» »

Total Cost OF Ownership

Total Cost OF Ownership

BigWhale ::

> 4. + 5.: Ko poslusam debate o prednostih in
> slabostih odprte kode, vidim, da ljudje ne
> upostevajo "cost of ownership", ki je pri
> odprtokodnih sistemih veliko visji kot pri ms
> platformi.

Total Cost Of Ownership je buzzword, ki so si ga izmislili ljudje v marketingu, zato da lazje prodajajo svoje izdelke.

Bom utemeljil. Torej, najeti moras strokovnjaka, kupiti razvojno orodje in izdelati aplikacijo.

Strokovnjak, te za odprtokodne resitve verjetno malo vec kosta ampak poleg tega odprtokodnega znanja dobis se precej 'zaprtokodnega' znanja. Dvomis? Jaz pa ne. Vecina ljudi je presla iz zaprtokodnih resitev na odprtokodne. Nekaj znanja jim je ostalo. Obratno? Jaz za tak primer se nisem slisal, poznam pa veliko MCP 'strokovnjakov', ki se o svojem sistemu bolj malo vedo, kaj sele da bi vedeli kaj drugega.

Nakup programske opreme. Testno okolje, razvojno okolje + se kaksen racunalnik tako za rezervo. Najprej moras licencirat operacijski sistem, potem pa orodje s katerim bos razivjal, v primeru MS je se narocnina na MSDN (brez MSDNja pa je precej tezko razvijati za MS, sem probal). Pa MS tukaj ni izjema, pri vseh zaprtokodnih stvareh je tako. Potem so tukaj se podatkovni strezniki, postni strezniki...

Na drugi strani imas prosti prevajalnik in prosta orodja za razvoj programov. Prosto dokumentacijo, odprte standarde in tako naprej.

Aja, pa po treh letih se spravis nadgradit tvoj sistem in bos zopet placeval licence ali pa bil prisiljen delat na stari, ce ze ne zastareli programski opremi.

Torej, kje tocno je cost of ownership za odprtokodne zadeve visji?

Jst ::

Poglej na microsoftovo stran, tam piše. hehehe
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

CCfly ::

poweroff ::

Jaz poznam nekoga, ki ima eno manjšo firmico. In sva enkrat imela debato glede stroškov softvera. Nekako sva prišla do tega, da uporablja MS Word, delajo pa čisto osnovne zadeve, ne kakšno hardcore oblikovanje.

Vprašal sem ga, ali je že kaj razmišljal o OpenOffice.org. In je rekal, da ja. Da so ga celo preiskusili v firmi in da se stvar lepo obnese.
Ampak ostali so na MS Officu.

Zakaj?
Zato, ker je doživel upor zaposlenih (tajnice in referentke), ki se niso hotele naučiti OOoja. In pač niso naredili prehoda.

Malce začudeno sem ga sicer gledal in mu rekel, da bi v eni malce bolj trdi firmi zaposlenim dali 14 dni, da se naučijo (in jim mogoče še celo organizirali tečaj), v nasprotnem primeru bi zaposlenim razdelili knjižice.

Sam osebno bi sicer izvedel milejšo varianto. Vsakemu, ki bi naredi lprehod, bi plačal polovico licence za MS Office.

Ampak ja, problem je v lenobi. Ljudje so konzervativni, ne da se jim izobraževati, najbolj veseli so, če vse dela po ustaljenih tirnicah. In seveda je v tem primeru manjši strošek 200.000 SIT, kot pa en teden razmišljanja in učenja. Saj itak firma plača, oziroma gre za obvezen strošek, kajne?
sudo poweroff

kopernik ::

Zanimivo, jaz pa poznam primer, ki je ravno obraten. V enem izmed največjih slovenskih podjetij so pa zamenjali nek določen software praktično "čez noč" in zaposleni so se morali naučiti uporabe takoj, ko so prišli na šiht (pri računalniku jih je čakal en list z navodili in sporočilo, naj v primeru problemov pokliče administratorja). Ni odveč poudariti, da je bil prehod malodane katastrofa, vendar so se zadeve v nekaj tednih uredile. Državne firme si pač lahko marsikaj privoščijo.

BigWhale ::

kopernik:

Jaz poznam, oz sem delal za podjetje, ki je 'cez noc' preslo iz DOS okolja na Win. Ljudje so sli na en eno tedenski tecaj iz MS Office in Win uporabe in potem so zaceli delat. Najprej so se lovili, potem so pa tisti najbolj konzervativni in 'nazadnjaski' posiljali okrog vabila za skupinske sestanke po sluzbi v bliznjem lokalu... Takrat se v MS Schedulerju... Heh...

Hecno. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Münchnski prehod na Linux se nadaljuje (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20616574 (11947) poweroff
»

Nekateri slovenski poslanci predlagajo prehod na odprto kodo (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
38828697 (20393) Matevžk
»

ASP.NET(jezik C#) vs. PHP (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
7710194 (8838) Nerdor
»

V Münchnu na prosto programje

Oddelek: Novice / Brskalniki
492298 (2298) poweroff

Več podobnih tem