telekomu.
Go with the flow.

Matty ::

To je problem... da telekom "kao" postavlja pravila igre... Pravila igre bi morala dolociti APEK (no, ocitno so od tu dobili zahtevo za izenacitev pogojev - ceprav po moje ni bilo izrecno v zmanjsanju paketov), ki pa je itak zaenkrat neucinkovita... (vsaj pod Nikolajem Simicem)

Aja... malo off the record...konkurenca telekomu (glede omrezja fiksne lokalne telefonije)... ja no... malo morgen... Letos 100% ne... Na vzporedna omrezja (zeleznic, omrezje ELESa) pa tudi ni se za racunati... Morate se zavedati, da konkurenca nujno ne pomeni nizjih cen! v primeru telekomunikacij ima Telekom ze zgrajeno omrezje in vse povezave. Vsi drugi bodo to omrezje se zgraditi oz. dograditi, kar bo pomenilo dolocene stroske. In na zacetku bodo te stroske vkalkulirali v ceno, vendar bo sedanji monopolist postavljal take cene, da bo jih bo konkurenca le tezko dohitevala. Npr. mobilna telefonija je v sloveniji cenejsa kot tam, kjer imajo bolj zdravo konkurenco. Da bi bila Vega s tako poznim vstopom konkurenca, morajo biti cene visje. Isto Simobil, ki tudi posluje z zgubo... (vceraj je v financah pisalo, da ima na vsakega uporabnika 918 sit izgube, vega pa 20k sit... mobitel ima seveda dobicek).

Pri ADSL je drugacna situacija. Ker se tukaj samo uporablja omrezje Telekoma, naj bi konkurenca tudi prinesla nizje cene! Seveda je pa seveda spet odvisno od tega kdo bo postavljal pravila igre!!! Ce bo telekom, potem bo le ta naredil vse, da siol ne bo na slabsem. In s temi novimi paketi ni nic na slabsem, kvecjemu na boljsem, saj bo verjetno dolocen odstotek uporabnikov sigurno "upgrejdal" pakete...

In skoda, da npr. tisti najcenejsi Amisov paket ni cirka 1000 SIT cenejsi... samo tukaj se ve kdo postavlja cene.. zal...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matty ()

MadMicka ::

Dokler so enake cene pri vseh ISP-jih, toliko časa lahko govorimo o monopolu.

Kar pa se tiče primerjave cene za podjetja in študente, mislim, da ni na mestu. Gre za različno ciljno publiko, poleg tega pa je potrebno upoštevati, da je potrebno pri ceni za podjetja odšteti DDV (ker bi ga sicer podjetje plačalo državi), preostanek pa gre v stroške, tako da je cena, ki jo plača podjetje, v primerjavi s fizično osebo, realno gledano bistveno nižja, kot to izgleda na prvi pogled.

Gandalfar ::

Telekom ne bo nikoli imel konkurence na podrocju infrastrukture. Edino do cesa bo prislo (in ze prihaja) je dostop do 'last-mile' bakrene parice.

hruske ::

Omrežna infrastruktura preide v državno last, čisto novo podjetje, telekom se privatizira in od države najema omrežje, prav tako ostali ponudniki od države najemajo omrežje. Država z dobljenim denarjem omrežje pošteno nadgradi, da je sposobno tam 10,20Gbit prenosov iz Nove Gorice, ker ponavadi na zemljevidih kaže tam par megabitne linke. Slovenija ima nato enotno infrastrukturo in ni potrebe po odvečnih vlaganjih operaterjev v gradnjo vzporednih omrežij.

I had a dream ...
Rad imam tole državico. <3

Brane2 ::


Kar pa se tiče primerjave cene za podjetja in študente, mislim, da ni na mestu. Gre za različno ciljno publiko, poleg tega pa je potrebno upoštevati, da je potrebno pri ceni za podjetja odšteti DDV (ker bi ga sicer podjetje plačalo državi), preostanek pa gre v stroške, tako da je cena, ki jo plača podjetje, v primerjavi s fizično osebo, realno gledano bistveno nižja, kot to izgleda na prvi pogled.


1. Zakaj ta ciljna publika rabi 4 M ADSL paket ? Kot jaz vem, gredo firme študentom, dijakom in šolam na roko za stvari, ki jih ti rabij pri šolanju in ima firma nek interes v tem. Tako se recimo pridaja softver in tudi računalniška roba. Pri softverju so popusti ogromni, vendar veljajo omejitve pri uporabi, pri računalniški robi pa popusti niso nevemkaj.

2. Poglejva si pobližje razliko v ceni. Sedaj me bodo šutirali na 4M/512K paket, kar me bo stalo 21.400 SIT z DDV na mesec. Enak paket stane študenta samo 9.820,00 SIT z DDV, torej več kot dvakrat ceneje !

JA, seveda lahko rečeš da si firma lahko odbije DDV, študent pa si ga ne more, vendar je v tem primeru razlika še vedno 17.833-9.820 SIT = 8.013,33 SIT...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

MadMicka ::

Hja, pa teh 17.833 SIT daš še v stroške, kar pomeni, če si s.p., potem prišparaš pri davku iz dejavnosti od 15 do 50! % te vsote, se pravi kot s.p. realno plačaš od 8.916,50 do 15.158,00 SIT. To pomen, da se lahko celo zgodi, da s.p. realno plača manj kok študent!!
Če pa govorimo npr. o d.o.o., se pač odbije pač odbije splošni davek na dobiček...

Brane2 ::


Hja, pa teh 17.833 SIT daš še v stroške, kar pomeni, če si s.p., potem prišparaš pri davku iz dejavnosti od 15 do 50! % te vsote, se pravi kot s.p. realno plačaš od 8.916,50 do 15.158,00 SIT.


1. V stroške bi si lahko dal ADSL za pravne osebe, tudi če bi bil 100 kSIT. Tu ne gre za to, kaj si lahko jaz "dam v stroške" ampak za [cenzura] SiOLa.

2.Ni mi čisto jasno odkod ti 15-50%. Zame je davek od dobička 25%, pa še ta velja, če si stvar ne morem dat v stroške.
Pozanimal sme se na SioLu in pravijo, da:

- lahko ne glede na to, kdo je lastnik ISDN linije ob podpisu ustrezne pogodbe ADSL paket prepišemm na kogarkoli, torej tudi nase ali kakega študenta.

- da mi lahko ne glede na lasntištvo ADSL paketa izstavljajo račune na naslov, ki ga navedem v pogodbi (torej ne nujno lasntika)

TAko lahko naročim študentski paket in dobim račun na firmo.

Tip na informacijah je sicer nekaj bluzil, da si na tak način lahko klnjižim stvar v stroške samo če sem S.P. ne pa d.o.o.
Mislim, da bluzi ampak bom povprašal še računovodkinjo.

Na DURSu sem povprašal o tem, kako bi to bilo, če bi ADSL prepisal nase osebno in bi jaz oddal ADSL v najem svoji firmi, pod pogojem da krije stroške najemnine in se skliceval na izdane račune SiOLa. Pravijo da je videt, da bi stvar šla, vendar naj pošljem pisno vprašanje in zahtrevo za uradnim odgovorom, kar bom tudi storil te dni.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

Brane2 ::

ČE bi mi ratala ta varianta, bi torej dobil študentski paket, ki bi si ga lahko knj9ižil kot strošek, pa še DDV bi si lahko odštel...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Toliko sem že vajen računov za 23kSIT, da sem se vnaprej pozanimal če lahko dobim še kakšen ADSL z linijo in bi vzel ene dva ali tri pakete kot študent, čisto toliko da me ne rukne srce ob naglem prehodu, pa ne gre, ker baje ni paric... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Matty ::

brane... tole glede studentov se popolnoma strinjam. In to naj bi bilo spodbujevalno okolje za razvoj podjetij, kjer jih na vse mozne oskubljajo, od administrativnih ovir do takih bedarij...

Naj imajo cenejse pakete (npr. tisti za 1Mbit), ampak sorry, takih downloadov npr. 4gb pa noben student ne rab imeti doma... in ce ga HOCE imeti, pa naj placa... in ni vazn kok stane na finskem ali svedskem, ker pac nismo tm ampak tuki... (tam bi dal pa za alkohol 2x vec, pa za zavarovat avto 1x vec)

brane... veliko uspeha! :)

Gandalfar ::

kera ironija :>

Brane2 ::

Jah, tako nekako sem tudi mislu. Zaradi mene naj jim dajo zastonj kak paket, ki bi bil uporaben za normalno delo in neuporaben za pr0n.

Recimo 512K/128K ali kaj takega. Ali recimo maximalno hiter paket, vendar z omejitvijo prometa, ali kaj tretjega.
Če kdo goče kaj več, pa magari kak paket po zelo prijateljski ceni, vendar mi ni jasno, zakaj bi študent potreboval kaj več kot 128K uploada in recimo max 1M download...

Če je treba, naj jim krijejo tudi priklop (tistih 30 kSIT), vendar za pakete ki gredo očitno v koristen namen.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Gandalfar ::

Brane2: ubistvu bi bil lahko adsl paket stipendija s strani siola. Bandwith se ti veca/manjsa v razmerju s tvojimi ocenami :>

mojsterleo ::

Ja, OK naj nudi vsem enake pogoje, sam nizanje iz 768 na 512 je znak premahjne zmogljivosti omrezja in naj raje to najprej uredijo...

>Upload je itak že od nekdaj problem. Kolkr je meni znano, ga ponudniki ne omejujejo zaradi preobremenitve omrežja, ampak zato, da bi omejili število "domačih" serverjev. Ker če bi vsak uporabnik laufal na svojem ADSLju server, bi se s tem zmanjšala konkurenčnost komercialnih ponudnikov web storitev (med njimi, glej no glej, ravno SiOL).

Za download je pa itak vseeno kakšen je, ker v glavnem ne škodi komercialnim interesom velikih kapitalistov v Sloveniji, tako da se sploh ne bom čudil, če bodo v prihodnje odprli paket 8192/512.

@Rambo Kabel bi dejansko lahko bil močna alternativa ADSLju, ampak v Sloveniji pač zaenkrat ni tako (vsaj dokler ne pride iz tujine neka odločna firma, ki bi se bila pripravljena bosti s Telekomom in SiOLom v internetnem segmentu). Telemach, še bolj pa ostali ponudniki, so se očitno že pred časom odločili, da se lepo zleknejo v naslanjač in cuzajo cekin od uporabnikov, ob minimalnih nadgradnjah tehnike.

Brane2 ::

Gandalfar:

Ja, samo SiOL ima malo mnogo štipendistov ta trenutek. Ko da bi planirali širitev na kitajsko...

Zdaj mi je padlo na pamet. Sosed, ki mu omogočam dostop na net, je študent, 10 m je stran od mene in bi ga zanimal prehod na ADSL.

Mogoče bi se dalo izpeljat, da prepišem svoj ADSL nanj, mu kupim še enega na njegovi liniji in jih on meni odda.

Hehe, mislim da je njegov kolega še en tak. Na ta način dobim 3x 4096/512 za 30 kSIT/mes - 20% DDV... :) :) :)


Mater, na tak način bi se z WIrellessom dalo zrihtat celemu naselju prav fini dostop za recimo 3 kSIT/mes in prav fino zaslužit zraven...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

BTW: Sem klical kolega na Telekomu če bi se dalo na njihovem koncu na DSLAMu združit več ADSLjev v enega. Pravi,da "no-go".

Poštarji prav panično bežijo od teh central in se jih ne dotaknejo, če ni treba. Če se zaglupi modem na njihovem koncu, te preklopijo na drugega (imajo vedno nekaj rezerve). Če kaj zajebejo, pade cela centrala, ki jo je treba resetirat, kar je lahko baje povezano tudi s tožbami...

Hmm. Ni mi hotu reč točnega imena modela, mogoče bi pa lahko kaj izbrskal...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Gandalfar ::

probi pogruntat kolk te odkup parice stane

MadMicka ::

Brane2, če boš naredu, kot si zastavil, boš potem moral kot fizična oseba v dohodninsko napoved vpisovati tudi najemnino, ki jo boš dobival od pravne osebe. Preveč komplikacij, pa premalo koristi.

Kar pa se s.p.-ja (podobno velja za d.o.o.) in študenta tiče, je stvar preprosta:

Če obadva rečeta, ne bova imela ADSL-ja, potem
- študent na mesec prišpara 9.820,00 SIT,
- s.p. pa prišpara od 8.916,50 do 15.158,00 SIT, ker če bi 21.400,00 SIT želel potegniti na svoj osebni račun, bi mu država pobrala toliko in toliko, pač odvisno od razreda, v katerega pade
Neverjet, ampak ko preračunaš, vidiš, da sploh niso take razlike, kot zgleda na prvi pogled....

Brane2 ::


Brane2, če boš naredu, kot si zastavil, boš potem moral kot fizična oseba v dohodninsko napoved vpisovati tudi najemnino, ki jo boš dobival od pravne osebe. Preveč komplikacij, pa premalo koristi.

Kar pa se s.p.-ja (podobno velja za d.o.o.) in študenta tiče, je stvar preprosta:

Če obadva rečeta, ne bova imela ADSL-ja, potem
- študent na mesec prišpara 9.820,00 SIT,
- s.p. pa prišpara od 8.916,50 do 15.158,00 SIT, ker če bi 21.400,00 SIT želel potegniti na svoj osebni račun, bi mu država pobrala toliko in toliko, pač odvisno od razreda, v katerega pade


To ni čisto res. Res je da plačaš davek od prihodkov iz naslova premoženjskih pravic, kar to tu ni.
Če jaz oddam svoj ADSL firmi in če sploh ni sporno, da ga jaz ne morem uporabljat in je edini možni uporabnik firma (saj ima ta prostore v najemu na dani lokaciji in si tudi lasti ISDN linijo, na kateri je ADSL), potem mi firma samo refundira nastale stroške. Nekako tako kot regres za prevoz in regres za prehrano na delovnem mestu- tudi tadva nista obdavčena do priznane višine. Mislim, da se tako oobračaunavajo tudi stroški gretja in štroma itd v privat objektih.

Če imaš v najemu privat objekt, si v nejm sam in sploh ni vprašljivo da ves očitani štrom porabiš ti, potem najemodajalec-fizična oseba za tako povrnjene stroške ne plača dodatnega davka. Seved apa plača davek na prihodke iz premoženjskih pravic, pa tudi ti si na raččunu za shtrom ne moreš odbit DDV (tudi če si davčni zavezanec), ker pač ni nate. Pravzaprav ga tudi poknjižit ne moreš, lahko pa poknjižiš stroške in se sklicuješ na pogodbo o najemu.

V glavnem, ravno o tem sva razpravljala z referentko na DURSu in ni rekla ne. Pravi, da mor apogledat v zakon bolj podrobno in povprašat za mnenje.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::


Neverjet, ampak ko preračunaš, vidiš, da sploh niso take razlike, kot zgleda na prvi pogled....


Kot je videt,s e SiOL ne strinja s tabo. Ne dajo mi popusta, da prišel na tistih 10 KSIT.

Polni so dnarja, pa se jim ne jebe za 10 kSIT/mes.

Go figure... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

borchi ::

Brane2, če boš naredu, kot si zastavil, boš potem moral kot fizična oseba v dohodninsko napoved vpisovati tudi najemnino, ki jo boš dobival od pravne osebe. Preveč komplikacij, pa premalo koristi.


točno tako! si me mal prehitel. tistega, kateremu plačuje firma kakšno najemnino, lahko gledaš kot na zaposlenega v tej firmi kar zadeva dohodnino. plus, kako misliš, da ti bo študent izstavil račun, da bi si lahko odbil vstopni ddv? ni mi jasno?!
l'jga

Brane2 ::


točno tako! si me mal prehitel. tistega, kateremu plačuje firma kakšno najemnino, lahko gledaš kot na zaposlenega v tej firmi kar zadeva dohodnino. plus, kako misliš, da ti bo študent izstavil račun, da bi si lahko odbil vstopni ddv? ni mi jasno?!


Ni ti jasno, ker površno bereš. Greva počasi še enkrat.

1. Tu ne gre za najemnino, ampak za povračilo nastalih stroškov. Najemnina je ponujanje storitve iz naslova lastniških pravic, ko torej ponujaš v najem stvar, ki je tvoja, kar tu ni tako. Tu imaš v lasti ADSL paket, ki ga ponujaš nekomu v uporabo pod pogojem, da ti nadoknadi nastale stroške, ki jih od tebe hoče SiOL- ponudnik usluge.
Očitno je, da je stroške povzročila firma, saj ima edina dostop do tega ADSLja, torej ga nisi uporabljal ti prrivatno. Ti hočeš samo,d a firma poravna stroške, ki jih je naredila in nič več. V dokazilo ji daš račun, ki si ga dobil od SiOLa. Če očitno ni razlike v ceni, ki bi jo ti spravil v žep, na kaj naj cesar opali davek ?

2. S SiOLom se lahko zmeniš ( pisno- v pogodbi) da račun ne izstavlja tebi ampak na poljuben drug naslov, torej lahko tudi na firmo, ki dejanjsko uporablja ta ADSL. V tem primeru firma torej dobi od SiOLa celo veljaven račun z njenim imenom in podatki.

3. Ker je ta račun naslovlejn na firmo, si lahko ta odračunava vstopni DDV, ki je naveden na njem.


Kaj ti ni jasno ?

Ne trdim,d a imam 100% prav, pravim pa, da je stvar toliko smiselna, da mora tudi moja referentka na DURSU razmislit o zadevi in povprašat za mnenje.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

borchi ::

i may be way off....

ampak, če je tole legalno, pol si pogruntal način kako bojo jutri vsi, ki se ukvarjajo s (poslovnim) leasingom, propadli.
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

MEDENA ::

kaj je to tema o tem kako bo brane2 ogoljufal sistem al tema o Spremembi paketov ?

Brane2 ::

Brane2 ne bo ogoljufal sistema, ampak kvečjemu uporabil zakonito dovoljeno opcijo.
Če opcija ni zakonita, forget it.

Kar se pa teme tiče, sem pa res OT, se opravičujem.

Tema je, kako bo SiOLov samovoljen in fašističen poseg v pravice posameznikov vplival na njihovo filmsko razgledanost in resno ogrozil prihodke P2P industrije... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

CaqKa ::

ne medena. branetovo razmišljanje na glas je dobro. brane2 je prav ontopic. in verjamem da je njegovor poročanje všeč še komu. brane dalje govori. samo malo manj uporabi kletvice, dami ni potrebno cenzure delat.

Brane2 ::

Sori. :8)
Čeprav tista flika "cenzurirano" prav lepo zgleda in sploh ne jemlje pomena sporočilu.
Prej nasprotno...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Še nekaj mi je dalo mislit (čeprav bežno).

Vsi okrog mene nekaj študirajo ob delu in za to seveda plačujejo (IIRC v rangu 200-300 kSIT letno).
Takle prijem pomeni prihranek vsaj 100 kSIT letno pri ADSL naročnini in ker že dolgo časa razmišljam da bi sedaj lahko končno opravil še tistih trilijon manjkajočih izpitov na elektrofaxu... :\

No, ali to ali pa kariera na gozdarskem faxu...

O.K., vem OT. Sem že nehu... :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

SLOMaska ::

Kot verjetno še kdo sem tudi jaz na to temo poslal mail na SIOL. Dobil pa sem zanimiv odgovor !

Spostovani,

Do spremembe paketov ADSL je prišlo zaradi spremenjenega poslovnega modela
ponujanja ADSL storitve. Na temelju spremenjenega modela in spremenjenih
pogojev zakupa ADSL storitev, lahko od 1. februarja ponujamo le pakete ADSL
z naslednjimi hitrostmi prenosa podatkov: 1024/256 kbit/s, 2048/384 kbit/s
in in 4096/512 kbit/s.


Zavedamo se, da je v splošnih pogojih za opravljanje storitev Slovenija
Online /SiOL naveden 15 oz. 30 dnevni rok za obveščanje o spremembah. Tega
roka žal nismo mogli spoštovati, saj je, zaradi višje sile, do spremenjenih
pogojev zakupa ADSL storitev prišlo manj kot 30 dni pred začetkom uvedbe
spremembe, torej 1. februarjem. Ker bi spremenjeni paketi v vsakem primeru
začeli veljati 1. februarja, smo vas obvestili nemudoma, torej takoj, ko je
bilo to mogoče. SiOL pa, skladno s Splošnimi pogoji o opravljanju storitev,
lahko spreminja vsebino naročniških paketov


Do spremembe paketov ADSL bo prišlo le pri manjšem delu naročnikov na
storitev SiOL ADSL, kar pomeni, da bo sprememba paketov vplivala le na nekaj
odstotkov SiOL-ovih naročnikov na širokopasovni dostop v interneta.. Upamo,
da bodo ti med možnimi paketi našli zase najbolj ustreznega.


Pogodba do vasega pisnega preklica pogodbe, ostane veljavna in vas obvezuje,
da svoje obveznosti glede placila redno izpolnjujete.

Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav, Klemen Ramoves

-----Original Message-----
From: info@siol.net [mailto:info@siol.net]
Sent: 26. januar 2005 6:38
To: klemen.ramoves@siol.si
Subject: [Posreduj: MNENJE]

hej klemen
ampak stranka ima prav..si sploh videl kaj so poslali????
mejlov je na replaya full same pritozbe...

Najbolj zanimiv je zadnji odstavek, sicer pa žal ne vem kako si ga naj razlagam !


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dražji ADSL pri SiOLu (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
17617344 (11027) Keyser Soze
»

SIOL nove podražitve za praktično vse pakete

Oddelek: Omrežja in internet
433802 (2353) Brane2
»

Dražji klicni dostop do interneta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
577678 (6468) kriko1

se hitrejsi ADSL (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
766389 (4404) Gandalfar
»

TELEKOM ZAČEL TRŽIT <b>ADSL</b> (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
595511 (3961) Opkow

Več podobnih tem