» »

ASP.NET(jezik C#) vs. PHP

ASP.NET(jezik C#) vs. PHP

1
2
»

BigWhale ::

Zagy,

Poslovno logiko tebe, kot podjetnika, ne MSja. Tebi se splaca razvit za dve platformi, glede na to, da zaradi tega ni povisanja stroskov oz. je to minimalno, ne mesaj MSja tukaj zraven, ker to da imajo oni milijarde dolarjev tebi ne koristi.

> Ti primerjas Visual Studio 6(!!!) z najnovejso verzijo KDevelop... Poskusi
> primerjat najnovejsi verziji obeh programskih orodij.

Ne, nisem primerjal, vsaj ne neposredno. Hm, si ti moj post sploh prebral?

Nekega blazno dobrega argumenta zakaj bi uporabil asp namesto php ni. Vsi so precej subjektivni.

noraguta ::

seveda je , za vse večje projekte je statična tipiziranost božji dar z neba. in tu se precej poznajo prednosti jave al .neta v kombinaciji z dobrim ide-jem(zaradi explicitnega castanja dober ide lahko prihrani precej kolfanja in zmansa razliko v hitrosti kodiranja med javo,.NET om napram php-ju in pythonu). tako v smislu optimizacije kot iskanja in preprečevanja napak.
ampak ker gre za manjši projekt odgovor ni tako dvoumen.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

zeleznika ::

Odgovor mojstru Nerdor-u

Skripte, ki sem jih omenil (PEAR DB in nasplošno PEAR) nisem napisal jaz, vendar uporabniki PHPja in so narejeni po standardu. In ne boš verjel dela vse po istem kopitu, tudi XML, ... in da te skripte uporablja večina PHP programerjev. Ne boš verjel, tudi validacije so narejene, ter mnogo, mnogo stvari. Je pa res, da zadeva ne dela kot drag'n' drop oz. visual. Mal poglej pear.php.net, pa boš vidu kaj obstaja.

Pa da ne boš mislu, drugače sem win uporabnik in programer, sam mene je PHP prepriču.

Kot orodje za razvoj client - windows aplikacij me .net spet ni prepričal. Zakaj? Samo en razlog je. .Net framework in kompatibilnost.
Predstavljaj si, da morš narest nek imenik na CDju, ter da se ne sme NIČ inštalirat na HD oz. winse. Zadeva ni izvedljiva. Rabiš .net framework. Rabiš vsaj win 98. A je to kul?
Z Delphijem, MS FoxPro-jem, .... to lahko narediš.

Moje mnenje je tako, da ima vsak jezik ima svoje prednosti, vsak je dobr za neki in vsak naj sam presodi kaj bo uporabu glede na potrebe.

lp

zagy ::

.NET deluje podobno kot java... torej rabiš neko izvajalno okolje, da zadeva teče.
Zaenkrat je pa to res še treba namestiti.

Ampak... a misliš, da programček narejen v Delphiju deluje kar sam od sebe? Tudi ta kliče
določene windows knjižnice, ki so pa v tem trenutku že standardni del Windowsov.

.NET bo pa jedro naslednjega OS-a in potem tudi za .NET ne bo treba ničesar namestiti.

Če te zaradi tega .net ni prepričal? No ja... vsak po svoje

Nerdor ::

Zeleznika:
OK, sem opazil, da obstaja Pear zadeva za php. Vendar, še dosti manjka, predvsem kak vizuelni editor. :)

Glede, tega, da nočeš delat s Virtual Mašin, je zanimiva alternativa VCF framework, skupek razredov, ki so imenitno zastavljeni (ka Delphi VCL), obstaja dokumentacija, ki je precizna kot java help file.
Stvar je v C++ napisana, je stand alone, kot je Delphi. Potrebuje Visual Studio 6. Zgradi ti, svoj UI Builder in v Visual Studiu sprogramiraš do konca. Stvar je odlična! (Overnet, bratrabec Edonkey in Emule, je napisan v tem frmwerku. Tako sem ga tudi našel!)

zeleznika ::

To je pa res, da PHP še dooollgoo ne bo imel visual editorja.

lp

Gandalfar ::

zend studio se pa samo dela, da obstaja al kaj?

KrizaniX ::

Nerdor ::

In Zend Studio spletna stran pravi: "Gimme $249 and its yours" :D

Drugace pa obstaja PHPEdit, ki je za osebno uporabo (ucwenje) brezplacen :)). Mislim, pa da je na voljo samo za Windowse.

No ce sem zeeelllooo posten do zacetnika, je precej bolj zanimiv PHP. Ker v PHP moras vse vedeti 'na pamet" in razumeti, kaj se dogaja. In to v KateremKoli editrju vse natipkati. Tako se ti "utrdi" znanje.
Sicer je PHP objekten, pri tem ni "pointerjev" ali "kazalcev" ozr. ti ni treba skrbeti za katere tipa so spremenjivke. (vC# imenovan Bxoing in Unboxing). Prevedeno, kot skatlanje in rasskatlanje.
Sicer je pa PHP Objektne finte bolj preproste od C# objektnih fint (teh je vec in fino zmedejo zacetnika, ki videl ne Java ne C++).

PHP je nobl za zacetnika in za ne prevec zahtevnega progamerja, Nekaj takega, kot je Python za navadne okenske aplikacije (Win32, GTK, Qt fino zakrijejo in fino se da programirat, brez struktur in kazalcev, kot je to navada v C/C++ sceni)!

Torej zacetniki posezite po PHP, kar se tice spletnega programiranja! Kasneje, ko boste doumeli osnovne finte (generiranje html form, prenos GET/POST, vpletanje javascripta za razne listbox-e, drop down menuje in itd.) Pa posezite po Asp.Net ali pa po kaksnem JSP + "neki profesionalni frejmvokr (zbirka razredov po domace) like Struts, WebWorks, JSTL in itd."

Tako, do koncno je bilo odgovorjeno ubogemu zacetniku. PHP je sveto preprost za zacetnika, C# in ASP.Net zahteva kr nekaj predznanja in spretnosti. Yopeee! :) :) :)

No kako je pa s Zope-om, Gandalfar? Je primeren za zacetnike? Kako se ustvarjajo spletne strani v njem?

Nerdor ::

KrizaniX> na hitro ti bom odgovoril. Tisti clanek je kokr tolikor objektiven. Je pa precej abstrakten in ne pove bogvekoliko bistva zacetniku. Se vedno je zacetnik zejen znanja (razsodbe).

PHP pros + :
- je hiterm, je zelo hiter
- najboljsi in najhitrejsi razredi za dostop in delo s Oraclom (kolega je sprogramiran na zacetku v PHP4, ko se se nismo odlocili za Asp.Net. In primerjava skript je v korist PHP)
- precej manj bugov (PHP4), kot pri C#, Asp.net sceni
- ne rabis posebnega editorja, ze vi ali emacs ali notepad pro in gremo!
- preprost objektni model
- multiplatformen: winsi, linux, freebsd, openbsd, macx in itd..

PHP cons -:
- ni vizelnih editorjev razen, komercijalnih, ki so $$$
- ni Custom Tagov, vendar so zate namene sprogramirali Smaty The Template Engine
- do nedavna ni bilo help toola, kot je to bil java help tool generator, vendar so naredili PHPDocumentator in povrh obstaja se PEAR zbirka razredov za vse zivo, kar rabis.. Ubistvu je enakovrednica (Asp).Net-ovemu System.* zbirki razredov :\
- to pa bilo tudi vse, kar je proti.. :8)

ASP.Net pros +:
- ko imas predznanje zna biti hiter razvoj se bistveno hitrejsi..
- Custom Tags (User Controls ) so... vendar....
- obstaja Oracle.Net, imenovan kot OracleConnector, ki ga namesto ODBConnectorja uporabljas (Oracle.Net je hitrejsi od Ms ODBC)
- koda se prevede v Assembly-e (kot v Javi Applets), in se izvaja, kot native binarna koda (kao, priblizno hitro)
- Ms reklo: "Ena platforma (winsi), vec jezikov!"


ASP.Net cons -:
- prvo "loadanje" prevedene spletne strani, traja... drugic je pa precej hitreje
- veliko hroscev, .Net 1.1 SP1
- integriran bo (hoces noces!!!) v naslednje Windowse imenovane Longhorn
- samo IIS server, ki je tradicijonalno bugy
- Delphi 8 je neuporaben kot Asp.Net razvojno orodje. Zakaj? Ker, ni veliko primerov izvornih kod v Delphi jeziku (po novem, ni vec Obejct Pascal), Ne delujejo stari dokupljeni gradniki. Je obupno pocasen, Uporablja VS.Net 2003 kot editor. Vse po licencirano in ti niti osnovnih patchov ne dovoli zdovnloadati, ker preverja ce si RES ga kupil..
- veliko bugov v VS.Net 2003. Uporabnisko narejenih kontrol (custom tags imenovani kot User Controls), jih ne prepozna, Prav tako uvozene Assembly-e (kot gradniki, kot v Delphi) njihove Propertije NE prepozna! ;(
- Mono niti pod RAZNO ni production ready. MonoDevelop kot SharpDevelop NE ZNATA uvoziti Ms VS,Net projekt! Obadva open source editorja (mogoce ide) imata svoj xml format [projektov. Obstaja pa se orodje NANT, ki poenostavi prevajanje obseznega projekta. (analogno javinemu ANT, ki ga ze standard in ga poznajo od JBuilderX, do Eclipse)
- in tako naprej in tako nazaj z zmrdovanjem o Asp.Net

BigWhale ::

> In Zend Studio spletna stran pravi: "Gimme $249 and
> its yours"

A Visual Studio dot net je pa free to take? ;)

Gandalfar ::

Kolk pa stane ASP.NET?

Nerdor ::

Na tejle spletni strani od M$-ja., bo zadoščeno po tvoji radovednosti ;).

Drugače pa je WebMatrix na asp.net strani zastojn za download. Pokriva pa samo asp.net in nič drugega. Je pa kratek za download, celo za modemaše. Mu pa manjka veliko stvari, kot je popolen help in itd. (ozr. kam bi to stlačili v tistih borih 2MB). Drugače je to "darilo od Microsoft-a". :8)

Je pa tudi res, da se za tistih $249 dobi še official Zend-ov PHP "byte compiler", ki kodo zakrije. Tako kot pri javi in pythonu.

PS: prej sem zatipkal "asp.net strani zastoj za download" :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

Gandalfar ::

hmm... 3x drazji od zend studia.

jankoM ::

Gandalfar: Lepo da te slišim omenjat python in Zope. Do zdej u slo še nisem slišu o Zopu nč. A si kej konkretnega delu v tem?

No jst sem lani al predlani v zopu naredu (men se zdi) kr velik portal otroski.net . Ko sem delal sem bil zelo navdušen in stvari so mi hitro letele skupi. Kombinacija TAL/Python/ZODB je bila ful dobra, sploh za tako stvar kjer je veliko manjših sistemčkov povezanih v celoto. Po tej povezljivosti ni blo primerjave z php/mysql. Zelo zelo všeč mi je blo tud uporaba hirarhične objektne db ZODB v primerjavi z tabelami in sqlom. Seveda pa je SLQ v kakih drugačnih primerih veliko bolj primeren.

No sčasoma sem ugledu tud slabe strani. Glavni problem je da je zadeva čist drugačna in bol strukturirana kot klasičen skripta/baza (bol flat) sistem - se človek potem težko vklop noter ko je treba kej spremenit(če ne dela skoz v tem). Ker ima zope čisto svoj auth sistem je težko potem dealt razne kombinacije z php forumi/wikiji.... v zopu pa tudi ni kakih pametnih alternatih. No tako da počasi večino portala selim nazaj v php. Samo še glavni del (strani vrstnikov) je v zopu. Pa ravno ta teden mam jebo ker je ZODB baza zrastla na 2.1GB jst mam pa paket za 2GB. Tako da se glih j***m s tem. Tud to mislim spravt počas v php/mysql varjanto.

Drugače pa med asp in php priporočam php. Tiste fore o počasnosti in classi se mi zdijo pa brez pomena. Na splošno mislim da hitrost ni noben argument. Samo preden greš pisat svoj cms si raje oglej kaj že obstaja, ker cmsjev je že na tone. Aja zope z ZODB in vsem je zelo zelo primeren ravno za CMS-jevske aplikacije. Seveda pa tudi v njem že obstajajo doterani cms-ji (Plone, Silva..).

LSM
http://my-webcard.com?u=jankoM

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jankoM ()

Gandalfar ::

jankoM: nic kaj omembe vrednega. Malo sem si ga pogledal, ker sem ga nameraval izbrati za en vecji projekt pa mi je bil zelo vsec. Zaradi visje sile sedaj portal ne bo v pythonu spisan ampak v javi. Sem pa z veseljem prebral tvoje izkusnje. Mislim, da bom v prihodnje lazje vedel, ce je zope tisto, kar rabim. Hvala :)

zakaj uporabljas zopedb in ne kar mysql iz katerega bi zope bral podatke. Ko sem postavljal delovni zope sem razumel, da je zopedb pac zopova baza, ki tece iz datotek na disku .. ampak, da se cisto dobro razume tudi s pgsql in mysql namesto zopedb?

jankoM ::

Ja, višja sila je smotana stvar.

Ja lahko se povežeš na poljubne baze. Samo ZODB je v bistvu bistvo zopa. V njem so poleg poljubnih podatkov shranjene tud vse python skripte, templati, slike. Podatki pa so v bistvu python objekti. ZODB je hirarhična baza tako da lahko delaš folderish objekte, to so objekti ki imajo svoje propertije in metode, a se obnašajo kot folderji. V njih daješ druge objekte. ZODB je tud popolnoma povezan z auth sistemom v zopu. Tako da lahko vsaki mapi določiš obilico pravic ki jih imajo skupine userjev nad njo. Na splošno je ta auth sistem od Zopa zelo zelo dober in ne moreš kake lukne v skriptah naredit ker se že vse na nivoju podatkov določ.

To hirarhično strukturiranje podatkov je za neaktere stvari ful bol primerno kot tabele. Npr da hočeš naredit weblog aplokacijo z komentarji. Narediš folderish objekt za novico. V njega pa daješ potem (objekte) komentarje. Pol pa samo porufaš določeno novico pa ji izvedeš metodo prikaziSe(), al pa npr prikaziKomentarje()... V glavnem, velikrat mi je žal da nisem kej podobnega v php-ju najdu. Neki v tem stilu (samo zelo simpl) sem sicer sam naredu (phpshelf.sourceforge.net) samo po pravic povedan se nisem mel kej preveč cajta s tem ukvarjat. Čevseen se stvar v nekaj programih uporablja.

LSM
Janko
http://my-webcard.com?u=jankoM

Nerdor ::

Odgovor za AnzeZnidarsic> lazje je zivljenje s php, poleg tega se dobi se {damn shumniks o javni compi} na php.net cela knjiga v html ali chm (* windows help file format) formatu zastojn. Kar se tice editorja je tisti Phpedit za windows odlicen in je za osebno rabo zastojn. *(prakticno je tak kot komercijalni Zend Studio) :\

To je velalo za zacetnike kot je Anze, za vse ostale pa ... asp.net in jsp !!! Drugace, drugace, vas sploh ne bom jemal resno, php je igracka kot je igracka Zope.. in pika. Gre zato, da BISTVENO VEC ponudi Visual Studio.net *(tudi bistveno vec bugov!!!;(( ) ampak skupno je vredno truda v asp.net.
By the way Google in resna podjetja aka banke in zavarovalnice, ce so le kolikor tolikor resne imajo resitve izkljucno v jsp ali asp.net!!!

Ok, hard koderji pa naj si omislijo php-hardened dodatek, da preprecite "stukanja" ali cross-references *(nekdo, lahko linka na tvojo php stran in pocne gdobije!!! v asp in jsp to ni mozno, KER ima vsak assembly ozr. servlet svoj hashcode in do te zmesnjave ne more priti! )!

Gandalfar ::

halo? Zakaj bi bil pa python/zope manj resen kot jsp? Daj to malo bolj utemelji.

snow ::

copy/paste iz tistega članka, ki je bil prej gor pastan.

Security. ASP.NET runs on IIS, which has been compromised innumerable times, as evidenced by IT news reports every other week. It has become such a liability, in fact, that in spite of all the marketing dollars spent on it, many IT professionals refuse to have their networks exposed with an IIS Web server. PHP, however, works with Apache, which has a proven track record of speed, reliability, and hardened security. Check www.securityfocus.com for more information.

Tolk o tem.


Zdej če pa programer naredi neko luknjo, jo pa lahko naredi kjerkoli. Zdej lažje težje...
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

OwcA ::

za vse ostale pa ... asp.net in jsp !!! Drugace, drugace, vas sploh ne bom jemal resno

Človek se vpraša koliko bi tebe jemal resno, ker očitno ne dopuščaš bolj vseobsegajočih rešitev kot so Apache moduli, namenski spletni strežniki, aplikacije napisane v C/C++ ...
Otroška radovednost - gonilo napredka.

jankoM ::

Drugace, drugace, vas sploh ne bom jemal resno, php je igracka kot je igracka Zope.. in pika. ......... By the way Google in resna podjetja aka banke in zavarovalnice, ce so le kolikor tolikor resne imajo resitve izkljucno v jsp ali asp.net!!!


Ja res je. Če delaš za banko in narediš obrazec ki pošlje en mailček, bi blo res čudno računat 100k SIT in delat stvar v php-ju. Ker lahko plačnik ugotovi da njegov sinček naredi isto v pol ure. Zato je najboljši argument da je php itek igrača, jsp asp... to je pa neki čist drugega.

To da je php igrača me boš težko prepričal. Ne vem kako potem stvari kot phpBB, Wikipedija z svojimi miljon članki, OSCommerce ki poganja več kot 1300 etrgovin po svetu..... sploh možni. Nisem še vidu človeka ki bi si iz lego kock hišo naredu pa not stanoval.

O zopu me boš pa tud težko prepričal. Uporabljajo ga npr. NATO, Lufthansa, US NAVY, GE Aircraft Engines, NASA/Space Telescope Science Institutem, Austrian Government. No pa ko smo glih pri bankah: Bank of America, Crédit Municipal de Paris. To je iz seznama na njihovi strani.

Ok, sej vem da moj post mal vleče proti kreganju, samo jst ne pravim da je jsp asp igrača, in tud ne trdim da sta php/zope idealna/boljša samo trdim pa da niso igrače.

Nerdor in vsi ostali
LSM
http://my-webcard.com?u=jankoM

Gandalfar ::

Nerdor: na tem seznamu sploh ni resnih podjetij in google sploh nima celga prevajanja spletnih strani ter supporta narejenega v pythonu..

kopernik ::

Bedno, do kakšnih kreganj prihaja. Nerdor, malo se umiri - nič ni narobe, če naštevaš pluse in minuse, samo izjave o igračah so pa malo mimo. Res je, da sta .NET in Java "mainstream", toda to ne pomeni, da sta platformi super duper in the best :\.

Poleg tega pa je marsikateri večji sistem sestavljen iz več različnih delov, ki so lahko napisani v popolnoma različnih jezikih. Morda je backend v Javi, web frontend v php-ju, klasični client pa v .NETu. Poznam take primere iz resničnega sveta.

BigWhale ::

> To je velalo za zacetnike kot je Anze, za vse ostale
> pa ... asp.net in jsp !!! Drugace, drugace, vas sploh
> ne bom jemal resno, php je igracka kot je igracka
> Zope.. in pika.

Tale tvoja izjava je neresna. in pika.

ahac ::

Doma delam PHP v enem free editorju.
V firmi delam C# ASP.NET v VS. Sicer je res, da sem pri tem totalen n00b, ker v PHP bi imel tole že 10x narejeno, tukaj se pa je**m z enostavnim izpisom z baze, ker ga ne moram spravit v tako obliko kot hočem.
Poleg tega mi pa enostaven field za vpis v Firefoxu izgleda drugače kot v IE. A naj zdaj na roke popravljam vse kar je VS.NET naredu? V čem je pol sploh fora, da te forme mečem gor na page, če morm pol kodo popravljat.. seveda, če bom kapiral kaj je M$ z tistim sploh mislu naredit.

Torej zacetniki posezite po PHP, kar se tice spletnega programiranja! Kasneje, ko boste doumeli osnovne finte (generiranje html form, prenos GET/POST, vpletanje javascripta za razne listbox-e, drop down menuje in itd.) Pa posezite po Asp.Net ali pa po kaksnem JSP + "neki profesionalni frejmvokr (zbirka razredov po domace) like Struts, WebWorks, JSTL in itd."


Argh.. da ne bi res. Če mi dajo možnost grem takoj nazaj na PHP, ker tisto kar sem se v PHP nauču mi tuki bolj mal prav pride.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

noraguta ::

Poleg tega mi pa enostaven field za vpis v Firefoxu izgleda drugače kot v IE. A naj zdaj na roke popravljam vse kar je VS.NET naredu?



ni ti treba overridaš zadeve ki ti niso všeč , na netu je dosti tutorialov okrok tega.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Nerdor ::

ahac, vem, da si naš FRIjovec, ampak, nekaj moraš razumeti:

Connection->DataAdapter->DataReader za samo branje
->DataSet za insert, update, delete stavke :) Bo šlo!
Sicer je super Asp.Net, ker imaš zadeve, kot je preRender (preden sploh začne "html" in itd generirat za clienta)... MSDN, je včasih štorast, samo ti vse piše in je zame, zdej kr edini izvir "plonkanja". Ma sam matral se boš s PHP.
Think like, ASp.Net je Delphi za internet! Dobesedno! Imaš Server Controle, imaš User Controle, ki jih sam napišeš. To so delčki html-ja, ki ne vsebujejo body,form tagov ozr. so med tema dvema tagoma. Imaš Web Controle, ki jih lahko inštaliraš v skupine drugih kontrol. (dobesedno, kot VCL kontrole v Delphi-ju).
Ma, sej ni hudo, sam nimaš nobenga tipa, ka bi ti pokazal, kako se tem zadevam streže. Če bi ti kdo pokazal ... wait wait, wait a minute, yes........ maš v sližbi hiter dovnload potem brž na Learn Visual Studio. Tako, okoli 100 filmčkov je gor in ni vrag, da se nebi kaj naučil. Tudi kaj s bazami :P

Drugače sem vzel Persen in sem miren.

Gandalfar: v mislih nisem imel Python ampak, Asp.Net in JSP :)
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PHP vs. ASP.NET vs. $OTHER (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Programiranje
16313140 (10495) Spura
»

PHP ali ASP

Oddelek: Programiranje
253073 (2442) DavidJ
»

Spletne urice: Django

Oddelek: Novice / Kiberpipa
144103 (3322) Nerdor
»

ASP.net in Visual Studio 2003 .net

Oddelek: Programiranje
202204 (1825) alesrosina
»

Najboljši programski jezik za dinamičen html

Oddelek: Izdelava spletišč
443165 (2529) frenk

Več podobnih tem