» »

Recesija v EU

Recesija v EU

Thomas ::

Tako kaže, EU zajema recesija. Vsaj tisti njen del, ki ga predstavljata Nemčija in Francija.

Link.
  • zaklenilo: zee ()

Phil ::

Vsaj tisti njen del, ki ga predstavljata Nemčija in Francija.

Posledično pa bodo manjšo rast imele tudi države preveč (gospodarsko)vezane na njiju. Slovenija recimo, ki 23.9% (vsega blaga)izvozi v Nemčijo in 7.4 % v Francijo.
LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phil ()

para-site ::

to se itak ciklično dogaja, pri nas pa z majhnim zaostankom...

Phil ::

Če imajo v ZDA tako visoko gospodarsko rast (čez 3%) bi pričakoval da jo bo imela tudi stara Evropa. Sem slišal da sta ZDA - EU gospodarstvi tako močno povezani, da delujeta praktično kot eno gospodarstvo.
Zakaj potem tudi v (stari) EU ni take rasti?
LP

Tr0n ::

Hehe, ze traja vec let. Recesija namrec.

M-man ::

Do enake rasti ZDA in EU trenutno ne more priti, ker je dolar v primerjavi z evrom podcenjen, to pa pozitivno vpliva na izvoz ZDA in negativno na uvoz v ZDA.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

Ziga Dolhar ::

Da gre EU v recesijo je tvoj sklep, Thomas?

--

Enivej -- članek priznava, da ima Nemčija zelo počasno gospodarsko rast (trenutno); upam pa, da se zavedaš, kakšne postanejo številke, če izključimo Nemčijo? Preberi si ta članek. (Če nisi naročen na angleško mladino, pošlji mejl in poslal ti bom članek.)



--

[odstranjen zajeb -- sem prilepil eno staro sliko]
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Caligula ::

Rast ZDA ni primerljiva z EU rastjo. Gospodarstvi sta strukturno povsmem razlicni.

PA se gospodarsvo ZDA se trenutno pred lastno receisjo brani z sibkim Dolarjem ka rpomeni, da v drek rine EU, da bi pred drekom zascitilo sebe.
Sibek Dolar ceni izvozne dobrine ZDA in drazi izvozne DObrine EU.

Skratka ZDA bi morale met na zalostno nizek $ se precej vecji izvoz kot ga imajo., Ceprav je zaradi nizkega Dolarja rekorden bi moral biti se vecji.

EU ima trenutno precej bolj kredibilno fiskalno in monetarno politiko in se zato globalni trgi cedalje bolj oklepajo Evra namesto Dolarja. To na zalost pomeni tudi ,da je Evro cedalje bolj zeljen in Dolar cedalje manj. To pomeni, da je Evro drag in dolar poceni. In to pomeni ,da so izdelki iz EU drazji, iz ZDA pa cenejsi.

Je pa to le kratkorocna korist ZDA. ZDA tudi tvegajo izgubo Dolarja kot primarne globalne valute. Zakaj i bila to katastrofa za nih pa je predolga razlaga.

Skratka vsem, ki i radi primerjali EU in ZDA po rasti, brezposelnosti,... ne niti izgubljat casa. Saj poznate tisto o hruskah in jabolkih...
To sta dve precej razlicno strukturirani zadevi in le cepci recimo stevilko brezposelnosti v ZDA hocejo primerjat z stevilkico brezposelnosti v EU. Tudi take na forumu imamo ampak tazdravi se dajte temu izogibat.

EssEncE ::

No ja, največji smo pa le!:D

Currently (May 2004) the EU, considered as a unit, has the largest economy in the world, with a 2002 GDP of 9.613^12 euro. The United States, by comparison, has the largest GDP of a single country - 10.450^12 dollars (or 8.782^12 euro) at the current exchange rate of $1.19 per euro). The European Union continues to enjoy a significant trade surplus, as opposed to the widening trade deficit being experienced by the US. However, as of 2004 the European Union has generally been suffering stagnant economic growth and low employment (averaged across the Union).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: EssEncE ()

Caligula ::

Pa EU ma problem k ga ZDA nima. Mora se se integrirat kar je tezko, ker je se vedno prevec nacionalnih interesov.
In tud tezko je reforme spelat, ker je soiciale pac prevec marsikje. V Nemciji je brezposelnost visoka tudi, ker folk noce delat, ker je socialna podpora se vedno predorodusna. Cim se pa kje kej hoce porihtat se pa takoj obeta poraz na volitvah.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ZDA grozijo z uvedbo carin tudi EU (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
51392918 (81495) zmaugy
»

Neocons zašuštrali globalno ekonomijo? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16013628 (9441) Matev
»

EU vs. USA (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
735622 (4198) Tear_DR0P
»

dolar

Oddelek: Problemi človeštva
403233 (1457) Thomas
»

Zanimivost glede Busha (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15116358 (13629) undefined

Več podobnih tem