» »

[Hi-Fi] - O zvočnikih

[Hi-Fi] - O zvočnikih

««
11 / 31
»»

Trancedeejay ::

Glede ojacevalca poglej na Bolho - za 35 jurjev dobis NAD ojacevalc in CD player.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Saladin ::

Nedavno sem nabavil svoj prvi Hi-Fi komplet , namreč:
- Marantz SR4300 receiver (6x80W)
- Samostoječa Jamota E350 (140W)
- Surround Tannoy Mercury Mx1 (100W) ter center Mercury MxC (100W)
- Aktivni subwoofer Mordaunt Short MS-907 W (100W)
vse moči na 8ohm, praktično nov sistem, utečen in priklop na digitalni izhod na PCju na RCA vhod na receiverju, v 40mm*2 sobi.

Z sistemom sem na splošno zadovoljen, čist, naraven zvok, izjemna glasnost brez popačenj in globoki basi. Vsak vir zvoka v sobi bo šel preko receiverja na te zvočnike.
Vendar imam nekaj težav z fine-tuningom zvoka po mojih potrebah.

-Zvok se včasih brez razloga za sekundo prekine. Kot rečem, imam začasno digitalno povezavo preko činč na Live 5.1 zvočno kartico, v končni fazi pa bo to zamenjala povezava z optičnim kablom na Terratec 7.1 Space zvočno. Je takšna izbira primerna ter ali bo optični kabel ustavil te izpade?

-Bas medtem ko je bas na velikih glasnostih odličen, je pri tihem igranju skoraj neslišen, pri srednjih glasnostih pa dokaj votel, boomy. To še posebej velja za subwoofer. Komadi morajo imeti res močne base, da se woofer "zbudi", povezan pa je preko Pre-outa za sub na receiverju na line-in na subwooferju. Kaj se da tukaj narediti?

-Trenutno je to 5.1 sistem na 6.1 receiverju. Moj namen je dokupiti dva kvalitetna samostoječa sprednja zvočnika, medtem ko bosta stara Jamota romala na mesto srednjih surround, Tannoya pa zadaj na mesto zadnjih surround zvočnikov.
Prvo te zvočnike, znatno kasneje pa res kvaliteten, močnejši receiver.

-Kako močne zvočnike je še smiselno poganjat z temle Marantzom (80w na kanal)?
-Kakšno moč na kanal naj bi imel receiver, da bi zadovoljil vse moje potrebe? Trenuten sistem je že dovolj glasen, rad bi pa še imel malo več rezerve. 100W? 120W? Kakšne zvočnike lahko poganjam z 120W?
Sprašujem, da dobim neko orientacijo, kako močne sprednje zvočnike ter receiver naj bi sčasoma kupil
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

glinik ::

Ta vprašanja, ki jih navajaš so ZELO relativna. Večja moč reciverja se v praksi pozna v bolši dinamiki in bol "urejenem oz. pospravljenem" zvoku.

Sodeč po tvojem postui je tvoj moto BAS JE BOS :D , pa brez zamere.

100 ludi 100 čudi ;)

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Vem, da je zadeva relativna.

Vprašanja glede moči so zato, da vem, na katero klaso naj ciljam. Recimo da bi kupoval receiver, da mi traja 20 let. Bo 100W čez 20 let dovolj? 120W? Ne za nabijanje, ampak zaradi standarda.

Že zdej mi je bas več kot dovolj, ampak je malo preveč votel za moj okus. Zato bodo nova sprednja zvočnika bolj čistega, ostrega zvoka z tršimi basi, z poudarkom na višjih tonih, da malo skompenziram to slabost.

Bolj specifično - mi lahko Marantz poganja 200W samostoječa zvočnika? Seveda ne z polnim potencialom, ampak skladno z ostalimi zvočniki, dokler ne nabavim močnejši receiver?

Mitoholder ::

rotel ra 935bx
yamaha rx 396
mogoče je kdo že poslušal ta dva ojačevalca,
a je rotel ful bojlši od yamahe?

OwcA ::

@Saladin: vati o zvočniku ne povedo dosti. Če že, potem glej najmanjšo potrebno moč.

Imeti še ene zvočnike, da preglasiš obstoječe in s tem zakriješ njih napake, ni zelo pametna poteza. Raje najprej ugotovi v čem je problem in po potrebi menjaj nizkotonec.

Lahko da vsaj del tvojih težav tiči tudi v izvoru zvoka. Sposodi si kakšen Hi-Fi CD predvajalnik in malo eksperimentiraj.

V kolikor misliš na veliko menjavati zvočnike, boš verjetno menjaval tudi ojačevalec/sprejemnik, tako da se ne obremenjuj še s prihodnostjo.

Če res misliš kupovati še zvočnikov, je ena možnost tudi, da kupiš še en stereo ojačevalnik le za niju. Zvok bo ob enakem vložku skoraj gotovo "boljši" (malo štorast izraz, priznam).

@mashine: sam poslušaj. Sam opravljam prve korake v svet Hi-Fi in sem že ugotovil, da so forumi/testi uporabni predvsem za to, da si narediš nek seznam kandidatov, potem ti ne preostane drugega kot da poslušaš. Mene je recimo dokaj čislani ojačevalec Marantz PM7200 KI pustil povsem hladnega. Idealno je če stvari stestiraš pri sebi doma ali vsaj z zvočniki kot jih imaš tudi sam.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: OwcA ()

SMisel sploh ni preglasiti obstoječe zvočnike, vendar dodati bolj izrazito srednje-visokotonsko območje obstoječemu sistemu in mogoče še bolj natančen (ne močnejši) bas.

SUbwoofer je tudi v planu menjave, ko smo že pri tem, kaj mislite o Acoustic Research Helios 30A?

Zadnja stvar na pameti pa mi je menjava celotnega sistema. Zamenjan woofer, receiver in sprednja zvočnika (vse seveda prej temeljito sprobano) in hočem da mi zadeva traja leta.

In ne. DOdatni ojačevalci, predojačevalci in podobno ne pride v poštev.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Saladin ()

Ena ideja, si se poskusil igrati s cross-over frekvenco?

SEj ta zadeva mi ni čisto jasna.
Vem, da je frekvenca na izhodu za sub fiksna, 100hz. Subwoofer ima za štemat od 50 do 150, trenutno mam naštiman na 100Hz.
Imam 3 gumbe na subu, LEVEL, FREQUENCY, PHASE
Vse troje je na srednjih vrednostih, phasepa mi ni jasen, kaj sploh dela.

Malo eksperimentiraj. ;)

Sam bi za začetek znižal frekvenco preklopa.

Stelanje faze pomeni da se nastela da bas udarja sinhrono in ne z zamikom. Npr. ce imas kaksno elektronsko musko in ti SUB komaj dohiteva base(ali pa ti udarja zakasnitvijo), potem je treba nastelat fazo.
Seveda, da sub dobro spila je potrebno vse potenciometre primerno uskladit in ga primerno namestit v prostoru.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Brez eksperimentiranja ne bo nič. Nekaj časa boš menda moral vložit v sistem, da boš dobil optimalen zvok zase.

Lp

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: glinik ()

Zvok postaja vse boljši...:D

Mi lahko kdo bolj natančno pove, kako funkcija LFE (0, -10db, off) ter SRS dialog vplivata na zvok?

In malce offtopic:
Moj končni cilj je omarica z naslednjimi komponentami:

-Gramofon
-Divx predvajalnik
-Dvojni kasetnik
-Videorekorder
-Sat. receiver
-A/V Receiver

Seveda vse vezano skupaj.

Vem, da bo nekaterim ideja vezanja tako različnih komponent različnih rangov bogokletna, ampak cilj mi ni perfektna akustika, ampak velika fleksibilnost in razmerje cena/kakovost.

Najbolj me tere vprašanje: Lahko Divx predvajalnik solidno nadomesti DVD komponento (še vedno bo glavni vir zvoka PC in pekač v njem, ampak za lažje delo mora biti zraven še kaka eksterna enota)?

LP

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Saladin ()

Lahko Divx predvajalnik solidno nadomesti DVD komponento (še vedno bo glavni vir zvoka PC in pekač v njem, ampak za lažje delo mora biti zraven še kaka eksterna enota)?

Če si čisto zadovoljen z računalnikom kot izvorom zvoka, bo tudi divx komponenta vredu.

Dr Evil ::

Če si čisto zadovoljen z računalnikom kot izvorom zvoka, bo tudi divx komponenta vredu.

Kartico,ki jo misli uporabljat je le nekoliko bolši izvor,kot noname divxplayer.V to sem trdno prepričan.

Sploh če je vezana prek spdifa na ene v redu eksterne DAC.

My two cents.

Stepni Volk ::

Saladin - glede tvojih nadaljnih vprašanj, te naprošam, da jih ponovič v obstoječih temah:
[Hi-Fi] - Oprema / naprave
[Hi-Fi] - Vpliv prostora na zvok...
[Hi-Fi] - Debata: original CD vs CD-R
[Hi-Fi] - Debata: CD vs. DVD predvajalnik
...

Lahko pa odpreš eno splošno Hi-Fi temo - all inclusive.

Zato bom vsa nadaljna sporočila in vprašanja, ki se ne bodo nanašala na zvočnike žal prisiljen brisati.

Zgodovina sprememb…

Pozabil:

Kako oddaljen naj bi bil subwoofer od TVja ali monitorja, da se po dolgotrajni rabi ne bi poznale posledice?

Če je TV in monitor LCD oz. plazma, ni pomembno... če sta CRT toliko, da magnet znotraj zvočnika ne zamika tok elektronov na poti proti zaslonu.
O splošni postavitvi subwooferja, smo pa že.

Zgodovina sprememb…

je že kdo slišal za zvočnike RIZZ-ALFA, če jih kdo pozna naj ka kpove o njih

audiofill ::

Gre za hrvaške zvočnike (RIZ-radio industrija Zagreb), kateri so se izdelovali v dveh samostoječih modelih in sicer kot ALFA 5 in ALFA 6. Slednjega, ki je bil dražji in boljši sem nekoč posedoval tudi sam. V kolikor se dobro spominjam, sta se ta modela izdelovala v letih nekje med 1990 in 1992 in sta takrat stala preračunano v sedanjo valuto prvi okoli 40.000 SIT in drugi okoli 50.000 SIT.

Za tiste čase sta bila to solidna zvočnika (vendar nič posebnega), danes pa nista vredna več nič. Kvaliteta izdelave in vgrajenih elementov je slaba, po zvoku pa se niti približno ne morejo meriti z današnjo ponudbo za ta denar.

LP

VS ::

Dr Evil pravi...
Kartico,ki jo misli uporabljat je le nekoliko bolši izvor,kot noname divxplayer.V to sem trdno prepričan.

Sploh če je vezana prek spdifa na ene v redu eksterne DAC.

Ce je v uporabi zunanji DAC, potem je prav vseeno, ce je S/PDIF na 100SIT ali na 1000SIT kartici.
Saso
--
Povsem nekompetentna oseba.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: VS ()

Kako lahko izkoristiš levi in Desni LINE Input na subwooferju, ko pa ima receiver samo en pre-out za sub?

Dr Evil ::

Ce je v uporabi zunanji DAC, potem je prav vseeno, ce je S/PDIF na 100SIT ali na 1000SIT kartici.

Ni res.Nezmanipuliran data flow je zagotovljen le pri karticah z omembo bittrue termina.Pri ostalih je ponavadi resamplan na 48khz itd.

Pyr0Beast ::

Vežeš v briđ
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

LordWorm ::

Pobje a je v sloveniji kaka bolsa znamka kot NAD za stereo ojacevalce?Nabavu bi Quad sam ga ni pri nas =(

Ce bom kupil NAD, a bi bil C352 (2x80W) dober za Dynaudio42 zvocnike?Imam dokaj majhno sobo (10 kvadratov) sam tile zvocniki so pozresni!

http://www.dynaudiousa.com/products/aud...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LordWorm ()

Seveda imaš bolše znamke, kot je NAD, samo ne vprašaj kolko stanejo ...

Če je zvočnik res tako potreben, potem res nimaš kaj mislit na ojačevalce pod 50W. Jaz bi na tvojem mestu probal Cyrusa (cca. 50W). Stare zaloge, ki so bile večkrat znižane imajo jih še v BB, dobiš ga že pod 100k, če se ne motim. Cyrus je znamka, ki igra glasbo in ne "podatkov". To je vsekakor vredno probat, doma ...

Lp

Je vredno razmisleka ...

Na tvojem mestu bi jaz pogledal za kaksnega Audio Analogue ali pa Unison Research Unico P. Omenjeni NAD stane cca. 100 jurjev, Unico P pa 140jurjev-prej je bil 175(pri nas imamo najnizje cene te znamke v evropi, drugod stane 200 ali se vec jurjev)
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Trancedeejay kje v sloveniji se da kupit Unicota?Na njihovi strani ni videt slo dealerjev.

Audio analog pa prodaja Intek d.o.o.

Grem mal gledat teste na netu, vklucno s tem Cyrusom.

Ja 140k bi nekak se slo.

Za Unison Research je zastopnik firma Audio Galerija:
http://www.multimediashow.net/razstavlj...
Za kontakt z a Audio Galerijo pa je:
domaci tel. 05/7344603 oz. GSM: 040/725-676 Dusan

Vem da je imel omenjenega unisona znizanega na 140 - tut za to ceno mu povej, da ga kupis.Je pa to hibrid, ce si opazil - predojacevalec na elektronke in tranzistorska koncna.
Kar se tice AA, je pa Intek zastopnik, samo v temu rangu ga ne bos dobil novega in tudi na kaksen popust pozabi - ta ojacevalec sem omenil kot rabljenega,ki sem ga nekaj casa nazaj videl na Bolhi.

Have a nice Day

Matt.
Music is the key

sindo ::

Zdravo,

zanima me kaksno mnenje mate o zvocnikih KRK ST6. ali bi se mi jih splačalo kupiti za v dnevno sobo? razmišljam tudi o Martin audiu? kaj je boljši izbor?

Hvala za vaše mnenje

LP

Kaksna je cena zvocnikov in na kaj bi jih priklopil - drugace ni navada imeti studijske zvocnike v dnevni,ampak ce je ok cena....ne vem zakaj ne. Drugo pa je kako spilajo, jaz omenjenih pasivnih monitorjev me poznam kako igrajo, zato komentarja glede zvoka ne morem podat. Kam jih mislis postavit - na stojala?
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Trancedeejay hvala!Rabljenga sicer nima vec ampak mislim da bom vseen navabu ker je cena res nizja kot v tujini in tako stvar mas "za skos" ;)

Edin kar mi je grozn pri temu Unico P je to da ima 2 ventilatorja =>nepotreben hrup!

Kater ojacevalec si pa ti gledal? Unico P nima nobenga ventilatorja, se na mojem UNICO SE ni nobenga ventilatorja
http://www.unisonresearch.com/unico/uni...
Mi lahko pokazes sliko Unico P z ventilatorji?
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Heatsink naceloma pomeni ventilator.Ce so samo rebra pa kul!Ja isti model sem gledu.

Kire zvocnike pa imas na tvojem SE?

Heatsing pomeni samo in le hladilno rebro.

Fino.V mojem slovarju namrec ni te besede 0:)

Trancedeejay se eno uprasanje:ali bo NADC521BEE dovol dober CD player za moj system;
Dynaudio 42 + Unico P?? Ima pa Burr-Brown Sigma-Delta 20 bit DAC.

CaqKa ::

ja owca je mislil heatsink ne heatsing. in to so rebra brez ventilatorja.

Bolj bi ti priporocal NAD 542, ti ga zrihtam 10% ceneje, vseeno 521BEE ni slab CD player.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Za CD v tem razredu poslušaj še Cambridge Audio Azure (540C ali 640C).

Aja, pa tole je tema izključno o zvočnikih, o ostalem se menimo drugje.

Ima kdo izkušnje z Infinity ALpha 40 samostoječimi zvočniki, v kombinaciji z Marantz receiverjem?

ali kdo pozna ta zvočnik jj-hl850a, zgledajo kot kopija jamo d570
oglas na bolhi http://www.bolha.com/oglas1166950

Upam, da ne mislis teh zvocnikov kupovat, zgledajo ze podobno, samo spilajo za en k...
Ce te zanimajo zvocniki imam ene veliko boljse od teh tvojih na sliki.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

LordWorm je bil prejle pri meni in jih je videl - pa se ugodno je dobil NAD-ov CD player:D
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Res je in se 100x hvala :)

Zvok je precej manj oster in mal bol natancen bas imam.
Si ti ze prklopu svojga?

Sem jaz ze imel ta CD player doma, tako da sem vedel kako je. Jaz sem zadovoljen, ti pa najbrz tudi. Ce kdo zeli kupit NAD 542 Titan sedaj v SLO, se bo kar nacakal. To je bila letosnja zadnja izboljsava pri stereo sistemu, sedaj pa pride na vrsto Surround sistem:)
Have a nice Day

Matt
Music is the key

zavajon ::

Vprašanje glede subwooferja:

1. Nameravam kupiti ojačevalec 50-70W po kanalu, na katerega bi želel priklopiti subwoofer.
Ker bo to aktivni subwoofer me zanima, kakšne moči naj izberem, da bo stvar v soglasju z ostalima zvočnikoma. Predvidevam namreč, da je moč, ki je navedena v specifikacijah subwooferjev, izhodna moč ojačevalca v zvočniku.

2. Nekateri ojačevalci imajo sub-out, nekateri pa samo pre-out, ki je premoščen z main-in vhodom.
Kako bi priklopil subwoofer, če bi nabavil subwoofer? Predvidevam, da bi moral signal iz pre-out nekako razdeliti in ga speljati na woofer in main-in. Je to sploh možno? Drugi izhod za zvočnike namreč rabim za zvočnike v drugi sobi in ga ne bi želel žrtvovati za subwoofer.

3. Zasledil sem en zanimiv zelo majhen subwoofer Mirage Nanosub, ki ima zvočnik obrnjen navzdol. Ima kdo kakšne izkušnje s tem subwooferjem?

lp

Bolj konkretni modeli, bi povedali več.

Bose ima npr. svoje Acustimass sisteme, ki jih prodaja v pasivni izvedbi ali aktivni.
Pri aktivni ojačevalec v subwooferju poganja tudi satelite.

Moj predojačevalec/DSP ima izhod za:
- SUB
- CENTER
- Front LEFT, RIGHT
- Mid LEFT, RIGHT
- Rear LEFT, RIGHT

V polni zasedbi torej za 8 ojačevalcev oz. kanalov: 3 pari, sub + center.

Zgodovina sprememb…

Ce zelis aktivni sub priklopit na ojacevalec imam na voljo Jamo kretnico s SUB izhodom.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

zavajon ::

Vnaprej se opravičujem glede nevednosti na tem področju in prosim za razumevanje. Svoj sedanji hi-fi sistem sem namreč nabavil pred 23 leti in od takrat ne sledim več tehnologiji na tem področju. Trenutno še raziskujem funkcionalnosti naprav, da bom lažje naredil spisek tistih, katere nameravam na romarski poti po nakupovalnih svetiščih poslušati (in nato po možnosti kupiti na bolhi:D ).

Glede aktivni/pasivni zvočniki:
Kolikor jaz vem, imajo aktivni svoj ojačevalec in se jih priklopi na neojačan izhod. Zaradi dodatnega vezja, po katerem potuje signal, naj bi se kvaliteta zvoka zmanjšala (vsaj več šuma, v teoriji). Torej naj bi se upoštevala moč, ker bi bilo nesmiselno imeti npr. 500W subwoofer na 50W sistemu in imeti potenciometer subwooferja stalno blizu 0. Vem pa, da prenašajo nizke frekvence veliko večino moči zvoka. Pasivni pa dobijo vso energijo iz ojačevalca in je treba upoštevati le najmanjšo moč, ki lahko poganja zvočnik, da ta normalno igra. Vem kaj premalo ali napačno? Iz tega razmišljanja izhaja moje vprašanje pod točko 1 v prejšnjem postu.

Pre-out izhod je neojačan in lahko na njega priklopim samo aktivni subwoofer, če se sploh da. Je to res?
Kakšen je SUB izhod ojačevalca, ojačan ali ne?
Lahko aktivni subwoofer priklopim na ojačan izhod? To sicer najbrž nima smisla.

@Stepni Volk
Ti imaš očitno surround reciever. Vem, da imajo ti vse možne vhode in izhode, vendar pri stereo ojačevalcih/recieverjih ni vedno tako. Pri NAD-u npr. ne dajajo več niti gramofonskega vhoda(OK, modelov nad 150k nisem preučeval), ampak moraš v ta namen kupiti preamp za 16k. Priznam, da me mika NAD T-743, vendar upam, da me bo dobri Bog, Alah, Buda,... odvrnil od te potrošniške norosti za 130k+16k. Sploh ker bi moral potem dati še 200k za zvočnike, da bi imelo smisel. Moji vesti bi se bolj prilegel npr. NAD C320BEE, ampak o tom potom in v drugi temi...
Je pa zanimiva ta informacija, da ima aktivni subwoofer tudi ojačevalec za satelite, torej potrebuješ samo še predojačevalec. Bom razmislil o tej opciji in se posvetoval z denarnico.

@Trancedeejay
Lahko malo opišeš to kretnico ali daš link do specifikacij? Kam priklopim vhod? Cena? Je to nekakšna zunanja kretnica?

lp

HI
Kretnica je zunanja in se priklopi na zvocniske izhode ojacevalca(se pravi left in right zvocnik-tukaj se poveze samo zice na kretnico) in potem je na sredi RCA Subwooferski izhod z nizkotonskim signalom za SUB, na katerega se priklopi aktivni SUB. Potem so na kretnici se kontakti za priklop zvocnikov.
Kar se tice phono predojacevalcev, jih imam doma se 3 na zalogi po 12 jurjev-novi seveda(model PP-2, ki je za MC in MM in ima tudi GND). In seveda ti na vso NAD robo zrihtam 10% popusta. Sicer mi ni jasno kaj se tolk s subwooferjem ubadas, ok zastopim na HT receiverju, na stereo pa..... za dobri sub je treba se vec denarja odstet kot je omenjeni receiver.
Upam da zastopis NAD konstruktorje, da ojacevalcem ne prilagajo phono sklopa, saj je vecinoma brezveze prilagat phono, ker nima folk namena priklapljat gramofona gor. Zato je moznost externega, kdor ga potrebuje.
Have a nice Day

Matt
Music is the key
««
11 / 31
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Hi-Fi] - Oprema / naprave (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Zvok in slika
74375968 (1673) dvihtelic
»

Kako je folk naiven - ne vedo kaj kupujejo (strani: 1 2 3 4 5 6 )

27429791 (15115) CoolBits
»

5.1 receiver in dva zvočnika?

122724 (2594) Trancedeejay
»

Polariteta zvočnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
769970 (8950) Trancedeejay
»

Racunalnik -> Reciver (strani: 1 2 )