» »

V Münchnu na prosto programje

V Münchnu na prosto programje

ZDNet - Pred več kot letom dni so se v Münchnu odločili, da bodo na občinskih računalnikih prenehali uporabljati Microsoftovo programje in prešli na prosto programje. Sedaj gre zares.

S prehodom bodo začeli 1. julija, ko bo 14.000 občinskih računalnikov trajno prešlo z Microsoftovega Office in Internet Explorerja na OpenOffice in Mozillo. Odločitev bo gotovo povzročila veliko škode Microsoftu, ki se je po sprejetju te odločitve lani na vse pretege trudil oblasti prepričati, da mu ostanejo zveste. Microsoft je tako ponujal znižanje cene za 12 milijonov dolarjev, brezplačno usposabljanje uslužbencev itd. Zaman. V Münchnu bodo v celoti prešli na odprtokodno programje do leta 2009. Več o tem.

49 komentarjev

M.B. ::

Končno se je kaka državna ustanova odločila za odprtokodno programje. V SLoveniji bo to še dolgo. Enkrat sem bral v enem starem Monitorju za slovensko državno upravo so primerjali odprtokodne programe z Microsoft programi. Odprtokodni so imeli več plusov in manj minusov, a izbrali so Microsoft.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

swar ::

Rad mam take novice.Upam da bo gatesu kdaj prislo da z nategnime produkti danes ne mores vec uspet...

komadich ::

Kar se tiče Slovenije: bi bilo treba pogledat v načrtovane bilance. Strokovnjaki za odprto kodo so navadno dražji od tistih za Microsoftove produkte. Tukaj je treba upoštevat, da več kot imaš sistemov, manj strokovnjakov/sistem potrebuješ. Koliko pa to odtehta... ne vem.

BTW koliko držav uporablja odprto kodo v državnih institucijah in kakšen je trend? Kje se sploh da dobiti zaneslive podatke o številu uporabnikov Windows vs. Linux vs. MacOS itd.?

Yerpo ::

Moram reči, da je poteza pohvalna, ni mi pa jasno, kako nameravajo delovati, če bo evroparlament sprejel neomejeno patentiranje software-a. Bodo ostali na suhem ker ne bodo mogli brati Word dokumentov, ki jim jih bodo pošiljali vsi ostali, ali pa vedo nekaj, kar mi ne?

ghaefb ::

Ja sej to mi ni čist jasno.. glavni so za patentiranje software-a.. po drugi strani pa nardijo tako potezo 8-O
OpenOffice + Mozilla :))

minmax ::

ghaefb: ... njim je še manj jasno,

zato pa počnejo tako kontradiktorne stvari. verjamejo skorumpiranem in/ali samo-za-svojo-rit-mislečemu patentnopravniškem lobiju, ki pravi, da programski patenti ne bodo zavrli inovacije...

MasterMind ::

Končno nekaj lepega :D

poweroff ::

V bistvu bi bilo zelo v redu, da čim več držav preide na odprto kodo, hkrati pa podprejo softwerske patente. Ko bodo začele padati prve tožbe, se bo zakonodaja spremenila v trenutku. Država bo sebe že znala zaščititi...
sudo poweroff

BigWhale ::

> Strokovnjaki za odprto kodo so navadno dražji od tistih za
> Microsoftove produkte.

Traparija, ker povprecen *nix strokovnjak ve bistveno vec kot povprecen Win strokovnjak.

Cene pa niso tako zelo razlicne, kar se storitev tice.

fm13 ::

Muenchenska migracija na linux je precej omenjan primer v raznih MS vs. linux debatah, čeprav večina ne pove, da je bila to predvsem politična odločitev. Cenovno sta bili ponudbi praktično izenačeni, potem pa je MS ponudil še 12M popusta. Torej, zavestno so se odločili za dražjo ponudbo. Kako se bo ta odlocitev izkazala na dolgi rok, nihče ne ve. Do leta 2009 se lahko zgodi še marsikaj. No, upam, da so se odločili pravilno.

Mi pa gre precej živce, ko nekateri stalno poudarjate to "zastonjskost" OpenSource-a. V projektu, vrednem 35M Eur so stroški licenc pri MS varianti ocenjeni na 2.2M, pri OS variant pa 1.5M! Zakaj? Pametni Muenchenčani so se odločili za kombinacijo Linuxa in VMWARE-a (ki NI zastonj), ker uporabljajo še cca. 180 DOS, Win16 in Win32 aplikacij. Tako bo delovalo približno 80% migriranih delovnih postaj do leta 2008 ali 2009. Bogi uporabniki.

reborn ::

Lepa poteza, čeprav bodo uporabniki res nasrkal. Ampak en more začet razen če vsi jokamo nad stanjem in pljuvamo po Microsoftu obenem pa uporabljamo MS produkte. 3x bravo!

|SNap| ::

>> Strokovnjaki za odprto kodo so navadno dražji od tistih za
>> Microsoftove produkte.
>
>Traparija, ker povprecen *nix strokovnjak ve bistveno vec kot povprecen Win strokovnjak.
>
Pa?

*nix strokovnjak mora tudi 3x vec vedet, da kaksno stvar postori, kot pa Windows strokovnjak.

pivmik ::

Windows "strokovnjak"... manj plačan, manj ve, manjša varnost, drag sistem, manj varen sistem.
Linux strokovnjak... več plačan, več ve, večja varnost, zastonj sistem, varen sistem.

Za oba pa približno ista cena, varnost Linuxa je bosti boljša kot od Windows-ov. Ka se bolj splača?
LP, Gregor GRE^

ronaldo ::

PicNiK sigurno je vse tak crno in belo kot ti poves, upam da bos tudi kdaj uvidel da v svetu ne obstajata le dve barvi.

vsak strokovnjak je zase, en zna manj, en vec, tu nima nic veze nix vs microsoft, kdo pa verjame da je vse tak crno belo, pol vemo da zivi se v taki dobi ko je se vedno vse crno belo, tudi na televiziji.

BigWhale ::

fm13:
> Cenovno sta bili ponudbi praktično izenačeni, potem pa je MS
> ponudil še 12M popusta.

Bluzis! Tako kot je bluzil tudi tisti institut v lj, ki je delal raziskavo za CVI. Vzeli so triletno obdobje in primerjali MS office in druge office. Pri drugih office paketih, so ugotovili, da bodo 'dodatni' stroski (kaj jaz vem kaj vse) predstavljali kar 50% vecji delez kot pri MS office. Tako da je bila koncna stevilka malenkost v prid MS office. Ker se je ta cifra potem pokrila s ceno licenc. Vse licence za MS bi kostale cca 9mrd SIT.

... pozabili so pa povedati, da bi nasa vlada morala po treh letih SPET placati licencnino za programsko opremo...

... te stvari ljudje vedno pozabijo. Ce je zacetni strosek pri open source resitvi mogoce navidezno visji, se ti v nekaj to vse precejkratno povrne.

9mrd SIT ljudje, samo za office pakete za naso vlado. Naj nekdo razmisli koliko ljudi bi lahko zaposlili zato, da jim svoj office paket napisejo, potem bi se polovico tega denarja priteklo nazaj v drzavno blagajno, ko bi ti zaposleni placali davke... Hecno ne?

VSE komercialne resitve, pa vedno znova in vedno znova zahtevajo nove licence, ki spet stanejo. Total Cost of Ownership je en bebast buzzword, ki so si ga izmislili komercialni ponudniki programske opreme, Microsoft in podobni, ki za izracun teh stevilk uporabljajo bebaste primere.

Naj nekdo naredi racunico, za deset ali petnajst let... Kaj se bolj splaca?

Jeebs ::

Jst še lep čas ne bom razumel, zakaj recimo že v šolah (tud tajnice je treba izobrazit, a ne?) vsaj pokažejo ne folku open source programov. Povsod samo M$ Office vsiljujejo in potem se svet čudi, k 90% folka ne pozna drugega kot M$ produkte.;( Vsaj pokazal bi lohk folku, da obstaja še kaj drugega kot M$, če že drugega ne. Tako pa od vseh newbijev slišiš samo še ''kere windouse pa ti uporablaš??''8-O
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Jebiveter ::

Hja, jest sem sosolce ze tolko navadu, da ce vidijo, da niso winsi, vsaj vprasajo ce je Linux al kej druzga. No, nekateri pac ne morejo iz svoje koze in za Apple prenosnika (ej, ne mores falit! Ena jabolka, ki se sveti :\ ) sprasujejo "kater pentium je noter pa katere winse sm dubu zraven" :( :\

Sicer pa sem mnenja, da bi morali OS uvajati ze v solah. Na nekaterih gimazijah je to ze praksa (MS, Piran,...) ponekod pa se tega bojijo. Zakaj, ne vem.

Kar se pa TCO tice pa, ne morem razumeti kako lahko Slovenska vlada raje da MILJARDE proracunskih sredstev neki TUJI korporaciji, ko bi lahko, sicer ista sredstva, vlozila v domac kader, kar bi za sabo povleklo nemalo pozitivnih zadev. Delovna mesta (manjsa brezposelnost), domaci strokovnjaki za informatiko (visja stopnja izobrazbe), del povrnjenih sredstev (davki), itd.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Nox ::

Ja sej to mi ni čist jasno.. glavni so za patentiranje software-a.. po drugi strani pa nardijo tako potezo
nemčija je bila sprva proti direktivi

Jst še lep čas ne bom razumel, zakaj recimo že v šolah (tud tajnice je treba izobrazit, a ne?) vsaj pokažejo ne folku open source programov.
a tud če jih, zna bit brez pomena, če je folk že od prej navajen...mam izkušnje iz srednje(računalniški tehnik) k je bila vsem muka pognat linux namest w32(res pa je da skoraj celoten klas ni vedu točno zakaj je tam). aja da me ne bi kdo narobe razumel, sem zato da se folku pokaže 'čimveč' alternativ.

. No, nekateri pac ne morejo iz svoje koze in za Apple prenosnika (ej, ne mores falit! Ena jabolka, ki se sveti ) sprasujejo "kater pentium je noter pa katere winse sm dubu zraven"
sem videl dons(mislim da) G5 z 23" widescreen lcdjem...in lahko rečem samo: 'i'm in love' :) ...potem sem opazil miš z enim gumbom in šel spraševat folk če se šalijo(!)...
*sigh bi pa full rad videl tist strojček pod obremenitvami...

boogoo ::

Ja vsi appli majo miši z enim gumbom. Sam sicer še ga nisen uporabljal, je pa baje UI tako zasnovan, da ne pogrešaš več gumbov.

Jebiveter ::

OT sicer ampak: Ni panike. Vsaka tro-gumba mis deluje cist normalno (se pravi, 3je gumbi delujoci). Sicer pri prenosniku je to uporabno le ce delas za mizo. Se pa hitro navadis in ne pogresas. No, razen pri kaksnem Blenderju :(

Nox: *me-hughs-my-ibook*:8)
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

V-i-p ::

Tako pa od vseh newbijev slišiš samo še ''kere windouse pa ti uporablaš??''8-O


Ja bravo, Jeebs. Sedaj že vsak, ki ne pozna open source programja spada k "idiotom". Bah...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

fm13 ::

BW:
Bluzis! Tako kot je bluzil tudi tisti institut v lj, ki je delal raziskavo za CVI
Ne govorim o Sloveniji!

Nemci so naredili obsežno študijo migracije Client Studie der Landeshauptstadt Munchen, iz katere sem pobral številke. Na strani 18 imaš porazdelitev stroškov migracije. Primerjaj stolpca XP/XP in LX/OSS/VM. Po objavi študije in izboru variante LX/OSS/VM je v Munchen priletel Ballmer ter ponudil omenjeni popust. Nemci so ga kljub velikemu znesku zavrnili. MS je tako popušil, Open Source skupnost pa je vknjižila novo "zmago".

Da se razumemo: nisem kakšen MS pristaš, me pa zadnje čase motijo precej bebavi komentarji na podobne novice. Nekateri tule resno verjamejo, da na računalnik namestiš linux, OO ter Mozillo, pa imaš urejeno brezplačno delovno okolje za tajnico. Si pač ne predstavljajo, kaj pomeni tako obsežna migracija. Poslovno okolje je drug svet v primerjavi z domačim hobi račuanalnikom.

Osebno upam, da bo Munchnu in podobnim uspelo. V primeru uspešnih podobnih projektov bo tudi MS moral počasi odreagirati s svojo cenovno politiko.

Nox ::

boogoo && Jebiveter:
sej tud oni mi je rekel nekaj v tem stilu: "še dobro da je samo eden", v bistvu je po moje tud mal stvar navade, npr. meni so pri grafičnih opravilih oz. drugače povedano pri opravilih z mišjo, še trije premalo (!)...drgač mi gre pa na smeh, ko se spomnem kako sem občudoval tisto enozobo miš(celo ohišje je en sam samcat gumb) in skušal na namizju priklicat 'context menu' s tem da sem nekak nagibal tisto miš na desno stran in pritiskal karseda na desni strani...mislim kak idiot(bližnje srečanje tretje vrste al kako že gre tist naslov).. :)

bo tudi MS moral počasi odreagirati s svojo cenovno politiko.
fm13: upam da tud pri Visual Studiu...

BigWhale ::

fm13:

No, mogoce nisi ti bluzil... ;) Ampak vsak, ki se sklicuje na TCO. Glej, taisti dokument, katerega link si dal, sicer ne razumem nemsko ampak dovolj, da sem razumel tisti dve opombi spodaj na dnu strani: Cena licenc za MS in VMware je upostevana za tri leta...

In ravno to trdim jaz, da vecina teh raziskav uposteva cene licenc za tri leta, potem pa nic vec. Kar je zmotno in precej, precej narobe! Licence je potrebno obnoviti, cez tri leta bo ta software ze bolj ali manj obsolete kar se tice microsofta, cez sest let, bodo pa ze razmisljali o ukinitvi supporta!

Ce imas OS/FSF resitev, pa imas na voljo source in si lahko nudis sam svoj support, ce ga zelis imeti.

poweroff ::

Se strinjam, da je prehod zapleten. Vendar dlje kot odlašaš, bolj je zapleten. Poleg tega so problem zaposleni, ki se niso pripravljeni izobraževati in niso pripravljeni na spremembe. Taki ljudje po mojem mnenju predstavljajo resen strošek, kar dolgoročno za podjetje ni v redu.
Saj isto se je dogajalo v letih 1990, ko so v podjetja uvajali računalnike. Tajnice so se upirale, češ, saj tipkam lahko na pisalni stroj. Podobni problemi so ob zamenjavi Windows 98 z Windows Xp - malce drugačen grafični vmesnik, pa so problemi...
Vodstvo podjetja je tisto, ki mora oceniti ali se prehod izplača in potem zaposlenim ukazati (in omogočiti), da se izobrazijo. Pogosto se pa vodstvo boji negodovanja zaposlenih in potem popustijo... je pač enostavneje dati nekaj milijonov SIT, pa da so ljudje tiho, kot prenašati nekajmesečne porodne težave, na koncu pa bi bili vsi bolj zadovoljni.
sudo poweroff

NoUse4AName ::

Po formatiranju winsov sem namesto offica dal gor na racunalnik najnovejsi openoffice. To je bilo pred par tedni. Tisti dan je sestra mogla napisat eno seminarsko in naredit prezentacijo.
Rekla mi je da jo je pisala celo noc in se pol tega casa samo borila z openofficom. Nekako sem v dvomih, da so sprejeli pravilno odlocitev v munchnu.
Open source svet skos poudarja kako dobri so njihovi programi, ampak se redkogdaj izkaze da so stvari tako enostavne.
edit: in ne ni nesposobna.

boogoo ::

Sam uporabljam openoffice slabe pol leta in nimam nobenih problemov. S tem da zaradi zahtev nato izvozim v doc in tudi tukaj ni problemov. Mogoče so bili pri eni ali dveh predlogah z makri. Delam pa z calcom, writerjem ter impressom (word, excel, powerpoint). Edino kar pogrešam je več stilnih predlog za impress.

Avalonis ::

NoUse4AName : Kje je pa imela takšne težave, da se je celo noč borila z nimi? Morda pa le ni tako sposobna za kot jo/se ima? To ni flame na tvoj post vendar poznam tudi sam precej sposobnih (resnično sposobnih) ljudi, ki me vedno kličejo kadar hočejo ustvariti kazalo ali malo bolj napredno tabelo ali graf v Wordu. OpenOffice tukaj ni izjema.

Poldi112 ::

>edit: in ne ni nesposobna.

Ja, verjetno je lena, ampak ce si ni zelela spremembe potem je ravno ne moremo kritizirat. Ampak tudi ti zaradi svoje sestre ne mores posplositi, da je OOo zanic. Meni osebno in se mnogo drugim popolnoma ustreza. Tudi ljudje ki sem jim vsilil OOo niso bili ravno sreecni, ampak so se navadili. Pa ne samo na OOo.

NoUse4AName ::

program za presentacije ji ni pustil dat noter jpg slike. Pri pisanju ji ni program pustil spremenit barvo teksta na nic drugega kot rdeco. Te dve stvari mi je pokazala in so cisto res.
Tudi drugi open source programi imajo stevilne pomankljivosti. Kr nekajkrat se mi je zgodilo da se je kaksen izmed programov, ki pridejo zraven gnoma zrusil. Da ne govorimo o slabih uporabniskih vmesnikih (xchat na primer).
Poznam tudi primer, ko je admin ki je vedno vse delal na unix/linux (ni maral MS produktov) uporabil mysql bazo za sistem, ki je bil v dolocenih casih dneva pod precej mocno obremenitvijo. In se je zgodilo da je ob tistih casih mysql cisto odpovedal. Nakar so gor dali Windows 2003 server in SQL server in je vse delalo brez problema.
Kar hocem povedat je, da so open source zadeve redkogdaj to za kar jih toliko ljudi oglasuje. In se v praksi velikokrat slabse obnesejo kot closed source produkti.
Mam rad linux in ga velikokrat uporabljam. Ampak, za sirso uporabo ni cisto pripravljen.

NoUse4AName ::

Mogoce vi niste imeli tezav z openofficom. Ampak ze zaradi samega dejstva, da obiskujete slo-tech niste povprecen uporabnik ampak uporabnik z nadpovprecnim znanjem (ali vsaj nekdo z vec volje).
Moja sestra je povprecen uporabnik. Ne zanima jo kako nekaj deluje in ji dol visi da je nekaj open source. Zna pa uporabljat racunalnik.
MS je za razvoj Offica porabil ogromno denarja za raziskave, kako naredit Office cim bolj uporabniku prijazen in intiutiven. Nekdo ki dela v njem bo bolj produktiven, kot pa nekdo, ki uporablja openoffice. To je cisto preprosto dejstvo. Ze zaradi pocasnosti samega openoffica v primerjavi z MS Officom.

CCfly ::

Kaj pa če bi preprosto označil besedilo in pritisnil desni gumb na miški. To bi ti dalo en lep kontekstni meni kjer lahko pri izbiri Character spremeniš barvo. Kar se tiče nezmožnosti vstavljanja jpg-ja je pa to kar izmišljotina.

BSD-jas ::

Če bi tvoja sestra bila navajena na OOo in bi tisto noč prvič prišla v stik z M$O, bi se ravno tako celo noč zaj*******.

NoUse4AName ::

Meni je pokazal samo rdeco barvo. Nisem rekel da te opcije ni bilo. Ampak ni delala pravilno (pac hrosc). Isto z .jpg-ji. Ce si naredil nov dokument je blo vse vredu. Samo ne mors it delat nov dokument ce si ze napisal 20strani v enem. Ce noces verjet pac noces. Ce je res kaj ona zajebala, potem je to samo se en dokaz da openoffice ni zrel za sirso mnozico. Dober graficni vmesnik ne povzroca teh tezav.
Nisem pricakoval, da bom komu spremenil mnenje, glede na to koliko ljudi je prepricanih v superiornost open source produktov.

Microsoft ::

No, pa smo pri Office 2k3.

Da je drag? Mnaj, odvisno kdo ga kupi. Me zanima, kolko od vas je prebralo knjigo Microsoft Office System Inside Out -- 2003 Edition.:\
Tist ki jo je, lahka ta software izkoristi cemur je namenjen in se tudi povrne denar, ki ga je odstel.
Kdor pa te knjige ni prebral, pa nima kaj jamrat, da je to drago, ce nima pojma o tem, kako se z njim dela in kaj vse je zmozen.:|


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

BigWhale ::

> Ampak ze zaradi samega dejstva, da obiskujete slo-tech niste
> povprecen uporabnik ampak uporabnik z nadpovprecnim znanjem
> (ali vsaj nekdo z vec volje).

Aaahahahahahahahhahaha!

Resno in brez heca... Tak histericen smeh in mleko skozi nos nazaj v salco... to je bila moja reakcija...

Drugace pa, ne kritiziraj programov, ce jih sam ne poznas in ce imas premalo izkusenj. Redkokdaj so programi to kar bi morali biti? Aja? Mah, pejdi narest en 150 strani dolg dokument v word... Tudi word ni to kar bi moral biti... Ce si ze tako preklemano pikolovski.

Daj no nehaj, tvoje 'izkusnje' temeljijo na tem kar ti je povedala tvoja sestra oziroma pokazala. Dve stvari, ki jih ni znala narediti v OOo. Nehaj nakladat...

OS/GPL programi niso tehnoloski biseri in the best of the best, je pa precej takih, ki so precej blizu temu. Pa tudi closed source programi niso the best of the best... Marsikatera stvar je prekleto zanic, pa ceprav placas precej denarja zanjo...

BigWhale ::

Jimi, daj nehaj. Prosim. Marsikdo, ne, vecina, sploh ne rabi vsega tega kar Office nudi.

In nehaj nakladat, da software ni drag! Kupi si ga, zdaj takoj, licenciraj si komplet software za racunalniku, pa upostevaj to, da imas place 170k SIT na mesec, pa da das 60k SIT zan najemnino.

Za software das skoraj toliko kot za racunalnik! Windows XP 25 jurjev, Office XP Basic 54 jurjev, Norton Antivirus 6 jurjev.

In tole so vse osnovne verzije programov, ce bi zelel imeti se Access za Office potem bi dal se 100 jurjev za access ali pa kupil komplet office za 186 jurjev. Kje so potem se vse igre, pa vsi ultra editi, pa total commanderji in to... Hudica, Windowsi so tako superiorni in nevem kaj se vse ampak vecina pa uporablja polno enih shareware programov zraven, ki jih ni na Win CDju...

Nehaj ze bluzit...

Microsoft ::

BigWhale, jst pravim, da taki kot ti niso pravi ljudje za to, da ocenijo Office.

Zakaj? Zato ker je se potem najde izgovor, da je drag, ker ponuja prevec. Ja vredu, potem to pac ni zate in si kupi eno beleznico in tam notri ustvarjaj.
Ker se potem najde izgovro da 'ne' gre to ali ono. Seveda gre, sam folk misl, da se mu bo vse samo narisalo na ekranu.

Pac, folk ne zna deltai z Offfice. Seveda je potem drago, ce das ~200kSIT, sam se nisi pripravljen naucit uporabljat software, potem pa se celo toliko pocutis, kot nek poznavalec Office in izjavis, da je drag. cCc Se vec, folk rabi ravno tolko, da naredi word dokument, da naredi tabelo 5x5 in da naredi eno predstavitev v PowerPoint na 5 straneh. Ampak Office ni samo to, ampak se MNOGO vec.

BTW, naj se javi tisti, ki raztura naslednje v Office 2k3: Acces, Excel, FrontPage, InfoPath, Outlook, PowerPoint, Publisher, Word in devet programov, ki so pod Microsoft Office tools? Je kak tak junak?

by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

NoUse4AName ::

Ne vem kaj naj recem na tvoj post bigwhale, ker sploh nisi nic povedal.
Eni programi so dobri, drugi pa ne. Wow kdo bi si mislil.
Povprecen program na windowsih ima 3x prijaznejsi uporabniski vmesnik kot pa povprecen program na linuxu. Da ne govorim skozi kaksne more mores it, da kaj instaliras ce le nimas debiana/gentoo-ja in nimas veliko pojma o linuxu.

CCfly ::

Povprecen program na windowsih ima 3x prijaznejsi uporabniski vmesnik kot pa povprecen program na linuxu.

Zanimivo. Sem namreč dobil vpogled v osnove dobrih uporabniških vmesnikov in ti lahko povem, da je le malo programov ergonomsko dobro zasnovanih. To velja za Okna in Linux. Na splošno pa sta GNOME in KDE še vedno bolje zasnovana kot tisti MacOS ripoff. Namreč tisto preprostost, ki je bila prednost vmesnika v prejšnjih različicah Oken, so že davno pokvarili s svojo briljantno logiko in idejami o nenehnem obveščanju uporabnika o dogodkih v sistemu. Kar se tiče samega praktičnega vidika uporabe, ki se ne nanaša na ergonomičnost, je pa stvar totalna polomija.

Da ne govorim skozi kaksne more mores it, da kaj instaliras ce le nimas debiana/gentoo-ja in nimas veliko pojma o linuxu.

Prosim lepo. Grafični vmesnik za inštalacijo programov je zate težak. Me prav zanima, kaj bi newbie lažje naredil. Našel program v listi in pritisnil Install, ali pa našel program na Internetu, ga presnel na disk, zagnal setup.exe in sledil čarovniku.

NoUse4AName ::

Drugace pa, koliko tajnic poznas ki obiskujejo slo-tech? Ce mi ne verjames, da je populacija slo-techa nadpovprecna glede znanja (in zanimanja) o racunalnistvu.
Ali delavcev v PR, ali bilokatera druga stroka, ki ni tehnicna ampak za katero seveda delas za racunalnikom.

NoUse4AName ::

Prosim lepo. Grafični vmesnik za inštalacijo programov je zate težak. Me prav zanima, kaj bi newbie lažje naredil. Našel program v listi in pritisnil Install, ali pa našel program na Internetu, ga presnel na disk, zagnal setup.exe in sledil čarovniku.

Ja ideja je lepa, nazalost sploh ne deluje. Preden sem uporabljal gentoo sem imel instaliran suse 9.0. VSAKO stvar, ki sem jo hotel instalirat mi je najprej vrglo ven error, glede dependency-ov. In potem je sledila nocna mora iskanja cele mreze programov, vsak odvisen od drugega pa nobenega ne gre instalirat.
Glede uporabniskih vmesnikov. Jas sem govoril o povprecnih programih in ne o okoljih.

CCfly ::

Tudi jaz sem govoril o tem, samo sem še dodal oceno grafičnega okolja samega, ki je seveda tudi pomembno za deklo s programi. Vsi programi predvidoma sledijo navodilom o uporabnosti. MS, GNOME, Apple, ... imajo svoje user interface guide, ki jim moraš slediti, če želiš konsistentni vmesnik. Tako da se je stanje s tem zelo popravilo in tvoja trditev več ne drži.

Ne poznam SuSe-ja. Kolikor vem bi moral sam pregledati odvisnosti med paketi, preden jih namesti na računalnik. Sicer pa upam da bo večina distribucij začela uporabljati kakšen apt od Debiana.

MasterMind ::

A sm jst koga slišal, d je MySQL zanič? MySQL je za tiste serverje, ki niso preveč obremenjeni... (vem to, ker je na Podnapisi.NET enaka težava) Alternativa? M$ SQL že ne! Ampak PgSql! Kar se pa tiče OOo in ostali Open-source sux... Uporablite kak teden, ne pa 1 dan!! Ko boš uporablu kak tedn, pa pluvi čez... Tko al tko se boš mogu enkrat prvadt na odprto kodne rešitve... (če se bojo ISP-ji odločil, d bojo pregledoval bite...) In jaz sem mnenja, d bi mogl že v OŠ začet z odprtokodnimi rešitvami! OOo, FireFox in ne M$ Office, IE.

BigWhale ::

Jimi:
Popolnoma si gresil bistvo mojega posta... Koliko programja si pa ti kupil in koliko denarja si za to ponucal?

NoUse:
> Povprecen program na windowsih ima 3x prijaznejsi
> uporabniski vmesnik kot pa povprecen program na linuxu.


To je zgolj tvoja subjektivna ocena. Meni se zdi ravno obratno. Tudi BMW ima lepsi dasboard kot Mercedes... Ja, tudi ti nisi ravno dosti povedal in ce me ne razumes, no, nisem jaz kriv za to.

---

> MySQL je za tiste serverje, ki niso preveč obremenjeni...
> (vem to, ker je na Podnapisi.NET enaka težava) Alternativa?

Eh, daj no... Lepo te prosim... Slashdot laufa na MySQL. Pa ima precej vec hitov na dan kot pa vecina povprecnih slovenskih web serverjev. :)

MasterMind ::

BigWhale... Vsepovsod piše, d je MySQL lažji za uporabo, ampak ima manj funkcij in prenese manjšo obremenitev. Medtem ko je Pgsql težji za uporabo in ima več funkcij, pa še več obremenitve prenese... (drgač kukr jst vem sta obe odprtokodni rešitvi...)

BigWhale ::

Ja, strinjam se, da je pgSQL v marsicem boljsi od mySQLa. Ampak hitrost in scalability ni ravno issue... Ker Mysql je prekleto hiter... samo bazo moras znat narediti... ;)

Poldi112 ::

Jimi, ti si cist prevec zaljubljen v MS. Neki jodlas, pa sploh nikoli verjetno nisi probal OOo. So what ce ima word 100x prevec funkcij kot jih jaz rabim. Kako si lahko tako omejen, da priporocas beleznico. To je samo za html uporabno.
Tudi OOo ima 100x vec funkcij, kot jih jaz rabim. In ne vem zakaj bi se moral uciti vse o programu, ce tega ne rabim, samo zato da se ne bom pocutil debila, ker sem dal 200k zanj.

poweroff ::

Jimi, praviš, da naj se folk nauči uporabljat software... enako velja tudi za Ooo. Jaz sem imel nekaj malega težav pri prehodu. Ampak po enem tednu uporabe sem se popolnoma navadil na OOo in sedaj imam občutem, da ima MSOffice precej pomankljivosti.

Torej: naučite se uporabljati Ooo in ne jokajte. :D
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoftov odgovor Applu. In HP-ju.

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
102812 (2812) MasterMind
»

Negativni odzivi na Windows XP Service Pack 2 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
777784 (7784) darkolord
»

Disney po poteh Appla?

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
62758 (2758) lorenz
»

Ask Jeeves razširil svoj iskalnik

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
62157 (2157) rekunius
»

Zmešnjava z SP2 za WinXP

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
102374 (2374) Matri[X]

Več podobnih tem